ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 22 - Ιούνιος 2012  
Ζήσης Κωνσταντίνου

«...οι Δικαστικοί Λειτουργοί επηρεάζονται από το περί δικαίου αίσθημα του λαού και τα ΜΜΕ»


διαβάστε περισσότερα...
Η πορνογραφία ανηλίκων στο διαδίκτυο (ά. 348Α ΠΚ)
 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 έλαβε χώρα στην αίθουσα Δρακοπούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα με θέμα την «Αντιμετώπιση του Εγκλήματος της Παιδικής Πορνογραφίας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου προς τιμήν του αείμνηστου Πέτρου Κακκαλή, επίτ. Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.
 
Η εισήγηση του Καθηγητή Νέστορα Κουράκη στην εν λόγω ημερίδα, η οποία δημοσιεύεται εδώ,  αποτελεί μια περιεκτική θεώρηση για να τεθούν προβληματισμοί και προτάσεις αναφορικά με το υπό εξέταση ζήτημα. Ειδικότερα, στη μελέτη αυτή εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο, διεθνές και ελληνικό, με το οποίο αντιμετωπίζεται η πορνογραφία ανηλίκων, αναδεικνύεται ο δικαιολογητικός λόγος τιμώρησης και το προστατευόμενο έννομο αγαθό αυτού του εγκλήματος, στη συνέχεια αναλύονται τέσσερα ειδικότερα ερμηνευτικά ζητήματα μέσω της εξέτασης των οποίων προσδιορίζονται ευκρινέστερα και τα όρια ποινικοποίησης της πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα και τέλος διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις για προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος
 
διαβάστε περισσότερα...

Δημοσίευση φωρογραφιών οροθετικών γυναικών;

 
Η είδηση σχετικά με την ύπαρξη οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ κυρίως λόγω της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών τους προς ενημέρωση των πολιτών και εντοπισμού των πελατών τους, στους οποίους είναι πιθανό να μετέδωσαν την ασθένεια.
 
Με αφορμή τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματος τίθεται το εξής ερώτημα: Ποια η γνώμη σας για την πρόσφατη είδηση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και την έκταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο θέμα από τα Μ.Μ.Ε.; Συμφωνείτε με τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους ή πιστεύετε ότι μια τέτοια δημοσιοποίηση αγγίζει, τελικά, τα όρια της διαπόμπευσης;

διαβάστε περισσότερα...

Jock Young
 
Ο Jock Young, βρετανός κοινωνιολόγος και εγκληματολόγος, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία διδάσκοντας κοινωνιολογία στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στο τεχνολογικό κολλέγιο του Enfield. Ανήσυχο και δραστήριο πνεύμα, είναι ένας από τους πατέρες της θεωρίας της "νέας εγκληματολογίας". Ανέλυσε επίσης τη θεωρία του αριστερού ρεαλισμού καθώς και αυτή του ηθικού πανικού.
 
Η σπουδάια επιστημονική του πορεία αναλύονται από τη Μάρθα Λεμπέση και τη Μελίνα Στρούγγη.
 
Επίσης, δείτε σε video εισήγηση του Jock Young  με θέμα: "Moral Panic and the Sociological Imagination", η οποία έλαβε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου 20120 στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.
 

διαβάστε περισσότερα...
«ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ»

Η Ομάδα Δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας σας προσκαλεί στο δεύτερο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18.00 στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών (Ακαδημίας 45 Α, 1ος όροφος) με εισηγητές την Όλγα Θεμελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και τον εγκληματολόγο Κωνσταντίνο Πανάγο

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του Τόμου των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε στις 21 & 22/10/2011 με θέμα: "Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, Προκλήσεις και Προοπτικές". H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00, στην αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης, Μαυρομιχάλη 23.
 
 
«ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ»

Η Ομάδα Δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας σας προσκαλεί στον κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνει υπό τον γενικό τίτλο «Δύο γενιές εγκληματολόγων συζητούν επί εγκληματολογικών ζητημάτων» κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013. 1ο Σεμινάριο: «Στάσεις και αντιλήψεις ελλήνων φοιτητών για τη διαφθορά: Πορίσματα μιας έρευνας», Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.30, Λυκαβητού 1γ.

 
Το "αίσθημα αδυναμίας" των ηλικιωμένων και ο φόβος του εγκλήματος

 
 
Στη μελέτη που ακολουθεί επιχειρείται η διερεύνηση του φόβου του εγκλήματος, της έννοιας του "ευάλωτου" και του αισθήματος "αδυναμίας" ιδίως σε άτομα τρίτης ηλικίας. Για τη θεμελίωση των αναλύσεων παρουσιάζονται τα αποτελέσματα πιλοτικής έρευνας σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω...

διαβάστε περισσότερα...
«Υπάρχουν “ghettos”στο κέντρο της Αθήνας;
της Καθηγήτριας
Χριστίνας Ζαραφωνίτου
 
Τα τελευταία χρόνια η φυσιογνωμία και η πληθυσμιακή σύνθεση στο κέντρο της Αθήνας έχει αλλάξει ριζικά, εξαιτίας ιδίως της αθρόας προσέλευσης αλλοδαπών. Η Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου και η ερευνητική της ομάδα, στηριζόμενοι στη διεθνή επιστημονική εμπειρία, στην επιτόπια παρατήρηση και στη μελέτη του λόγου των ίδιων των κατοίκων του Κέντρου της Αθήνας δίνουν απαντήσεις στο δύσκολο ερώτημα αν μπορούν συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας να χαρακτηρισθούν ως ‘ghettos’.
διαβάστε περισσότερα...

«Πρόγραμμα δραστηριοτήτων επιμορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα ανηλίκων μεταναστών στις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων εκτός των χώρων φιλοξενίας τους»

Η "ΕΠΑΝΟΔΟΣ" και η "ΑΡΣΙΣ" υλοποίησαν από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2012 το «Πρόγραμμα δραστηριοτήτων επιμορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα ανήλικων μεταναστών στις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων εκτός των χώρων φιλοξενίας τους»  το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και υλοποιήθηκε στις Ε.Π.Α. Αθηνών, Πειραιά, Σπάρτης, Χανίων και Ηρακλείου. 


διαβάστε περισσότερα...
 
1η εκπαιδευτική διημερίδα με θέμα: "Πρόληψη της βίας στο σχολείο: Η διαμεσολάβηση των συνομηλίκων"
 
...διοργανώθηκε από την Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Ανοικτό Κέντρο Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 και περιελάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και διάλογο στην ολομέλεια των συμμετεχόντων. Δείτε σε video τις εισηγήσεις...
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Πολιτικά Εγκλήματα και Μεταβατική Δικαιοσύνη»
 
... («Political Crimes and Transitional Justice») διοργανώθηκε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (ΚU Leuven), του παλαιότερου σωζόμενου καθολικού πανεπιστημίου στον κόσμο. Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη βελγική πόλη και συγκεντρώνει πλήθος ακαδημαϊκών και φοιτητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τρέφουν έντονο ενδιαφέρον για το ποινικό και ανθρωπιστικό δίκαιο.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Ημερίδα με θέμα: «Κακοποίηση: όταν τα παιδικά όνειρα γίνονται εφιάλτες»
 
διοργανώθηκε από τo Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών & Εφήβων του Γ.Ν.Α. “ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ”  την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Ημερίδα με θέμα: "Μεγαλώνοντας ένα παιδί μέσα από τα κάγκελα της φυλακής"
 
πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2011 από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα. Στην εν λόγω ημερίδα έλαβαν μέρος και εισηγητές από το εξωτερικό ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν τα πορίσματα του ομώνυμου προγράμματος το οποίο το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού υλοποιεί με εταίρους από το εξωτερικό και τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Daphne» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.
 
Στις ειδήσεις αυτού του τεύχους παρουσιάζονται μεταξύ άλλων το πρόσφατο μακελειό σε κινηματογράφο του Ντένβερ στις Η.Π.Α, δυο εξαιρετικού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος περιπτώσεις δολοφόνων-κανίβαλων, καθώς και νέα από τη χώρα μας όπως η αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας.
 
διαβάστε περισσότερα...

(Αμερικανική) δικαιοσύνη για όλους; Justice for all?
 

Η Αθηνά Κουφού παραθέτει τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων που βρέθηκαν σε λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο ή κοινώς είχαν το «λάθος» χρώμα, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν από αμερικανικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη, ή ακόμα χειρότερα, στην θανατική ποινή για εγκλήματα που δεν διέπραξαν!
 
Στο εν λόγω άρθρο, επίσης, βρίσκουμε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι παρέμειναν έγκλειστοι στις αμερικανικές φυλακές για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δικαιωθούν χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας (για παράδειγμα μέσω της χρήσης τεστ DNA), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλαβαν καν αποζημίωση για τα χρόνια της άδικης, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, φυλάκισής τους.
 
διαβάστε περισσότερα...Ο εγκληματίας στο έργο του Ντοστογιέφσκι

 

 
Σε αυτό το τεύχος φιλοξενείται ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Καθηγητή Γιάννη ΠανούσηΟ Εγκληματίας στο έργο του Ντοστογιέφσκι∙ Υπο-χθόνιος ή υπερ-άνθρωπος;” που αποτελεί μία μελέτη που βασίζεται στην εγκληματολογική σκιαγράφηση των ηρώων του Ντοστογιέφσκι στα δύο σημαντικότερα μυθιστορήματά του: κυρίως στον Ρασκόλνικωφ (“Έγκλημα και Τιμωρία”) και στον Ιβάν Καραμαζώφ (“Αδελφοί Καραμαζώφ”).
 
διαβάστε περισσότερα...
Η καθιέρωση του θεσμού των Οικογενειακών Επισκέψεων στην ελληνική σωφρονιστική νομοθεσία
 
Με την παρούσα μελέτη ο Νίκος Βαρβατάκος επισημαίνει την ανάγκη καθιέρωσης στα ελληνικά καταστήματα κράτησης του θεσμού των Οικογενειακών Επισκέψεων.
 
Ο κ. Βαρβατάκος αναλύει τον εν λόγω θεσμό, ο οποίος εφαρμόζεται στα σωφρονιστικά καταστήματα  άλλων χωρών και στοχεύει, πρωτίστως, στην ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών των κρατουμένων. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για την ανάγκη καθιέρωσης του θεσμού αυτού στηρίζονται τόσο στην ανάγκη ενδυνάμωσης των δεσμών των εγκλείστων με τον έξω κόσμο όσο και στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών κράτησής τους.
 
Η ενδυνάμωση των προαναφερθέντων δεσμών είναι κεφαλαιώδους σημασίας, διότι συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων μετά την αποφυλάκισή τους.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA