ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τεύχος 3 - Νοέμβριος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Το έγκλημα του βιασμού
του Χαράλαμπου Καραμπέλη,
φοιτητή Νομικής Σχολής Αθηνών

Στην παρούσα εργασία εξετάζεται το έγκλημα του βιασμού με αφορμή και την πρόσφατη περίπτωση της Εύβοιας, που εξετάζεται ακόμα από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης .

Η γενετήσια ελευθερία αποτελεί υπέρτατο αγαθό που προστατεύεται αρκετά αποτελεσματικά τόσο σε διεθνές επίπεδο,όσο και στην εσωτερική έννομη τάξη σε συνταγματικό επίπεδο.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της γυναικείας κακοποίησης, διαδραματίζουν πρωταρχικά τα προγράμματα αντεγκληματικής πολιτικής και πρόληψης, τα οποία βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες, καθώς και η ίδια η αστυνομία. Στην χώρα μας μάλιστα αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη του Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών, η ύπαρξη διαφόρων φεμινιστικών οργανώσεων (π.χ. Σ.Δ.Γ.), καθώς και τα Κέντρα Φροντίδας και Οικογένειας (ΚΕ.Φ.Ο.) που όλα μαζί συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημαντική έχει υπάρξει και η συμβολή του φεμινιστικού κινήματος, τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο, ενώ δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως κατά την επιβολή της ποινής από τα δικαστήρια για τη γυναίκα-δράστη συνυπολογίζονται διάφορα στοιχεία, όπως η οικογενειακή της κατάσταση, η επαγγελματική της απασχόληση, οι κοινωνικές και επαγγελματικές της συναναστροφές, οι καταστάσεις κάτω από τις οποίες διεπράχθη το έγκλημα, ο βαθμός συμμόρφωσής της στα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και η ηθική της υπόσταση και πως βήματα γίνονται και στο θέμα της σωφρονιστικής μεταχείρισης των γυναικών.

Ο Ελληνικός. Ποινικός Κώδικας τιμωρεί το έγκλημα του βιασμού με μια σειρά επιμέρους ρυθμίσεων, οι οποίες παρουσιάζονται και επεξηγούνται, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένες ομάδες περιπτώσεων βιασμού με βάση τα κίνητρα των δραστών.

Όσον αφορά το προφίλ του δράστη και του θύματος, οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν παρουσιάσει πάνω κάτω τα βασικά χαρακτηριστικά των δυο αυτών ομάδων.

Ο βιαστής, συνήθως, είναι άντρας, νέος (20 με 40 ετών), χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, η προσωπικότητά του διακρίνεται από την έλλειψη ηθικών αρχών και αναστολών και συνήθως διακατέχεται και από σεξουαλική διαστροφή ή ανωμαλία. Τα κίνητρα που ωθούν τον βιαστή στην πράξη του, είναι συνήθως, πέραν της σεξουαλικής διαστροφής που αναφέραμε, η εκδίκηση, η ταπείνωση του θύματος, το μίσος για τις γυναίκες, ή ακόμα και η μεγάλης διάρκειας σεξουαλική στέρηση. Η πλειοψηφία των βιαστών είναι άνδρες, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη συγκριτικά με τις γυναίκες και είναι περισσότερο επιθετικοί. Το ποσοστό των αγάμων δραστών βιασμού είναι περίπου στην ίδια αναλογία με αυτό των εγγάμων. Σημαντικό ποσοστό των εγγάμων δραστών έχει και παιδιά, ενώ στις περιπτώσεις που κατορθώθηκε να γίνει έρευνα γύρω από την παιδική ηλικία των δραστών, διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι μεγάλωσαν σε προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Οι χαρακτήρες τους διακρίνονται σε κλειστούς, σχιζοειδείς, παρορμητικούς και σεξουαλικά αποκλίνοντες, οι οποίοι χρησιμοποιούν σωματική βία και σε λιγότερες περιπτώσεις απειλή βίας για να πετύχουν τον στόχο τους.

Το θύμα βιασμού συνήθως είναι νέα γυναίκα (20 έως 30 ετών), ενώ άτομα κινδύνου για θυματοποίηση αποτελούν επίσης ανήλικα κορίτσια, ενήλικες γυναίκες που είχαν ερωτικό δεσμό με τον δράστη, τα διανοητικά καθυστερημένα άτομα και τα πολύ εύπιστα και επιπόλαια που δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Το πρόβλημα όσον αφορά τα θύματα υφίσταται στην τάση του κοινού, να τα αντιμετωπίζει ως υπεύθυνα για την μοίρα τους είτε γιατί τα θεωρεί ως τους χαμένους ενός κοινωνικού παιχνιδιού, είτε λόγω του φόβου της ενοχοποίησης από την συναναστροφή μαζί τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό των θυμάτων και την αυτοενοχοποίησή τους. Πέραν όμως της κοινωνικής αυτής απομόνωσης, τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα και με περαιτέρω συνέπειες της σεξουαλικής βίας την οποία υπέστησαν. Χαρακτηριστική είναι η ποικιλία συναισθημάτων τα οποία βιώνουν, το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων βιασμού δεν αναφέρουν το έγκλημα στην αστυνομία, η ριζική αλλαγή της ζωής των θυμάτων μετά το έγκλημα, ο μόνιμος φόβος μιας δεύτερης θυματοποίησης και μια εν γένει μετέπειτα αδυναμία δημιουργίας ιδιαίτερων προσωπικών σχέσεων. Σε όλα αυτά συνέβαλε και η θεωρητική κάλυψη που προσέφερε στην άποψη ότι το θύμα ευθύνεται για τον βιασμό του, ο χώρος της Θυματολογίας, εισάγοντας την ιδέα του «παροτρυντικού θύματος», κάτι που μας οδηγεί στο να παρατηρήσουμε πως η μελέτη του φαινομένου της σεξουαλικής βίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα επεξηγηματικό παράγοντα του πώς η θυματολογία μπορεί να γίνει «η τέχνη» του να αποδοθεί ευθύνη στο θύμα.

Κατεβάστε ολόκληρη τη μελέτη (viasmos1)

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA