της Ελένης Σουλιώτη,
ασκούμενης δικηγόρου,
και της Μαριαλένας Καμήλου,
ασκούμενης δικηγόρου
Η είδηση σχετικά με την ύπαρξη οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ κυρίως λόγω της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών τους προς ενημέρωση των πολιτών και εντοπισμού των πελατών τους, στους οποίους είναι πιθανό να μετέδωσαν την ασθένεια. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έρευνας για το διάστημα από το Δεκέμβριο 2011 έως το Μάρτιο 2012, απέδειξαν ότι από τα 1.176 άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού HIV, τα 84 ήταν ήδη φορείς αγνοώντας το. Οι απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών τους διίστανται καθώς δημιουργήθηκε το δίλημμα μεταξύ προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από ένα «δημόσιο κίνδυνο».
Με αφορμή τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματος τίθεται το εξής ερώτημα:
Ποια η γνώμη σας για την πρόσφατη είδηση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και την έκταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο θέμα από τα Μ.Μ.Ε.; Συμφωνείτε με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους ή πιστεύετε ότι μια τέτοια δημοσιοποίηση αγγίζει, τελικά, τα όρια της διαπόμπευσης;
Παναγιώτης, 21 ετών, φοιτητής ΑΣΟΕΕ
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση, γιατί έτσι προστατεύεται η δημόσια υγεία και ενημερώνονται οι πιθανοί φορείς.
Όλγα, 25 ετών, αρχιτέκτων - μηχανικός
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οποιουδήποτε κατηγορουμένου, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κοινωνικού συνόλου.Το ίδιο θα δεχόμουν να συμβεί και στην περίπτωση, για παράδειγμα, ενός παιδεραστή ή βιαστή.
Νικολέττα, 32 ετών, γιατρός
Όχι, δεν συμφωνώ. Δεν θεωρώ ότι αν γίνει μια τέτοιου είδους διαπόμπευση προστατεύεται έτσι η δημόσια υγεία και ούτε θεωρώ σωστό να σταθμίζουμε το δικαίωμα της προσωπικότητας με τη δημόσια υγεία. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος.
Βλάσης, 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση. Το βλέπω ως ένα μέτρο πρόληψης.
Άντρεα, 21 ετών, φοιτήτρια
Συμφωνώ απόλυτα με τη δημοσιοποίηση. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των ατόμων που εξετάσθηκαν μετά τη δημοσίευση της εικόνας της.
Άννα, 58 ετών, γιατρός
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση. Συντρέχει ακόμη πολύ μεγάλος κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των φορέων. Επίσης, το πλήγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλο, διότι το ελληνικό κράτος καλείται να καλύψει την περίθαλψη τόσο της εκδιδόμενης όσο και των θυμάτων της.
Γιώργος, 20 ετών, φοιτητής
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση, διότι βοηθάει στην προστασία των ατόμων που επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο οίκο ανοχής, και όχι μόνο.
Μαρία, 26 ετών, δικηγόρος
Συμφωνώ με τη δημοσιοποίηση, διότι θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος να προλάβεις αλλά και να καταστείλεις το φαινόμενο. Με φόβισε ιδιαίτερα το γεγονός της μη προφύλαξης των ατόμων αυτών.
Αναστασία, 53 ετών, οικιακά
Συμφωνώ διότι πρέπει να προφυλαχθεί το κοινωνικό σύνολο από επικίνδυνες συμπεριφορές που θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Διαφωνώ, όμως, με τη δημοσίευση των ονομάτων των γυναικών αυτών.
Δημήτρης, 21 ετών, σπουδαστής
Πιστεύω πως έπρεπε να δοθεί έκταση στο θέμα από τα ΜΜΕ με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος της παράνομης πορνείας αντί αυτού όμως τα ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τις φωτογραφίες των γυναικών για λόγους δημοσιότητας, γεγονός καταδικαστέο. Η πολιτεία θα έπρεπε να ενημερώνει τους πολίτες μόνο μέσω ειδικής ιστοσελίδας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών, κυρίως στην τηλεόραση, αποτελεί διαπόμπευση από τη στιγμή που συνοδεύεται από υποτιμητικά σχόλια. Ας μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες αυτές είναι θύματα παράνομης πορνείας με σκοπό να θησαυρίζουν επιτήδειοι.
Διονύσης, 60 ετών, συνταξιούχος ναυτικός
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των εκδιδόμενων προσώπων ως πράξη δεν συμβιβάζεται με την προστασία των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ιατρικού απορρήτου. Αποτελεί δε αλυσιτελές μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια απλή ενημέρωση των πολιτών, για την εξάπλωση του ιού στους συγκεκριμένους οίκους ανοχής και τις γύρω περιοχές θα ήταν αρκετή.
Κωνσταντίνος, 54 ετών, φύλακας αρχαιοτήτων
Δεν συμφωνώ με τη δημοσίευση των φωτογραφιών. Είμαι υπέρ του ιατρικού απορρήτου. Οι «πελάτες» θα έπρεπε να πειστούν για ιατρικές εξετάσεις χωρίς να δημοσιευθούν φωτογραφίες των γυναικών.
Μαρία, 49 ετών, καθηγήτρια Τεχνικού Λυκείου
Μερικές φορές η αλήθεια μας ενοχλεί όταν δημοσιεύεται. Όταν υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει κάτι και αυτό βγει στην επιφάνεια τότε το βαφτίζουμε διαπόμπευση. Είναι καιρός να λέμε τα καθημερινά «δήθεν γεγονότα» με το όνομά τους.
Άρης, 24 ετών, στρατιωτικός
Είναι ανούσια μια τέτοια δημοσίευση με αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν πρόκειται να παραδειγματιστεί και να σταματήσει την παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα. Η δημοσίευση των φωτογραφιών ήταν για την πολιτεία ο εύκολος τρόπος να δείξει στους πολίτες ότι ασχολήθηκε με το θέμα. Μόλις το θέμα ξεχαστεί, οι εκδιδόμενες θα «ξαναπιάσουν δουλειά».
Μαίρη, 35 ετών, γραμματέας
Θα συμφωνήσω ότι σίγουρα πραγματοποιήθηκε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων γιατί και αυτές οι γυναίκες ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Θα έπρεπε να προβλεφθεί καλύτερος τρόπος δημοσιοποίησης των στοιχείων από τα Μ.Μ.Ε., το Υπουργείο Υγείας ή το ΚΕΕΛΠΝΟ. Είμαι απόλυτα αντίθετη με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, καθώς στιγματίζει τις εκδιδόμενες γυναίκες και καταπατά οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινων δικαιωμάτων, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκτρέφει μια κουλτούρα διακρίσεων.
Ελένη, 70 ετών, συνταξιούχος
Ναι, έπρεπε να πάρει αυτή την έκταση το θέμα από τα ΜΜΕ για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγείας. Όσο για τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ξέρω τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Πάντως δεν πιστεύω ότι διαπομπεύονται. Είναι πολύ αφοριστικός όρος.
Ηλίας, 53 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος
Όλα ξεκινούν από την ανυπαρξία του κράτους και των κανόνων υγιεινής για το σύνολο του πληθυσμού. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και ναι, φυσικά και πρόκειται για διαπόμπευση αφού υπάρχουν διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.
Γιάννα, 46 ετών, λογίστρια
Φυσικά πρόκειται για διαπόμπευση. Κράτος πρόνοιας πουθενά. Κανένας έλεγχος και φυσικά με πολλούς υπεύθυνους.
Στέλλα, 28 ετών, δικηγόρος
Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή συγκρούονται ανθρώπινα δικαιώματα και αγαθά, δεν θα ταχθώ υπέρ κάποιας απόλυτης και αφοριστικής άποψης. Ναι μεν θεωρώ ότι οι εκδιδόμενες γυναίκες υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία που θίγει τα δικαιώματά τους, όμως η δημόσια υγεία είναι υπέρτερο αγαθό. Επομένως, καλώς δόθηκε έκταση και δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες τους, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι και να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η διάδοση του ιού. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τηρηθούν κάποια όρια, που ίσως ξεπεράστηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μην καταλήξουμε στη διαπόμπευση αυτών των γυναικών. Ο σκοπός είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι ο εξευτελισμός των κατηγορούμενων.
Κατερίνα, 67 ετών, συνταξιούχος
Όχι δε συμφωνώ. Γιατί να την πληρώσουν φτωχές κοπέλες; Μπορεί να ήταν «έγκλημα» κατά κάποιο τρόπο αυτό που έκαναν αλλά η πείνα και η εξαθλίωση τις οδήγησε ως εκεί. Ειδικά η δημοσίευση των φωτογραφιών ήταν απαράδεκτη ενέργεια. Τα ονόματα των πολιτικών που κλέβουν από το κράτος τα δημοσιοποιούν με το ζόρι αλλά τις φωτογραφίες μερικών φτωχών κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης έσπευσαν να τις μοιράσουν στα κανάλια! Ντροπή!