ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 5 - Ιούνιος 2007  
Αν. Καθηγήτρια Βάσω Αρτινοπούλου
"Η εγκληματολογία υπεισέρχεται και καθιερώνεται σε όλες σχεδόν τις επιστήμες του ανθρώπου"
διαβάστε περισσότερα...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, η συντακτική ομάδα του περιοδικού  νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την ανησυχία της για την γενικότερη υποβάθμιση των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, που μπορεί να μην έχουν άμεσο θύμα, το οποίο να νομιμοποιείται να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στα ελληνικά δικαστήρια, μπορεί, όμως και να έχουν εκατομμύρια θύματα, όλους εμάς.

διαβάστε περισσότερα...Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το να κλείνουμε στη φυλακή έναν δεκαεξάχρονο που συλλαμβάνεται να πετάει πέτρες σε αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις;


διαβάστε περισσότερα...

Έντουιν Σάδερλαντ
 
Ο Έντουιν Σάδερλαντ (Edwin H. Sutherland) γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1883 στη Νεμπράσκα. Ήταν γιος Βαπτιστή ιερέα. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Κάνσας και τη Νεμπράσκα. Το 1904 αποφοίτησε από το Κολλέγιο του Γκραντ Άιλαντ (Grand Island College) της Νεμπράσκα και μετά δίδαξε Λατινικά, Ελληνικά, Ιστορία και στενογραφία στο Κολλέγιο Σίου Φολς (Sioux Falls College) στη Νότια Ντακότα...
 
διαβάστε περισσότερα...
ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑΗ στήλη σε αυτό το τεύχος αποπειράται να προσεγγίσει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα από εγκληματολογική σκοπιά. Ο εγκληματολόγος - καθηγητής ΤΕΙ κ. Χρήστος Τσουραμάνης αρθρογραφεί και "ακτινογραφεί" τη συμπεριφορά των hooligans κι ο κοινωνιολόγος κ. Ευάγγελος Χαϊνας παρουσιάζει μια αναλυτική μελέτη σχετικά με το φαινόμενο.

Στις επισημάνσεις των δύο επιστημόνων γίνεται αναφορά στα αίτια που δημιουργούν τη βία σους αθλητικούς χώρους, παρουσιάζονται έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς επί του θέματος και, βέβαια, προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης.

διαβάστε περισσότερα...
Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ

 
H παρούσα εργασία στοχεύει στη μελέτη των θεωρητικών προσεγγίσεων που έχουν διατυπωθεί στα πλαίσια της επιστήμης της Εγκληματολογίας, σε βάθος χρόνου, αναφορικά με το ζήτημα της πορνείας. Καταβλήθηκε, βέβαια, προσπάθεια ώστε το προαναφερθέν εγχείρημα να μην αποτελεί μια απλή καταγραφή εγκληματολογικών θεωριών, αλλά να λάβει έναν περισσότερο κριτικό χαρακτήρα, καθώς οι εν λόγω προσεγγίσεις μελετώνται σε συνάρτηση με τις εκάστοτε κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές, οικονομικές παραμέτρους εντός των οποίων αναπτύχθηκαν.
 
 
 
διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα-Συζήτηση με θέμα:
"Ενδοοικογενειακή βία: Προοπτικές μετά τον ν. 3500/2006"

... διοργάνωσαν την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007  στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών.

διαβάστε περισσότερα...
"Σωματεμπορία: Η σύγχρονη δουλεία"

Το Σάββατο στις 9 Ιουνίου και την Κυριακή στις 10 Ιουνίου, στην Αίθουσα Τελετών του ΔΣΑ., διοργανώθηκε από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης διημερίδα με θέμα «Σωματεμπορία – Η σύγχρονη Δουλεία. Νομοθετικές Ρυθμίσεις – Στρατηγικές για την καταπολέμησή της – Πλαισίωση θυμάτων από τους Θεσμούς»...

διαβάστε περισσότερα...
Eπιστημονική διημερίδα με θέμα:
"εκδίκαση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας"

Το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (Ε.Π.Ε.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α. και η ELSA Athens συνδιοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Εκδίκαση Εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας" στις 25 και 26 Μαΐου 2007 ...

διαβάστε περισσότερα...
"Ανισότητες, Εγκληματικότητα και Κοινωνική Πολιτική"
 
Στις 31 Μαΐου 2007, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, η Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικές Ανισότητες, Εγκληματικότητα και Κοινωνική Πολιτική».
 
 
διαβάστε περισσότερα...

2η Συνάντηση εμπειρογνωμόνων για το Σχέδιο "ΙΛΑΕΙΡΑ"

Το διήμερο 30 και 31 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο PRESIDENT, η 2η Συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Σχεδίου "ΙΛΑΕΙΡΑ" , που είναι το σχέδιο της διασυνοριακής συνεργασίας anti-trafficking, δηλαδή της αντιμετώπισης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για την ασφάλεια των αποσκευών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού
 
Η ώρα των διακοπών κοντοζυγώνει! Εφιάλτης, όμως, των διακοπών μας μπορεί να γίνει η κλοπή-απώλεια των αποσκευών μας.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, και η στήλη vivere impericolosamente προσφέρει κάποιες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε να μας βγουν οι διακοπές μας "ξυνές"!!
 
διαβάστε περισσότερα...

Νέος, μορφωμένος, γοητευτικός και serial killer

Το όνομα Τεντ Μπάντι ανήκει σε έναν από τους πιο ανατριχιαστικούς σύγχρονους κατά συρροήν δολοφόνους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Με σπουδές ανωτάτου επιπέδου σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, με εξαιρετική εμφάνιση και με επαγγελματικές ικανότητες που ζήλευαν αρκετοί, απείχε πολύ από το στερεότυπο του εγκληματία. Κι όμως. Βίασε και σκότωσε πάνω από 30 γυναίκες νεαρής ηλικίας, κατά κανόνα λευκές, όμορφες, με ίσια μακριά μαλλιά. Οι τρόποι προσέγγισης των θυμάτων του ήταν συχνά ευρηματικοί, η εκτελεστική μεθοδολογία του περιλάμβανε λοστούς και παρεμφερή αντικείμενα, ενίοτε μόνο τα γυμνά χέρια του και συνήθιζε να ασελγεί ακόμα και σε νεκρά σώματα...
 
 
διαβάστε περισσότερα...Tο κουρδιστό πορτοκάλι

Το βιβλίο "Α  Clockwork Orange" (Το Κουρδιστό Πορτοκάλι) γράφτηκε από τον Anthony Burgess το 1962 και είναι αυτό το έργο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό -προς μεγάλη απογοήτευσή του. Μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια φουτουριστική δυστοπική Αγγλία του κοντινού μέλλοντος και περιγράφει τις περιπέτειες του Alex που ηγείται μιας επαναστατημένης συμμορίας εφήβων, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τη διαφθορά.

διαβάστε περισσότερα...
Ο θεοσεβούμενος Ιμπραήμ
 
Σκοπός της ζωής του Ιμπραήμ όταν αποφυλακιστεί είναι να μιλήσει σε όσους μπορεί για το Θεό και το διάβολο και να τους προφυλάξει από τους κινδύνους. Δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να αποφυλακιστεί, αλλά μέχρι τότε προσπαθεί, όπως χαρακτηριστικά λέει, να φέρει στο ίσιο δρόμο τους συγκρατούμενούς του, μιλώντας και εξηγώντας τους τα προφητικά όνειρά του.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA