ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
NOTITIÆ CRIMINALIS



Τεύχος 4 - Φεβρουάριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Συμβουλές για τη χρήση πιστωτικών καρτών
επιμέλεια & εισαγωγικό σημείωμα: Φώτης Σπυρόπουλος
ασκούμενος δικηγόρος - φοιτητής ΠΜΣ Ποινικών Επιστημών Νομικής Αθηνών
& φοιτητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών & Πολιτικών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.

Το «πλαστικό χρήμα» είναι πλέον ο κυρίαρχος τρόπος πληρωμής στις συναλλαγές, έχοντας πλέον αντικαταστήσει τα μετρητά. Ξέρουμε πολύ καλά, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε την πιστωτική κάρτα, πόσο όμως καλά ξέρουμε να προστατευόμαστε από το ενδεχόμενο οι ευκολίες που μας παρέχοναται να γυρίσουν σε μας ως «μπούμερανγκ» καθιστώντας μας θύματα;
Στο vivere impericolosamente αυτού του τεύχους επομένως, μετά από μια ανάλυση-πρόλογο για το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική ποινική θεωρία και νομολογία την πιστωτική κάρτα, ακολουθούν...

Συμβουλές για τη χρήση πιστωτικών καρτών

Στην Ελλάδα, τα θέματα των συναλλαγών που γίνονται με πιστωτική κάρτα ρυθμίζει η Υπουργική απόφαση Ζ1-178/2001 που εναρμόνισε τις διατάξεις της Σύστασης 97/489 στην ελληνική νομοθεσία. Στην Ευρώπη ισχύουν επίσης η Οδηγία 1997/7/ΕΚ και οι Οδηγίες 1987/102 και 1990/88 που ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την καταναλωτική πίστη. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα από την ελληνική νομολογία σχετικά με θέματα πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών αποτελούν οι αποφάσεις ΕφΑθ 2319/1999 και ΑΠ 589/2001.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πιο συχνά στην καθημερινή μας ζωή είναι να μας κλέψουν την πιστωτική μας κάρτα. Τί γίνεται τότε;! Τί άκριβώς μας έχουν κλέψει; Την πιστωτική κάρτα ή χρήματα που αντιστοιχούν στο πιστωτικό μας υπόλοιπο;
Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμόν 2056/2003 απόφασή του τοποθετήθηκε επί του πώς αντιμετωπίζεται ποινικά η κλοπή πιστωτικής κάρτας: το Ακυρωτικό μας απεφάνθη ότι η αφαίρεση πιστωτικής κάρτας αποτελεί απλή κλοπή κι όχι κλοπή αντικειμένου ευτελούς αξίας. Εντούτοις, με το υπ’ αριθμόν 196/1999 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καστοριάς η αφαίρεση της πιστωτικής κάρτας χαρακτηρίσθηκε ως ευτελούς αξίας (κατ’ επιτρεπτή βελτίωση της κλοπής για κλοπή αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, όπως είχε χαρακτηρισθεί η αφαίρεση της κάρτας κατά την άσκηση της ποινικής διώξεως) με το επιχείρημα ότι αυτή “δεν ενσωματώνει την αξία των λογαριασμών στους οποίους αντιστοιχεί, αλλά αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της ύπαρξης αυτών και τη δυνατότητα αναλήψεως των χρημάτων από αυτούς”. Επίσης, στην εισαγγελική πρόταση προς το συμβούλιο επισημαίνεται ότι “η αξία της κάρτας είναι ευτελής αφού ως αξία αυτής θεωρείται η αξία αυτής ως χάρτου”. Η άποψη αυτή υπέρ του ευτελούς της αξίας της αφαιρούμενης κάρτας επιβεβαιώθηκε με την υπ’ αριθμόν 127/2004 απόφαση του Αρείου Πάγου. Συμπερασματικά, όπως βλέπουμε το Ακυρωτικό μας έχει εκδόσει δύο τελείως αντιδιαμετρικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος με διαφορά μόλις ενός έτους (ΑΠ 2056/2003 και ΑΠ 127/2004).

Στην ελληνική θεωρία υπέρ της άποψης ότι η κάρτα αποτελεί «πράγμα ευτελούς αξίας» κατά την έννοια του άρθρου 377 παρ. 1 εδ. α’ τάσσονται οι Μυλωνόπουλος και Μπέκας. Αντίθετα, αδιακρίτως ως κλοπή αντιμετωπίζουν την αφαίρεση της κάρτας η Βασιλάκη και ο Μανωλεδάκης. Συγκεκριμένα η Βασιλάκη υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με την «ενωτική θεωρία» (Vereinigungstheorie), η μαγνητική κάρτα περιέχει την οικονομική αξία του χρήματος που μπορεί να αναληφθεί από το ATM και γι’ αυτό η αφαίρεση επεκτείνεται “δια μέσου της κάρτας στα χρήματα που αναλήφθηκαν και τα οποία ο δράστης προσάρτησε στην περιουσία του”.

Ο Άρειος Πάγος εξέτασε, απιπρόσθετα, το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της συρροής της κλοπής με την οποία επιτυγχάνεται η απόκτηση της κάρτας, σε σχέση με το αδίκημα που τελείται δια της μεταγενέστερης αξιοποίησής της. Με τη ΑΠ 127/2004 έγινε δεκτό ότι “η κλοπή της πιστωτικής κάρτας, ως ευτελούς αξίας, δεν απορροφάται από την επακολουθήσασα απάτη, διότι τα συστατικά στοιχεία των δύο εγκλημάτων είναι διαφορετικά”. Πρόκειται λοιπόν για αληθή συρροή. Σε θεωρητικό επίπεδο, ο Μυλωνόπουλος θεωρεί ότι η άνευ δικαιώματος ανάληψη μετρητών με χρήση ξένης κάρτας στοιχειοθετεί απάτη με υπολογιστή, αδίκημα που συρρέει αληθώς με την κλοπή της κάρτας (κλοπή ευτελούς αξίας). Ο Μανωλεδάκης, αντίθετα, υποστηρίζει ότι “πρόκειται για κλοπή απλώς της πιστωτικής κάρτας αυτόματης συναλλαγής από τον κάτοχο και ιδιοκτήτη της και στη συνέχεια για υπεξαίρεση του ποσού που ανέλαβε με την κάρτα ο δράστης, σε αληθινή συρροή αν με την κλοπή της κάρτας μπορεί αυτός να κάνει και άλλες αναλήψεις”.

Συμβουλές για τη χρήση πιστωτικών καρτών

• Αν κάνετε αγορές με πιστωτικές κάρτες, καλό είναι να έχετε μία ευκρινή φωτοτυπία αυτών των καρτών, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου του πιστωτικού ιδρύματος που τις έχει εκδώσει, για την περίπτωση κλοπής ή απώλειας. Συγκεντρώστε τις παρακάτω πληροφορίες για κάθε κάρτα που έχετε:
α) το όνομα της κάρτας
β) τον αριθμό του πιστωτικού λογαριασμού
γ) τον τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο μπορείτε να αναφέρετε απώλεια ή κλοπή καρτών.

• Μη δίνετε ποτέ και σε κανέναν οποιοδήποτε στοιχείο για τις τραπεζικές σας κάρτες και ιδίως τον κωδικό σας (ΡΙΝ).

• Περαιτέρω υποχρεώσεις των κατόχων πιστωτικών καρτών:
α) Διαβάζετε προσεκτικά πριν υπογράψετε όλες τις αποδείξεις πληρωμής που παίρνετε όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σας.
β) Φυλάξτε τις αποδείξεις από τις αγορές που κάνετε και συγκρίνετέ τες με τις χρεώσεις που υπάρχουν στον λογαριασμό σας.
γ) Κρατήστε τις αποδείξεις των αγορών σας μέχρι να τις πληρώσετε.
δ) Μην αφήνετε εκτεθειμένες τις κάρτες σας στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο κ.α.
ε) Μην κρατάτε τις πιστωτικές σας κάρτες στο πορτοφόλι μαζί με μετρητά και άλλα σημαντικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.λπ.). Έτσι δεν κινδυνεύετε να τα χάσετε όλα μαζί, αλλά ούτε και να δώσετε τη δυνατότητα σε άλλους να τα χρησιμοποιήσουν για αγορές εμπορευμάτων κ.λπ.

• Εάν αγοράζετε κάτι με την πιστωτική σας κάρτα, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το αντίγραφο της απόδειξης, ακόμα και στην περίπτωση που η συναλλαγή ακυρώνεται. Αυτό θα εμποδίσει κάποιον άλλον να αποκτήσει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας.

• Φωτοτυπείστε την εμπρόσθια και οπίσθια πλευρά των πιστωτικών καρτών και τοποθετήστε τα φωτοαντίγραφα σε ασφαλές μέρος. Εάν κλαπούν οι πιστωτικές σας κάρτες, θα έχετε ένα φωτοαντίγραφο αυτών ως σημείο αναφοράς όταν θα χρειασθεί να ακυρώσετε τις κάρτες και να καταθέσετε τη μήνυση στην αστυνομία.

• Μην αποδέχεστε υψηλό πιστωτικό όριο ή αύξηση ορίου που δεν χρειάζεστε για κάρτες που χρησιμοποιείτε σε συναλλαγές σας μέσω τηλεφώνου ή Η/Υ.

• Ειδοποιήστε, αμέσως, την τράπεζα αν κλάπηκαν το βιβλιάριο καταθέσεών σας ή οι πιστωτικές σας κάρτες. Ελέγχετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και ειδικά μετά από μετακινήσεις αν έχετε όλες τις τραπεζικές σας κάρτες κ.λπ.

Βιβλιογραφία - Αρθρογραφία

Ειρ. Βασιλάκη, Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1993

Χρίστος Μυλωνόπουλος, Ποινικό Δίκαιο – Ειδικό Μέρος, εκδ. Π. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα 2001

Γεωργ. Νούσκαλης, Απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ): Το παρελθόν και το μέλλον του άρθρου 386Α Π.Κ., ιδίως υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ΠοινΔικ 2/2003, σελ. 178

*Οι "πρακτικές" συμβουλές είναι αποσπάσματα από το πρακτικό εγχειρίδιο επιμέλειας καθηγητή Νέστορα Κουράκη:
"Για να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών", εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, 2006.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA