του Κώστα Λεϊμονή,
ασκ. Δικηγόρου Αθηνών
Στις 3/12/2010 πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στην αίθουσα «Φιλική Εταιρεία» η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών – Τμήμα Αθήνας (European Law Students’ Association – Athens Chapter, “ELSA Athens”) με το επίκαιρο και ενδιαφέρον πάντα θέμα της μετανάστευσης υπό το πρίσμα του Διεθνούς, Ευρωπαϊκού και Εθνικού Δικαίου. Εισηγητές του Συνεδρίου, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ήταν σημαίνοντα πρόσωπα και επιστήμονες του αντικειμένου. Η ELSA Athens με την εκδήλωση αυτή κατάφερε για ακόμη μία φορά να αναδείξει το μείζον θέμα της μετανάστευσης που δεν ταλανίζει μόνο την χώρα μας, αλλά βρίσκεται στις ημερήσιες διατάξεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Την Ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος της ELSA Athens και ELSA Greece, Μαρία Κώτση, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και σήμανε την έναρξη της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης και δη της πρώτης από τις δύο συνεδρίες της Ημερίδας, καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από έξι ομιλητές.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κύριοι Θεόδωρος Σχινάς, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Γεώργιος Κότσιρας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων.
Έπειτα, πρώτος πήρε το λόγο από τους εισηγητές της πρώτης συνεδρίας, της οποίας πρόεδρος ήταν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Αντώνης Μπρεδήμας, ο κύριος Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους. Στη συνέχεια ακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον η ομιλία της κυρίας Γεωργίας Παπαγιάννη, ΔΝ, Εισηγήτριας στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών – Τμήμα ΕΕ, που είχε ως αντικείμενό της την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης – Γενικό πλαίσιο και πρόσφατες εξελίξεις. Έπειτα, είχε σειρά η εισήγηση του κυρίου Ευθύμιου Παπασταυρίδη, Ειδικού Επιστήμονα του τομέα Διεθνών Σπουδών στη Νομική Κομοτηνής, ΔΠΘ με θέμα την παράνομη μετανάστευση διά Θαλάσσης: Σύγχρονες προκλήσεις για τη Διεθνή Δικαιοταξία. Έπειτα το λόγο ανέλαβε ο κύριος Θάνος Μαρούκης, Ερευνητής στο ELIAMEΡ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) με αντικείμενο τους παράνομους μετανάστες στην ΕΕ και τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα. Τέλος, η πρώτη αυτή συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση της κυρίας Μαρίας Βουτσίνου, Εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία είχε ως κεντρικό του θέμα την προστασία δικαιωμάτων μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και τα ζητήματα αποτελεσματικής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως και το ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη.
Τη δεύτερη συνεδρία, στην οποία προήδερευε η κυρία Χρύσα Τσούκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε η κυρία Δάφνη Καπετανάκη, Πολιτικός Επιστήμων, Βοηθός Τομέα Προστασίας Προσφύγων, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Γραφείο Ελλάδας, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα της Εισαγωγής στη Διεθνή Προστασία και στις Προσκλήσεις στο Ελληνικό Πλαίσιο. Ακολούθησε ο κύριος Γιάννης Π. Αλαβάνος, Δικηγόρος Δ.Σ.Α, Πρόεδρος Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ), του οποίου η εισήγηση είχε ως κεντρικό θέμα το νέο νομοθετικό πλαίσιο ασύλου στην Ελλάδα και την Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ. Έπειτα το λόγο πήρε ο κύριος Γρηγόρης Τσιούκας, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, του οποίοι η ομιλία εστίασε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Εθνική Πολιτική για τη Μετανάστευση. Ακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον η εισήγηση του κυρίου Γιάννη Πηλιούρη, Συντονιστή Εκστρατειών Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την κράτηση μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τέλος, τη δεύτερη συνεδρία έκλεισε η κυρία Ελένη Καραγεωργίου, Δικηγόρος ΔΣΑ, μέλος ΕΔΑΜ, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της Κοινωνικής Ένταξης των Μεταναστών στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Ως μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ELSA Athens, μπορώ να επιβεβαιώσω τη μεγάλη επιτυχία της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης τόσο από άποψη επιστημονικής εξάντλησης της θεματικής ενότητας της μετανάστευσης, όσο και από άποψη προσέλευσης φοιτητών και νέων Δικηγόρων. Εκ μέρους της ELSA Athens, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και τους χορηγούς του Συνεδρίου αυτού και συγκεκριμένα τη Νομική Βιβλιοθήκη, ως χορηγό Επικοινωνίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για την παραχώρηση της αίθουσας.