ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ART & CRIME

Τεύχος 2 - Ιούλιος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΝΑ - Μπέρνχαντ Σλινκ
της Γεωργίας Στεφανοπούλου,
φοιτήτριας Νομικής
 
 
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα , γραμμένο σε πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο , με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, ιδιαίτερα συγκινητικό μέσα όμως από μια ήπια και όχι συναισθηματικά φορτισμένη γραφή. Είναι η διήγηση ενός αλλόκοτου έρωτα, που γεννιέται ανάμεσα σε έναν δεκαπεντάχρονο, το Μίχαελ Μπεργκ και μια ενήλικη, τριανταπεντάχρονη γυναίκα, τη Χάννα, που την περιβάλει ένα μυστήριο, γοητευτικό αρχικά στα μάτια του μικρού αγοριού, οδυνηρό στην πορεία των χρόνων , όταν θα αποκαλυφθεί. Είναι ένας έρωτας που θα σημαδέψει τη νεαρή ευαίσθητη προσωπικότητα μέσα από το βάρος της προσωπικής απώλειας, της αναζωπύρωσης παλιών, κρυμμένων ενοχών, τόσο ατομικών, όσο συλλογικών και του ξαναζωντανέματος ενός παρελθόντος τόσο σκοτεινού, που ένας ολόκληρος λαός θέλει να αποσιωπήσει και να θάψει στη λήθη του χρόνου.
 
Οι ερωτικές συναντήσεις των δύο παράδοξων εραστών διενεργούνται υπό ένα τελετουργικό τρόπο, βασικό μέρος του οποίου είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων από τον Μίχαελ στη Χάννα. Όμως το αγόρι νιώθει πως ένα μυστήριο περιβάλλει τη Χάννα και ιδίως το παρελθόν της, ώσπου κάποια μέρα η Χάννα εξαφανίζεται από τη ζωή του, εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα. Το μικρό αγόρι θα νιώσει ένοχο για τη φυγή της γυναίκας, που ποθούσε. Χρόνια αργότερα, ως φοιτητής πια της νομικής, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο για τις δίκες για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οποίες διεξάγονται σε μια προσπάθεια της νεότερης γερμανικής γενιάς να αποκηρύξει και να διαχωρίσει τη θέση της από τη γενιά των πατέρων της που γέννησε, συμβιβάστηκε και ανέχθηκε το ναζιστικό καθεστώς, συναντά την Χάννα σε μια αίθουσα δικαστηρίου να δικάζεται ως εγκληματίας πολέμου.
 
Κατά την πορεία της δίκης ,την οποία ο Μίχαελ παρακολουθεί ανελλιπώς , του αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστικό της Χάννας. Η Χάννα είναι αναλφάβητη !!Έτσι,λοιπόν, εξηγούνταν τόσο η επιμονή στην καθημερινή ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων από τον Μίχαελ κατά τη διάρκεια της σχέσης τους όσο και οι επιλογές της ζωής της , που την οδήγησαν να συνεργαστεί με το ναζιστικό στρατό. Το παρελθόν του ερωτά του μπερδεύεται με το παρελθόν της χώρας του και το πρόσωπο της Χάννας , όπως η μνήμη το έχει συγκρατήσει ωραίο και τρυφερό παραμορφώνεται μέσα από τη αποκάλυψη της φρικτής δράσης του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και κυρίως του τρόπου λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης. μετά από τα πρώτα χρόνια φυλάκισης της Χάννας, βρίσκει το ψυχικό κουράγιο να επικοινωνήσει μαζί της με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Διαβάζει δυνατά λογοτεχνικά βιβλία, τα μαγνητοφωνεί και στέλνει τις κασέτες στη Χάννα, στη φυλακή.
 
Ο Μίχαελ αποτελεί το μοναδικό σύνδεσμο της γυναίκας με τον έξω κόσμο. Για αυτό το λόγο , όταν θα φθάσει ο καιρός της αποφυλάκισης της Χάννας, που επιτευχθεί μετά από αίτηση χάριτος καθώς είχε καταδικαστεί σε ισόβια, η διευθύντρια της φυλακής θα απευθυνθεί στο Μίχαελ για να την επισκεφθεί και να αναλάβει την φροντίδα για την επαναπροσαρμογή της στην έξω κοινωνία.Η Χάννα, όμως, έχει αποφασίσει να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα. Το βράδυ, πριν τη μεγάλη μέρα, τη μέρα της αποφυλάκισής της αυτοκτονεί.
 
Το διαβάζοντας στη Χάννα, του Μπέρνχαντ Σλινκ είναι ένα βιβλίο που πέρα από την αναμφισβήτητη λογοτεχνική του αξία, μας επιτρέπει να προβληματιστούμε και επί θεμάτων ποινικής και εγκληματολογικής φύσεως. Κεντρικός άξονας του βιβλίου και επαναλαμβανόμενο μοτίβο αποτελεί το βάρος ενοχής του γερμανικού λαού, που κουβαλά ως απεχθή κληρονομιά από τα χρόνια της δράσης του ναζιστικού καθεστώτος, γεγονός που μας διεγείρει τη σκέψη προς τη κατεύθυνση του προβληματισμού για το κατά πόσο μπορεί να γίνεται λόγος για συλλογική ποινική ευθύνη. Κατά δεύτερο λόγο, το βιβλίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη διεθνούς ποινικού δικαίου, ιδίως στο μέρος που αφορά στα εγκλήματα πολέμου, ενώ δίνει, επίσης το έναυσμα ,μιας έστω σύντομης, πάντως πολύ ενδιαφέρουσας ενασχόλησης με τη ποινική νομοθεσία επί των χρόνων του χιτλερικού καθεστώτος. Τέλος άξιο ανάλυσης είναι και το βασικό έγκλημα της Χάνννα, που εμπίπτει στα δια παραλείψεως τελούμενα εγκλήματα του άρθρου 15 Π.Κ. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό, πως πρόκειται για ένα έργο που ικανοποιεί τόσο την ανάγκη του φιλολογικού αναγνώστη όσο και του πιο εξειδικευμένου αναγνώστη με νομικές γνώσεις και επιστημονικούς προβληματισμούς!!
 

Πλήρες κείμενο εργασίας dianazontas sti xanna.doc

 
 
 
Παρουσίαση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη
«Αμίλητα, βαθιά νερά. Η απαγωγή της Τασούλας»
 

της Ναταλίας Παπανικολάου,
υπ. Διδάκτορος Ποινικού Δικαίου
 
«Σύσσωμος λαός Ηρακλείου εις πάνδημον συλλαλητήριον διετύπωσεν και εξουσιοδότησεν την Εθνικήν Αντίστασιν Κρήτης (όπως) επιληφθή δυναμικώς και αποκαταστήση τιμήν και αξιοπρέπειαν ολοκλήρου Νομού Ηρακλείου. Παρακαλούμεν Κράτος (όπως) ενισχύση ανθρώπινον ταύτην πράξην». Αυτό ήταν το περιεχόμενο ενός από τα τηλεγραφήματα που εστάλησαν, μεταξύ άλλων, στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Σοφοκλή Βενιζέλο.
 
Εν ολίγοις αυτό είναι και το περιεχόμενο του μυθιστορηματικού χρονικού της Ρέας Γαλανάκη. Ένας παράφορος έρωτας δύο γόνων αντίπαλων ιδεολογικά αλλά εξίσου ισχυρών οικογενειών της Κρήτης στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ένας έρωτας ισχυρός που οδηγήθηκε σε γάμο, όμως αυτός δεν ήταν αρκετός για να κατασιγάσει ούτε τις πολιτικές έριδες που βρήκαν αφορμή να εκφραστούν, ούτε τη συντηρητική κοινωνία της Κρήτης του ’50 ούτε πολύ περισσότερο την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η κατηγορία: παράνομη οπλοφορία και σύσταση ένοπλης συμμορίας που αποσκοπούσε τόσο στην απαγωγή και στο κρύψιμο της κόρης όσο και σε μια πιθανή βίαιη αντίσταση κατά των αρχών. Η καταδικαστική απόφαση όριζε, λόγω ελαφρυντικών, δύο χρόνια φυλάκισης για παράνομη οπλοφορία και σύσταση συμμορίας, καθώς και ένα υψηλό χρηματικό ποσό ως αποζημίωση της πολιτικής αγωγής. Η απειλούμενη ποινή για παράβαση του α.ν. 453/1945 ήταν ισόβια δεσμά μέχρι και θάνατος. Το αδίκημα της εκούσιας (ή μη) απαγωγής δε μπορούσε να ευσταθήσει δεδομένου του συναφθέντος γάμου. (Σχετικά, άρθρα 328 – 329 Π.Κ. του 1951 – « Εάν εις τας περιπτώσεις του των άρθρων 327 και 328 ετελέσθη μετά της απαχθείσης ο γάμος ον εσκόπει η απαγωγή, η ποινική δίωξις χωρεί μόνον μετά την ακύρωσιν αυτού».) Πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος σε δίκη η Τασούλα, η ηρωίδα του βιβλίου, έστειλε υπόμνημα προς το Συμβούλιο Πλημ/κων. Αυτό και η κατάθεσή της στον ανακριτή δημοσιεύτηκαν στον τύπο κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της προδικασίας. Μάρτυρες αυτόπτες της ιστορίας αυτής δεν κλήθηκαν στο δικαστήριο και πολλά γεγονότα φαίνεται να αποσιωπήθηκαν.
 
Η αλήθεια της δικογραφίας θριάμβευσε με την απόφαση του δικαστηρίου η αλήθεια όμως των γεγονότων φαίνεται ότι δε βγήκε στην επιφάνεια. Τι ήταν αυτό που έκανε την Τασούλα να γυρίσει στο σπίτι της, τι ήταν αυτό που οδήγησε στο διαζύγιο δύο ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να είναι μαζί, ώστε μετά από τόσα χρόνια ούτε η ίδια η Τασούλα να επιθυμεί να φωτίσει πτυχές της ιστορίας; Φαίνεται πως τόσο η νομιμότητα των γραπτών νόμων όσο και η νομιμότητα των άγραφων νόμων χάθηκαν μέσα στα «Αμίλητα, βαθιά νερά»…

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA