ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 2 - Ιούλιος 2006  
Ομ. Καθηγήτρια Καλλιόπη Σπινέλλη
"Σήμερα, πλέον, υπάρχουν αρκετοί καλά καταρτισμένοι εγκληματολόγοι στην Ελλάδα"

διαβάστε περισσότερα...

Σας ρωτάμε... για τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Θεωρείτε οτι οι νόμοι για τη διαφθορά, όπως εφαρμόζονται σήμερα, πρέπει να γίνουν ηπιότεροι, αυστηρότεροι ή είναι όσο αυστηροί χρειάζεται;


διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΡΙΚΟ ΦΕΡΙ

Σας παρουσιάζουμε τη ζωή και το έργο ενός εκ των ιδρυτών της Θετικής Σχολής. Στο πιο γνωστό του βιβλίο, η «Εγκληματολογική Κοινωνιολογία» ασχολήθηκε άμεσα με τα πρακτικά προβλήματα εγκληματικότητας, προβάλλοντας διαστάσεις, τις οποίες οι θεωρητικές ερμηνείες του εγκλήματος αρκετές φορές αδυνατούσαν να αποδώσουν.

διαβάστε περισσότερα...
Εκδήλωση για την έναρξη του δικαστικού έτους...
 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση για την έναρξη του δικαστικού έτους, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00. Στα πλαίσια της εκδήλωσης και στο πρόσωπο της κ.Irene Khan, θα τιμηθεί η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία για την προσφορά της στον αγώνα για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. 

 
 
BULLYING

το πρώτο βήμα στην παραβατικότητα
Θέμα του πονήματος που ακολουθεί αποτελεί τα φαινόμενο του bullying. Μια ανάλυση των βασικών παραμέτρων του σύγχρονου επιστημονικού όρου που δυστυχώς βιώνουμε σήμερα και στην Ελλάδα. Παρόλο που το συγκεκριμμένο πόνημα γράφτηκε μια περίπου εβδομάδα πριν την αποκάλυψη των γεγονότων στη Βέροια, η συζήτηση που έχει επακολουθήσει αποτελεί μια τραγική
αφορμή για δημοσίευση...


διαβάστε περισσότερα...
Προβλήματα ανηλίκων:
ο ρόλος των εκπαιδευτικών

 
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα κακοποίησης ανηλίκων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα οποία μας έχουν αγγίξει και μας απασχολούν, παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές της Νομικής Σχολής το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2006 κι αφορούσε μελέτη αρχείου που τηρεί η εξειδικευμένη Διεύθυνση Οικογενειακών Σχέσεων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. 
 
 
 
διαβάστε περισσότερα...

 
1ο Φοιτητικό Συνέδριο Εγκληματολογίας με θέμα "Ανήλικοι και Παραβατικότητα"
Στις 23 και 24 Μαΐου έλαβε χώρα το 1ο φοιτητικό συνέδριο εγκληματολογίας με θέμα «Ανήλικοι και Παραβατικότητα». Το συνέδριο διοργανώθηκε απ’ τον Ερευνητικό Όμιλο Φοιτητών Νομικής, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, το Τμήμα Εγκληματολογίας του Τομέα Κοινωνιολογίας του Παντείου και το Εργαστήριο Κοινωνικών Μελετών του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
 
διαβάστε περισσότερα...
Εξαφάνιση Άλεξ Μεσχισβίλι: Η οπτική των ΜΜΕ
Εκτενή ρεπορτάζ, πολύωρες απευθείας συνδέσεις στο  χώρο των ερευνών και συζητήσεις σχετικές με την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι καλύπτουν από την Παρασκευή 2 Ιουνίου μεγάλο τηλεοπτικό χρόνο και τις σελίδες των ΜΜΕ.
 
διαβάστε περισσότερα...

1η Συνάντηση Ελλήνων Εγκληματολόγων
Η 1η Συνάντηση Ελλήνων Εγκληματολόγων πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 9 -10 – 11 Ιουνίου 2006 στη Μυτιλήνη με συμμετοχή επιστημόνων από διάφορους κλάδους κι από διαφορετικές πανεπιστημιακές σχολές.
 
διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για τις σχέσεις με τα παιδιά σας

Η στήλη παρουσιάζει πρακτικές συμβουλές για όλους μας, ώστε να μη γινόμαστε εύκολος στόχος των εγκληματιών.

Αφορμή για το θέμα μας σ’αυτό το τεύχος η κοινωνική αναταραχή σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων. Καθότι υποστηρίζεται ότι οι γονείς παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, στο vivere impericolosamente σας παρουσιάζουμε συμβουλές για τις σχέσεις με τα παιδιά σας...
 
 
 
διαβάστε περισσότερα...

Αθώοι κρατούμενοι και φταίχτες πλανημένοι
 
Έχετε σκεφθεί ποτέ πώς θα ήταν αν σας συλλάμβαναν οι αρχές για κάτι που δεν κάνατε, σας προφυλάκιζαν κι έπειτα από μερικούς μήνες αποδεικνυόταν ότι πράγματι δεν είχατε καμία σχέση με την υπόθεση; Το ζήτημα των αδίκως προσωρινώς κρατηθέντων ήρθε ξανά στην επιφάνεια πρόσφατα όταν έλαβε δημοσιότητα η περίπτωση ενός νεαρού από την Αγιάσο της Λέσβου, του Ηλία Αμπουλού, ο οποίος συνελήφθη στο νησί κι ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για βιασμό κι απόπειρα βιασμού κατά συρροή...
 
 
 
 
διαβάστε περισσότερα...ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΧΑΝΝΑ - Μπέρνχαντ Σλινκ

 
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, γραμμένο σε πρώτο αφηγηματικό πρόσωπο, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, ιδιαίτερα συγκινητικό μέσα όμως από μια ήπια και όχι συναισθηματικά φορτισμένη γραφή. Είναι η διήγηση ενός αλλόκοτου έρωτα, που γεννιέται ανάμεσα σε έναν δεκαπεντάχρονο, το Μίχαελ Μπεργκ και μια ενήλικη, τριανταπεντάχρονη γυναίκα, τη Χάννα, που την περιβάλει ένα μυστήριο, γοητευτικό αρχικά στα μάτια του μικρού αγοριού, οδυνηρό στην πορεία των χρόνων , όταν θα αποκαλυφθεί.
 
 
Παρουσίαση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη "Αμίλητα, βαθιά νερά. Η απαγωγή της Τασούλας"
 
 
διαβάστε περισσότερα...
"Συνήθισα στην αδράνεια..."
"Έχω ένα βασικό πρόβλημα στη ζωή μου… η φυλακή με έκανε τεμπέλη!", δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ανδρέας, που όντας έγκλειστος από τα 16 του χρόνια σε σωφρονιστικά καταστήματα, δεν απασχολήθηκε ποτέ σε κάτι. Συνήθισε να περνάει τις μέρες του άπραγος. Εθίστηκε στην αδράνεια.
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA