ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 26 - Σεπτέμβριος 2014  
Καθηγητής Αντώνης Μαγγανάς


"Δεν ήθελα να είμαι καθαρά ποινικός 
ή καθαρά εγκληματολόγος"

διαβάστε περισσότερα...
Απλά μαθήματα εγκληματολογίας

Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης αναλύει τις σύγχρονες διαστάσεις της έννοιας του εγκλήματος μέσα το πρίσμα της διεθνούς οπτικής, του (περιβαλλοντικού) πλαισίου, του φόβου και των φοβιών και της βίας.

Ως επιμύθιο καταλήγει στην ανάγκη κεντρικής σχεδίασης μέτρων και στην αποδοχή της Δημοκρατίας των ορίων.

διαβάστε περισσότερα...

David W. Garland
O David W. Garland θεωρείται ευρέως ένας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως κοινωνιολόγων του εγκλήματος και της ποινής. Έχοντας συγγράψει οκτώ βιβλία, περισσότερα από εξήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και δώδεκα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, η συμβολή του στους τομείς της εγκληματολογίας και της κοινωνιολογίας  είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτη.

διαβάστε περισσότερα...
Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»

 
Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική

Η Ομάδα Δράσης Νέων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας σας προσκαλεί στο πρώτο σεμινάριο που διοργανώνει για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18.00 στο κτίριο της Νομικής Σχολής επί της οδού Ακαδημίας 45A.

 
Σεμινάριο: Εγκληματολογία & Ψυχανάλυση

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Νομικής του Πανεπ. Αθηνών (Διευθυντής: Ν. Κουράκης) θα γίνει εξάωρο Σεμινάριο από την Δρ. Ντόρα Περτέση με την παραπάνω θεματική. Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους πάνω σε θέματα εγκληματολογίας. Τόπος: Σίνα 3 (είσοδος από Σίνα), αίθουσα 2, 1ος όροφος.

 
1ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

Το Tμήμα Νομικής & το Ινστιτούτο Ποινικών Σπουδών και Εγκληματολογίας (ICSC) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNic) και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (ΕΠ&ΕΕ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώνουν το Πρώτο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας.

 
Εισαγωγή στη μελέτη των εγκλημάτων από ερωτικό πάθος

Ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης υποστηρίζει ότι στις περιπτώσεις εγκλημάτων από ερωτικό πάθος υφίσταται μια δραματική διαπάλη ανάμεσα στις ψυχικές δυνάμεις που εξωθούν κάποιον στο έγκλημα λόγω του ερωτικού του πάθους και σε εκείνες που τον συγκρατούν εκ φύσεως από κάτι τέτοιο.

Αυτή η σφοδρή διαπάλη καθιστά τα εγκλήματα από ερωτικό πάθος τόσο συναρπαστικά...


διαβάστε περισσότερα...
Κριτική προσέγγιση των ηθικών πανικών

Οι αναφορές για τον ηθικό πανικό είναι πολυάριθμες στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούν κυρίως την υπερβολή με την οποία προβάλλονται τα γεγονότα καθώς και την υπερβολή των αντιδράσεων οι οποίες προκαλούνται από τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων αυτών από τα ΜΜΕ.

Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου καταπιάνεται με την καίρια αυτή κοινωνική αντίδραση και προβαίνει στις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις και αναλύσεις.

διαβάστε περισσότερα...

Εργαστήριο Εκπαίδευσης Ομάδας Εθελοντών.

H Επάνοδος ως ο μοναδικός επίσημος φορέας μετασωφρονιστικής μέριμνας στην Ελλάδα ανέλαβε την οργάνωση, την υλοποίηση και το συντονισμό του εργαστηρίου της εκπαίδευσης ομάδας εθελοντών νέων άνεργων φοιτητών και επιστημόνων πάνω σε θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο του εγκλεισμού και της μετασωφρονιστικής μέριμνας στην Ελλάδα, την ψυχική υγεία, την επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση και τα προβλήματα των αποφυλακισμένων, τις εξαρτήσεις κ.α. 

διαβάστε περισσότερα...
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (EUCPN) πραγματοποίησε την 24η  και 25η Μαρτίου και 1η και 2α  Μαΐου 2014 στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας δύο διημερίδες με την επιστημονική επίβλεψη και το συντονισμό των καθηγητών Εγκληματολογίας κκ Ι. Φαρσεδάκη και Ν. Κουράκη, οι οποίοι εκπροσωπούν τη χώρα μας στο Δίκτυο.

διαβάστε περισσότερα...

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα: "Έγκλημα και έρωτας"

... έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα Ι. Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την "European Law Students΄ Association - ELSA Athens" και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

διαβάστε περισσότερα...


Συνέδριο με θέμα: “Προκλήσεις και Προοπτικές Δικαστικής Συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις για το 2020”

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας διοργανώθηκε στις 3 Απριλίου 2014 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέδριο Ποινικού Δικαίου, με συμμετοχή συνολικά περίπου 100 συνέδρων, κυρίως συμβούλων δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων των μονίμων αντιπροσωπειών των κρατών μελών στην Ε.Ε.

διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο
 
Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.

Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να  δείτε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την παραβατικότητα των ανηλίκων σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, το Μενίδι, μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα σε θέματα ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ανατριχιαστικές εγκληματολογικές ιστορίες απ΄ όλο τον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνοντας με bitcoins...

Το χρήμα "ζυγίζει" - έχει βάρος. Έχει διαδρομή. Έχει ταυτότητα. Το διαδικτυακό χρήμα όμως; Ο ψηφιακός κόσμος χρησιμοποιεί για χρήματα μόνο αριθμούς. 

Ακόμη και διαδικτυακά νομίσματα, όπως το bitcoin, έχουν κάνει την εμφάνισή τους για να υποστηρίξουν πολλές φορές δραστηριότητες οι οποίες κινούνται έξω από τα όρια των ποινικών νόμων ή της οργάνωσης της (διαδικτυακής) κοινωνίας. Επομένως, ο ψηφιακός κόσμος με το ηλεκτρονικό χρήμα (e-cash) που διακινείται σε αυτόν, αλλά και με το διαδικτυακό νόμισμα (bitcoin, amazon coin) που «γεννήθηκε» και η χρήση του διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτόν αποτελεί ένα παράλληλο σύμπαν με τον πραγματικό κόσμο, στον οποίο το χρήμα έχει υλική μορφή, διαστάσεις, βάρος, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και προέλευση.

διαβάστε περισσότερα...
Η οριακή μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές: Προς τη διατύπωση μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας αναφορικά με την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης

Η γενικότερη αυστηρότητα έναντι του εγκληματικού φαινομένου στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ΄70 και έπειτα οδήγησε στην αύξηση των κρατουμένων σε σωρφονιστικά ιδρύματα. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις περί οριακής μείωσης του σωφρονιστικού πληθυσμού κατά τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχουν τη βάση για την έκφραση μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας περί μελλοντικής βελτίωσης του τρόπου απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και των συνθηκών κράτησης.

διαβάστε περισσότερα...Αναζητώντας το ελληνικό φιλμ νουάρ...
Το φιλμ «νουάρ», το οποίο παίρνει την έμπνευσή του συνήθως από εγκληματικές ενέργειες σε ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έμεινε ασυγκίνητος από αυτήν την τεχνοτροπία. Η σκηνοθέτις Μαριάννα Λημναίου παρουσιάζει ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που επηρεάστηκαν και απέδωσαν "σκοτεινές" πράξεις, συμπεριφορές και προσωπικότητες.

διαβάστε περισσότερα...
"ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ"
Στη στήλη αυτού του τεύχους φιλοξενούμε και σας παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα της "Εφημερίδος των Φυλακών" (έτος 1ο, τεύχος 2ο, Σεπτέμβριος 1875) με τίτλο "Αι εν ταις φυλακαίς επισκέψεις", το οποίο υπογράφει ο Γ. Σκουζές, Διδάκτωρ Νομικής. Ευχαριστούμε θερμά τον υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκο Βαρβατάκο για την ευγενική παραχώρηση του συλλεκτικού τεύχους. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα είναι συμπτωματική...
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA