ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 9 - Νοέμβριος 2008  
Εγκληματολόγος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
"Η Εγκληματολογία πρέπει πρώτα να αποκτήσει παρεμβατική κοινωνική φωνή"

διαβάστε περισσότερα...
Ερωτήσεις έξω απ΄ τα δόντια!
 
Δεν είναι μυστικό ότι ο όρος «αποθήκες ανθρώπων» είναι απόλυτα εύστοχος και περιγραφικός των συνθηκών που επικρατούν στην  τυπική ελληνική φυλακή.
 
Πρόσφατα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κλειστής Φυλακής Πατρών δημοσιοποίησαν μέσω του τύπου μια επιστολή τους, στην οποία ανέφεραν τα ουκ ολίγα κακώς κείμενα του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος κατηγοριοποιημένα σε 15 σημεία.
 
διαβάστε περισσότερα...

Βγαίνουμε στο δρόμο και Σας ρωτάμε:

 
"Θα αναφέρατε στις αρχές απόπειρα βιασμού ή βιασμό σε βάρος σας;"
 
Ποιά θα ήταν η αντίδρασή σας σε ένα τόσο βίαιο γεγονός; Η γενετήσια ζωή ανήκει στον πυρήνα της προσωπικότητας μας. Η απάντηση ίσως δεν είναι τόσο εύκολη, το ζήτημα έχει πολλές πτυχές και είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Ας δούμε απαντήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα!
 

διαβάστε περισσότερα...

Ρίτσαρντ Κουίνεϊ
Ο Ρίτσαρντ Κουίνεϊ είναι κοινωνιολόγος που διακρίθηκε για την φιλοσοφική προσέγγιση της εγκληματολογίας. Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1934 στο Έλκχορν του Γουισκόνσιν των Η.Π.Α. Εκεί μεγάλωσε, σπούδασε και το 1964 πήρε το διδακτορικό του στην κοινωνιολογία από το πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Αργότερα άφησε την γενέτειρά του για να προχωρήσει σε ακαδημαϊκή καριέρα.
 
διαβάστε περισσότερα...
Το σύστημα ποινών σε αδιέξοδο;

H ΄Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε δημόσια συζήτηση την 16η Μαρτίου 2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), με θέμα:«Το σύστημα ποινών σε αδιέξοδο;»

 
«Αρχαιότητες και Δίκαιο»
 
Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009, ώρα 12:30, πραγματοποιείται εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου Αρχαιοτήτων (ΕΕΔικΑ) με θέμα «Αρχαιότητες και Δίκαιο».
 
Την ΕΕΔικΑ θα παρουσιάσει η Ήρα Καλιαμπέτσου, και στη συνέχεια θα μιλήσουν οι Μιχάλης Σταθόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης All Souls College και Βασίλης Βουτσάκης, λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
 
Πρώτο Διεπιστημονικό Συνέδριο


Η «Επάνοδος» και  το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, σας προσκαλούν στο Πρώτο Διεπιστημονικό Συνέδριο, στις 17 - 18 Φεβρουαρίου 2009 στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» Πολιτιστικό Κέντρο Παν. Αθηνών, Ακαδημίας 48.

 
ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Απεξάρτηση πίσω από τα κάγκελα»


Με αφορμή τη συμπλήρωση των 6 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα – Θηβών (Κ.Α.Τ.Κ.Ε.Θ.), διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Απεξάρτηση πίσω από τα κάγκελα», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 09:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22).

 
Ο παραβατικός άνθρωπος από γραφολογική και εγκληματολογική προσέγγιση

Το 1871 ο Γάλλος Αβάς Jean H. Michon επέλεξε τον ελληνικότατο όρο «Γραφολογία» (“Graphologie”) -ο οποίος επικράτησε και διεθνώς- για να περιγράψει την επιστήμη με γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη της γραφής και του γράφοντος προσώπου.
 
Η δικηγόρος και δικαστική γραφολόγος Ευδοξία Φασούλα επιχειρεί μια διεπιστημονική προσέγγιση του "παραβατικού ανθρώπου" (μέσα από το πρίσμα της γραφολογίας και της εγκληματολογίας).

διαβάστε περισσότερα...
Η εγκληματοπροληπτική λειτουργία της ποινής στο έργο "ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ" του Πλάτωνα

Σύγχρονες προεκτάσεις

 
"Ο δε μετά λόγου επιχειρών κολάζειν ου του παρεληλυθότος ένεκα αδικήματος τιμωρείται – ου γαρ αν το γε πραχθέν αγένητον θείη – αλλά του μέλλοντος χάριν, ίνα μη αύθις αδικήση μήτε αυτός ούτος μήτε άλλος ο τούτον ιδών κολασθέντα." Ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα εκφράζει τις απόψεις του για την λειτουργία της ποινής σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Η υπ. Διδ. Ουρανία Κυριακοπούλου αναλύει την σύγχρονη οπτική των περί ποινής απόψεων του Πλάτωνα...
 
διαβάστε περισσότερα...

 

Διεθνές Συνέδριο: "Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα,
η Αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία"

Ο Τομέας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας διοργάνωσαν στην Αθήνα, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Ιακώβου Φαρσεδάκη, Διεθνές Συνέδριο στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2008, με θέμα: "Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η εγκληματολογία".

διαβάστε περισσότερα...

15ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Society
for Criminology στη Βαρκελώνη

Το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Society for Criminology πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, στις 20-25 Ιουλίου 2008 με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση εγκληματολογικού περιοδικού:
"ΝΕΟΙ, ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"

 
Την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε η παρουσίαση του νέου εγκληματολογικού περιοδικού: "Νέοι, Έγκλημα και Κοινωνία", που εκδίδεται από το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού.
 
διαβάστε περισσότερα...
  
«ΕΠΑΦΗ» Φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης με Νεαρούς Κρατουμένους για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων και την Κοινωνική Ένταξη
 
Το Πρόγραμμα «ΕΠΑΦΗ» αποτελεί πρωτοβουλία ομάδας φοιτητών της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επικοινωνία τους με νεαρούς κρατουμένους στη Δικαστική Φυλακή Διαβατών και υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2008 με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Ινστιτούτο Νεολαίας)...
 
διαβάστε περισσότερα...


Συμβουλές για την αντιμετώπιση ενοχλητικών ή «περίεργων» τηλεφωνημάτων
 
Οι "πλάκες" στο τηλέφωνο (τηλεφωνικές φάρσες) θα έλεγε κανείς πώς είναι μια παλιά ιστορία (ίσως από τότε που ο Μπελ ανακάλυψε το τηλέφωνο!)! 
 
          
 
Δεν είναι όμως λίγες πλέον οι φορές κατά τις οποίες το τηλέφωνο χρησιμοποιείται ως μέσο προκειμένου να διαπραχθούν αδικήματα όπως εκβιάσεις, απάτες, μη νομιμοποιημένη δημιουργία αρχείου προσωπικών δεδομένων κ.λπ. Ιδού λίγες πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της θυματοποίησής μας ...
 
διαβάστε περισσότερα...

"ΤΩΡΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ"
 
Η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον γάμο της με άμεσο κι έντονο αντίκτυπο στον ψυχικό της κόσμο, που την οδηγεί σε συχνές επισκέψεις σε ψυχίατρο. Εκείνος της συστήνει ειδική φαρμακευτική αγωγή, που όμως - προϊόντος του χρόνου - δεν φαίνεται να αποδίδει, αφού η τάση της προς αυτοκτονία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.
 
 
 
Ο 40χρονος Ματθαίος Μονσελάς είναι υπάλληλος σε χώρο στάθμευσης, οι γνωστοί του τον χαρακτηρίζουν καλό και ευαίσθητο άνθρωπο.  Γνωρίζει την Βαγενά, επειδή εκείνη αφήνει καθημερινά το αυτοκίνητό της εκεί και έχουν μια τυπική σχέση για τρία χρόνια, η οποία τον τέταρτο χρόνο (περίοδος κατά την οποία η Βαγενά αντιμετωπίζει τα προβλήματα) γίνεται πιο στενή... 
 
Ώσπου... η Βαγενά φορούσε ωτοασπίδες και ... από απόσταση 200 μέτρων φώναξε «Τώρα πυροβόλα!» - εκείνος υπάκουσε ...
 
διαβάστε περισσότερα...



"Η φόνισσα"

 
Ο καθηγητής Νέστωρ Κουράκης προσεγγίζει το πασίγνωστο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από εγκληματολογική και ποινική σκοπιά: "Το καλοκαίρι του 2004 είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Σκιάθο και να γνωρίσω από κοντά το σπίτι όπου μεγάλωσε και πέθανε ο Αλ. Παπαδιαμάντης αλλά και ορισμένες από τις περιοχές όπου εκτυλίσσονται τα περισσότερα διηγήματά του ... μετά από ένα τέτοιο οδοιπορικό δημιουργείται η επιθυμία στον καθένα, αλλά πιο πολύ σε όποιον ασχολείται με την εγκληματολογία, να εμβαθύνει περισσότερο στην προσωπικότητα της «Φόνισσας» και να αξιολογήσει νομικά την εγκληματική δραστηριότητα αυτής της γυναίκας...".
 
διαβάστε περισσότερα...
Θάνατος στο κελί
 
"Η ... τυγχάνουσα υπάλληλος  στη Κλειστή Φυλακή ...., την 31η Δεκεμβρίου 2002 από αμέλειά της, ήτοι από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις, λόγω της ανωτέρω ιδιότητας της και του καθήκοντος της ως προς την τάξη και εκπλήρωση των υποχρεώσεων εκ μέρους των κρατουμένων στην ως άνω φυλακή, και μπορούσε να καταβάλει, ως μη εμποδιζόμενη από κάποιο περιστατικό ή προσωπικό της λόγο, επέφερε τον θάνατο περισσοτέρων προσώπων και δη δύο γυναικών, κρατουμένων στο ίδιο κελί του ως άνω σωφρονιστικού καταστήματος..."
(Α.Π. 1785/2008 )
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA