ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 12 - Νοέμβριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ένατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας
 

 “Criminology and Crime Policy between Human Rights and Effective Crime Control”
Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, 9-12  Σεπτεμβρίου 2009
*
 
 
της Αναστασίας Χαλκιά,
ΜΔΕ Εγκληματολογίας - Υπ. Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
 
 
Οι εργασίες του Ένατου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας   έλαβαν χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας μεταξύ 9 και 12 Σεπτεμβρίου 2009, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και νέων επιστημόνων από όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Συνδιοργανωτές ήταν, εκτός από την Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή καθώς και η Σχολή Ποινικής Δικαιοσύνης και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Μάριμπορ.

 
Κεντρικό θέμα του συνεδρίου απετέλεσε η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της αντεγκληματικής πολιτικής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  υπό το πρίσμα της έντονης απαίτησης  για περισσότερη αποτελεσματικότητα της πρώτης. Το θέμα είναι εκ προοιμίου ιδιαίτερα απαιτητικό και η συμβολή της Εγκληματολογίας ουσιώδης και θεμελιακή  για την προσέγγισή του. 
 
Η πραγμάτευσή του διαρθρώθηκε, κυρίως, μέσα από τέσσερις κεντρικές  συνεδριάσεις με τίτλο:
1. Η Αντεγκληματική Πολιτική σε έναν Παγκοσμιοποιημένο Κόσμο
2. Έγκλημα, Αντεγκληματική Πολιτική και Εγκληματολογία στην Σλοβενία
3. Νέες Προκλήσεις για τα Συστήματα της Ποινικής Δικαιοσύνης
4. Παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων

Αναλυτικότερα, στην πρώτη συνεδρίαση, οι δύο κεντρικές εισηγήτριες, η Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα,Alenka Selih, και η Καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο,Renata Salecl, έθεσαν τις βάσεις του προβληματισμού για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφερόμενες αφενός στην συνεχώς διευρυνόμενη υιοθέτηση τιμωρητικών πολιτικών και την επέκταση της «ζώνης της εγκληματικότητας» πέραν των ποινικών αδικημάτων και αφετέρου στην αποτίμηση που μπορεί να προσφέρει η Εγκληματολογία με τη διεπιστημονικότητα που τη χαρακτηρίζει ως προς τον τρόπο που η δυσπραγία του πολιτισμού στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες  επηρεάζει τη δυσπραγία του ατόμου και vice versa.

Η δεύτερη συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην αυστηροποίηση των σύγχρονων τάσεων της αντεγκληματικής πολιτικής στη Σλοβενία σε αντιπαραβολή με τα συγκριτικά  χαμηλά επίπεδα βίαιου και οργανωμένου εγκλήματος και τα ως τώρα χαμηλά επίπεδα εγκλεισμού (Matjaz Jager, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας στη Λιουμπλιάνα) καθώς και  στην ιστορική επισκόπηση της Εγκληματολογίας στη Σλοβενία (Gozard Mesko, Καθηγητής στη Σχολή Ποινικής Δικαιοσύνης και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ).

Η τρίτη συνεδρίαση περιελάμβανε εισηγήσεις των Jeffrey Fagan, Καθηγητή στο Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και του Shadd Maruna, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ.  O πρώτος, με βάση την αμερικάνικη εμπειρία και δυναμική των φυλετικών συγκρούσεων, επικεντρώθηκε στη σημασία της φυλετικής ισότητας απέναντι στον ποινικό νόμο όσον αφορά τη διαχείριση των κοινωνικών συγκρούσεων. Ο Shadd Maruna, αναφερόμενος σε ευρύτερες φιλοσοφικές προσεγγίσεις περί  της «επανόρθωσης» ή «λύτρωσης» (redemption),  επιχείρησε την εγκληματολογική  σύνθεση της έννοιας αυτής  με την επανένταξη του δράστη. Εστίασε στην αναγκαιότητα της «εγκόσμιας λύτρωσης» ως άρνηση της απόδοσης μόνιμης και στιγματιστικής ταυτότητας στο δράστη  και ως προϋπόθεση αύξησης  των πιθανοτήτων αποχής του (desistance) από το έγκλημα.

Η τέταρτη συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με βασικούς ομιλητές τον Stéfane Parmentier, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λουβένης και την Vesna Nicolic Ristanovic, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. O πρώτος διέκρινε μεταξύ παράνομης διακίνησης και εμπορίας και αναφέρθηκε στη διεθνή προσπάθεια κατανόησης του φαινομένου όχι μόνο σε σχέση με τους δράστες αλλά, κυρίως,  με τη σοβαρή προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και ιδιαίτερα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των θυμάτων. Στη συνέχεια, η Ν. Ristanovic, με βάση την ερευνητική εμπειρία από την περιοχή των Βαλκανίων, αναφέρθηκε αφενός στην έκταση της συμμετοχής μιας μεγάλης ομάδας του γενικότερου πληθυσμού στην «επιχείρηση» της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων και αφετέρου, στην μεγάλη μερίδα των θυμάτων που παραμένουν αόρατα και βρίσκονται εκτός κάθε δικτύου υποστήριξης, ειδικά όταν  τα θύματα δεν εμπίπτουν στα επικρατούντα στερεότυπα (παράνομοι μετανάστες, παιδιά των δρόμων κ.α.)
Εκτός των κεντρικών εισηγήσεων, οργανώθηκαν πολυάριθμα panel γύρω από σημαντικές θεματικές ενότητες, όπως η θυματοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, ο κοινωνικός έλεγχος και η αστυνόμευση, φυλακές και έγκλειστοι, φόβος του εγκλήματος και τιμωρητικότητα, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν τα αποτελέσματα σημαντικών  ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και τα πορίσματα των πιο πρόσφατων ερευνών που έχουν διενεργηθεί στην Ευρώπη.

Από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με εισήγηση συμμετείχαν η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, (“Punitiveness, Fear of Crime and Social Attitudes towards Penal Justice”), η οποία διέκρινε, με βάση τα ερευνητικά πορίσματα (Αθήνα, 2009), τη διαφορετική επίδραση του φόβου του εγκλήματος στην τιμωρητικότητα απέναντι στη διττή διάσταση της ως έκφραση μιας ανταποδοτικής/αντεκδικητικής στάσης και ως απαίτηση για αυστηρότερες ποινές  και η υπ. διδάκτωρ Αναστασία Χαλκιά (“Punitiveness and Participatory Criminal Policy: Public Attitudes towards Local Crime Prevention Councils”).

Η ελληνική όμως συμμετοχή διανθίστηκε και από επιστήμονες που εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως η Καθηγήτρια Ανδρομάχη Τσελώνη (Nottingham Trent University) και  η Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Τσουκαλά (Paris  IX).

Στο κλείσιμο του συνεδρίου απονεμήθηκαν τα δύο βραβεία της ESC, το European Criminology Award στην  Ομότιμη Καθηγήτρια Josine Junger-Tas στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης  για τη συνολική προσφορά της στην Εγκληματολογία και το ESC Young Criminologist Award στο Λέκτορα του Πανεπιστημίου Τeesside,  Γεώργιο Αντωνόπουλο για τη μελέτη του “The Greek Connection(s): The Social Organisation of the Cigarette Smuggling Business in Greece”, στο European Journal of Criminology, 2008, 5(3): 263-288.

Η Josine Junger-Tas σπούδασε Κοινωνιολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και πήρε το διδακτορικό της τίτλο από το πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). ‘Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Ουτρέχτης και της Λωζάννης και διετέλεσε  ενεργό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών. Υπήρξε επίσης,  ιδρυτικό μέλος της ESC και η πρώτη εκλεγμένη πρόεδρος της Εταιρίας. 

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος,  σπούδασε Εγκληματολογία -BSc (Hons)- στο Πανεπιστήμιο του Teesside καθώς και  στο Πανεπιστήμιο του Leicester (MSc) και  ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιου του Durham. Σήμερα διδάσκει Εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο Teesside.

 
Το επόμενο Ετήσιο Συνέδριο της ESC πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λιέγη στις 7-11 Σεπτεμβρίου 2010.
 
*Aναδημοσίευση από το περιοδικό ΠοινΔικ & Εγκληματολογία, 2/2009
 
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA