Στην ιστοσελίδα http://www.skai.gr/crime μπορείτε να δείτε σε διαδραστικό χάρτη την εγκληματικότητα στη χώρα μας, σε πραγματικό χρόνο. Καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο καταγράφονται: ληστείες κι επιθέσεις στη μέση του δρόμου, εισβολές σε σπίτια, διαρρήξεις και κλοπές. Η επιμέλεια είναι του δημοσιογράφου Δημήτρη Καραστεφανή.
-----------------
Αθήνα: "Η πιο ανασφαλής πρωτεύουσα της Ε.Ε"
Έχουν διπλασιαστεί, μέσα σε μια δεκαετία (2000-2009), οι ληστείες και έχουν αυξηθεί κατά 50% οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην Αττική. Επιπλέον, τα αδικήματα συνήθως συνοδεύονται και από βία. Αυτά είναι μερικά από τα πορίσματα της έρευνας που έγινε σε Αθήνα και Πειραιά, υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας και διευθύντριας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χ. Ζαραφωνίτου.
Η έρευνα έγινε μεταξύ καταστηματαρχών και αστυνομικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Πειραιά, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο 2010 και αφορά την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια των κατοίκων στην Αττική.Η Αθήνα, κρατά από το 2005, τα πρωτεία της πλέον ανασφαλούς πρωτεύουσας στην ΕΕ και στους κατοίκους της πόλης, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η Πολιτεία αδιαφορεί και δεν υπάρχουν οργανωμένες πολιτικές, είπε η κ. Ζαραφωνίτου. Τη διάχυτη ανασφάλεια έχουν, εν μέρει, μειώσει οι πεζές περιπολίες αστυνομικών και η επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς. Στις περιοχές, όπου η εμπλοκή των αστυνομικών είναι ενεργή στην καθημερινότητα των πολιτών, τα θύματα έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο.
Παρόλα αυτά, είναι υψηλό το ποσοστό της μη ικανοποίησης από τη λειτουργία των αστυνομικών αρχών, λόγω της έλλειψης ενεργούς και συνεχούς παρουσίας στις γειτονιές και διότι μετά από καταγγελίες δεν υπάρχει έγκαιρη επέμβαση, αποτελεσματικότητα, αλλά αντιθέτως έντονη γραφειοκρατία. Οι πολίτες ζητούν μια αστυνομία που θα είναι περισσότερο προσιτή, θα συνεργάζεται μαζί τους, θα είναι καλύτερα εκπαιδευμένη και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματική. Το ένα τρίτο όσων ερωτήθηκαν αποδέχεται περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εάν κάτι τέτοιο συνεπάγεται πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.
Η κ. Ζαραφωνίτου τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης, με οικονομικά κριτήρια και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και σημείωσε το έντονο αίσθημα εγκατάλειψης από το κράτος και τις υπηρεσίες του, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχου. Η διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Τσίγγανου, που μελέτησε την επιχειρηματικότητα στο Κέντρο της Αθήνας, ανέφερε ότι μόνο το ένα τέταρτο των επιχειρηματιών θεωρεί το Κέντρο σχετικά ασφαλές. "Οι Έλληνες, με μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, ασφυκτιούν και αισθάνονται απροστάτευτοι από το κράτος. Το παρεμπόριο συνιστά πρόβλημα για το 65% των επιχειρηματιών. Το 83% ζητά να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για να διαθέτουν τα προϊόντα τους οι αλλοδαποί που εμπορεύονται στο δρόμο, το 28% ζητά να τους επιβληθεί βαριά φορολογία και το 20% να απελαθούν μαζικά", είπε η κ. Τσίγγανου.
Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και καθηγητής Εγκληματολογίας, Βασίλης Καρύδης επισήμανε ότι και πριν από 11 χρόνια, ανάλογα ήταν τα ευρήματα για την ανασφάλεια και την εγκληματοφοβία στο Κέντρο.Το αποτέλεσμα είναι όπως είπε: "Η ανασφάλεια να αυτονομείται και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», τονίζοντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ιδανικό θερμοκήπιο για ξενοφοβικές και ακροδεξιές ομάδες". Επισήμανε, τέλος, ότι το κέντρο της πόλης εγκαταλείπεται σταδιακά από τους κατοίκους του, ήδη από τη δεκαετία του ΄80 και ότι η ελληνική αστυνομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε δυναμικότητα στην ΕΕ.
Πορνεία -ναρκωτικά Στο αδιέξοδο που συνεπάγεται η αντιμετώπιση ομάδων- όπως οι παράνομοι αλλοδαποί, οι τοξικοεξαρτώμενοι και οι εκδιδόμενες- μόνο με αστυνομικές μεθόδους, αναφέρθηκε ο αστυνόμος Α΄ Γιώργος Χαλιβόπουλος. Όπως επισήμανε, "αν δεν υπάρξει οργανωμένη και σε βάθος χρόνου παρέμβαση, το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί». Διότι όσοι συλλαμβάνονται, επανέρχονται συνήθως στην πρότερη κατάσταση. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόληψη και θεραπεία για τους τοξικοεξαρτώμενους, υποστήριξη για τους αστέγους, διεθνείς συμφωνίες για την επιστροφή των λαθραίως εισερχομένων, περιβαλλοντική και οικιστική αναβάθμιση του Κέντρου".
Παρεμπόριο Στο παρεμπόριο, αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου. Επισήμανε ότι μέσω της Ελλάδας διακινούνται τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, από τις οποίες ελάχιστες μένουν στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι στα ελληνικά τελωνεία γίνονται οι υψηλότερες κατασχέσεις στην ΕΕ. Επαίνεσε τη συμβολή του δήμου Αθηναίων στην κατάσχεση 51 αποθηκών το 2011, σε σχέση με την κατάσχεση 10 αποθηκών το 2010. Υπογράμμισε ότι "χωρίς την παρουσία της ελληνικής αστυνομίας δεν θα είχε γίνει τίποτα" και συμπλήρωσε ότι "είναι αμφίβολο εάν έχει τιμωρηθεί έστω και ένας από αυτούς που έχουν τις αποθήκες".
Αναφέρθηκε, τέλος, στις δυο θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι η επιτόπια καταστροφή της εμπορικής αξίας των κατασχεμένων εμπορευμάτων και η ενεργοποίηση της αυτοχρηματοδότησης των κλιμακίων τα οποία θα ελέγχουν τις αγορές υπαίθριου εμπορίου. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αυτοχρηματοδοτούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τα πρόστιμα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, επισήμανε ότι "η εγκληματικότητα στην πόλη έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση". Ζήτησε να μη φύγουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες από το Κέντρο. Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι είναι συνυπεύθυνοι όχι μόνο στο παρεμπόριο, αλλά και στην επαιτεία και στην πορνεία. Όπως υπογράμμισε, η πορνεία έχει αυξηθεί κατά 1500% στην πόλη. Ο ίδιος έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την πορνεία, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας οίκος ανοχής με άδεια, αλλά η κατάργηση της υπέρμετρης αυστηρότητας προσέκρουσε σε ισχυρά αντανακλαστικά. Δεν πρέπει να επιτρέπεται να γίνονται τα πανεπιστήμια ορμητήρια πολιτικής βίας και παρεμπορίου, είπε. Για τις διαδηλώσεις, επισήμανε ότι πρόκειται, σε λίγες ημέρες, να δοθεί νομοσχέδιο όπου "απλά εξειδικεύονται οι συνταγματικές διατάξεις. Υπάρχει το δικαίωμα που διασφαλίζεται με το άρθρο 11, αλλά είναι δικαίωμα με όρια. Διότι υπάρχει και το δικαίωμα του άλλου να κυκλοφορεί, να εργάζεται. Υπάρχει δικαίωμα στο επιχειρείν".
-------------------
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις φυλακές Ιωαννίνων
Καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές των Ιωαννίνων, μετά από προσφυγή σ’ αυτό δώδεκα Ελλήνων πολιτών και ενός Σομαλού, οι οποίοι κρατήθηκαν κατά δεκαπέντε μήνες κατά μέσο όρο, ενώ κάποιοι εξακολουθούν να κρατούνται εκεί. Οι προσφεύγοντες παραπονούνται, ότι υποχρεώνονται να ζουν σε στενούς κοιτώνες και κελιά με μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι φυλακισμένοι είναι περιορισμένοι στους κοιτώνες τους επί δεκαοκτώ ώρες το εικοσιτετράωρο, όπου είναι υποχρεωμένοι, να παραμένουν στα κρεβάτια τους. Κάποιοι υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, για τις οποίες δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία, ενώ υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μολύνσεων από τον υπερπληθυσμό της φυλακής. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται, ότι, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο Διευθυντής της φυλακής είναι ενήμεροι των συνθηκών αυτών από προηγούμενα παράπονα. Η προσφυγή τους βασίζεται στο Άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης).
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στο σύνολό της εντός των ημερών. Το κείμενο του Δελτίου Τύπου στην Αγγλική, είναι αυτό:
“Samaras and Others v. Greece (no. 11463/09)
The applicants, twelve Greek nationals and a Somali national, were detained in Ioannina Prison at different times for an average length of more than fifteen months. Some are still being held there. The applicants complain of having to live and sleep in cramped, overcrowded dormitories and cells. The prisoners are confined to the dormitories eighteen hours a day and are obliged to remain in their beds. Some of them suffer from serious illnesses for which they do not receive treatment. There is a strong risk of contamination because of the overcrowding. The applicants submit that both the Ministry of Justice and the prison management are aware of the situation as a result of previous complaints. They rely on Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment)”.
ΤΑ ΝΕΑ, 28/2/2012
-----------------
Μείωση των μηνύσεων
Λόγω της κρίσης και των αυξημένων παραβόλων
Καβγάδες μεταξύ γειτόνων για τα σκουπίδια ή τα νερά που πέφτουν από το μπαλκόνι, εξυβρίσεις, απειλές και εν γένει αδικήματα που χρωματίζουν καθημερινές συμπεριφορές και παρεξηγήσεις εκλείπουν σταδιακά από τα πινάκια των δικαστηρίων. Υποθέσεις «της διπλανής πόρτας» που πολλές φορές η εκδίκασή τους είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή σοβαρότερων ποινικά υποθέσεων «εξαφανίζονται» από τις δικαστικές αίθουσες. Σταμάτησαν οι μικροδιαφορές και οι παρεξηγήσεις; Οχι, βέβαια! Απλώς η κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση του παραβόλου που πρέπει να καταβάλει ο μηνυτής, έχει κάνει τους πολίτες... ανεκτικότερους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν μειωθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2011, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη αυξήθηκαν τα παράβολα για υποβολή μηνύσεων από 10 σε 100 ευρώ και τα παράβολα για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από 10 ευρώ σε 50 ευρώ. Στόχος ήταν η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η μείωση των μηνύσεων που το δικαστικό έτος 2010-2011 έφτασαν τις 290.000 μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας! Το μέτρο ήταν αποδοτικό, χωρίς ωστόσο ο αριθμός των μηνύσεων που κατατίθενται καθημερινά να είναι αμελητέος.
«Οι πολίτες έχουν σταματήσει να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη δι’ ασήμαντη αφορμή», επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Αλέξης Αθανασόπουλος. «Οταν για μία μήνυση απαιτούνται 180 ευρώ μαζί με τα χαρτόσημα, ο ενδιαφερόμενος το σκέφτεται. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δεν κατατίθενται μηνύσεις για ακάλυπτες επιταγές, καθώς ο μηνυτής θα καταβάλει τα 180 ευρώ και πιθανότατα ακόμα και αν δικαιωθεί δεν θα εισπράξει τα χρήματά του». Ειδικά στις υποθέσεις των ακάλυπτων επιταγών αναφέρεται ο δικηγόρος κ. Χρήστος Διαμάντης, ο οποίος διευκρινίζει ότι σε αυτή την περίπτωση οι θιγόμενοι στρέφονται στα αστικά δικαστήρια. «Μπορεί η υποβολή αγωγής να κοστίζει περισσότερο, ωστόσο εάν δικαιωθούν θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους».
Τη μείωση των μηνύσεων, λόγω της αύξησης των παραβόλων, διαπιστώνει και η δικηγόρος κ. Βάσω Πανταζή, διευκρινίζοντας όμως ότι «εάν ένας άνθρωπος έχει αποφασίσει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα το κάνει». Προσεχώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των μηνύσεων θα μειωθεί περαιτέρω καθώς βάσει νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα συγκεκριμένα αδικήματα θα είναι πταίσματα, ενώ οι μηνύσεις που υποβάλλονται κατ’ αγνώστων θα τίθενται στο αρχείο.
Το ΒΗΜΑ, 5/2/2012
-----------------
Βιντεοπαιχνίδι κατά της θανατικής ποινής σχεδίασαν Έλληνες προγραμματιστές
Ένα βιντεοπαιχνίδι που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στη θανατική ποινή δημιούργησαν αφιλοκερδώς για τη Διεθνή Αμνηστία 18 Έλληνες προγραμματιστές, μουσικοί, γραφίστες, σχεδιαστές και κειμενογράφοι, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας. Στόχος του «Amnesty-The Game» είναι να στηρίξει την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Οι παίκτες παίρνουν τη σκυτάλη από τηΔιεθνή Αμνηστία, προκειμένου να σώσουν έξι θανατοποινίτες και να επηρεάσουν τις χώρες τους υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής. Οι έξι θανατοποινίτες προέρχονται από χώρες, όπου όντως ισχύει η εσχάτη των ποινών: Σαουδική Αραβία, Κίνα, ΗΠΑ, Μογγολία, Λευκορωσία και Ιράν.
Το παιχνίδι (που είναι διαθέσιμο μέσω του ιστοτόπου amnestygame.com) έχει βγει ήδη στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ ενδιαφέρον για τη μετάφρασή του έχει εκδηλώσει και το δανέζικο τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Για κάθε χώρα που αναφέρεται στο παιχνίδι καταγράφεται και όλη η ιστορία της σχετικά με την κατάργηση ή μη της θανατικής ποινής. Μέσω της ίδρυσης γραφείων, της διοργάνωσης διαφημιστικών εκστρατειών και της ενημέρωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι παίκτες στοχεύουν στον επηρεασμό της κοινής γνώμης κατά της θανατικής ποινής, προκειμένου να διασωθούν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι και να διαδοθεί το μήνυμα της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής, που εντάσσεται στην κατηγορία των serious games και έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη θανατική ποινή, τις καμπάνιες της Διεθνούς Αμνηστίας και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες όλου του κόσμου για το θέμα αυτό» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της προσπάθειας, σχεδιαστής και παραγωγός, Θανάσης Τριανταφύλλου, μέλος τουΠανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, με το παιχνίδι ασχολούνται καθημερινά 300 χρήστες του Διαδικτύου. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας συγκροτήθηκε στα τέλη του 2009 με στόχο να συγκεντρώσει όλους τους δημιουργούς ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σήμερα περιλαμβάνει περίπου 100 ενημερωμένα μέλη. «Στόχος μας είναι να ασχοληθούμε και με άλλους κοινωφελείς οργανισμούς και να δημιουργήσουμε παιχνίδια για κοινωνικούς σκοπούς» εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου.
www.tvxs.gr, 20/1/2012
-----------------
Πρόστιμο στην Ελλάδα για βιασμό μετανάστη από λιμενικό
Καταδικαστική ήταν η απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την περίπτωση στην οποία ένας λιμενικός βασάνισε και βίασε έναν μετανάστη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το πρωί της Τρίτης την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, βάζοντας πρόστιμο στην χώρα 50.000 ευρώ.
Η υπόθεση αφορά έναν παράνομο μετανάστη, ο οποίος κατήγγειλε ότι ένας υπάλληλος του Λιμενικού τον βίασε με ένα γκλομπ κι ότι οι Αρχές δεν του επέτρεψαν να εξεταστεί από τον γιατρό που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. Περαιτέρω, ο προσφεύγων ανέφερε ότι οι όροι κράτησης για τους αιτούντες άσυλο δεν ήταν ικανοποιητικοί και ότι οι Αρχές είχαν αποφύγει να διεξάγουν μια πλήρη, δίκαια και αμερόληπτη έρευνα καθώς και ότι οι υπεύθυνοι δεν είχαν τιμωρηθεί επαρκώς, καθώς το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο δεν είχε θεωρήσει τον βιασμό με το γκλομπ ως διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίου. Ο μετανάστης είχε επιβιβαστεί σε πλοίο από την Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους 164. Το πλοίο κατελήφθη από το Λιμενικό Σώμα και οδηγήθηκε στο λιμάνι των Χανίων. Ο προσφεύγων ανέφερε ότι δύο λιμενικοί τον υποχρέωσαν να ξεντυθεί όσο ήταν στο μπάνιο κι ότι ένας από αυτούς τον απείλησε και τελικά τον βίασε με... γκλομπ.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συμβάν, οι κρατούμενοι προχώρησαν σε απεργία πείνας. Κάποιοι από τους λιμενικούς στη συνέχεια τους χτύπησαν, τους κατέβρεξαν με νερό και χημικά. Οι έρευνες της λιμενικής υπηρεσίας. Ο προϊστάμενος της λιμενικής υπηρεσίας διέταξε έρευνα. Ο προσφεύγων ζήτησε να υποδείξει τον υπάλληλο που τον βίασε, αλλά το αίτημά του να εξεταστεί από τον γιατρό της υπηρεσίας απορρίφθηκε. Ωστόσο, ο γιατρός εξέτασε τους κρατούμενους που ισχυρίστηκαν ότι χτυπήθηκαν και κατέγραψε ότι 16 από αυτούς είχαν σωματικές βλάβες. Πέντε από αυτούς οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.
Στις 8 Ιουνίου 2001, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει εσωτερική διοικητική έρευνα. Στις 10 Ιουνίου οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο παλαιό αεροδρόμιο των Χανίων όπου τους επισκέφθηκαν εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου. Τον Ιούλιο οι μετανάστες έλαβαν έγγραφα ως αιτούντες άσυλο, καθώς και εισιτήρια για να ταξιδέψουν ως την Αθήνα και 5 δραχμές ο καθένας. Ο προσφεύγων δραπέτευσε από το λεωφορείο και πήγε μόνος του στην Αθήνα. Η έκθεση και οι ανακρίβειες. Στις 14 Αυγούστου 2001 ένας ανώτερος λιμενικός υπέβαλε την έκθεση για την διοικητική εξέταση. Η έκθεση βασίστηκε στα στοιχεία που κατέθεσε ο υπάλληλος, ο οποίος είχε πει ότι χτύπησε ελαφρά στα οπίσθια τον προσφεύγοντα με το γκλομπ του.Η έκθεση αποδεχόταν αυτή την κατάθεση ως πειστική, δεδομένου ότι δεν είχε καταγραφή κάποια σωματική βλάβη του προσφεύγοντος στα σχετικά αρχεία. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Χανίων, ο οποίος κίνησε ποινική δίωξη στις 3 Οκτώβρη εναντίον πέντε λιμενικών. Όσον αφορά τον υπάλληλο που κατηγορεί ο προσφεύγων για το βιασμό, παραπέμφθηκε για βίαιη επίθεση εναντίον της ανθρώπινης και σεξουαλικής αξιοπρέπειας. Η δίκη αναβλήθηκε δύο φορές. Ένα χρόνο μετά, ο προσφεύγων διαπίστωσε ότι η κατάθεσή του για τον βιασμό είχε καταγραφεί με ανακρίβειες, ότι ο βιασμός είχε αποδοθεί ως ράπισμα και χρήση ψυχολογικής βίας. Στις 15 Νοεμβρίου 2003, ο προσφεύγων επικοινώνησε με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο τελευταίος έστειλε μια επιστολή στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητώντας του να διαταχθεί νέα πειθαρχική έρευνα, καθώς η πρώτη διοικητική εξέταση δεν είχε λάβει υπόψη τον βιασμό του προσφεύγοντος από τον λιμενικό.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε ότι η υπόθεση έθιγε την εικόνα και την τιμή της Λιμενικής Υπηρεσίας και έθετε σε αμφιβολία την ικανότητα της Χώρας να διασφαλίσει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Φεβρουάριο του 2004 ο προσφεύγων έφυγε από την Ελλάδα και πήγε αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια στο Λονδίνο με τον σύντροφό του. Ενημερωνόταν για την υπόθεσή του τακτικά μέσω της Ελληνικής πρεσβείας.
Στις 15 Οκτώβρη 2004, το Ναυτοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης - ορισμένες με αναστολή - σε πέντε λιμενικούς. Ο λιμενικός που κατηγορήθηκε από τον προσφεύγοντα καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση για προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας. Στην εκδίκαση της έφεσης, το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο μείωσε την ποινή του υπαλλήλου σε 6 μήνες φυλάκιση, η οποία τράπηκε σε πρόστιμο 792 ευρώ.
Η ετυμηγορία του ΕΔΑΔ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι μια τόσο σοβαρή πράξη διείσδυσης αποτελεί βασανιστήριο, όπως έχει εξάλλου κριθεί κι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα και το Παναμερικανικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν διεξήχθη επαρκής και αποτελεσματική έρευνα, αφού είχε απορριφθεί το αίτημα του προσφεύγοντος να εξεταστεί από γιατρό μετά τον βιασμό του καθώς και ότι το περιστατικό είχε καταγραφεί ανακριβώς ως "ράπισμα" και "άσκηση ψυχολογικής βίας".
Έτσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι με αυτά τα στοιχεία η έρευνα δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον λιμενικό ήταν ανεπαρκής, δεδομένου ότι είχε παραβιαστεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Μια τόσο ελαφρά ποινή δεν μπορεί να εκληφθεί εξάλλου ως δίκαια από το θύμα. Η ποινή θεωρήθηκε ξεκάθαρα δυσανάλογη σε σχέση με την σοβαρότητα της συμπεριφοράς. Γι΄ αυτό κρίθηκε ότι το Ελληνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, όπως καταγράφηκε σε αυτή την υπόθεση, δεν λειτουργεί επαρκώς αποτρεπτικά ώστε να παράσχει προστασία έναντι των βασανιστηρίων, ούτε του παρείχε επαρκή αποκατάσταση.
Επιπλέον, οι Ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν τον προσφεύγοντα κατά τρόπον ώστε να του επιτραπεί να ασκήσει τα δικαιώματά του ως πολιτικώς ενάγων και να ζητήσει αποζημίωση. Έτσι, οι Ελληνικές αρχές παρέβησαν την υποχρέωσή τους για παροχή ενημέρωσης. Γι΄ αυτούς τους λόγους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ από την Ελλάδα, λόγω των πράξεων που τελέσθηκαν εις βάρος του κ. Zontul, καθώς και επειδή δεν του δόθηκε η δυνατότητα να πάρει μέρος στη δίκη ως πολιτικώς ενάγων. Η Ελλάδα καταδικάστηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον προσφεύγοντα, καθώς και 3.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
www.tvxs.gr, 19/1/2012
-----------------
Καταγγελία σοκ: Αστυνομικοί ληστεύουν μετανάστες
Κύκλωμα αστυνομικών, οι οποίοι εισβάλλουν σε σπίτια μεταναστών και τους απειλούν για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά και ημερομηνίες.
«Κύκλωμα αστυνομικών και άλλων «κατοίκων» πλουτίζει συστηματικά τους τελευταίους έξι μήνες στην περιοχή της Αχαρνών και στους πέριξ δρόμους μπαίνοντας σε σπίτια και αρπάζοντας ό,τι προλάβει. Το ίδιο κύκλωμα μάλιστα εμφανίστηκε 3 φορές πριν από επιχείρηση σκούπας της ΕΛΑΣ με την Δημοτική Αστυνομία ζητώντας χρήματα, ώστε ...να αποφύγουν την επίθεση οι μικροπωλητές», σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. «Το φαινόμενο έχει γενικευτεί τους τελευταίους 4-5 μήνες», δηλώνει στο tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή μεταναστών οι οποίοι έχουν πέσει θύματα ανάλογων πρακτικών από αστυνομικούς. «Πρόκειται για τους ίδιους αστυνομικούς οι οποίοι ζητούν από μετανάστες μικροπωλητές ποσά ύψους 700 ευρώ για να μην προβούν σε επιχείρηση - ‘σκούπα’», προσθέτει. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), η επιστολή - καταγγελία «υποβλήθηκε σήμερα (18-01-2012) από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθούν τα στοιχεία που επικαλείται, σχετικά με παράνομες ενέργειες αστυνομικών».
Η υπόθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και της Κίνησης Πολιτών για το Κέντρο της Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ), δικηγόρος της οποίας δραστηριοποιείται για την ανάδειξη ανάλογων υποθέσεων. Ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας θέτει το θέμα σε γνώση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και αναφέρεται σε δύο περιστατικά ως παραδείγματα της δράσης του φερόμενου κυκλώματος:
«Την Τετάρτη 11 Γενάρη εισέβαλε σε σπίτι σπάζοντας την πόρτα. Πέντε αστυνομικοί συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Στο σπίτι άρχισαν να σπάνε ντουλάπες ενώ οι ένοικοι τους είπαν «έχουμε κλειδιά για να τις ανοίξετε». Βρήκαν κουτιά με τσιγάρα και 600 ευρώ που τα πήραν χωρίς να συμπληρώσουν κανένα έντυπο κατάσχεσης. Πήραν πιστωτικές κάρτες με τους κωδικούς και αμέσως μετά απέσυραν 700 ευρώ από ΑΤΜ! Τραυμάτισαν με γροθιά στο μάτι άτομο. Επρόκειτο για την Τρίτη φορά που τους ζήτησαν λεφτά το τελευταίο μήνα». «Στις 9/11, η ίδια ομάδα μπήκε σε άλλο σπίτι και ζήτησε να της δώσουν 1500 ευρώ. Ο ένας μετανάστης θορυβημένος άρχισε να μαζεύει από όσους μετανάστες βρίσκονταν εκεί χρήματα και έφτασε στα 1145 ευρώ. Τότε, τον κατέβασαν κάτω με χειροπέδες και τον έβαλαν σε αυτοκίνητο και τον τριγύριζαν για να περάσει η ώρα μέχρι να βρεθούν από άλλους τα υπόλοιπα λεφτά! Στη διαδρομή μάλιστα οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί δείχνοντας τα σημεία απ΄όπου μαζεύουν χρήματα από δραστηριότητες πώλησης ηρωίνης, χασίς κλπ!».
Σύμφωνα με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, είναι γνωστό το όνομα του ενός αστυνομικού, όπως επίσης και οι αριθμοί των πινακίδων των αυτοκινήτων. Ο ίδιος κάνει λόγο για «ασυλία που έχουν εγκληματικές ρατσιστικές συμμορίες της περιοχής με τα καθημερινά πογκρόμ που ξεκινάνε στις 6.30μμ από την Πλατεία Αττικής και ολοκληρώνονται μετά από 5 ώρες με χτυπήματα με ρόπαλα και κλοπές ατομικών ειδών μεταναστών στην πόρτα της Εκκλησίας του Αγ.Παντελεήμονα χωρίς να έχουν εντοπιστεί πασίγνωστα πρόσωπα που επιδίδονται καθημερινά σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες».
www.tvxs.gr, 19/1/2012
-----------------
Δασκάλα αποπλανούσε ανηλίκους μέσω facebook
Η 22χρονη στην Κρήτη προσέγγιζε μαθητές μέσω διαδικτύου
Nέα υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκων αποκαλύφθηκε στην Κρήτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία μια 22χρονη δασκάλα σε χωριό του νομού Χανίων μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ( facebook ) προσέγγιζε ανήλικους και προφασιζόμενη ότι θα τους βοηθούσε στα μαθήματα τους, έκανε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Όπως έγινε γνωστό μετά από καταγγελία οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση. Από την έρευνα προέκυψε ότι η 22χρονη χρησιμοποιώντας την ιδιότητας της μέσω facebook γνώριζε αγόρια ηλικίας από 10 έως 15 ετών και τους υπόσχονταν πως θα τους βοηθήσει στα μαθήματα τους. Έτσι κατάφερνε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και όταν τους συναντούσε προχωρούσε σε ερωτικές πράξεις μαζί τους. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική Διάταξη και Βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στην Κρήτη ενώ από την ψηφιακή έρευνα και ανάλυση ηλεκτρονικών δεδομένων εντοπίστηκαν, στην ιστοσελίδα διάλογοι της 22χρονης με 15χρονο μαθητή Γυμνασίου στην Κρήτη. Οι ηλεκτρονικοί διάλογοι, που είχαν ερωτικό περιεχόμενο, ήταν καταχωρημένοι στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρούσε ο ανήλικος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 15χρονος μαθητής εξετάστηκε από τους αστυνομικούς και επιβεβαίωσε τους διαλόγους, καθώς και την αποπλάνησή του από την 22χρονη δασκάλα. Ειδικότερα, προέκυψε ότι η δασκάλα είχε ερωτική επαφή μαζί του, πριν πέντε περίπου μήνες, αφού προηγουμένως τον προσέγγισε, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, προφασιζόμενη ότι ήθελε να τον βοηθήσει στα μαθήματά του. Για την αποπλάνηση η μητέρα του ανηλίκου ζήτησε την ποινική δίωξη της δασκάλας. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της 22χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μια εξωτερική κάρτα μνήμης φωτογραφικής μηχανής, δυο εξωτερικές μνήμες, ένα κινητό τηλέφωνο και μια συσκευή ασύρματης πρόσβασης στο Ιντερνετ.
Παράλληλα σε έρευνα που έγινε στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν, στο προφίλ της στο facebook αλλά και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) της δασκάλας βρέθηκαν διάφορες φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου με διάφορα άτομα για τα οποία δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η ακριβής ηλικία τους καθώς και διάλογοι ανάλογου περιεχομένου. Η έρευνα συνεχίζεται καθώς οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η δασκάλα να εμπλέκεται και σε άλλες περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων.
To BHMA, 10/1/2012
-----------------
Ένοχοι για βασανισμό μεταναστών αστυνομικοί του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα
Ποινές 5 ετών και 5 ετών συν 5 μηνών αντίστοιχα επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στους δυο αστυνομικούς, που δικάζονται από τις 21 Οκτωβρίου του 2011 για την πολύκροτη υπόθεση του βασανισμού Αφγανών προσφύγων από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα το Δεκέμβριο του 2004.
Οι δύο κατηγορούμενοι (ο ένας εν ενεργεία αστυνομικός και ο άλλος ειδικός φρουρός που έχει αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της 5ετους θητείας) ήταν οι μόνοι που παραπέμφθηκαν από μια ομάδα αστυνομικών, που (όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας) εισέβαλαν σε σπίτια, που έμεναν Αφγανοί πρόσφυγες και κακοποιούσαν τους ενοίκους για να τους αποσπάσουν πληροφορίες για κάποιο συμπατριώτη τους. Σε δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες οδήγησαν τα θύματά τους στο υπόγειο γκαράζ του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων στον γνωστό φάλαγγα, όπως πρόκυπτε από τις καταθέσεις των θυμάτων και όπως δέχθηκε και το παραπεμπτικό βούλευμα. Κατά το βούλευμα, οι δύο αστυνομικοί παραπέμφθηκαν ως προς τα δυο αυτά άτομα για κακουργηματική και διακεκριμένη μορφή βασανιστηρίων αντίστοιχα και επιπλέον για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος άλλων 11 προσφύγων, ανηλίκων στην πλειοψηφία τους.
Όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο 2004. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, απευθύνθηκαν σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας προσφύγων και μεταναστών, για να καταγγείλουν τις επιδρομές και την κακοποίηση τους και να ζητήσουν προστασία από την ακραία αστυνομική βία. Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των εν λόγω οργανώσεων και συλλογικοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν οι παραβιάσεις και διαπιστώθηκαν, από εξειδικευμένο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων, τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστησαν τα θύματα.
Η σημασία της υπόθεσης ήταν ιδιαίτερη, τονίζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, καθώς είναι εντελώς σπάνιες οι περιπτώσεις παραπομπής αστυνομικών οργάνων με τη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί ως κακούργημα τα βασανιστήρια. Κατά τη διάρκεια των 7 συνεδριάσεων που διήρκεσε η δίκη κατέθεσαν 5 από τους 13 Αφγανούς θύματα κακοποιήσεων, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ήδη καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας εκεί προστασία. Η Εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από την κακουργηματική διάταξη του 137Α 1 και 2 (Βασανιστήρια και διακεκριμένη περίπτωση) στην πλημμεληματική του ίδιου άρθρου (137 Α παρ. 3).
Το Δικαστήριο ακολουθώντας την πρόταση της Εισαγγελέως καταδίκασε τους δύο κατηγορούμενους με την πλημεληματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ.3 για αδικήματα σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε βάρος των 2 ως άνω προσφύγων και για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος άλλων 5 από τους 11 (τις πέντε περιπτώσεις που τα θύματα αναγνώρισαν τον δράστη) και επέβαλε στη μεν πρώτη περίπτωση την ποινή των 30 μηνών για καθένα από τους 2 παθόντες σε καθέναν από τους κατηγορουμένους και την ποινή των 10 μηνών για κάθε μία απρόκλητη σωματική βλάβη και συνολικά κατά συγχώνευση στον πρώτο των κατηγορουμένων την ποινή των 5 ετών και στον δεύτερο την ποινή των 5 ετών και 5 μηνών. Το Δικαστήριο επίσης επέβαλε στους κατηγορουμένους την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους για μία 5ετία και την ανικανότητα απόκτησης δημόσιων και δημοτικών αξιωμάτων και θέσεων για μία 10ετία (άρθρο 137Γ ΠΚ).
Οι δυο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα λόγω της έφεσης, ενώ το Δικαστήριο είχε ήδη μετατρέψει την ποινή (σε χρηματική). Το Δικαστήριο με την απόφαση αυτή για μια ακόμη φορά δεν τόλμησε να προχωρήσει στην τιμωρία των ενόχων με την κακουργηματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ. 1 και 2 για βασανιστήρια, όπως κατηγορούνταν. «Τα περιστατικά αστυνομικής βίας ιδιαιτέρως εις βάρος προσφύγων και μεταναστών, συνεχίζουν αμείωτα και μετά το 2004. Μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά φθάνει στα γραφεία των υποστηρικτικών οργανώσεων και ένας ακόμη μικρότερος αριθμός καταλήγει στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Τούτο δε με μηδενική προστασία των θυμάτων, με τεράστιες καθυστερήσεις, με απώλεια βασικών αποδεικτικών στοιχείων και με τα θύματα απόντα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Και η υπόθεση αυτή έφθασε τελικά για πρώτη φορά στο ακροατήριο επτά χρόνια μετά τα γεγονότα. Στις 14.12.2012 η πολύκροτη αυτή υπόθεση θα υποκύψει και αυτή σε παραγραφή, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το καθεστώς ατιμωρησίας των ενόχων, όταν αυτοί έχουν το προνόμιο να ανήκουν στις τάξεις της αστυνομίας», σχολιάζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
www.tvxs.gr, 20/12/2011
-----------------
Οι ευθύνες των αρχών για τον παιδεραστή της Κρήτης
14 μήνες ήξεραν αλλά έπαιζαν κρυφτούλι με τον παιδεραστή
Το «πινγκ-πονγκ» Αστυνομίας - Εισαγγελίας με... μπαλάκι τη δικογραφία που είχε συνταχθεί εις βάρος του Νίκου Σειραγάκη ύστερα από καταγγελίες για τη δράση του καθυστέρησε σημαντικά τη σύλληψή του. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η «εμφάνιση» του DVD με τα αδιάψευστα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Ενα ατελείωτο «πινγκ-πονγκ» μεταξύ της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Ρεθύμνου, που εξελίχθηκε τους τελευταίους 14 μήνες, φαίνεται ότι επέτρεψε στον αδίστακτο παιδεραστή Ν. Σειραγάκη να συνεχίσει ανενόχλητος τις «μυήσεις» νεαρών αγοριών στον στρεβλό του κόσμο.
Η δικογραφία πήγε κι... ήρθε από τα αστυνομικά στα εισαγγελικά γραφεία τουλάχιστον δύο φορές, γεγονός που καθυστέρησε σημαντικά τη σύλληψη του 47χρονου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δράση του.
Χρειάστηκε η καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης «εμφάνιση» του διαβόητου DVD, το περιεχόμενο του οποίου δεν επέτρεπε σε κανέναν να αμφιβάλλει για την αρρωστημένη μεθοδολογία του προπονητή-δασκάλου, με την άσπιλη μέχρι πρότινος φήμη στην κλειστή κοινωνία του Ρεθύμνου.
Το πότε και από ποιον εστάλη το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό δεν είναι ούτε γνωστό ούτε σαφές. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως το DVD εστάλη προς το τέλος του καλοκαιριού στις εισαγγελικές αρχές, οπότε και δόθηκε άδεια για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του δράστη, ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν πως το υλικό βρισκόταν στα χέρια της Αστυνομίας τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα. Αυτό δεν συμβαδίζει με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί, όπως αναφέρουν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι.
Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω υλικό ήταν που επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δράση του 47χρονου σε βάρος των παιδιών. Μυστήριο καλύπτει και το αν τελικά υπήρξαν ή όχι συγκεκριμένες καταγγελίες από γονείς και παιδιά για τη δράση του παιδόφιλου έναν χρόνο νωρίτερα. Η Αστυνομία αρνείται το γεγονός, λέγοντας ότι η αρχή της έρευνας βασίστηκε σε φήμες που υπήρχαν για τη δράση του, όμως πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κάνουν λόγο για μία τουλάχιστον καταγγελία που έγινε πριν από έναν χρόνο στον ΑΓΟΡ, όπου δούλευε ως προπονητής ο Σειραγάκης, η οποία είχε φτάσει και στην Αστυνομία.
Ως πρότυπο έβλεπαν τον Σειραγάκη οι νεαροί αθλητές. 39 τα θύματα
Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να «δένουν» και με τις φερόμενες καταθέσεις παιδιών από οικογένειες μεταναστών που είχαν δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο στις αστυνομικές αρχές. Μέχρι σήμερα, 39 παιδιά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ έχουν εξεταστεί μόλις 13, που παραδέχθηκαν ως «φυσική» τη δράση του παιδεραστή. Την ίδια στιγμή που η τοπική κοινωνία προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές τους, ο 47χρονος Σειραγάκης παραδέχτηκε τη δράση του σε βάρος άγνωστου αριθμού παιδιών, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για σεξιστικού περιεχομένου ενέργειες, αλλά για... αθλητική πρακτική. Παρά τις προφυλάξεις που φέρεται να έπαιρνε, ο Ν. Σειραγάκης, ανέβαζε στο προφίλ του στο Facebook φωτογραφίες με τους νεαρούς αθλητές του. Οι αρχές φοβούνται ότι μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχει υποστεί τη φρικτή «μύηση» του δράστη και επισημαίνουν πως αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία τους.
Οικογενειακή τραγωδία
«Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου, αλήτη: ακούμπησες τα παιδιά μας;» Ηταν τα πρώτα λόγια της συζύγου του Νίκου Σειραγάκη, αμέσως μετά τη σύλληψή του. Το ξέσπασμα της μάνας των δύο του παιδιών έφερε την αρνητική απάντηση του 47χρονου δράστη. «Οχι, δεν τα έχω αγγίξει», της είπε. Η πρώτη κίνηση της γυναίκας μόλις έφυγε από το κρατητήριο ήταν να καταθέσει αίτηση διαζυγίου και να εξαφανιστεί με τους γιους της από την πόλη. Οπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος της, Ανδρέας Αργυρόπουλος, «η ζωή της γυναίκας καταστράφηκε. Σημασία έχει να σωθεί η ψυχή των δύο αθώων παιδιών, που βρίσκονται στην πιο τρυφερή τους ηλικία. Ηδη, παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο...».
«Τέρας» με προσωπείο
«Διαβολικά έξυπνος, μας παραμύθιαζε όλους»
Εξυπνος, μορφωμένος, καλός ομιλητής, ικανός προπονητής. Οι περιγραφές του Νίκου Σειραγάκη από Ρεθυμνιώτες που τον ζούσαν από κοντά σοκάρουν. Ο 47χρονος εκπαιδευτικός είχε καταφέρει να «μαγέψει» μικρούς και μεγάλους με το προφίλ του αφοσιωμένου παιδαγωγού. «Είναι διαβολικά έξυπνος και είχε καταφέρει να μας παραμυθιάσει όλους», λέει άνθρωπος που τον γνώριζε. «Πού να φανταστούμε όταν του εμπιστευόμασταν παιδιά στον ερασιτέχνη ΑΓΟΡ ότι θα μπορούσε έστω να διανοηθεί να τα ΄΄πειράξει΄΄», σημειώνει. Ο Σειραγάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως αστυνομικός. Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ ως αθλητής από μικρή ηλικία και συνέχισε μέχρι την ενηλικίωσή του. Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο, ο Σειραγάκης πέρασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και έγινε δάσκαλος. Ηταν η εποχή που φέρεται να επιστρέφει ξανά στο Ρέθυμνο, όπου και εγκαταστάθηκε. Λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, κόρη γνωστής και ευυπόληπτης οικογένειας της πόλης. Η γυναίκα του είναι μουσικός, ενώ ο πατέρας της, ιδιοκτήτης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον χώρο των οικοδομών, είχε και πολιτική ανάμειξη με τον Δήμο Ρεθύμνου.
Στο πλαίσιο αυτό, λένε όσοι ξέρουν, ο Σειραγάκης «απογειώθηκε». Αξιοποιώντας το κύρος της οικογένειας της συζύγου του και τη δική του ευρυμάθεια, κατάφερνε να «σαγηνεύσει» όσους τον πλησίαζαν. Εγινε βοηθός προπονητή και μετά προπονητής σε ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης. Οι μαθητές του τον λάτρευαν, το ίδιο και οι γονείς που άφηναν τα παιδιά τους να περνούν χρόνο με τον «μέντορά» τους, χωρίς να αμφισβητήσουν ούτε στιγμή τις προθέσεις του. Η φήμη του διαδόθηκε όταν ο ίδιος και η παρέα του γύρω στο 1990 πρότειναν την καθιέρωση ενός νέου παιχνιδιού στο αποκριάτικο Ρέθυμνο. Ο Νίκος Σειραγάκης υπήρξε ένας από τους εμπνευστές του διάσημου «Κυνηγιού του Θησαυρού» που από το 1991 πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη. «Ο ίδιος είναι τόσο διαβασμένος, που βοήθησε να πάρει τον πιο ιστορικό, πιο λαογραφικό και διεθνή χαρακτήρα του το ΄΄Κυνήγι΄΄», λέει ένας από τους τότε συνεργάτες του. Κι όταν τον ρωτάμε αν είχε παρατηρήσει κάτι στη συμπεριφορά του, μας λέει: «Είχε την όψη ΄΄τρελού επιστήμονα΄΄, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι έκανε τέτοια πράγματα...». Κορυφαίο σημείο στην καριέρα του Σειραγάκη ήταν το 2009, όταν διετέλεσε βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα μπάσκετ που συμμετείχε στους Μεσογειακούς της Πεσκάρα.
Το τελετουργικό της «μύησης». Διάλεγε παιδιά από αδύναμες οικογένειες
Μόνο μετά την επ΄ αυτοφώρω σύλληψή του -στο κρεβάτι του σπιτιού του με δύο παιδιά, με τα οποία επιδιδόταν σε σεξουαλικές περιπτύξεις- αποκαλύφθηκε η ειδεχθής δράση του Νίκου Σειραγάκη. Και τότε έμαθαν οι Ρεθυμνιώτες και το Πανελλήνιο το άλλο πρόσωπο του 47χρονου που έκρυβε επιμελώς για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο Σειραγάκης επέλεγε παιδιά από την μπασκετική ομάδα και όχι μόνο. Το κριτήριο ήταν ο χαρακτήρας τους και η σχέση με τους γονείς τους. Τα αδύναμα παιδιά, με προβληματικές οικογενειακές σχέσεις μπορούσαν πιο εύκολα να τον εμπιστευτούν και να τον πιστέψουν. Αυτά τα παιδιά επέλεγε να μυήσει στη διαβόητη φιλοσοφία των «ρούκις», στην οποία -όπως υποστήριξε ο Σειραγάκης στην κατάθεσή του- είχε μυηθεί και ο ίδιος. Επηρεασμένος από την αρχαιοελληνική τακτική, ο Σειραγάκης αποκαλούσε τα παιδιά που συμμετείχαν ως «Σπαρτιάτες». Μέσα από τη «μύηση», τα είχε πείσει πως θα γίνονταν καλύτεροι μαθητές, αθλητές, άνδρες, άνθρωποι.
Η διαδικασία αυτή συμπεριλάμβανε τέσσερα στάδια. Το πρώτο αφορούσε την υπερνίκηση του φόβου και των αμφιβολιών: έστελνε τα παιδιά σε νεκροταφεία και εκκλησίες βράδυ, σπηλιές ή όπου αλλού σκεφτόταν, προκειμένου να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους. Το δεύτερο ήταν το στάδιο της εμπιστοσύνης, όπου τα παιδιά μπορούσαν να «αναγνωρίσουν» το σώμα των άλλων παιδιών, να το ακουμπήσουν και να το νιώσουν. Το τρίτο και το τέταρτο στάδιο αφορούσαν τις ασελγείς πράξεις, στις οποίες συμμετείχε -σύμφωνα με την Αστυνομία- και ο ίδιος.
«Ο Σειραγάκης έπαιρνε προφυλάξεις και λειτουργούσε με μεθοδικότητα. Δηλαδή έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας, σε σημεία τέτοια που ούτε επέτρεπαν την καθαρή αποτύπωση της δράσης του ούτε δημιουργούσαν υπόνοιες στις οικογένειες των παιδιών», τόνισε σε αναλυτική δήλωσή του ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Παραδουλάκης, αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, επιμένοντας πως «η σύλληψη έγινε στον συντομότερο δυνατό χρόνο που υπήρξε πλήρης στοιχειοθέτηση της υπόθεσης με αδιάσειστο αποδεικτικό υλικό. Η οποιαδήποτε βεβιασμένη ενέργεια, χωρίς ισχυροποίηση των αποδεικτικών στοιχείων, θα μπορούσε να αποβεί ολέθρια». Οσοι ξέρουν τον αντίκτυπο της προσωπικότητάς του σε γονείς και παιδιά στηρίζουν την άποψη αυτή. «Οποιοδήποτε λάθος θα επέτρεπε στον Σειραγάκη να αντιστρέψει υπέρ του τις κατηγορίες», λένε με νόημα.
Διεθνές οργανωμένο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εξαπατούσαν χρήστες του διαδικτύου και τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, με πρόσχημα την εκταμίευση δήθεν υπέρογκων κληρονομιών ή κερδών από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια, εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η εγκληματική ομάδα, που αποτελείτο από 37χρονο υπήκοο Καμερούν, 49χρονο Νιγηριανό και τρεις υπηκόους Ερυθραίας ηλικιών 22 έως 31 ετών έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα σε χρήστες του διαδικτύου για την εκταμίευση υπέρογκων χρηματικών ποσών από «κληρονομιές» ή κέρδη από διεθνή τυχερά παιχνίδια.Με τη μέθοδο αυτή κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις, να εξαπατήσουν σημαντικό αριθμό χρηστών του διαδικτύου και να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με την αστυνομία, σε μία τέτοια περίπτωση, μάλιστα, ένας 58χρονος κατήγγειλε ότι τον Μάρτιο του 2010 έλαβε ένα e-mail, από άτομο το οποίο ισχυριζόταν ότι ο πατέρας του, στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής, τον είχε ορίσει ως μοναδικό κληρονόμο χρηματικού ποσού 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τον όρο να τα επενδύσει εκτός της επικράτειας της Αφρικής. Με βάση τους ισχυρισμούς αυτούς ο αποστολέας τού μηνύματος ζητούσε τη βοήθεια του καταγγέλλοντα, προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα της κληρονομιάς σε δικό του τραπεζικό του λογαριασμό, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τα εκταμιεύσει, υποσχόμενος ως αμοιβή ανάλογο χρηματικό ποσό.
Έπειτα από αλλεπάλληλες ανταλλαγές μηνυμάτων και τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι δράστες, προκειμένου να πείσουν τον καταγγέλλοντα, του απέστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δήθεν τίτλους τραπεζικών ιδρυμάτων της Αφρικής, στους οποίους αναγραφόταν το όνομά του, ως δικαιούχου του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς. Με τη μέθοδο αυτή και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων, κατάφεραν να του αποσπάσουν διαδοχικά, με διάφορες προφάσεις, το χρηματικό ποσό των 203.960 ευρώ.
Τα χρήματα παρέδιδε ο καταγγέλλων σε κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων στην Αθήνα, ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών του κυκλώματος, με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού, πλην όμως τα μέλη του κυκλώματος τα εκταμίευαν άμεσα στην Αθήνα. Χθες το απόγευμα, έπειτα από επικοινωνία του 58χρονου με τους δράστες, κανονίστηκε συνάντηση μαζί τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να τους παραδώσει 9.800 ευρώ, ως δήθεν επιπλέον έξοδα μεταφοράς του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς. Στην προκαθορισμένη συνάντηση προσήλθαν ο Νιγηριανός και ο 37χρονος υπήκοος Καμερούν, οι οποίοι αφού έλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν από κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ακολούθησε έρευνα στο κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων. Εκεί συνελήφθησαν και τα άλλα τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας, υπήκοοι Ερυθραίας, οι οποίοι υπεύθυνοι λειτουργίας του καταστήματος.
Από την έρευνα στο κατάστημα και στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας διαφόρων παρόχων, εννέα συσκευές κινητών τηλεφώνων, πλήθος διαβατηρίων πλαστών και μη, τρεις ταυτότητες Ελληνικών Αστυνομικών Αρχών και τριών βελγικών αρχών, 40 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας φορητός Η/Υ και ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος, πλήθος αιτήσεων πολιτικού ασύλου και αδειών παραμονής αλλοδαπών, μαζί με σφραγίδες από ελληνικές και αλλοδαπές Αρχές, ένας κόπτης ακριβείας για φωτογραφίες διαβατηρίων και ταυτοτήτων, 1700 ευρώ, πιστωτικές κάρτες διαφόρων τραπεζών, ένα βιβλιάριο τραπεζικών καταθέσεων και τρεις κάρτες συναλλαγών. Σε ειδική βαλίτσα υπήρχαν εμφανώς πλαστογραφημένα χαρτονομίσματα και πλήθος λευκών χαρτιών με ανάγλυφη αποτύπωση του χαρτονομίσματος των πεντακοσίων και των εκατό ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας, της κλοπής και παραβάσεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, ενώ αναζητούνται άλλα τρία μέλη του κυκλώματος. Εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, μέσω διαδικτύου, ενώ εκτιμάται ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριότητα τους, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Επισημαίνεται δε, από την Αστυνομία ότι, η μέθοδος αυτή της διαδικτυακής απάτης, γνωστή και ως «Νιγηριανές Επιστολές», αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με μεγάλο αριθμό θυμάτων στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτόν, η αστυνομία καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πείθονται από τέτοια δελεαστικά μηνύματα και να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας τα μηνύματα αυτά στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gr, αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012.
Καθημερινή, 8/12/2011
-----------------
Εκτελέσεις θανατοποινιτών: Το νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Λευκορωσίας-Ε.Ε.
Νέους τριγμούς στις ήδη κακές σχέσεις Ευρώπης και Λευκορωσίας έφερε η εκτέλεση των δύο καταδικασθέντων για την βομβιστική επίθεση στο μετρό του Μινσκ τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Βλάντισλαβ Κοβάλεφ, που είχε βοηθητικό ρόλο στην επίθεση, εκτελέστηκε την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκάλυψαν οι συγγενείς του και επιβεβαίωσε κρατικός τηλεοπτικός σταθμός. Λίγες ώρες αργότερα, το πρακτορείο BelTA μετέδωσε ότι και ο κύριος κατηγορούμενος, Ντμίτρι Κονόβαλοφ, είχε την ίδια τύχη. «Λάβαμε μια επιστολή από το Ανώτατο Δικαστήριο το πρωί (...) που εξηγούσε ότι η καταδικαστική απόφαση είχε πραγματοποιηθεί», δήλωσε στο Reuters η Τατιάνα Κοβάλεφ, αδελφή του ενός εκ των δύο θανατοποινιτών. «Η επιστολή έχει ημερομηνία 16 Μαρτίου. Έκαναν τα πάντα πολύ γρήγορα».
Το Νοέμβριο του 2011, οι δύο 25χρονοι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο για την έκρηξη στο μετρό του Μινσκ, που κόστισε την ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Παρόλο που στη διάρκεια της δίκης ο Κονοβαλόφ είχε παραδεχτεί την ενοχή του, ο Κοβάλεφ απέσυρε την κατάθεσή του, δηλώνοντας ότι όσα στοιχεία έδωσε στις αρχές αποτελούσαν προϊόν πιέσεων και απειλών. Εξήγησε μάλιστα πως μόνο όταν άκουσε τα ουρλιαχτά του παιδικού του φίλου, Κονοβαλόφ, στο κελί της φυλακής όπου κρατείτο και ο ίδιος, συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του.
Από τότε, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία για να μην πραγματοποιηθούν οι εκτελέσεις, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ενοχή των δύο αντρών, ενώ εκκλήσεις απηύθυνε και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δεν έδωσε χάρη σε κανένα από τους δύο, επικαλούμενος τη βαρύτητα του εγκλήματος για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση της είδησης επιβεβαιώνουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για την κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Σε επίσημη δήλωσή της, η Catherine Ashton, επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδίκασε την εκτέλεση, καθώς δεν τηρήθηκε η δέουσα νόμιμη διαδικασία, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Martin Schultz, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις εκτελέσεις.
Ο Βρετανός υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, έκανε λόγο για «ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία και ζητήματα αμεροληψίας» που είχαν ήδη προκύψει από τη διάρκεια της δίκης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος του ΚΣΣΕ, Jean-Claude Mignon, δήλωσε ότι οι εκτελέσεις «δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία». Η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι εκτελέσεις δυσχεραίνουν τις σχέσεις της Λευκορωσίας και της ΕΕ. «Ο Λουκασένκο παρασύρει τη Λευκορωσία ακόμα πιο μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρολάντ Ποφάλα, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ.
Ο Λουκασένκο ήρθε στην εξουσία το 1994 και έχει απομακρύνει την χώρα του από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Λευκορωσία είναι σχετικά παγωμένες, ιδίως μετά τα μέτρα που έλαβε ο Λουκασένκο εναντίον της αντιπολίτευσης και την καταστολή των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λίγο μετά την επανεκλογή του, το 2010. Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία χρησιμοποιείται ακόμη η θανατική ποινή. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, διάφορες εκθέσεις δείχνουν ότι περίπου 300 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη Λευκορωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
www.tvxs.gr, 19/3/2012
---------------
Ευρ. Επιτροπή: Η μακρόχρονη απομόνωση των κρατουμένων συνιστά βασανισμό
Η πρακτική του παρατεταμένου εγκλεισμού κρατουμένων στην απομόνωση συνιστά μια μορφή βασανισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης, η οποία συχνά οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, επισημαίνει η Ευρ. Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ετήσια έκθεσή της.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λατίφ Χιουσεφνόβ, επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, το ποσοστό των κρατουμένων που αυτοκτονούν στην απομόνωση είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του συνολικού πληθυσμού των φυλακών στην Ευρώπη.
Στην έκθεσή η Επιτροπή υποστηρίζει ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για το πλέον σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να οδηγούνται στην απομόνωση οι τρόφιμοι των φυλακών και υπογραμμίζει ότι η απομόνωση προκαλεί εξαιρετικά ανησυχητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη σωματική αντοχή των κρατουμένων, ενώ οι επιπτώσεις αυτές αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα όταν το μέτρο της απομόνωσης εφαρμόζεται παρατεταμένα και για αόριστο χρονικό διάστημα. Αναφέρεται πως σ’ όλες σχεδόν τις φυλακές της Ευρώπης, η απομόνωση επιβάλλεται ως μέτρο πειθαρχικής κύρωσης αλλά η τάση που επικρατεί είναι να μειωθεί η μέγιστη δυνατή χρονική διάρκεια του εγκλεισμού κρατουμένων στην απομόνωση.
Η CPT θεωρεί ότι η μέγιστη δυνατή διάρκεια της απομόνωσης για πειθαρχικούς λόγους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Στην έκθεσή της, η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίζουν στους κρατουμένους το δικαίωμα πρόσβασής τους σε δικηγόρο από την αρχή της στέρησης της ελευθερίας και ανεξάρτητα από την κατηγορία των αδικημάτων στα οποία έχουν υποπέσει.
enet.gr, 15/11/2011
-----------------
Καταγγελίες σοκ από τους επιζώντες της φυλακής της Ονδούρας
Άνθρωποι που επέζησαν της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 έγκλειστους, κατηγορούν τους δεσμοφύλακες ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. «Επικρατούσε πλήρες χάος. Άνθρωποι έτρεχαν να σώσουν τη ζωή τους και ακούγονταν πυροβολισμοί. Άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί» υποστήριξε ο εφημέριος της φυλακής Ρεϊνάλντο Μονκάντα, ο οποίος έφτασε επιτόπου λίγο αφού είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους της φυλακής της Κομαγιάγκουα, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά τη νύχτα της Τρίτης, ήταν προφυλακισμένοι και δεν είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.
Ο Ροσέντο Σάντσες, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για φόνο, ξύπνησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Διέφυγε από το κελί του και υποστηρίζει πως είδε δεσμοφύλακες να πυροβολούν εναντίον έγκλειστων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. «Ήταν κόλαση, να βλέπεις τους φίλους σου, ανθρώπους που γνώριζες καλά, να καίγονται ζωντανοί» επισήμανε ο Σάντσες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πυροσβεστική δεν έφτασε στη φυλακή παρά μισή ώρα αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ άλλοι επιζώντες είπαν πως οι φρουροί αγνοούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια. Οι δεσμοφύλακες από την πλευρά τους, αρνούνται τις καταγγελίες ότι εμπόδισαν έγκλειστους να διαφύγουν. Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Έλντερ Μαντρίντ δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στην έκτη πτέρυγα, στη διάρκεια καβγά μεταξύ δύο έγκλειστων για ένα στρώμα, όταν ένας από τους δύο έβαλε στο στρώμα φωτιά. Από τους 100 κρατούμενους της πτέρυγας αυτής, μόνο τέσσερις επέζησαν, πρόσθεσε. Ωστόσο μερικοί συγγενείς κρατουμένων λένε πως η κυβέρνηση επέδειξε καταφανώς αμέλεια ή πως μπορεί ακόμη και να είχε προσχεδιάσει την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία στον ραδιοσταθμό HCH, την πυρκαγιά την προκάλεσαν δεσμοφύλακες έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης κρατουμένων. Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την πυρκαγιά μεταξύ των συγγενών των έγκλειστων και της αστυνομίας. Οι συγγενείς επιτέθηκαν στην αστυνομία με πέτρες, ενώ η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.
Emeritus Professor Calliope Spinellis
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".
... by Nestor E. Courakis Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions. How might this improvement be achieved, however?
...
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.
He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology. He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
by Nestor E. Courakis Professor of Criminology University of Athens (GR)
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
“Asking people…” Interesting questions and even more interesting responses
The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:
"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”
The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars…