* ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ:
"Έχετε πέσει ποτέ θύμα αστυνομικής βίας; Αν ναι, με ποια αφορμή;"
|
της Μαρίας Αγγελή
πτυχιούχου Νομικής Αθηνών,
της Κατερίνας Πουρναρά
ασ. Δικηγόρου
και του Μάνου Τεχνίτη
φοιτητή Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για αδικήματα που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ο σύντομος χρόνος παραγραφής αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού στους πολίτες της χώρας μας. Καθημερινά πληθαίνουν όσοι ζητούν αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εκδοθέντα κατ’ επιταγήν του σχετικού νόμου (Ν. 3126/2003).
Σας ρωτάμε: «Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη χωρίς άδεια της Βουλής;»
Ιδού οι απαντήσεις Αθηναίων και Θεσσαλονικέων:
ΑΘΗΝΑ
Παναγιώτης, 42 ετών, Δικηγόρος
Πιστεύω ότι πρέπει να απαιτείται η άδεια της Βουλής για τα πλημμελήματα ενώ για τα κακουργήματα θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται για όλους τους πολίτες, ήτοι προκαταρκτική εξέταση και κύρια ανάκριση.
Πασχαλιά, 23 ετών, Φοιτήτρια Νομικής
Στα ειδεχθή εγκλήματα φρονώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα. Για τα λοιπά θα μπορούσε να γίνεται η υπάρχουσα διάκριση που όμως θα εξυπηρετεί καθαρά την ακώλυτη άσκηση των καθηκόντων τους,
Σωτήρης, 32 ετών, Χημικός Μηχανικός
Ναι γιατί η δικαιοσύνη πρέπει να δρα ανεξάρτητα.
Ιωάννα, 49 ετών, Τραπεζικός
Βεβαίως γιατί δεν θα πρέπει να έχουν οι Υπουργοί προνομιακή μεταχείριση αλλά την ίδια αντιμετώπιση με όλους τους πολίτες.
Γιάννης, 22 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Πιστεύω ότι πρέπει να παραπέμπονται αυτεπάγγελτα γιατί οι περισσότεροι, όπως αποδεικνύεται και από περιστατικά των ημερών μας, είναι διεφθαρμένοι.
Μαρία, 52 ετών, Δικαστικός Υπάλληλος
Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει να επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως σε περίπτωση ευθύνης των Υπουργών, γιατί τέτοιου είδους θέματα άπτονται της αρμοδιότητάς της εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
Διονύσης, 40 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Συμφωνώ γιατί ακόμη και οι βουλευτές είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει να μεταχειρίζονται όλοι ισότιμα κάτω από το κοινό για όλους μας Σύνταγμα.
Νίκος, 27 ετών, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Εταιρείας
Επειδή πιστεύω ότι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας που υποτίθεται ότι έχουμε είναι η ισότητα μεταξύ των πολιτών δεν βρίσκω σωστή αυτή τη διάκριση οπότε επιθυμώ την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Αλεξάνδρα, 24 ετών, Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Ναι γιατί πρέπει να κρίνονται για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους και όχι να τη γλιτώνουν χωρίς όμως να σημαίνει πως αυτό είναι και η λύση.
Παναγιώτης ,50 ετών, Υπάλληλος Δ.Ε.Η.
Επειδή μένει απέναντί μου ο τάδε Υπουργός δεν σημαίνει ότι αν του κάνω μήνυση, αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας θα τον διώξει αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια επιτροπή στο Προεδρείο της Βουλής που θα κρίνει ποιες υποθέσεις θα διαβιβάζονται στην Εισαγγελία απευθείας.
Δώρα, 22 ετών, Φοιτήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι πολίτες καθώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας αν συμβαίνει διαφορετικά.
Δημήτρης, 59 ετών, Συνταξιούχος
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που επιτάσσει το σύνταγμα είναι άδικος,«συνωμοτικός», ύποπτος - για να μην χρησιμοποιήσω και άλλες πολύ βαρύτερες λέξεις. Τον ψήφισαν και τα δυο μεγάλα κόμματα στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος επι ΠΑΣΟΚ. Φυσικά να αλλάξει και να μην υπάρχει χρονική διαγραφή για κανέναν - ούτε σε πολιτικό ούτε σε πολίτη, και για όλα τα εγκλήματα. Είδατε τον σκηνοθέτη τον συνέλαβαν μετά από 35 χρόνια στην Γαλλία, για «έγκλημα» που έκανε στην Αμερική;
Γιώργος, 33 ετών, Δημόσιος Υπάλληλος
Ασφαλώς θέλω να δω πολλούς πίσω απ΄τα σίδερα, άρα θα ήμουν υπέρ της μη προηγούμενης άδειας απ΄τη Βουλή, αλλά απ΄την άλλη σκέφτομαι και κάτι φοβερούς κι αδέκαστους εισαγγελείς σαν τον Σανιδά και μου σηκώνεται η τρίχα για το ποιος θα έχει την ευθύνη δίωξης.
Έλενα, 23 ετών, Τεχνικός υπολογιστών
Ναι. Για την ακρίβεια θεωρώ ότι αυτά τα άτομα όχι απλώς δεν πρέπει να απαλλάσσονται αλλά πρέπει να τιμωρούνται και με περισσότερη αυστηρότητα, διότι έχουν εκλεχθεί από το λαό για να υπηρετούν το συμφέρον του πολίτη και για αυτή τη δουλειά λαμβάνουν έναν πολύ παχυλό μισθό, αυτό σημαίνει πως οι τυχόν παρανομίες τους είναι αποτέλεσμα της απληστίας τους και μόνο. Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι σωστό οι αρχηγοί μίας χώρας να απαλλάσσονται με τόσο προκλητικό τρόπο από οποιαδήποτε ευθύνη μπορεί να φέρουν, στο κάτω-κάτω υποτίθεται ότι αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν τη χώρα, αν ένας καπετάνιος ρίξει ένα καράβι σε ένα ύφαλο θα τον απαλλάξουμε από οποιαδήποτε ευθύνη χωρίς δεύτερη σκέψη;
Κατά τη γνώμη μου ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ίσως τότε να κάνουν τη δουλειά τους με περισσότερη ευσυνειδησία.
Θέμις, 21 ετών, Φοιτήτρια
Πιστεύω πως ναι. Οι Υπουργοί δεν είναι πολίτες διαφορετικοί από τον απλό λαό για να απολογούνται σε συναδέλφους τους και όχι στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και το όνομα του νόμου είναι προκλητικό, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για νόμο περί μη ευθύνης Υπουργών!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θοδωρής, 28 χρονών, Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας
Οπωσδήποτε, για να λήξουν κάποτε οι αυθαιρεσίες των Υπουργών.
Χρύσα, 19 χρονών, Φοιτήτρια Νηπιαγωγών
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος και όχι να την γλιτώνουν πάντα οι βουλευτές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Να έχουν την ίδια μεταχείριση όπως αυτή που έχουν και οι απλοί πολίτες
Σάκης, 27 χρονών, Μάγειρας
Να διώκονται αυτεπάγγελτα. Γιατί με τον όσο ισχύει ο παλιός τρόπος με τις "κλίκες" που έχουν οι βουλευτές μεταξύ τους, πάντα καταφέρνουν να τη γλιτώνουν. Όσο υπάρχει η δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης ποτέ δεν θα τιμωρηθούν.
Σεβαστή, 45 χρονών, Ελεύθερη Επαγγελματίας
Και βέβαια πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα. Αυτό τουλάχιστον μας έδειξε η πολιτική πράξη όλον αυτό τον καιρό.
Σωτήρης 25 χρονών, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Οικονομικών
Όπως έχει δείξει η πολιτική πρακτική τους τελευταίους μήνες με τα σκάνδαλα Βατοπεδίου, την υπόθεση Παυλίδη κ.α είναι απαραίτητο οι υπουργοί να διώκονται αυτεπάγγελτα, ούτως ώστε να τιμωρούνται όντως για τις πράξεις τους και όχι να βρίσκονται ελεύθεροι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Σκεφτείτε πόσο αυστηρή ποινή θα επιβαλλόταν για τόσο μεγάλη υπόθεση σε έναν απλό πολίτη.
Ραφαήλ, 22 χρονών, Τεχνικός Υπολογιστών
Όχι μόνο πρέπει να αλλάξει ο νόμος, αλλά να "πέφτει και βαρύς ο πέλεκυς" της δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο πέλεκυς αυτός έπεφτε μόνο στα "ελαφρά κεφάλια" επιβεβαιώνει το βάρβαρο σύστημα της εποχής μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να γίνει καλύτερη η κοινωνία μας.
Μίκα, 42 ετών, Υπάλληλος Εταιρίας
Γιατί; Δεν διώκονταν αυτεπάγγελτα; Αυτό είναι απαράδεκτο. Βέβαια και πρέπει να αλλάξει.
Ασπασία, 21 χρονών, φοιτήτρια Λογιστικής
Εννοείται, γιατί υποτίθεται πως βουλευτές και υπουργοί δρουν για το κοινό καλό και για αυτό το λόγο πρέπει να κρίνονται αυστηρότερα.
Μιχάλης, 20 χρονών, φοιτητής Γεωπονικής
Και βέβαια πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Οι Υπουργοί είναι στην πραγματικότητα δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει, για την καλή λειτουργία της Βουλής να ελέγχονται αυτεπάγγελτα για τις πράξεις