ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 15 - Ιούνιος 2010  
Λέκτορας Γιώργος Νούσκαλης

... μια βίντεο συνέντευξη στην ομάδα του theartofcrime WEBtv

διαβάστε περισσότερα...
"Οι επτά ρίζες της βίας"

Στο τεύχος αυτό σκεφθήκαμε να παραχωρήσουμε τη στήλη του editorial σ΄ ένα κορυφαίο πνευματικό Άνθρωπο και Διδάσκαλο, τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Ειδικότερα, σ΄ ένα κείμενό του δημοσιευμένο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" της 20 - 21.3.2010, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος επιχειρεί να αναλύσει τις «Επτά Ρίζες της Βίας», όπως αυτές έχουν επισημανθεί από τον μεγάλο Ινδό πολιτικό και φιλόσοφο Μαχάτμα Γκάντι. ...

Καθηγητής Νέστωρ Ε. Κουράκης

διαβάστε περισσότερα...

"Έχετε πέσει θύμα κλοπής στο σπίτι σας, την περίοδο που λείπατε για διακοπές; Σας ανάγκασε αυτό να λάβετε μέτρα ασφαλείας ή είχατε λάβει από πριν;"


Μια ερώτηση επίκαιρη. Οι αργίες και οι διακοπές είναι περίοδοι στις οποίες διαρρήκτες επωφελούνται από την απουσία μας. Στο τεύχος 7 του theartofcrime και στη στήλη "vivere impericolosamente" είχαμε συμπεριλάβει συμβουλές για την πρόληψη διαρήξεων. Στο τεύχος 15 και ενόψει του καλοκαιριού, πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη και καταγράφουμε την θυματοποίηση και τις απόψεις σας για τα μέτρα ασφαλείας... Οι απαντήσεις σας πάντοτε ενδιαφέρουσες...


διαβάστε περισσότερα...

Ηλία Δασκαλάκης
 
Ο Ηλίας Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1937 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Παρισίων με αντικείμενο ειδίκευσης στις Εγκληματολογικές Επιστήμες (Sciences Criminelles). Τον Ιούνιο του 1969 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και πήρε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα στο Δίκαιο με κατεύθυνση τις Εγκληματολογικές Επιστήμες με βαθμό «άριστα». Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας και πρακτικών ασκήσεων στο Πανεπιστήμιο Παρισίων, όπου και δίδαξε μέχρι τον Ιούλιο 1971.

διαβάστε περισσότερα...
“The Woodsman”
 
Την Παρασκευή 12.11.2010 και ώρα 16.00-19.00, στο Αμφιθέατρο 2 του Παντείου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη προβολή στο πλαίσιο των Εγκληματολογικών Αναπαραστάσεων στο Κινηματογράφο για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2010-2011, με την κινηματογραφική ταινία “The Woodsman” (2004, Σκην.: Nicole Kassell, 87’).
 
 
ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ
 
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Ν.Π.Ι.Δ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας προσκαλεί στη μουσική βραδιά «ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ», 1η Οκτωβρίου 2010 στις 21.00, στον αύλιο χώρο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ, Αγίων Ασωμάτων 31 στον Κεραμεικό.
 
 
Ανοικτή ημερίδα με θέμα:
"Αλκοόλ και τζόγος"

 
... διοργανώνεται από τον Τομέα Εκπαίδευσης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Τομέα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Η.Π.Α.), τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα...
 
 
Εγκληματολογική ανάγνωση σε εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου

"Η εσωτερίκευση των κοινωνικών και νομικών κανόνων συντελείται κατά πολύ στη διάρκεια της σχολικής ηλικίας ενός ατόμου ..."


Η κοινωνιολόγος Μαρούσα Απειρανθίτου παρουσιάζει μια πρωτότυπη μελέτη πάνω σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, την παρουσίαση του εγκλήματος μέσα από τα σχολικά βιβλία...
 

διαβάστε περισσότερα...
SOS: Ζητείται βήμα – Ζητείται ελπίς!

της κ. Ευδοξίας Φασούλα,
Δρ. Νομικής
 
(Επιστολή η οποία εστάλη στο
 "the art of crime")

 
"...14 Ιουνίου 2010: ... H ημερίδα με θέμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» διακόπτεται αιφνιδίως από την είσοδο αγνώστων που κάνουν κατάληψη της αίθουσας του Δ.Σ.Α. Η εκδήλωση ματαιώνεται. ..."

 
διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα με θέμα:
"Ναρκωτικά, από την μυθοπλασία στην πραγματικότητα"


Στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις 14 Μαίου 2010 διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα "Ναρκωτικά, από την μυθοπλασία στην πραγματικότητα" με πρωτοβουλία των φοιτητών της Νομικής και του κ. Γεώργιου Νούσκαλη, Λέκτορα του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.

διαβάστε περισσότερα...
 
 
 
Επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
"Ποινική Δικαιοσύνη και Σωφρονιστικό Σύστημα"


Στις 16 Απριλίου 2010 διοργανώθηκε στην Νομική Αθήνας από τη φοιτητική παράταξη Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Νομικής επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ποινική Δικαιοσύνη και Σωφρονιστικό Σύστημα». Της εκδήλωσης  προήδρευσε ο καθηγητής  κ. Α. Δημητρόπουλος,  ενώ σε αυτήν έλαβαν μέρος καθηγητές Νομικής, ποινικολόγοι, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων απεξάρτησης και συμπαράστασης κρατουμένων.
 
διαβάστε περισσότερα...
Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα:
"Η αντιμετώπιση του cyberbullying από νομική σκοπιά"

 
Στις 26 Μαΐου 2010 διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας του Βελγίου διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα την αντιμετώπιση του Cyberbullying από νομική σκοπιά. Από την Ελλάδα συμμετείχαν η κ. Β. Γκουντσίδου και ο κ. Φ. Σπυρόπουλος ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Επιστημονική εκδήλωση με θέμα: "Δικαστική Αστυνομία"
 
Στις 27 Ιανουαρίου 2010 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επιστημονική εκδήλωση με θέμα τη «Δικαστική Αστυνομία».
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.

Μερικά από τα θέματα αυτού του τεύχους είναι σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για το οργανωμένο έγκλημα,  την απελευθέρωση των αμβλώσεων στην Ισπανία, μια τραγική περίπτωση δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ αλλά και την αναθεώρηση της δίκης του Σωκράτη...

διαβάστε περισσότερα...

"ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ"
 
Στην ελληνική κοινωνία του 1987 έρχεται στην επικαιρότητα με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο ένας δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας, οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος ανταποκρίνεται στο τυπικό κοινωνικό στερεότυπο του επιτυχημένου πολίτη υπεράνω πάσης υποψίας.


 


Στα εγκληματ(ολογ)ικά χρονικά έμεινε η δράση του σχετικά με την ίδρυση, την «προεδρία» και τη φροντίδα της λειτουργίας μιας ιδιόρρυθμης και ανατριχιαστικής εταιρείας: της "Εταιρείας Δολοφόνων"!

Ονομάζεται Χρήστος Παπαδόπουλος.
 
διαβάστε περισσότερα...Τηλεοπτικές σειρές, φυλακή και εγκληματολογία
 
 Πώς μέσα από ελληνικές τηλεοπτικές ψυχαγωγικές σειρές δημιουργείται στο κοινό εγκληματολογική συνείδηση. Ειδική εστίαση στα σωφρονιστικά καταστήματα.
 
Η κοινωνιολόγος Κωνσταντίνα Κουρούση μελετά επτά ελληνικές τηλεοπτικές κωμικές σειρές, οι οποίες έχουν σχετικά πρόσφατα ολοκληρωθεί (1997-2007), είχαν υψηλή τηλεθέαση και αναφορές σε φυλακές. Σκοπός της είναι η διερεύνηση του κατά πόσον αυτό το θεωρούμενο ως ‘αθώο’ προϊόν της τηλεόρασης μπορεί να μεταδώσει γνώσεις περί του εγκλήματος. Δεδομένου ότι η ευκολία της δημιουργίας εγκληματολογικής συνείδησης έγκειται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στο γεγονός ότι οι τηλεθεατές στην πλειονότητά τους δεν έχουν πολλές γνώσεις περί εγκληματολογικών θεμάτων, τότε τι συμβαίνει σχετικά με το χώρο των φυλακών ο οποίος είναι από μόνος του ένας χώρος στον οποίο οι τηλεθεατές δύσκολα να έχουν ή δεν πρόσβαση;
 
διαβάστε περισσότερα...
Γράμματα από τις Φυλακές Ανηλίκων

Δύο ακόμα γράμματα παιδιών που εκτίουν ποινή στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα φιλοξενούνται στο 15ο τεύχος του περιοδικού.

Τα γράμματα αυτού του τεύχους αναφέρονται στο πώς ωθείται ένα παιδί στην παρανομία (πρώτο γράμμα) και στο πώς περνάνε οι ώρες μέσα σε μια φυλακή ανηλίκων (δεύτερο γράμμα).

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA