ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 12 - Νοέμβριος 2009  
Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

"Οι φυλακές δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται σαν «αποθήκες ανθρώπων»"

διαβάστε περισσότερα...
Καιρός να πάμε παρακάτω... !

H πυκνή παρουσία και ανανέωση του www.theartofcrime.gr συνδέεται άρρηκτα με τις πυκνές επιστημονικές δραστηριότητες του Ε.Π. & Ε.Ε. Μέσα στο ακαδημαϊκό έτος που μόλις ξεκίνησε προγραμματίζονται εκδηλώσεις, νέες έρευνες και δράσεις καθώς και συνέχιση των δραστηριοτήτων που ήδη έχουν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Για να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου επικοινωνήστε μαζί μας στα e-mail: info@theartofcrime.gr, egklimatologika@yahoo.gr

διαβάστε περισσότερα...

«Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη χωρίς άδεια της Βουλής;»

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για αδικήματα που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ο σύντομος χρόνος παραγραφής αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού στους πολίτες της χώρας μας. Καθημερινά πληθαίνουν όσοι ζητούν αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκδοθέντα κατ’ επιταγήν του σχετικού νόμου (Ν. 3126/2003). Εσείς;

διαβάστε περισσότερα...

Travis Hirschi
 
Ο Travis Hirschi γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1935 στο Rockville των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έγινε διδάκτορας της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλευ) το 1968 και δίδαξε σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια πριν καταλήξει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 1981. Έχει επίσης διατελέσει καθηγητής Ποινικής Δικαιοσύνης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
 
διαβάστε περισσότερα...
Έναρξη προβολών κινηματογραφικών ταινιών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος
 
Η πρώτη προβολή περιλαμβάνει την κινηματογραφική ταινία “Boy A” και θα λάβει χώρα την Τρίτη, 24/11/2009 και ώρα 18.00-21.00, στο Αμφιθέατρο 2 του Παντείου Πανεπιστημίου.
 
 
Η "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"
κοντά στο νεαρό κρατούμενο

 
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ συγκεντρώνει ανδρικά καθημερινά χειμωνιάτικα ρούχα για νεαρούς άνδρες ηλικίας 15 έως 25 ετών, οι οποίοι είναι κρατούμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.
 
 
Συνέδριο με θέμα:
«Σύγχρονες Εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Ποινικού Δικαίου»


... διοργανώνεται στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2009 από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Δικαίου και την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων ...

 
Οι "γκρίζες ζώνες" της αποκαταστατικής δικαιοσύνης

 
της Β. Αρτινοπούλου
Αν. Καθηγήτριας Παντείου ΠανεπιστημίουΗ μελέτη  επικεντρώνεται στην αποκαταστατική δικαιοσύνη  (restorative justice) και τη σχετική προβληματική που αφορά το περιεχόμενο, το σχετικό κίνημα και τις εφαρμοσμένες πολιτικές της...

διαβάστε περισσότερα...
Φόβος, Δημόσια Ασφάλεια και Αντεγκληματική Πολιτική στην Κοινωνία της Διακινδύνευσης
 
"Η μορφή της εγκληματικότητας αλλάζει μεταξύ των κοινωνιών. Γι΄ αυτό οι πράξεις που χαρακτηρίζονται αξιόποινες δεν είναι παντού ίδιες, αλλά παντού και πάντα υπήρχαν άνθρωποι που η συμπεριφορά τους επέσυρε ποινικές κυρώσεις."

Ο υπ. Δρ Διεθνών Σχέσεων Εμμανουήλ Ξυπολιτάκης προσεγγίζει ζητήματα  σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής με βάση θεωρητικές προσπάθειες για την κατανόηση του εγκληματικού φαινομένου.
 
διαβάστε περισσότερα...Επιστημονική διημερίδα με τίτλο: "Ο δρομος προς τη δικαιοσύνη"

... διοργανώθηκε προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας Στέργιου Αλεξιάδη στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2009 από τον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.

διαβάστε περισσότερα...


Διημερίδα με θέμα: "Εμπορία Ανθρώπων: παράγοντες και επιπτώσεις"

... διοργανώθηκε από τον Τομέα Ποινικών Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το απόγευμα της 21ης και το πρωί της 22ης Οκτωβρίου 2009 στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

διαβάστε περισσότερα...


Ένατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας

Οι εργασίες του Ένατου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας έλαβαν χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από τις 9 έως και 12 Σεπτεμβρίου 2009, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και νέων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

διαβάστε περισσότερα...

Επιστημονική ημερίδα με θέμα:
«Ανήλικοι σε υψηλό κίνδυνο - Ευθύνη όλων»


... διεξήχθη την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

διαβάστε περισσότερα...
 

5ο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα:
«Ειδικές (παρα)δικονομικές ρυθμίσεις: Εκσυγχρονισμός ή αποσάρθρωση της ποινικής διαδικασίας;»

 
... διεξήχθη την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στο μέγαρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Από αυτό το τεύχος, το "the art of crime" βρίσκει και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις από την ελληνική και διεθνή "εγκληματολογική πραγματικότητα".

Σε αυτό το τεύχος κυριαρχούν θέματα μεταναστευτικής και σωφρονιστικής πολιτικής, τρομοκρατίας, κατάχρησης της αστυνομικής εξουσίας και πολλά άλλα.

Καλή ανάγνωση!
 
διαβάστε περισσότερα...

B T K = Δέσε, Βασάνισε, Σκότωσε
 

Ας υποθέσουμε ότι ζείτε στις ΗΠΑ κι έχετε ένα γείτονα μέσης ηλικίας, οικογενειάρχη με σύζυγο και δύο παιδιά, που είναι πρόεδρος του Εκκλησιάσματος, επικεφαλής των Προσκόπων, ευγενικός, με καλούς τρόπους, επιμελημένη εμφάνιση και κηρύγματα για το καλό, για το Θεό και για το σωστό χριστιανό. Τον εμπιστεύεστε να έχει το νου του στη γυναίκα και τα παιδιά σας, όσο λείπετε σε επαγγελματικό ταξίδι;
 
Παρουσιάζεται η περίπτωση του σειριακού ανθρωποκτόνου Ντένις Ρέηντερ, γνωστού ως Β Τ Κ, που έδρασε για περισσότερα από 30 χρόνια στην πόλη Γουιτσιτά των ΗΠΑ και συνελήφθη μόλις το 2005. Πρόκειται πέρα πάσης αμφιβολιας για το ιδανικό μοντέλο αυτής της ιδιαίτερης, αλλά όχι τόσο ολιγομελούς τελικά, κατηγορίας των προσώπων "υπεράνω πάσης υποψίας"...
 
διαβάστε περισσότερα...Κώστας Σαμαράς
"ΚATAZHTEITAI"
Ένας από τους μεγαλύτερους ληστές και δραπέτες της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας, ο Κώστας Σαμαράς, αναλύει μέσα από ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο τις πράξεις και τις σκέψεις του τον καιρό της παρανομίας.

Και μπορεί στην Εγκληματολογία η "αυτοβιογραφική μεθοδος" να θεωρείται κάποιες φορές επισφαλής, εντούτοις το βιβλίο του Σαμαρά φαίνεται να μας δίνει μια ειλικρινή και ανεπιτήδευτη εικόνα του εγκληματικού φαινομένου "από μέσα".
 
διαβάστε περισσότερα...
Γράμματα από τις Φυλακές Ανηλίκων

Στο δωδέκατο τεύχος μας φιλοξενούνται  σημειώματα δύο παιδιών που εκτίουν ποινή στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Η "εκ των έσω" περιγραφή του αδιεξόδου της φυλακής  και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης από τη μια και των κρατουμένων αν μη τι άλλο προβληματίζει.

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA