Microchip παρακολούθησης σε φυλακισμένους στις ΗΠΑ
Στο κόκκινο η εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα
Τις 90.939 έφτασαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις. «Έκρηξη» και στις ληστείες που άγγιξαν τις 6.097. Μια ανθρωποκτονία σημειώνεται κάθε δύο ημέρες. 75 κλοπές τροχοφόρων καταγράφονται ημερησίως
Έκρηξη της εγκληματικότητας παρατηρήθηκε τη χρονιά που πέρασε, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να εκτιναχτούν στα ύψη και να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Οι κλοπές και οι διαρρήξεις ανήλθαν το 2010 σε 90.939 σε ολόκληρη την επικράτεια, όταν τον προηγούμενο χρόνο ήταν 72.658 και το 2005 λιγότερες από τις μισές (44.100). Οι ληστείες τη χρονιά που πέρασε έφτασαν τις 6.097, όταν το 2009 ήταν 4.708 και το 2005 τρεις φορές λιγότερες από αυτές που σημειώθηκαν πέρυσι (2.084). Οι ανθρωποκτονίες το 2010 ανήλθαν σε 175, όταν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο ήταν 143. Οι κλοπές τροχοφόρων σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση τη χρονιά που πέρασε και έφτασαν τις 27.608, έναντι 26.711 το 2009. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αρχηγείο της αστυνομίας, κάθε ημέρα γίνονται κατά μέσο όρο 249 κλοπές και διαρρήξεις στην επικράτεια, ενώ κάθε ώρα που περνάει οι κλοπές ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 10.
Καθημερινά οι ληστείες ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 16 σε ολόκληρη τη χώρα (μέσος όρος 16,7), ενώ οι κλοπές τροχοφόρων είναι πάνω από 75 ημερησίως (μέσος όρος 75,63). Η συχνότητα με την οποία γίνονται ανθρωποκτονίες στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2010, είναι μία κάθε δύο ημέρες. Τη θλιβερή πραγματικότητα που απεικονίζουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο τα στατιστικά στοιχεία προσπάθησε να εξωραΐσει το αρχηγείο της αστυνομίας. Παραβλέποντας τη διαχρονική πορεία των δεικτών της εγκληματικότητας και την έξαρση που παρατηρείται το 2010 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συγκρίνει τα στοιχεία πρώτου και δεύτερου εξαμήνου του 2010, από τα οποία προκύπτει μείωση των αδικημάτων. Σύμφωνα με τη σύγκριση αυτών των στοιχείων, το δεύτερο εξάμηνο του 2010 παρατηρείται μείωση των ληστειών τόσο στην επικράτεια όσο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική οι ληστείες εμφανίζονται λιγότερες κατά 263 το δεύτερο εξάμηνο και στη Θεσσαλονίκη 40. Στις κλοπές και διαρρήξεις εμφανίζεται μείωση στην Αττική (1.429 λιγότερες το δεύτερο εξάμηνο του 2010) και οριακή μείωση στη Θεσσαλονίκη (13 λιγότερες). Στην επικράτεια, όμως, εμφανίζεται άνοδος (1.189 διαρρήξεις περισσότερες), πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξε εσωτερική μετανάστευση του εγκλήματος κατά της ιδιοκτησίας. Τη μείωση που παρατηρήθηκε σε ορισμένα αδικήματα το δεύτερο εξάμηνο του 2010, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ την αποδίδει κυρίως στην εμφανή αστυνόμευση με τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Στην ομάδα ΔΙΑΣ υπηρετούν 3.640 αστυνομικοί σε ολόκληρη την επικράτεια.
Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές-διαρρήξεις καταγράφονται κάθε χρόνο στην Αττική. Τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκαν στην Αττική 53.267 κλοπές και διαρρήξεις (περισσότερες από τις μισές όσων έγιναν στην επικράτεια). Οι περισσότερες από τις κλοπές έγιναν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και ακολουθούν οι κλοπές σε σπίτια, σε καταστήματα, σε δημόσιους χώρους και σε συγκοινωνιακά μέσα. Οι ληστείες στην Αττική ανήλθαν το 2010 σε 4.595 (περισσότερες από τα δύο τρίτα του συνόλου των ληστειών). Οι πιο πολλές ληστείες έγιναν στους δρόμους, με στόχο κινητά τηλέφωνα και μικροποσά. Ακολουθούν από πλευράς συχνότητας οι ληστείες σε κάθε λογής καταστήματα, σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ και οι ληστείες στον δρόμο με στόχο τσάντες γυναικών. Στην Αττική σημειώθηκαν επίσης πέρυσι 16.204 κλοπές τροχοφόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ το 60% του συνόλου των κλοπών και 83 ανθρωποκτονίες, που είναι περίπου οι μισές του συνόλου.
Έθνος, 8/2/2011
----------------------
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
"Κόκκινη κάρτα" έδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα υποχρεώνοντάς την να πληρώσει αποζημίωση 6.500 ευρώ στον κατηγορούμενο και ήδη … κρατούμενο για άλλες υποθέσεις Βασίλη Στεφανάκο, γιατί εδώ και 13 χρόνια δεν έχει ακόμη δικαστεί για υπόθεση που τον φέρει ως ηθικό αυτουργό σε πρόκληση ναυαγίου. Ο Βασίλης Στεφανάκος έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπονούμενος γιατί αν και έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε πρόκληση ναυαγίου ,το οποίο φέρεται να τελέστηκε τον Μάρτιο του 1997 ,η υπόθεση του παραμένει εκκρεμής μέχρι σήμερα χωρίς καν να έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τη δίωξη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης είναι υπερβολικός και, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέθεσε κανένα ισχυρισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετική κρίση. Η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο, όπως λέει ο δικηγόρος κ. Βασίλης Χειρδάρης, «για να γίνουν προσφυγές στο Στρασβούργο όχι μόνο για τις καθυστερήσεις από τις διαδικασίες στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και για το στάδιο της προδικασίας».
Inews.gr, 7/2/2011
----------------------
Συστήνεται η Οικονομική Αστυνομία
Τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Και οι δύο αυτές υπηρεσίες που θα είναι Πανελλαδικής εμβέλειας, θα υπάγονται στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και θα εποπτεύονται από τον Αρχηγό του Σώματος, ενώ θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με 242.650 ευρώ για το 2011 και με 212.000 για το 2012. Τα στελέχη της νέας αυτής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς και άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του εξωτερικού. Στις αρμοδιότητες της νέας αυτής υπηρεσίας, μεταξύ των άλλων, υπάγονται: 1) Η παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, 2) Κατάχρηση της Δημόσιας περιουσίας, 3) Η καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων (δασικών, κ.λπ.), 4) Οι παράνομες συναλλαγές και δραστηριότητες στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων, καθώς και των χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και Ομίλων, 5) Η παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος, 6) Η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος, 7) Το λαθρεμπόριο, 8) Η παράνομη διακίνηση και νόθευση αγαθών και άλλων προϊόντων, 9) Η απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, 10) Η μη έκδοση αποδείξεων, 11) Οι παραβάσεις που τελούνται στα πρακτορεία, στους φορείς διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και καζίνο, 12) Η μη καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών, 13) Οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, 14) Οι παράνομες συνταγογραφήσεις και η έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου,15) Η μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών ή νοσηλευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα αποτελείται από τα εξής τέσσερα Τμήματα: α) Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, β) Το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, γ) Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων και δ) Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Tvxs.gr, 23/1/2011
----------------------
Ντου της Δίωξης στις φυλακές Αλικαρνασσού
Εφοδο στην κλειστή φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού έκανε το μεσημέρι της Κυριακής τετραμελής ομάδα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, ελέγχοντας όχι τους κρατούμενους, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εκείνη την ώρα είχαν βάρδια! Η έρευνα, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ενήμερη και η εισαγγελική αρχή Ηρακλείου, περιλάμβανε κυρίως σωματικό έλεγχο των υπαλλήλων και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα γραφείο του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου οδηγήθηκαν. Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σωφρονιστικοί υπάλληλοι στα κυκλώματα που μεταφέρουν ναρκωτικές ουσίες στις φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η έρευνα που έκανε η ομάδα των αστυνομικών της Δίωξης δεν εντόπισε κάτι αξιοσημείωτο. Στις 23 Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί ακόμα ένα επεισόδιο απόπειρας εισόδου ναρκωτικών στις φυλακές της Αλικαρνασσού, όταν άγνωστοι δράστες πέταξαν μέσα στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος ένα σακουλάκι με ηρωίνη. Η κίνηση τότε είχε γίνει αντιληπτή από την εξωτερική φρουρά της φυλακής και τα ναρκωτικά δεν έφτασαν στους παραλήπτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ κλιμάκιο των «αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκε υπό άκρα μυστικότητα στην Κρήτη στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου ερευνώντας τον τρόπο εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές. Η διαδικασία έγινε χωρίς κανείς, πλην των διευθυντών των φυλακών, να γνωρίζει για την άφιξη του κλιμακίου από την Αθήνα. Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που έχει σχηματιστεί μετά και τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, οι φυλακές Αλικαρνασσού είναι μεταξύ των οχτώ της χώρς όπου είχε αναπτύξει σοβαρή δράση το κύκλωμα.
Ελευθεροτυπία, 18/1/2011
----------------------
Πρόγραμμα «Διάυγεια»
To Πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Μέσω του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ: - Εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο -Ο Πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα σημείο, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Από 15/3/2011 θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δι@ύγεια και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού -Όλες οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο et.diavgeia.gov.gr. Mε την ολοκλήρωση της ανάρτησης η κάθε αποφαση αποκτά έναν μοναδικό αριθμό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί. Οι λειτουργίες προβολής και αναζήτησης αποφάσεων ανά δημόσιο φορέα παρέχονται μέσω του κεντρικού δικτυακού τόπου του Εθνικού Τυπογραφείου που λειτουργεί στην διεύθυνση et.diavgeia.gov.gr.
http://et.diavgeia.gov.gr/
----------------------
Το Δημόσιο δεν πληρώνει
Τη «δεινή οικονομική του θέση» επικαλέστηκε το Ελληνικό Δημόσιο (εκπροσωπούμενο νόμιμα από τον υπουργό Οικονομικών) για να μην πληρώσει σε τρία αδέρφια, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία, την αποζημίωση που διεκδικούσαν για όσα υπέστησαν οι ίδιοι και κατ΄ επέκταση οι οικογένειές τους από την άδικη σύλληψη και κράτησή τους επί 9,5 μήνες στις φυλακές Ναυπλίου. Ο ισχυρισμός όμως αυτός δεν πέρασε στο αρμόδιο δικαστήριο -ενώπιον του οποίου είχαν προσφύγει οι αγρότες- που έκρινε ότι «η δεινή οικονομική θέση του Δημοσίου δεν μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή ως προς τους ενάγοντες υπολογισμό της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης που δικαιούνται εφόσον η ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου είναι εγγυητική των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών». Έτσι, στην εκπνοή του 2010,το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας επιδίκασε υπέρ των εναγόντων συνολική χρηματική αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ «για την έντονη στεναχώρια και το ψυχικό άλγος» που υπέστησαν από άδικη προφυλάκιση εξαιτίας της οποίας «προσεβλήθησαν στο φιλικό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον τους» αλλά και για τα έξοδα των ανήλικων παιδιών τους (μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) καθώς κατά τη διάρκεια της φυλάκισης των γονιών τους στερήθηκαν βασικά αγαθά όπως «ένδυση, διατροφή, φροντιστήρια».
Απ΄ την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο που αντέταξε την οικονομική κρίση προκειμένου να αποφύγει την ικανοποίηση θεσμοθετημένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων επιχείρησε και δεύτερο ελιγμό, ο οποίος επίσης έπεσε στο κενό, ισχυριζόμενο διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του ότι οι ενάγοντες αγρότες είχαν τη δυνατότητα όσο διάστημα ήταν κρατούμενοι να υπομισθώσουν τις μισθωμένες αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούσαν για να μη χάσουν τις οικονομικές απολαβές τους. Η απάντηση του δικαστηρίου ήταν και σ΄ αυτό το επιχείρημα σαφής: «Οι ενάγοντες δεν είχαν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της προσωρινής τους κράτησης να επιμελούνται των περιουσιακών τους υποθέσεων». Οι τρεις αγρότες, από τις Φυτείες Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, διεκδίκησαν αποζημίωση μετά την πανηγυρική απαλλαγή τους από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, από τις κατηγορίες της «καλλιέργειας, συγκομιδής και κατοχής ινδικής κάνναβης από κοινού» εξαιτίας των οποίων είχαν συλληφθεί, διωχθεί και κρατηθεί. Μάλιστα και οι τρεις έμειναν προσωρινά κρατούμενοι από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι και τις 10 Μαΐου 2007 καθώς είχε απορριφθεί και η αίτησή τους για αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους. Οι ίδιοι ουδέποτε αποδέχθηκαν την πράξη που τους αποδόθηκε, η οποία κατέπεσε στο δικαστήριο από το οποίο αθωώθηκαν ομόφωνα με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας.
Ελευθεροτυπία, 3/1/2011
----------------------
Από τεστ αληθείας θα περνούν οι μετανάστες που ζητούν άσυλο!
Μετά τις αναγγελίες του Χρήστου Παπουτσή για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλλει τους μετανάστες που ζητούν άσυλο σε... τεστ αλήθειας! Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», θα τοποθετηθούν «μηχανήματα αλήθειας» στα σύνορα που θα ελέγχουν τους ισχυρισμούς των μεταναστών πριν εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Το εν λόγω μηχάνημα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις που θα «δείχνουν» αν ο μετανάστης λέει αλήθεια σχετικά με τη χώρα προέλευσής του ή όχι. Έτσι, όσοι αποδεικνύουν ότι δικαιούνται να λάβουν άσυλο «θα το πάρουν αυτομάτως», ισχυρίζεται ο Χρ. Παπουτσής, ενώ οι υπόλοιποι «θα επιστρέψουν στις χώρες τους, αφού πρώτα γίνει έλεγχος των ισχυρισμών τους από την ΕΛ.ΑΣ. και την FRONTEX σύμφωνα με τα ειδικά μηχανήματα που φροντίζουμε να προμηθευτούμε», συμπληρώνει. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα η υποβολή των μεταναστών σε τεστ αλήθειας, με τον Βασίλη Μουλόπουλο να κάνει λόγο για πολιτική που «ζεσταίνει το αυγό του φιδιού», στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής δημόσιας τάξης. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, είχε ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι «πολλά απ’ αυτά, όταν τα λέγαμε εμείς πριν από 3 – 4 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μιλούσαν για ακρότητες, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαστικές επιλογές». Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε εχθές την πρόθεσή του να φτιάξει φράχτη στον Έβρο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αντί για φράχτη μπορεί να γίνει ένα φράγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλευση και ενθαρρυντικά στη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. «Ο φράκτης είναι ντροπή και αίσχος» του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος, τονίζοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του κύματος μετανάστευσης και η άνοδος της τιμής των εμπόρων των ανθρώπων. Στη συνέχεια επισήμανε ότι όταν, σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, είχε πει ότι δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό «εκτός και αν αναστείλουμε το δικαίωμα της ζωής, αν υψώσουμε συρματοπλέγματα και στήσουμε πολυβολεία», δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα είναι πολιτική της κυβέρνησης. «Το επόμενο βήμα θα είναι πολυβολεία με ΣΔΙΤ χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε «αμερικανιές» τον φράκτη.
Στο ίδιο πλαίσιο της σκλήρυνσης της κυβερνητικής πολιτικής για την χορήγηση ασύλου, ο Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος στους Ιρανούς και Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στα Προπύλαια, υπονόησε ότι δεν θα πάρουν άσυλο «επειδή έχουν ράψει τα στόματά τους», σε μια «επίδειξη» κυβερνητικής αναλγησίας. Παράλληλα, προειδοποίησε όσους ενοικιάζουν μαζικά σε 50 - 60 μετανάστες διαμερίσματα 50 - 80 τ.μ., δηλώνοντας ότι « Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε όποιον κάνει αυτή τη δουλειά».
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, ενώ στο χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων έχουν καταφύγει εδώ και μέρες 20-30 πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Π. Ψυχικό ζητώντας να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, οι οποίοι στις 27 Δεκέμβρη απομακρύνθηκαν βίαια από αστυνομικές δυνάμεις. Έκτοτε, με άδεια της Συγκλήτου κατοικούν στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου ως προσωρινή λύση μέχρι την έναρξη των μαθημάτων και πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το αίτημά τους.
Το θέμα του φράχτη στον ΄Έβρο συζητήθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου και του Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ. «Άλλο το τείχος, άλλο το συρματόπλεγμα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει το φράχτη στον Έβρο «δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας». «Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Tvxs.gr, 8/1/2011
----------------------
Αυξητική τάση στη χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης σε ενέσιμη μορφή
Αυξητική τάση καταγράφεται στη χρήση ηρωίνης στην Ελλάδα, το 2009, μετά από αρκετά χρόνια σταθερής πορείας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά. Την ίδια ώρα αυξημένη παρουσιάζεται και η χρήση της κοκαΐνης και μάλιστα σε ενέσιμη μορφή. Αντίθετα, η ενέσιμη χρήση της ηρωίνης μειώνεται. Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της χώρας στη χρήση ουσιών και στην ψυχική υγεία. Ο εκτιμώμενος αριθμός χρηστών ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία την ηρωίνη ανέρχεται πλέον σε 21.000 έως 27.000 άτομα. Παρατηρείται πάντως μείωση της χρήσης στις πιο νεαρές ηλικίες, από15έως 34 ετών. Σε προγράμματα θεραπείας βρίσκονται περί τα 4.500 άτομα, στην υποκατάσταση περί τα 5.500. Ο αριθμός των θανάτων που έχουν δηλωθεί για το 2009 αγγίζει τα 214, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση των περιστατικών που δεν επιβεβαιώνονται έγκαιρα από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, οι οποίες πάσχουν σε οικονομικά και προσωπικό.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστη στους φυλακισμένους χρήστες καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δεν διαθέτει προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές, ενώ τα εναλλακτικά νομοθετικά μέτρα, αντί της φυλάκισης, σπάνια εφαρμόζονται. Επιπλέον, το 2009, το υπουργείο Παιδείας μείωσε σημαντικά τον αριθμό των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με θέμα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι η πρόληψη κατέχει σημαντική θέση στην εθνική στρατηγική. Στα θετικά, η έκθεση προσμετρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες που διαθέτουν ειδικά προγράμματα για εξαρτημένους μετανάστες.
Αναφορικά με τις κατασχέσεις, οι ποσότητες ηρωίνης που κατασχέθηκαν είναι αυξημένες τη διετία 2008-2009, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, η οποία πλέον εισάγεται περισσότερο αεροπορικά και όχι χερσαία, δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2008.
Tvxs.gr, 23/12/2010
----------------------
Εγκαινιάστηκαν τα Εγκληματολογικά
Εγκαινιάστηκαν χθες, μετά από αρκετές αναβολές, οι νέες εγκαταστάσεις των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. που στεγάζονται πλέον σε δικό τους κτίριο επί της λεωφόρου Αθηνών. Η μετεγκατάσταση πραγματοποιήθηκε τάχιστα με αποτέλεσμα να μη διακοπεί η εργασία των υπηρεσιών του Εγκληματολογικού. Σύγχρονα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπως εξάλλου επισημάνθηκε και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λ. Οικονόμου, που παρευρέθησαν στα εγκαίνια, είναι σημαντικά για μια σύγχρονη αστυνομία. Ενδεικτικά, από το 2008 μέχρι το 2010 (δεκάμηνο) τα εγκληματολογικά βεβαίωσαν την ταυτότητα 170.243 δραστών μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων. Διερευνήθηκε η πλαστότητα 35.428 χαρτονομισμάτων και νομισμάτων. Υπήρξε συνδρομή σε 2.450 υποθέσεις, όπου χρειάστηκε ανάλυση βιολογικού υλικού. Εγινε επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο σε 7.125 περιπτώσεις. «Ηταν απολύτως απαραίτητο, καθώς το οργανωμένο έγκλημα κι αυτό εκσυγχρονίζεται και εξοπλίζεται με σύγχρονα μέσα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Καθημερινή, 22/12/2010
----------------------
Αστυνομικοί με πολιτικά: «διαδηλωτές» άλλου τύπου και στο σημερινό συλλαλητήριο;
Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2011. Στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις και πορείες, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Δεν ήταν όμως μόνο οι διαδηλωτές οι οποίοι "προκάλεσαν επεισόδια", αλλά για ακόμα μία φορά καταγγέλλεται η παρουσία αστυνομικών με πολιτική ενδυμασία μεταξύ των διαδηλωτών, οι οποίοι από τη μία παρακινούσαν τα επεισόδια και από την άλλη προχωρούσαν σε συλλήψεις διαδηλωτών.
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης στο tvxs.gr, «η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στις πορείες στηρίζεται νομικά στη λεγόμενη «νόμιμη ανακριτική διείσδυση», που τους δίνει τη δυνατότητα να επικαλεστούν κάποια νομοθεσία (για τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία, κλπ) και να κυκλοφορήσουν ανάμεσα σε χώρους υπόπτων και δραστών, να παριστάνουν τους ομοϊδεάτες και να τους συλλαμβάνουν. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για προβοκάτσια, με τη νομική και την πολιτική έννοια του όρου, δηλαδή προκαλούν την τέλεση αξιόποινων πράξεων από διάφορους πολίτες και έρχονται μετά και τους συλλαμβάνουν.
Για παράδειγμα, στις πρόσφατες πορείες, σε κάθε γωνία του κέντρου της Αθήνας υπήρχαν συγκεντρωμένοι από 10-15 μέχρι και 50 άνθρωποι ντυμένοι νεολαιίστικα, με τον καφέ τους στο χέρι, κλπ, πολύ κοντά σε διμοιρίες των ΜΑΤ και χωρίς καμία αντιπαλότητα μεταξύ τους. Έβλεπες μετά τους ανθρώπους αυτούς να ανάβουν φωτιές σε κάδους και να καίνε, έτσι ώστε να προκαλέσουν την έλευση διαφόρων διαδηλωτών για να κάνουνε τα ίδια ή και πιο χοντρά (π.χ. να πετάνε πέτρες), θεωρώντας πως αυτοί είναι σύντροφοί τους, ενώ στη συνέχεια τους "βουτούσαν"» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης.
Στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια των συλλήψεων οι κουκουλοφόροι αστυνομικοί προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ακόμα και στο κεφάλι των διαδηλωτών, στάθηκε η δικηγόρος Χρύσα Πετσιμέρη, που τονίζει «ότι κινδυνεύουν άνθρωποι και ότι δεν μπορούν να χτυπάνε με τόση μανία στο κεφάλι και το σώμα. Επίσης, δεν μπορούν να ψεκάζουνε, είναι έντονα τα χημικά και ενέχουν πολύ μεγάλους κινδύνους και για θάνατο». Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν την παρουσία των αστυνομικών αυτών με τα πολιτικά, καθώς και τις συλλήψεις στις οποίες αυτοί προέβησαν.
tvxs.gr, 22/12/2010
---------------------
Μήνυση Αμερικανίδας κατά ΕΛΑΣ και επιστολή για την αστυνομική βία στην Ελλάδα από τον Ν. Τσόμσκι
Μήνυση κατά των μελών των ομάδων της Ελληνικής Αστυνομίας, ΔΙΑΣ και Δέλτα, καθώς και κατά του επικεφαλής τους άσκησε αμερικανίδα υπήκοος που κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, δέχθηκε απρόκλητη άγρια επίθεση. Τη μήνυσή της συνοδεύει και επιστολή που υπογραφεί ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με αίτημα την παύση της αστυνομικής βίας κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Μεταξύ των υπογραφόντων συγκαταλέγεται ο γλωσσολόγος και συγγραφέας Noam Chomsky, η φιλόσοφος Judith Butler και ο κοινωνιολόγος Immanuel Wallerstein. Η επίθεση κατά της 27χρονης Αμερικανίδας έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2010, κατά τον τριήμερο εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, λίγο πριν το τέλος πορείας- συλλαλητηρίου στο οποίο είχαν καλέσει φοιτητικοί σύλλογοι, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ). Η κοπέλα τραυματίστηκε από την απρόκλητη επίθεση στο κεφάλι, τον ώμο και το πόδι ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι αστυνομικοί την χτυπούσαν ακόμα και όταν πλέον ήταν αναίσθητη και αιμορραγούσε στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Ερυθρού Σταυρού και νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες με πολλαπλά τραύματα σε κεφάλι, πλάτη, ώμους, αυχένα και την κοιλιακή χώρα ενώ διαγνώστηκε κάταγμα στο κεφάλι και μόνιμη βλάβη στο εσωτερικού του αυτιού, από τα οποία υποφέρει μέχρι και τώρα.
Η επιστολή που συνοδεύει την μήνυση της 27χρονης Αμερικανίδας βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο προς συλλογή υπογραφών στο http://www.ipetitions.com/petition/opposegreekpolicerepression/. Αναδημοσιεύουμε την μετάφραση του κειμένου από την ιστοσελίδα των Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα: «Εμείς, οι υπογράφοντες/ουσες, είμαστε διδάσκοντες/ουσες, φοιτητές/τριες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι ανά την υφήλιο θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν μειοψηφικές απόψεις και να διαδηλώσουν για την κοινωνική αλλαγή. Ενημερωθήκαμε πως η Ομάδα “Δέλτα” στην Ελλάδα στερεί από τους διαδηλωτές τα δικαιώματα αυτά ασκώντας σωματική βία σε βάρος τους. Καλούμε σε μια ενδελεχή έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τα κρούσματα αστυνομικής βίας. Στις 15 Νοεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια πορείας που είχε καλεστεί από εργατικά συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις ενάντια στη παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, οι δυνάμεις Δέλτα της αστυνομίας επιτέθηκαν σε μέλος της διεθνούς κοινότητας σχεδόν δολοφονικά – μια Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέα, βάρους 48 κιλών η οποία χτυπήθηκε μέχρι να πέσει αναίσθητη με αιχμηρό αντικείμενο και στη συνέχεια κλωτσήθηκε και χτυπήθηκε στο κεφάλι, το λαιμό, την πλάτη και την κοιλιακή χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν τη χρήση βίας από αρκετούς αστυνομικούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώσω η διαδηλώτρια ήταν ήδη αναίσθητη, πεσμένη στο έδαφος και με αίμα να τρέχει από το κεφάλι της. Μεταξύ των πολλαπλών της τραυματισμών περιλαμβάνονται η εγκεφαλική αιμορραγία, διάσειση κρανίου και μόνιμη βλάβη στην ακοή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Δέλτα πραγματοποιεί μια τόσο βίαια επίθεση ενάντια σε διαδηλωτές στην Αθήνα – χαρακτηριστικά, η ομάδα “Δικαίωμα” κατέθεσε μήνυση εναντίον της ομάδας Δέλτα την προηγούμενη εβδομάδα για την προσπάθειά της να διαλύσει πορεία με την επίθεση εναντίον του μπλοκ αυτής κατά τη διάρκεια της Γενικής Απεργίας της 15ης Δεκέμβρη 2010. Μήνυση έχει επίσης καταθέσει η καθηγήτρια κα. Αγγελική Κουτσουμπού, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά όταν άνδρες της Ομάδας Δέλτα την χτύπησαν με τις μηχανές τους κατά τη διάρκεια της πορείας της 6ης Δεκέμβρη 2009. Τα μέλη της ομάδας Δέλτα δύνανται να δράσουν με ατιμωρησία ενάντια σε διαδηλωτές και είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς δεν έχουν εμφανώς αριθμούς ή ονόματα στις στολές τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η Ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή αυτή της όξυνσης της κρίσης και της διεθνούς αστάθειας, επιλέγει να στρέψει τις αστυνομικές της δυνάμεις εναντίον της νόμιμης εκφοράς πολιτικού λόγου, χτυπώντας και παρενοχλώντας διαδηλωτές. Εμείς, οι υπογράφοντες/ ουσες, απαιτούμε την πλήρη δημοσίευση των στοιχείων της Ομάδας Δέλτα που είναι υπεύθυνη για την επίθεση της 15ης Νοέμβρη. Οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν και που έδωσαν εντολή για την επίθεση αυτή πρέπει να τιμωρηθούν και πρέπει να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία που απολαμβάνει η Oμάδα δέλτα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω βία».
Tvxs.gr, 26/1/2011
----------------------
Διερεύνηση της αλόγιστης χρήσης βίας από την ΕΛ.ΑΣ ζητούν γιατροί του ΕΣΥ
Γιατροί του ΕΣΥ που περιέθαλψαν τους τραυματίες από τις πορείες της 6ης Δεκέμβρη 2010 και ο Ιατρικός Σύλλογος μιλούν για ανησυχητικά φαινόμενα αστυνομικής βίας και ζητούν να διεξαχθεί έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. «Όταν ένας αστυνομικός χτυπάει τόσο δυνατά, ή είναι ανεκπαίδευτος ή υπάρχει σχέδιο» λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί. Μεσημέρι Δευτέρας, στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, υπολογίζεται ότι περίπου 45 άτομα επισκέφθηκαν διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας το βράδυ της Δευτέρας. Πολλοί είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά, δερματολογικά και οφθαλμολογικά προβλήματα λόγω της χρήση χημικών. Αντίστοιχα, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, οι τραυματίες έφτασαν συνολικά τους 150. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αναφέρεται σε περιστατικά με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με δύο άτομα να νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, και καλεί την κυβέρνηση να ερευνήσει τις καταγγελίες. Το ίδιο ζητάει πρώτη φορά με κατηγορηματικό τρόπο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζοντας την ανησυχία του για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. «Κάποια στιγμή πρέπει να προστατεύονται όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους και όχι αυτοί που παρεκτρέπονται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Ο Άλκης Ψυχογιός, ειδικευόμενος στη νευρολογία, μέλος του δ.σ. της ΕΙΝΑΠ, συμμετείχε στην πορεία και ειδοποιήθηκε για τέσσερις τραυματίες στην πλατεία Κολοκοτρώνη. «Μεταξύ αυτών είδα μια κοπέλα, αιμόφυρτη. Διαπίστωσα ένα μεγάλο θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, που χρειαζόταν τουλάχιστον 10 ράμματα. Η ίδια και ο φίλος της ήταν απολύτως σίγουροι ότι το τραύμα προκλήθηκε από αστυνομικό ο οποίος τη χτύπησε με πυροσβεστήρα. Σίγουρα πάντως δεν ήταν γκλομπ. Οι άλλοι τρεις είχαν μικρότερα τραύματα στο κεφάλι, κατά 99% από ρόπαλα» επισημαίνει. «Υπάρχει κλιμάκωση της αστυνομικής βίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται το δικαίωμα της διαδήλωσης. Όταν κινδυνεύεις να βρεθείς στη ΓΑΔΑ ή στο νοσοκομείο, θα το σκεφτείς πολύ να πας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Στον "Ευαγγελισμό" που πήγα μετά την πορεία, ήρθαν 15-17 χτυπημένοι διαδηλωτές. Είχαν θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, κακώσεις και κατάγματα στα άκρα, χτυπήματα στο σώμα. Πολλοί έλεγαν ότι ο αστυνομικοί τους χτυπούσαν κρατώντας τα γκλομπ ανάποδα» λέει η ιατρός-εντατικολόγος Παναγιώτα Βάρτζελη, μέλος του δ.σ. της ΑΔΕΔΥ.
Ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νικαίας Παν. Παπανικολάου, μέλος του δ.σ. της ΕΙΝΑΠ, τονίζει ότι «οι περισσότεροι από τους νεαρούς τραυματίες είχαν δεχθεί χτυπήματα από γκλομπ και πυροσβεστήρες στο κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. Στο ΚΑΤ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας 25χρονος με κάταγμα κρανίου και αιμάτωμα. Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών και μελών της οικογένειάς του, άνδρες της ασφάλειας επιχείρησαν να τον ανακρίνουν δύο φορές, μέσα στο νοσοκομείο»! «Εάν ένας αστυνομικός χτυπάει τόσο δυνατά, ή είναι ανεκπαίδευτος ή υπάρχει σχέδιο. Να σταματήσουν να χτυπούν τα παιδιά του κόσμου», λέει η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. «Η επίθεση της αστυνομίας κατευθύνθηκε αυτή τη φορά κυρίως στα αδόμητα, ανοργάνωτα κομμάτια της νεολαίας, χωρίς να περιμένει καν έστω και μια προσχηματική πρόκληση για να απαντήσει» αναφέρει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη. «Αποτελεί μήνυμα ότι πρέπει η όποια κοινωνική αντίδραση να κατασταλεί εν τη γενέσει της. Γι΄ αυτό η φοιτητική πορεία χτυπήθηκε σχεδόν πριν ξεκινήσει» υπογραμμίζει.
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι μέσα σ΄ έναν χρόνο, από το περσινό μνημόσυνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον Συνήγορο του Πολίτη έφτασαν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, αλόγιστη χρήση χημικών και αναίτιες συλλήψεις, ενώ όλα τα περιστατικά ακόμα διερευνώνται.
Tvxs.gr, 12/12/2010
----------------------
Άρειος Πάγος: «Μην πιστεύετε τους αστυνομικούς»
Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα… στα στοιχεία της Αστυνομίας συστήνει προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, θεωρώντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τ’ αστυνομικά όργανα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους είτε κλείνουν είτε κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες που διαπιστώνουν. Με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας ο κ. Παπαδάκης κάνει λόγο, μάλιστα, για αδιαφορία, αδράνεια αλλά και για ενδοτική συμπεριφορά μερίδας προανακριτικών υπαλλήλων (αστυνομικών) σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων. Ο μόνος τρόπος για ν’ αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ο αυστηρότερος έλεγχος από τους εισαγγελείς όλων των στοιχείων που τους διαβιβάζονται από τα Αστυνομικά Τμήματα και η διασταύρωσή τους ακόμη και επί τόπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, βγαίνοντας οι ίδιοι έξω από το εισαγγελικό γραφείο.
«Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί μικρή μερίδα προανακριτικών υπαλλήλων, αλλά και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι επιδεικνύουν είτε αδράνεια και περιορισμένο ενδιαφέρον για το καθήκον, είτε ενδεχομένως στάση ενδοτική σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων (οικονομικών ή υπηρεσιακών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσώπων φιλικών ή συγγενικών λόγω εντοπιότητας κ.α), φρονούμε ότι είναι ενδεδειγμένο οι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατά περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί στις διαβεβαιώσεις της πιο πάνω κατηγορίας αρμοδίων για την εξακρίβωση και βεβαίωση ποινικών παραβάσεων υπαλλήλων και να επιδιώκουν όπως αποκτούν οι ίδιοι άμεση αντίληψη και όχι εξωραϊσμένη ή ατελή, ως ενίοτε τους μεταφέρεται, διασταυρώνοντας τα στοιχεία και, όπου απαιτείται “βγαίνοντας έξω από το εισαγγελικό γραφείο”, έτσι ώστε να επιτελούν αποτελεσματικότερα το έργο τους».
Στην εγκύκλιό του ο κ. Παπαδάκης ζητά όπου είναι εφικτό από τις ειδικότερες συνθήκες εργασίας, να ορισθεί στις κατά τόπους Εισαγγελίες ένας εισαγγελικός λειτουργός (ή περισσότεροι ανά αντικείμενο) αρμόδιος για: α) το περιβάλλον, β) την προστασία της δημόσιας περιουσίας (δασικές εκτάσεις) και γ) την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων ιδίως όπου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις θανατηφόρων ή σοβαρών εργατικών ατυχημάτων ο κ. Παπαδάκης ζητά απ’ τους εισαγγελείς να προσπαθούν για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών , ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα θύματα ή οι συγγενείς τους «κάτι που δεν αρμόζει σε σύγχρονο κράτος δικαίου», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Zougla.gr, 25/11/2010
----------------------
Διαδικτυακό ραδιόφωνο από παιδιά του ΚΕΘΕΑ
Το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο του προγράμματος ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Το ραδιοσταθμό θα λειτουργούν μέλη του προγράμματος και θα συνάδει με τις αξίες και της αρχές του ΚΕΘΕΑ, ενώ στην ημερίδα παρουσίασης θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Ο εναλλακτικός διαδικτυακός σταθμός «Ράδιο Στροφή» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του «Προγράμματος υποστήριξης πρωτοβουλιών για νέους 2010» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο την εκπαίδευση μίας ομάδας μελών του θεραπευτικού προγράμματος ΣΤΡΟΦΗ στην παραγωγή εκπομπών και τη διαχείριση ενός τέτοιου σταθμού. Η δράση «Οργάνωση και λειτουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου (Web Radio)» παρέχει στους νεαρούς ενήλικες πρώην χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με το κοινό και να δημοσιοποιήσουν την προσπάθεια που γίνεται στα θεραπευτικά προγράμματα. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η κοινωνικοποίηση, η συνεργατικότητα και η αλληλεγγύη. Η παραγωγή των εκπομπών γίνεται σε συνεργασία της ομάδας με επαγγελματίες, εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ ή εθελοντές. Στην πορεία του προγράμματος η ευθύνη θα περνά όλο και περισσότερο στα παιδιά, έως ότου να αναλάβουν πλήρως τη λειτουργία του σταθμού. Οι εκπομπές θα γίνονται live στο στούντιο της θεραπευτικής κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ, στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα. Με πρωτοβουλία της ραδιοφωνικής στήλης τετΡΑΔΙΟ (www.e-tetRadio.gr) του Δημήτρη Κανελλόπουλου (Ελευθεροτυπία) και του Κώστα Αρβανίτη (ΕΡΤ) και την υποστήριξη της ΕΡΤ, που παραχωρεί για μία ημέρα τη συχνότητα του Ράδιο Φιλία 106,7, θα γίνει η παρουσίαση του νέου αυτού σταθμού. Θα φιλοξενηθούν μερικοί από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς κάνοντας τη δική τους εκπομπή, μεταξύ αυτών οι Γιάννης Καλαμίτσης, Άρης Δαβαράκης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Πετρίδης, Κώστας Αρβανίτης Παύλος Τσίμας και άλλα γνωστά ονόματα.
Tvxs.gr, 14/12/2010
----------------------
Εγκρίθηκε το ν/σ για τις κάμερες στους δημόσιους χώρους
Κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους και άλλες διατάξεις. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη οι διατάξεις εκείνες του κοινοτικού δικαίου (οδηγία 2006/24/ΕΚ), με τις οποίες καθιερώνεται υποχρέωση διατήρησης ορισμένων δεδομένων των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η υποχρέωση αυτή εισήχθη με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας. Ήδη η παλαιότερη οδηγία 2002/58/ΕΚ προέβλεπε ότι τα κράτη μέλη μπορούσαν να λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα για να περιορίζουν το δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας για τους ακόλουθους σκοπούς: τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων. Ο Έλληνας νομοθέτης, ωστόσο, κατά την ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας δεν έκανε χρήση της εν λόγω δυνατότητας και δεν επέβαλε στους παρόχους υποχρέωση προληπτικής διατήρησης δεδομένων της επικοινωνίας. Έτσι, τα συναφή δεδομένα -μέχρι σήμερα- διατηρούνται από τους παρόχους και τυγχάνουν επεξεργασίας μόνο για τους σκοπούς μετάδοσης και χρέωσης της επικοινωνίας, ενώ καταστρέφονται με τη λήξη αυτής και μέχρι το τέλος της περιόδου, εντός της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί νομίμως ο λογαριασμός ή να επιδιωχθεί η πληρωμή του. Με την οδηγία 2006/24/ΕΚ τροποποιήθηκε η οδηγία 2002/58/ΕΚ και, ως εκ τούτου, η προαναφερθείσα δυνατότητα των κρατών μελών έχει πλέον μετατραπεί σε υποχρέωσή τους. Σε συμμόρφωση προς την υποχρέωση αυτή, το παρόν νομοσχέδιο επιβάλλει τη διατήρηση ορισμένων δεδομένων, προκειμένου αυτά να καθίστανται διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τους όρους πρόσβασης που ορίζονται στο Σύνταγμα (άρθρο 19 παρ. 1). Θα πρέπει να τονισθεί, ότι τα διατηρούμενα δεδομένα δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας.
Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου προβλέπουν, επίσης, περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών, με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας. Ειδικότερα, ορίζεται ο αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων (12 μήνες) και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα. Καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελληνική Επικράτεια. Επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων. Ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.). Προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των τασσομένων υποχρεώσεων και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής. Επίσης, με το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθορίζονται με σαφή και περιεκτικό τρόπο οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη και καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, ενώ καταργούνται παράλληλα οι σχετικές ρυθμίσεις του ν. 2472/1997.
Η ανάγκη ορθής και αποτελεσματικής ρύθμισης του θέματος της χρήσης συστημάτων βίντεο-επιτήρησης είχε επισημανθεί από την Α.Π.Δ.Π.Χ., στις γνωμοδοτήσεις της οποίας στηρίζεται το παρόν σχέδιο νόμου. Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α του Συντάγματος) και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 του Συντάγματος). Ωστόσο, η θέση αυτή δεν αποκλείει τη χρήση συστημάτων βίντεο-επιτήρησης υπό το πρίσμα της στάθμισης των ανωτέρω δικαιωμάτων με άλλα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας, του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του κράτους, όπως σε σχέση με την εθνική άμυνα, την κρατική και δημόσια ασφάλεια. Αυτό γίνεται δεκτό τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και από την Α.Π.Δ.Π.Χ.
Με βάση τα ανωτέρω, στο σχέδιο νόμου απαριθμούνται περιοριστικά οι θεμιτοί σκοποί για τους οποίους επιτρέπεται η χρήση συστημάτων βιντεο-επιτήρησης σε δημόσιους χώρους (διαφύλαξη εθνικής άμυνας, διαφύλαξη κρατικής ασφάλειας, αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και διαχείριση της κυκλοφορίας), ορίζεται ότι η χρήση των εν λόγω συστημάτων ανατίθεται μόνο σε δημόσιες αρχές, και προσδιορίζεται η έννοια του δημόσιου χώρου με βάση τυπικά και λειτουργικά κριτήρια. Τέλος, το Β’ κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιέχει μια σειρά άλλων, ως επί το πλείστον συναφών με τις παραπάνω, ρυθμίσεων, που αφορούν στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Α.Π.Δ.Π.Χ., στη ρύθμιση του ζητήματος των αυτόκλητων κλήσεων με σκοπό την απευθείας εμπορική προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών, στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στη διάρκεια της θητείας του εθνικού μας μέλους στη Eurojust κ.α.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται το νομικό καθεστώς για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εγκρίθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία μέρη. Στο πρώτο περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Στο δεύτερο εντάσσονται ρυθμίσεις με τις οποίες αναδιοργανώνεται πλήρως το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.
Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση επί μέρους θεμάτων, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου καθήκοντός του για την εύρυθμη οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς και για την ορθότερη και ταχύτερη απονομή της, επιχειρεί με το παρόν νομοσχέδιο την αναδιοργάνωση και ταυτόχρονα την αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Συγκεκριμένα: 1. Αναμορφώνεται πλήρως η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει οργανικός σύνδεσμος της Σχολής με την κοινωνία μέσω της ισόρροπης συμμετοχής εκπροσώπων των δικαστικών λειτουργών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δικηγορικών συλλόγων, αλλά και εκπροσώπων επιστημονικών ενώσεων, εγνωσμένου κύρους. 2. Αναδεικνύεται ο ρόλος του γενικού διευθυντή ως απολύτως καθοριστικός για τη λειτουργία και την αναβάθμιση της σχολής. Είναι μέλος ανωτάτου δικαστηρίου για μία μόνο τριετή θητεία, ορίζεται ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διαμένει στην έδρα της σχολής και ασκεί σε καθημερινή βάση άμεση και αποτελεσματική διοίκηση και εποπτεία στο επιτελούμενο έργο, ενώ προωθεί τις διεθνείς σχέσεις της σχολής. Για την επιλογή του συνεκτιμώνται όχι μόνο τα διοικητικά του προσόντα, αλλά και επιπλέον επιστημονικοί τίτλοι, καθώς και η δυνατότητά του να προωθήσει τη διεθνή προβολή της σχολής. 3. Διορίζονται τρεις διευθυντές κατάρτισης και επιμόρφωσης, ένας για κάθε κατεύθυνση, δηλαδή πολιτικής-ποινικής, διοικητικής και της νέας θεσμοθετούμενης για εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι είναι μέλη ανωτέρων δικαστηρίων με μερική απασχόληση και συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την κατάρτιση και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. 4. Δημιουργούνται δύο διαφορετικά συμβούλια σπουδών, ένα για κάθε μία από τις δύο βασικές κατευθύνσεις (πολιτικής-ποινικής και διοικητικής), ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η λειτουργία της Σχολής. 5. Συνιστάται για πρώτη φορά θέση συμβούλου επιμόρφωσης, την οποία καταλαμβάνει καθηγητής πανεπιστημίου με ειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, προκειμένου να ενημερώνονται εγκαίρως όλοι οι δικαστές για τις εξελίξεις της νομοθεσίας και της νομολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 6. Αναμορφώνονται πλήρως οι διατάξεις που αφορούν στην επιλογή των εκπαιδευομένων, τόσο ως προς τα όρια ηλικίας, όσο και προς την αναλογία της βαθμολογίας μεταξύ γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Η διεξαγωγή τόσο των γραπτών όσο και των προφορικών γίνεται στην έδρα της σχολής. Υιοθετούνται, επίσης, ρυθμίσεις που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων. 7. Υιοθετούνται αλλαγές ως προς την κατάρτιση των νέων δικαστικών λειτουργών, με έμφαση στην ανάπτυξη θεμάτων που αναδεικνύουν την ανεξαρτησία της γνώμης τους, καθώς και ως προς την αξιολόγηση των μαθημάτων κατά το δεύτερο στάδιο της κατάρτισης, ώστε ο τελικός βαθμός να αποδίδει την αξιολόγηση όλων των διδασκόντων, ενώ καταργείται η προφορική διαδικασία κατά την αποφοίτηση. 8. Επέρχονται αλλαγές ως προς τον τρόπο επιλογής των δικαστών που παρακολουθούν τα προγράμματα επιμόρφωσης και ως προς τον ορισμό της Οργανωτικής Επιτροπής για την εξειδίκευση τούτων. 9. Εισάγονται νέες ρυθμίσεις για τα προσόντα που αξιολογούνται κατά το διορισμό των διδασκόντων, στους οποίους πρέπει να περιλαμβάνονται όχι μόνο δικαστικοί λειτουργοί, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου ή δικηγόροι με μεγάλη εμπειρία, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι σκοποί της λειτουργίας και ο βασικός προορισμός της σχολής. Ορίζονται, επίσης, τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης ώστε να υπάρχει διαφάνεια. 10. Εξειδικεύεται και εμπλουτίζεται το πρόγραμμα σπουδών. 11. Γίνονται, επίσης, αλλαγές σε σχέση με το διοικητικό προσωπικό. Ακόμη, με το νομοσχέδιο, αναμορφώνεται η νομοθεσία που αφορά το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε το 1966 ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Δικαιοσύνης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διεύθυνση του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου που εδρεύει στην Αθήνα, καθώς και με τις μεταθέσεις των δικαστικών.
Καθημερινή, 3/12/2010
----------------------
Ελβετία: Ψήφισαν «Ναι» στην απέλαση των εγκληματιών μεταναστών
Η πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα για «αυτόματη» απέλαση ξένων υπηκόων που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα είπε «Ναι», δίνοντας εντολή με 53% στο Εθνικό Συμβούλιο (το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) να καταρτίσει το σχετικό νόμο. Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι Ελβετοί απέρριψαν την εισαγωγή ελάχιστου φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα σε όλα τα καντόνια, μένοντας πιστοί στο «φιλικό φορολογικό κλίμα» της χωράς. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνει την αυστηρότερη στάση που υιοθετούν σταδιακά οι Ελβετοί απέναντι στους μετανάστες. Πρόσφατα, η διεθνής κοινότητα είχε εκπλαγεί από την ελβετική απαγόρευση των μιναρέδων, που είχε αποφασιστεί πάλι με δημοψήφισμα.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μεν απέλαση για μετανάστες που καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Η πρόταση που εγκρίθηκε με το δημοψηφίσμα προβλέπει αυτόματη απέλαση μαζί με την καταδίκη. Το Εθνικό Συμβούλιο καλείται τώρα να συντάξει το νόμο, ο οποίος όμως δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στις διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία για ισότιμη μεταχείριση αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές για ελεύθερη διακίνηση προσώπων (αν και εκτός ΕΕ, η Ελβετία είναι στη Ζώνη του Σένγκεν).
Η πρόταση για το δημοψήφισμα είχε κατατεθεί από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο είχε πρωτοστατήσει και στο δημοψήφισμα για τους μιναρέδες. Κεντρικό σημείο της διαμάχης ήταν ξανά (όπως και στην περίπτωση των μιναρέδων) η αφίδα υπέρ του SVP υπέρ του «ναι», που απεικόνιζε ένα λευκό πρόβατο πάνω στην ελβετική σημαία να «κλωτσάει» έξω από τη χώρα ένα μαύρο πρόβατο. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις της χώρας κατήγγειλαν ότι η αφίσα αναπαράγει (και) φυλετικά στερεότυπα.
ΤΑ ΝΕΑ, 29/11/2010
----------------------
Καταδίκη ιατρού σε κάθειρξη 7 ετών για απάτη και βαριά σωματική βλάβη σε βάρος ασθενούς
Πολλαπλές μεταστάσεις στα ζωτικά της όργανα υπέστη μια γυναίκα, που έπασχε από καρκίνο του μαστού, νόσο ιάσιμη στο 95% των περιπτώσεων, όταν πείστηκε από γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο στην ειδικότητα, που της είχε συστηθεί και ως «ολιστικός», να εγκαταλείψει την ενδεδειγμένη θεραπεία (χειρουργείο-χημειοθεραπείες) και να καταφύγει στα… άλατα και στα πανάκριβα βοηθήματα διατροφής που της χορηγούσε ο ίδιος. Και όταν η δίαιτα αποτοξίνωσης, στην οποία την υπέβαλε, της προκάλεσε βαριά βλάβη, που «κατέστησε τη νόσο μη ιάσιμη, μειώνοντας δραματικά το προσδόκιμο ζωής της», ο «ολιστικός», που έκοβε αποδείξεις ωτορινολαρυγγολόγου, έκοψε και… ρόδα μυρωμένα. Η γυναίκα προσέφυγε τελικά στην κλασική ιατρική, αλλά και στη Δικαιοσύνη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, που δίκασε ερήμην τον 70χρονο γιατρό, Θωμά Χρηστίδη, τον καταδικάσε σε συνολική ποινή εφτά ετών, με αναστολή, για απάτη, αλλά και για τη βλάβη υγείας που υπέστη η μηνύτρια, αναγνωρίζοντάς του κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί καταδίκη μόνο για βαριά σωματική βλάβη της παθούσης, Ευαγγελίας Θεοτοκάτου, οικονομολόγου, που έχει διατελέσει επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Ολα ξεκίνησαν όταν η ασθενής, το 2003, που διαγνώστηκε η ασθένεια, και της είχε συστηθεί από γιατρούς του «Αγίου Σάββα» να υποβληθεί σε ολική αφαίρεση δέξιου μαστού, ζήτησε τη γνώμη του «ολιστικού», ο οποίος υποσχόταν σε ασθενείς με διάφορες νόσους θεραπεία με «εναλλακτικές μεθόδους». Για να τους πείθει, είχε εγκαταστήσει στο ιατρείο του «ειδικά» μηχανήματα, με τα οποία πραγματοποιούσε διάφορα τεστ, που διαρκούσαν πολλή ώρα και τα χρέωνε με υπέρογκα ποσά. Οταν η μηνύτρια τον επισκέφτηκε, «της έκανε τεστ επί 4.30 ώρες και της πήρε με… έκπτωση 430 ευρώ, αντί 607. Της συνέστησε να αποφύγει τη συμβατική θεραπεία, γιατί θα οδηγούσε σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και διάχυση του καρκίνου. Εντόπισε δε την αιτία του στις αλλεργιογόνες ουσίες με τις οποίες είχε βομβαρδισθεί από τον μέχρι τότε τρόπο ζωής της. Την υπέβαλε σε εκτεταμένη δίαιτα αποτοξίνωσης, με παράλληλη χρήση αλάτων και της χορηγούσε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ομοιοπαθητικά, με κόστος από 350 έως 800 ευρώ τη φορά, τα οποία άλλοτε τα αγόραζε από φαρμακείο, άλλοτε της τα χορηγούσε ο ίδιος. Οταν «άρχισε η κόπωση, καθώς μεγάλωσε ο όγκος μου, έλεγε -κατέθεσε η γυναίκα- ότι ο οργανισμός προσπαθούσε να τον αποβάλει, πράγμα που καταδείκνυε την επιτυχία της μεθόδου. Ελεγε ότι οι άσχημες αιματολογικές εξετάσεις μου οφείλονταν σε άγχος». «Υστερα από τρία χρόνια και αφού κατέβαλλα υπέρογκα ποσά, τα περισσότερα χωρίς αποδείξεις, άρχισα να έχω αναπνευστική δυσφορία, αλλά έλεγε ότι ήταν αλλεργικά συμπτώματα, που οφείλονταν στους “ευρωμύκητες” που υπάρχουν στην Κέρκυρα -όπου ζω-, λόγω του υγρού κλίματος». «Την άνοιξη του 2006, μεταβάλλοντας απόψεις, μου σύστησε να αφαιρέσω τον όγκο. Με παρέπεμψε σε εναλλακτικούς χειρουργούς, που μου σύστησαν να επιστρέψω στην κλασική Ιατρική. Ο ίδιος έκανε ομοιοπαθητικές ενέσεις γύρω από τον όγκο. Ακόμη και όταν διαπιστώθηκε η εξάπλωση του καρκίνου, έλεγε να μην κάνω χημειοθεραπεία και να συνεχίσω τη δική του».
Ελευθεροτυπία, 29/11/2010
----------------------
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ (12.600) ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ Κάθε μήνα 200 νέοι κρατούμενοι
Οι μαζικές συλλήψεις μικροεγκληματιών από την ομάδα ΔΙΑΣ και η μη εξαγορά των μικρών ποινών λόγω οικονομικής κρίσης γεμίζουν τα σωφρονιστικά καταστήματα Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα οι κρατούμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Σχεδιάζουν μια συντονισμένη διαμαρτυρία αποχής συσσιτίου καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης. Μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, κρατάει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. Οι ελληνικές φυλακές βρίσκονται ήδη στο σημείο μηδέν και μια σπίθα είναι αρκετή για να προκαλέσει την έκρηξη. Η οικονομική κρίση αυξάνει με γεωμετρική, σχεδόν ανεξέλεγκτη, πρόοδο τον αριθμό των εγκλείστων. Κάθε μήνα μπαίνουν στις φυλακές 200 νέοι κρατούμενοι, διογκώνοντας επικίνδυνα τον υπερπληθυσμό τους. Πρώτη φορά το σύνολο των κρατουμένων ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ των 12.600 εγκλείστων, από τους οποίους οι 7.300 (ποσοστό άνω του 60%) είναι αλλοδαποί.
Η κατάσταση μοιάζει σχεδόν μη αναστρέψιμη, καθώς στις αρχές του χρόνου, αν δεν υπάρξει κάποια ριζική παρέμβαση, ο πληθυσμός των φυλακών θα ξεπεράσει τα 13.000 άτομα! «Σε λίγο θα βάλουμε στρώματα και στις τουαλέτες» έλεγε στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Α. Αραβαντινός, που γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα. Βασική αιτία της ξαφνικής αυτής αύξησης του αριθμού των φυλακισμένων είναι οι μαζικές συλλήψεις μικροεγκληματιών από τις ομάδες ΔΙΑΣ της αστυνομίας. Η μηδενική ανοχή και η συνεχής δίωξη όλων των δραστών μικροαδικημάτων οδηγεί τους περισσότερους απ΄ αυτούς στη φυλακή, καθώς, αν και καταδικασμένοι σε μικρές σχετικά ποινές, δεν έχουν χρήματα να τις εξαγοράσουν. «Ξέρουμε περιπτώσεις ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός μήνα, αλλά δεν έχουν ούτε 600 ευρώ για να αποφυλακισθούν», έλεγε στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκφράζοντας το βαθύ προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Είναι φανερό ότι πολλοί προτιμούν την «ασφάλεια» της φυλακής από τον έξω κόσμο, αυξάνοντας όμως το οικονομικό κόστος του σωφρονισμού. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2011 για τις δαπάνες και άλλα έξοδα των σωφρονιστικών καταστημάτων κινείται αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2009, όταν ο πληθυσμός των φυλακών ήταν πολύ μικρότερος.
Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα οι κρατούμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, σχεδιάζουν μια ακόμη συντονισμένη διαμαρτυρία αποχής συσσιτίου, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, τις εξοντωντικές ποινές και τον περιορισμό στοιχειωδών δικαιωμάτων τους (π.χ. άδειες, αποφυλακίσεις). Προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης επιχειρούν να συμβάλουν (υπολογίζεται ότι αφορούν περί τους 1.000 κρατουμένους) τα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης για αύξηση του ορίου εξαγοράς των ποινών από τα δύο στα τρία χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή της εξαγοράς και διεύρυνση της εναλλακτικής, κοινωφελούς εργασίας, τα οποία θα ψηφιστούν ώς τον Ιανουάριο. Ομως και αυτά θεωρούνται από πολλούς μέτρα πεπερασμένης διάρκειας. Ανάσα, αλλά ύστερα από αρκετούς μήνες, αναμένεται να δώσουν επίσης οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με την αναδιαμόρφωση των ανώτατων ορίων των ποινών, αλλά κυρίως ο νέος νόμος περί ναρκωτικών, με τον οποίο θα εξορθολογισθούν όλες οι επιβαλλόμενες ποινές (και τα ισόβια).
Ελευθεροτυπία, 28/11/2010
----------------------
Ένα εκατομμύριο μηνύσεις εκκρεμούν στην Ελλάδα!
Εκατομμυριούχος… στις μηνύσεις αναδεικνύεται η Ελλάδα! Το γεγονός αυτό αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα, αφού καθιστά τη Δικαιοσύνη τον «μεγάλο ασθενή», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναναγιώτης Μπρακουμάτσος.
Συνολικά στο 1.000.000 αναμένεται να ανέλθουν εντός του 2010 οι μηνύσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι 300.000 έχουν κατατεθεί μόνο στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γιώργος Καλαμίδας. Ενδεικτικό, μάλιστα, της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργεί ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων είναι το ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δικογραφίες που εκκρεμούν από το 1990! Έτσι, μία υπόθεση που εισάγεται τώρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα φτάσει να εκδικαστεί το 2015. Η τεράστια καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, όμως, έχει και επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, μπλοκάροντας επενδύσεις και άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Όπως τόνισε ο κ. Μπρακουμάτσος, η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στην οικονομική ανάπτυξη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι», δηλ. την κυβέρνηση και τη νομοθετική εξουσία, να μην αφήσουν στην τύχη της τη Δικαιοσύνη, γιατί θα καταρρεύσει. Επεσήμανε, πάντως, πως πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης, καθώς μπορεί να είναι ολέθριες, διότι έχουν και επιπτώσεις εκτός των συνόρων της χώρας. Αφορμή για την αναφορά του αυτή ήταν πρόσφατο δισέλιδο δημοσίευμα στο περιοδικό «Der Spiegel» με τον τίτλο «Eλλάδα- Η ασθένεια της ατιμωρησίας». Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, από την πλευρά του, έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης.
Μία απ’ τις προτάσεις που ακούστηκαν στη Γ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης των υποθέσεων στα δικαστήρια είναι η παράταση του ωραρίου κατά δύο ώρες, κάτι ωστόσο που αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από τους δικηγόρους. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί σε ψήφισμά τους δήλωσαν αρνητικοί στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, αναφέρθηκε στις πληροφορίες για σχεδιασμό κινητοποιήσεων μέσα στις φυλακές το προσεχές διάστημα και έκανε έκκληση στους εισαγγελείς που είναι υπεύθυνοι για τα σωφρονιστικά καταστήματα να είναι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εδώ και καιρό επιχειρείται από συγκεκριμένους ανθρώπους να δημιουργηθεί πρόβλημα στις φυλακές. Πρωταγωνιστές φέρονται να είναι κάποιοι που αυτοχαρακτηρίζονται πολιτικοί κρατούμενοι σε συνεργασία με ποινικούς, οι οποίοι αντιδρούν στην προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για λήψη μέτρων φιλελευθεροποίησης.
Zougla.gr, 28/11/2010
----------------------
Ενταλμα σύλληψης για τον Βασίλη Παλαιοκώστα
Ο 45χρονος καταζητούμενος ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας έστειλε στην λεωφόρο Κατεχάκη το δέμα-βόμβα που σκότωσε στις 24 Ιουνίου 2010 τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, επιβεβαιώνοντας σχετική αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 για την εμπλοκή του γνωστού ποινικού στην αποστολή του φονικού δέματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ο ίδιος καταζητούμενος ήταν αυτός που πυροβόλησε το πρωί της περασμένης Κυριακής εναντίον αστυνομικών της Ασφαλείας Λειβαδιάς, τραυματίζοντας εναν εξ αυτών.
Η ΕΛΑΣ εφτασε στην εξιχνίαση των δύο υποθέσεων καθώς αποτυπώματα του Παλαιοκώστα βρέθηκαν σε υπολείμματα του φακέλου που στάλθηκε στο γραφείο του κ Χρυσοχοΐδη αλλά και στο αυτοκίνητο μάρκας Audi που εγκατελειψαν ο καταζητούμενος κι άλλος ένας συνεργός του στην Χαιρώνεια Βοιωτίας, μετα την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΛΑΣ γνωρίζει την ταυτότητα και του συνεργού του Παλαιοκώστα στο αιματηρό περιστατικό της Κυριακής, ενώ σε εξέλιξη ήταν ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη τους. Τις σχετικές έρευνες πλέον συντονίζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία . Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ενταλμα σύλληψης του Βασίλη Παλαιοκώστα από τον 13ο ανακριτή της Αθήνας. Με βάση το ένταλμα ο καταζητούμενος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατά συρροή, ανθρωποκτονία με πρόθεση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας από τρομοκρατική οργάνωση και θανατηφόρα έκρηξη. Το απόγευμα της 24ης Ιουνίου 2010 είχε εκραγεί βόμβα με δέμα που είχε σταλεί στο γραφείο του κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Κολωνάκι και το οποίο μεταφερθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να υπάρχει κανείς ελεγχος του στα διάφορα σταδια μεταφοράς του. Σε κείμενο που εστάλη - 15 ημέρες αργότερα - στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» υπήρχαν αναφορές για τον τρόπο συσκευασίας κι αποστολής του δέματος, με την υπογραφή «Θανάσης Κλάρας», το ψευδώνυμο δηλαδή του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. Ωστόσο ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη οργάνωση δεν είχε γίνει. Λίγες εβδομάδες πριν από τη συγκεκριμένη επίθεση ο Παλαιοκώστας είχε στείλει επιστολή στην ίδια εφημερίδα όπου προχωρούε σε επικριτικά σχόλια κατά του κ Χρυσοχοΐδη. Η ΕΛΑΣ κατέληξε στην εμπλοκή του Βασίλη Παλαιοκώστα όταν το παλαμικό αποτύπωμά του βρέθηκε με την χρήση ειδικών χημικών ουσιών σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού του φακέλου που απέμεινε από την ισχυρή έκρηξη της βόμβας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κατασκευαστής του δέματος ήταν συνεργάτης του 45χρονου ποινικού, ο οποίος ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, μαζί με τον αδελφό του Νίκο, προχώρησαν σε σειρα κλοπών και διαρρήξεων. Συνεργάσθηκαν σε διαφορες ληστείες με τους ποινικούς Κ. Σαμαρά, Π Κερεμίδη και Μ. Μακρυγιάννη. Το 1995 ο Βασίλης και ο Νίκος Παλαιοκώστας προχώρησαν στην απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαϊτογλου. Συνελήφθη ύστερα από τροχαίο ατύχημα κοντα στην Θήβα. Δραπέτευσε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2006 με ελικόπτερο μαζί με τον κακοποιό Αλκετ Ριζάι. Συνελήφθη το καλοκαίρι του 2008 μετα την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Δραπετεύσε πάλι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2009 μαζί με τον Ριζάι κι από τότε είναι άφαντος. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διέθετε τα τελευταία χρόνια σειρά πληροφοριών ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε αναπτύξει σχέσεις με 2-3 άτομα που είχαν κεντρικό λόγο στο εγχώριο ανταρτικο πόλης. Ο 45χρονος ποινικός φερεται να συνεργασθηκε στην απαγωγή Μυλωνά με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου από την Θεσσαλονίκη, ενω στην συνέχεια φερεται να ήλθε σε επαφή με υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις, προκειμένου να του παραδώσουν οπλισμό μέσω Κρήτης. Συμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο Βασίλης Παλαιοκώστας χρηματοδότησε με μέρος των λύτρων από την απαγωγή Μυλωνά το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» των ένοπλων οργανώσεων. Στις 15 Απριλίου 2009 ο Βασίλης Παλαιοκώστας πέφτει σε μπλόκο αστυνομικών στο Αλεποχώρι. Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών κατόρθωσε να διαφύγει και από τότε χανονται τα ίχνη του. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν από καιρό διαφορες πληροφορίες για τις κινήσεις του και ανάμεσα σε αυτές ότι είχε καταφύγει στην Αλβανία ή ότι είχε αναχωρήσει για ένα μεγαλο χρονικό διάστημα για την Βραζιλία! Υπήρξαν ακόμη ορισμένες ασαφείς πληροφορίες ότι συμμετείχε σε ληστείες τραπεζών που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε διάφορα σημεία της Στερεας Ελλάδος, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, χωρίς να υπάρξει σχετική επιβεβαίωση. Οι τελευταίες πληροφορίες της ΕΛΑΣ τον έφεραν «να κρύβεται κάπου στην Θεσσαλονίκη». Για την συμπλοκή με τους αστυνομικούς στην Λειβαδιά, το πρωί της Κυριακής, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν αρχικά ενδείξεις ότι πρόκειται για έργο «συμμορίας αλλοδαπών» που έχουν εμπλακεί και σε άλλες ληστείες στην Αιγείρα, στο Κιάτο, στην Αμφίκλεια κι αλλού. Τώρα επανεξετάζεται αν ο Βασίλης Παλαιοκώστας συμμετείχε σε ληστείες ή αν το περιστατικό της ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς είναι άσχετο με τις προαναφερόμενες ληστρικές επιθέσεις.
Το Βήμα, 8/2/2011
-------------------
Emeritus Professor Calliope Spinellis
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".
... by Nestor E. Courakis Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions. How might this improvement be achieved, however?
...
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.
He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology. He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
by Nestor E. Courakis Professor of Criminology University of Athens (GR)
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
“Asking people…” Interesting questions and even more interesting responses
The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:
"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”
The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars…