ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τεύχος 20 - Νοέμβριος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης
του Μάνου Τεχνίτη,
ασκ. δικηγόρου
επιμέλεια παραγωγής:
mixproductions.gr
κάμερες:
Μιχάλης Μαυρομούστακος
Άρης Λεχουρίτης
 
 
To the art of crime στο επειτειακό 20ο τεύχος την ελληνικής του έκδοσης έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τον εμπνευστή και διευθυντή έκδοσης του, τον Καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Νέστορα Κουράκη.
 
 

 

 
Ο κ. Κουράκης, φιλόξενος και ευγενικός όπως πάντα, μας άνοιξε τις πόρτες του στα δικηγορικά γραφεία JurisConsultus, όπου και διεξήχθη η συνέντευξη και επέλεξε να ξεκινήσει ευχαριστώντας όλοκληρη την ομάδα του περιοδικού για την δουλειά τους πάνω στα τεύχη της ελληνικής αλλά και της αγγλικής έκδοσης. Αναφέρθηκε μάλιστα εν πρώτοις στον Φώτη Σπυρόπουλο και τον Διονύση Χιόνη, οι οποίοι έχουν εδώ και πάνω από πέντε χρόνια την ευθύνη για την έκδοση του περιοδικού.
 
Προχωρώντας, έπειτα, στο κύριο μέρος της συνέντευξης και γνωρίζοντας την επιστημονική θέση που έχει λάβει ο κ. Κουράκης ως προς την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών, τον ρωτήσαμε ποιά είναι η άποψη του σε σχέση με τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για την αποποινικοποίηση της απλής χρήσης. Ο κ. Κουράκης αποδεικνύοντας για άλλη μιά φορά τις βαθιές εγκληματολογικές αλλά και νομικές του γνώσεις, διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική νομοθεσία θα μπορούσε, χωρίς να τροποποιηθεί, να θεωρηθεί επαρκής ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον απλό χρήστη. Και αυτό γιατί η μικρή ποινική απαξία της πράξης αλλά και οι δικαστηριακές αποφάσεις αποδεικνύουν ότι ο απλός χρήστης δεν αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας ή αξιόποινη φιγούρα. Ως προς τους ανήλικους, δε, τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας αποδεικνύουν ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών από μέρους τους τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλασιαστεί. Και επειδή ακριβώς ως ανήλικοι δεν έχουν ακόμα πλήρη διαμορφωμένη προσωπικότητα, μία ενδεχόμενη αποποινικοποίηση είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει στα μάτια τους ως προτροπή. Ας μη ξεχνάμε δε ότι στις περισσότερες χώρες που υπήρξε αντίστοιχη προσπάθεια, αυτή εν τέλει δεν προχώρησε ενώ στο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ολλανδίας, η αποποινικοποίηση δεν έχει λάβει χώρα de jure αλλά μόνο de facto, ενώ γενικά ως θεσμός δεν έχει ωφελήσει στη μείωση της χρήσης αλλά το αντίθετο.
 
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη νέων τρόπων τέλεσης εγκλημάτων εν όψει της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, ο κ. Κουράκης ξεχωρίζει δύο μεγάλες κατηγορίες. Από την μία πλευρά τους "hackers" και ελληνιστί "παραβιαστές" και από την άλλη τους χρήστες που προβαίνουν σε άλλες παραβατικές ενέργειες. Στην πρώτη περίπτωση με χαρακτηριστικό παράδειγμα χάκερ τον Κέβιν Μίτνικ ανήκουν εκείνοι που το κίνητρο τους είναι η δόξα, η πρόκληση ή το "παιχνίδι". Υπάρχει όμως και μία κατηγορία χάκερ οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις οι οποίες γίνονται με σκοπό το οικονομικό κέρδος, τη βιομηχανική κατασκοπεία ή την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Στη δεύτερη περίπτωση χαρακτηριστικά ανήκουν εκείνοι που με τη χρήση της τεχνολογίας προβαίνουν σε διακίνηση πορνογραφικού υλικού, στην παρενόχληση άλλου χρήστη, σε δυσφήμιση αντιπάλου κ.α. Τέλος μία νέα τάση που συνδέεται με τη χρήση τεχνολογικών μέσων είναι και τα οικονομικά εγκλήματα και ειδικά εκείνα τα οποία χαρακτηρίζονται από μία "νομιμοφάνεια". Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι παράκτιες εταιρείες.
 
Ο δεύτερος κύκλος της συνέντευξης μας με τον κ. Κουράκη αφιερώθηκε εξ΄ ολοκλήρου στους ανήλικους δράστες μέσα στον οποίο συζητήσαμε για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τα εγκλήματα των ανηλίκων, τον τρόπο τέλεσης τους καθώς και την απάντηση της πολιτείας σε τέτοιου είδους παραβατικές πράξεις.
 
Ως προς το προφίλ του ανήλικου δράστη ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά την συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) των ανηλίκων, των οποίων οι παραβατικές πράξεις θα χαρακτηρίζοντας τελείως περιστασιακές και με δίχως ιδιαίτερα κίνητρα. Η δεύτερη, στην οποία θα άξιζε περισσότερο να μιλήσουμε για κάποιο προφίλ, είναι εκείνη η κατηγορία στην οποία ανήκουν ανήλικοι οι οποίοι δεν μένουν απλώς σε περιστασιακές πράξεις αλλά ακολουθούν και μία περαιτέρω εγκληματική πορεία. Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται κυρίως ανήλικοι οι οποίοι συνήθως δεν έχουν καλές σχέσεις με την οικογένεια, χαμηλές αποδόσεις στο σχολείο και αναζητούν παρέες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπου και συνήθως γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αυτό το 10% απαντάται σχεδόνσε κάθε σχολείο.
 
Τα κυριότερα αδικήματα που διαπράττεί αυτή η κατηγορία είναι κυρίως οι διαρρήξεις, κλοπές και οι σωματικές βλάβες από πρόθεση. Στην ερώτηση μας αν τα εγκλήματα αυτά μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, η απάντηση του κ. Κουράκη ήταν ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που σχετίζεται με την ανία ή την περιέργεια των παιδιών καθώς και με την επιθυμία τους να αποκτήσουν μία δική τους κοινωνική ταυτότητα.

Ο Διευθυντής του theartofcrime Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης
με τον αρχισυντάκτη του theartofcrime Φώτη Σπυρόπουλο και τον Μάνο Τεχνίτη
 
 
Στη συζήτηση μας, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην κοινωνικοοικονομική κρίση και πως αυτή σχετίζεται με τους ανήλικους. Κατά τον κ. Κουράκη, λοιπόν, κατ΄ αρχήν μία αντίδραση απέναντι στις εν λόγω συνθήκες μπορεί να χαρακτηριστεί υγιής. Από εκεί και πέρα όμως, είναι λογικό μέσα σε μία κοινωνική αναστάτωση να χαλαρώνουν οι όποιοι κοινωνικοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας. Σε αυτό ακριβώς το λόγο οφείλεται εν μέρει και ο βίαιος τρόπος με τον οποίον τελείται από ανήλικο κάποιο έγκλημα το οποίο σε προηγούμενες συνθήκες θα τελούνταν με πολύ μικρότερη βιαιότητα. Σε ότι αφορά, ακόμα, τις καταλήψεις που γίνονται στα σχολεία αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά φαίνεται να μην βλέπουν κάποια διέξοδο από τα υπάρχοντα προβλήματα, να μην ονειρεύονται. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της σωστής παιδείας και της εύρεσης των πραγματικών προβλημάτων πίσω από τέτοιες αντιδράσεις.
 
Στη συνέχεια, έχοντας σαν αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις της "Συμμορίας με τα Καλάσνικοφ" στην οποία φέρεται ότι συμμετείχαν και ανήλικοι, ένας προβληματισμός που θέσαμε προς απάντηση στον κ. Καθηγητή ήταν αν εν έτει 2011 οι ανήλικοι παραβάτες έχουν γίνει πιο "άγριοι" ως προς τα εγκλήματα που τελούν. Επικαλούμενος και πάλι τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ ο κ. Κουράκης συμφώνησε με τον προβληματισμό μας, αφού τα ίδια αυτά στατιστικά δείχνουν μία αυξητική τάση στην τέλεση βαρύτερων εγκλημάτων. Ο λόγος αυτής της αύξησης μπορεί να εντοπιστεί και στο περιβάλλον των ανηλίκων, όπως είναι και οι συνθήκες κατάληψης ενός σχολείου οπότε και ο ανήλικος αναγκάζεται για ένα διάστημα να ζει σε ένα παραβατικό περιβάλλον. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να βρισκόμαστε κοντά στους ανήλικους αποτρέποντας τους από την τέλεση πράξεων που δημιουργούν περιβάλλον παραβατικότητας.
 
Στην πορεία της συνέντευξης μας μία άλλη "απορία προς απάντηση" προς τον κ. Καθηγητή ήταν η ωφελιμότητα της πρόσφατης τροποποίησης του άρθρου 126 του Ποινικού Κώδικα που αυξάνει το ελάχιστο όριο ηλικίας του ανηλίκου για τον ποινικό σωφρονισμό καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 127 που θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την εισαγωγή ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Κατά τον κ. Καθηγητή -ο οποίος μάλιστα συμμετείχε μαζί με την κ. Α. Πιτσελά στην εν λόγω τροποποίηση- η τροποποίηση αυτή υπήρξε για καιρό αίτημα πολλών συναδέλφων λόγω της εξαιρετικής αοριστίας των προηγούμενων καταργηθέντων άρθρων και των ρευστών κριτηρίων που έθετε ο νόμος. Όντως υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων οι οποίοι χρήζουν εγκλεισμού σε φυλακή όμως ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα και με την ΕΣΔΑ ο αποκλειστικός σκοπός του εγκλεισμού του ανηλίκου πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση.
 
Στη συνέχεια, και αφού παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο, συζητήσαμε με τον κ. Κουράκη τα αποτελέσματα μίας έρευνας στη Βρετανία σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί πολίτες θεωρούν ως πιο πρόσφορη απάντηση στα εγκλήματα ανηλίκων πρώτα την αποκαταστατική δικαιοσύνη, έπειτα την ποινική συνδιαλλαγή και τέλος τον εγκλεισμό σε κατάστημα κράτησης. Σχολιάζοντας αυτά τα αποτελέσματα ο κ. Κουράκης διατύπωσε την άποψη ότι ναι μεν η αποκαταστατική δικαιοσύνη είναι ένας ορθός τρόπος για απάντηση στο έγκλημα, δεν μπορούμε όμως ωστόσο να θέτουμε στα τρία αυτά μέσα γενικούς βαθμούς καταλληλότητας αφού η χρησιμότητα τους θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση. Συμφωνεί όμως με την άποψη ότι ο εγκλεισμός του ανηλίκου πρέπει να γίνεται μόνο ως ακραία λύση.

Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου οι Έλληνες θεωρούνται ποιό αυστηροί σε ότι αφορά τον σκοπό της ποινής σε αντιδιαστολή με τους Βρετανούς, παρουσιάζοντας τους πρώτους ως περισσότερο τιμωρητικούς. Αυτή ακριβώς η άποψη των ερωτηθέντων Ελλήνων όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε και ο νόμος να γίνει ηπιότερος. Τα δικαστήρια, παρόλα αυτά, τείνουν να αντιμετωπίζουν στην πλειονότητα τους τους ανήλικους ως περιστασιακούς εγκληματίες με αποτέλεσμα λιγότεροι ανήλικοι να καταλήγουν έγκλειστοι φυλακών.
 
Σε ότι αφορά το θέμα της πρόληψης των παραβατικών πράξεων των ανηλίκων δραστών και ειδικά των υπότροπων, θα πρέπει να εμβαθύνουμε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι ανήλικοι προσλαμβάνουν της κοινωνικοποιητικές δομές μίας κοινωνίας, το πως δηλαδή υπακούουν και αντιδρούν στους κανόνες που θέτει η κοινωνία και κυρίως σε ότι αφορά τις τρεις βασικές κοινωνικές δομές δηλαδή την οικογένεια, το σχολείο και στη συνέχεια την εργασία. Κυρίως σε επίπεδο οικογένειας είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι δεσμοί ανάμεσα στον γονιό και το παιδί, σε επίπεδο σχολείου αντίστοιχα να υπάρχει σύμβουλος για το μαθητή καθώς και περισσότερα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ενώ είναι σημαντικό να μπορεί και η κοινωνία να προσφέρει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Τέλος είναι σημαντικό τα παιδιά έπειτα από τον εγκλεισμό τους να μπορούν να επιστρέψουν στην γονεϊκή στέγη και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μπορούν να λειτουργούν θεσμοί όπως αυτός των ανάδοχων οικογενειών ή κάποιος αντίστοιχος με τα "χωριά sos". Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών πρόληψης στη Βρετανία μπορεί να βρει κανείς σε άρθρο του καθηγητή κ. Φάρινγκτον όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ποινικός Λόγος το 2003. Τέλος, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών πρόληψης έχει δείξει σταδιακή μείωση των φαινομένων παραβατικότητας και αυτό ίσως να οφείλεται ιδιαίτερα στο θεσμό του κοινωνικού λειτουργού σε σχολεία και νηπιαγωγεία.
 
Αν και το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων αποτελεί λαβή για πολύωρη συζήτηση, η κουβέντα μας διήρκησε λιγότερο από μία ώρα. Κλείνοντας ευχαριστήσαμε τον κύριο Κουράκη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παρείχε καθώς και για τη φιλοξενία του. Τέλος και εκείνος με τη σειρά του μας ευχαρίστησε, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη του χαρά το γεγονός ότι πριν από την εν λόγω συνέντευξη προηγήθηκαν πολύ αξιόλογες συνεντεύξεις και ιδιαίτερα συνεντεύξεις, όπως για παράδειγμα του π. Γερβάσιου Ραπτόπουλου ή του κ. Κλεάνθη Γρίβα, οι οποίες υποδεικνύουν ότι σαν περιοδικό το the art of crime επιθυμεί να ακούγονται επιστημονικά όλες οι απόψεις ώστε ο αναγνώστης τελικά να μπορεί να έχει μια πληρέστερη εικόνα για θέματα που αφορούν το ποινικό δίκαιο και την εγκληματολογία.

Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA