Aπόφαση σταθμός: αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου με την από 4-11-2013 απόφασή του, κήρυξε αθώο κατηγορούμενο για το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο. Να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο αδίκημα (οφειλές στη ΔOY από διάφορες αιτίες) προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, μετά την θέση σε ισχύ του ν. 3943/2011.
Η υπεράσπιση προέβαλε ως αυτοτελή ισχυρισμό την αδυναμία καταβολής των ως άνω οφειλών, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος. Στα πλαίσια αυτά κινούμενη η υπεράσπιση απέδειξε εγγράφως και με μάρτυρες των ως άνω αυτοτελή ισχυρισμό. Κυρίως δε βασίστηκε στο ότι η ανθρώπινη ζωή ως έννομο αγαθό ιεραρχείται ανώτερα από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τη φορολογική αρχή, επικαλούμενη τη συνδρομή του άρθρου περί κατάστασης ανάγκης (άρθρο 25 Π.Κ.) ως λόγο άρσης του αδίκου.
Όπως υποστηρίχθηκε από το συνήγορο του κατηγορουμένου κ. Βαονάκη “με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, είναι σαν να διώκεται ποινικά για την επιλογή του να διασώσει τη ζωή του υποβαλλόμενος στις αναγκαίες ιατροχειρουργικές επεμβάσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την έννομη τάξη".
Παρά την πρόταση του Εισαγγελέα που συνέτεινε σε ενοχή του κατηγορουμένου με ελαφρυντικά, το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης και αποφάσισε την αθωότητα του κατηγορουμένοy.
thegreeklawyer.blogspot.gr, 06/11/2013
---------------------------
Η περίεργη αστυνομική έρευνα για τη Marfin
Σε λίγες ημέρες φτάνει στο ακροατήριο η υπόθεση του εμπρησμού της Marfin. Το ThePressProject φέρνει σήμερα στο φως στοιχεία της αστυνομικής έρευνας που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Μήπως οι οικογένειες των θυμάτων γίνονται για μια ακόμη φορά θύματα, αυτή τη φορά της αστυνομικής προχειρότητας;
Στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινάει η δίκη του Θεόδωρου Σίψα, ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό της Marfin στις 5 Μαΐου του 2010. Ήταν τότε που τρεις άνθρωποι (η μία έγκυος) έχασαν τη ζωή τους μετά τη δολοφονική επίθεση με μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζα το οποίο βρισκόταν επί της οδό Σταδίου. Η τραγωδία αυτή άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της και αποτέλεσε μοχλό πόλωσης στην ελληνική κοινωνία, αφού προσέφερε τα πρώτα θύματα «αριστερής» βίας μετά από πολλά χρόνια. Αυτοί όμως που βίωσαν εντονότερα τις συνέπειες είναι φυσικά οι οικογένειες των θυμάτων.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Ρολάν Μπάρτ έλεγε ότι «ο καθένας μας έχει τον δικό του ρυθμό στο πένθος» και οι οικογένειες των θυμάτων σίγουρα χρειάζονται την τιμωρία των ενόχων προκειμένου να μπορέσουν -αν γίνεται στην πραγματικότητα αυτό- να προχωρήσουν παρακάτω. Όχι όμως την τιμωρία οποιουδήποτε «ενόχου» αλλά του πραγματικού. Και εδώ τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας περιπλέκουν πολύ την κατάσταση
Το ιστορικό της σύλληψης
Λίγες μέρες πριν από την πρώτη μαύρη επέτειο της Marfin, φτάνει στην αστυνομία μια ανώνυμη επιστολή που κατονομάζει τρεις ανθρώπους ως υποκινητές των όσων συμβαίνουν στην Κερατατέα (η ορθογραφία από το πρωτότυπο) οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, εμπλέκονται και στην υπόθεση της Marfin. Το τυπωμένο σημείωμα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τους υποτιθέμενους υπόπτους, όπως τα κινητά τους τηλέφωνα, τις διευθύνσεις κατοικίας τους και τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Η αστυνομία δεν φαίνεται να κάνει καμία προσπάθεια να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός που κάνει την καταγγελία, αναζητώντας π.χ. δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά όπως είναι φυσιολογικό προχωράει την έρευνα για τους υπόπτους. Η εσωτερική αυτή διαδικασία θα κρατήσει ελάχιστα, και λίγες μέρες πριν την επέτειο γίνονται οι συλλήψεις. Ο κρατικός μηχανισμός γιορτάζει την 5η Μαΐου επιδεικνύοντας την επιτυχία του και τα ιδιωτικά κανάλια σέρνουν τον χορό.
Όταν όμως η υπόθεση φτάνει στην προανάκριση εμφανίζονται τα πρώτα σημεία προχειρότητας της αστυνομικής έρευνας. Ο ένας από τους τρεις απαλλάσσεται αμέσως από τις κατηγορίες, αφού οι αυτόπτες μάρτυρες τον αναγνωρίζουν 100% ως έναν απ΄ αυτούς που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους δράστες από το σπάσιμο των βιτρινών και τη ρίψη μολότοφ. Αλλά για τον Σίψα προκύπτει διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα και η απόφαση προφυλάκισης παραπέμπεται στο συμβούλιο, το οποίο αφού εξετάζει την υπόθεση τους αφήνει ανήμερα της μαύρης επετείου ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.
Κάτι δεν πάει καλά με τον φάκελο της αστυνομίας
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια ήταν η διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, αλλά από τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να σημειώσουμε μερικά ενδιαφέροντα σημεία που προκύπτουν από τις φωτογραφίες της ίδιας της αστυνομίας. Ο ταυτοποιημένος ως δράστης, όχι απλώς φοράει άλλα παπούτσια (αθλητικά Adidas αντί για Puma) όπως είχε συμβεί σε παλιότερο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά ενδεδυμένος. Φοράει διαφορετικό παντελόνι τζιν, έχει περασμένο στην πλάτη σακίδιο (ο Σίψας δεν είχε σακίδιο και κρατούσε στο χέρι κράνος), φοράει γάντια, άλλο χρώμα τζόκεϊ καπέλο, και κοντομάνικο αντί για το πουκάμισο που φορούσε ο κατηγορούμενος. Επιπλέον ο Σίψας δε φοράει σε καμία φωτογραφία γυαλιά (φορούσε φακούς επαφής), ενώ ο δράστης στις φωτογραφίες της αστυνομίας φαίνεται να φοράει γυαλιά μυωπίας και μπαντάνα που δυσχεραίνει την ταυτοποίησή του.
Η αστυνομία δεν έχει πρόβλημα με όλα αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία αφού, όπως διαβάζουμε σε ένορκη κατάθεση αστυνομικού, «οι αναρχικοί συνηθίζουν να αλλάζουν ρούχα για να μην ταυτοποιούνται». Κι αν όμως υποθέσουμε ότι αυτό είναι πάγια πρακτική των αναρχικών, θα πρέπει ο δράστης να κουβαλούσε μαζί του ολόκληρη γκαρνταρόμπα, και μάλιστα να πέταξε και τα γυαλιά οράσεως που έφερε μαζί του. Αυτό όμως που δεν εξηγεί η κατάθεση του αστυνομικού είναι γιατί είναι ανάποδες οι ώρες στις φωτογραφίες της αστυνομίας. Παρατηρώντας το υλικό και τις ώρες που αναγράφονται πάνω στις φωτογραφίες με βάση τις οποίες αναγνωρίζεται ο Σίψας, φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος φορούσε τα διαφορετικά ρούχα πριν το χτύπημα. Δηλαδή αυτό που ισχυρίζεται ο αστυνομικός είναι ότι ο Σίψας πήγε στην πορεία με άλλα ρούχα, πριν φτάσει μπροστά από τη Σταδίου σταμάτησε, άλλαξε όλα του τα ρούχα, ξεφορτώθηκε το κράνος του, χτύπησε την τράπεζα και μετά έφυγε φορώντας τα ρούχα με τα οποία είχε πετάξει τις μολότοφ στη Marfin! Σας φαίνεται κάπως παράλογο; Περιμένετε λίγο ακόμα, οι αστυνομικές καταθέσεις γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.
Σε άλλο σημείο, όταν ο αστυνομικός καλείται να εξηγήσει τη διαφορά στα παπούτσια διαβάζουμε ότι «ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την προτίμησή του στα ακριβά παπούτσια», ενώ ακόμα παρακάτω, όταν φτάνουμε στο θέμα των γυαλιών οράσεως ο σουρεαλισμός χτυπάει κόκκινο, αφού «ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έχει μυωπία». Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αρνηθεί επίσης ότι έχει δύο πόδια, αλλά αυτό σπάνια είναι αρκετό για να παραπέμψεις κάποιον για δολοφονία.
Ακόμα πιο περίεργη είναι η στάση της ειδικής υπηρεσίας σήμανσης της ΓΑΔΑ (του ελληνικού CSI): Όταν ο ανακριτής στέλνει εκ νέου τις φωτογραφίες του υπόπτου για ταυτοποίηση με τις φωτογραφίες του δράστη, σε λίγες ώρες ο φάκελος επιστρέφεται με τη σημείωση ότι η κακή ποιότητα των φωτογραφιών δεν επιτρέπει να γίνει ταυτοποιητική ανάλυση. Και όμως, οι φωτογραφίες που έχουμε στη διάθεσή μας από το αρχείο της αστυνομίας δεν φαίνονται τόσο κακής ποιότητας. Αφού η υπόθεση δεν έχει φτάσει στο ακροατήριο αποφασίσαμε να μην τις δημοσιεύσουμε, ωστόσο απευθυνθήκαμε σε ιατροδικαστή ο οποίος μας ανέφερε ότι συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά «βιομετρικά δείχνουν να έχουν απόκλιση μεταξύ των δύο ανδρών». Για τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω δεν θα μπούμε αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες.
Ένα ακόμα περίεργο περιστατικό
Την ημέρα που γίνεται η σύλληψη του Σίψα για τη δολοφονία των υπαλλήλων της Marfin, η αστυνομία καταγράφει ότι ο ύποπτος έφερε μαζί του κινητό τηλέφωνο της τάδε εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που έφερε τον τάδε δεκαεξαψήφιο κωδικό SIM που αντιστοιχεί στο τάδε νούμερο κινητού τηλεφώνου. Βάσει αυτού του εγγράφου ζητείται από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά η απάντηση της εταιρείας προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα μ΄ αυτήν, το συγκεκριμένο νούμερο (καρτοκινητό) άνηκε όντως στον ύποπτο αλλά ήταν ανενεργό ήδη ένα χρόνο πριν από την υπόθεση της Marfin. Έφερε ο Σίψας μαζί του τηλέφωνο που ήταν απενεργοποιημένο; Γιατί; Δεν βρίσκουμε κάποια προφανή απάντηση.
Πώς φτάνουμε στην δίκη
Θα περάσει ένας ακόμα χρόνος μέχρι να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία, και θα μεσολαβήσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που θα πυροδοτήσει εκ νέου πόλωση στην ελληνική κοινωνία. Ο Σίμος Κεδίκογλου έρχεται σε δύσκολη θέση όταν η αστυνομία επιτίθεται στα «σταγονίδια» της Χρυσής Αυγής και χρειάζεται επειγόντως κάτι και από το άλλο άκρο. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση αναφέρει ότι ή ελληνική αστυνομία κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι όπως στη Marfin όπου συνελήφθησαν οι τρεις ένοχοι, έτσι και στην υπόθεση της Χ.Α. η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της. Όταν η δημοσιογράφος εξανίσταται αναφέροντας ότι δεν έχουν συλληφθεί οι ένοχοι της Marfin, ο κ. Κεδίκογλου επιμένει στη δική του ενημέρωση. Το περίεργο δεν είναι ότι ο υπουργός δεν ξέρει ότι ο ένας εκ των τριών έχει απαλλαγεί οριστικά, ούτε ότι την επομένη ο Αντώνης Σαμαρας μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. μιλάει για τους ενόχους της Marfin που θα τιμωρηθούν αυστηρά. Το περίεργο είναι ότι λίγες ημέρες αργότερα, η εφημερίδα Real News δημοσιεύει με διαρροή το παραπεμπτικό βούλευμα της δικαιοσύνης με το οποίο παραπέμπονται οι Θεόδωρος Σίψας και Παύλος Αντρέεβ, για την υπόθεση της Marfin και του Ιανού αντιστοίχως.
Το δημοσίευμα βρίθει ανακριβειών. Αναφέρει ότι οι δράστες έχουν αναγνωριστεί 100% από αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν εντός του βιβλιοπωλείου Ιανός, ωστόσο η μοναδική αναφορά από τις καταθέσεις σε ποσοστό 100% φαίνεται να είναι υπέρ του τρίτου συλληφθέντα ως αθώου για τα συμβάντα, ο οποίος και απαλλάχθηκε οριστικά. Η δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ Ιωάννα Μάνδρου βγαίνει στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και λέει ότι «τώρα το μόνο που μένει να δούμε είναι οι ποινές». Φαίνεται έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές διαδικασίες και στις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όμως θα ήταν καλύτερα να περιμένει λίγο, γιατί στο δημοσίευμα της Real News διαβάζουμε ακόμα ότι οι ύποπτοι είναι γνωστοί αναρχικοί και έχουν απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την αστυνομία, ενώ ο δικηγόρος του Σίψα μας διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έχει προσαχθεί ο πελάτης του.
Ο Δημήτρης Κατσαρής, ο οποίος εκπροσωπεί τον Θεόδωρο Σίψα, δεν θέλει να μας πει λεπτομέρειες και αρνείται να σχολιάσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο, αλλά καταγγέλλει ότι έχουν γίνει παρατυπίες και αφαιρέσεις σε όλη τη διαδικασία και αναφέρεται σε «άθλιο πολιτικό παιχνίδι που έχει παιχτεί πάνω στους τάφους τριών ανθρώπων».
Με ποιο ρυθμό θα πενθήσουν οι οικογένειες;
Η αστυνομία έχει σταματήσει τις έρευνες, έχοντας υποδείξει ως ένοχο τον Θεόδωρο Σίψα. Για λόγους που δεν έχουν γίνει ακριβώς κατανοητοί, η δικαιοσύνη έχει εμπλέξει τις δύο υποθέσεις (δολοφονία στη Marfin και επίθεση στον Ιανό), παρόλο που πρόκειται για δύο διαφορετικά περιστατικά, όπως φαίνεται και από την ίδια την αντιμετώπιση της αστυνομικής έρευνας.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι απλώς ένα κομμάτι του παζλ. Δεν μπορούμε καν να γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το κομμάτι, αφού δεν έχουμε μπροστά μας την μεγάλη εικόνα. Η υπόθεση θα φτάσει σύντομα στο ακροατήριο κι εκεί θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία μπροστά στους ενόρκους, προκειμένου να πέσει φως στην στυγερή δολοφονία που διαπράχθηκε το απόγευμα της 5ης Μαΐου του 2010.
Από την άλλη μεριά, αυτά που είδαμε μας δημιούργησαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον η αστυνομία έχει εκτελέσει το καθήκον της. Έχοντας μάλιστα στο μυαλό μας περιπτώσεις όπως αυτές του Ζέρβα και των «πράσινων παπουτσιών» θεωρήσαμε ότι ήταν σωστό να δημοσιεύσουμε τις παρατηρήσεις μας, αφού εδώ και περίπου ένα μήνα αναπαράγονται δημοσιεύματα που προδικάζουν την ενοχή του Θεόδωρου Σίψα, ενός ανθρώπου που αν είναι αθώος (και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται μέχρι το πέρας της δίκης) θα έχει ήδη τιμωρηθεί για κάτι που δεν έχει κάνει (σύμφωνα με τον δικηγόρο του έχει ήδη χάσει τη δουλειά του).
Ωστόσο, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ δεν είναι μόνο το μέλλον του Σίψα, αλλά πρώτα και κύρια των οικογενειών των θυμάτων. Αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν από την αστυνομία να διαθέσει το μέγιστο των δυνάμεών της προκειμένου να βρεθεί ο άνθρωπος που έφερε απότομο τέλος στις ζωές των δικών τους ανθρώπων. Θα πρέπει χωρίς αμφιβολίες να τιμωρηθεί ο πραγματικός ένοχος και όχι κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Κώστας Εφήμερος, thepressproject.gr, 27/11/2013
---------------------------
Oι 50 πιο βίαιες πόλεις του πλανήτη
Eκεί όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει περισσότερο
Διακίνηση ναρκωτικών, συμμορίες, πολιτική αστάθεια, διαφθορά και φτώχεια έχουν συνδυαστεί και μετατρέπουν τη Λατινική Αμερική μακράν τη πιο δολοφονική περιοχή του κόσμου. Στην περιοχή γίνονται το 40% των δολοφονιών στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι κατοικείται από το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών από όλα είναι στο San Pedro Sula της Ονδούρα, με 169 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος από το Συμβούλιο των Πολιτών του Μεξικού Δημόσιας Ασφάλειας και Ποινικής Δικαιοσύνης. Οι 41 από τις 50 πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από πόλεις της Λατινικής Αμερικής. Η κατάταξη αυτή βασίζεται σε στοιχεία του 2012 και δεν περιλαμβάνει τις εμπόλεμες ζώνες.
Η λίστα όπως τη δημοσίευσε το Business Insider:
50) Barranquilla, Κολομβία 29.41 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
49) Brasilia, Bραζιλία 29.73 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
48) Belo Horizonte, Bραζιλία 29.74 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
47) Monterrey, Mεξικό 30.8 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
46) Durban, N.Aφρική 30.94 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
45) Macapá, Bραζιλία 32.06 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
44) San Salvador, Eλ Σαλβαδόρ 32.48 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
43) Oakland, USA 33.10 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
42) Curitiba, Bραζιλία 34.08 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
41) Baltimore, USA 35.03 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
40) St. Louis, USA 35.39 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
39) Maracaibo, Βενεζουέλα 35.44 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
38) Nelson Mandela Bay, Ν.Αφρική 36.02 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
37) Pereira, Κολομβία 36.13 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
36) Victoria, Mεξικό 37.78 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
35) Port-au-Prince, Αϊτή 40.10 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
34) Goiânia, Bραζιλία 42.01 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
33) San Juan, Πουέρτο Ρίκο 43.25 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
32) Chihuahua,Mεξικό 43.49 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
31) Valencia, Βενεζουέλα 43.87 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
30) Recife, Βραζιλία 44.54 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
29) Santa Marta, Κολομβία 45.26 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
28) Cuiabá, Bραζιλία 45.28 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
27) Cape Town, Ν.Αφρική 46.04 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
26) Belém, Bραζιλία 48.23 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
25) Kingston, Τζαμάικα 48.48 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
24) Medellin, Κολομβία 49.10 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
23) São Luís, Bραζιλία 50.16 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
22) Cúcuta , Κολομβία 54.29 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
21) Detroit, USA 54.63 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
20) Ciudad Guayana, Βενεζουέλα 55.03 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
19) Juarez, Mεξικό 55.91 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
18) Cuernavaca, Mεξικό 56.08 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
17) New Orleans, USΑ 56.13 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
16) Vitoria, Bραζιλία 60.40 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
15) Culiacán, Mεξικό 62.06 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
14) Salvador, Bραζιλία 65.64 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
13) Fortaleza, Bραζιλία 66.39 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
12) Guatemala, Γουατεμάλα 67.36 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
11) Manaus, Bραζιλία 70.37 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
10) João Pessoa, Bραζιλία 71.59 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
9) Barquisimeto, Βενεζουέλα 71.74 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
8) Nuevo Laredo, Mεξικό 72.85 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
7) Cali, Κολομβία 79.27 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
6) Maceió, Bραζιλία 85.88 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
5) Torreón, Mεξικό 94.72 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
4) Distrito Central, Ονδούρα 101.99 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
3) Caracas, Βενεζουέλα 118.89 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
2) Acapulco, Mεξικό 142.88 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους.
1) San Pedro Sula, Ονδούρα 169.30 ανθρωποκτονίες για κάθε 100,000 κατοίκους
lifo.gr, 29/11/2013
----------------------
Έγκλημα στο διαδίκτυο το 2013, με ποινές του ...1988!
Εν έτει 2013, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, την οποία ουδείς μπορεί και δικαιούται να αγνοεί
Έγκλημα στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φράση ακούγεται σαν τίτλος φιλόδοξης κινηματογραφικής παραγωγής. Κι όμως. Δεν είναι έτσι. Εν έτει 2013, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, την οποία ουδείς μπορεί και δικαιούται να αγνοεί. Η πραγματικότητα, μάλιστα, επιτάσσει τη λήψη μέτρων προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες εγκλημάτων στο διαδίκτυο είναι κυρίως κλοπές, υποκλοπές, απάτες, εκβιασμοί, συκοφαντικές δυσφημήσεις, πορνογραφία, κυβερνοτρομοκρατία, ξέπλυμα χρήματος, παράνομες πωλήσεις, ακόμα και πορνεία.
Ενοικιαζόμενοι χάκερ
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μία ομάδα χάκερ, γνωστοί ως Hidden Lynx. H συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες του είδους, οι οποίοι διατίθενται προς ενοικίαση, λειτουργώντας με ειδικές συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ή φορείς. Όχι μόνο επιτίθενται σε ευαίσθητους και δύσκολα προσβάσιμους στόχους, αλλά στη συνέχεια μεταπωλούν τις υπηρεσίες τους στη μαύρη αγορά.
Η κα. Ζαραφωνίτου
Το σύνηθες προφίλ των δραστών
Αναφερόμενη στο προφίλ των δραστών, εξηγεί ότι είναι κυρίως άνδρες. Έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Στο εξωτερικό μάλιστα, όπου οι αρχές ελέγχουν και άλλες παραμέτρους, η πλειοψηφία παρουσιάζει υψηλό δείκτη IQ”, σημειώνει η καθηγήτρια. Όπως χαρακτηριστικά λέει, βασικά κίνητρα είναι το κέρδος, αλλά και η περιπέτεια, και - φυσικά - και λόγοι κύρους.
Ένας νόμος ξεχασμένος από το 1988
Αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη του απαρχαιωμένου νόμου 370 του ποινικού κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε το 1988, όταν οι υπολογιστές μπήκαν για πρώτη φορά στη ζωή μας ! “Μιλάει για 10.000 δραχμές ευρώ κατ΄ ελάχιστο πρόστιμο και φυλάκιση τριών μηνών, για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος”, λέει η κυρία Ζαραφωνίτου.
Φαινόμενο της εποχής και μία από τις βασικές εκδηλώσεις ηλεκτρονικής εγκληματικής δραστηριότητας είναι το Cyber Bullying, γνωστό ως εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο. “Το δέχονται άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως άτομα μικρότερης ηλικίας. Οι δράστες συχνά δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία. Για παράδειγμα, λένε ότι είναι νέοι και ότι όλοι θέλουν απλά να γνωριστούν, αλλά είναι τακτική για να πλησιάσουν ανήλικους νέους και να υποκλέψουν στοιχεία ή φωτογραφίες. Τα συνηθέστερα θύματα είναι νέοι και ανήλικοι”.
Η εγκληματολόγος εξηγεί ότι για κάποιον, που έχει σημαντική εξοικείωση με το διαδίκτυο και υψηλό επίπεδο μόρφωσης, το φυσιολογικό θα ήταν να νιώθει ασφαλής στο χαώδη αυτό κόσμο της τεχνολογίας. “Παρόλ΄ αυτά, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 42% δηλώνει φόβο για το άγνωστο του διαδικτύου μέσα από τη χρήση των social media”, συμπληρώνει. Αρκετές φορές, μάλιστα, ίσως έχουμε αναρωτηθεί εάν τα στοιχεία - που καταχωρούμε σε ειδικές φόρμες για να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμό ή άλλου -, μπορούν να διαρρεύσουν. Η κυρία Ζαραφωνίτου έρχεται να απαντήσει ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά εύκολο. “Υπάρχουν τρόποι από τα απλά cookies ή πιο εξελιγμένα προγράμματα. Έτσι διαρρέουν τα στοιχεία μας. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσα από κακόβουλες τακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φορείς, που δίνουν ολόκληρες βάσεις δεδομένων και τις πουλάνε για να τις εκμεταλλευτούν”.
Αναζητώντας τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε, υποστηρίζει ότι, όπως λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν κλειδώνουμε το σπίτι μας, καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι και στο διαδίκτυο πρέπει να θέτουμε όρια, χωρίς να φοβόμαστε... να προλαμβάνουμε. “Αν έχουμε την υπόνοια ότι η χρήση, που κάνουμε, είναι επικίνδυνη, καλό είναι να την ελέγξουμε”, αναφέρει. “Το ίδιο το μέσο μας προσφέρει εναλλακτικές. Μέσα από κοινότητες, μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για την ασφάλεια του ιστότοπου, που επισκέπτεται, και να προστατευθεί. Υπάρχουν φορείς, όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλοι, στελεχωμένοι από εξειδικευμένο προσωπικό, ικανό να παράσχει πληροφορίες”.
Μιλώντας για την πιο προσφιλή μέθοδο απάτης, αναφέρεται στον ηλεκτρονικό τζόγο. “Συνήθως, παρουσιάζονται σε ένα site με τη μορφή προσφοράς. Αν λάβουμε υπόψη ότι ζούμε σε εποχή οικονομικής κρίσης, τέτοια δολώματα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά”, λέει η κυρία Ζαραφωνίτου.
Τι να κάνουμε όταν έχουμε παιδιά
“Τα παιδιά χρειάζονται επιμέλεια απέναντι σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης και συμπεριφοράς του παιδιού. Καλό είναι να έχουμε εικόνα για το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται”. Η καθηγήτρια του Παντείου λέει για τα φίλτρα, τα οποία προορίζονται για μικρά παιδιά και από μόνα τους λειτουργούν αποτρεπτικά. Όπως λέει, μάλιστα, η καταπίεση μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. “Η εμπιστοσύνη προς τους γονείς βοηθάει να επέμβουμε έγκαιρα”.
Πνευματικά δικαιώματα – πνευματική ιδιοκτησία
Συχνά, όταν ακούμε ένα τραγούδι και θέλουμε να το αποκτήσουμε, δεν μπαίνουμε καν στο δίλημμα αν θα πρέπει να το αγοράσουμε από ηλεκτρονικό δισκοπωλείο ή σε cd. Όλα οδηγούν στο να ΄κατεβάσουμε΄ αυτό, που θέλουμε, χωρίς να υπολογίσουμε την πνευματική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα του δημιουργού. “Είναι ευρύ το πρόβλημα. Από τον απλό ανυποψίαστο φοιτητή, που νομίζει ότι μπορεί να πάρει απόσπασμα από μια βιβλιοθήκη και να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο κείμενο, έως την ταινία, που δεν την βλέπουμε απλώς, αλλά τη σώζουμε στον υπολογιστή, κάτι που φυσικά είναι παράνομο και μπορεί να φτάσει έως την κατ΄ επάγγελμα κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε πιστέψει ότι και η πνευματική ιδιοκτησία είναι ιδιοκτησία και πρέπει να τη σεβόμαστε, ειδάλλως αποτελεί κλοπή”, σημειώνει η κυρία Ζαραφωνίτου.
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι στην Αμερική οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε ανάλογα ζητήματα. Αυστηροί, σε σημείο που μπορεί κατά περίπτωση να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα άκρα. “Δεν τολμάει κανείς να ανοίξει ένα pdf και κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας”. Επιμένει στο γεγονός ότι κάτι, που εκτίθεται δημόσια, δεν σημαίνει ότι είναι κοινόχρηστο. “Μία εργασία ή ένα σύγγραμα έχουμε απλώς τη δυνατότητα να τα διαβάσουμε, όχι όμως και να τα αποκτήσουμε χωρίς τη συγκατάθεση του δικαιούχου”.
Τέλος, τονίζει ότι χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας. Στέκεται βέβαια στο γεγονός ότι αρκετές φορές είναι πλημμελές το αποδεικτικό πλαίσιο και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης.
news.gr, 05/11/2013
---------------------------
Το Ε.Κ. εγκρίνει αυστηρότερες ποινές για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου
Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα έρθουν αντιμέτωποι με σκληρότερες πανευρωπαϊκές ποινές, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ενέκρινε το Ε.Κ. την Πέμπτη. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν επίσης στο να βοηθήσουν στην πρόληψη των διαδικτυακών επιθέσεων και να ενισχύσουν τη συνεργασία της αστυνομίας με τις δικαστικές αρχές, ενώ προβλέπουν και την άμεση ανταπόκριση, εντός οκτώ ωρών, των χωρών της Ε.Ε. σε επείγουσες αιτήσεις για βοήθεια.
Το σχέδιο οδηγίας υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να ορίσουν τις μέγιστες ποινές φυλάκισης σε όχι λιγότερο από δύο χρόνια για εγκλήματα που αφορούν την παράνομη πρόσβαση ή παρεμβολή σε συστήματα πληροφοριών, την παράνομη παρεμβολή σε δεδομένα, την παράνομη υποκλοπή ή την εκ προθέσεως παραγωγή και πώληση εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη αυτών των αδικημάτων. Οι περιπτώσεις “ήσσονος σημασίας” εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας και τα κράτη μέλη θα είναι αυτά που θα καθορίζουν τι συνιστά περίπτωση ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο και τις εθνικές τους πρακτικές.
“Botnets”
Η νέα οδηγία ορίζει ανώτατο όριο φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών για το αδίκημα της δημιουργίας των “botnet”, δηλαδή της πράξης της “απόκτησης εξ αποστάσεως ελέγχου σε σημαντικό αριθμό υπολογιστών διά της μόλυνσης τους με κακόβουλο λογισμικό μέσω στοχευμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο”.
Επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας
Οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε δίκτυα μεταφορών και σε κυβερνητικά δίκτυα, θα οδηγούν σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που η επίθεση διαπράχθηκε από εγκληματική οργάνωση ή προκάλεσε σοβαρή ζημιά.
Οκτώ ώρες προθεσμία για επείγουσες αιτήσεις για βοήθεια
Τα κράτη μέλη θα εξασφαλίζουν ότι διαθέτουν ένα λειτουργικό εθνικό σημείο επαφής το οποίο θα υποχρεούται να απαντάει εντός οκτώ ωρών σε επείγοντα αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να καταστεί η αστυνομική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πιο αποτελεσματική.
Ευθύνη των νομικών προσώπων
Τα νομικά πρόσωπα, όπως οι επιχειρήσεις, θα είναι υπεύθυνα για αδικήματα που διαπράττονται προς όφελός τους (π.χ. πρόσληψη ενός χάκερ με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στη βάση δεδομένων ενός ανταγωνιστή). Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν από τον αποκλεισμό από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις έως το κλείσιμο των εγκαταστάσεων.
Επόμενα βήματα
Το νομοθετικό κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 541 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 9 αποχές, αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο πολύ σύντομα. Η νέα οδηγία επικαιροποιεί και βασίζεται σε κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2005. Μόλις εγκριθεί, τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών προκειμένου να μεταφέρουν της διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο
www.europarl.europa.eu, 04/07/2013
---------------------------
10 χρόνια με αναστολή στον πρώην δικηγόρο του Κ. Αγγελόπουλου
Το δικαστήριο έκρινε ότι εξαπατούσε επί 10 χρόνια συστηματικά τον εντολέα του, αποσπώντας του 27,3 εκατ. ευρώ.
Έξι χρόνια μετά την υποβολή μήνυσης από τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (Χαλυβουργική, Ολυμπιακός) στον πρώην δικηγόρο του Νικόλαο Γοργία για απάτη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε χθες στον δικηγόρο ποινή φυλάκισης δέκα ετών με αναστολή. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Νικόλαος Γοργίας από το 1998 έως το 2007 απέσπασε από τον επιχειρηματία 27,3 εκατ. ευρώ, εξαπατώντας τον ότι διεξήγε για λογαριασμό του δίκες στη Γερμανία και ότι είχε επενδύσει χρήματά του σε ακίνητα, ενώ στην πραγματικότητα τα είχε οικειοποιηθεί ο ίδιος.
Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ν. Γοργία να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά και του επέβαλε την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, αφού δέχτηκε ότι ο δικηγόρος διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και έχει σταθερή ροπή στην τέλεση τέτοιων πράξεων. Χορήγησε όμως ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του Ν. Γοργία, αφού οι συνήγοροι του προσκόμισαν ιατρικά πιστοποιητικά σύμφωνα με τα οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, υπό τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας 100 χιλ. ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας του (Παλαιό Ψυχικό) μία φορά το μήνα.
thepressproject.gr, 27/11/2013
---------------------------
Οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και μαύρο χρήμα κοστίζουν
Το οργανωμένο έγκλημα προσλαμβάνει όλο και περισσότερο χαρακτήρα παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα με έντονα επιχειρηματικό προσανατολισμό, που του επιτρέπει να παρέχει ταυτόχρονα διαφορετικά είδη παράνομων αγαθών και υπηρεσιών με όλο και ισχυρότερο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας σημαντικά τα φορολογικά έσοδα των κρατών μελών και της Ένωσης και προκαλώντας στις «κανονικές» επιχειρήσεις και στην κοινωνία απώλειες που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 670 δις ευρώ ετησίως. Δεν εύκολο να συγκεντρωθούν ακριβή οικονομικά στοιχεία, αλλά εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά από την διαφθορά, τη φοροαπάτη, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ευρώπη ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, ποσό ίσο περίπου με το κόστος της τρέχουσας κρίσης και λίγο μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την 7ετία 2014-2020.
Παρά το γεγονός ότι οι ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Χρυσή Αυγή», προσπαθούν να συνδέσουν το έγκλημα με τη μετανάστευση, αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Μαφία με τα διάφορα πλοκάμια της έχει ισχυρές ρίζες ακόμα στην Ιταλία αλλά και σύμφωνα με στοιχεία έχει απλώσει πλοκάμια και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα μέσω επιχειρηματικών σχημάτων. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διευρύνει σταδιακά το πεδίο δράσης τους σε διεθνή κλίμακα, εκμεταλλευόμενες την οικονομική παγκοσμιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες και συνάπτοντας συμμαχίες με εγκληματικές ομάδες άλλων χωρών, με στόχο να δημιουργήσουν αγορές και ζώνες επιρροής.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (Europol), μόνο το 2013 δρούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3.600 διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, εκ των οποίων το 70% έχουν μέλη από διαφορετικές χώρες. Πολλές φορές αυτές καλύπτονται πίσω από επιχειρηματικά σχήματα.
Υπολογίζεται ότι μόνο το κόστος των εγκληματικών οργανώσεων τύπου μαφίας, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, κυμαίνεται σε 4-5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κόστος της διαφθοράς ανέρχεται σε περίπου 120 δις ευρώ ετησίως ή αλλιώς σε 1,1% του ΑΕΠ της Ένωσης. Όσον αφορά στα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, αξίζει να σημειωθεί ότι το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) εκτιμά ότι τα έσοδα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται περίπου σε 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες διαχρονικά πληρώνουν την αναποτελεσματικότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Μεγάλο μέρος από τα 75 δις ευρώ των περικοπών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημα των πολιτών θα μπορούσαν να είχαν εξευρεθεί από την αντιμετώπιση της διαφθοράς, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροαπάτης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, κοινωνικά δίκαιο κι αποτελεσματικό, και σε αυτή την κατεύθυνση οι πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και των εγκληματικών δραστηριοτήτων αποτελούν προτεραιότητα, αλλά και όρο επιβίωσης της κοινωνίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία για την έκταση και τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, την ανάγκη και τη βούληση για προστασία των πολιτών και της νόμιμης οικονομίας και τη δεδομένη πλέον απαίτηση για κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου υπερψήφισε σχετικό ψήφισμα, το οποίο καθορίζει σχέδιο δράσης για την περίοδο 2014-2020, ώστε να μπορέσει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο χωρίς να κατεδαφίσει το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ψήφισμα, το οποίο συνέταξε η ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκλήματα, αποτελεί μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να δρομολογηθούν κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία, αλλά και μια κοινή πρόκληση για τα ποινικά συστήματα των κρατών μελών, καθώς προβλέπει ενίσχυση της διακρατικής δικαστικής συνεργασίας που θα βασίζεται στις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, και προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό, τραπεζικό, διοικητικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο πρακτικής των επιχειρήσεων.
Προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών
Το ψήφισμα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα άτομα που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για αδικήματα που σχετίζονται με οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες να αποκλείονται από τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων σε ολόκληρη την Ένωση και να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν υποψηφιότητα ή να συμμετέχουν σε δημόσια αξιώματα.
Οι ευρωβουλευτές που υπερψηφίσαμε το ψήφισμα επαναλάβαμε το μακροχρόνιο αίτημά μας για ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα συντονίζει τις εθνικές έρευνες και θα καταπολεμά τα εγκλήματα που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ομοιογενές και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο
Το ψήφισμα για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, για τη συνολική και οργανωμένη πάταξη αυτών των εγκληματικών φαινομένων. Το αν η προσπάθεια αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταστεί επιτυχημένη τελεί σε σημαντικό βαθμό υπό την αίρεση της έγκαιρης και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών.
Παύση των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος με δήμευση εσόδων και περιουσιακών στοιχείων
Άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, η εξάλειψη των πηγών εισοδημάτων τους, καθώς και η (επανα)χρησιμοποίηση για κοινωνικούς σκοπούς των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέχει, επίσης, συστάσεις για ενίσχυση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, παροχήπροστασίας και συνδρομής στα θύματα, ενίσχυση της αξιοπιστίας της ποινικής δικαιοσύνης, ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και προώθηση ενός διαφανούς συστήματος τραπεζών και επαγγελμάτων.
Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο)
tvxs.gr, 28/20/2013
---------------------------
Φυλάκιση με αναστολή στον Δήμαρχο Κηφισιάς και στον ιδιοκτήτη των Jumbo
«Μπάζωσαν» αναδασωτέα έκταση για την κατασκευή πισίνας 700 τ.μ.
Το ΙΑ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 100.200 ευρώ στον καθένα, στον δήμαρχο Κηφισιάς, Νίκο Χιωτάκη και στον ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών Jumbo, Απόστολο Βακάκη, για υπόθεση αναδασωτέας έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, που ο επιχειρηματίας φέρεται να «μπάζωσε» για την κατασκευή πισίνας 700 τ.μ. Η έκταση είχε καεί το 2007 και ο δήμαρχος Κηφισιάς είχε προχωρήσει στην αναδάσωση της περιοχής. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους δύο κατηγορούμενους παρά την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του δημάρχου -που απουσίαζε από τη διαδικασία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του- με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε γνώση του για τις ενέργειες που έγιναν από τα συνεργεία του επιχειρηματία στο επίδικο σημείο.
Ο κ. Βακάκης
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από το Δασαρχείο Πεντέλης και από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Κοκκιναρά, σύμφωνα με τις οποίες παρανόμως ο επιχειρηματίας έριξε τεράστιες ποσότητες χώματος, προερχόμενου από εκσκαφές, για την κατασκευή πισίνας στη βίλα του, που γειτνιάζει, στην εν λόγω έκταση, πρώην κτήμα Ηλιοπούλου, επί της οδού Θανοπούλου. Κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν και ο ιδιώτης εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο κατ΄ εντολήν τού επιχειρηματία, εργολάβος ο οποίος πλέον έχει αποβιώσει.
athensvoice.gr, 27/11/2013
---------------------------
Παράνομο οπλοστάσιο και φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης στο σπίτι Διοικητή πεζοναυτών στον Βόλο
Ο ταγματάρχης ζούσε με Χρυσή Αυγή και όπλα
Αναταραχή στο στρατό μετά τη σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική ενός ταγματάρχη διοικητή λόχου σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε παράνομος οπλισμός, φωτογραφικό υλικό της Χρυσής Αυγής και αφίσες της 21ης Απριλίου.
Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν πιστόλια CZ των 9 χιλιοστών και BAYRD των 7,65, γεμιστήρες, φυσίγγια, κυνηγετικά όπλα, κλομπ, ξιφολόγχες, αλλά και φωτογραφίες, πόστερ και άλλα αντικείμενα της Χρυσής Αυγής, όπως και αφίσα της 21ης Απριλίου και βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο στρατός είχε διεξαγάγει έρευνα για τυχόν συμμετοχή εν ενεργεία στελεχών των ειδικών δυνάμεων στην εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής. Η έρευνα-εξπρές ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα και το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ έβγαζε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικού, όπως άλλωστε είχε σπεύσει να ενημερώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Η έρευνα του στρατού τότε είχε φτάσει μέχρι και το επίπεδο υπομονάδας. Εξ ου και ο 51χρονος ταγματάρχης, εκλήθη -όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ε»- να συμμετάσχει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος είχε υπογράψει αναφορά στην οποία δήλωνε ότι τίποτα δεν είχε πέσει στην αντίληψή του περί εκπαιδευτικής δραστηριότητας μελών της Χρυσής Αυγής στο χώρο ευθύνης του. Οι στρατιωτικοί είχαν κληθεί να αναφέρουν εγγράφως οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, στο πλαίσιο του αντικειμένου της έρευνας.
Ως εκ τούτου, πηγές του υπουργείου Αμυνας σχολίαζαν στην «Ε» ότι τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής δεν έχουν σχέση με την εσωτερική έρευνα, που διεξήγαγε προ διμήνου ο στρατός με αφορμή καταγγελία για εκπαίδευση μελών της Χ.Α. στα όπλα από στρατιωτικούς.
Διοικητής πεζοναυτών
Ο 51χρονος είναι ταγματάρχης εξ υπαξιωματικών -απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών- και υπηρετεί ως διοικητής του λόχου στρατηγείου στην 32 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Βόλο, μία από τις σημαντικότερες μονάδες των ειδικών δυνάμεων. Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προχθές, τόσο στο σπίτι του στο Βόλο όσο και στη μονάδα του, έγινε έπειτα από πληροφορίες της Αστυνομίας, που τον έφερε να έχει στην κατοχή του υποπολυβόλο τύπου Scorpion. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξηγήσεις που ο ίδιος έδωσε στους αστυνομικούς ήταν αντικρουόμενες. Αρχικά φέρεται να είπε πως δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι ήταν στην κατοχή του, αλλά το πέταξε στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου.
Το οπλοστάσιο
Η Αστυνομία τον συνέλαβε με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων, καθώς σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στην κατοχή του βρέθηκαν: ένα πιστόλι CZ των 9 χιλιοστών, χωρίς γεμιστήρα, ένα πιστόλι BAYARD των 7,65 με γεμιστήρα χωρίς φυσίγγια, ένα πιστόλι φωτοβολίδων τύπου στυλό, γεμιστήρες και θήκες με συνολικά 167 φυσίγγια, δεκατέσσερις σφαίρες των 9 χιλιοστών, δύο κυνηγετικά όπλα (καραμπίνα και δίκαννο) οι άδειες των οποίων είχαν λήξει από το 2004 και το 2009 αντίστοιχα, μια συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (τέιζερ), ένα μεταλλικό πτυσσόμενο κλομπ, ένα κυνηγετικό μαχαίρι, τρεις ξιφολόγχες και 33 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν ακόμα φωτογραφίες της Χρυσής Αυγής (μέσα σε θήκη DVD), διάφορα αντικείμενα, όπως πόστερ, κούπες, κανάτες, πετσέτα, αναπτήρες, καπέλο τύπου τζόκεϊ με το έμβλημα της 21ης Απριλίου και της Χρυσής Αυγής Κρήτης, δέκα βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο κινητά τηλέφωνα. Σε βάρος του ταγματάρχη, που οδηγήθηκε στον αρμόδιο στρατιωτικό εισαγγελέα, σχηματίστηκε δικογραφία. Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να διακριβωθούν η προέλευση και ο τρόπος κτήσης του οπλισμού, που εξετάζεται βαλλιστικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη βόρεια Ελλάδα.
Πασχάλης Κορωναίος-Αργυρώ Μώρου,
Ελευθεροτυπία, 23/11/2013
---------------------------
Γαλλία: «Ναι» στην ποινικοποίηση της αγοράς έρωτα
Διάταξη που εγκρίθηκε την Παρασκευή 29/11 προβλέπει πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ για όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από εκδιδόμενες γυναίκες ή άνδρες, και ποινή 3.750 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, το οποίο θα μετατρέπεται μάλιστα σε πλημμέλημα.
Την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη διάταξη που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες υιοθέτησε το βράδυ της Παρασκευής η κάτω Βουλή της Γαλλίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το επίμαχο νομοσχέδιο στις τάξεις των εργαζόμενων στο χώρο του αγοραίου έρωτα. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ για όσους αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες από εκδιδόμενες γυναίκες ή άνδρες, και ποινή 3.750 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, το οποίο θα μετατρέπεται μάλιστα σε πλημμέλημα. Εναλλακτικά, οι υπότροποι θα μπορούν να επιλέξουν την παρακολούθηση σεμιναρίων όπου θα ενημερώνονται για τους κινδύνους τους έρωτα επί πληρωμή.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του αδικήματος της παθητικής άγρας πελατών που τιμωρούσε τις ιερόδουλες, ένα μέτρο που είχαν ζητήσει οι ίδιες. Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπισης της πορνείας αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου. Εάν το σχέδιο νόμου υπερψηφιστεί, θα τεθεί στη συνέχεια στην άνω Βουλή, τη Γερουσία.
Επιπλέον, υιοθετήθηκαν μέτρα κοινωνικής στήριξης για όσες γυναίκες επιθυμούν να πάψουν να εκδίδονται, σκοπό για τον οποίο θα διατίθενται 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όσες αλλοδαπές δεσμευθούν να εγκαταλείψουν την πορνεία, υπό την καθοδήγηση εγκεκριμένης οργάνωσης, θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια παραμονής στη Γαλλία για έξι μήνες, με ενδεχόμενη παράταση. Τέλος, η γαλλική Βουλή ψήφισε μία ακόμα τροπολογία που προβλέπει αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις βιαιοπραγίας, σεξουαλικής βίας ή βιασμού των εκδιδόμενων ατόμων, που θα θεωρούνται «ευάλωτα πρόσωπα», κατηγορία στην οποία ανήκουν ήδη τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι έγκυες.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποτρέψει τη βία κατά γυναικών και να προστατέψει τον μεγάλο αριθμό ιερόδουλων που είναι θύματα συμμοριών. Ωστόσο, επικριτές του νομοσχεδίου προειδοποιούν πως η ποινικοποίηση της αγοράς του σεξ ενδέχεται να εκθέσει γυναίκες σε μεγαλύτερους κινδύνους καθώς θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν πελάτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV, το 68% των Γάλλων είναι αντίθετο στη ποινική αντιμετώπιση των πελατών σεξουαλικών υπηρεσιών.
Αντίστοιχη με τη γαλλική προσέγγιση υιοθετήθηκε από τη Σουηδία το 1999, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των εκδιδόμενων στον δρόμο στις μεγαλύτερες σουηδικές πόλεις να μειωθούν κατά το ήμισυ σε διάστημα δέκα ετών.
skai.gr, 30/11/2013
---------------------------
Άγριο έγκλημα στο Μπρούκλιν
Μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά τους δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους
Μία γυναίκα από τη Νέα Υόρκη και τα τέσσερα παιδιά της βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους στο Μπρούκλιν, ενώ ο ξάδελφος του συζύγου της κατηγορείται για τις δολοφονίες. Τα θύματα πέθαναν από τραύματα που έφεραν από μαχαιριές, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές της Νέας Υόρκης. Η αστυνομία έσπευσε στο σπίτι μετά από κλήση έκτακτης ανάγκης που δέχτηκε. Όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν τα δύο αγόρια, τα δύο κορίτσια και τη μητέρα να κείτονται αιμόφυρτοι από πολλαπλά τραύματα που έφεραν στο σώμα τους.
Ο Μινγκ Ντονγκ Τσεν, 25 ετών, ξάδελφος του συζύγου βρισκόταν στο σπίτι όταν κατέφθασαν οι αρχές και συνελήφθη. Εις βάρος του έχουν ασκηθεί διώξεις για 5 δολοφονίες, κατοχή όπλου που χρησιμοποιήθηκε στους φόνους και επίθεση κατά αστυνομικού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Τα θύματα ήταν ο Γουίλιαμ 1 έτους, ο Κέβιν 5 ετών, η Έιμι 7 ετών, η Λίντα 9 ετών και η Κιάο Ζεν Λι 37 ετών. Ο σύζυγος της Λι επέστρεψε στο σπίτι λίγο αφότου είχε καταφθάσει η αστυνομία και σύμφωνα με τις αρχές, δεν θεωρείται ύποπτος για τις δολοφονίες.
Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν κάποιο κίνητρο για το στυγερό έγκλημα.
thepaper.gr, 28/10/2013
---------------------------
Η ζωή του διαβόητου Τσαρλς Μάνσον στη φυλακή
Πτυχές της ζωής του στη φυλακή, τα σχέδιά του να νυμφευτεί μια 25χρονη γυναίκα αλλά και την αλήθεια για τη σεξουαλικότητά του αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Rolling Stone» ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Αμερικής. Ο Τσαρλς Μάνσον. Ο 79χρονος σήμερα μιλά για την καθημερινή συναναστροφή αλλά και τις συμβουλές του προς άλλους «διαπρεπείς» φιλοξενούμενους της φυλακής Corcoran στην Καλιφόρνια ενώ το περιοδικό τον περιγράφει ως «έναν σούπερ σταρ- σύμβολο με το πρόσωπο του Σατανά, αντάξιο μόνο του Χίτλερ».
Ο ίδιος πάντως σχετίζεται με την 25χρονη υποστηρίκτρια του ονόματι Σταρ - όπως την ονόμασε ο ίδιος. Η κοπέλα μετακόμισε κοντά στη φυλακή στα 19 της για να είναι πιο κοντά του και χάραξε ένα «Χ» στο μέτωπό της για να ταιριάζει με τη σβάστικα που έχει «χτυπήσει» εκείνος στο ίδιο σημείο. «Ναι, ο κόσμος πιστεύει πως είμαι τρελή», δήλωσε στο «Rolling Stone», «αλλά δεν ξέρει. Αυτό είναι το σωστό για μένα, γι’ αυτό γεννήθηκα. Ο Τσάρλι κι εγώ θα παντρευτούμε, δεν ξέρω πότε αλλά ο Τσάρλι είναι ο άνδρας μου. Ο Τσάρλι μού είπε να σας το πω αυτό, δεν το έχουμε πει σε κανέναν».
Ο Μάνσον ήταν πάντως λίγο πιο «στρογγυλός» στην τοποθέτησή του: «α, αυτό, είναι απλά βλακείες. Τα λέμε για λαϊκή κατανάλωση». Η Σταρ τον επισκέπτεται κάθε Σάββατο και Κυριακή επί πέντε ώρες και υποστηρίζει πως οι γονείς της τον συμπαθούν. Αν ο γάμος προχωρήσει δεν θα είναι ο πρώτος για τον Μάνσον που έχει δύο πρώην συζύγους και τουλάχιστον τρία παιδιά. Είχε παντρευτεί το 1954 τη Rosalie Willis αλλά χώρισαν το 1957 και στη συνέχεια το 1958 νυμφεύτηκε την ιερόδουλη Candy Stevens που τον χώρισε όταν φυλακίστηκε.
Στη συνέντευξή του ο 79χρονος υπονόησε πως είναι πιο «χαλαρός» με τον προσανατολισμό της σεξουαλικότητάς του απ’ ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν. «Το σεξ για μένα είναι σαν να πηγαίνω στην τουαλέτα. Αν είναι κορίτσι ή όχι, δεν με πειράζει. Δεν μπαίνω στο θέμα αγόρια- κορίτσια, δεν το παίζω αυτό το παιχνίδι», δηλώνει και αφηγείται ένα περιστατικό από όταν ήταν 17 χρονών.
Ο Τσαρλς Μάνσον
Όπως είπε, ζήτησε από έναν άλλο άνδρα να κάνουν σεξ και όταν αυτός αρνήθηκε του έβγαλε μαχαίρι και του είπε πως αν τους πιάσουν θα πάρει εκείνος όλη την ευθύνη και τότε ο άνδρας συμφώνησε. «Με άφησε να προχωρήσω αλλά δεν ξέρω, μπορεί να νόμιζε πως θα τον μαχαιρώσω», ανέφερε.
Η εικόνα του Μάνσον προκαλεί ακόμα τρόμο, σαράντα χρόνια μετά το φόνο της Σάρον Τέιτ, συζύγου του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι, που διένυε τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της, και ακόμα τεσσάρων ατόμων, στο Μπέβερλι Χιλς. Το βράδυ που ακολούθησε η «Οικογένεια» του Μάνσον έσφαξε τους Leno και Rosemary La Bianca μέσα στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες. Η βιαιότητα των φόνων ήταν τέτοια και το κίνητρο τόσο ακατανόητο που ο μύθος του Μάνσον και της «οικογένειάς» του στιγμάτισε την κοινή γνώμη. Καθώς εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Καλιφόρνια, ο Μάνσον επιμένει πάντα πως η κοινωνία τον μετέτρεψε στο άτομο που έχει γίνει. Ο Μάνσον αρνήθηκε για άλλη μία φορά τη θεωρία «Helter Skelter» που υποστηρίζει ο δικηγόρος Vincent Bugliosi και οδήγησε στην καταδίκη του, όπως σημειώνει η Daily Mail, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών στους φόνους. Για το λόγο αυτό ο 79χρονος υποστηρίζει πως δεν είχε ιδέα για τους φόνους.
Ο Μάνσον έχει ιδιαίτερη μεταχείριση στη φυλακή, μπορεί να κάνει πολλά τηλεφωνήματα και οι επισκέπτες του μπορούν να τρώνε… ποπ κορν στη διάρκεια της επίσκεψης ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δέχθηκε ολόκληρο γεύμα που είχε ετοιμάσει η Σταρ με πίτα, γλυκά, τσίζκεικ και φυστικοβούτυρο. Κάθε πρωί ο Μάνσον βγαίνει από κελί του, παίρνει πρωινό, ξεκουράζεται στο κελί του πρωί και απόγευμα και αργότερα περπατά και παίζει σκάκι με έναν άλλο από τους 15 κατά συρροή δολοφόνους συγκρατούμενούς του. Στη συνέντευξή του υποστηρίζει πως είχε γράψει το τραγούδι «In My Cell» το οποίο οι Beach Boys έκλεψαν φτιάχνοντας το «In My Room».
Ο 79χρονος είχε καταδικαστεί αρχικά εις θάνατον αλλά το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καλιφόρνια χαρακτήρισε τη θανατική ποινή αντισυνταγματική. Το 1977 η ποινή του έγινε ισόβια με επόμενη δυνατότητα αίτησης αναστολής σε 15 χρόνια, όταν θα είναι 92 χρονών. Το 2007 η αίτησή του για αναστολή της ποινής του απορρίφθηκε επειδή κρίθηκε πως ο Μάνσον εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους και μπορεί να βλάψει οποιονδήποτε έρθει σε επαφή μαζί του. «Αν μπορώ να σε αγγίξω, μπορώ να σε σκοτώσω», είπε άλλωστε στη συνέντευξή του.
o-klooun.com, 29/11/2013
Η δήλωση της ερωμένης του Charles Manson
-----------------------
Στο «κόκκινο» η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών
10.176 κλήσεις στα δύο χρόνια λειτουργίας της Γραμμής SOS
Η ενδοοικογενειακή βία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών στα δύο χρόνια λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μέσω της οποίας παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε κακοποιημένες γυναίκες. Το σύνολο των κλήσεων που δέχθηκε η γραμμή το διάστημα 11 Μαρτίου 2011 μέχρι 11 Μαρτίου 2013 ήταν 10.176, ενώ ελήφθησαν και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των καταγγελιών σε ποσοστό 79%, δηλαδή 8.040 περιπτώσεις, αφορούσαν καταγγελίες έμφυλης βίας, ενώ από αυτές οι 5.968 έγιναν από τις ίδιες τις γυναίκες θύματα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες, που ανέρχονται σε 2.072, έγιναν από τρίτα πρόσωπα του περιβάλλοντος των κακοποιημένων γυναικών με τους φίλους να αποτελούν το 25%, τους γονείς το 18% και ακολουθούν άλλοι συγγενείς, αδέλφια, γείτονες και άλλα άτομα.
Από τις 5.968 κλήσεις που έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, οι 4.629 κλήσεις (78%) αφορούσαν σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, οι 88 σε περιπτώσεις βιασμού, οι 82 σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 7 σε πορνεία, οι 2 ήταν καταγγελίες για trafficking και οι υπόλοιπες 709 αφορούσαν άλλες μορφές βίας. Από αυτές τις γυναίκες, η μεγάλη πλειοψηφία που αγγίζει το 68% είναι Ελληνίδες, ενώ ακολουθούν οι μετανάστριες σε ποσοστό 8%, τα ΑμεΑ (1%), οι μειονότητες και τα μειονεκτούντα άτομα με μικρά ποσοστά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν σε ερώτηση σχετική με την οικογενειακή τους κατάσταση, ποσοστό 48% είναι έγγαμες και βρίσκονται ως επί το πλείστον ανάμεσα στις ηλικίες 25 – 54. Συγκεκριμένα, από εκείνες που απάντησαν στην σχετική ερώτηση ποσοστό 25% ήταν ηλικίας από 25 έως 39 ετών, ενώ στην κατηγορία 40 – 54 ανήκει ποσοστό 27% των γυναικών θυμάτων. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 2.583 κλήσεις (43%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1950 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 734 κλήσεις(12%) σε νομική βοήθεια, 451 κλήσεις (8%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 186 κλήσεις (3%) σε αναζήτηση εργασίας. Από τις 5968 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 3683 (62%) είναι μητέρες.
Αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:
-1697 (28%) είναι απασχολούμενες (από τις οποίες 214, το 13%, είναι αυτοαπασχολούμενες)
-1826 (31%) είναι άνεργες (από τις οποίες 267 (15%) μακροχρόνια άνεργες) και
-764 (13%) είναι οικονομικά ανενεργές (από τις οποίες 50, το 7%, παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση)
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την οικογενειακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:
-2890 (48%) είναι έγγαμες
-571 (10%) είναι άγαμες
-456 (8%) σε διάσταση
-310 (5%) διαζευγμένες
-89 (1%) χήρες
-184 (3%) σε συμβίωση
Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για την ηλικία τους φαίνεται ότι:
-197 (3%) είναι από 15 έως 24 ετών
-1488 (25%) είναι από 25 έως 39 ετών
-1603 (27%) είναι από 40 έως 54 ετών
-540 (9%) είναι από 55 έως 64 και
-304 (5%) είναι από 65 ετών και άνω
Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο φαίνεται ότι:
-8 (0,1%) είναι τυπικά αναλφάβητες
-509 (9%) έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
-594 (10%) την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
-317 (5%) τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και
-759 (13%) την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή προκύπτει ότι:
-4083 (68%) είναι Ελληνίδες
-502 (8%) είναι μετανάστριες
-18 (0,3%) ανήκουν σε μειονότητες
-52 (1%) είναι ΑΜΕΑ και
-16 (0,3%) ανήκουν στην κατηγορία των άλλων μειονεκτούντων ατόμων
Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση, 1204 (20%) την περιγράφουν ως κακή, 1106 (19%) την αναφέρουν ως μέτρια και 679 (11%) ως καλή.
Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 είναι εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου και η κλήση χρεώνεται μία αστική μονάδα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απολύτως εμπιστευτικές, καλυπτόμενες από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, που στελεχώνουν την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, δύνανται να παρέχουν συμβουλευτική στήριξη και στην αγγλική γλώσσα.
Το Βήμα, 27/03/2013
Emeritus Professor Calliope Spinellis
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".
... by Nestor E. Courakis Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions. How might this improvement be achieved, however?
...
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.
He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology. He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
by Nestor E. Courakis Professor of Criminology University of Athens (GR)
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
“Asking people…” Interesting questions and even more interesting responses
The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:
"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”
The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars…