ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 15 - Ιούνιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ημερίδα με θέμα:
"Ναρκωτικά, από την μυθοπλασία στην πραγματικότητα"


Στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις 14 Μαίου 2010 διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα "Ναρκωτικά, από την μυθοπλασία στην πραγματικότητα" με πρωτοβουλία των φοιτητών της Νομικής και του κ. Γεώργιου Νούσκαλη, Λέκτορα του τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την πραγματοποίηση της ημερίδας συνεργάστηκαν αρμονικά φοιτητές από τις σχολές της νομικής, της ιατρικής και της ψυχολογίας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης θίχτηκαν πολλαπλά θέματα που αφορούσαν την προβληματική της ποινικοποίησης των ναρκωτικών, της δυνατότητας ή μη της διάγνωσης της διαφοράς μεταξύ εξάρτησης και απλής χρήσης καθώς και την επίδραση που έχει στην ανθρώπινη ψυχολογία η χρήση των ναρκωτικών, ενώ έγινε παράλληλα και μια θεώρηση των ναρκωτικών στα πλαίσια μιας εγκληματολογικής προσέγγισης. Πέρα από τις συζητήσεις, προβλήθηκαν αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες σχετικές με το θέμα των ναρκωτικών, ενώ στο τέλος του σεμιναρίου ακολούθησε μια συζήτηση εφ’ όλης τη ύλης μεταξύ των συμμετεχόντων και των ατόμων που παρεβρέθηκαν στο σεμινάριο κατά την οποία αποτυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις.

Αναλυτικότερα, την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Νούσκαλης, Λέκτορας Ποινικού Δικαίου, ο οποίος απήυθηνε τους χαιρετισμούς, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε η Ειδική Επιστήμονας του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών κ. Σοφία Γιοβάνογλου, η οποία σημειωτέον, ανέλαβε το συντονισμό όλης της εκδήλωσης. Τις ευχαριστίες του στους συνδιοργανωτές και τους συμμετεχοντες  απηύθηνε και ο φοιτητής Νομικής Μάνος Τεχνίτης, ως εκπρόσωπος της ομάδας των φοιτητών.

Μετά την προβολή του εισαγωγικού βίντεο, πρώτος εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Πανάγος, φοιτητής του τμήματος Νομικής, ο οποίος παρουσίασε μια εγκληματολογική προσέγγιση των ναρκωτικών στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις διαστάσεις του φαινομένου από τη δεκαετία του 1970 και ύστερα τόσο στην ελληνική κοινωνία εν γένει όσο και στο πεδίο της έκτισης των ποινών ειδικότερα. Εν συνεχεία, στάθηκε στο ζήτημα της ένταξης της εμπορίας ναρκωτικών στις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις στο χώρο των Βαλκανίων. Τέλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε εν όψει της ημερίδας σε φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ. με ερωτηματολόγια (η διαδικασία της συμπλήρωσης των οποίων διεξήχθη με τη συμβολή του Μάνου Τεχνίτη, της Δανάης Τζανετάκη, της Δήμητρας Στεργίου και της Μαρίας Κουρουτζίδου).


To εισαγωγικό βίντεο της εκδήλωσης

Τον κ. Παναγο ακολούθησε με την  εξίσου ενδιαφέρουσα εισήγηση της η κ. Βασιλική Παπαδοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής, η οποία πραγματεύτηκε το ακανθώδες θέμα των ουσιοεξαρτήσεων. Συγκεκριμένα ανέλυσε πως ορίζεται η ουσιοεξάρτηση, ποιές ουσίες  και πως την προκαλούν, ενώ αναφέρθηκε και στους τρόπους διαπίστωσης της και κατα πόσον αυτοί είναι αποτελεσματικοί ή όχι.

Μετα και την προβολή του δεύτερου βίντεο, ακολούθησε η εισήγηση της κ. Δανάης Τζαννετάκη, φοιτήτριας του τμήματος Νομικής, στην οποία παρουσιάστηκε ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την ελληνική επιστήμη, δηλαδή το κατά πόσο ορθή και πρόσφορη είναι η ποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής αποκλειστικά για τις ανάγκες του χρήστη  ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, το θέμα που πραγματεύτηκε είναι το κατά πόσο το κράτος έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει και να αποτρέπει αυτοκαταστροφικές τάσεις των μελών του, κάνοντας σαφείς αναφορές στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαίωματα του αυτοπροσδιορισμού και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χρήση ναρκωτικών ως αυτοπροσβολή δεν θα έπρεπε να τιμωρείται καθότι δεν εμπίπτει στην έννοια της πράξης που αναφέρεται στο αρ.7 παρ.1 Συντ., όπου ως πράξη νοείται κάθε αυτοκυβερνούμενη μυϊκή ενέργεια ανθρώπου προς έτερο.

Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της η κ. Αναστασία Σκεύα, φοιτήτριας του Τμήματος Νομικής, η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του εξαρτημένου δράστη από το ποινικό σύστημα. Οι πιο σημαντικές επισημάνσεις της ήταν, ότι η τέλεση εγκλήματος από έναν εξαρτημένο διαφοροποιείται από την τέλεση εγκλήματος μη εξαρτημένου με αποτέλεσμα κατά την ποινική τους μεταχείριση να θεωρείται ότι ο εξαρτημένος τελεί πλημμέλημα ενώ ο μη εξαρτημένος κακούργημα. Επιπρόσθετα, ανέφερε  ότι όσον αφορά τον χρόνο διάγνωσης της εξάρτησης, η εξάρτηση διαπιστώνεται κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης και σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας και ότι ο μηχανισμός εκφοράς του ισχυρισμού του κατηγορουμένου στο ακροατήριο ότι αυτός είναι εξαρτημένος, γίνεται μέσα από την προβολή του αυτοτελούς ισχυρισμού, κάνοντας αναφορά στην προβληματική γύρω από τους αυτοτελείς ισχυρισμούς.

Αφού προβλήθηκε και το τρίτο και τελευταίο βίντεο, το λόγο πήρε η κ. Ειρήνη Τσιρονίκου, φοιτήτρια τμήματος Νομικής, η οποία καταπιάστηκε με το φλέγον ζήτημα της ποινικής μεταχείρισης των εξαρτημένων δραστών, και συγκεκριμένα στο πως αντιμετωπίζει ποινικά και σοφρωνιστικά η πολιτεία τους εξαρτημένους εγκληματίες.

Τελευταία αλλά εξ’ ίσου σημαντική ήταν η εισήγηση της κυρίας Σενέμ Χασάν Κεχαγιά, απόφοιτης του τμήματος Ψυχολογίας. Η κ. Κεχαγιά ανέλυσε από ψυχολογική σκοπιά της εξάρτηση και τα αίτια της, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα κρατικά προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν μέσα και έξω από τις φυλακές, τον τρόπο που λειτουργούν και τη διαδικασία που ακολουθείται.

Με το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε μία αρκετά ενδιαφέρουσα συζύτηση μεταξύ του κοινού, των καθηγητών και των εισηγητών, κατά την οποία αναπτύχθηκαν περεταίρω προβληματισμοί πάνω στο θέμα των εξαρτήσεων, της ποινικής μεταχείρισης και το επιτρεπτό ή μη της νομιμοποίησης των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα αναπτύχθηκαν σε σχέση με την προβληματική που κινείται γύρω από το θέμα των ναρκωτικών, σε μία εκδήλωση που πραγματικά προσέγγισε πολλές πτυχές του θέματος με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, κατάφερε να είναι κατανοητή και ευχάριστη για το ευρύ κοινό, κερδίζοντας επάξια τον χαρακτηρισμό της ως επιτυχής.

Το www.theartofcrime.gr εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές φοιτητές. Αυτοί είναι οι μελλοντικοί επιστήμονες στη χώρα μας και ήδη φαίνεται πως η επιστήμη της εγκληματολογίας και του ποινικού δικαίου βρίσκεται το δίχως άλλο σε πολύ καλά χέρια!


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA