της Χριστίνας Δημοπούλου,
φοιτήτριας Νομικής Σχολής Αθήνας
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Το πρόβλημα της ευθανασίας στην Ελλάδα σήμερα». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εγκλήματολογίας με στόχο την ανάλυση των κοινωνικών, ηθικών και νομικών προεκτάσεων του ζητήματος αλλά και με αφορμή την παρουσίαση έρευνας του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών πάνω σε αυτό.
Κατ’ αρχήν διευκρινίστηκε ότι με τον όρο ευθανασία νοείται μια ιατρική ενέργεια (που εχει ως αποτέλεσμα την επέλευση του μοιραίου) σε ανιάτως πάσχοντα ασθενή, για τον οποίον υπάρχει διάγνωση ότι έχει ασθένεια μη θεραπεύσιμη ή βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, και η ιατρική αυτή ενέργεια γίνεται με την αποδεδειγμένα προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς, ακόμη και αν αυτός βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή της ενέργειας σε κώμα.
Στο Α’ Μέρος της εκδήλωσης προεδρεύων ήταν ο κ. Πέτρος Κακκαλής, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας. Στην πρώτη τοποθέτηση από τον κ. Απόστολο Γεωργιάδη, Ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών επιχειρήθηκε μια γενικότερη νομική ανάλυση του ζητήματος με αναφορά πρωταρχικά στα άρθρα 5§1 Σ και 57 ΑΚ καθώς και ο διαχωρισμός της έννοιας της ενεργητικής από αυτήν της παθητικής ευθανασίας. Ακολούθησε η εύστοχη τοποθέτηση του κ. Μαργαρίτη, επίτιμου Αρεοπαγίτη, ο οποίος ανέλυσε περιπτώσεις νομοθετικής ρύθμισης παγκοσμίως και στάθηκε κυρίως στο ολλανδικό πρότυπο. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η ομιλία του κ. Εμμανουήλ Παναγόπουλου, Αμ. Επίκουρου Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντή Δ΄ Χειρουργικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» με παράλληλη αναφορά περιπτώσεων ευθανασίας παγκοσμίως αλλά και στο νομικό καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας. Ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση με αξιόλογες παρεμβάσεις από διάφορους συμμετέχοντες.
Στο Β’ Μέρος της εκδήλωσης, με προεδρεύουσα την κα Καλλιόπη Σπινέλλη, ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο της Ελλ. Εταιρείας Εγκληματολογίας, παρουσιάστηκε η έρευνα του Εργαστηρίου Ποινικών κι Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα πιο σημαντικά πορίσματα από την έρευνα του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν από τις κυρίες Γιούλη Χατζηθεοδώρου, Δικηγόρο, υπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Ελένη Γκιόκα, Δικηγόρο, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Μαρία Γαλανού, Δικηγόρο, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε ενδιαφέρων σχολιασμός επί των πορισμάτων από τον κ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας Παν/μίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι για την μη προδιάθεση-φόρτιση των ερωτηθέντων σε κανένα σημείο των ερωτηματολογίων δεν αναφέρθηκε η λέξη θάνατος ή ευθανασία και σε όλες τις περιπτώσεις οι υποθετικές ενέργειες απαιτούσαν σύμφωνη γνώμη ασθενούς. Τονίστηκε επίσης η χρησιμότητα της έρευνας τόσο για την εξακρίβωση της έκτασης του προβλήματος στη σημερινή ελληνική κοινωνία όσο και για τη στάση της τελευταίας απέναντι σ’αυτό καθώς και παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα ευρήματα. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση επ’αυτών.
Η προσέλευση ήταν αθρόα, γεγονός ιδιαίτερα ενδεικτικό της ευαισθητοποίησης του κόσμου στο ζήτημα της ευθανασίας. Ας ευχηθούμε ότι τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες θα βοηθήσουν, ώστε να δοθεί στο θέμα σύντομα η καλύτερη δυνατή νομοθετική λύση.