Τον Μάιο του 2006 δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρώτο ηλεκτρονικό εγκληματολογικό περιοδικό
www.theartofcrime.gr.
Τέσσερα δημιουργικά χρόνια μετά… (Αύγουστος του 2010) το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών σας παρουσιάζει την αγγλική έκδοση του “the art of crime”! Είναι το πρώτο εγκληματολογικό περιοδικό στην αγγλική γλώσσα που εκδίδεται από ελληνικό επιστημονικό φορέα!
Εδώ, λοιπόν, και δύο μήνες περίπου το "the art of crime" υπάρχει πλέον και σε αγγλική έκδοση. Μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο το πρώτο τεύχος του “the art of crime” στην αγγλική γλώσσα «κλικάροντας» πάνω στην βρετανική σημαία στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης του υπολογιστή σας.
Η ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τους επιστήμονες του εξωτερικού και την διεθνή επιστημονική κοινότητα μας επέβαλε να υλοποιήσουμε την ιδέα δημιουργίας μιας επιστημονικής φωνής η οποία θα δύναται να ακουστεί οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι με πραγματικό ενδιαφέρον για την εγκληματολογία.
Στο πρώτο τεύχος της αγγλικής έκδοσης του περιοδικού έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε μια επιλογή άρθρων από όσα έχουν ήδη δημοσιευθεί ήδη στην ελληνική έκδοση. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί, επιπρόσθετα, μια απόπειρα του να κοινοποιήσουμε στο εξωτερικό –σε αναγνώστες και επιστήμονες που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα – την σύγχρονη εγκληματολογική κίνηση στην Ελλάδα. Με όχημα το διαδίκτυο, οι έλληνες επιστήμονες προσπαθούμε να βγάλουμε τη δουλεία μας εκτός των νοητών τειχών των συνόρων και της γλώσσας.
Ωστόσο, το πραγματικό στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε πλέον ένα διεθνές επιστημονικό περιοδικό στο οποίο θα φιλοξενούνται μελέτες επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα καλείται να ηγειθεί σε αυτήν την προσπάθεια και, με αυτόν τον τρόπο, να συμμετάσχει ενεργά στις επιστημονικές εξελίξεις παγκοσμίως. Το "the art of crime" δεν είναι πλέον – και δεν πρέπει να είναι- αποκλειστικά ελληνική υπόθεση.
Συνεπώς, ελληνική και αγγλική έκδοση πλέον μπορούν να φιλοξενούν δικές σας μελέτες και ουσιαστικά αυτές να γίνουν ένα όχημα επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο.
Όλοι οι αναγνώστες μας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “the art of crime” προκειμένου να εκφράσετε τις επιστημονικές σας απόψεις με λίγα μόλις “clicks” στέλνοντάς μας τις απόψεις και τις μελέτες σας – απόψεις που θα συμφωνούν ή θα συγκρούονται, μα σε κάθε περίπτωση θα προωθούν διαδραστικά την επιστημονική γνώση, με δεδομένο ότι το σημερινό «παιχνίδι επικοινωνίας» και η προώθηση κάθε επιστημονικής άποψης γίνεται online.
Φώτης Σπυρόπουλος
Μάρθα Λεμπέση