ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
εκ των έσω...

Τεύχος 10 - Φεβρουάριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ (2008)
 

                   ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ  [1]

       

                                                                                                της Αναστασίας Χαλκιά,
                                                                                Κοινωνιολόγου - Υπ. Διδ. Παντείου
                                                                                          και της Αρτεμισίας Παππά,
φοιτήτριας Νομικής Αθηνών 


Με ταραχές ξεκίνησε το 2008 για τις φυλακές: απανωτοί θάνατοι και αυτοκτονίες ακόμη και στην απομόνωση, αποχές συσσιτίου και ξεσηκωμοί για το στοίβαγμα, απεργίες πείνας για τη μη χορήγηση αδειών, καταγγελίες ακόμη και για βασανιστήρια, ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη και μία έκθεση από το Συμβούλιο της Ευρώπης που περιγράφει την άσχημη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Αυτά συνιστούν σωφρονισμό; 
 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

Στοιχεία για τις ελληνικές  φυλακές:

Σύνολο κρατουμένων: [2] 12.300 άτομα ή 109 στους 100.000 κατοίκους (11/2008)

Υπόδικοι[3]: 28.6% (6/2007)

Γυναίκες: 5,4% (6/2007)

Ανήλικοι: 3,5% (6/2007)

Αλλοδαποί: 43,9% (6/2007)

Χωρητικότητα: 7.543 άτομα (6/2007)

Πληρότητα: 141,9% (6/2007)

 

Τάσεις:

 

ΕΤΟΣ    ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ          ΑΝΑ 100.000

1992           6,252                                (61)

1995           5,887                                (56)

1998           7,129                                (68)

2001           8,343                                (79)

2004           8,760                                (82)

 

Με αφορμή αυτή την κατάσταση οι φυλακισμένοι σε σχεδόν όλες τις φυλακές της χώρας: Κομοτηνή, Διαβατά, Λάρισα, Δομοκός, Γρεβενά, Άμφισσα, Ανήλικοι Βόλου, Κορυδαλλός, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Μαλανδρίνο, Ναύπλιο, Πάτρα, Χανιά, Αλικαρνασσός, Νεάπολη Κρήτης, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Χίος, Αυλώνα, Γυναικείες Θηβών - Διαβατών – Κορυδαλλού, ξεκινούν κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Τα κυριότερα από αυτά:

 

·    Ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24ωρη βάση, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για τη ζωή των σοβαρά πασχόντων και υπερήλικων κρατουμένων.

·    Να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και επικοινωνίας μεταξύ κελιών και θαλάμων με τα φυλάκια εσωτερικής φρουράς ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη επέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών.

·    Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων στα νοσοκομεία να γίνονται με ασθενοφόρα, και όχι με υπηρεσιακά τζιπ και δεμένοι πισθάγκωνα

·    Να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές στους χώρους υγιεινής (λουτρά-τουαλέτες) ώστε αυτοί να γίνουν προσπελάσιμοι στους υπερήλικες, τους ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

·    Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους τους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε κλειστό ιδιαίτερο χώρο.

·    Η κράτηση των θυμάτων-χρηστών ναρκωτικών ουσιών να γίνεται σε ειδικά κέντρα παροχής ουσιαστικής επιστημονικής βοήθειας με σκοπό την απεξάρτηση και θεραπεία.

·    Να παρέχεται το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, στη φοίτηση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και στη συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα, σε όλους τους κρατούμενους αναλογικά και χωρίς καμία διάκριση.

·    Η εφαρμογή του προβλεπόμενου ήδη από τη νομοθεσία μέτρου για ημιελεύθερη διαβίωση, μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής και τη χορήγηση μίας (1) άδειας.

·    Να υπάρξει μέριμνα για τη διαβίωση των οικονομικά αδύναμων αποφυλακιζόμενων κρατουμένων μέχρι την αποκατάστασή τους (διαμονή, διατροφή, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) και ουσιαστική βοήθεια προς εξεύρεση εργασίας.

·    Οι κρατούμενοι να κρατούνται στις πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας τους φυλακές για να προστατευθούν κατά το δυνατόν οι οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις τους.

·    Να γίνει εφάπαξ αποσυμφόρηση όλων των φυλακών με τη μέθοδο της αναστολής μέρους των ποινών και με τη διαδικασία της υφ όρους απόλυσης. που «δεν αποτελεί ούτε χάρη ούτε αμνηστία». Ακολούθως -όπως αναφέρουν στην καταγγελία- το «έμφραγμα» των φυλακών οφείλεται κατά πολύ «στις εξοντωτικές ποινές με αφορμή αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα». Το ζήτημα όμως αυτό «είναι γνωστό στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, στα πολιτικά κόμματα, στη Διεθνή Αμνηστία και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

·    Τον εξανθρωπισμό των συνθηκών μεταγωγών, με τη βελτίωση των χώρων στα «απαράδεκτα» -όπως χαρακτηρίζονται- μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ.

·    Να κλείσουν όλες οι παλιές φυλακές λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν και στις οποίες διαβιώνουν από 8-70 άτομα ανά θάλαμο και στοιβάζονται 3-4 άτομα σε ατομικά κελιά (χωρητικότητας ενός ατόμου).

 

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ:

 

09.10.2008

Οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας προειδοποιούν ότι θα κατέβουν σε μαζική απεργία πείνας, εάν ως τις 30 Οκτωβρίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προβεί σε ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

 

Η «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων» προχωρεί σε σχετική καταγγελία των συνθηκών κράτησης και κατάθεση συνολικά 45 αιτημάτων των κρατουμένων  η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Επισημαίνουν ότι η προειδοποίηση αυτή είναι απόρροια των «ψεύτικων υποσχέσεων» που δίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να έχει υλοποιήσει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση. 

 

31.10.2008

Τα δημοσιεύματα για την επικείμενη απεργία πείνας πληθαίνουν.

Συγκεκριμένα, συμμετοχή έχουν δηλώσει οι κρατούμενοι στις φυλακές Κομοτηνής, Διαβατών, Λάρισας, Δομοκού, Γρεβενών, Άμφισσας, Ανηλίκων Βόλου, Κορυδαλλού, Κερκύρας, Χαλκίδας, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Πατρών, Χανίων, Αλικαρνασσού, Νεαπολέως Κρήτης, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Χίου, Αυλώνος και Γυναικείων Θηβών.

Κεντρικό σύνθημα των φυλακισμένων: «Οι σκλάβοι ξεσηκώνονται ενάντια στη βαρβαρότητα»

 

Ανακοίνωση του Δ.Σ.Α. εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων

 

Ψήφισμα της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων το οποίο κατετέθη  σε συνέντευξη τύπου.

 

 

 Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα κατάλληλα, πρακτικά μέτρα ώστε να εκλείψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και να συμμορφωθεί η χώρα μας με τα σχετικά διεθνή πρότυπα για την κράτηση σε φυλακές, τις προτάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων  και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας

 

 

03.11.2008

 

Αρχίζει η αποχή από το συσσίτιο των φυλακών σε 21 φυλακές 
 

Οι κρατούμενοι παρέδωσαν στις διευθύνσεις των φυλακών λίστα με δεκαέξι αιτήματα διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, «να πάψουμε να ζούμε κάτω από απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Να βελτιωθούν τα κελιά-κολαστήρια».

 

ΤΑ 16 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ:

1. Κατάργηση των πειθαρχικών ποινών.

2. Μείωση ορίου έκτισης της ποινής για την απόλυση υπό όρους από τα 3/5 στα 3/7.

3. Κατάργηση άμεση της αντισυνταγματικής διάταξης που επαύξησε στα 4/5 το όριο για τα αδικήματα περί ναρκωτικών.

4. Διευκόλυνση της απόλυσης υπό όρους, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

5. Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

6. Μείωση της «οροφής» των 25 ετών συνεχούς κράτησης.

7. Χορήγηση αδειών χωρίς διακρίσεις.

8. Στοπ στην κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και μείωση του ορίου στους 12 μήνες.

9. Όχι στις εκδικητικές εξοντωτικές ποινές λόγω της υστερίας μετά τα παραδικαστικά κυκλώματα.

10. Πλήρης, μόνιμη και 24ωρη ιατρική κάλυψη.

11. Δημιουργία και βελτίωση επαρκών χώρων υγιεινής.

12. Μεταφορά κρατουμένων ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, με ασθενοφόρα και όχι σε κλούβες δεμένοι πισθάγκωνα.

13. Παροχή δικαιώματος στα ευεργετικά ημερομίσθια.

14. Συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα φοίτησης κ.λπ. χωρίς διακρίσεις.

15. Κατάργηση του άβατου των φυλακών με ελεύθερη πρόσβαση όλων των φορέων.

16. Διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου σε ανθρώπινες συνθήκες

Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, οι κρατούμενοι θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε απεργία πείνας.

 

Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) στη σημερινή συνεδρίασή του εισηγήθηκε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη να μελετηθεί η μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αποφυλάκιση υπό όρους από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για καταδίκες σχετικές με υποθέσεις ναρκωτικών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταδίκες για κακούργημα με επιβαρυντικές περιστάσεις.

Επίσης, το ΚΕΣΦ ζήτησε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο σωφρονισμού των ανηλίκων καταδίκων, να μελετηθεί η αποφυλάκιση όσων εκτίουν πλημμεληματικές ποινές μέχρι 2 χρόνια και έχουν εκτίσει ή θα εκτίσουν με οποιονδήποτε τρόπο το 1/5 της ποινής, ενώ για τις πλημμεληματικές ποινές 2 έως 5 ετών θα απαιτείται να έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το 1/3.

 

 

04.11.2008

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, μέσω της ανέγερσης, επέκτασης και ανακαίνισης των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ώστε  να υπαχθούν στο ΕΣΥ το νοσοκομείο κρατουμένων Αγ. Παύλος και το Ψυχιατρείο κρατουμένων

 

05.11.2008

 

Συνεχίζεται η αποχή από το συσσίτιο με σύνθημα «η οργή και το όνειρο δεν φυλακίζονται».

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκης συναντήθηκε με την Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το υπουργείο προχωρεί στην κατάρτιση νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει

ρυθμίσεις για τους ασθενείς από ουσίες ναρκωτικές, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους με υποκατάστατες ουσίες. Προβλέπει επίσης τον άμεσο 24ωρος έλεγχο όσων  συλλαμβάνονται για ουσίες, ώστε να γίνεται διαχωρισμός των χρηστών από τους εμπόρους των ναρκωτικών.

 

Η  Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων υποστηρίζει ότι το υπουργείο  «επιμένει να στηρίζεται στη λογική “περισσότερη φυλακή”, ενώ το ζητούμενο είναι “λιγότερη φυλακή”.  Ο υπουργός δίνει γενικές και αόριστες απαντήσεις, βαπτίζει εμπόρους τους τοξικοεξαρτημένους και υπόσχεται «ελάφρυνση» σε κατηγορία κρατουμένων που κατ’ ουσίαν είναι ανύπαρκτη.

Ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στη συνάντησή του με το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας πήρε στα χέρια του την ετήσια έκθεση της επιτροπής, χαρακτήρισε «μεγάλο και οξύ θέμα» το ζήτημα των ελληνικών φυλακών και «απαράδεκτη» την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές. «Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν νέες φυλακές, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

6.11.2008

 

Η Συντονιστική Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Αποτελούμενης από Ιωάννα Κούρτοβικ, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Παναγιώτη Λάμπρου κα Νικόλαο Γιαννόπουλο, συναντήθηκε με τον υπουργό και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης

 

07.11.2008

 

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη για το θέμα των φυλακών.

 

Ο  Συνήγορος του Πολίτη παρουσίασε έκθεση στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, όπως υπερπληθυσμός, προβλήματα στην καθημερινότητα των κρατουμένων, άρνηση χορήγησης αδειών κ.α. τα οποία ευθύνονται για την ένταση στις φυλακές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοσχέδιο με επίσης κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και των γυναικών.

09.11.2008

Κρατούμενοι απ’ όλες τις φυλακές διατύπωσαν 45 αιτήματα, χαρτογραφώντας την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα. Τα βασικά από αυτά:

- Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.

- Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως ορίζεται από τον Σ.Κ. και να μην γίνεται κατάχρησή του.

- Να γίνει παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατουμένους.

- Να εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τακτικών αδειών σε όλους τους κρατουμένους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησης.

- Να χορηγείται η υφ’ όρων απόλυση σε όλους τους δικαιούμενους.

- Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής όπως τα ανοιχτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία.

- Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο.

- Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές, στους βουλευτές και στους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμοί).

- Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων και να εφαρμοστούν εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής.

- Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

- Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατουμένους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) διατυπώνει αναλυτικές προτάσεις για τις συνθήκες κράτησης.».

 

10.11.2008
 

Συναυλία Αλληλεγγύης στα Προπύλαια:

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια με τους Γιάννη Αγγελάκα, Φοίβο Δεληβοριά, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Παύλο Παυλίδη and the b-movies, Ζορζ Πιλαλί, Μανώλη Φάμελο, Ελελεύ, Locomondo (unplugged), Μagic de Spell, Ρόδες και Flaco.

 

11.11.2008
 

 Οι δύο στους πέντε κρατούμενους, σχεδόν το 40% των εγκλείστων, ή για την ακρίβεια  5.251 κρατούμενοι-ες πραγματοποιούν πλέον απεργία πείνας , ενώ 8.000 εκ των 12.192 συνολικών κρατουμένων  ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα με αποχή συσσιτίου.

Με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων και τις προτάσεις της επιτροπής των κρατουμένων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας  πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) υπό την προεδρία του καθηγητή της Νομικής, Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη. Η σύνθεση του συνεδρίου ήταν  διευρυμένη καθώς συμμετείχαν οι πρόεδροι των αρμόδιων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο καθηγητής της Νομικής, Χρήστος Μυλωνόπουλος και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός. Τις εισηγήσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και επίσης, ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις θα ανακοινώσουν σύντομα στον  υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη και θα έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

 

Μετά από την αποχή συσσιτίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και οι πολιτικοί κρατούμενοι Γιωτόπουλος και Τζωρτζάτος σαν συμπαράσταση στον αγώνα των ποινικών κρατουμένων.

 

12.11.2008
 

Η κατάσταση στις φυλακές κρίνεται κρίσιμη, καθώς ήδη έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία πολλοί απεργοί  πείνας από τις φυλακές Χίου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού, Πάτρας, καθώς η πλήρης αποχή από τροφή και νερό, που ακολούθησε την αποχή από τα συσσίτιο, έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συνάντηση των εκπροσώπων της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» με τον υπ. Δικαιοσύνης στις 2.30. Οι προτάσεις του ΚΕΣΦ χαρακτηρίζονται μη ικανοποιητικές από την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», καθώς δε θίγουν ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους κρατούμενους.Οι εκπρόσωποι της επιτροπής ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να συναντηθεί  το συντομότερο δυνατόν με ομάδα κρατουμένων που θα έχει πολυεθνική εκπροσώπηση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται στους δύο εκπροσώπους ότι προτίθεται να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις του ΚΕΣΦ, ενώ τόνισε ότι ήδη εκδόθηκαν εγκύκλιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπουν αντικειμενικές διαδικασίες στο σύστημα των ευεργετικών ημερομισθίων και στις διαδικασίες για τη χορήγηση τακτικών και εκτάκτων αδειών σε κρατουμένους.

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχεται  την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να καταθέσει δύο δέσμες μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων: Μία εντός της επόμενης εβδομάδας για την αποσυμφόρηση των φυλακών και μία δεύτερη τα Χριστούγεννα για θέματα όπως τα ναρκωτικά και τη δημιουργία νέων φυλακών.

    

 

13.11.2008

Νεκρός στο θάλαμο υποδοχής νεοεισερχόμενων εγκλείστων βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 32χρονος κρατούμενος  στις φυλακές Φελλίου Γρεβενών.  Από την πλευρά της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων κάνει λόγο για τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο εν λόγω κρατούμενος συνέχιζε κανονικά τη σίτισή του και «δεν υπήρξε ποτέ απεργός πείνας».

Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, η Πρωτοβουλία Αναρχικών ενάντια στις φυλακές, μαζί με άλλες συλλογικότητες.


14.11.2008
 

Λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι επιλύει «είτε στο σύνολό τους, είτε κατά ένα μεγάλο μέρος τους» 14 από τα 16 συνολικά των κρατουμένων. Μεταξύ άλλων, με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου, ικανοποιείται το αίτημα για κατάργηση των πειθαρχικών ποινών. Σύμφωνα με το υπουργείο, «για τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία προβλεπόταν ως χρόνος παραγραφής της ποινής το ένα έτος, ο χρόνος μειώνεται σε έξι μήνες, ενώ όσες πειθαρχικές ποινές έχουν όριο παραγραφής τους έξι μήνες, παραγράφονται από τη δημοσίευση του νόμου».
Επιπλέον, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα προβλέπεται η αποφυλάκιση των καταδικασθέντων για διάπραξη πλημμελημάτων, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς και η εξαγορά των ποινών φυλάκισης έως πέντε έτη. Σχετικά με τις άδειες, χωρίς διακρίσεις, το υπουργείο ανακοίνωσε την αύξηση κατά μία μέρα της άδειας των κρατουμένων (από πέντε σε έξι μέρες και από οκτώ σε εννέα, ανά δίμηνο), πέραν των δύο ημερών που ήδη έχουν χορηγηθεί πρόσφατα για οδοιπορικά.Ακόμη, στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προβλέπεται η μείωση του χρόνου προφυλάκισης από τους 18 μήνες, που είναι σήμερα, στους 12 μήνες αλλά και η ένταξη των νοσοκομείων κρατουμένων και άλλων ιδρυμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ΕΣΥ.
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση, στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην απόφαση - πλαίσιο 2004 /757/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ για «θέσπιση ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών», ενώ προχωρά με βάση τις νέες ρυθμίσεις στην αποφυλάκιση των 1.500 κρατουμένων από όλες τις φυλακές της χώρας.

Στις νέες ρυθμίσεις που θα κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση, θα προβλέπεται και ο άμεσος έλεγχος συλληφθέντων για ναρκωτικά, προκειμένου να γίνεται διαχωρισμός με τους εμπόρους.

 

 


17.11.2008
 

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συναντήθηκε  με τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης «να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και να υιοθετήσει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα επιλύουν τα προβλήματα των κρατουμένων και δε θα τα εντείνουν».

Εν τω μεταξύ, 3.000 πολίτες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι: Παντελής Βούλγαρης, Κική Δημουλά, Μίκης Θεοδωράκης, Λευτέρης Βογιατζής, αντιστασιακοί, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Τάκης Μπενάς, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων Αλέκος Αλαβάνος, Φώτης Κουβέλης, Μιχάλης Παπαγιανάκης, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, γιατροί και δικηγόροι.

 

18.11.2008
 

Η Αυτόνομη δράση Αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε διαδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς  πείνας στο Πολυτεχνείο και μετά κατευθύνθηκε προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, όπου με πανό και με συνθήματα διαδήλωσαν κατά του κράτους και των φυλακών. Η όλη πορεία εξελίχτηκε ειρηνικά.

Τρεις κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών - δύο άντρες και μια γυναίκα οι οποίοι πραγματοποιούσαν απεργία πείνας - μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γ. Παπαγεωργίου». Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι τρεις νεαροί κρατούμενοι παρουσίασαν συμπτώματα αδυναμίας και ζάλης, λόγω της πολυήμερης αποχής τους από το φαγητό. Υποβλήθηκαν σε σειρά παθολογικών εξετάσεων, ενώ μάλιστα ο ένας από τους τρεις κρατήθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων διαδήλωσε για  να εκφράσει την συμπαράσταση της στον αγώνα των απεργών πείνας και ήταν  η μοναδική -μέχρι τώρα- που έφτασε τόσο κοντά στις φυλακές.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

 

19.11.2008
 

Περισσότεροι από 30 κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους χορηγήθηκε ορός και στη συνέχεια επέστρεψαν στη φυλακή. Ανάλογος είναι ο αριθμός στις φυλακές της Πάτρας, ενώ τέσσερις γυναίκες από τις φυλακές του Ελαιώνα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αιμορραγώντας. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει τα τελικά νομοθετικά μέτρα για τις φυλακές. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο, «την αφετηρία και όχι το τέλος για μια νέα κατάσταση στα σωφρονιστικά συστήματα».

 

20.11.2008
 

Ύστερα από 18 ημέρες αγώνα, οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας σταματούν την απεργία πείνας, μετά τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, τις οποίες θεωρούν ως το πρώτο βήμα στον αγώνα που έδωσαν εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Σχετικά με τα ζητήματα τους δόθηκαν οι  δεσμεύσεις ότι μέχρι τον  Απρίλιο του 2009 θα αποφυλακιστούν 5.500 κρατούμενοι σε σύνολο 12.315 ενώ  άμεσα αποφυλακίζονται 1.740 κρατούμενοι με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη, 1.107 έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν την ποινή τους σε χρηματική, 602 κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών που έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους -από τα οποία το 1/3 πραγματικά- θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης απόλυσης, 262 κρατούμενοι, καταδικασθέντες για ναρκωτικά, μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους, 9 κρατούμενοι με βαρύτατες ασθένειες αποφυλακίζονται, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, 511 υπόδικοι κρατούμενοι θα έχουν συμπληρώσει τους 12 μήνες προφυλάκισης και μεγάλο μέρος τους αποφυλακίζεται.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διατείνεται, ακόμη, ότι θα τερματιστεί και το θλιβερό φαινόμενο της συμβίωσης σε ορισμένες φυλακές μεταξύ καταδικασμένων σε ελαφρές ποινές και εκείνων που έχουν καταδικαστεί για βαρύτερα αδικήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τα νέα μέτρα υπολογίζεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ο αριθμός των κρατουμένων θα έχει φτάσει στους 6.815 από τους 12.315 που είναι σήμερα.

Εξαιρούνται οι έμποροι ναρκωτικών, οι διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και όλοι οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

Χωρίς να δεσμευθεί για την επίλυσή τους, αν και αποτελούν βασικά αιτήματα των φυλακισμένων, ο κ.Χατζηγάκης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επεκταθεί και σε θέματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, οι άδειες εξόδου, τα ευεργετικά ημερομίσθια, τα ειδικά προγράμματα για τους καταδικασμένους σε υποθέσεις ναρκωτικών, οι εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσα στις φυλακές, η ελεύθερη πρόσβαση εκπροσώπων κομμάτων και του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, η διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου, οι δημιουργικές δραστηριότητες μέσα στις φυλακές, οι μεταγωγές και οι νέοι θεσμοί εναλλακτικών μορφών κράτησης.

 


05.12.2008
 

Ψηφίστηκε το σχέδιο  νέου νόμου όπου προβλέπει αλλαγές στο σύστημα των αδειών και στο πειθαρχικό δίκαιο των φυλακών.[4] Όσοι έχουν καταδικασθεί για πλημμελήματα με ποινή μέχρι και 2 χρόνων αποφυλακίζονται υπό όρους όταν εκτίσουν 1/5 της ποινής τους, ενώ όσοι έχουν ποινή μεγαλύτερη των 2 ετών  αποφυλακίζονται αφού εκτίσουν ποινή 1/3.

 

 

 

Ίσως μόνο μια φράση μπορεί να  χρωματίσει και να αποδώσει όλη αυτή τη προσπάθεια των κρατουμένων της χώρας:

 

Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα.

Πολλά κεφάλια θα σπάσουν.

Μα κάποια στιγμή…………..θα σπάσουν και τα σίδερα...
 

(Ν. Καζαντζάκης)

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

[1]  Οι πληροφορίες έχουν προκύψει με βάση τον ημερήσιο τύπο

[2]  Walmsley, R. (2009) World Prison Population List (eighth edition), King’s College London, International Centre for Prison Studies, http://www.kcl.ac.uk/depsta/law/research/icps/downloads/wppl-8th_41.pdf, σελ. 1-6. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από το Υπ. Δικαιοσύνης

[3]  “Prison brief for Greece” http://www.kcl.ac.uk/depsta/law/research/icps/worldbrief/wpb_country.php?country=141Τα στοιχεία έχουν δοθεί από το Υπ. Δικαιοσύνης

[4]  Νόμος 3727/2008: Κρατούμενοι οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον: Α) Η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι δύο έτη και έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής. Β) Η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών και έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα τρίτο αυτής. 2. Όσοι απολύονται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, αν υποπέσουν, μέσα σε τρία έτη από την αποφυλάκιση τους, σε νέο από δόλο τελούμενο έγκλημα και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του έτους, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής, για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο. 3. Οι διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων υποβάλλουν, μέσα σε πέντε ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, στον εισαγγελέα του τόπου έκτισης της ποινής τους φακέλους των καταδίκων, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου. 4. Απολύσεις που γίνονται, κατά τις διατάξεις του παρόντος, ανακοινώνονται από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες ποινικού Μητρώου και καταχωρούνται στα οικεία δελτία των απολυθέντων. 5. Η υπό όρων απόλυση, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, δεν κωλύεται από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA