ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
CASE REPORT

Τεύχος 2 - Ιούλιος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Αθώοι κρατούμενοι και φταίχτες πλανημένοι


του Διονύση Χιόνη,
Δικηγόρου – Υπ. Διδάκτορα Εγκληματολογίας

Έχετε σκεφθεί ποτέ πώς θα ήταν αν σας συλλάμβαναν οι αρχές για κάτι που δεν κάνατε, σας προφυλάκιζαν κι έπειτα από μερικούς μήνες αποδεικνυόταν ότι πράγματι δεν είχατε καμία σχέση με την υπόθεση; Ακραίο σενάριο ακούγεται, αλλά ποιος είπε ότι τα ακραία σενάρια δεν συμβαίνουν καθημερινά;
 
Το ζήτημα των αδίκως προσωρινώς κρατηθέντων ήρθε ξανά στην επιφάνεια πρόσφατα όταν έλαβε δημοσιότητα η περίπτωση ενός νεαρού από την Αγιάσο της Λέσβου, του Ηλία Αμπουλού, ο οποίος συνελήφθη στο νησί κι ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για βιασμό κι απόπειρα βιασμού κατά συρροή και πιο συγκεκριμένα κατά 5 γυναικών. Ορισμένα από τα θύματα των εγκλημάτων τον αναγνώρισαν, όμως κατά δήλωσή του, στο τμήμα τον έβαλαν στη σειρά μαζί με ορισμένους αστυνομικούς (με πολιτική, βέβαια, περιβολή), που κανείς τους δεν διέθετε ούτε κατ’ ελάχιστον κάποια από τα αποδιδόμενα στο δράστη χαρακτηριστικά, ενώ οδηγήθηκε στο τμήμα κατευθείαν από την οικοδομή όπου εργαζόταν με τα ρούχα της δουλειάς, την ώρα που οι συμπαρουσιαζόμενοι με αυτόν αστυνομικοί ήταν ενδεδυμένοι καθώς πρέπει. Την -αμφίβολης νομιμότητας- αναγνώριση του υπόπτου ακολούθησε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για τα παραπάνω κακουργήματα κι ο κατηγορούμενος, αν και δεν έπαψε να υποστηρίζει την αθωότητά του, οδηγήθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή κι εισαγγελέα, ως προσωρινά κρατούμενος.
 
Οι τοπικές, κι όχι μόνο, εφημερίδες δεν αργούν να καταδικάσουν πρόωρα και να στιγματίσουν μόνιμα τον κατηγορούμενο με πηχυαίους τίτλους, όπως «Ο Δράκος της Αγιάσου στα χέρια της Αστυνομίας», «Συνελήφθη ο Αγιασιώτης βιαστής», και παρόμοιες πρωτοσέλιδες ετικέτες. Ο Αμπουλός παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος για τέσσερις ολόκληρους μήνες κι όταν τα εγκλήματα συνεχίστηκαν στο νησί, οι ιθύνοντες αντελήφθησαν ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης είχε υπολειτουργήσει στο σύνολό του για μια ακόμη φορά. Μετά την προφυλάκιση του 20χρονου στην Μυτιλήνη σημειώθηκαν ακόμη πέντε επιθέσεις σε βάρος γυναικών και τελικά συνελήφθη ένας λοχίας 5ετους θητείας, ως νέος ύποπτος και φερόμενος δράστης. Ο έως πρόσφατα θεωρούμενος «δράκος» Ηλίας Αμπουλός αποφυλακίστηκε, ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής της Λέσβου αναγνώρισε το λάθος των αρχών και σήμερα, πλέον, ο νεαρός υπηρετεί τη θητεία του στις ένοπλες δυνάμεις.
 
Το σημαντικότερο αξίωμα του νομικού μας πολιτισμού, «καλύτερα ένας ένοχος ελεύθερος παρά ένας αθώος στη φυλακή», είχε καταπατηθεί. Την εξιχνίαση του εγκλήματος από την Αστυνομία ακολούθησε η εκτίμηση των συλλεχθέντων στοιχείων από τον Εισαγγελέα, η άσκηση ποινικής δίωξης, η διενέργεια ανάκρισης από Τακτικό Ανακριτή και η συμφωνία αμφότερων των τελευταίων ότι η προσωρινή κράτηση επιβαλλόταν στην περίπτωση τού κατηγορούμενου.
 
Παρόλο που η πρόσφατη περίπτωση, που ήρθε στο φως από τα Μ.Μ.Ε., προκαλεί μεγάλη έκπληξη, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ούτε η μοναδική περίπτωση είναι, ούτε η πρώτη και δυστυχώς, εύλογα μπορεί να υποτεθεί ότι δεν θα είναι κι η τελευταία. Αρκετές παρόμοιες υποθέσεις βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά δικαστικά χρονικά:
 
• Ο Στέλιος Καρβουνάκης αθωώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσ/νίκης ύστερα από 14 μήνες προσωρινής κράτησης για εμπορία ναρκωτικών ουσιών, χωρίς καν να προηγηθεί της κράτησης απολογία, αφού οι κλήσεις προς απολογία επιδίδονταν σε λανθασμένη διεύθυνση κατοικίας. Το έγκλημά του ήταν ότι συνελήφθη να καπνίζει ένα τσιγάρο με χασίς. (Ελευθεροτυπία, 17/1/01)
 
• Ο αρχιπλοίαρχος Πάρης Τσαλδάρης αθωώθηκε πανηγυρικά, αλλά πρώτα κρατήθηκε προσωρινά στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού για διάστημα 17,5 μηνών ως συγκατηγορούμενος με πλοιοκτήτες, επιχειρηματίες και ναυλομεσίτες για μεταφορά 3.800 κιλών ναρκωτικών ουσιών με το πλοίο “Cannes”. Στην περίπτωση αυτή αξίζει να σημειωθεί πρώτον, ότι ο Τσαλδάρης ήταν ο μόνος που τελικά αθωώθηκε, ενώ στους λοιπούς επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης και δεύτερον, ότι είχε ήδη ανακριθεί για την ίδια υπόθεση στις Η.Π.Α., όπου συνελήφθησαν αρχικά και δεν είχε προκύψει το παραμικρό εναντίον του. (ΤΑ ΝΕΑ 4-5/1/03)
 
• Δύο βοσκοί (Βασίλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Κυριακίδης) κρατήθηκαν για 2,5 έτη αντιμετωπίζοντας κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση δύο Αλβανών, καταδικάστηκαν πρωτοβάθμια σε ισόβια κάθειρξη κι αθωώθηκαν ομόφωνα στο Εφετείο. Οι ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους προέκυψαν, επειδή κοντά στην καλύβα τους βρέθηκε κάλυκας κυνηγετικού όπλου, που ταίριαζε όσον αφορά στον τύπο, αλλά δεν ταυτοποιήθηκε, με τους κάλυκες του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στη διπλή ανθρωποκτονία (ΤΑ ΝΕΑ, 10/12/02)
 
• Ο Βασίλης Κάρτσιος, ύστερα από προσωρινή κράτηση 16 μηνών, αθωώθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης για τη συμμετοχή που του απέδιδαν σε θανατηφόρο ληστεία τράπεζας, με τραγικό θύμα μια 20χρονη φοιτήτρια, ενώ για το συγκεκριμένο έγκλημα καταδικάστηκαν άλλα τρία άτομα ως αυτουργοί. Ο Κάρτσιος είχε διαφορές με τους ενόχους από παλαιότερες αγοραπωλησίες ναρκωτικών κι έτσι αυτοί, όταν συνελήφθησαν, τον κατονόμασαν ως αυτουργό της ανθρωποκτονίας της φοιτήτριας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί κι αυτός και να διαταχθεί η προσωρινή κράτησή του. ( ΤΑ ΝΕΑ, 5/6/02)
 
• Ο 25χρονος Χρήστος Μακροδημήτρης πήγε στη γιορτή του εξάδελφού του στην Ανάβυσσο, επάνω στο κέφι βγήκε στη βεράντα με το φίλο του Νίκο Γκούρλια, αστυνομικό, κι άλλους δύο φίλους να πυροβολήσει στον αέρα, όπως κι έκανε. Ο αστυνομικός τού ζήτησε την καραμπίνα να ρίξει κι αυτός και την πήρε. Όμως, όντας ζαλισμένος από το αλκοόλ, δεν κράτησε καλά το όπλο, αυτό έπεσε στη βεράντα, εκπυρσοκρότησε κι ο Γκούρλιας σκοτώθηκε ακαριαία. Από πολλές και διαδοχικές παραλείψεις ιατρών, νοσοκόμων, αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών ο Μακροδημήτρης θεωρήθηκε ύποπτος ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά του φίλου του, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Παρέμείνε 6 μήνες στη φυλακή και αθωώθηκε στο ακροατήριο παμψηφεί, αφού εκτέθηκαν εμπεριστατωμένα οι παραλείψεις που προηγήθηκαν και τον κατέστησαν ύποπτο και κατηγορούμενο, σε μια ακροαματική διαδικασία που διήρκησε όλα κι όλα 20 λεπτά! Τόσο χρειάστηκε για να αποδειχθεί η ανύπαρκτη σχέση του με το υποτιθέμενο έγκλημα. (ΤΑ ΝΕΑ, 1/12/93)
 
• Ο Νίκος Θεριάκης καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για ζωοκλοπή από το Κακουργοδικείο Χανίων, άσκησε έφεση, όμως έως ότου να εκδικασθεί η έφεση, ο ίδιος είχε ήδη εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε κι ελεύθερος πια κάθισε στο εδώλιο του Εφετείου Χανίων. Και – κρατηθείτε - αθωώθηκε! (χωρίς περαιτέρω σχόλια) (ΕΞΟΥΣΙΑ, 1/4/97)
 
• Η Σταυρούλα Κατσαφαρέα καταδικάστηκε δύο φορές σε ισόβια για την ανθρωποκτονία των γονέων της (!) κρατήθηκε επί 4,5 χρόνια στη φυλακή και τελικά στο Εφετείο αθωώθηκε, ενώ κι η αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής απόφασης απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Το 1991 καταδικάστηκε πρωτόδικα και το 1997 επιβεβαιώθηκε και δικαστικά με αμετάκλητη απόφαση η αθωότητά της. Τον Ιανουάριο του 2005 συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση αποζημίωσης που είχε καταθέσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου κι ο εισηγητής παρόλο που ζήτησε η αγωγή της να απορριφθεί ως απαράδεκτη, λόγω αναρμοδιότητας των διοικητικών δικαστηρίων, επί της ουσίας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημά της και να της καταβληθεί αποζημίωση. Αναμένεται ακόμα η απόφαση του δικαστηρίου. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 8/12/96)
 
Η συνήθης ερμηνεία παρόμοιων φαινομένων επιχειρείται μέσω επίκλησης εννοιών, όπως η δικαστική πλάνη. Κατά τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, υπάρχουν δύο ειδών πλάνες: «Η οφειλόμενη σε έλλειψη στοιχείων, που περιορίζει το γνωστικό αντικείμενο της δικαιοσύνης, αλλά τότε κατανοούμε τη δυσκολία. Το δικαστήριο οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα για διαλεύκανση, όμως, κάποτε παραμένουν στοιχεία άγνωστα. Υπάρχουν, βέβαια και περιπτώσεις πλάνης που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχε εξαντληθεί το δικαστικό καθήκον της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Αλλά καμιά φορά και ο όγκος των υποθέσεων δεν επιτρέπει την εξαντλητική διερεύνηση. Όταν λέμε πλάνη, εννοούμε ότι υπήρξε κακή εκτίμηση των στοιχείων και αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Όπου κι αν οφείλεται, όμως, είναι ένας βαρύς τραυματισμός για την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει όλοι να έχουμε, γιατί αυτό μας κρατάει ελεύθερους. Η δε ανθρώπινη πλευρά δεν αποκαθίσταται».
 
Η εξαντλητική διερεύνηση της υπόθεσης σίγουρα δεν απαντάται σε όλες τις περιπτώσεις επιβολής προσωρινής κράτησης, ενός θεσμού, ο οποίος «φέρει μια ιδιότυπον τιμωρητική απόχρωσιν» (Ανδρουλάκης, Θεμελιώδεις έννοιες ποινικής δίκης), κι έχει κατακριθεί από τη θεωρία κυρίως για τον τρόπο, με τον οποίο εφαρμόζεται στην πράξη. Παρόλο που ο νόμος (282 παρ. 3 ΚΠΔ) ορίζει αυστηρά τις προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης εναντίον του κατηγορουμένου, που, ας μην το λησμονούμε σε καμία στιγμή, προστατεύεται από το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο αποτελεί μέρος της νομοθεσίας μας με υπερνομοθετική, μάλιστα, ισχύ (άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), στην δικαστηριακή πρακτική παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να επιβάλλεται προσωρινή κράτηση σε περιπτώσεις, που θα αρκούσαν οι περιοριστικοί όροι. Παραβιάζεται, δηλαδή, χωρίς περίσκεψη η αρχή της επικουρικότητας της προσωρινής κράτησης έναντι των περιοριστικών όρων. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος απαιτεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης σε βάρος κατηγορουμένου ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (εξαίρεση εισήχθη με τον Ν. 3346/05 όσον αφορά το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, ύστερα από το γνωστό θανατηφόρο συμβάν με το σχολικό λεωφορείο στα Τέμπη) και άγνωστη διαμονή ή προπαρασκευαστικές ενέργειες φυγής ή φυγοδικία κατά το παρελθόν ή απόδραση ή παραβίαση περιορισμών διαμονής από τον κατηγορούμενο ή αιτιολογημένη κρίση βασισμένη σε συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης ή ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διαπράξει νέα εγκλήματα. Ρητά, τέλος, «ξεκαθαρίζει» ο νόμος πως η βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί, ώστε να κρατηθεί προσωρινά πολίτης.
 
Παρά τους παραπάνω σαφείς και αυστηρούς περιορισμούς του νόμου, είναι πολλές οι φορές που η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται ελαφρά τη καρδία κι είναι αρκετές πλέον τα παραδείγματα, όπου αρκεί η δημοσιότητα που λαμβάνει ένα έγκλημα μέσω των ΜΜΕ για να επιβληθεί η οιονεί ποινή της προσωρινής κράτησης, προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος και να ικανοποιηθεί προσωρινά το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα.
 
Κι όταν πια, έπειτα από δικαστικό αγώνα, στον οποίο εμπλέκεται κάποιος χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με το έγκλημα, παρά μόνο μια εξωτερική ομοιότητα με το δράστη, ενδεχομένως και μια σειρά από φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά λομπροζιανής καταβολής, που συχνά, έστω κι ενδόμυχα, αξιολογούνται άτυπα από τις αρχές ακόμα και σήμερα, η πολιτεία παραδέχεται το λάθος της και του χαρίζει και πάλι την ελευθερία του. Και μετά; Η εγκληματολογική θεωρία της συμβολικής αλληλεπίδρασης, η γνωστή θεωρία της ετικέτας, βρίσκει εξαιρετικά γόνιμο το έδαφος, το οποίο τόσο αποτελεσματικά είχαν προηγουμένως καλλιεργήσει οι επίσημες αρχές και ο Τύπος κι η «ρετσινιά» δύσκολα αποβάλλεται.
 
Η απάντηση του κράτους στο ερώτημα περί αποκατάστασης της θέσης τού αδίκως κρατηθέντος ή καταδικασθέντος είναι η αναγνώριση της δυνατότητας υποβολής αίτησης αποζημίωσης. Έπειτα από τη μείζονος σημασίας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «Καρακάσης κατά Ελλάδος» (17-10-200) η ελληνική Πολιτεία συμμορφώθηκε με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με το άρθρο 26 του Ν. 2915/2001 αντικαταστάθηκαν τα άρθρα 533 - 545 του Κ.Π.Δ.. Έτσι πλέον, το Τρίτο Κεφάλαιο του Κ.Π.Δ. αναφέρεται στην αποζημίωση εκείνων που κρατήθηκαν προσωρινά και μετέπειτα αθωώθηκαν αμετάκλητα με βούλευμα ή απόφαση δικαστηρίου, εκείνων που κρατήθηκαν με καταδικαστική απόφαση, η οποία μετέπειτα εξαφανίσθηκε αμετάκλητα συνεπεία ένδικου μέσου ή επανάληψης της διαδικασίας. Αρμόδιο να αποφανθεί για την αποζημίωση είναι το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση για την υπόθεση με ιδιαίτερη και ταυτόχρονη απόφασή του ύστερα από αίτηση εκείνου που αθωώθηκε. Το ποσό της αποζημίωσης για κάθε ημέρα κράτησης αθώου πολίτη κυμαίνεται από 8,80 έως 29 ευρώ. Πλέον, δηλαδή, υπάρχει και (αρχική) κοστολόγηση του τεκμηρίου αθωότητας! Στην περίπτωση που ο θιγόμενος θεωρεί ότι η αποζημίωση που του επιδικάστηκε από τα ποινικά δικαστήρια δεν είναι επαρκής (και πώς να είναι επαρκής μια αποζημίωση 29 ευρώ για κάθε «χαμένη» ημέρα;) μπορεί να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και να ζητήσει να αποκατασταθεί κάθε περιουσιακή ζημία που υπέστη κατά της εκτέλεση της ποινής ή της προσωρινής κράτησης, καθώς κι η ηθική του βλάβη. Τα πολιτικά δικαστήρια δεσμεύονται από το περιεχόμενο της απόφασης του ποινικού δικαστηρίου και δεν εξετάζουν πάλι την ύπαρξη της διαφοράς.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω εκτεθέντα, εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, αλλά εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσει να αποφυλακιστεί, θα πασχίσει να αποδείξει την αθωότητά του, η οποία κατά το υπέρτατο νομικό αξίωμα δεν αποδεικνύεται, αλλά θεωρείται δεδομένη κι ακόμα πιο δύσκολα θα αποκαταστήσει κάθε είδους βλάβη που του προξενήθηκε. Μόνη λύση για την αποφυγή των επαναλήψεων του φαινομένου μοιάζει να είναι η αφύπνιση όλων των εμπλεκομένων προσώπων του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης κι η «ευλαβική» τήρηση των αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλει ο νόμος, κάθε φορά που τίθεται το ζήτημα της επιβολής προσωρινής κράτησης ή ακόμα περισσότερο ποινικής καταδίκης. Ας μην φτάσουμε σε σημείο να αναφωνήσουμε «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»...

 

 


Αρθρογραφία:
Ν. Κουράκης, «Προσωρινή κράτηση: οι δυσλειτουργίες ενός θεσμού», Ποινικά Χρονικά ΛΣΤ/625
Θεόδωρος Μαντάς, «Καταχρήσεις κι υπερβάσεις στην εφαρμογή του θεσμού της προσωρινής κράτησης», Δικαιόραμα, Απρίλιος – Ιούνιος 2006
Ν. Ανδρουλάκης, «Θεμελιώδεις έννοιες της ποινικής δίκης», τ. Α΄, 1972

Εφημερίδες:
ΤΑ ΝΕΑ
ΤΟ ΒΗΜΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΕΞΟΥΣΙΑ

 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA