ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  




Τεύχος 15 - Ιούνιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο


Επιμέλεια: Κώστας Σκαρμέας
δικηγόρος, ΠΜΣ Ποινιίων Επιστημών Νομικής Αθηνών


Αιματηρή έκρηξη στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, προκαλώντας το θάνατο του 52χρονου υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Η έκρηξη έλαβε χώρα στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής έχασε τη ζωή, καθώς άνοιγε παγιδευμένο δέμα, το οποίο περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Έχασα έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη μου» δήλωσε, φεύγοντας από το κτίριο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του».

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας, ήταν αρκετά ισχυρή και έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές. Ο χώρος έχει αποκλειστεί μέχρι να εξεταστεί από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Στο κτίριο έσπευσαν επίσης δυνάμεις της Πυροσβεστικής, 2 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Στο σημείο έφτασε και ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουστάφτης.

Η Αντιτρομοκρατική κάνει λόγο για οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια. Οι έρευνες εστιάζονται στο πως μπήκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο υπουργείο και έφθασε μέχρι τον 7ο όροφο, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και το υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Πάντως, η Αντιτρομοκρατική φαίνεται να καταλήγει στην εκτίμηση ότι το δέμα έφτασε ταχυδρομικώς. Αυτή την ώρα γίνεται αυτοψία στο γραφείο του υπασπιστή, το οποίο έχει κατεδαφιστεί από την έκρηξη. Σημειώνεται ότι μόλις ένας τοίχος χωρίζει το συγκεκριμένο γραφείο από το προσωπικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς επίσης και πως στον 5ο όροφο του κτιρίου βρίσκεται το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, διατάχθηκε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για πώς έφτασε το δέμα, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, λειτουργούσαν κανονικά όλα τα συστήματα ασφάλειας και οι ανιχνευτές όπλων και εκρηκτικών. Θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο ότι η βόμβα ήταν μέσα σε δέμα το οποίο προοριζόταν για τον υπουργό, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε πάντα με την αλληλογραφία.

Το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό φέρεται να εστάλη ως δώρο στο υπασπιστήριο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και εξερράγη μόλις ανοίχτηκε. Την ώρα της έκρηξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στο γραφείο του. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα.

tvxs.gr, 24/6/2010



-------------------------


Μια απόπειρα σύγχρονης αναθεώρησης της δίκης του Σωκράτη

Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Αριθ. πρωτ. 525/9 Σεπτεμβρίου 2009

Α. Εισαγωγή
Με την από 6-2-2008 αίτησή του ο δικηγόρος Αθηνών Κ.Π. ζητεί την εκ μέρους του Εισαγγελέως Αρείου Πάγου επανάληψη της διαδικασίας προς όφελος του καταδικασμένου για τον φιλόσοφο Σωκράτη (468-399 π.Χ.). Επισημαίνεται στην αίτηση ότι πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της δίκης στις Η.Π.Α. (Ουάσιγκτον) με αθωωτικό αποτέλεσμα, ανάλογη αίτηση είχε υποβάλει το 2000 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά απερρίφθη και ενώ σε δικαστήρια άλλων χωρών τιμώνται με αδριάντες Έλληνες νομοθέτες δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Υποστηρίζει ότι η επανάληψη της διαδικασίας : α) θα επιβεβαιώσει την συνέχεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης ανά τις χιλιετίες, β) θα αποκατασταθεί μια δικαστική αδικία, γ) δημοσιότητα και προβολή από την επανάληψη της διαδικασίας.

Β. Ιστορικό και δικονομικές διατάξεις Αττικού δικαίου
Ο φιλόσοφος Σωκράτης κατεδικάσθη σε θάνατο από το δικαστήριο της Ηλιαίας στην Αθήνα τον Μάρτιο του 399 π.Χ. και η εκτέλεση της ποινής με κώνειο έλαβε χώρα στο δεσμωτήριο των Αθηνών μεταξύ 15 Απριλίου και 5 Μαΐου ιδίου έτουςΟι αποφάσεις της Ηλιαίας ήταν οριστικές και αμετάκλητες. Όμως μπορούσαν να προσβληθούν: α) σε περίπτωση ερημοδικίας με αναδικία (την έρημην δίκην αντιλαχείν) και β) στην περίπτωση επισκήψεως ή κακοτεχνιών ή ψευδομαρτυρίων όπου η διαδικασία εγγίζει την αναψηλάφηση ή είδος εφέσεως ενώ κατά Θ. Δαλακούρα οι όροι αναδικία ή παλινδικία συνιστούσαν  μια πρώτη μορφή επαναλήψεως διαδικασίας, ήτοι θεσμό που επέτρεπε την επανεξέταση μιας υποθέσεως εφόσον ο καταδικασθείς επετύγχανε την καταδίκη των μαρτύρων που εξετάσθηκαν στην δίκη για ψευδομαρτυρία. Η αναδικία ή παλινδικία επί δίκης ψευδομαρτυρίων αποτελούσε ολοκληρωμένη διαδικασία που αφορούσε τόσο το θέμα της ψευδομαρτυρίας, όσο και την ουσία της υποθέσεως για την οποία είχε εκδοθεί η υπό αναθεώρηση απόφαση. Σε περίπτωση επιβληθείσας θανατικής ποινής, εάν είχε εκδηλωθεί δι’ ενστάσεως (επισκήπτεσθαι) η πρόθεση για δίκη ψευδομαρτυρίων η ποινή δεν εκτελούνταν πριν από τη διεξαγωγή της δίκης αυτής. Στην περίπτωση της καταδίκης του Σωκράτη δεν υπεβλήθη εκ μέρους του τέτοια ένσταση.
(…)

Δ. Αποκατάσταση του Σωκράτη
Η αναχώρηση του Σωκράτη από τους ανθρώπους έκανε τους Αθηναίους να μετανοήσουν αμέσως και εσπευσμένα έθεσαν μηχανισμούς δίωξης των κατηγόρων του. Ο Άνυτος και ο Λύκων διέφυγαν ενώ ο Μέλητος εισήχθη σε δίκη και καταδικάσθηκε σε θάνατο, στο δε Πομπείο τοποθετήθηκε χάλκινη προτομή του φιλοσόφου, έργο του γλύπτη Λύσιππου.
Δεν προκύπτει ότι κατά το Αττικό Δίκαιο μετά το θάνατο του καταδικασθέντος υφίστατο δυνατότητα «επαναλήψεως της διαδικασίας» αλλά ως ήδη ανεφέρθη κατά των ψευδομαρτύρων υπήρχε η δυνατότητα υποβολής ενστάσεως (επισκήπτεσθαι) ψευδομαρτυρίων με συνέπεια  την μη εκτέλεση της θανατικής ποινής μέχρις ότου διεξήγετο η δίκη αύτη, όμως ο Σωκράτης δεν υπέβαλε τέτοια ένσταση. Κατά συνέπεια οι διαδικασίες που κίνησαν οι Αθηναίοι για εισαγωγή σε δίκη των κατηγόρων, με αποτέλεσμα την καταδίκη σε θάνατο του Μέλητου ((διότι οι άλλοι διέφυγαν) το κλείσιμο καταστημάτων, γυμναστηρίων και την τοποθέτηση χάλκινης προτομής του Σωκράτη στο Πομπείο συνιστούσαν αποκατάσταση του Σωκράτη.
Όμως η αληθινή-ουσιαστική αποκατάσταση του Σωκράτη δεν προήλθε μόνο από το μεγάλο και μεστό έργο του μαθητή του Πλάτωνα, αλλά και από το πλήθος των φιλοσόφων που τον όρισαν ως σημείο αναφοράς, καμπής και νέας αφετηρίας στην φιλοσοφία ονομάζοντας τους προηγηθέντες φιλοσόφους σε προσωκρατικούς.
(…)

Στ. Η μη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας των  άρθρ.  525 επ. Κ.Ποιν.Δ.
Ως προς την δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων των άρθρ. 525 επ. Κ.Π.Δ. για την επανάληψη της διαδικασίας προς όφελος του καταδικασθέντος επί της καταδίκης του Σωκράτη, άποψή μου είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν όχι μόνο διότι το κράτος πόλη των δικαστών τον αποκατέστησε, αλλά για λόγους δικονομικούς. Η διάταξη του άρθρου 602 εδ. α’ Κ.Π.Δ. ορίζει : «Η επανάληψη της διαδικασίας υπέρ εκείνων που καταδικάσθηκαν αμετάκλητα πριν αρχίσει να ισχύει ο νόμος αυτός επιτρέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», όμως από το σύνολο των σχετικών διατάξεων συνάγεται ότι αυτές αφορούν αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατά το δικαιϊκό σύστημα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους (με τις κατά καιρούς τροποποιήσεις) και είναι όλως διάφορο του αρχαίου Αττικού, η δε μη εφαρμογή των σύγχρονων διατάξεων δεν σημαίνει έλλειψη συνέχειας του Ελληνικού Έθνους. Εξ άλλου πρέπει να ληφθούν υπόψη και έτεροι παράγοντες που καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των ισχυουσών σήμερα διατάξεων, όπως ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων της αρχαιότητας δεν ήταν ειδικά αιτιολογημένες, έλλειψη αποφάσεων (επί ψευδομαρτυρίων) οι δε υφιστάμενες πηγές δεν είναι δικαστικές αλλά ιστορικές (στην προκειμένη περίπτωση Ξενοφών, Πλάτων και έμμεσα ιστορική ο Διογένης Λαέρτιος). Κάθε πόλη-κράτος είχε το δικό της δίκαιο που δεν συνέπιπτε πάντοτε με το δίκαιο των άλλων πόλεων και οι εγερθείσες σε μια πόλη κατηγορίες σε βάρος κάποιου πολίτη της δεν ίσχυαν σε άλλες πόλεις. Επίσης, το δίκαιο στον Ελλαδικό χώρο υπέστη επανειλημμένες μεταβολές, επεκράτησε το ρωμαϊκό, το βυζαντινορωμαϊκό, ακολούθησε η επιρροή του Οθωμανικού και τέλος στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα το Γερμανορωμαϊκό με επιρροές και από άλλα δίκαια (Γαλλικό, Ελβετικό) και για όλους αυτούς τους λόγους η υπό κρίση αίτηση του Κ.Π. είναι απορριπτέα.
Είναι σαφές ότι μόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα λάβει υπόψη της τις προαναφερθείσες εγγενείς δυσχέρειες θα μπορούσε (αν και δύσκολα εφαρμόσιμο) να επεκταθεί η εφαρμογή των σύγχρονων διατάξεων περί επαναλήψεως της διαδικασίας σε καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων της αρχαιότητας, αν και ασφαλέστερη κρίνεται η οδός της εκδόσεως από το Νομοθετικό Σώμα νόμου ((ψηφίσματος) περί αποκαταστάσεως αδίκως καταδικασθέντος από δικαστήρια της αρχαιότητας.

Ζ. Επίμετρον
Είναι προφανές πόσο πολύ απέχει η κοινωνία σήμερα από αρχές και αξίες που διέκριναν τον Σωκράτη αλλά και γενικότερα τις ανθρώπινες αξίες που μπορούν ν’ αποτελέσουν ασφαλή έξοδο από τις στρεβλώσεις και τη νοητική ασφυξία για να διαχυθεί η δικαιοσύνη σ’ όλη την δράση του ανθρώπου η οποία (δικαιοσύνη), ενώ είναι τόσο απλή σαν έννοια και βρίσκεται μέσα στην ψυχή του, εν τούτοις δεν υποστηρίζεται αλλά καταπολεμάται και το βάρος για την έξοδο εναποτίθεται στις δυνατές πνευματικές μορφές που υπάρχουν στον τόπο μας.

Ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης

Ποινική Δικαιοσύνη, Μάιος 2010

-------------------------

Κυρώνεται η «Σύμβαση του Παλέρμο»

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών πρωτοκόλλων αυτής», γνωστή και ως «Σύμβαση του Παλέρμο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι «η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σχετικών με αυτό αδικημάτων, σε εκπλήρωση των διεθνών μας υποχρεώσεων από την κύρωση των ανωτέρω συμβατικών κειμένων (της λεγόμενης "Σύμβασης του Παλέρμο" και των συμπληρωματικών αυτής Πρωτοκόλλων κατά της εμπορίας ανθρώπων, της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της παράνομης διακίνησης όπλων)».

Ο Έλληνας νομοθέτης - σύμφωνα με την ανακοίνωση - έχει ήδη καλύψει, με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτει η Σύμβαση.
Ειδικότερα, έχει ποινικοποιήσει τις περισσότερες μορφές συμμετοχής σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, διαφθορά και παρακώλυση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος.
Το σχέδιο νόμου αρκείται, έτσι, σε περιορισμένες παρεμβάσεις στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και -για λόγους συστηματικής συνέπειας- στις συναφείς διατάξεις του άρθρου 187Α ΠΚ «περί τρομοκρατικών οργανώσεων (διευκρίνιση ότι ο σκοπός τέλεσης αφορά στην τρομοκρατική οργάνωση και όχι στον εντασσόμενο σε αυτή, αποσύνδεση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από συγκεκριμένες τρομοκρατικές πράξεις, μείωση της ποινής επί σκοπού τέλεσης πλημμελημάτων κ.ο.κ.)».

Επιπλέον, με την κύρωση της Σύμβασης ενισχύεται το πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου εισάγεται ειδική ρύθμιση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων, με την ταυτόχρονη αναμόρφωση και απαλλαγή από αλληλεπικαλύψεις των άρθρων 41 Ν. 3251/2004 και 51 του Ν. 3691/2008.

Εφημερίδα "Το Βήμα", 21/6/2010
-------------------------

Δικαίωση κρατουμένου στις φυλακές Μαλανδρίνου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δεκτή έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου προκειμένου να επιτραπεί η άμεση μεταφορά του σε εξειδικευμένο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε δύο λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα απειλητικά για τη ζωή του.
Σύμφωνα με την αίτηση, η «εγκληματική αδράνεια», η «προχειρότητα» και η «αδιαφορία» που επέδειξαν οι αρμόδιες εθνικές αρχές στα σχετικά αλλεπάλληλα αιτήματα του κρατουμένου συνιστούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», και, ως εκ τούτου παραβιάζουν το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.
Το Δικαστήριο έκρινε βάσιμο τον ισχυρισμό του αιτούντος, σύμφωνα με τον οποίο, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τα αρμόδια όργανα “τον υπέβαλε σε αγωνία και σε δοκιμασία, η οποία υπερβαίνει το επίπεδο πόνου το οποίο συνεπάγεται η κράτησή του”.
Στην αίτησή του, ο κρατούμενος επικαλείται πέντε αποφάσεις Πενταμελών Εφετείων Αναστολών Αθηνών με τις οποίες απορρίπτονταν, αναιτιολόγητα, όπως υποστηρίζει οι αιτήσεις του να εξέλθει προσωρινά των φυλακών με όρους ή να διαταχθεί η μεταφορά του σε ειδική ιατρική κλινική, παρά τις ιατρικές βεβαιώσεις του επείγοντος της κατάστασης της υγείας του.
Αναφέρει, τέλος, ότι η μη υποβολή του στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις «ισοδυναμεί με τη θανατική του ποινή» και επισημαίνει ότι ακόμη «δεν έχει κριθεί οριστικά από τα εθνικά δικαστήρια για την υπόθεση για την οποία κρατείται».

lawnet.gr 10/6/2010

-------------------------

Εμεινε 28 χρόνια φυλακισμένος για κάτι που δεν έκανε

Για 28 ολόκληρα χρόνια, παραπάνω από τη μισή του ζωή, ο Ρέιμοντ Τάουλερ έζησε έγκλειστος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας του Οχάιο, καταδικασμένος σε ισόβια δεσμά για τον άγριο βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού.

Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του, ενώ και το άλλοθι που παρουσίασε ήταν ισχυρό, αυτό όμως διόλου δεν επηρέασε την ετυμηγορία των λευκών στην πλειονότητά τους ενόρκων που τον «έθαψαν» ζωντανό. Πριν από λίγες ημέρες όμως ο 52χρονος μαύρος μουσικός άκουσε τη δικαστίνα Αϊλίν Γκάλαχερ να του ανακοινώνει, δακρυσμένη, την οριστική αποφυλάκισή του: η ανάλυση δύο δειγμάτων DΝΑ που είχαν συλλεγεί από το εσώρουχο του θύματος το μακρινό 1981 απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Τάουλερ είναι αθώος.

Η υπόθεση θα ήταν συγκλονιστική ακόμη και αν ο Τάουλερ αποτελούσε τη μοναδική περίπτωση δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, ο κρατούμενος Α16468- αυτό ήταν το «όνομά» του όλα αυτά τα χαμένα χρόνια- είναι ο τελευταίος σε μια ατελείωτη λίστα 254 εγκλείστων, σχεδόν όλων μαύρων, που βγήκαν επιτέλους από τη φυλακή χάρη στις προσπάθειες του «Ρroject Ιnnocent», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης δικηγόρων και ακτιβιστών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους από το 1992 και μετά στην απελευθέρωση των αδίκως κατηγορηθέντων με τη χρήση των νέων τεστ DΝΑ.

Αρκετοί από τους άνδρες αυτούς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο και πέρασαν δεκαετίες περιμένοντας καθημερινά την εκτέλεσή τους προτού τελικά τους δικαιώσει το DΝΑ. Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις πλάνης αφορά τον Τζέιμς Μπέιν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Δεκέμβριο από φυλακή της Φλόριδας έπειτα από 35 χρόνια εγκλεισμού. Γιατί όμως ο Τάουλερ δεν απελευθερώθηκε νωρίτερα; Αν και ο νεαρός τότε άνδρας παρουσίασε «στεγανό» άλλοθι και συνελήφθη δύο εβδομάδες μετά το έγκλημα σε μπλόκο λόγω της «υποψίας» ενός (λευκού) αστυνομικού, αυτό που τον καταδίκασε ήταν η αναγνώρισή του από το θύμα του βιασμού που βρισκόταν ακόμη σε κατάσταση σοκ. Τα χρόνια περνούσαν και οι δικηγόροι δεν κατάφερναν να πετύχουν την επανεξέταση της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που οι δικαστικές αρχές του Κλίβελαντ αποφάσισαν να στείλουν τα δείγματα του πραγματικού βιαστή- που βέβαια παραμένει ασύλληπτος- σε ειδικό εργαστήριο γενετικής στο Τέξας ως την οριστική αθώωση του Τάουλερ πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια.

«Μία από τις βασικές αιτίες πίσω από τις λανθασμένες καταδίκες είναι οι λανθασμένες αναγνωρίσεις από μάρτυρες, ιδίως όταν αυτοί ανήκουν σε άλλη φυλή.Υπάρχουν ακόμη έντονες φυλετικές προκαταλήψεις στην κοινωνία μας» εξηγεί η Κάρι Γουντ, μία εκ των τριών δικηγόρων του Ρroject Ιnnocent που πέτυχαν την αθώωση του Τάουλερ. Ο 52χρονος άνδρας δικαιούται πλέον αποζημίωση ύψους 40.000 δολαρίων για κάθε χρόνο εγκλεισμού του.

Από το 1992, όταν ιδρύθηκε το «Ρroject Ιnnocence», απελευθερώθηκαν κατόπιν εξετάσεων DΝΑ 254 αδίκως φυλακισθέντες. Το «ρεκόρ» άδικης φυλάκισης διατηρεί ο καταδικασμένος σε θάνατο Τζέιμς Μπέιν που απελευθερώθηκε πέρυσι, έπειτα από 35 χρόνια. Η πιο γνωστή περίπτωση πλάνης στις ΗΠΑ αφορά τον πυγμάχο «Τυφώνα» Ρούμπιν Κάρτερ, ο οποίος φυλακίστηκε το 1966 για σειρά φόνων και απελευθερώθηκε το 1985.

Εφημερίδα "Το Βήμα", 14/5/2010



-----------------

Σύντομα η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ποινές ανηλίκων

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προβλέπει βελτιώσεις στην ποινική δικονομία για ανήλικους, ενώ θα δίνεται παράλληλα ιδιαίτερη μέριμνα στη κοινωνική πρόληψη. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα κυρίως στη πρόληψη, προσθέτοντας ότι για πρώτη γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη στις εταιρίες προστασίας ανηλίκων. Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις τις οποίες, όπως είπε, θα ακούσει με μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ Καστανίδης, στο νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα αλλάζουν τα όρια ποινής για ανηλίκους θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:
- Ο ανήλικος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 15ο έτος ηλικίας του για να τιμωρηθεί με ποινές σωφρονισμού.
- Μειώνονται από τα 20 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 10 χρόνια οι ποινές, ενώ για πολύ βαριά κακουργήματα επιβάλλονται τα 15 χρόνια ως μέγιστος χρόνο ποινής.
- Η προσωρινή κράτηση του ανήλικου δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.
 - Υποχρεωτικά θα υπάρχει παράσταση συνηγόρου υπεράσπισης του παιδιού.
- Δημιουργείται ειδική κατηγορία δικαστών ανηλίκων με 3ετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης της μόνο για άλλη μια φορά.
- Υποχρεωτικά ο εισαγγελέας ανηλίκων θα πρέπει να ακροαστεί το παιδί πριν αποφασίσει την άσκηση ή μη δίωξης του.
- Καταργείται η διαδικασία του αυτόφωρου για παιδιά.
- Ιδρύεται κεντρικό επιστημονικό όργανο ενάντια στη θυματοποίηση παιδιών.

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, 9/6/2010

-------------------------

18ΑΝΩ: Η Πολιτεία επιβραβεύει τον απεξαρτημένο Αχιλλέα, με φυλάκιση

Άγνοια και αδιαφορία που ισοδυναμεί με καταδίκη καταλογίζει στην Πολιτεία η Ομάδα Κοινωνικού Προβληματισμού της Κοινωνικής Ένταξης του 18ΑΝΩ. Αιτία αποτελεί η καταδίκη σε 4ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή του επί 20 χρόνια χρήστη Αχιλλέα Δεσποτάκη, ο οποίος κατάφερε μέσω του προγράμματος απεξάρτησης να κλείσει φέτος 3 χρόνια καθαρός. «Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να απεξαρτηθεί ένας εξαρτημένος. Αυτό που δεν ξέρουμε τελικά, είναι το αν η πολιτεία έχει τη διάθεση να βοηθήσει επί της ουσίας στη σταθερότητα της απεξάρτησης ατόμων που βρίσκονται στην Κοινωνική Επανένταξη. Χρόνια "φυλακισμένοι" στις ουσίες ο φόβος μας είναι οι φυλακές, σ΄ όποια μορφή κι αν παρουσιάζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά το 18ΑΝΩ.

Ο 49χρονος Αχιλλέας Δεσποτάκης, που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης του 18ΑΝΩ, κατηγορείτο για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την πώληση, καθώς το Φεβρουάριο του 2006 είχε βρεθεί πάνω του 1,5 γραμμάριο ηρωίνης. Τέσσερα περίπου χρόνια αργότερα, στις 06/05/2010, καταδικάστηκε από το εφετείο της Λάρισας σε 4 χρόνια φυλακή. «Το μήνυμα που συνάγεται από αυτή την απόφαση είναι ότι δεν αξίζει να προσπαθήσει να απεξαρτηθεί κανείς αφού έτσι κι αλλιώς θα καταλήξει στη φυλακή» σχολιάζει η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα.
«Ο Αχιλλέας καθρεφτίζει καθέναν ξεχωριστά από εμάς. Ήταν 20 χρόνια στη χρήση. Έχει πληρώσει το τίμημα της ζωής που είχε επιλέξει εκτίοντας συν τοις άλλοις 10 χρόνια φυλακή για πράξεις μέσα απ΄ τη χρήση. Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερε μετά από δύσκολο αγώνα να είναι σήμερα 3 χρόνια καθαρός. Το Εφετείο, όχι μόνο τον έκρινε ένοχο μη αναγνωρίζοντας την προσπάθειά του, αλλά τον ξαναγυρίζει στο παρελθόν, επιβάλλοντας την εξοντωτική ποινή των 4 ετών φυλάκιση χωρίς αναστολή, θυμίζοντάς του πώς αντιμετωπίζουν κράτος και κοινωνία το θέμα της τοξικοεξάρτησης και της απεξάρτησης, πόσο εύκολος στόχος είναι ο κάθε Αχιλλέας και σε τι κοινωνία πρόνοιας προσπαθούμε να επιβιώσουμε» τονίζει το 18ΑΝΩ.

Ο ίδιος ο Αχιλλέας Δεσποτάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του, δήλωνε: «Δεν μου αξίζει να πάω φυλακή. Έχω φτύσει αίμα να φτάσω εδώ, άρχισα επιτέλους να κάνω όνειρα, με ανθρώπους, με σχέσεις, δεν μου αξίζει να μπω εκεί μέσα. Είμαι από τους νικητές αυτής της ιστορίας, και δεν είναι πολλοί αυτοί. Αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου τη Δικαιοσύνη». Σχολιάζοντας την απόφαση, υπογραμμίζει: «Δεν φταίνε και οι δικαστές. Έβλεπα ότι δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγα. Δεν καταλάβαιναν τι Γολγοθάς είναι αυτός της απεξάρτησης για έναν άνθρωπο. Δεν ήταν ότι με μισούσαν. Ήταν ότι δεν ήξεραν... Εγώ πάντως δεν μπαίνω μέσα. Ήμουν πάντα σαν λύκος, μόνος. Τώρα μ’ αρέσει που είμαι μέσα στον κόσμο».

Η Ομάδα Κοινωνικού Προβληματισμού της Κοινωνικής Ένταξης του 18ΑΝΩ «απαιτεί» την αναστολή της άδικης – όπως την αποκαλεί - απόφασης, «γιατί αν δεν έχει γίνει κατανοητό από κάποιους, εμείς υπενθυμίζουμε: "μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές και όχι για απρόσωπες στατιστικές"».

tvxs.gr, 20/5/2010

-------------------------

Δε θα εκτελεστεί με λιθοβολισμό η 43χρονη Ιρανή

Να ακυρώσουν την προγραμματισμένη εκτέλεση διά λιθοβολισμού της Ιρανής Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, αποφάσισαν οι αρχές της χώρας, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστό εάν ήραν και τη θανατική καταδίκη.

Η 43χρονη, η υπόθεση της οποίας έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, κρατείται στη φυλακή από το 2006, καθώς έχει κριθεί ένοχη για μοιχεία. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στο Ιράν, η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί δεν θα λιθοβοληθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο διεξάγουν καμπάνια ώστε να ακυρωθεί η θανατική καταδίκη της. Όπως μεταδίδει το BBC, στο θέμα παρενέβη πρόσφατα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ, κάνοντας λόγο για «μεσαιωνικού τύπου τιμωρία», η χρήση της οποίας φανερώνει ότι το ιρανικό καθεστώς δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η εκτέλεση, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα γεγονός που θα αηδιάσει και θα προκαλέσει φρίκη στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Χαγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η σεξουαλική επαφή πριν το γάμο θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται με μαστίγωμα. Η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο διά λιθοβολισμού. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις πέτρες που χρησιμοποιούνται: πρέπει να είναι μεγάλες για να προκαλέσουν πόνο, αλλά όχι αρκετά μεγάλες για να επιφέρουν ακαριαίο θάνατο. Πρέπει, με λίγα λόγια, το θύμα να υποφέρει πολύ, πριν καταλήξει.

ΤΑ ΝΕΑ, 9/7/2010




----------------------

Απελευθέρωση των αμβλώσεων στην Ισπανία

Ένας νέος νόμος της ισπανικής κυβέρνησης καταργεί όλους τους περιορισμούς σχετικά με τις αμβλώσεις κατοχυρώνοντας νομικά το δικαίωμα των γυναικών να διακόπτουν την κύηση νωρίτερα από την 14η εβδομάδα. Οξεία υπήρξε η κριτική της αντιπολίτευσης. Η νέα νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, πέντε μήνες ύστερα από την έγκριση του νομοσχεδίου από την σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει, ωστόσο, το αίτημα του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα σημεία του νόμου είναι αντισυνταγματικά. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως κανένα άρθρο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.  Με τη νέα νομοθεσία επιτρέπεται σε κορίτσια 16 και 17 ετών να κάνουν άμβλωση χωρίς την συγκατάθεση των γονέων τους.

Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 5/7/2010




-------------------------

Στυγερό έγκλημα στις Σέρρες για 10 ευρώ

Αναβολή για την Παρασκευή ζήτησαν και πήραν για να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Σερρών, οι δύο ανήλικες που ομολόγησαν τη δολοφονία του 80χρονου από την Κερκίνη Σερρών.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών, οι δύο ανήλικες, που κατάφεραν 15 μαχαιριές στον 80χρονο, του απέσπασαν ποσό 10 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.
Έγιναν όμως αντιληπτές από τους γείτονες και τον αδερφό του ηλικιωμένου, ο οποίος αντικρίζοντας τον αδερφό του αιμόφυρτο, κάλεσε αμέσως την αστυνομία.
Η σύλληψη των δύο ανηλίκων έγινε στα επόμενα λεπτά, ενώ ύστερα από πολύωρη ανάκριση ομολόγησαν τις πράξεις τους.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο εισαγγελέας Σερρών θα αποφασίσει τη δίωξη και των γονιών των δύο κοριτσιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Skai.gr, 7/6/2010

-------------------------

Απετράπη η προαναγγελθείσα στο διαδίκτυο αυτοκτονία 23χρονης στη Μόσχα

Μια 23χρονη Ρωσίδα, η οποία κατά τη διάρκεια συνομιλίας της σε chat room, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει, λόγω ερωτικής απογοήτευσης, εντόπισαν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί μελέτησαν τα μηνύματα που έστελνε η 23χρονη, σύμφωνα με τα οποία ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή της, επειδή βίωνε μια ερωτική απογοήτευση.
Πεπεισμένοι ότι η κοπέλα είχε πρόθεση να κάνει πράξη τις απειλές της, εντόπισαν τα ηλεκτρονικά της ίχνη, τα οποία οδηγούσαν στη Μόσχα.
Αμέσως το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας τις αστυνομικές αρχές της Ρωσίας, προκειμένου να προλάβουν την 23χρονη. Πραγματικά, η άμεση επέμβαση των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών, είχε αίσια έκβαση και η αυτοκτονία της νεαρής Ρωσίδας απετράπη.

in.gr, 7/7/2010

-------------------------


Ποινικοποίηση της ψυχολογικής βίας

Ποινικά θα διώκεται από εδώ και πέρα στη Γαλλία η άσκηση της ψυχολογικής βίας. Ο ρηξικέλευθος αυτός νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα από το γαλλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αντιδράσεων από δικαστικούς και νομικούς κύκλους που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς τι συνιστά ψυχολογική βία. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα δικαστήρια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το νέο νόμο, η φραστική διατύπωση «συγκεκριμένης απειλής» στο πλαίσιο μιας συμβίωσης θεμελιώνει αδίκημα που διώκεται ποινικά. Ακόμη και οι επικρίσεις για την εμφάνιση του άλλου ή και μια απλή λεκτική προσβολή μπορούν να οδηγήσουν τον δράστη στην τσιμπίδα του νόμου. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φθάσει στα 75.000 ευρώ.

Η υφυπουργός για θέματα Οικογένειας Ναντίν Μορανό τόνισε στην Εθνοσυνέλευση ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή για πρώτη φορά στα νομοθετικά χρονικά αναγνωρίζεται η ψυχολογική βία. «Δεν πληγώνουν μόνο τα χτυπήματα, πληγώνουν και οι λέξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κυρία Μορανό προσέθεσε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές για ψυχολογική στήριξη δέχονται κάθε χρόνο 90.000 κλήσεις.

Εφημερίδα "Το Βήμα", 3/7/2010

-------------------------

Αύξηση του ορίου κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε σήμερα σε έξι μήνες την 28ήμερη κράτηση χωρίς δίκη των υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά ανακοίνωσε ότι και τα δύο κόμματα που μετέχουν στον συνασπισμό θέλουν να περιορίσουν αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκει σθεναρά αντίθετους τους υπέρμαχους των πολιτικών ελευθεριών.
«Η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα ένα διάταγμα για την ανανέωση της υπάρχουσας ανώτατης περιόδου κράτησης των 28 ημερών σε κράτηση έξι μηνών», αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Το μέτρο της 28ήμερης κράτησης πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο ή όποτε λήγει. «Είναι κεφαλαιώδους σημασίας ότι υποστηρίζουμε την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες στο έργο τους να μας προστατεύουν από την τρομοκρατία... Ταυτόχρονα...είμαστε επίσης δεσμευμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του κόσμου», είπε. «Αμφότερα τα κόμματα στον συνασπισμό έχουν σαφή θέση ότι η 28ήμερη ανώτατη περίοδος κράτησης πρέπει να είναι ένα προσωρινό μέτρο και ένα μέτρο το οποίο θα κοιτάξουμε να μειώσουμε μελλοντικά», πρόσθεσε η υπουργός.

Η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα Liberty ζήτησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό να μειώσει το ανώτατο όριο κράτησης των 28 ημερών και έκανε έκκληση για κατάργηση των «ενταλμάτων ελέγχου» μία μορφή κατ’ οίκον περιορισμού που αποτελεί το κεντρικό στοιχείο των μέτρων κατά της τρομοκρατίας στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

Εφημερίδα "Καθημερινή", 24/6/2010

-------------------------


Νοτιοαφρικανός δολοφονήθηκε από την οικογένειά του επειδή ήθελε να δει Μουντιάλ

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένας νοτιοαφρικανός που ήθελε να παρακολουθήσει αναμέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αντί για πρόγραμμα θρησκευτικού περιεχομένου δολοφονήθηκε από την οικογένειά του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία!
Ο 61χρονος Νταβίντ Μακοέγια τσακώθηκε με τη γυναίκα του και τα παιδιά του για το... κοντρόλ της τηλεόρασης, στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Γερμανίας με την Αυστραλία, ενώ οι συγγενείς του ήθελαν να δουν μία θρησκευτική εκπομπή.
«Είπε: ΄Όχι, θέλω να δω ποδόσφαιρο΄ και τότε ξεκίνησε ο καυγάς. Κατά τη διάρκεια του καυγά άρχισαν να τον χτυπούν. Σηκώθηκε να αλλάξει το κανάλι με το χέρι, καθώς δεν του έδιναν το τηλεκοντρόλ και η 68χρονη σύζυγός του, Φρανσίνα και τα δύο παιδιά του, ο 36χρονος Κόλιν και η 23χρονη Λεμπογκάνγκ του επιτέθηκαν.
Μάλλον του χτύπησαν το κεφάλι στον τοίχο. Τηλεφώνησαν στην αστυνομία μόνο όταν κατάλαβαν ότι είχε χτυπήσει σοβαρά, αλλά την ώρα που έφτασε, ο άνδρας ήταν ήδη νεκρός», εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μοτεμάνε Μαλέφο.
Και οι τρεις συνελήφθησαν, με την κόρη να αφήνεται αργότερα ελεύθερη με εγγύηση.

in.gr, 17/6/2010



-------------------------


Χημικό ευνουχισμό για βιαστές και παιδόφιλους καθιερώνει η Πολωνία

Σε εφαρμογή τέθηκε νόμος στην Πολωνία σύμφωνα με τον οποίο ορισμένες κατηγορίες βιαστών και παιδόφιλων θα μπορούσαν να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή καταστολής της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, ο νόμος αφορά παιδόφιλους και ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί για το βιασμό στενών συγγενών. Μετά την αποφυλάκισή τους θα πρέπει να παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή, αν και τα δικαστήρια θα πρέπει πρώτα να λάβουν υπόψη τη γνώμη ψυχιάτρων.
Τα μέτρα, αναφέρει το BBC, ψηφίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από μία σειρά υποθέσεων που συντάραξαν τη κοινή γνώμη και είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη.

Εφημερίδα "TA NEA", 9/6/2010
-------------------------


Καταδικάστηκαν για φόνο και κανιβαλισμό

Με ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν δύο νεαροί Ρώσοι την Τετάρτη, καθώς έπνιξαν μία 16χρονη κοπέλα την οποία είχαν γνωρίσει και κατέληξαν να φάνε μέρος του σώματός της υπό την επήρεια μέθης.
Οι δύο καταδικασθέντες, 20 ετών, έπνιξαν την έφηβη στο μπάνιο, έκοψαν και μαγείρεψαν τμήματα του σώματός της, ανέφερε η γενική εισαγγελία επικαλούμενη την έρευνά της. Οι νεαροί έκλεψαν το τηλέφωνό της, ένα ψηφιακό γκάτζετ αναπαραγωγής μουσικής και τα ρούχα της.
Ο ανθοπώλης Μαξίμ Γκλαβάτσκι καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών, ενώ ο άνεργος φίλος του Γιούτι Μόζνοφ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 18 ετών.
Και οι δύο κατάγονται από την Αγία Πετρούπολη, όπου σημειώθηκε η επίθεση, σύμφωνα με τις ρωσικές εισαγγελικές Αρχές.

Εφημερίδα "Εθνος", 7/6/2010




Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA