της Κωνσταντίνας Κουρούση,
Κοινωνιολόγου -Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Παν/μίου
Σε μία άριστα διοργανωμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε την Τρίτη, 16-10-12, στην αίθουσα ΕΥΡΩΠΗ του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, ο Τόμος των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της», του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου στις 21-22 Οκτωβρίου 2011, με θέμα: «Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές».
Την τελετή χαιρέτησαν η κα. Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου του εγκληματολόγου σε μία εποχή όπως την σημερινή που οι κοινωνίες και το έγκλημα αλλάζουν συνεχώς. Εν συνεχεία ο κ. Αντώνης Παπαρίζος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, επισήμανε την έννοια του «επαγγελματία», την οποία ταύτισε με την έννοια ήθος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «στόχος των εγκληματολόγων είναι καλλιεργώντας το νέο επάγγελμα, να καλλιεργήσουν και το νέο ήθος».
Ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης, Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού μετέφερε και τους χαιρετισμούς των κ. Α. Ρουπακιώτη και κ. Κ. Καραγκούνη, Υπουργού και Υφυπουργού αντίστοιχα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι ο ρόλος του εγκληματολόγου είναι κυρίαρχος για την αντιμετώπιση του εγκλήματος ενώ κρίνει αναγκαία τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής. Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, Επίτιμος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Δένδια, Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, χαιρέτισε την εξαιρετική εκδήλωση λέγοντας πως στις μέρες μας κάθε άλλο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η συνεργασία πολιτείας- εγκληματολόγων τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των φαινομένων αλόγιστης βίας.
Στη συνέχεια η κ. Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν το επάγγελμα του εγκληματολόγου. Έτσι μίλησε για τη σημασία της διδασκαλίας της εγκληματολογίας μέσα από τα πανεπιστημιακά μαθήματα, την αναφορά στον Ποινική Δικαιοσύνη, την ίδρυση συλλογικών οργάνων, όπως η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας ή ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, τονίζοντας την σημασία της υπακοής στον κώδικα δεοντολογίας των εγκληματολόγων και την οριοθέτηση του επαγγέλματός τους. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τον λόγο της κ. Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Προέδρου ΙΜΔΑ, Επίτιμης Προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας. Η κ. Μαραγκοπούλου- Γιωτοπούλου με τον πάντα μεστό της λόγο αφού έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της καθιέρωσης της Εγκληματολογίας στις ακαδημαϊκές σπουδές, περιγράφοντας τον καθοριστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα σπουδαίων Ελλήνων αλλά και ξένων εγκληματολόγων, συνέχισε λέγοντας ότι αισθάνεται ευτυχής που έγινε το τόλμημα και πλέον μπορούμε να μιλούμε για το επάγγελμα του εγκληματολόγου. Έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το θάρρος και η τόλμη όταν πιστεύουμε σε κάτι πρέπει να μας συνοδεύει στη ζωή μας. Κάνουμε την αρχή! Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
Μετά τους εγκάρδιους χαιρετισμούς, τις παρουσιάσεις ξεκίνησε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ Εγκληματολογίας Πανετίου, κ. Χ. Ζαραφωνίτου. Αντικείμενο της εισήγησης της ήταν η συνοπτική παρουσίαση του αντικειμένου της εγκληματολογίας ως επιστήμης, των εγκληματολογικών σπουδών τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο και των πιο χαρακτηριστικών αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του ΠΜΣ Εγκληματολογίας. Η κ. Ζαραφωνίτου, με τον διπλό ρόλο της καθηγήτριας αλλά και της Διευθύντριας έκδοσης αφιέρωσε τον Τόμο στις τέσσερεις γενιές εγκληματολόγων που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, “Στους πρωτεργάτες, στους δασκάλους, στους συναδέλφους και στους φοιτητές”.
Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον κ. Γ. Πανούση, Βουλευτή, Καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στο ρόλο του εγκληματολόγου τονίζοντας ότι δε πρέπει μόνο να θέτει ερωτήματα αλλά και να τα λύνει, να διατυπώνει προτάσεις και να είναι παρών στην εφαρμογή αντεγκληματικής πολιτικής.
Εν συνεχεία παρουσιάστηκε από τον κ. Π. Δαμιανό, Διευθυντή του Γυμνασίου και του Λυκείου του ΕΚΚΝ Αυλώνα, η συνεργασία του σχολείου με το μεταπτυχιακό τμήμα “Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της”. Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του από κοινού μαθήματος για τρεις συνεχόμενες χρονιές και μίλησε για την εμπειρία αυτής της συνεργασίας τόσο από την πλευρά των φοιτητών όσο και των εγκλείστων. Το μάθημα αποτελεί ουσιαστική βοήθεια προσφερόμενη από την επιστημονική κοινότητα καθώς τόσο οι θεματικές όσο και η επαφή που αναπτύσσονται κατά την διαδικασία του μαθήματος ωθούν θετικά προς την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων της φυλακής.
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την συνοπτική αλλά άρτια χωρίς παραλείψεις παρουσίαση του περιεχομένου του Τόμου Πρακτικών από τον κ. Ε.Χαϊνά, Υπ. Διδάκτορα Εγκληματολογίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου. Ο Τόμος απαριθμεί 358 σελίδες και περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες αποτελούμενες από ένα σύνολο 25 άρθρων και άλλων παρεμβάσεων διακεκριμένων επιστημόνων τόσο της Ελλάδας όσο και του Διεθνούς χώρου. Αναμφισβήτητα το έργο χαρακτηρίζεται ως μια πλήρης επιστημονική έκδοση, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζεται τόσο ολοκληρωμένα ο εγκληματολόγος ως επαγγελματίας
Με το κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου, κ. Ι.Φαρσεδάκης, ως συντονιστής των παρουσιάσεων, επισήμανε την αναγκαιότητα της αξιολόγησης των εγκληματολόγων σε επαγγελματικές θέσεις και ευχήθηκε οι απαρχές αυτές του ζητήματος να έχουν πρακτική συνέχεια στο μέλλον.