ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 6 - Νοέμβριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Kilmainham jail: η ιστορική φυλακή της Ιρλανδίας

 

του Φώτη Σπυρόπουλου,
ασ. Δικηγόρου, ΩΜΦ Τομέα Ποινικών Επιστημών Νομικής Αθηνών
 

Μέχρι και τις αρχές του  20ου αιώνα η Ιρλανδική γη κατέχεται από τους Άγγλους. Ο Ιρλανδικός λαός είναι πραγματικά παραμελημένος. «Βασιλεύουν» η φτώχεια και η ανέχεια και ουσιαστικά μόνο μέσα από το κάστρο βασιλεύουν η Βικτωρία και οι άλλοι «γαλαζοαίματοι». Η Ιρλανδία είναι «το πτωχοκομείο της Ευρώπης(!)». Στο κάστρο του Δουβλίνου, το άγαλμα που αναπαριστά τη Δικαιοσύνη έχει στραμμένη την πλάτη του προς τους εκτός του κάστρου κατοικούντες και ο λαός θεωρεί –και όχι άδικα- πως πραγματική δικαιοσύνη υπάρχει μόνο για όσους αποτελούν την αυλή του βασιλιά – τους ανθρώπους των Άγγλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Ιρλανδοί μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα και με την κριτική εγκληματολογία, η απόλυτη φτώχεια γεννά εγκληματικότητα. Κι έτσι δημιουργείται η ανάγκη να χτιστεί μια νέα φυλακή. Η Kilmainham gaol· μια φυλακή που έμελε να γίνει το κυριότερο σημείο αναφοράς στην νεότερη ιστορία της Ιρλανδίας.

Η φυλακή χτίστηκε το 1796 και λειτούργησε έως το 1926. Η μεγαλύτερη «κενή» φυλακή αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης του Δουβλίνου. Κατά τη λειτουργία της έχει συνδεθεί με βασανιστήρια, με εκτελέσεις, με αδίκως κρατηθέντες που διέπρεψαν ακόμη και μετά την αποφυλάκισή τους και με ιστορίες ανθρώπινου πόνου που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ούτε ο πλέον φαντασιόπληκτος συγγραφέας! Συχνά αποκαλείται «Ιρλανδική Βαστίλλη» και το κτίριό της ήταν ένα από τα πιο τρομακτικά για τους κατοίκους του Δουβλίνου.

Η μιας ώρας ξενάγηση στους χώρους και την ιστορία της φυλακής αποδεικνύεται πραγματικά λίγη για τα δάκρυα που χύθηκαν μέσα κι έξω απ’ αυτήν. Τα μικρά κελια και οι στενοί διάδρομοι καταδεικνύουν της απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες εκρατούντο οι «κατάδικοι». Και τα εισαγωγικά γιατί εκεί φυλακίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν διαπράξει «ειδεχθή» εγκλήματα: ο ξεναγός μας φέρνει ως παράδειγμα ένα δωδεκάχρονο παιδί το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους επειδή έκλεψε τέσσερα αυγά· ή «τρεις μήνες για κάθε αυγό», όπως σχολιάζει! Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μικρότερος κατάδικος μετρούσε μόλις επτά χρόνια ζωής...

Σε 400 κελιά-μπουντρούμια χώρεσαν(;) 9.000 κρατούμενοι... Χωρίς φως, νερό, αέρα, εγκαταστάσεις υγιεινής. Σε συνθήκες άθλιες: τύφος, χολέρα και φυματίωση θερίζουν καταδίκους μα ακόμη και δεσμοφύλακες. Γι’αυτό και η λύση που δόθηκε προκειμένου να εκτονωθεί ο υπερπληθυσμός (και κάτι παραπάνω!) ήταν η σκληρότερη ίσως ποινή της εποχής: η ποινή της εκτόπισης σε αποικίες και κυρίως στην Αυστραλία. Μια ποινή “no way back”! Η ποινή της εκτόπισης εξομοιώνεται με θανατική ποινή για τους οικείους του καταδικασθέντος επειδή ξέρουν καλά ότι η Αυστραλία είναι τόσο μακρυά που δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή τους να ξαναδούν τον εκτοπισθέντα. Υπήρχε, βέβαια, και ο κίνδυνος ο καταδικασθείς στην ποινή αυτή να πεθάνει κατά την υπό άθλιες επίσης συνθήκες μεταφορά του. Στη φυλακή υπάρχει ένα πολύ καλό αρχείο με τα ονόματα όσων κρατήθηκαν εκεί· σήμερα πολλοί αυστραλοί ιρλανδικής καταγωγής βρίσκουν της ρίζες τους σε μια τέτοια ποινή εκτοπισμού...

Στη φυλακή Kilmainham πάνω από τους μισούς κρατούμενους ήταν γυναίκες. Αριθμός ο οποίος επ’ουδενί δεν συνάδει με όσα έρευνες δείχνουν μα και οι επιστημονικές προσεγγίσεις πρεσβεύουν σχετικά με την συμμετοχή των γυναικών στο εγκληματικό φαινόμενο και την εμπλοκή τους στα γρανάζια του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Και για τούτο η εξήγηση βρίσκεται στην οικονομική ανέχεια – η πείνα ωθούσε της γυναίκες στην κλοπή και άμεσο επακόλουθο ήταν ο εγκλεισμός αυτών.

Προχωρώντας στο εσωτερικό της φυλακής φτάνουμε στα κελιά των θανατοποινιτών. Είναι ο στενός, κλειστοφοβικός «διάδρομος του θανάτου» με τις αντικριστές πόρτες των κελιών όπου «φιλοξενήθηκαν» οι -μετέπειτα εκτελεσθέντες στο προαύλιο- ηγέτες της εξέγερσης του Πάσχα του 1916. Ο τεχνητός μοναχά φωτισμός αρκετός για να φωτίσει το μέγεθος της εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας...

Το μικρό εκκλησάκι της φυλακής έχει τη δική του σημειολογία. Ενώπιον της Αγίας Τράπεζας που κατασκευάστηκε από κρατούμενο παντρέυτηκαν τη νύχτα της 3ης Μαΐου 1916 ο Joseph Mary Plunkett –ένας από τους ηγέτες του “Easter Rising” του 1916- και η Grace Gifford. Τέσσερις ώρες μετά ο Plunkett εκτελέστηκε...

Βγαίνοντας στο προαύλιο της φυλακής σοκάρει η αποκάλυψη ότι κάτω από τις τεράστιες πέτρες στις οποίες πατούσαμε έχουν θαφτεί οι σωροί ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στη φυλακή.

Και φτάνουμε επειτα στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις των ηγετών της επανάστασης τους 1916 – των ηρώων του Ιρλανδικού έθνους.

Η υπογραφή της Διακύρυξης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και οι προσπάθειες της απελευθέρωσης της χώρας από τον αγγλικό ζυγό οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα τον ποιητή Padraig Pearce, τον Tom Clarke και τον Thomas McDonagh στις 3 Μαΐου 1916· τον Joseph Plunkett (που μόλις είχε παντρευτεί), τον Edward Daly, τον Michael O’Hanrahan και τον William Pearce (αδερφό του Padraig Pearse) στις 4 Μαΐου 1916· τον John McBride στις 5 Μαΐου 1916· τον Con Colbert, τον Eamon Ceannt, τον Michael Mallon και τον Sean Heuston στις 8 Μαΐου 1916· τον Sean McDermott στις 12 Μαΐου 1916. Στο σημείο που έπεσαν όλοι αυτοί οι αγωνιστές υπάρχει σήμερα ένας μικρός μαύρος ξύλινος σταυρός.

O James Connolly (1868-1916)Στην απέναντι πλευρά και δίπλα σε μια μεγάλη ξύλινη πόρτα υπάρχει άλλος ένας ίδιος σταυρός. Εκεί εκτελέστηκε ο σοσιαλιστής James Connolly, στις 12 Μαΐου. Γιατί σε ξεχωριστό σημείο; Ήταν τόσο πληγωμένος από τα τραυματά τους που δεν μπορούσε να περπατήσει τα 20 μέτρα για να φτάσει στο σημείο που είχαν εκτελεστεί οι υπόλοιποι. Οι γιατροί έιχαν αποφανθεί ότι σε 2-3 μέρες θα πέθαινε. Παρόλα αυτά η εκτέλεσή του πραγματοποιήθηκε. Τον κατέβασαν από το φορείο, τον έδεσαν σε μια καρέκλα και προχώρησαν στο τυπικό της εκτέλεσης.
Όλες αυτές οι εκτελέσεις μα κυρίως αυτή του Connolly ευαισθητοποίησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Το 1922 η Ιρλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Προχωρούμε πάλι στο εσωτερικό και μπαίνουμε σ’έναν μεγάλο χώρο που θυμίζει «μοντέρνα» ή και κινηματογραφική φυλακή. Είναι το πιο καινούριο κομμάτι του κτιρίου το οποίο χτίστηκε υπό τις επιδράσεις των απόψεων του John Howard. Ανεγέρθη την Βικτωριανή εποχή, γι΄ αυτό και ονομάζεται Victorian Wing. Ο ρηξικέλευθος -για την εποχή που χτίστηκε το κτίριο αυτό- σχεδιασμός συνίσταται στο αρκετό φως και στον σχετικά καλό εξαερισμό, σε σύγκριση βέβαια με άλλες φυλακές της εποχής. Επιπρόσθετα, τα -ατομικά πλέον- κελιά έχουν ανεγερθεί αμφιθεατρικά και σε μεγάλο ύψος προκειμένου να αποτρέπονται οι αποδράσεις και να εξασφαλίζεται καθαρός αέρας. Και άλλες καινοτομίες οι οποίες θα έπρεπε εξ αρχής του θεσμού των σωφρονιστηρίων να θεωρούνται sine qua non: υπάρχουν πλέον τουαλέτες, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ζεστό φαγητό για κάθε κρατούμενο. Τέλος, όλα τα κελιά έχουν ένα παράθυρο από το οποίο μπαίνει το φως· το παράθυρο βρίσκεται στο μεγαλύτερο ύψος του κελιού προκειμένου ο φυλακισμένος να κοιτά προς τα πάνω («προς τον Θεό») κι έτσι να έλθει ως αποτέλεσμα και η ηθική του ανύψωση... Το κομμάτι αυτό της φυλακής έχει αποτελέσει το σκηνικό για ταινίες όπως το “In the name of the Father” και το “Italian Job”.

O Eamon de Valera (1882-1975)Ένας από τους πλέον διάσημους κρατηθέντες στην Kilmainham Jail είναι ο Eamonn DeValera. Κι αυτός στην ηγετική ομάδα της επανάστασης του 1916, δεν εκτελέστηκε γιατί είχε αμερικανική υπηκοότητα. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ο Eamonn DeValera άνοιξε τη φυλακή ως μουσείο στην πεντηκοστή επέτειο της επανάστασης του 1916.

Κάπου εδώ, σ’αυτό το επιβλητικό σκηνικό και με ανάμεικτα συναισθήματα τελείωσε η –σύντομη για την ξεχωριστή της σημασία- ξενάγηση και η επίσκεψή μας στην Kilmainham Jail. Κι ο πολύ συμπαθής και ενημερωμένος ξεναγός μας κλείνει μοναδικά την ξενάγηση: «Θέλω να σας ευχαριστήσω· γιατί αυτή ήταν η τελευταία μου ξενάγηση στην Kilmainham Jail. Αύριο παίρνω σύνταξη» μας λέει κι ένα δάκρυ κυλά από τα μάτια του συνοδευόμενο από το παρατεταμένο χειροκρότημά μας.
Φαίνεται πώς τούτη η φυλακή σημαδεύει ακόμη ζωές ανθρώπων...


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA