ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
Τεύχος 14 - Απρίλιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο
Στον ανακριτή οι τρεις εκ των έξι συλληφθέντων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα

Ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν, βρίσκονται οι τρεις εκ των έξι συλληφθέντων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθούν τέσσερα νέα εντάλματα σύλληψης.

Συγκεκριμένα, εις βάρος των έξι ατόμων που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση έχει ασκηθεί δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Σήμερα, στον ανακριτή οδηγούνται οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Σαράντος Νικητόπουλος.

Σύμφωνα με τον Σπ.Φυτράκη, συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη, ο εντολέας του, που σύμφωνα με τη δίωξη φέρεται να είναι ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, και η συγκατηγορούμενη σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα αρνούνται να απολογηθούν, χαρακτηρίζουν πολιτική τη δίωξη σε βάρος τους και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων των έξι κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Σπύρος Φυτράκης.

Την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν οι Ευάγγελος Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης και Κωνσταντίνος Γουρνάς. Η δίωξη, που ασκήθηκε σε βάρος των έξι, αφορά 16 επιθέσεις της οργάνωσης από το 2003 έως σήμερα. Τις επόμενες ημέρες θα διαβιβαστούν στην ανακρίτρια και θα συσχετισθούν και άλλες δικογραφίες, που είχαν σχηματισθεί κατά αγνώστων δραστών, ύστερα από δράσεις, που είχε αναλάβει η οργάνωση.

Νέα εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν εντός της ημέρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχει μπει μια 35χρονη που διατηρούσε προσωπικές επαφές με 25χρονο φοιτητή της Σχολής Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου, ο οποίος έκανε την πρακτική του εκπαίδευση στο μεταλλείο την περίοδο που σημειώθηκε η κλοπή ζελατοδυναμίτιδας και πυροκροτητών, που χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα». Η ίδια, η οποία βρισκόταν την τελευταία τριετία διαρκώς στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής, φέρεται να είχε επισκεφθεί στον Κορυδαλλό τον κρατούμενο Νίκο Παλαιοκώστα, λίγες εβδομάδες πριν από τη δεύτερη απόδρασή του.

Ένα δεύτερο άτομο στο οποίο έχει εστιαστεί η έρευνα είναι ένας 32χρονος υπάλληλος του Εθνικού Τυπογραφείου, ο οποίος έχει εξαφανιστεί, και φαίνεται να είχε σειρά συναντήσεων με τους ήδη συλληφθέντες. Παραμένει όμως άγνωστο αν τα στοιχεία σε βάρος του είναι επαρκή.

Το τρίτο πρόσωπο είναι ένας νεαρός ο οποίος δέχτηκε τηλεφώνημα το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου από έναν συλληφθέντα. Μέσω αυτού του υποδεικνύεται με κωδικοποιημένο τρόπο -όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί- να εξαφανίσει οπλισμό της οργάνωσης από την άγνωστη γιάφκα της.

Επιπλέον είναι πιθανόν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για στενό συγγενή ενός από τους ήδη συλληφθέντες. Το άτομο αυτό, το οποίο είχε απασχολήσει και τη δεκαετία του 1990 τις διωκτικές αρχές για τη δράση Μαζιώτη, τραυματίστηκε με άγνωστο τρόπο στο πόδι πριν από μερικές ημέρες.

Ερευνα ακόμη γίνεται για δύο αντιεξουσιαστές αποτυπώματα των οποίων βρέθηκαν στο σπίτι του Φούντα. Τέλος, εξετάζεται ο ρόλος 60χρονου από τη Μαγνησία, ο οποίος είναι και αυτός συγγενής συλληφθέντος.

TA NEA, 14/12/2010
---------------

Ευνοϊκότερο το νομοσχέδιο για τους ανηλίκους

Ευνοϊκότερες από τις ισχύουσες, είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ανήλικους παραβάτες που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς προβλέπουν την μείωση του χρόνου ποινικού σωφρονισμού, την μείωση του χρόνου προφυλάκισης των ανηλίκων και την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις δίκες.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που αφορά στις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και την ίδρυση νομικού προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους και παρουσίασε ο υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, προβλέπει:
1) Ο ποινικός σωφρονισμός δεν μπορεί να διαρκεί πλέον άνω των 10 ετών, από τα 20 που είναι σήμερα.
2) Για τους ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους αντί του 13ου, που ισχύει σήμερα, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.
3) Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται μόνο σε όσους ανήλικους έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.
4) Στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται.
5) Τα δικαστήρια των ανηλίκων δεν θα συγκροτούνται πλέον με πρόεδρο Πρωτοδίκη, αλλά με πρόεδρο Πρωτοδικών, όπως επίσης θα είναι υποχρεωτικός ο διορισμός συνηγόρου, όταν πρόκειται να δικαστεί ανήλικος.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του, θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιριών προστασίας ανηλίκων και η ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλους οργανισμούς.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας, διάχυσης ευθυνών, παράλληλων αρμοδιοτήτων και σύγχυσης, που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα της διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα υπάρξει εξορθολογισμός των υπηρεσιών του, που σχετίζονται με τον έλεγχο και την εποπτεία του σωφρονιστικού συστήματος και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, ενώ και αναβαθμίζεται Ειδική Γραμματεία Ασφαλείας Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης..

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε, ότι το Σώμα Επιθεώρησης και ελέγχου των Κατατημάτων Κράτησης θα στελεχωθεί με επιθεωρητές - στελέχη από υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ώστε να επιτυγχάνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους τομείς.

News.ert.gr, 22/3/2010
---------------

Καταργούνται οι κάμερες, αποποινικοποιούνται οι κουκούλες


Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία δεν θα αποτελεί πλέον αδίκημα η χρήση της κουκούλας, ενώ σχεδόν έτοιμη είναι μια δεύτερη τροπολογία για την απαγόρευση λειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους
.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι τα δύο μέτρα ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των καμερών, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η γνωμοδότηση και η νομοθετική πρόταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαγόρευση λειτουργίας των καμερών στους δημόσιους χώρους.

Βήμα, 22/3/2010
---------------

Δίκη εφήβων για αυτοκτονία συμμαθήτριάς τους

Υβρεις, ταπεινώσεις και συνεχείς απειλές που εκτόξευαν οι συμμαθητές της στο Γυμνάσιο του Σάουθ Χάντλεϊ της Μασαχουσέτης αποτελούσαν την καθημερινότητα της δεκαπεντάχρονης Φίμπι Πρινς. Η νεαρή μαθήτρια δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στη βίαιη αντιμετώπιση των συμμαθητών της. Περιθωριοποιημένη και διαρκώς στο στόχαστρο μετά τη σύντομη σχέση της με ένα πολύ δημοφιλή συμμαθητή της, η Φίμπι προτίμησε να βάλει τέρμα στη ζωή της τον Ιανουάριο και, επιστρέφοντας σπίτι της, απαγχονίστηκε.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, εκείνη την ημέρα το κορίτσι δέχθηκε όχι μόνο τον γνωστό καταιγισμό ύβρεων, αλλά οι «φίλοι της» πέταξαν καταπάνω της μπουκάλια με αναψυκτικά. Τώρα, η υπόθεση έχει λάβει τη δικαστική οδό και πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον εννέα εφήβων που ευθύνονται για το διαρκές bullying (τον εκφοβισμό, την περιθωριοποίηση και την κάθε μορφής καταδίωξη) της Φίμπι και τελικά τον θάνατό της. Ανάμεσά τους δύο αγόρια που κατηγορούνται για βιασμό, όπως εξάλλου και μια ομάδα πέντε κοριτσιών. Οι αξιωματούχοι του σχολείου της δεν θα διωχθούν, παρ’ ότι γνωρίζαν τα τεκταινόμενα και είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση από τη μητέρα της μικρής.

Η Ελίζαμπεθ Σέιμπελ, εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση, ανέφερε ότι από την έρευνα προκύπτει ότι η Φίμπι βρισκόταν διαρκώς στο στόχαστρο των συμμαθητών της, που είχαν μεταβάλει σε σκοπό ζωής την ταπείνωσή της και της έκαναν τη ζωή στο σχολείο αφόρητη. Η Σέιμπελ, επίσης, τόνισε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Το bullying της μικρής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο στο σχολείο, όπως και μέσω ιστοσελίδας του Facebook και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Τουλάχιστον τέσσερις μαθητές και δύο καθηγητές προσπάθησαν να βάλουν τέλος στο μαρτύριό της ή το κατήγγειλαν στους διευθυντές του σχολείου. Η Φίμπι γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά εγκαταστάθηκε στην Ιρλανδία σε ηλικία δύο ετών. Στο Σάουθ Χάντλεϊ μετεγκαταστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι επειδή εκεί είχε συγγενείς.

Καθημερινή, 31/3/2010--------------

Ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για όσους αποκαλύπτουν εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου

Στη διεύρυνση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που προβλέπεται για όσους συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας, ώστε να αφορά πλέον και την αποκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι στο σχετικό προσχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενδεχομένως η τιμωρία των κρατικών λειτουργών που εμπλέκονται σε απάτες και εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου, θα φθάνει μέχρι την ποινή της δήμευσης της περιουσίας τους,  ενώ μέχρι και την έκπτωση από  το υπουργικό αξίωμα θα τιμωρείται όποιος υπουργός συμμετέχει σε εξωχώρια (off-shore) εταιρεία.

Ενώπιον της Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εμφανίστηκε ο ααπερχόμενος αντεισαγγελέα Εφετών Σωτήρης Μπάγιας, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης και την ταχύτερη και εγκυρότερη απονομή της.
Ο κ. Μπάγιας υπογράμμισε την ανάγκη μιας «ευρείας έκτασης αποποινικοποίησης» -δηλαδή της αντικατάστασης των ποινικών διώξεων με διοικητικές κυρώσεις για μια σειρά από παραβατικές συμπεριφορές-  ώστε να αποσυμφορηθεί ο τεράστιος όγκος δικαστικής εργασίας που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια.

Για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πρότεινε να ανατεθεί στο Κοινοβούλιο, με προϋπόθεση την εξασφάλιση ευρείας πλειοψηφίας 200 βουλευτών, ενώ δήλωσε πως «είμαστε ακραία αντίθετοι με την μετάθεση ως πειθαρχικό μέτρο: Αν κάποιος παραβαίνει τα καθήκοντά του να διωχθεί πειθαρχικώς, αλλά όχι με μετάθεση -και ας υπάρχει ένα δευτεροβάθμιο αναιρετικό όργανο για να εξετάσει την ακυρωτική του προσφυγή. Δεν είναι η Δικαιοσύνη της Σάμου δεύτερης κατηγορίας, για να φιλοξενεί δικαστικούς λειτουργούς που κρίνονται ακατάλληλοι για την Αθήνα» ανέφερε.

Τέλος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον δικαστικό κλάδο, ο κ. Μπάγιας πρότεινε την κατάργηση κάθε οικονομικού απορρήτου για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις οικογένειές τους και την θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής ουσιαστικού ελέγχου, με άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε προφανή αναντιστοιχία με τα δηλούμενα εισοδήματα.

www.in.gr, 16/2/2010
---------------

Κατσιφάρας: Θύμα εγκληματικής βίας ο σωφρονιστικός υπάλληλος

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας, με σημερινή ανακοίνωσή του, εκφράζει τη θλίψη του για τον άτυχο σωφρονιστικό υπάλληλο τον οποίο χαρακτηρίζει θύμα εγκληματικής βίας και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στον 25χρονο υπάλληλο και την οικογένειά του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει ο κ. Κατσιφάρας, «αναγνωρίζει τις δυσκολίες του επαγγέλματος των σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργάζεται προς στην άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη θωράκιση του επαγγέλματός τους, ώστε να επιτελούν άρτια τον κοινωνικό τους ρόλο».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, θύμα εγκληματικής βίας έπεσε 25χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, έξω από το σπίτι του, από αλλοδαπό πρώην κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο δράστης μαζί με έναν συνεργό του, λίγο μετά το μεσημέρι, πλησίασε και πυροβόλησε τρεις φορές τον 25χρονο σωφρονιστικό υπάλληλο, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας του, στον Κορυδαλλό, μαζί με άλλους 2 συναδέλφους του και στην συνέχεια εξαφανίστηκε και καταζητείται από την Αστυνομία. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα.

Ο αλλοδαπός δράστης αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2009 από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και νοσηλεύτηκε στο Δρομοκαΐτειο.

Καθημερινή, 10/3/2010
---------------


"Παρατηρητήριο  Αστυνομικής Αυθαιρεσίας"


Στη σύσταση "Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας" προχώρησε ομάδα δικηγόρων, δημοσιογράφων και απλών πολιτών με στόχο την καταγραφή, συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας σε όλη τη χώρα. Το Παρατηρητήριο δεσμεύεται να αναλάβει κάθε απαραίτητη δράση για δημοσιοποίηση και για απαίτηση διερεύνησης των στοιχειοθετημένων καταγγελιών ενώ δεσμεύεται για την προστασία ονομάτων θυμάτων ή των ατόμων που υποβάλλουν τις καταγγελίες.

Ήδη διατίθεται ένα e-mail επικοινωνίας, κυρίως για υποβολή καταγγελιών: astynomikiaftheresia@gmail.com
Πληροφορίες διατίθενται και στο blog: astynomikiaftheresiastop@blogspot.com

Παρακάτω δημοσιεύεται η ιδρυτική διακήρυξη του Παρατηρητηρίου:
"Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η νεολαία, οι εργαζόμενοι , πολίτες έλληνες και ξένοι, γινόμαστε μάρτυρες μιας όλο και εντεινόμενης κρατικής καταστολής και στα πλαίσια αυτής, μιας όλο και αυξανόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Σχεδόν καθημερινά, νέα κρούσματα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας γίνονται γνωστά. Θύματα: άτομα που διαμαρτύρονται, που συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα, και άνθρωποι που ο νόμος και η σταθερή άρνηση του κράτους και των θεσμών του να παρέμβουν αποτελεσματικά, τους σπρώχνουν σταθερά στο περιθώριο όπως οι μετανάστες, οι μειονότητες, οι πρόσφυγες, οι εξαρτημένοι από ουσίες κ.ά.. Δεν είναι λίγα και τα περιστατικά που η αδικαιολόγητη αστυνομική βία έχει τη μορφή κατάχρησης εξουσίας (π.χ. αστυνομικοί που πρόσφατα απείλησαν με όπλο οδηγούς για μια θέση πάρκινγκ.)

Τα κρούσματα αυτά λαμβάνουν χώρα εναντίον ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων, στο δρόμο (π.χ. σε πορείες), σε αστυνομικά τμήματα, σε συνοικίες (σε πλατείες ή κοινωνικά κέντρα), σε φυλακές, κατά τη διαδικασία σύλληψης ή προσαγωγής. Πολλά περιστατικά από αυτά καταλήγουν σε σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και θανάτους.

Η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρ’ όλες τις ελπίδες που αρχικά γέννησε, φαίνεται προς το παρόν αμήχανη μπροστά στη δράση αστυνομικών που βιαιοπραγούν ανεξέλεγκτα και παράνομα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβάλλει περισσότερο κατά περίσταση τιμωρίες, κάποιες εκ των οποίων παραδειγματικού κυρίως χαρακτήρα, όταν θα έπρεπε να διεξάγεται αξιόπιστη, διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα όχι μόνο για κάθε περιστατικό αλλά και για τις αιτίες και το σύστημα που γεννούν και συντηρούν τις εστίες αστυνομικής αυθαιρεσίας, ειδικά όταν πλέον, κάθε εβδομάδα δημοσιοποιούνται νέες υποθέσεις.

Είναι πασίγνωστο ότι η πλατιά πλειοψηφία επίσημων ερευνών που διεξάγονται για την εξιχνίαση των περιστατικών(Ε.Δ.Ε. , προκαταρκτικές έρευνες κτλ.) δεν προχωρούν μέχρι τέλους. Έτσι δεν επιβάλλονται οι πρέπουσες ποινές (π.χ. μεταθέσεις αντί αποπομπών από το σώμα), τα θύματα δεν δικαιώνονται, συντηρείται κλίμα ατιμωρησίας και ως εκ τούτου η αστυνομική αυθαιρεσία παραμένει ανέλεγκτη.

Όταν μάλιστα τα περισσότερα ΜΜΕ αποσιωπούν τα εν λόγω περιστατικά, όταν δεν τα παραποιούν, η ασυλία της αστυνομικής αυθαιρεσίας ενισχύεται. Ακόμα και όταν ανεξάρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, παρεμβαίνουν, οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες και υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις αδιαφορούν. Ενώ θα έπρεπε να υφίσταται ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει με αμεροληψία την αστυνομία, προτιμάται η ίδρυση υπηρεσιών ιεραρχικά υπαγόμενων στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (π.χ. γραφείο παραπόνων).

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Προσδοκούμε να αποτελέσουμε ένα κόμβο συλλογής καταγγελιών, γνωστοποίησής τους στους αρμόδιους θεσμούς και αρχές αλλά και κέντρο ενημέρωσης σχετικά με την αστυνομική αυθαιρεσία. Κριτήριο σε όλη τη διαδικασία είναι η ικανοποιητική αξιοπιστία της καταγγελίας όπως αυτή προκύπτει μέσα από τη βασική επεξεργασία που πραγματοποιείται από τη νομική ομάδα του Παρατηρητηρίου. Η ενημέρωση θεσμών, αρχών και ΜΜΕ θα γίνεται μέσω δελτίων τύπου, συνεντεύξεων τύπου κτλ.

Η δράση μας περιλαμβάνει , εκτός από τις επαφές με όσα από τα θύματα το επιθυμούν, δημόσιες παρεμβάσεις και επισκέψεις σε φορείς, αρχές, κόμματα κ.α. Δεσμευόμαστε για την απόλυτη προστασία των ονομάτων μαρτύρων αλλά και θυμάτων που το ζητούν. Κανένα όνομα μάρτυρα ή θύματος δεν θα δημοσιοποιείται χωρίς προηγούμενη άδειά του.

Εκτός από τα θέματα καθημερινότητας, μέσα από ημερίδες, επεξεργασίες σε συνεργασία με επιστήμονες, μελέτες και εκθέσεις, θα επιδιώξουμε να ανοίξουμε έναν ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο γύρω από την αστυνομία, το σωφρονιστικό σύστημα και τα δικαιώματα

Πρόθεσή μας είναι η συνεργασία με όσες πρωτοβουλίες, ενώσεις, συγκροτημένες ομάδες ή οργανώσεις και ΜΚΟ έχουν ήδη καταπιαστεί με το ζήτημα ή οι εργασίες τους περιλαμβάνουν και την αστυνομική αυθαιρεσία και τους καλούμε σε ευρύτερη συνεννόηση.

Δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε ούτε την απαραίτητη νομική και θεσμική υποστήριξη των θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας ούτε τα ίδια τα θύματα σε οποιαδήποτε διαδικασία κινείται για την ικανοποίησή τους. Στεκόμαστε όμως αρωγοί στην προσπάθεια τους να δικαιωθούν αλλά και σε όσους θελήσουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η μεταπολίτευση καθιέρωσε σταδιακά κάποια αυτονόητα για τη μετέπειτα περίοδο δημοκρατικά δικαιώματα. Ωστόσο ακόμα και αυτές οι αυτονόητες κατακτήσεις συχνά αμφισβητούνται από το θεσμό που κανονικά προορίζεται να τις υπερασπίζεται. Όσο και όταν αυτή η αμφισβήτηση επαναλαμβάνεται, εμείς θα δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου".

www.tvxs.gr, 21/1/2010
---------------

Το 63% των Video Games είναι ακατάλληλο για τα παιδιά

Το 63% των Video Games είναι ακατάλληλο για τα παιδιά, είτε επειδή περιέχει σκηνές βίας και σεξ, είτε «dealing» ναρκωτικών, είτε επειδή το περιεχόμενο τους προκαλεί φόβο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν επισημανθεί από το σύστημα χαρακτηρισμού παιχνιδιών PEGI, από το 2003 έως το 2009, το 63% έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο, το 45% έχει χαρακτηριστεί με το εικονίδιο «βία», ενώ το 84% των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες από 7χρονών και πάνω περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες (84,31% για ηλικίες από 12χρόνων και πάνω, 97,88% για ηλικίες από16 και πάνω και 95,57% για τα παιχνίδια που αφορούν σε ενήλικους).

Έξι στα δέκα δώρα την περίοδο των εορτών ήταν ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα μισά από τα οποία κυριαρχούν ακραίες σκηνές με φόνους, βία, ναρκωτικά, σεξ και χυδαία γλώσσα

Το trafficking, το drug-dealing, ο αποκεφαλισμός ζόμπι, οι κλοπές και οι ληστείες, είναι η θεματολογία των σύγχρονων video games. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλή ενώ είναι ιδιαίτερα πολλές οι περιπτώσεις παιδιών και ενηλίκων που περνούν ώρες, παίζοντας, μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους.

Την εορταστική περίοδο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριάρχησαν στην αγορά, όντως πρώτη επιλογή για χριστουγεννιάτικο δώρο. Έξι στα δέκα δώρα που αγοράστηκαν φέτος ήταν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για μια τάση η οποία κάθε χρόνο δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις.
«Το 30% του ετήσιου τζίρου για την κατηγορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών γίνεται την εορταστική περίοδο. Στατιστικά, τα ποσοστά των πωλήσεων παρουσιάζονται 3πλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» υποστηρίζει στο «Έθνος» η διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων του Public, Ανθή Τροκούδη, εξηγώντας ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θεωρούνται «κλασικό εορταστικό δώρο» από τους γονείς.

«Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριαρχούνται από ωμή βία. Όσο πιο βίαια είναι τόσο πιο εύκολα εθίζονται οι ανήλικοι. Πυροβολισμοί, αίμα και φρικιαστικές μορφές είναι οι πιο συχνές εικόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά», τονίζει η Βικτόρια Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιχνίδια που αγοράζουν – να εξετάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις και τα εικονίδια χαρακτηρισμού κάθε παιχνιδιού - ώστε αυτά να απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού.

www.tvxs.gr, 10/1/2010

---------------

Στρατιωτικός στην Κύπρο κατηγορείται για βιασμό 11χρονης που γνώρισε μέσω Facebook


Σοκ στην κοινή γνώμη της Κύπρου προκαλεί η καταγγελία για βιασμό μίας 11χρονης από έναν 39χρονο έλληνα που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά και γνωρίστηκαν μέσω Facebook.

Σύμφωνα με την καταγγελία στην Αστυνομία, η 11χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον 39χρονο στις 15 Μαρτίου, σε άγνωστη περιοχή στη Λεμεσό. Μια βδομάδα αργότερα η ανήλικη ανέφερε στη μητέρα της τι είχε συμβεί.

Η ανήλικη ανέφερε ότι γνωρίστηκε τον περασμένο μήνα, μέσω Facebook, με τον 39χρονο και για αρκετές μέρες αντάλλασσαν μηνύματα και είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, προτού συμφωνήσουν να συνατηθούν από κοντά. Ο ύποπτος πήγε στη Λεμεσό και με την πρώτη γνωριμία που είχε με την ανήλικη, φέρεται να ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της.

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στη Λάρνακα και σήμερα, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού το οποίο διέταξε την κράτηση του. Εναντίον διερευνώνται αδικήματα για βιασμό, διαφθορά νεαρής κάτω των 13 ετών και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού. Παραδεχόμενος την πράξη του, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι το κορίτσι ήταν μόλις έντεκα ετών.

Ο κατηγορούμενος κατάγεται από την Ελλάδα και υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης.


TA NEA, 14/12/2010
--------------

Κρατούμενοι έραψαν το στόμα τους για να τους ακούσουν

Σε διαμαρτυρία απελπισίας προχώρησαν 15 βορειοαφρικανοί κρατούμενοι, των φυλακών Κορυδαλλού, κάνοντας μία ύστατη προσπάθεια να μην απελαθούν από την Ελλάδα. Οι 15 κρατούμενοι, της 5ης πτέρυγας Κορυδαλλού, αποφάσισαν να ράψουν τα στόματά τους, ζητώντας με αυτό τον τρόπο να τους δοθεί άσυλο.

Οι 15 κρατούμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν με απεργίες πείνας, καθώς όπως καταγγέλλουν έχουν ζητήσει να του δοθεί άσυλο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά δεν τους έχει δοθεί ακόμη καμία απάντηση.

Το tvxs.gr μίλησε με τον Πάνο Λάμπρου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο οποίος αρχικά διερωτήθηκε τους λόγους της επιμονής του υπουργείου να μην παραχωρεί άσυλο στους συγκεκριμένους κρατούμενους και πρόσθεσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βρεθεί ο τρόπος για να μην απελαθούν.

www.tvxs.gr, 20/4/2010
------------------

Αρπαγές μωρών στην Αϊτή

Αυξάνονται οι φόβοι ότι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου για να κάνουν παράνομες υιοθεσίες. Τα τελευταία 24ωρα η αϊτινή αστυνομία συνέλαβε δεκάδες Αμερικανούς πολίτες -πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες-, καθώς και δύο Αϊτινούς, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν 33 παιδιά ηλικίας 2 μηνών ως 12 ετών από τη σεισμόπληκτη χώρα. Της ομάδας των συλληφθέντων ηγείτο μία γυναίκα, η Σίλσμπι Λόρα Λαβόν. "Η ιδέα ήταν να πάμε τα παιδιά κάπου όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό", είπε η Λαβόν σε δικαστή στο αρχηγείο της αστυνομίας, που χρησιμοποιείται, μετά το σεισμό, και ως προσωρινή έδρα της κυβέρνησης. Η Λαβόν είπε ότι αγόρασε πρόσφατα μια έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Η γυναίκα υποστήριξε ότι επρόκειτο να στεγάσει τα παιδιά σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια ακτή, κοντά στο Καμπαρέτε, ενόσω θα ανεγειρόταν το ορφανοτροφείο. Ο υπουργός Διασποράς Εντουίν Παρεζόν δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα. "Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής", σημείωσε. Τα 33 παιδιά μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό ορφανοτροφείο στο Κρουά ντε Μπουκέ, λίγο έξω από το Πορτ-ο-Πρενς. Αξιωματούχοι του προξενείου των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τους κρατούμενους. Μετά το σεισμό, που άφησε αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών ορφανά, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελρίβ και η UNICEF έχουν καταγγείλει την παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Αξιωματούχοι της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς και στην Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο παιδιών, αυξάνοντας το επίπεδο της επαγρύπνησης στα έγγεια σύνορα αλλά και στο αεροδρόμιο. Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιβ Κρισταλέν είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο πάστορες, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. "Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία", τόνισε. Τα παιδιά ήταν από 2 μηνών έως 12 ετών και προέρχονταν από διάφορες περιοχές της χώρας. "Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς στην Αϊτή είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται να έχει εκδοθεί άδεια από το υπουργείο μας για να βγει από τη χώρα", είπε. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μέλος της οικογένειας ενός από τους συλληφθέντες είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για παρεξήγηση σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Κρισταλέν είπε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στην ΜΚΟ New Life Children΄s Refuge, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει έδρα το Άινταχο. Η οργάνωση είχε ζητήσει online δωρεές για να μεταφέρει 100 παιδιά από την Αϊτή στην Δομινικανή Δημοκρατία και εθελοντές για να προσέχουν τα παιδιά.

Πολίτης, 1/2/2010---------------

Κοινή δράση ΗΠΑ-ΕΕ κατά της παιδικής e-πορνογραφίας

Κοινή δράση για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο θα αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή έπειτα από συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα μέτρα θα καθοριστούν τις προσεχές εβδομάδες και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ανάμιξη της Europol και τη δημιουργία ειδικών τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας, δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Η παιδική πορνογραφία θα πρέπει να εξαλειφθεί όπου κι αν την εντοπίζουμε. Πολλοί από αυτούς τους δικτυακούς τόπους είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί βρίσκονται στην Ευρώπη, πολλοί άλλοι βρίσκονται στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για την προστασία των παιδιών» δήλωσε η επίτροπος σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, πρόσθεσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και για την καταπολέμηση και άλλων μορφών κυβερνοεγκλήματος. Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Το Βήμα, 9/4/2010
----------------

Μικροβιακό DNA: Νέο όπλο στη φαρέτρα των εγκληματολόγων

Οι ερευνητές στα εγκληματολογικά εργαστήρια θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους μια ακόμη χείρα βοηθείας, καθώς Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ταυτοποίησης εγκληματιών και θυμάτων χάρη στην ανάλυση των ξεχωριστών ιχνών που αφήνουν τα μικρόβια στα χέρια κάθε ανθρώπου.

Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Νόε Φίρερ του τμήματος οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, αξιοποιεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι, όταν αγγίζουν μια επιφάνεια, δεν αφήνουν μόνο τα δαχτυλικά αποτυπώματά τους, αλλά και ένα ιδιαίτερο "ίχνος" από τα μικρόβια και τους άλλους μικροοργανισμούς με τους οποίους ο καθένας μας συμβιώνει από τη γέννησή του.

Έτσι, οι Αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να "χαρτογραφήσουν" μια γενετική βακτηριακή "υπογραφή" (από το μικροβιακό DNA), που είναι μοναδική για τον κάθε άνθρωπο και η οποία παραμένει αναλλοίωτη όλο το 24ωρο, παρά τις όποιες μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ηλιακής ακτινοβολίας κλπ."Ο καθένας μας αφήνει πίσω του ένα ξεχωριστό ίχνος βακτηρίων, καθώς ζούμε την καθημερινή μας ζωή", δήλωσε ο Φίρερ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν και η εργασία του βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, τελικά θα αποτελέσει μια πολύτιμη συμπληρωματική τεχνική στο υπόλοιπο "οπλοστάσιο" των εγκληματολόγων και ιατροδικαστών.

Τον τελευταίο καιρό, οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι φορείς δισεκατομμυρίων μικροβίων (συνήθως αβλαβών και μερικές φορές ωφέλιμων), πάνω και μέσα στον οργανισμό τους, ουσιαστικά αποτελώντας κινούμενες "αποικίες" μικροοργανισμών. Οι "αποικίες" αυτές είναι ιδιαίτερες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ενώ ακόμα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή του σώματος του ίδιου ανθρώπου. Ο Φίρερ και οι συνεργάτες του πειραματίστηκαν με τα μικροβιακά ίχνη που αφήνουν τα δάχτυλα των ανθρώπων πάνω στα πληκτρολόγια και στα "ποντίκια" των υπολογιστών και ήσαν σε θέση να αποδείξουν ότι το βακτηριακό DNA που συνέλλεξαν, ταίριαζε καλύτερα με το μικροβιακό DNA από τα ίδια τα χέρια των κατόχων των υπολογιστών, σε σχέση με τα χέρια οποιουδήποτε άλλου ατόμου.
Επιπλέον, τα βακτήρια πάνω στο "ποντίκι" είναι "πολύ πιο όμοια" με αυτά των χεριών του κατόχου του υπολογιστή, παρά με τα βακτήρια εκατοντάδων άλλων ατόμων που δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο "ποντίκι". Μέχρι στιγμής, η νέα τεχνική έχει αποδειχτεί ακριβής σε ποσοστό 70% - 90%. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε στο παρελθόν ανακαλύψει ότι ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο έχει 150 είδη βακτηρίων πάνω στα χέρια του και ότι δύο άνθρωποι έχουν κοινά περίπου το 13% αυτών των βακτηριακών ειδών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, μετά από δύο εβδομάδες, η βακτηριακή σύνθεση των χεριών κάποιου δεν είχε μεταβληθεί, καθώς τα βακτήρια αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικά, κάτι που αιφνιδίασε τους επιστήμονες, αλλά και τους επιτρέπει να ευελπιστούν ότι η τεχνική τους θα είναι χρήσιμη (αν τα βακτήρια στα χέρια μας άλλαζαν συνεχώς, τότε θα ήταν δύσκολη η ταυτοποίηση κάποιου). Λίγες ώρες μετά το πλύσιμο των χεριών μας, οι βακτηριακές "κοινότητες" ανακάμπτουν στην κατάσταση και στη σύνθεση που είχαν πριν το πλύσιμο. Ήδη διάφορες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία "ανάγνωσης" του γενετικού υλικού (DNA) όλων των μικροβίων του ανθρωπίνου οργανισμού (του μικροβιώματος).

Τα κλασικά δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να "μουτζουρωθούν" ή να είναι αδύνατο να αποκτηθούν από διάφορες επιφάνειες, όπως τα υφάσματα. Από την άλλη, για να ληφθεί δείγμα ανθρώπινου DNA, πρέπει να βρεθεί αίμα, ιστός, σπέρμα ή σάλιο πάνω σε ένα αντικείμενο. Λόγω αυτών των δυσκολιών και της αφθονίας των μικροβίων πάνω στα χέρια μας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη στις εγκληματολογικές έρευνες.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2010/03/01/1000162107.abstract?sid=846dba16-3967-4fa8-aab9-405ffa00a71d

News.ert.gr, 16/3/2010
---------------

Συνελήφθη ο Βρετανός παρουσιαστής που ομολόγησε υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Η αστυνομία του Νότιγχαμσαϊρ συνέλαβε την Τετάρτη με την κατηγορία της δολοφονίας τον 70χρονο παρουσιαστή του BBC Ρέι Γκόσλινγκ μετά τη δραματική αφήγησή του μπροστά στο φακό της τηλεοπτικής κάμερας για το πώς έβαλε τέλος στη ζωή του ερωτικού του συντρόφου που πέθαινε από AIDS.

Η ομολογία του Ρέι Γκόσλινγκ μεταδόθηκε τη Δευτέρα στην εκπομπή Inside Out του BBC, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη νομική και την ηθική πλευρά της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Ο δημοσιογράφος, βετεράνος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει το όνομα του συντρόφου, ούτε και πότε συνέβη το περιστατικό.
Στην τηλεοπτική εκπομπή ο γνωστός δημοσιογράφος, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, δήλωσε ότι έπνιξε τον εραστή του στο νοσοκομείο με ένα μαξιλάρι, τηρώντας τη συμφωνία που το ζευγάρι είχε κάνει για την περίπτωση που ο πόνος γινόταν ανυπόφορος.

«Είχαμε κάνει αυτή τη συμφωνία. Εάν τα πράγματα έφταναν σ΄ αυτό το σημείο, θα έβαζα τέλος στη ζωή του. Και αυτό έκανα. Οι γιατροί είχαν πει ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο και εκείνος βασανιζόταν από αφόρητους, αφόρητους πόνους. Έπιασα το μαξιλάρι και το κράτησα στο πρόσωπό του μέχρι που πέθανε» ανέφερε.

Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές στα δικαστήρια, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει παράνομη στη Βρετανία και επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι και 14 ετών. Δεκάδες Βρετανοί ασθενείς σε καταληκτικό στάδιο έχουν μεταβεί σε κλινική στην Ελβετία, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη και οι συγγενείς του ασθενούς που τον βοηθούν να θέσει τέλος στη ζωή του δεν διώκονται.

www.in.gr, 17/2/2010


---------------

ΗΠΑ: Ένας στους οκτώ νέους σε φυλακές ανηλίκων έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά


Πάνω από το 12% των νέων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ανηλίκων στις ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν ένας στους οκτώ, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικώς κατά την περίοδο 2008-2009 κυρίως από ανώτερους υπαλλήλους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα εξετάζει την κατάσταση 9.198 νέων που κρατούνταν σε 166 δημόσια κέντρα και σε 29 ιδιωτικά ανάμεσα στον Ιούνιο του 2008 και τον Απρίλιο 2009.
Περίπου 26.550 ανήλικοι κρατούνται σε ιδρύματα των ΗΠΑ και οι περισσότεροι από τους μισούς είναι 16 ετών ή λιγότερο.

Στα μισά ιδρύματα που βρίσκονται στο Μέριλαντ, τη Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας και την Ιντιάνα κακοποιήθηκαν σεξουαλικώς ένας στους τρεις νέους. Το 65% των νέων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε ίδρυμα που κρατούνταν αρχικά αναφέρουν ότι κακοποιήθηκαν και μετά από την μεταφορά τους σε άλλο ίδρυμα.

Σε οκτώ από τις δέκα περιπτώσεις η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται κυρίως από γυναίκες υπαλλήλους, καθώς το 91% των κρατουμένων είναι αγόρια και το 9% κορίτσια.
Περίπου το 95% εκείνων που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους φρουρούς των φυλακών ανέφερε ότι κακοποιήθηκε από γυναίκες.
Συνολικά το 10,3% των κρατουμένων ανέφερε ότι έχει δεχθεί κακοποίηση από έναν φύλακα, ενώ το 2,6% από άλλους τροφίμους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης από φύλακες, οι τελευταίοι δε χρειάστηκε να ασκήσουν βία (69%), ενώ στην περίπτωση των επεισοδίων μεταξύ των κρατουμένων ασκήθηκε βία στο 46% των κρουσμάτων.

Επιπλέον, οι νέοι που είναι ομοφυλόφιλοι διατρέχουν δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από άλλους τροφίμους.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι απίστευτοι, αν λάβουμε υπόψη ότι η μελέτη δεν περιλαμβάνει τους νέους που κρατούνται σε φυλακές ενηλίκων, όπου διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικώς», δήλωσε η Λοβίζα Στάνοου, διευθύντρια της οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, Just Detention International.

Καθημερινή, 8/1/2010


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA