της Φωτεινής Μηλιώνη,
Δικηγόρου, Ειδ. Επιστήμονα Νομικής Σχολής Αθηνών
Στις 23 Νοεμβρίου του 2011 το
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού πραγματοποίησε ημερίδα στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα με θέμα «
Μεγαλώνοντας ένα παιδί μέσα από τα κάγκελα της φυλακής», παρουσιάζοντας και τα πορίσματα του ομώνυμου προγράμματος το οποίο υλοποιεί με εταίρους από το εξωτερικό και τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Daphne» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ξεκίνημα της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Ιωαννίδης. Το άνοιγμα των εργασιών έκανε ο κ. Γ. Νικολαΐδης, Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας το οποίο είχε ως θεματική «Μητρότητα και Φυλακή: θεωρητική προσέγγιση και δράσεις παρέμβασης» αναφέρθηκαν διεθνείς εμπειρίες παρέμβασης σε φυλακισμένες γυναίκες και παιδιά φυλακισμένων, με συντονίστρια την κ. Φ. Μηλιώνη. Την αρχή έκανε η κ. Μ. Camarasa από την Ισπανία (SURT, Women Association for Labour Insertion) μιλώντας για τις «Γυναίκες στις ευρωπαϊκές φυλακές: στο σταυροδρόμι των τεμνόμενων μορφών διάκρισης». Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. D. Marshall από τον Οργανισμό Birth Companions (Αγγλία) η οποία αναφέρθηκε στην «Υποστήριξη της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της ανατροφής παιδιών στη φυλακή». Η συνεδρία αυτή έκλεισε με την ομιλία της κας K. Philbrick από τη Γαλλία με θέμα: «Παιδιά φυλακισμένων γονέων: μια ευρωπαϊκή προοπτική».
Η επόμενη ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Γ. Νικολαΐδης, είχε θέμα «Φυλάκιση και Μητρότητα: θεωρητικό πλαίσιο και ελληνική πραγματικότητα». Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν εκτενώς ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μίλησε για τη «Στέρηση του παιδιού από την φυλακισμένη μάνα: Συμβολική τιμωρία;», η κ. Φ. Μηλιώνη, διευθύντρια του νπδδ "Επάνοδος" για την επανένταξη αποφυλακιζομένων, η οποία έθεσε το ερώτημα: «Εγκλεισμός και Μητρότητα: σχήμα οξύμωρο;», η κ. Ε. Φρονίμου από το Ε.Κ.Κ.Ε, η οποία στην ομιλία της με τίτλο «Κρατούμενες μητέρες: η αθέατη πλευρά της φυλάκισης» εστίασε στις δυσμενείς συνέπειες του εγκλεισμού στη μητέρα κρατούμενη και ο κ. Γ. Κολαΐτης ο οποίος παρουσιάζοντας την εμπειρία από ανάλογη παρέμβαση μίλησε για τις «Φυλακισμένες μητέρες και νήπια: η πρόσφατη εμπειρία των εθελοντών εργαζομένων της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινική Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Το πρώτο μέρος έκλεισε, υπό την προεδρεία του κ. Γ. Νικολαΐδη, με την ομιλία του κ. Ι. Τσιάντη (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με θέμα «Τα παιδιά του Εμφυλίου 30 χρόνια μετά».
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DAPHNE – Μεγαλώνοντας ένα παιδί μέσα από τα κάγκελα της φυλακής: δράσεις και αποτελέσματα», ο κ. Γ. Νικολαΐδης συντόνισε τη γενική περιγραφή και εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος. Την αρχή έκανε η κ. Κ. Πετρουλάκη (Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) με την περιγραφή του προγράμματος. Το λόγο μετά πήρε η κ. Τζ. Κακουδάκη που μίλησε για τα «Ωραία Όρια: Μια σειρά από σκέψεις, εμπειρίες, προβληματισμούς και προτάσεις για την αξιοποίηση των θεατρικών τεχνικών μέσα και έξω από τις φυλακές». Στη συνέχεια η κ. Μ. Φλέσσα αναφέρθηκε στο θέμα της συμβολής της αγωγής υγείας στις κρατούμενες μητέρες με την ομιλία της που είχε τίτλο: «Προσεγγίζοντας φυλακισμένες μητέρες: αγωγή υγείας και πρακτικές συμβουλές για καθημερινά θέματα».
Στη επόμενη ενότητα της ημερίδας, με συντονίστρια την κ. Κ. Πετρουλάκη, έγινε λόγος για τις ομάδες στήριξης φυλακισμένων μητέρων σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Εκ μέρους της Ρουμανίας μίλησαν οι κ. A. Müller- Fabian και D. Octavian Rusu (Babes-Bolyai University, Sociology & Social Work Faculty, Social Work Department) με θέμα: «Ταυτότητα κρατούμενου. Το πορτραίτο της κρατούμενης μητέρας στις φυλακές της Ρουμανίας». Στη συνέχεια, εκ μέρους της Βουλγαρίας μίλησαν οι κ. St. Chincheva, V. Stancheva-Popkostadinova, N. Angelova και V. Pavlova (South-West University «Neofit Rilski») με θέμα: «Ομάδες υποστήριξης για τις φυλακισμένες μητέρες». Αυτόν τον κύκλο ομιλιών έκλεισαν οι κ. Β. Καρβέλη και Ελ. Φατσέα (Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) με θέμα «Ομάδες Συζήτησης για Μητέρες στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας και Κορυδαλλού: Προκλήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις».
Η τελευταία ενότητα του δεύτερου μέρους, με συντονίστρια την κ. Κ. Πετρουλάκη, είχε θέμα «Ομάδες Στήριξης Παιδιών Φυλακισμένων Γονιών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα». Η Βουλγαρία εκπροσωπήθηκε από τις κ. V. Stancheva-Popkostadinova, N. Angelova και V. Pavlova (South-West University «Neofit Rilski») με θέμα: «Παρεμβάσεις για παιδιά με φυλακισμένους γονείς». Εκ μέρους της Ρουμανίας μίλησαν πάλι οι κ. A. Müller-Fabian και D. Octavian Rusu (Babes-Bolyai University, Sociology & Social Work Faculty, Social Work Department) με θέμα τις «Αξίες και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών των φυλακισμένων μητέρων». Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία των κ. Α. Τσιριγώτη και Σ. Ντιναπόγια (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας) με θέμα «Υλοποιώντας Ομάδες Θεατρικού Παιχνιδιού με Παιδιά Φυλακισμένων Γονιών: προκλήσεις και εκπλήξεις».
* Περισσότερα για το πρόγραμμα σε: