ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 16 - Νοέμβριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



10o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας με θέμα: “Crime and Criminology: From Individuals to Organizations”


της Κωνσταντίνας Κουρούση,
ΜΔΕ Εγκληματολογίας, υποψ. Δρ., Πάντειο Πανεπιστήμιο


Το δέκατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας (European Society of Criminology – ESC – url:  http://www.esc-eurocrim.org/) διεξήχθη στη Λιέγη του Βελγίου κατά το διάστημα 8-11 Σεπτεμβρίου 2010. Τη διοργάνωση ανέλαβε το Πανεπιστήμιο της Λιέγης. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επιστήμονες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από όλο τον κόσμο. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου αποτέλεσε  “Tο έγκλημα  και η εγκληματολογία : Από τα άτομα στις οργανώσεις”.  

Στις αρχές του 21ου αιώνα, στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται ότι εγκληματική δράση αναπτύσσεται τόσο από μεμονωμένα άτομα, όσο και από οργανωμένες ομάδες. Αν και η διάσταση αυτή, της οργανωμένης διάπραξης του εγκλήματος, αποτελεί όλο και πιο συχνά αντικείμενο μελετών, ωστόσο ακόμα φαίνεται να βρίσκεται σε απόσταση με την αποκαλούμενη “παραδοσιακή εγκληματολογία”, η οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της  στην ατομική εγκληματική συμπεριφορά. 

Το συνέδριο της ΕSC προσπάθησε να γεφυρώσει την απόσταση αυτή, εστιάζοντας σε μια εγκληματολογία η οποία ερευνά εξίσου το έγκλημα που διαπράττεται από μεμονωμένα άτομα όσο και από οργανώσεις. Αντίστοιχα, οι εργασίες του συνεδρίου εστίασαν όχι μόνο στις ατομικές  αλλά και στις συλλογικές «απαντήσεις» στο έγκλημα. Ακολουθώντας την παράδοση των προηγούμενων συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας,  το συνέδριο της Λιέγης περιέλαβε πολλά από τα θέματα που αφορούν στο έγκλημα, την πρόληψή του και την παρέκκλιση. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η ευρύτερη συνεργασία φοιτητών – ακαδημαϊκών και άλλων ερευνητών.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου εξετάσθηκε μέσα από τρεις βασικές ενότητες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των ολομελειών.
Στην πρώτη ενότητα, ο Καθηγητής Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge David Farrington, στην εισήγησή του με τίτλο «Επικινδυνότητα, προστατευτικοί και ωθητικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της εγκληματικής προσβολής», αναφέρθηκε στις μεθόδους μελέτης της επικινδυνότητας μέσα από την ανάλυση παραγόντων που αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες διάπραξης εγκληματικών πράξεων. Τα συμπεράσματα που παρουσιάσθηκαν ήταν αποτέλεσμα έρευνας στους νέους της πόλης Pittsburg. Ο δεύτερος εισηγητής, Michel Born, Καθηγητής Ψυχολογίας  του Πανεπιστημίου της Λιέγης, μίλησε για την «Διαιώνιση και διάδοση της παραβατικότητας μέσω της υποκουλτούρας των νέων», παρουσιάζοντας τόσο τους υποπολιτισμικούς εκείνους παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν θετικά στη διάδοση της παραβατικής συμπεριφοράς, όσο και εκείνους που λειτουργούν αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τη δεύτερη θεματική ενότητα κάλυψαν οι εισηγήσεις των Carlo Morselli, Καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Montreal και Gary La Free, Καθηγητή Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου Maryland. Ο πρώτος αναφέρθηκε στην «Άνθηση της προσέγγισης των εγκληματικών δικτύων», δίνοντας έμφαση σε βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνες σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα και το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών. Συμπερασματικά, τα  δίκτυα με εγκληματική δράση γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και απειλητικά επομένως η μελέτη τους πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την επιστήμη της εγκληματολογίας. Στη δεύτερη εισήγηση με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τους μύθους για την τρομοκρατία»,  ο Garry La Free παρουσίασε και κατέρριψε, μέσα από έρευνες δέκα ετών, μύθους σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης των τυπικών τρομοκρατικών οργανώσεων.  

Την τρίτη θεματική ενότητα άνοιξε η Βritta Kyvsgaard, Διευθύντρια του τμήματος Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δανίας, με την εισήγησή της «Εγκληματολογία και Πολιτική». Η Kyvsgaard τόνισε ότι ενώ η επιστήμη της εγκληματολογίας έχει αναπτυχθεί σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, εντούτοις οι εγκληματολόγοι ασκούν μικρή επίδραση στη δημόσια πολιτική των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Τέλος, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös της Ουγγαρίας, Katalin Gönczöl, αναφέρθηκε στις «Στρατηγικές πρόληψης του εγκλήματος στην πράξη, ως ανεξάρτητο αλλά και αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας πολιτικής», έτσι όπως εφαρμόζονται τα τελευταία οκτώ έτη στην Ουγγαρία. Ως σημαντικότερο επίτευγμα, υπογράμμισε, την ισορροπία μεταξύ της κοινωνίας ελέγχου της δημόσιας ασφάλειας και της αυτονομίας των ατόμων.

Εκτός από τις κεντρικές θεματικές ενότητες, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της εγκληματολογίας καλύφθηκαν από τις εισηγήσεις των πολυάριθμων εργαστηρίων. Αφιερωμένα τόσο στα σύγχρονα ζητήματα όσο και στις κλασικές αναζητήσεις της εγκληματολογικής σκέψης, τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο αυτό αφορούσαν τις βασικές εγκληματολογικές θεωρίες και μεθοδολογίες, τον φόβο του εγκλήματος και την τιμωρητικότητα, την παραβατικότητα ανηλίκων και την αντιμετώπισή της από την ποινική δικαιοσύνη, το φύλο, την ενδοοικογενειακή βία, το οργανωμένο έγκλημα, την αναπαράσταση του εγκλήματος από τα ΜΜΕ καθώς και θέματα γύρω από το ζήτημα  των φυλακών .

Αρκετές ήταν και οι ελληνικές συμμετοχές. Από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου με την υπ. διδάκτορα Ιωάννα Γουσέτη, στην εισήγησή τους «Ποσοτικά και ποιοτικά  χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών», παρουσίασαν δεδομένα, βασισμένα σε εθνικές και ευρωπαϊκές έρευνες, μέσα από τα οποία φαίνεται αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, ενώ η εξήγηση  αναζητήθηκε μέσα από την ανάλυση ποιοτικών παραγόντων όπως κοινωνικοί και δημογραφικοί.

Εισήγηση παρουσίασαν, επίσης,  η Λέκτορας Εγκληματολογίας Βασιλική Βλάχου, ("Εγκληματολογικές θεωρίες, έρευνες και πρακτικές : ο ρόλος των μεμονωμένων ατόμων και των οργανώσεων στη προσέγγιση του εγκλήματος") και η Δρ. Εγκληματολογίας Ευτυχία Κατσιγαράκη ("Η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος στους μηχανισμούς ανάπτυξης της νεανικής παραβατικότητας"). Από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι υπ. διδάκτορες Μάρθα Λεμπέση και Φώτης Σπυρόπουλος ("Παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του ελληνικού ηλεκτρονικού περιοδικού “the art of crime”"). Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πτυχιούχος Κωνσταντίνος Πανάγος ("Το φαινόμενο της οικογενειακής βίας στις μέρες μας και η νομική αντιμετώπισή της στην Ελλάδα" –καθώς και – "Σεξουαλική παρενόχληση στους ελληνικούς εργασιακούς χώρους").

Παρόντες στο συνέδριο ήταν και Έλληνες επιστήμονες από Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Τσουκαλά (Paris IX) και ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Αντωνόπουλος (Teesside University).

Στην ετήσια απονομή βραβείων της ESC, το "European Criminology Award" απονεμήθηκε στον καθηγητή Nils Christie για τη συνολική του προσφορά στην επιστήμη της εγκληματολογίας και το "ESC Young Criminologist Award" στον ερευνητή Torbjørn Skarðhamar για τα άρθρα του “Reconsidering the theory on adolescent-limited and life-course persistent antisocial behaviour” (British Journal of Criminology, (2009) vol 49 (6): 863-78) , και  “Distinguishing facts and artifacts in group-based modeling” (Criminology, (2010), vol 48 (1): 401-26). .

O Nils Christie, Νορβηγός κοινωνιολόγος – εγκληματολόγος, διδάσκει από το 1966 εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Επίσης ,έχει τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
 
Ο Torbjørn Skarðhamar, σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εγκληματολογία και τη στατιστική στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ενώ τον Ιούνιο του 2010 αναγορεύθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Στατιστικολόγος – Ερευνητής στο Τμήμα Ερευνών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας.

Στη τελετή λήξης, ο πρόεδρος Miklós Levay αφού ευχαρίστησε διοργανωτές και συμμετέχοντες  παρέδωσε την σημαία της  ESC στην επόμενη διοργανώτρια πόλη. Το 11ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας θα πραγματοποιηθεί στο Vilnius, της Λιθουανίας, στις 7-11 Σεπτεμβρίου 2011. 



 - Το ρεπορτάζ αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό ΠοινΔικ & Εγκληματολογία, 10/2010
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA