ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 27 - Μάρτιος 2015  
Νικόλαος Αρμένης

Νικόλαος Αρμένης

"Η εκπαίδευση στις φυλακές είναι ένα μέσο αποκατάστασης και ανακατεύθυνσης"


διαβάστε περισσότερα...
Στάσεις για τα Αίτια της Διαφθοράς στην Ελλάδα


του Νέστορα Ε. Κουράκη

Καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντή του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών


Η οικονομική κρίση, που κυριάρχησε στην Ελλάδα από το 2009 και μετά, έφερε στην επιφάνεια μια σειρά ολόκληρη από κοινωνικά και άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρήθηκαν ότι ευνόησαν και διευκόλυναν αυτή την κρίση. Ένα από τα σημαντικότερα τέτοια ζητήματα είναι αναμφίβολα αυτό της διαφθοράς, η οποία ενοχοποιήθηκε όχι μόνο για υπερτιμημένες ή και εν πολλοίς άχρηστες δημόσιες συμβάσεις, που επιβάρυναν δραματικά τον κρατικό προϋπολογισμό, π.χ. ως προς την παραγγελία νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και για εμπέδωση στην κοινωνία μιας σαθρής νοοτροπίας για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, που μπορεί να επιτυγχάνεται με αθέμιτες ή και παράνομες μεθοδεύσεις.

διαβάστε περισσότερα...

Είστε υπέρ του να δίνονται περισσότερο ελαστικά οι εκπαιδευτικές άδειες στους κρατουμένους;


Εξ΄ αφορμής και της απεργίας πείνας του Ρωμανού τροποποιήθηκε  με το ν. 4312/2014 το αρ. 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα για τις εκπαιδευτικές άδειες επιτρέποντας την εκπαιδευτική άδεια του κρατουμένου με “βραχιολάκι”. Εν οψει αυτών βγήκαμε στους δρόμους και ρωτήσαμε το κοινό αν είναι υπέρ ή κατά του να δίνονται περισσότερο ελαστικά οι εκπαιδευτικές άδειες στους κρατουμένους.


διαβάστε περισσότερα...

Paul Johann Anselm Ritter von Feuerbach
O Paul Johann Anselm Ritter von Feuerbach (γέννηση: 14 Νοεμβρίου 1775, στο προάστιο του Hainichen της Σαξωνίας, πλησίον της Ιένα· τελευτή: 29 Μαΐου 1833, στη Φρανκφούρτη) ήταν Γερμανός νομικός και δικαστής, διακεκριμένος για την εναίσιμη συμβολή του στις μελέτες και τις μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Δικαίου και της (μη συστηματοποιημένης τότε) Ποινολογίας – Ποινικής καταστολής, προδρόμου της εγκληματολογικής επιστήμης.

διαβάστε περισσότερα...
4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.

 
Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»

 
Τάσεις και Όψεις της Tιμωρητικότητας του Kοινού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: Eυρήματα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα 2010*


Στην παρούσα μελέτη η Δρ. Αναστασία Χαλκιά ερμηνεύει και αναλύει τα ευρήματα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα του 2010  αναφορικά με την αντίδραση του κοινού απέναντι στο έγκλημα. Ξεκινώντας από το ζήτημα της τιμωρητικότητας του κοινού και κάνοντας αναφορά στις εμπειρικές μελέτες σχετικές με τις στάσεις απέναντι στην τιμωρία, η συγγραφεας, διερευνά τις τάσεις του κοινού στην Ελλάδα και την Ευρώπη απέναντι στην τιμωρητικότοτα, με βάση την εν λόγω έρευνα.


διαβάστε περισσότερα...
Η Ανάλυση του DNA στην Ποινική Δίκη: Αξιοπιστία και Γενικό Νομοθετικό Πλαίσιο

Σε αυτό το άρθρο η δικηγόρος Ελένη Χαλατζιούκα προβαίνει σε μια ανάλυση αναφορικά με την αξιοπιστία του DNA σε σχέση με τη γενικότερη αντίληψη που επικρατεί στους κλάδους της δικαιοσύνης, ότι η τεχνολογία που περιβάλλει την ανάλυση του DNA είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την χρήση άλλων μεθόδων (όπως πχ την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων), και κατά πόσο αυτή η αντίληψη τελικά πράγματι ισχύει.

διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση Βιβλίου Όλγας Θεμελή "Τα παιδία καταθέτει. Η δικανική εξέταση ανήλικων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης"
Στο βιβλίο της «Τα παιδία καταθέτει» των εκδόσεων «Τόπος» η κα Θεμελή πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ματιά. Ασχολείται με το σύνολο της διαδικασίας που καλείται να περάσει ένας ανήλικος από τη στιγμή πριν ακόμα αποκαλύψει σε οποιονδήποτε την κακοποίηση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας.

διαβάστε περισσότερα...
 
"Εντάσσομαι Κι Εγώ"

Την Παρασκευή 20/3/2015 εκπρόσωποι της Επανόδου βρέθηκαν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εντάσσομαι κι εγώ. Δράσεις ένταξης και ενσωμάτωσης νέων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων στην Ελληνική κοινωνία». Σκοπός της επίσκεψης  ήταν η επιμόρφωση και η ενημέρωση των νέων αλλοδαπών κρατουμένων σε νομικά ζητήματα που αφορούν την επανένταξή τους εν γένει.

 
διαβάστε περισσότερα...


1ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 6 & 7 Μαρτίου 2015.

Το συνέδριο αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Tμήματος Νομικής και του Ινστιτούτου Ποινικών Σπουδών και Εγκληματολογίας (ICSC) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNic)  καθώς και του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (ΕΠ&ΕΕ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική"

Με επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο "Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική" που διοργάνωσε η Ομάδα Δράσης Νέων της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας και έλαβε χώρα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών στις 20 Φεβρουαρίου 2014. Το σεμινάριο αποτέλεσε μέρος του 3ου Κύκλου Σεμιναρίων με γενικό τίτλο "Δύο Γενιές Εγκληματολόγων Συζητούν Επί Εγκληματολογικών Ζητημάτων ".

διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές Eιδήσεις Aπό Όλο τον Κόσμο

Στις ειδήσεις αυτού του τεύχους θα δείτε ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για τα θύματα μαστροπείας στο Μπαγκλαντές, ένα αφιέρωμα για την πρώτη χρήση της φωτογραφικής μηχανής στον τόπο του εγκλήματος στη Γαλλία του 1880 και ανατριχιαστικές εγκληματολογικές ιστορίες απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα...

Παράνομο Κατέβασμα Ταινιών, Κοινωνικά Δίκτυα & Θεωρίες Εγκλήματος

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το γνωστό "Pirate Bay" και τη σύλληψη ιδιοκτητών ιστοσελίδων παράνομων ταινιών, o Μάνος Τεχνίτης αναλύει τη σύνδεση του φαινομένου των παράνομου κατεβάσματος ταινιών μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και πώς τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να ερμηνευθούν μέσα από συγκεκριμένες θεωρίες εγκλήματος.

 

διαβάστε περισσότερα...Κουρδιστό Πορτοκάλι: Μια Tαινία για τη Bία που γεννά η Bία

 

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο λαμπερά διαμάντια στην ιστορία της 7ης τέχνης. Η ταινία αποτελεί μια αριστουργηματική σπουδή πάνω στη βία με τον σκηνοθέτη της Stanley Kubrick να ξεδιπλώνει περίτεχνα και καθηλωτικά όλες τις εκφάνσεις που μπορέι να λάβει το φαινόμενο αυτό. Βία του κράτους. Βία του σωφρονιστικού συστήματος. Ομαδική βία. Μεμονωμένη άσκηση βίας.


Η δικηγόρος Δήμητρα Στεργίου, εμβαθύνει στα νοήματα της συγκεκριμένης ταινίας κάνοντας ταυτόχρονη αναφορά στον αντίκτυπο που αυτή είχε στην κοινωνική πραγματικότητα

διαβάστε περισσότερα...
Εφημερίς των Φυλακών

Στη στήλη αυτού του τεύχους φιλοξενούμε και σας παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα της "Εφημερίδος των Φυλακών" με τίτλο "Ηθικοποίησις των καταδίκων", το οποίο υπογράφει ο Γ. Σκουζές, Διδάκτωρ Νομικής. Ευχαριστούμε θερμά τον υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκο Βαρβατάκο για την ευγενική παραχώρηση του συλλεκτικού τεύχους. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα είναι συμπτωματική...

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA