ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 5 - Ιούνιος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Eπιστημονική διημερίδα με θέμα:
"εκδίκαση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας"

  του Γεωργίου Λυρούδη,
                                                                     φοιτητή Νομικής Σχολής Αθηνών


Η ELSA-Athens (Local Group της ELSA-International) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (Ε.Π.Ε.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α. διοργάνωσε  διημερίδα με θέμα «Εκδίκαση Εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Η διημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα Δρακοπούλου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών το απόγευμα της Παρασκευής της 25ης Μαΐου και το πρωί του Σαββάτου της 26ης Μαΐου.

Αφορμή για το θέμα της διημερίδας απετέλεσαν τα γεγονότα της δίκης, καταδίκης και εκτέλεσης του «Ηγέτη» του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Η διημερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο φοιτητών της Νομικής Σχολής αλλά και το ενδιαφέρον φοιτητών άλλων σχολών όπως αυτών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Κοινωνιολογίας, των Μ.Μ.Ε. οι οποίοι με τις ερωτήσεις που έθεσαν στους κύκλους συζητήσεων που ακολούθησαν των εισηγήσεων συνέβαλαν στην αποκωδικοποίηση του όρου "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών, της αντιμετώπισή τους από τη διεθνή έννομη τάξη αλλά και της προβολή τους από τα  Μ.Μ.Ε. .

Στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας παρευρέθησαν και χαιρέτησαν σημαίνουσες προσωπικότητες όπως ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ο Δικηγόρος και Γραμματέας του Δ.Σ.Α. κ. Δημήτριος Βερβεσός και ο κ. Νίκος Γιαννής, Διδάκτωρ Νομικής και Συντονιστής της Καμπάνιας 800 Μ.Κ.Ο. για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρών και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μ.Κ.Ο. κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.
 
Μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών από την εισαγωγική ομιλία του Αντιπροέδρου της ELSA-Athens και αρχισυντάκτη του “ www.theartofcrime.gr ” κ. Φώτη Σπυρόπουλου, οπότε και παρουσιάστηκε η όλη νομική προβληματική μέσα και από μια ιστορική αναδρομή σε δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το χρονικό της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν, την σκυτάλη έλαβε το πρώτο «τραπέζι» - η πρώτη συνεδρία της διημερίδας. Το μικρόφωνο του εισηγητή έλαβε, λοιπόν, από τον κ. Σπυρόπουλο ο κ. Στυλιανός Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και Ειδικός Εισηγητής του Ο.Η.Ε. για το Λίβανο. Ο κ. Περράκης ανέλυσε στην εισήγησή του τα περί της ποινικής καταστολής των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας καθώς και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των εθνικών δικαστηρίων σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακολούθησε η κα Ελένη Μίχα, Δικηγόρος και Ερευνήτρια του Τομέα Διεθνών Σπουδών Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. η οποία έθεσε την προβληματική της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ad hoc διεθνή ποινικά δικαστήρια που συστάθηκαν από τον Ο.Η.Ε. για την εκδίκαση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Οι εισηγήσΟ Φώτης Σπυρόπουλος και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνηςεις των προσκεκλημένων για τη δεύτερη συνεδρία, όπως αυτή του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη -με τη μεγάλη του εμπειρία στην κάλυψη πολεμικών γεγονότων αλλά και δικών για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας (Μιλόσεβιτς, Γιουτσένκο)- σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη περιπτώσεων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αυτή της κας Μαρίας Γαβουνέλη -Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.- σχετικά με το status των αιχμαλώτων πολέμου και την τρίτη Σύμβαση της Γενεύης αλλά και αυτή της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Δικηγόρου, σχετικά με τους κινδύνους για τις εγγυήσεις της δίκαιης δίκης και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε περιπτώσεις δικών για διεθνή εγκλήματα προκάλεσαν επανειλημμένως τις ενστάσεις του κ. Περράκη και την ανάπτυξη αντεπιχειρημάτων από μέρους του. Ο κ. Περράκης αντεπιχειρηματολόγησε όσον αφορά στον πολιτικό χαρακτήρα των δικών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απαντώντας στον επικριτικό της ορθής λειτουργίας των διεθνών δικαστηρίων κ. Βαξεβάνη αλλά και όσον αφορά στο βαθμό εξασφάλισης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας απαντώντας στην κα Κωνσταντοπούλου. Άξιες λόγου ήταν και οι καίριες παρεμβάσεις της κας Γαβουνέλη καθώς και οι διαφωτιστικές απαντήσεις που έδινε στα ανακύπτοντα ερωτήματα.

Ο Καθηγητής κ. Νέστωρ ΚουράκηςΤην πρώτη ημέρα των εισηγήσεων και της συζήτησης που ανέβασε την αδρεναλίνη των εισηγητών αλλά και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων συντόνισε ο κ. Νέστωρ Κουράκης, Καθηγητής Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών Ε.Κ.Π.Α. χωρίς την καθοδήγηση και την άριστη συνεργασία  του οποίου η επιτυχία της διημερίδας αυτής θα ήταν αμφίβολη. Ο κ. Κουράκης, δε, δεσμέυτηκε από μικροφώνου για την έκδοση των πρακτικών της διημερίδας στη σειρά των εκδόσεων του Ε.Π.&Ε.Ε.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών άνοιξε με εισήγησή του ο κ. Αντώνιος Μπρεδήμας, -Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.- ο οποίος ανέπτυξε τη θεματική της εσχάτης των ποινών, τη θανατική ποινή και της διεθνούς κατοχύρωσης της απαγόρευσης της επιβολής της. Ακολούθησε ο κ. Δημήτριος Φατούρος, υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε. (UNRIC) ο οποίος παρουσίασε τη θέση του Ο.Η.Ε. για τη δίκη και την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Το πρώτο αυτό «τραπέζι» της δεύτερης ημέρας των εργασιών έκλεισε με την τοποθέτηση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και την θέση αυτής σχετικά με την πολύκροτη δίκη διά του στόματος του εκπροσώπου της κ. Σπύρου Απέργη. Τα «βέλη» των παρευρισκομένων δέχτηκε κατά κύριο λόγο ο κ. Φατούρος ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των φοιτητών που "εκτελούσαν" το κύρος του Ο.Η.Ε. σχετικά με τις προσπάθειες  εξασφάλισης της διεθνούς ειρήνης από μέρους του.

Ομολογουμένως τη δεύτερη ημέρα το ενδιαφέρον μονοπώλησε η κα Ίρις Αυδή-Καλκάνη, δικηγόρος και μέλος του Ε.Σ.Ρ., προκαλώντας πλήθος ερωτήσεων με την εισήγησή της στη δεύτερη συνεδρία σχετικά με την προστασία των ανηλίκων από τη μετάδοση σκηνών βίας από την τηλεόραση. Αξιόλογες ως προς το επιστημονικό τους περιεχόμενο ήταν οι εισηγήσεις των κυριών Σοφίας Βιδάλη, επίκουρης Καθηγήτριας Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και της κας Χριστίνας Αναστασιάδου, ασκούμενης δικηγόρου και φοιτήτριας του Μεταπτυχιακού Π.Σ. Ποινικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α.. Η κα Βιδάλη ανέλυσε το τι εισί τρομοκρατία του πολέμου και τα εγκλήματα του κράτους, εμμένοντας στην περίπτωση του Ιράκ ενώ η κα Αναστασιάδου με τη σειρά της παρουσίασε την πορεία της σύστασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τον ρόλο των Η.Π.Α. .

Τη δεύτερη ημέρα των εισηγήσεων συντόνισε και εμπλούτισε με τις εύστοχες παρατηρήσεις του ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών κ. Λεωνίδας Κοτσαλής.

 Κατά γενική παραδοχή, η διημερίδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η ικανοποίηση, μάλιστα, των παρευρισκομένων αποτυπώθηκε στο ότι στο τέλος και των δύο ημερών κατά τις οποίες διεξήχθη η λόγω επιστημονική διοργάνωση το μεγαλύτερο μέρος του κοινού απηύθηνε ερωτήσεις στους εισηγητές και τοποθετήθηκε για τα ζητήματα που ανέκυψαν μέσα από τις αναλύσεις. Χαρακτηριστικό του αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος που προκλήθηκε –και είναι μάλλον και ίδιον επιτυχημένων διοργανώσεων(!)- το ότι η συζήτηση για τα όσα ειπώθηκαν από εισηγητές, φοιτητές και λοιπό κοινό συνεχίστηκε για ώρα και μετά τη λήξη.......


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA