ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 9 - Νοέμβριος 2008


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Βγαίνουμε στο δρόμο και Σας ρωτάμε:

 

                                                                           Αρτεμισία Παππά,
φοιτήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών
Κωνσταντίνος Πανάγος,
φοιτητής Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης
και
Σοφία Παναγιωτοπούλου,
ασκούμενη δικηγόρος

«Θα αναφέρατε στις αρχές απόπειρα βιασμού ή βιασμό σε βάρος σας; 
Ναι ή όχι; Γιατί;»

Ποιά θα ήταν η αντίδρασή σας σε ένα τόσο βίαιο γεγονός; Η γενετήσια ζωή ανήκει στον πυρήνα της προσωπικότητας μας. Η απάντηση ίσως δεν είναι τόσο εύκολη, το ζήτημα έχει πολλές πτυχές και είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.
 
Βγήκαμε λοιπόν στους δρόμους των τριών μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα  και ρωτήσαμε την γνώμη σας για αυτό το τόσο δύσκολο  και πάντα επίκαιρο θέμα. 


ΑΘΗΝΑ

Αγγέλα 34, τραπεζικός υπάλληλος

"Σαφέστατα και θα το ανέφερα….Λόγω και της ηλικίας μου, νιώθω πιο δυνατή να το κάνω. Με την σιωπή δεν κερδίζεις τίποτα……Όμως όλα αυτά τα λέω  υποθετικά δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαι ασφαλής. Εάν γινόταν στη πραγματικότητα δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα ακριβώς….Ίσως η ταλαιπωρία της διαδικασίας καταγγελίας να με σταματούσε. Σίγουρα δεν θα με ενδιέφερε τι θα έλεγε ο κόσμος, η ψυχολογία είναι ίδια, το ξέρουν δεν το ξέρουν:  εσύ νομίζεις πως όλοι γνωρίζουν ότι σε βίασαν κι ας μην έχουν ιδέα."
 
 
Παναγιώτα 47, ιδιωτικός υπάλληλος

"Ναι, θα πήγαινα στην αστυνομία. Δεν θα φοβόμουν για την αντίδραση των άλλων απέναντι στο ζήτημα, πλέον η ζωή με έχει μάθει να αντιμετωπίζω και δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύω είναι θέμα ωριμότητας το εάν θα το καταγγείλεις ή όχι. Άλλωστε σήμερα οι εποχές έχουν έχει αλλάξει….δεν υπάρχουν πια ταμπού για το βιασμό στη κοινωνία."
 
 
Στέφανος 37, ιδιωτικός υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρίας

"Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θα το κατήγγειλα. Θα ένιωθα μεγάλη αμηχανία….κανείς δεν θα με πίστευε. Θα γελοιοποιούμουν…Είναι περίεργο θέαμα άντρας να έχει πέσει θύμα βιασμού…από γυναίκα."
 
 
Τάνια 17, μαθήτρια Γ’ Λυκείου

"Ναι σίγουρα…όχι μόνο το βιασμό αλλά και την απόπειρα θα την κατήγγελλα. Ο φόβος είναι ο ίδιος. Και τα δύο είναι άσχημη κατάσταση. Ένας βιαστής είναι μεγάλος κίνδυνος για την κοινωνία. Σκεπτόμενη όχι  μόνο εμένα αλλά και τους άλλους που θα κινδύνευαν στο μέλλον, θα ήθελα αυτός ο άνθρωπος να πάει φυλακή. Δεν θα με σταματούσε τίποτα. Όλα τα άλλα, ακόμη και η ταλαιπωρία που μπορεί να υποστώ, είναι ασήμαντα μπροστά στον ίδιο το βιασμό."
 

Κατερίνα 27, ιδιωτικός υπάλληλος
 
"Σίγουρα θα το σκεφτόμουν παραπάνω εάν ο δράστης προέρχονταν από το οικογενειακό ή εργασιακό χώρο. Οι επιπτώσεις της καταγγελίας είναι πολλές και για το θύμα Σε κάθε περίπτωση θα μου ήταν πιο εύκολο να το πω εκείνη την στιγμή. Περνώντας ο καιρός δεν θα έβρισκα την δύναμη. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, ειδικά εάν ο δράστης είναι άγνωστος."
 
 
Ελένη 31, ιδιωτικός υπάλληλος 

"Δεν θα το κατήγγελλα. Το στίγμα του βιασμού σε κυνηγάει μια ζωή. Πολλές φόρες μπορεί το θύμα να θέλει να το ξεπεράσει και να μην το αφήνουν οι άλλοι. Οι αντιλήψεις της κοινωνίας θα μου σφράγιζαν το στόμα. Για κάποιους είναι αυτονόητη η καταγγελία, σε πολλές περιπτώσεις όμως  η ίδια η καταγγελία πληγώνει το ίδιο με το βιασμό και γίνεσαι θύμα για δεύτερη φορά. Θα είχα μεγάλο θυμό, που δεν θα ήξερα πώς να το διαχειριστώ."
 

Άννα 20, φοιτήτρια Παντείου

"Ο βιασμός είναι  βάναυση κακοποίηση. Θα το κατήγγελλα  γιατί αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος  να νιώσω ανακούφιση μετά το σοκ του βιασμού. Όλη η ταλαιπωρία θα άξιζε προκειμένου να πιάσουν το δράστης . Θα ήταν τρομερό να το έκανε μετά σε κάποια άλλη. Θα ένιωθα υπεύθυνη. Θα παραμέριζα τους φόβους μου για να τιμωρηθεί για το έγκλημα που διέπραξε."
 
 
Γιάννα 25, λογίστρια

"Μετά από ένα τέτοιο περιστατικό θα ήμουν τρομερά ευάλωτη. Είναι ταμπού στην κοινωνία μας να μιλάς ανοιχτά για τέτοιου είδους προβλήματα. Όμως θεωρώ σωστό να ζητήσω την τιμωρία του δράστη. Από μόνη μου δεν θα το έκανα, δεν θα είχα την δύναμη να ασχοληθώ με την όλη διαδικασία. Θα χρειαζόμουν την στήριξη του οικογενειακού μου περιβάλλοντος."
 
 
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
 
Χαρά, 22, Φοιτήτρια ΟΔΕ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 
Παρόλο που θα φοβόμουν την αντίδραση του κοινωνικού μου περιβάλλοντος, καθώς θα με αντιμετώπιζαν με οίκτο, θα το κατήγγειλα, γιατί θα ήθελα να νιώθω την ικανοποίηση να δω τον δράστη να πληρώνει για το κακό που προσπάθησε να μου κάνει. Θα αισθανόμουν πολύ περισσότερο θύμα αν τον άφηνα να μείνει ατιμώρητος. Δε θα επέτρεπα στον εαυτό μου να δειλιάσει.
 
 
Αναστασία, 43, Οικιακά
 
Για να είμαι ειλικρινής, αν ο δράστης ήταν κάποιος άγνωστος, θεωρώ ότι η αστυνομία δε θα ήταν αποτελεσματική ιδιαίτερα. Μιλώ υποθετικά, φυσικά, αλλά γενικά δε θα έμπαινα στη διαδικασία να το καταγγείλω άμα δεν ήμουν σίγουρη ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αν δηλαδή δεν οδηγούσε η πράξη μου αυτή στη σύλληψη του δράστη.
 
 
Ηλιάνα, 32, Ιδιωτική Υπάλληλος
 
Αν μου συνέβαινε κάτι τόσο τραγικό, ίσως να κλεινόμουν στον εαυτό μου και να μη μιλούσα σχετικά σε κανένα, πόσο μάλλον στις αρχές. Θα προσπαθούσα να το ξεπεράσω, να το αποβάλω τελείως από τη μνήμη μου και η καταγγελία δε νομίζω ότι θα με βοηθούσε ιδιαίτερα σε αυτό. 
 
 
Ζωή, 22, Φοιτήτρια Πολυτεχνείου ΑΠΘ
 
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι δε θα το κατήγγειλαν για ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο, δε θεωρώ τη στάση αυτή σωστή, αν και σέβομαι ότι είναι ένα προσωπικό ζήτημα και ο καθένας, ανάλογα με τις αντοχές του και τη ψυχοσύνθεσή του, αντιδρά διαφορετικά. Προσωπικά, είτε ο δράστης ήταν γνωστός μου, είτε όχι, θα κατήγγειλα την απόπειρα βιασμού άμεσα για να εξασφαλίσω την ασφάλεια, σίγουρα, τη δική μου, αλλά και άλλων γυναικών.
 
 
Κατερίνα, 35, Φιλόλογος
 
Είναι ίσως εύκολο να μιλάς υποθετικά, ωστόσο, ποτέ δε μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων την αντίδρασή σου. Αρχικά, σίγουρα θα ένιωσα ντροπιασμένη. Θα προσπαθούσα να το ξεπεράσω, όμως, και να προβώ σε καταγγελία. Μόνο έτσι θα ένιωθα ότι σέβομαι τον εαυτό μου. Ασφαλώς θα είχα ανάγκη, ωστόσο, από τη στήριξη της οικογένειάς μου και γενικά του στενού μου κύκλου, διαφορετικά θα αισθανόμουν εξαιρετικά δυσάρεστα.
 
 
Στέλλα, 25, Γεωπόνος
Αν ήταν κάποιος άγνωστος, σίγουρα ναι, αν και για είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρη ότι θα έβγαινε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν, όμως, ήταν κάποιος γνωστός μου, θα το συζητούσα πρώτα με τους δικούς μου ανθρώπους, ειδικά αν ανήκε στο οικογενειακό μου περιβάλλον.
 
 
Ντέλια, 23, Φοιτήτρια Φαρμακευτικής ΑΠΘ
 
Το ζήτημα αυτό είναι αλήθεια ότι με έχει προβληματίσει κατά καιρούς, όταν ακούω σχετικές ειδήσεις ή βλέπω μια αντίστοιχη ταινία… Για να είμαι ειλικρινής, η αντίδρασή μου θα ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αλλά πιστεύω πως θα έκανα καταγγελία στις αρχές για να προστατεύσω και άλλες κοπέλες, ώστε να μη γίνουν θύματα του ίδιου εγκλήματος, αλλά και φυσικά για να εξασφαλίσω την προσωπική μου ασφάλεια.
 
 
Νατάσα, 21, Φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ
 
Ασφαλώς και θα το κατήγγειλα. Θα αποτελούσε επιδίωξή μου να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα το ζήτημα. Τέτοιου είδους εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν στην αφάνεια. Με το να σιωπήσω, απλώς θα συνέβαλα στο να διαιωνιστεί η ζοφερή αυτή κατάσταση και εις βάρος μου, αλλά και εις βάρος άλλων γυναικών.
 

ΠΑΤΡΑ
 
 
Κατερίνα, 22 ετών, φιλόλογος

"Δεν είμαι σίγουρη αλλά μάλλον θα το κατήγγελλα γιατί θέλω ο δράστης να πληρώσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ήμουν έτοιμη να δεχθώ και τις αντιδράσεις από τον οικογενειακό μου και κοινωνικό μου περίγυρο. Πιστεύω πως αν μαθευόταν θα είχε επιπτώσεις και στον εργασιακό μου χώρο."
 
 
Βίβιαν, 16 ετών, μαθήτρια

"Εγώ ναι, αλλά πιστεύω πως η μέση κοπέλα της ηλικίας μου δεν θα το τολμούσε, ειδικά λόγω του φόβου απέναντι στους γονείς της."
 
 
Δημήτρης, 27 ετών, αστυνομικός

"Δεν ξέρω τι θα έκανα. Μάλλον θα χειριζόμουν το ζήτημα προσωπικά. Θα έψαχνα να βρω τον δράστη μόνος μου."
 
 
Μαρία, 44 ετών, οικιακά

"Δεν ξέρω για μένα αλλά τα παιδιά μου θα ήθελα να μου το πουν αμέσως. Θα πηγαίναμε  στην αστυνομία και θα τα στήριζα σε ό,τι χρειάζονταν. Ένα παιδί σε τρυφερή ηλικία αντιμετωπίζει και πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Θα ήθελα να πληρώσει αυτό το κάθαρμα΄, αλλά θα ήθελα και τα παιδιά μου να ξεχνούσαν το γεγονός και να μην αισθάνονται ότι φταίνε αυτά γι’ αυτό που συνέβη."
 
 
Κωνσταντίνα, 23 ετών, δασκάλα χορού

"Αν το είχα δημιουργήσει εγώ με την συμπεριφορά μου δεν θα έδινα διαστάσεις παρόλο που μπορεί να εξελισσόταν σε κάτι που δεν θα επιθυμούσα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα το κατήγγελλα στις αρμόδιες αρχές έχοντας όμως την υποστήριξη από την οικογένειά μου."
 
 
Σοφία, 38 ετών, υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο

"Δεν θα ανέφερα τίποτα σε κανέναν και πουθενά. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο μικρά κοριτσάκια Δεν υπάρχει λόγος να αναστατώσω την οικογένειά μου. Εξάλλου τι θα γινόταν αν η αστυνομία δεν έβρισκε τον δράστη... απλά θα είχα προκαλέσει προβλήματα και στενοχώριες. Θα προσπαθούσα να το ξεπεράσω μόνη μου."  
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA