ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τεύχος 9 - Νοέμβριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ο παραβατικός άνθρωπος από γραφολογική και εγκληματολογική προσέγγιση
 
ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΜΙΑ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»
 
της Dr. ΕΥΔΟΞΙΑΣ Ζ. ΦΑΣΟΥΛΑ
Δικηγόρου,
Δικαστικής Γραφολόγου του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο,
Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου

Το 1871 ο Γάλλος Αβάς Jean H. Michon, ο οποίος θεωρείται από πολλούς πατέρας της γραφολογικής επιστήμης, επέλεξε τον ελληνικότατο όρο «Γραφολογία» (“Graphologie”) – όρος που από τότε επικράτησε και διεθνώς – για να περιγράψει την επιστήμη με γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη της γραφής και του γράφοντος προσώπου. Συμπληρώνοντας τον ορισμό αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γραφολογική επιστήμη δεν μελετά μόνο την οργανωμένη αλφαβητική γραφή αλλά γενικά το «γράφειν», τη γραφοκινητική δραστηριότητα του ανθρώπου, μία δηλαδή από τις σπουδαιότερες εκφράσεις της ανθρώπινης προσωπικότητας .

Η γραφή αποτελεί πράγματι ιδιαίτερο είδος ανθρώπινης συμπεριφοράς, στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό μοντέλο εκμάθησης, παγιώνεται μέσω του ατομικού γραφοκινητικού αυτοματισμού – εθισμού και μετουσιώνεται σε σταθερές γραφικές φόρμες κατάλληλες προς αναγνώριση του γράφοντα. Ταυτόχρονα όμως η γραφική κίνηση εξελίσσεται, βελτιώνεται ή αλλοιώνεται, υποκείμενη κάθε φορά στις δυνάμεις εξωγενών και ενδογενών αλληλεπιδράσεων.

Η γραφή, που τόσο οντολογικά όσο και ανθρωπολογικά τοποθετείται στα ανώτερα επίπεδα πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου , μοιραία αντανακλά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αλλά πάντως κατά τρόπο εξαιρετικά εκλεπτυσμένο, όλους τους παράγοντες γένεσής της: σώμα, πνεύμα και ψυχή (συνειδητό – υποσυνείδητο), κοινωνία και πολιτισμό. Ακτινογραφία του νευρικού, σκελετομυϊκού και ενδοκρινικού μας συστήματος (εγκεφαλογράφημα κατά τον Lurija ), ψυχογράφημα των τάσεων και διαθέσεών μας αλλά και προϊόν μιας συγκεκριμένης κάθε φορά ιστορικής κοινωνίας η γραφή είναι γεμάτη πολύτιμες πληροφορίες βιολογικού, ψυχολογικού και κοινωνιολογικού τύπου.

Η γραφή είναι ταυτόχρονα «ατομική», μοναδική και ανεπανάληπτη για τον κάθε γράφοντα. Το γραπτό αποτύπωμα της μελάνης επί του χάρτου έχει ισχύ δακτυλικού αποτυπώματος και βέβαια είναι κάτι παραπάνω από αυτό, καθώς δεν αποτελεί απλό βιολογικό ίχνος αλλά δημιούργημα πάνω απ’ όλα πνευματικό, της διανοίας του κάθε ανθρώπου . Η διαφορετικότητα, που τόσο όμορφα αρχίζει, από την παιδική ήδη ηλικία, να σχηματίζεται πάνω στο δεδομένο γραφικό μοντέλο, είναι αυτή που δίνει νόημα στην ίδια την επιστήμη της γραφολογίας. Δεν υφίσταται «καρμπόν» εκδοχή γραφής. Κάθε κίνηση του χεριού (ή οποιουδήποτε μέλους) στο χαρτί (ή αλλού) σηματοδοτεί την έναρξη και την εξέλιξη μέσα στο γραφικό χώρο της ατομικότητας και μοναδικότητας του γράφοντος προσώπου .

Στο επίκεντρο, επομένως, της γραφολογικής επιστήμης βρίσκεται ο άνθρωπος, ως μοναδική και ανεπανάληπτη ψυχοσωματική και πνευματική οντότητα και κλειδί ερμηνείας στο συγκεκριμένο αυτό επιστημονικό χώρο, η γραφή και εν γένει κάθε γραφοκινητική δραστηριότητα. Η δραστηριότητα αυτή με τον πλούτο των αντανακλούμενων πληροφοριών της, γενόμενη, τις περισσότερες φορές, υπό καθεστώς αυθορμητισμού και σε «ανύποπτο χρόνο» (άνευ της στρεσογόνου και αυτό – αλλοιωτικής επίδρασης των ψυχολογικών τεστ και συνεντεύξεων), αποκωδικοποιείται από τον γραφολόγο και γίνεται πολύτιμος αρωγός σε μια σειρά επιστημών του ανθρώπου, ανάμεσά τους και στην εγκληματολογία.
α) Τυπολογικές προσεγγίσεις και εξατομικευμένη θεώρηση του ανθρώπου που εγκληματεί
Η εξήγηση ενός τόσο σύνθετου φαινομένου όσο αυτού του λεγόμενου «εγκληματία ανθρώπου» και γενικά της εγκληματογένεσης επιχειρήθηκε συχνά επί τη βάσει «μονόφθαλμων» τυπολογιών – κατηγοριοποιήσεων βιολογικής, ψυχολογικής ή κοινωνιολογικής κατεύθυνσης, για να καταλήξει σε ισοπεδωτικές για τον ανθρώπινο παράγοντα εκδοχές και θεωρίες που με τη σειρά τους αποτυγχάνουν να κατανοήσουν – πόσο μάλλον να εξηγήσουν – πλήρως και ορθώς την έννοια της «απόκλισης» ως ατομικού και κοινωνικού φαινομένου.

Από την άλλη όμως πλευρά η τυπολογική τάση διακρίνει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του σε κάθε εξελικτική του φάση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει και την καθημερινή αντιμετώπιση πληθώρας καταστάσεων. Η ανάγκη δημιουργίας και χρήσης «τύπων - κατηγοριών» (ανθρώπων, τόπων, γεγονότων κλπ.) υπαγορεύεται από την ίδια την αποθηκευτική λειτουργία (και τις αντίστοιχες δυνατότητες) της ανθρώπινης μνήμης αλλά είναι και κύημα της ανθρώπινης ανασφάλειας ενώπιον του νέου και διαφορετικού. Η «ταμπέλα», που, όχι λίγες φορές και άλλες τόσες δικαίως, κατακρίθηκε ως περιοριστική και γι’ αυτό άδικη, πηγάζει συνήθως από τους συνοπτικούς μηχανισμούς για την επεξεργασία των εισερχόμενων πληροφοριών αλλά αποτελεί και άμυνα έναντι κάθε διαφορετικότητας.
Η γραφολογία και η εγκληματολογία ως επιστήμες του ανθρώπου δεν μπορούν να αγνοήσουν την τυπολογική του αυτή τάση και είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ούτε αυτές κατορθώνουν να διαφύγουν τον τυπολογικό κίνδυνο. Βέβαια, γραφολογικές και εγκληματολογικές τυπολογίες (κατηγοριοποιήσεις), περιέχουσες αρκετά και σημαντικά στοιχεία επιστημονικής ορθότητας, μπορούν πράγματι να αποτελέσουν bussola κατά την διερεύνηση των γνωρισμάτων ενός (εγκληματία) ανθρώπου , δεν μπορούν ωστόσο να υποδουλώνουν την επιστημονική σκέψη σε μονομερή σχήματα . Μονάχα η εξατομικευμένη και σφαιρική θεώρηση οδηγεί σε σωστά επιστημονικά συμπεράσματα .
Επομένως, αν η «λομπροζιανή» φυσιογνωμική οδήγησε την εγκληματολογία σε διαγνωστικά και προγνωστικά αδιέξοδα, ομοίως ουτοπική διαφαίνεται και στη γραφολογία κάθε προσπάθεια αυτόματης τυποποίησης των γραφών σε «εγκληματικές» ή μη.
Είναι αλήθεια όμως ότι τόσο η γραφή όσο και η φυσιογνωμία και μαζί μ’ αυτή η συνολική κινητική ενός ανθρώπου εκπέμπουν μηνύματα. Το ζητούμενο είναι η ορθά τοποθετημένη επιστημονική επεξεργασία και αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων αυτών στην κατεύθυνση κατανόησης του συγκεκριμένου κάθε φορά εξεταζόμενου υποκειμένου.
Έτσι, για παράδειγμα, η επιθετική ή οξύθυμη διάθεση, η νευρικότητα και η ανυπομονησία, ο ναρκισσισμός και η ανασφάλεια, ο αυτοέλεγχος ή η έλλειψη αυτού κλπ. είναι ψυχικά γνωρίσματα που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση και με το οργανικό σύστημα του ανθρώπου, για να αφήσουν μοιραία το αποτύπωμά τους στο πρόσωπο, στο βλέμμα ή στη γραφή αυτού. Ωστόσο δεν είναι δυνατό να διαγνωσθεί εκ των προτέρων, αν η παρατηρούμενη επί του προσώπου ή της γραφής επιθετικότητα θα μετατραπεί τελικά σε χουλιγκανισμό και η αδυναμία αυτοελέγχου σε βιαιοπραγία. Ομοίως η αυτόματη αντιστοίχιση συγκεκριμένων γραφολογικών, φυσιογνωμικών – ψυχολογικών γνωρισμάτων με υποτιθέμενες εγκληματικές προδιαθέσεις είναι απαράδεκτη .

Από την άλλη μεριά έχει παρατηρηθεί ότι συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα πολλές φορές ψυχολογικά προφίλ, ενώ και οι γραφές των δραστών των αδικημάτων αυτών εμφανίζουν συχνά κοινά γραφολογικά γνωρίσματα . Η εμπειρική αυτή διαπίστωση θα πρέπει να συνοδευτεί και από κατάλληλα προσανατολισμένες έρευνες για την επιβεβαίωση ή μη της υπόθεσης κοινών γραφολογικών στοιχείων σε γραφές δολοφόνων, κλεπτών ή απατεώνων. Τέτοιου είδους έρευνες είναι προς το παρόν περιορισμένες σε αριθμό αλλά αποτελούν τόσο για τους γραφολόγους όσο και για τους εγκληματολόγους ενδιαφέρον πεδίο διερεύνησης της φιγούρας του «παραβατικού ανθρώπου».
Η επιβεβαίωση μέσω εμπειρικών ερευνών των ανωτέρω αλλά και άλλων σχετικών εγκληματολογικών – γραφολογικών υποθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόνωση και σχετική ταξινόμηση ορισμένων σημαντικών γραφολογικών γνωρισμάτων – εγκληματολογικών ενδείξεων, πάντοτε όμως υπό την έννοια αρχικών οδηγών και ποτέ ως αυτόματων και ισοπεδωτικών συσχετισμών .
Συμπερασματικά ο γραφολόγος μπορεί, αποκωδικοποιώντας στο βαθμό κάθε φορά του δυνατού τα μηνύματα της γραφής, να πληροφορήσει σχετικά με ορισμένα:
• βιολογικά στοιχεία του γράφοντος (ηλικία, ασθένεια , επίπεδο ζωτικής ενέργειας)
• ψυχολογικά στοιχεία του γράφοντος (τάσεις, διαθέσεις ή και προ – διαθέσεις, προτιμήσεις, κλίσεις, λογο – κριτική ικανότητα, επίπεδο συναισθηματικότητας κλπ.)
• κοινωνιολογικά στοιχεία του γράφοντος (κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο)
• συνθήκες παραγωγής της γραφής
• τέλεση ή μη πλαστογραφίας εκ μέρους του (υπο)γράφοντος.
Το συναγόμενο εκ των παραπάνω στοιχείων γραφολογικό πορτρέτο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τις εγκληματολογικές έρευνες της αστυνομίας, κατά την προανάκριση και την ανάκριση (προδικασία) αλλά και κατά την διεξαγωγή της δίκης, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και χρησιμότατο οδηγό για τη σωφρονιστική και μετασωφρονιστική μεταχείριση του παραβατικού ατόμου .Καταδεικνύεται έτσι η διεπιστημονικότητα της γραφολογίας αλλά και η δυνατότητα αυτής να επικουρεί και να επικουρείται από την επιστήμη της εγκληματολογίας .

 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA