ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο...

Τεύχος 8 - Μάϊος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Franz von Liszt
(1851-1919)
της Δέσποινας Κανελλοπούλου,
Δικηγόρου LL.M., υπ.Διδ. Παν/μίου Μονάχου
 
Ο Franz von Liszt γεννήθηκε στη Βιέννη στις 2 Μαρτίου 1851 και ήταν εξάδελφος του συνωνόματού του συνθέτη, Franz Liszt. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, του Göttingen και της Χαϊδελβέργης και, αφού δίδαξε στα Πανεπιστήμια Graz, Giessen, Marburg και  Halle, εκλήθη στο Βερολίνο, στη μεγαλύτερη νομική σχολή της εποχής. Εκτός από το ποινικό δίκαιο και την εγκληματολογία, διέπρεψε και στον τομέα του δημοσίου διεθνούς δικαίου. Ταυτοχρόνως δε με τα παραπάνω, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Ένας αυθεντικός εκπρόσωπος του τύπου του «πολιτικού καθηγητή», έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος γερμανός νομικός της εποχής του.

Το κλασικό, πλέον, σύγγραμμά του «Εγχειρίδιο του γερμανικού ποινικού δικαίου» („Lehrbuch des Deutschen Strafrechts“) κυκλοφόρησε σε 32 εκδόσεις από το 1871 μέχρι το 1932, ενώ ήταν συνιδρυτής ενός από τα σημαντικότερα μέχρι σήμερα περιοδικά ποινικού δικαίου, του „Zeitschrift für die Gesamte Strafrechtswissenschaft“ (ZStW). Το 1888 ίδρυσε μαζί με τους Prins και van Hamel την Διεθνή Εγκληματολογική Ένωση („Internationale Kriminalistische Vereinigung“), η οποία αφιερώθηκε στη μελέτη του εγκλήματος ως κοινωνικού φαινομένου και την προώθηση μίας θεωρίας της ποινής ως μέσου πρόληψης.

Η θεωρία της ειδικής πρόληψης και το «Μαρβούργειο Πρόγραμμα»

Η πιο ουσιώδης συμβολή του von Liszt στη νομική επιστήμη ήταν αναμφίβολα η θεωρία του περί ειδικής πρόληψης ως σκοπού της ποινής. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, κρατούσες ήταν οι λεγόμενες «ανταποδοτικές» θεωρίες περί ποινής, οι οποίες, βασιζόμενες στη φιλοσοφία του Kant και του Hegel, αντιμετώπιζαν την ποινή ως ανταπόδοση, ή έστω επανόρθωση, του κακού που ο εγκληματίας με την πράξη του είχε προκαλέσει, εισάγοντας έτσι μία μεταφυσική διάσταση στην έννοιά της.

Ο von Liszt, εκπρόσωπος της «κοινωνιολογικής σχολής» του ποινικού δικαίου ή άλλως της «γερμανικής κοινωνιολογικής θετικής σχολής», απεκδύοντας την ποινή από κάθε μεταφύσικό στοιχειο, όρισε ως αντικείμενο της όχι το έγκλημα, αλλά τον εγκληματία. Η θεωρία του διέπεται πλήρως από την έννοια του σκοπού, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και ο τίτλος του έργου του “Der Zweckgedanke im Strafrecht“ (ZStW 3, 1883, «Η έννοια του σκοπού στο ποινικό δίκαιο»), ενός έργου που έμεινε γνωστό ως „Marburger Programm“ («Μαρβούργειο Πρόγραμμα») και αποτέλεσε την ακρογωνιαία λίθο της θεωρίας περί ειδικής πρόληψης.

Σύμφωνα με αυτήν, σκοπός της ποινής είναι η αποτροπή του εγκληματία από την τέλεση περαιτέρω αξιόποινων πράξεων και όχι η ανταπόδοση, όπως ισχυρίζονταν οι μέχρι τότε κρατούσες θεωρίες. Η ποινή θα πρέπει, συνεπώς, να τελεί μία από τις παρακάτω τρεις λειτουργίες:
 
α. Να εξασφαλίζει την κοινωνία μέσω της απομόνωσης του δράστη,
β. Να αποτρέπει τον δράστη από την τέλεση αξιόποινων πράξεων στο μέλλον και
γ. Να βελτιώνει τον δράστη, προστατεύοντας τον από πιθανή υποτροπή.
 
Κριτήριο για την επιβολή αυστηρότερης ή ηπιότερης ποινής θα πρέπει να είναι η προσωπικότητα του εγκληματία, συγκεκριμένα δε ο βαθμός επικινδυνότητας του όσον αφορά στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ο von Liszt κατέληξε στην παρακάτω τριχοτόμηση των τύπων εγκληματία, προτείνοντας ταυτοχρόνως και διαφορετική ποινική αντιμετώπισή τους:

α. «Περιστασιακοί» εγκληματίες: Η κατηγορία αυτή οδηγείται στην τέλεση της πράξης από εξωτερικές περιστάσεις. Κάτω από την επιρροή εξωτερικών παραγόντων, το άτομο προβαίνει σε μία πράξη που δεν συνδέεται με στοιχεία του χαρακτήρα του και για την οποία έπειτα μετανοεί. Η ποινή εδώ θα πρέπει να έχει καθαρά αποτρεπτική λειτουργία για το μέλλον. Ενδείκνυται συνεπώς μία μικρή ποινή κράτησης.

β. «Χρόνιοι» καθ’ έξην εγκληματίες: Η τέλεση αξιόποινων πράξεων στην περίπτωσή τους συνδέεται με βαθύτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους, τα οποία μπορεί να συνδέονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, ή όχι. Η κατηγορία αυτή δεν υπόκειται σε αναμόρφωση, ως αβελτίωτη, και άρα για τον συγκεκριμένο τύπο δράστη ενδείκνυται απομόνωση από την κοινωνία υπό τη μορφή κάθειρξης.
γ. «Βελτιώσιμοι» εγκληματίες: Πρόκειται για «δυνάμει» χρόνιους εγκληματίες, στους οποίους όμως τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα τους που τους ωθούν στην τέλεση αξιόποινων πράξεων δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει. Στην περίπτωσή τους η ποινή θα πρέπει να δρα ως αναμορφωτικό μέσο και άρα συνιστάται μία στερητική της ελευθερίας ποινή, συνοδευόμενη από αναμορφωτικά μέτρα, η οποία θα συντείνει στην «επανακοινωνικοποίηση» („Resozialisierung“) ή κοινωνική επανένταξη  του δράστη.

Η θεωρία της ειδικής πρόληψης, και πιο συγκεκριμένα η έννοια της Resozialisierung, βρήκε εφαρμογή στην μεταπολεμική μεταρρύθμιση του γερμανικού δικαίου το 1969. Στο άρθρο 46 παρ. 1 εδ. β΄ του γερμανικού Ποινικού Κώδικα φαίνεται ο αντίκτυπός της μέχρι σήμερα: «Θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν (κατά την επιμέτρηση της ποινής) οι συνέπειες που αναμένεται να έχει η ποινή για την μελλοντική ζωή του δράστη στην κοινωνία.» („Die Wirkungen, die von der Strafe für das künftige Leben des Täters in der Gesellschaft zu erwarten sind, sind zu berücksichtigen“). Το ίδιο αίτημα προκύπτει και από άλλα νομοθετήματα πέραν του Ποινικού Κώδικα, όπως για παράδειγμα το άρθρο 2 StVollzG, στο οποίο ορίζεται ότι «κατά την εκτέλεση της στερητικής της ελευθερίας ποινής θα πρέπει να γεννάται για τον κρατούμενο η δυνατότητα να ζήσει στο μέλλον κοινωνικώς υπεύθυνα, απέχοντας από αξιόποινες πράξεις.» („Im Vollzug der Freiheitsstrafe soll der Gefangene fähig werden, künftig in sozialer Verantwortung ein Leben ohne Straftaten zu führen“). Η μεταρρυθμιστική αυτή τάση, που έθεσε στο επίκεντρό της την κοινωνική επανένταξη του δράστη, επηρέασε προς την ίδια κατεύθυνση και την γερμανική νομολογία, με αποτέλεσμα ένα σύστημα ποινικής μεταχείρισης, που βρίσκεται σε αρμονία με την αρχή του κράτους δικαίου και αφήνει πίσω του στείρα σχήματα, όπως εκείνο της αρχής της ανταποδοτικότητας της ποινής.

Το πείραμα του 1901 και η συμβολή του von Liszt στη μελέτη της αξιοπιστίας των αυτοπτών μαρτύρων ως αποδεικτικού μέσου

Στις 4 Δεκεμβρίου 1901, την ώρα της παράδοσης στο Εγκληματολογικό Σεμινάριο του Βερολίνου, δύο φοιτητές λογομαχούν. Ο πρώτος απειλεί τον άλλο ότι θα τον χτυπήσει, ενώ ο δεύτερος βγάζει ένα περίστροφο από την τσέπη του και σημαδεύει τον συμφοιτητή του στο μέτωπο. Ο καθηγητής von Liszt σπεύδει και χτυπά το χέρι που κρατά το περίστροφο· στο ύψος της καρδιάς, αυτό εκπυρσοκροτεί.

Εκείνη τη στιγμή, οι φοιτητές κατάλαβαν ότι η λογομαχία και όσα ακολούθησαν ήταν σκηνοθετημένα. Επρόκειτο για ένα πείραμα του καθηγητή τους, που σκοπό του είχε να μελετήσει τα προβλήματα που συνδέονται με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Έτσι, 15 από τους φοιτητές κλήθηκαν να καταθέσουν γραπτά ή προφορικά τι ακριβώς είχαν δει εκείνο το πρωι στο αμφιθέατρο, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από μερικά μέτρα· τρεις από αυτούς το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα, εννέα μία εβδομάδα μετά και άλλοι τρεις μετά από πέντε εβδομάδες. Κανείς από τους 15 δεν μπόρεσε να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες, ενώ το ποσοστό λάθους κυμάνθηκε μεταξύ 27 και 80 τοις εκατό. Στους πρωταγωνιστές του επεισοδίου αποδόθηκαν πράξεις και λόγια εξ ολοκλήρου φανταστικά, ενώ παρελείφθησαν ουσιώδη στοιχεία του περιστατικού. Το συμπέρασμα ήταν ότι η ανάσυρση πληροφοριών από τη μνήμη των μαρτύρων παρουσιάζει συχνά αναντιστοιχία προς την πραγματικότητα.

 Όπως ήταν λογικό, η απόδειξη της αναξιοπιστίας των μαρτυρικών καταθέσεων οδήγησε σε θυελλώδεις συζητήσεις μεταξύ των νομικών. «Τι απομένει στο σύστημα της ποινικής προστασίας μας, όταν το πιο βέβαιο θεμέλιό της, οι καταθέσεις ουδέτερων αυτοπτών μαρτύρων, καταρρέει κάτω από την επιστημονική έρευνα, όταν υποδαυλίζεται η εμπιστοσύνη στο πιο πολύτιμο αποδεικτικό μας μέσο;», αναρωτήθηκε ο ίδιος ο von Liszt εγκαινιάζοντας έτσι με το πείραμά του έναν ολόκληρο αιώνα συνεχών ερευνών με θέμα την αξιοπιστία των αυτοπτών μαρτύρων.

Επίλογος

Ο αντίκτυπος των απόψεων του von Liszt υπήρξε τεράστιος. Οι εγκληματολογικές του θέσεις επηρέασαν τα ποινικά συστήματα του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα θεσμοί άγνωστοι μέχρι τότε, όπως η αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τα μέτρα ασφαλείας, η έμφαση στην κοινωνική επανένταξη του δράστη και τα ιδιαίτερα μέτρα για τους έφηβους εγκληματίες, να αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα των σύγχρονων νομοθετημάτων. Η πρωτοποριακή του σκέψη άφησε το στίγμα της τόσο στην εποχή του, όσο και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, σε ένα κύμα νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, που έδωσε στο ποινικό δίκαιο τη μορφή που σήμερα πλέον θεωρείται δεδομένη.

Έργα του:
• Der Zweckgedanke im Strafrecht, Berlin 1882/83
• Das deutsche Reichsstrafrecht, Berlin 1881
• Das Strafrecht der Staaten Europas, Berlin 1884
• Lehrbuch des deutschen Strafrechts, 22. A., Berlin 1919
• Das Völkerrecht. Systematisch dargestellt, 11. A., Berlin 1918
• Das Wesen des völkerrechtlichen Staatenverbandes und der Internationale Prisenhof, in: Festgabe der Berliner juristischen Fakultät für Otto von Gierke zum Doktorjubiläum 21. August 1910, Bd. 3, Breslau 1910 (ND Frankfurt am Main 1969), S. 21 ff.
• Ein mitteleuropäischer Staatenverband als nächstes Ziel der deutschen auswärtigen Politik, Leipzig 1914
• Nibelungentreue, in: Österreichische Rundschau 42 (1915), S. 87 ff.
• The Reconstruction of International Law, in: Pennsylvania Law Review 64 (1916), S. 765 ff.
• Vom Staatenverband zur Völkergemeinschaft. Ein Beitrag zur Neuorientierung der Staatenpolitik und des Völkerrechts, München u. Berlin 1917
• Gewaltfrieden oder Völkerbund. Ein Mahnwort in letzter Stunde, in: NZZ Nr. 1428 v. 27.10.1918, S. 1


Πηγές:
- Albrecht, A., Professor Franz Von Liszt, Journal of the American Institute of Criminal Law and Criminology, vol. 2. No. 2, 1911, pp. 168-170
- Ανδρουλάκης, Ν., Ποινικό Δίκαιο, Γενικό Μέρος Ι, Π.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα, 2006
- Landecker, W., Criminology in Germany, Journal of Criminal Law and Criminology, vol. 31, No. 5, 1941, pp. 551-575
- Roxin, C., Strafrecht, Allgemeiner Teil, Band I, C.H. Beck, München, 1997
- Schehr, R. C./ Sears, J., Innocence Commissions: Due Process Remedies and Protection for the Innocent, Critical Criminology, vol. 13, 2005, pp. 181-209
- Schmidt-Recla, A./ Steinberg, H., „Da wir köpfen und hängen nicht wollen und deportieren nicht können…“- Über Emil Kraepelins Einfluss auf Franz von Liszt., Der Nervenarzt, 3/2008, pp. 295-304
- Schneider, R., Das Experiment- Mordversuch im Hörsaal, Neue Zürcher Zeitung Folio, 2/2007.
http://www.kriminologie.uni-hamburg.de/wiki/index.php/Franz_v._Liszt
http://www.florian-herrmann.de/voelkerrecht/liszt.html
- NZZ Folio 07/02: Das Experiment - Mordversuch im Hörsaal, von Reto U. Schneider
http://www.nzzfolio.ch/www/d80bd71b-b264-4db4-afd0-277884b93470/showarticle/1a3357d1-b252-458a-9667-1d73d7f890b3.aspx


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA