επιμέλεια: Κώστας Σκαρμέας,
δικηγόρος - ποινικολόγος (ΜΔΕ)
Το 63% των μαθητών του Δημοτικού έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας
Άμεσης αντιμετώπισης χρήζει το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας το οποίο επισημάνθηκε στην παρουσίαση της έκδοσης «Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία» την οποία επιμελήθηκε η Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας και αποτελεί πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η εν λόγω έκδοση αναφέρεται στο φαινόμενο του bulling το οποίο είναι αρκετά εκτεταμένο στην Ελλάδα αν και μέχρι τώρα, όχι γνωστό κι όχι ενδελεχώς ερευνημένο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες το 63% των μαθητών Δημοτικού, το 51% των μαθητών Γυμνασίου και το 36% των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα δηλώνουν ότι υπάρχουν συμμαθητές που τους συμπεριφέρονται άσχημα.
Το 55% των παιδιών του Δημοτικού αναφέρουν ότι κάποιος συμμαθητής του έχει κοροϊδέψει ή βρίσει, το 24% ότι κάποιο παιδί τα έχει κατηγορήσει σε κάποιον καθηγητή, το 18% ότι έχουν απειληθεί από συμμαθητή τους, το 37% ότι έχουν χτυπηθεί από συμμαθητή τους. Αντίστοιχα οι μαθητές του Γυμνασίου, αναφέρουν σε ποσοστό 43% ότι τους έχουν κοροϊδέψει ή βρίσει, σε ποσοστό 13% ότι τους έχουν απειλήσει άλλοι μαθητές, σε ποσοστό 17% ότι τους έχουν χτυπήσει. Τα ποσοστά στο Λύκειο δεν είναι τόσο υψηλά αλλά δεν εκλείπουν. Έτσι το 28% των μαθητών δηλώνουν ότι κάποιος συμμαθητής τους, τους έχει υβρίσει, το 5% ότι έχει απειληθεί και το 3% ότι κάποιος συμμαθητής τους, τους έχει χτυπήσει.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι καθηγητές αναφέρουν ότι οι διαπληκτισμοί στο προαύλιο στο μεγαλύτερο ποσοστό, 89,1% αφορούν ύβρεις και σε ποσοστό 47,7% την ταπείνωση του άλλου. Επιπλέον επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν παρατηρείται καμιά σχέση μεταξύ των ποσοστών επιθετικότητας των μαθητών ενός σχολείου με το ποσοστό των αλλοδαπών που φοιτούν σε αυτό.
«Η θλιβερή περίπτωση του φόνου του Αλεξ, μαθητή σε σχολείο της Βέροιας και στη συνέχεια η άλλη, των βιασμών του κοριτσιού του σχολείου της Αμαρύνθου, υπήρξαν το έναυσμα σοβαρών ανησυχιών για το τι συμβαίνει και πού μπορούν να φθάσουν τα πράγματα» αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η υπεύθυνη της έκδοσης κ. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. «Δεν είχαμε ως τότε συνείδηση οι Έλληνες μελετητές πόσο διαδεδομένο και σοβαρό πρόβλημα αποτελούσε και στη χώρα μας η οργανωμένη ομαδική ενδοσχολική βία και επιθετικότητα».
Η ΕΕΜΟΕΒ συστάθηκε το 2006 με αφορμή το τραγικό περιστατικό της εξαφάνισης του Άλεξ στη Βέροια προκειμένου να καταγράψει, να μελετήσει και να αναλύσει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας. Σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης ο εν λόγω τόμος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα γι’ αυτό και θα μοιραστεί δωρεάν στους εκπαιδευτικούς. Περιλαμβάνει εξάλλου συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την οργάνωση του σχολείου για την πρόληψη αλλά και τον χειρισμό των περιστατικών ενδοσχολικής βίας.
Σειρά προτάσεων κατέθεσε και ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανάμεσα σε αυτές είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές αλλά και η ύπαρξη σχολικών κανόνων που θα προκύπτουν από συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Πρότεινε επιπλέον και την αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων ενώ επισήμανε ως αποφασιστικής σημασίας την ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στην επίλυση των συγκρούσεων.
Επιπλέον στις προτάσεις που έχει καταθέσει και στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας, ο Συνήγορος του Παιδιού περιλαμβάνεται η καθιέρωση της διαδικασίας ακρόασης, όταν εκδηλώνονται περιστατικά βίας και η ανάθεση ρόλων συμβούλων και μεσολαβητών σε εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δίνεται δυνατότητα στους μαθητές να εξηγούν τις συμπεριφορές τους, σε περιπτώσεις συγκρούσεων και κατόπιν να ακολουθεί προσπάθεια συμφιλίωσης των εμπλεκομένων. Όσο για τις κυρώσεις, ο Συνήγορος του Παιδιού επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση και να προηγείται προσεκτική ακρόαση των μερών και φυσικά μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για σοβαρό παράπτωμα.
Παράλληλα, χρειάζεται η ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών, όπως ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που σχετίζονται και με παράγοντες εξωτερικούς των σχολείων, όπως προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα αλλά και η ανάπτυξη προαιρετικών ομαδικών δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τους μαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσμών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους.
Tvxs.gr, 12/2/2011
--------------------
Εγκύκλιος για μείωση της βίας στα σχολεία
Οι δύο στους τρεις μαθητές στο δημοτικό σχολείο, ο ένας στους δύο στο γυμνάσιο και ο ένας στους τρεις στο λύκειο δηλώνουν ότι υπάρχουν παιδιά στο σχολείο που τους φέρονται άσχημα. Είναι ένα από τα πολλά στοιχεία της έκδοσης για την «Ομαδική Βία και Επιθετικότητα στα Σχολεία», που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της βίας στα σχολεία οξύνεται. Για το θέμα, το υπουργείο Παιδείας έστειλε χθες στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας εγκύκλιο με τις βασικές πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση της βίας. Πρόκειται για ένα δεκάλογο για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στο σχολείο, η τήρηση του οποίου βαρύνει κυρίως τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους γονείς. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι ρόλο έχουν και οι μαθητές, οι οποίοι καλούνται να διαμεσολαβούν –όταν αυτό είναι δυνατό– για την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ συμμαθητών τους.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των συστάσεων του υπουργείου είναι η διαμόρφωση κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές, η αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων για την ανάδειξη των απόψεων των μαθητών, η ελεύθερη έκφραση παραπόνων από την πλευρά των μαθητών κ. ά.
Καθημερινή, 15/2/2011
--------------------
Μεταναστευτικό: Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ
Για ανεπαρκή φροντίδα και παράνομη κράτηση ασυνόδευτου ανηλίκου Αφγανού καταδίκασε χθες την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του Έιβας Ραχίμι κατά της χώρας μας. Το 2007, ο 15χρονος τότε Ραχίμι συνελήφθη όταν εγκαταλείποντας, μετά τον θάνατο των γονιών του, το Αφγανιστάν, κατόρθωσε, μαζί με άλλους, να φθάσει στην Λέσβο, και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης της Παγανής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Επίσης, υποχρεούται να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των 15.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και 1.000 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ραχίμι, που έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο, ο 15χρονος φυλακίσθηκε στην Παγανή μαζί με άλλους ενήλικες πρόσφυγες, όπου ήταν υποχρεωμένος να τρώει στο πάτωμα, να μην έχει προαυλισμό και καμία επαφή με διερμηνέα και δικηγόρο.
Όταν ο ανήλικος βρέθηκε στο Κέντρο Κράτησης Παγανής, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι αστυνομικοί του αποστέρησαν το δικαίωμα πρόσβασης σε αίτημα για πολιτικό άσυλο και εξέδωσαν απόφαση απέλασης, γράφοντας ότι συνοδευόταν από ενήλικο. Όπως διαπιστώθηκε στο δικαστήριο, οι αστυνομικές αρχές –τουλάχιστον το 2007– χρησιμοποιούσαν τυποποιημένα τη φράση «συνοδεύεται από ενήλικο» προκειμένου να εκδώσουν αποφάσεις απέλασης για ανηλίκους.
Ύστερα από κάποιο διάστημα και ενώ περίμενε την απέλαση του, οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο και τον διέταξαν να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σ΄ ένα μήνα. Από τη Λέσβο ο 15χρονος βρέθηκε στην Αθήνα, περιπλανήθηκε αρκετές μέρες χωρίς στέγη και τροφή, μέχρι τη στιγμή που τον περιμάζεψε μια ένωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες η οποία και τον φιλοξενεί, μέχρι σήμερα, σ΄ ένα κέντρο στην Αθήνα. Η προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2008.
Tvxs.gr, 6/4/2010
--------------------
Αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα
Ριζοσπαστικές αλλαγές επέρχονται στο Σωφρονιστικό Κώδικά οι οποίες δίνουν πνοή ανάσας στους κρατούμενους, ενώ παράλληλα υλοποιούνται αιτήματα ετών συλλογικών φορέων, όπως είναι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ.ά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα θα εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, μεταξύ των άλλων, την εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των αδειών, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη συνεύρεση των κρατουμένων με τους συγγενείς τους (σύζυγο, κ.λπ.) και την καθιέρωση σώματος επισκεπτών.
Σύμφωνα πάντα με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο Σωφρονιστικό Κώδικα είναι η χορήγηση μεθαδόνης στους κρατούμενους. Σήμερα, υπάρχει μεν θεραπευτικό πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν προβλέπει τη χρήση υποκατάστατων ουσιών. Ακόμη, για τους κρατούμενους χρήστες προβλέπεται ευεργετικός υπολογισμός των ποινών, εφόσον μετέχουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ θα έχουν και ευνοϊκή μεταχείριση στο καθεστώς των μεταγωγών.
Ακόμη, προβλέπεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η συνεύρεση των κρατουμένων με τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε ειδικούς χώρους των φυλακών οι οποίο θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό.
Την ίδια στιγμή αλλάζει ο τρόπος και οι όροι χορήγησης των αδειών των κρατουμένων, ενώ προβλέπεται και η χορήγηση έκτακτων αδειών προκειμένου να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις, σε απονομή βραβείων, κ.λπ. Παράλληλα, θεσπίζεται Σώμα Επισκεπτών που θα συγκροτείται από εκπροσώπους του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου όπως και άλλων φορέων, ενώ θα είναι πλέον ελεύθερη η είσοδος στα καταστήματα κράτησης της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη και της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.
Επίσης, μεταβολές επέρχονται και στο καθεστώς των μεταγωγών των κρατουμένων. Έτσι, κεντρικό πρόσωπο, που θα έχει τον κυρίαρχο λόγο, για τις μεταγωγές θα είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται νομοθετικά σήμερα, ενώ παράλληλα αλλάζει και η σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων των καταστημάτων κράτησης και των συμβουλίων φυλακής.
Τέλος, οι κρατούμενοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και υπό την εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Καθημερινή, 25/3/2011
--------------------
Αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Νέες ρυθμίσεις στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, προσαρμοζόμενη κατά μεγάλο μέρος στις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Πλέον η παραγραφή των εγκλημάτων των υπουργών θα επέρχεται όπως και για τα κοινά αδικήματα, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων στα πολιτικά πρόσωπα.
Ακόμη προτείνεται η συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου από ανώτατους δικαστικούς. Το εν λόγω συμβούλιο θα συστήνεται πριν η Βουλή αποφασίσει για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, προκειμένου να προβαίνει στον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και να γνωμοδοτεί αν πιθανολογείται ποινική ευθύνη υπουργού.
Επισημαίνεται ότι η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής θα μπορεί να διατάσσει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που προέκυψαν από την αξιόποινη πράξη του υπουργού, ενώ ο ανακριτής - μέλος του Αρείου Πάγου θα μπορεί να "παγώνει" και να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες κ.λπ.
Η παραγραφή για τυχόν αδικήματα βουλευτών και πολιτικών, θα είναι η ίδια με τη γενική παραγραφή που προβλέπεται για όλους τους Έλληνες πολίτες. Μία ρύθμιση πέρα για πέρα δίκαιη, που θα κατευνάσει σε μεγάλο βαθμό το θυμό και τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών, για την μέχρι πρότινος ατιμωρησία των πολιτικών...
Epikairo.gr, 15/3/2011
--------------------
Δικαστική πλάνη: Ελεύθερος μετά από 13 χρόνια στη φυλακή
Τσάρλεστον, Η.Π.Α .: "
Είμαι ο Davie Hurt και απλά πέρασα 13 χρόνια στη φυλακή για το τίποτα", δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Hurt, 33 ετών σήμερα, ο οποίος καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού το 1998 σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη ληστεία ενός βενζινάδικου το 1995 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια δεκαετία προσφυγών και ακροάσεων, το δικαστήριο ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση του Hurt με το σκεπτικό της προσβολής των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του και την ύπαρξη ενός αναξιόπιστου μάρτυρα.
«Έπεσα από την καρέκλα στο πάτωμα. Ήταν σοκ για μένα. Δεν ήξερα τι να σκεφτώ," δήλωσε για τη στιγμή που ο δικαστής διάβασε την απόφασή του, καθιστώντας τον έναν ελεύθερο άνθρωπο.
"Αντιμετωπίζω όλο αυτό από τότε που ήμουν 17. Μεγάλωσα στη φυλακή. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να πάω σε ένα μαγαζί, να πάω να πιω μια μπύρα» δήλωσε ο Hurt.
"Όλη ζωή μου σαν εικοσάρης, πάει.... Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσω τα πράγματα που κάνουν τα παιδιά των 21-22 ετών. Ποτέ δεν έκανα τίποτα από αυτά. Ποτέ".
Το 1995, η αστυνομία τον συνέλαβε αφού ένας άλλος ανήλικος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε το θύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κατονόμασε τον Hurt ως συνεργό. Ο Hurt υποστήριξε ότι μιλούσε με την έγκυο φίλη του στις 3 π.μ. στις 21 Αυγούστου 1995, τη στιγμή του θανάτου.
Κατά την πρώτη δίκη του στη Mercer County, οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση. Ήταν 10-2 υπέρ της αθώωσης του. Ο δικηγόρος του ζήτησε η επόμενη δίκη να γίνει αλλού, λόγω της αφόρητης δημοσιότητας. Το δικαστήριο συμφώνησε και επέλεξε την Pocahontas County, όπου και καταδικάστηκε.
Ο Hurt είναι μαύρος, το θύμα ήταν λευκό, και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους (λευκούς) ενόρκους της Pocahontas County. Ο κομητεία αυτή έχει μαύρο πληθυσμό μικρότερο του ένα τοις εκατό και είναι η έδρα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας ρατσιστικής ομάδας λευκών .
"Για τον δικαστή η ακύρωση της απόφασης οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην αναποτελεσματική υπεράσπιση", δήλωσε ο Richard Holicker, ο τωρινός δικηγόρος του Hurt”. “Ο τότε δικηγόρος του δεν αντιτάχθηκε στη μεταφορά της υπόθεσης στην Pocahontas County," είπε ο Holicker. "Δεν έθεσε επίσης ορισμένα θέματα που αφορούν την επιλογή των ενόρκων, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον κάποιος στον πίνακα των ενόρκων ήταν μέλος της Εθνικής Συμμαχίας ή άλλης παρόμοιας οργάνωσης".
Ο δικαστής ο οποίος ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα είπε επίσης "το έκανα και γιατί το άτομο που τον ενέπλεξε στην δολοφονία και τη ληστεία ήταν αναξιόπιστος μάρτυρας".
The Charleston Gazette, 22/4/2011
--------------------
Συμβούλιο της Επικρατείας: Νόμιμη η σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας και Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη λειτουργία της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 29/2011 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, και οι δύο νέες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν είναι πανελλαδικής εμβέλειας και θα υπάγονται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα εποπτεύονται από τον αρχηγό του Σώματος.
Τα στελέχη της νέας αυτής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς και άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του εξωτερικού.
Στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας, μεταξύ των άλλων, υπάγονται:
• Η παράνομη νομιμοποίηση εσόδων
• Η κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας
• Η καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων (δασικών κ.λπ.)
• Οι παράνομες συναλλαγές και δραστηριότητες στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων, καθώς και των χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και Ομίλων
• Η παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος
• Η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος
• Το λαθρεμπόριο
• Η παράνομη διακίνηση και νόθευση αγαθών και άλλων προϊόντων
• Η απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογικών στοιχείων
• Η μη έκδοση αποδείξεων
• Οι παραβάσεις που τελούνται στα πρακτορεία, στους φορείς διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και καζίνο
• Η μη καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών
• Οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού
• Οι παράνομες συνταγογραφήσεις και η έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου
• Η μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών ή νοσηλευτικών υπηρεσιών
Το Βήμα, 18/2/2011
--------------------
Φυλάκιση έως και 20 χρόνια για φοροδιαφυγή προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο
Φυλάκιση έως και 20 χρόνια για κακουργηματικές πράξεις φοροδιαφυγής προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το φορολογικό ν/σ προβλέπει ακόμα την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών των οποίων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ, ή εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται η καθιέρωση του οικονομικού εισαγγελέα ενώ πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν θα διαγράφονται.
Προβλέπει ακόμα την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών -με ανά οκτάμηνο - αξιολόγηση των στελεχών τους και της σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού, όπου συζητήθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο, διατυπώθηκαν ενστάσεις από τους κύριους Καστανιδη, Παπουτσή και Βενιζέλο για το που θα υπάγεται ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος τελικά θα υπάγεται στο υπουργείο δικαιοσύνης.
Πιο σύντομος γίνεται ο χρόνος άσκησης δίωξης για τους φοροδιαφεύγοντες. Συγκεκριμένα, για τα πλημμελήματα θα ισχύει η άσκηση δίωξης κατά τη διάρκεια 20 μηνών από την τέλεση της πράξης, ενώ για τα κακουργήματα έως και 5 χρόνια από τα 15 που ήταν.
Ειδικότερα, θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα ακόλουθα αδικήματα:
- της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό,
- της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και
- της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.
Alphatv.gr, 18/2/2011
--------------------
Πέρασε η τροπολογία για το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Πταίσμα η λαθρεπιβίβαση
Μετά από τροποποίηση, κατά την οποία, αποτελεί τελικά πταίσμα και όχι πλημμέλημα η λαθρεπιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τα διόδια και την εν γένει δράση του κινήματος “Δεν Πληρώνω”. Ο Δημήτρης Ρέππας δέχθηκε την εν λόγω τροποποίηση στην επίμαχη τροπολογία, που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ και είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κατόπιν της συγκεκριμένης αλλαγής δεν τίθεται θέμα φυλάκισης όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ η ποινική τους δίωξη θα ασκείται μόνο κατόπιν έγκλησης.
Lawnet.gr, 16/2/2011
--------------------
Σκλάβα του σεξ σε ηλικία 11 ετών
Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που ένα 11χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες από το σπίτι της στο Bronx της Νέας Υόρκης - αλλά φρικτές λεπτομέρειες για το πώς μετατράπηκε σε σκλάβα του σεξ μόλις τώρα βγαίνουν στο φως.
Παρασυρόμενη από έναν άντρα, το κορίτσι οδηγήθηκε σε ένα διαμέρισμα όπου βρίσκονταν και άλλοι άντρες. "Ένας μου έδωσε 700 δολάρια, ένας άλλος μου έδωσε 1.000 δολάρια και ένας άλλος 500"» είπε το κορίτσι. "Συνολικά υπήρχαν πέντε ή έξι άντρες".
Η δοκιμασία τελείωσε όταν η κοπέλα κατάφερε να πάρει τηλέφωνο τη γιαγιά της. Όταν χτύπησε το τηλέφωνο, υπήρξε σιωπή στην άλλη άκρη, αλλά η Yolanda Agostini, η γιαγιά της, ήξερε ότι ήταν η εγγονή της.
"Μίλα μου", την παρακάλεσε. "Εάν είσαι εσύ, σε παρακαλώ πες μου πού είσαι." Μετά από 20 λεπτά, μια πολύ μακρινή φωνή ψιθύρισε: "Μαμά, εγώ είμαι. Με πονάνε, σε παρακαλώ, σε χρειάζομαι ... Είμαι σε ένα σπίτι, δεν ξέρω πού...". "Βγες έξω!", της είπε η Agostini και η κοπέλα έτρεξε από τους απαγωγείς της, που κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο.
Οι αστυνομικοί την βρήκαν και οι γιατροί στο Jacobi Medical Center διαπίστωσαν ότι είχε πέσει θύμα βιασμού. Το κορίτσι είπε στην οικογένειά της ότι είχε αναγκαστεί να κάνει σεξ με αγνώστους.
Η ζημιά όμως δεν τελειώνει εδώ. Το κορίτσι βρίσκεται σε θεραπεία σε κλινική και πάει σπίτι μόνο τα Σαββατοκύριακα. "Θέλω να πονάνε 24 ώρες την ημέρα", είπε κλαίγοντας για τους απαγωγείς της. "Θέλω κάποιος να τους κάνει πράγματα με τον τρόπο που τα έκαναν σε μένα... Θέλω να περάσουν αυτό που πέρασα. Δεν έχω τίποτα άλλο παρά μόνο θυμό".
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αναφέρει 6.544 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών τοπερασμένο έτος, οι 100 αφορούν παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι τους. Από αυτές λύθηκαν 6.320.
Ο Joe Mazzilli, ένας ιδιωτικός ερευνητής και πρώην ντετέκτιβ του NYPD, λέει ότι το 40% περίπου από τις εκατοντάδες περιπτώσεις αφορούν συμμετοχή σε πορνεία ή πορνογραφία. «Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις που αφορούν τόσο νεαρές ηλικίες, 10 ή 11 ετών», είπε. "Αλλά από την άλλη πλευρά, από την ηλικία των 13 ετών και μετά, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπως αυτή. Είναι μια τραγωδία".
New York Daily News, 1/5/2011