ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 14 - Απρίλιος 2010  
Πατήρ Γερβάσιος Ραπτόπουλος

Ο "Αγιος των φυλακισμένων"
σε μια μοναδική βιντεο-συνέντευξη

διαβάστε περισσότερα...
(Αν)Αξιοπιστία των αστυνομικών στατιστικών;
Μια επισήμανση για τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


του Νέστορα Κουράκη,
Καθηγητή Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής
τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

"... οι αστυνομικοί όχι μόνον αποφεύγουν τη γραφειοκρατική διαδικασία που συνεπάγεται η υποβολή μιας μήνυσης, αλλά κυρίως επιτυγχάνουν να μειώνουν πλασματικά τους δείκτες εγκλήματος του τμήματός τους, εμφανίζοντας εμμέσως καλύτερες επιδόσεις στον τομέα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.... "

διαβάστε περισσότερα...

ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ή ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

 
"Θα δεχόσασταν ένας νεαρός καταδικασμένος για μικροκλοπές, αντί να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή, να δουλεύει σε βοηθητικές εργασίες για όσο διάστημα ορίσει το δικαστήριο, χωρίς να πληρώνεται;"
 
Θεωρητικά η κοινωφελής εργασία αποσκοπεί στην αποκατάσταση των δεσμών  του δράστη με την κοινωνία, μέσω της μη απομάκρυνσής του από το κοινωνικό σώμα και της ενεργούς συμμετοχής των κοινωνικών φορέων στην έκτιση της ποινής του, καθώς και στην εκπαίδευσή του, δεδομένου πως το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες εξατομίκευσης της ποινής.  Ποια είναι, όμως, η γνώμη του κοινού σε Αθήνα και Ρόδο;

διαβάστε περισσότερα...

Stanley Cohen
 
 
Ο Stanley Cohen γεννήθηκε τη δεκαετία του 1940 και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Witwatersrand και πήρε το διδακτορικό του από το London School of Economics, όπου εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός από το 1963. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Durham, του Εssex, και στο LSE στην Αγγλία, αλλά και στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εγκληματολογίας), αφού ζει στο Ισραήλ από το 1980.
 
διαβάστε περισσότερα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΓΚΛΗΜΑ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
 
Το Ε.Π.Ε.Ε. κι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σας προσκαλούν στην ημερίδα που διοργανώνουν στις 14 Ιουνίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Σ.Α. (Ακαδημίας 60) με θέμα: "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, Η συμβολή δικτύων εθελοντικής δράσης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας".
 
 
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
Η Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών σας προσκαλούν στο συνέδριο με θέμα:
"ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" στις 27 & 28 Μαΐου 2010
 
 
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
 
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας διοργανώνουν Διημερίδα με σκοπό την συζήτηση επίκαιρων ποινικών ζητημάτων, στην Καλαμάτα, στις 14 Μαΐου 2010 από 18.30 έως 21.00 και το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 από 10.00 έως 13.00.
 
 
Ημερίδα με θέμα: "Η πειρατεία ανοικτά των ακτών της Σομαλίας - ...
 
... παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις" διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ένωση Διεθνούς Δικαίου και τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών την Τετάρτη 5 Μαίου 2010 ...
 
 
Επισημάνσεις των Επιμελητών Ανηλίκων σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου

 
Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου αναφορικά με «Βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες ...», η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων της Αθήνας επανήλθε στην κατάθεση των προβληματισμών των επιμελητών ανηλίκων για την πολιτική μεταχείρισης των ανηλίκων παραβατών...
 
 
 

διαβάστε περισσότερα...
Η συμμετοχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων

του Παν. Παπαγεωργίου,
Προϊσταμένου στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Μεταξύ των άλλων καθηκόντων τους, οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί προεδρεύουν και στα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων. Στα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνονται, πέραν των συνήθων διοικητικών, και μία σειρά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων για την υλοποίηση των σκοπών των εταιριών, οι οποίες αναλύονται σχετικά ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός Μεταπτυxiακών Σπουδών
στις Εγκληματολογικές Επιστήμες

 
... καταρτίστηκε από συνεργάτες του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (επιμέλεια Π. Ζαγούρα). Είναι πλέον έυκολο για τον καθενά να ανακαλύψει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν μια συγκεκριμένη εξειδίκευση στο πλαίσιο του εγκληματολογικού γνωστικού αντικειμένου σε μια δεδομένη χώρα ή πόλη...
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Επίδοση Τιμητικού Τόμου στην Ομ. Καθηγήτρια Κ. Δ. Σπινέλλη
 
Στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου με τίτλο «Εγκληματολογικές Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» στην Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Κ. Δ. Σπινέλλη.
 
διαβάστε περισσότερα...
Ημερίδα με θέμα το ηλεκτρονικό έγκλημα
 
Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών ημερίδα με θέμα “Το ηλεκτρονικό έγκλημα και η μετάλλαξη του εγκλήματος από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό”.
 
διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση με θέμα:
«Αστυνομικό μυθιστόρημα: λαϊκή ή επιστημονική λογοτεχνία;»


... διοργανώθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών ...

διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή "εγκληματολογική πραγματικότητα.

Σε αυτό το τεύχος θα βρείτε θέματα σχετικά με τα μέτρα του νέου Υπουργείου Δικαιοσύνης σε διάφορους τομείς, για τις εξελίξεις στην εγχώρια τρομοκρατία, για την τιμώρηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, το bullying στην Αγγλία και πολλά άλλα.

Καλή ανάγνωση!


διαβάστε περισσότερα...

Albert DeSalvo: ο ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΗΣ της ΒΟΣΤΟΝΗΣ ;

Μεταξύ του Ιουνίου 1962 και του Ιανουαρίου του 1964, δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν μεγάλης ηλικίας, στην περιοχή της Βοστόνης, είτε από έναν και μοναδικό δολοφόνο (serial killer) είτε πιθανότατα από διαφορετικούς δολοφόνους.  Τουλάχιστον 11 από αυτούς τους φόνους έχουν αποδοθεί στον Στραγγαλιστή της Βοστόνης.
 

                 


 ... Πολλοί υποστήριζαν με σθένος ότι η ομολογία του Α. DeSalvo δεν ήταν αληθινή και ότι ο ίδιος την είχε επινοήσει έχοντας καθαρά εμπορικά κίνητρα – γιατί πίστεψε ότι θα μπορούσε να αποκομίσει τεράστια κέρδη από το βιβλίο για τον  Στραγγαλιστή της Βοστόνης και από τα δικαιώματα της κινηματογραφικής ταινίας!

διαβάστε περισσότερα...Η τέχνη της δερματοστιξίας (tattoo) στο Ρωσικό Οργανωμένο Έγκλημα

 

“Στις ρωσικές φυλακές η ιστορία της ζωής σου είναι χαραγμένη πάνω στο σώμα σου με τατουάζ. Εάν δεν έχεις τατουάζ απλά δεν υπάρχεις!"
 
Μια πρωτότυπη κι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ματιά του Κλέαρχου Μαυριλάκου στην κουλτούρα και τη σημασία της δερματοστιξίας στη ρώσικη μαφία. Τα tatoo των Ρώσων κακοποιών χαρακτηρίζονται από ένα πολύπλοκο σύστημα συμβολισμών, οι οποίοι όταν αποκωδικοποιηθούν δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για εκείνον που τα φέρει στο σώμα του. Επιπλέον πληροφορίες μάλιστα μπορεί κάποιος να αντλήσει και από το μέρος του σώματος που αυτά υπάρχουν...
 
διαβάστε περισσότερα...
Γράμματα από τις Φυλακές Ανηλίκων

Δύο ακόμα γράμματα παιδιών που εκτίουν ποινή στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα φιλοξενούνται στο 14ο τεύχος του περιοδικού.

Τα γράμματα αυτού του τεύχους επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχολογία του ανήλικου παραβάτη. Στο πρώτο φαίνεται το θέμα της μεταμέλειας και της δικαιολόγησης της παράνομης πράξης και στο δεύτερο η ανάγκη της ένταξης σε μια παρέα και η επίδραση των συνομηλίκων.

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA