ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεύχος 6 - Νοέμβριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Αν. Καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
"...χρειάζεται να δώσουμε έμφαση
στην εγκληματολογική έρευνα..."
 
συνέντευξη στον Διονύση Χιόνη
 
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι επιστήμονας ο οποίος έχει επισταμένως ασχοληθεί με την αντεγκληματική πολιτική και την πρόληψη του εγκλήματος. Και μόνον τούτο αποτελεί ίσως την καλύτερη αφορμή για να μιλήσει κανείς μαζί του για το σύγχρονο γίγνεσθαι στον χώρο της εγκληματολογίας. Όπως, τελικά, θα διαπιστώσετε, οι απόψεις του για θέματα που αφορούν τις επιστημονικές εξελίξεις και προκλήσεις είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσες...
 
 
 
Ποιες σπουδές έχετε ακολουθήσει και ποια είναι η σημερινή σας θέση;

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1986 και συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Νομική Σχολή του Poitiers (Γαλλία). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκα Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών το 1992 και έλαβα το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ερευνών (1992). Ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου καριέρα το 1994 ως Εντεταλμένος έρευνας και διδασκαλίας στη Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Το 1995 εκλέχτηκα Maître de Conférences Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου υπηρέτησα μέχρι το 1999. Παράλληλα, από το 1995 μέχρι το 1998, διετέλεσα Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών (Centre d’Études Juridiques Francophones) του Πανεπιστημίου της La Rochelle και ακαδημαϊκός υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.

WHO IS WHO

Ονομα: Θεόδωρος
Επώνυμο : Παπαθεοδώρου
Επάγγελμα–ιδιότητα:
Αν. Καθηγητής Συγκριτικής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 
Αγαπημένα βιβλία :
"Ο άλλος του εαυτός"
του Α. Σβαϊμπελ
και "Μια ζωή, δυο ζωές"
του Ν. Θέμελη
 
Είδος μουσικής που προτιμά:
τζαζ, ροκ και ελληνική
 
Αγαπημένος εκδρομικός προορισμός:
(πάντα... ) Πήλιο και Κυκλάδες
Σήμερα υπηρετώ ως Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συμμετείχα επίσης, τα τελευταία χρόνια, ως Προσκεκλημένος Καθηγητής στα προγράμματα Masters II των Πανεπιστημίων του Poitiers, της Bordeaux. Τέλος, από το 2005 διδάσκω ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Master Droit de l’exécution des peines et Droits de l’Homme του Πανεπιστημίου της Pau (Γαλλία).
 
 
Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον σας για την εγκληματολογία;

Ήδη από τα χρόνια των σπουδών μου στη Νομική Σχολή Αθηνών παρακολουθούσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μαθήματα της Εγκληματολογίας και της Σωφρονιστικής, καθώς και του Ποινικού Δικαίου. Έχω κρατήσει ακόμα στο αρχείο μου τις πρώτες φοιτητικές εργασίες που είχα κάνει στα αντικείμενα αυτά. Κατόπιν, οι συζητήσεις με τους καθηγητές μου, ιδιαίτερα με τον κ. Ν. Κουράκη και τον αείμνηστο Χρ. Μπάκα με ώθησαν να συνεχίσω για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Και οι δύο μου έκαναν την τιμή να μου δώσουν συστατικές επιστολές για το Πανεπιστήμιο του Poitiers. Στη Γαλλία πλέον, κατά την περίοδο της διατριβής μου, είχα την ευκαιρία να ενταχθώ σε μία σχολή σκέψης με κατεύθυνση την αντεγκληματική πολιτική και το ποινικό δίκαιο. Οφείλω πολλά στους εκεί δασκάλους μου ( J. Pradel, , Chr. Lazerges, G. Giudicelli και ιδιαίτερα στον αείμνηστο P. Couvrat) σε επιστημονικό και προσωπικό επίπεδο. Από τότε, η αντεγκληματική πολιτική παρέμεινε το κύριο αντικείμενο της επιστημονικής δραστηριότητάς μου
 

Πώς κρίνετε το επίπεδο της εγκληματολογίας στην Ελλάδα σήμερα;

Θεωρώ ότι η εγκληματολογία στην Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία τριάντα χρόνια μία εξελικτική ανάπτυξη, παρακολουθώντας τα διεθνή επιστημονικά ρεύματα. Έχει αποκτήσει, ως επιστημονική πειθαρχία, διακριτότητα στο πλαίσιο του ποινικού πεδίου. Προάγει στον επιστημονικό διάλογο για την ανάλυση του εγκληματικού φαινομένου. Το ενδιαφέρον παραμένει η αναζήτηση της αιτιότητας ανάμεσα στην κανονικότητα και στην αντικοινωνική πράξη και η διαλεκτική εξέλιξη της σχέσης του νόμου με την ποινικότητα. Η εγκληματολογία, ως ερμηνευτικό σχήμα της κατανόησης του εγκληματία και της πράξης του τοποθετείται στο επίκεντρο του προβληματισμού σχετικά με τις σύγχρονες αναπαραστάσεις της κοινωνίας της διακινδύνευσης. Υπό αυτή την έννοια οφείλει να αναθεωρεί συνεχώς συστήματα σκέψης, αναλυτικές κατηγορίες, κατεστημένες παραδοχές, ώστε η εξέλιξή της να παρακολουθεί την εξέλιξη των κοινωνικών σχηματισμών και των ανθρώπινων συμπεριφορών. Η εγκληματολογία αναφέρεται στην κοινωνία και στο αρνητικό συστατικό της: το έγκλημα. Ίσως για το λόγο αυτό ενδιαφέρει τόσο άμεσα την κοινωνία, άλλοτε ως αναζήτηση γνώσης και άλλοτε ως εικονοποιημένο θέαμα. Το θέαμα όμως δεν διαμεσολαβεί πάντα την αλήθεια, ούτε διαμορφώνει συνθήκες αναγνώρισης του προβλήματος. Απλά, ορισμένες φορές, υποκαθιστά την επιστημονική γνώση με τη δημοσιολογίζουσα άγνοια. Αν το έγκλημα συγκινεί, η εγκληματολογία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεγείρει την επιστημονική κοινότητα μέσα από τη διαρκή αναθεώρηση του συστήματος σκέψης, στο οποίο στηρίζεται ο κοινωνικός έλεγχος και οι ποινικές πρακτικές του.
 

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας μας που διδάσκουν εγκληματολογία σε ερευνητικό επίπεδο;

Τα Τμήματα και τα Εργαστήρια στα οποία θεραπεύονται οι εγκληματολογικές επιστήμες έχουν διαμορφώσει συνθήκες συνεργασίας σε ερευνητικό επίπεδο, με αξιόλογα αποτελέσματα. Αυτό καταδεικνύει τις προοπτικές περαίτερω ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να στηριχθούν στην ανάληψη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων ή στη λειτουργία κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο πρότυπο των ερευνητικών συνεργασιών που ήδη έχουμε με άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
 

Σε ποιους τομείς υπολείπεται η εγκληματολογία στη χώρα μας σε σχέση με τη Γαλλία ή την υπόλοιπη Ευρώπη;

Δεν νομίζω ότι υπολείπεται η εγκληματολογία στη χώρα μας, τουλάχιστον σε σχέση με τη Γαλλία. Στη Γαλλία, η εγκληματολογία διδάσκεται, ως επί το πλείστον, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στις Νομικές Σχολές η διαδασκαλία της εγκληματολογίας έχει αφομοιωθεί από τις ποινικές επιστήμες, με αποτέλεσμα σήμερα να διαπιστώνεται υποχώρηση της παραγωγής σε επίπεδο διδακτορικών διατριβών. Αντίθετα, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά και στην Αγγλία, η θέση της εγκληματολογίας στις προπτυχιακές και στις μεταπτυχιακές σπουδές είναι σαφώς περισσότερο αναπτυγμένη. Στην Ελλάδα, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην εγκληματολογική έρευνα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιστημονικής παραγωγής και στη δυναμική ένταξη της ελληνικής εγκληματολογίας στον ευρωπαϊκό επιστημονικό διάλογο.
 

Πώς αποκαθίσταται επαγγελματικά ένας εγκληματολόγος στην Ελλάδα και πώς στη Γαλλία;

Στη Γαλλία, δεν υπάρχει αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του εγκληματολόγου (όπως π.χ. στο Βέλγιο). Όμως, οι μεταπτυχιακές σπουδές εγκληματολογίας λαμβάνονται υπόψη για την πρόσβαση στα λεγόμενα «επαγγέλματα της ασφάλειας» στους τομείς της πρόληψης της εγκληματικότητας, του σωφρονιστικού συστήματος και της αποκέντρωσης της αντεγκληματικής πολιτικής. Για την Ελλάδα, θα υπενθυμίσω απλά ότι στις ελληνικές φυλακές υπηρετεί μόνο ένας εγκληματολόγος και όσες προκηρύξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γίνονται δεν στηρίζονται στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά στην κατοχή τίτλων σπουδών. Πάντως, πριν σκεφθούμε πως αποκαθίσταται επαγγελματικά ένας εγκληματολόγος, θα πρέπει ίσως να προσδιορίσουμε τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες αποκτά κάποιος την ιδιότητα του εγκληματολόγου. Η εν λόγω ιδιότητα δεν είναι ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. Ο επιστημολογικός προσδιορισμός της ταυτότητας προηγείται της επαγγελματικής αποκατάστασης του κατόχου της.
 

Ποια θα επιθυμούσατε να είναι εξέλιξη της επιστήμης της εγκληματολογίας εντός της επόμενης δεκαετίας;

Φαντάζομαι μια δυναμική επιστημονική ανάπτυξη της εγκληματολογίας απαλλαγμένη από αυτοαναφορικότητες και εκπτώσεις στις προϋποθέσεις αναπαραγωγής της. Μια εγκληματολογία που θα αντιλαμβάνεται την εξέλιξη του εγκληματικού και ποινικού φαινομένου ως στοιχείο των διεργασιών και των προβλημάτων που η ίδια η κοινωνία παράγει. Μια εγκληματολογία που θα καλείται, εκ των πραγμάτων, να κοινωνικοποιήσει τον επιστημονικό της λόγο, αλλά παράλληλα θα μπορεί να συνομιλήσει με τις άλλες κοινωνικές επιστήμες για να κατανοήσει τις σύγχρονες εκφορές του εγκλήματος και της ποινικότητας. Μια εγκληματολογία που θα λαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που λειτουργούν ως γενεσιουργά αίτια της εγκληματικότητας και θα εντάσσει την κοινωνική παρέκκλιση στο πλαίσιο της λειτουργίας της κοινωνίας της διακινδύνευσης. Φαντάζομαι, τέλος, μια εγκληματολογία που δεν θα εκσυγχρονίζει απλά τα γνωσιοθεωρητικά της εργαλεία για να εξωραϊζει τις ίδιες επιστημολογικές κατηγοριοποιήσεις, αλλά θα διαμορφώνει νέες αναλυτικές προσεγγίσεις της σχέσης κράτους-ποινικότητας και τιμωρητικότητας. Η εγκληματολογία είναι ερμηνευτική και αναθεωρητική επιστημονική πειθαρχία και ως τέτοια μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο διασύνδεσης στο πεδίο των ποινικών και κοινωνικών επιστημών.
 
 
Πώς αξιολογείτε την αντεγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτεία στις μέρες μας;

Η αντεγκληματική πολιτική στην Ελλάδα ακολουθεί μια τεθλασμένη πορεία. Ενώ, θεωρητικά εμφανίζεται να θέλει να υιοθετήσει πρότυπα και θεσμούς στρατηγικού σχεδιασμού, στην πραγματικότητα λειτουργεί με βάση την επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ποτέ μεχρι τώρα δεν έχει γίνει ένας σοβαρός θεσμικός διάλογος για τους όρους και το περιεχόμενο της κατοχύρωσης της δημόσιας ασφάλειας. Δεν έχει επιλεγεί και εφαρμοσθεί ένα ή περισσότερα πρότυπα αντεγκληματικής πολιτικής, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγησή τους. Δεν έχει προσδιορισθεί ουσιαστικά η θέση της πρόληψης της εγκληματικότητας στη γενικότερη αντεγκληματική πολιτική και δεν έχει συζητηθεί -παρά μόνο ευκαιριακά- η προοπτική της αποκέντρωσης της αντεγκληματικής πολιτικής. Ειδικότερα, τα τελευταία δέκα χρόνια το ζήτημα της πρόληψης δεν αντιμετωπίστηκε από τις δημόσιες αρχές ως ένα σύνολο μακρόπνοων και συνεκτικών μέτρων και οργανικών πολιτικών. Αντιθέτως, τα μέτρα πρόληψης υιοθετούνταν πάντα αποσπασματικά, συχνά χωρίς καμία συνοχή και χωρίς τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που θα εξασφάλιζαν της πραγματοποίησή τους. (π.χ. Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, ο αστυνομικός της γειτονιάς, πεζές περιπολίες κ.ά.). Τα παραπάνω μέτρα δεν αποτέλεσαν, εξάλλου, αντικείμενο θεσμικής κατοχύρωσης από την πολιτεία (με εξαίρεση τα ΤοΣΠΠΑ). Εντάχθηκαν τα περισσότερα, υπό τη μορφή Υπουργικών Αποφάσεων, στα γενικότερα μέτρα αστυνόμευσης, αλλά δεν συνδέθηκαν στην πράξη οργανικά με άλλους θεσμούς αντεγκληματικής πολιτικής, ούτε εφαρμόσθηκαν με προοπτική ολοκληρωμένης υλοποίησης. Με αυτό τον τρόπο, η έννοια της ασφάλειας του πολίτη επικεντρώθηκε, ακόμα περισσότερο, γύρω από τον σκληρό πυρήνα της και τις βασικές αναφορές του κατασταλτικού συστήματος και ενίοτε της μηδενικής ανοχής: αστυνόμευση συμπεριφορών, επιτήρηση, ταύτιση της κοινωνικής αμφισβήτησης με την παραβατικότητα, επανάκτηση του δημόσιου χώρου, προβολή των κατασταλτικών πολιτικών ως αναγκαιότητα για την προστασία του πολίτη.

Ο λόγος που πρέπει να αρθρώσει η αντεγκληματική πολιτική σήμερα οφείλει να ανταποκρίνεται σε νέες σημασιοδοτήσεις. Χρειάζεται να συζητήσουμε το είδος της ασφάλειας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, να σχεδιάσουμε μία οργανική και ολοκληρωμένη αντεγκληματική πολιτική και να μπορούμε να την αξιολογήσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, το οποίο έχει εγαγγελθεί πολλές φορές από την Πολιτεία, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί. Χρειάζεται, τέλος, να επαναπροσδιοριστεί η αντεγκληματική πολιτική ως δημόσια πολιτική που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου και σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη. Διαφορετικά, η σημερινή απουσία πολιτικής θα εξακολουθεί να ορίζει το ζήτημα της ασφάλειας ως μία διαδικασία διαχείρισης της καταστολής και ποινικοποίησης του κοινωνικού χώρου.
 

Πιστεύετε ότι θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και τί θα προτείνατε επ΄ αυτού;

Η κρίση της φυλακής είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του θεσμού αυτού. Η κατάσταση στις φυλακές με το συνεχώς αυξανόμενο σωφρονιστικό υπερπληθυσμό (περίπου 11.000 κρατούμενοι σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης) και τις γνωστές συνθήκες κράτησης υποδεικνύει πλέον τα όρια αντοχής του συστήματος. Αναφορικά με τις προτάσεις, νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη και υπαγορεύεται από τις διαπιστωμένες αβελτηρίες και δυσλειτουργίες του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος όπως: η εφαρμογή πολιτικών υποστήριξης των εναλλακτικών μέτρων έκτισης της ποινής, η διεύρυνση της ποινικής διαμεσολάβησης, η αποφυγή προσφυγής σε ποινές στερητικές της ελευθερίας βραχείας διάρκειας, η βελτίωση των συνθηκών κράτησης με την ίδρυση και λειτουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων για την αντικατάσταση αυτών που κρίνονται ακατάλληλα, η μείωση της επιβολής του μέτρου της προσωρινής κράτησης (σήμερα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού σωφρονιστικού πληθυσμού), η αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού αλλοδαπών κρατουμένων (σήμερα το 48% του συνολικού σωφρονιστικού πληθυσμού), η ίδρυση Σχολής κατάρτισης σωφρονιστικού προσωπικού.
 
 
Είστε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον των φοιτητών για την εγκληματολογία;

Αρκετά ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους, τόσο στα μαθήματα όσο και στις ερευνητικές δραστηριότητες. Η εγκληματολογία πάντα συγκινεί γιατί αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο συμβολικό και πραγματικό χώρο: αυτόν της παρέκκλισης. Η δικιά μας ευθύνη είναι το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε γνώση και κριτική προσέγγιση. Η γνώση δίνει τα όπλα της κριτικής.
 
 
Έχετε συμμετάσχει σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα που να σας έχει στιγματίσει ως άνθρωπο;

Αν και είμαι αντίθετος σε κάθε είδους στιγματισμό...., θα αναφέρω ως πρόσφατο παράδειγμα το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «Μετανεωτερικότητα και αντεγκληματική πολιτική» τα πορίσματα του οποίου φιλοδοξούν να συμπυκνώσουν τις σύγχρονες τάσεις της αντεγκληματικής πολιτικής.


Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA