ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  




Τεύχος 12 - Νοέμβριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο
Επιμέλεια:
Κώστας Σκαρμέας,
                  Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ποινικού Δικαίου-Εγκληματολογίας Νομικής Αθήνας



         ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
         (κάντε κλικ στον τίτλο) 
 
 
Κρατούμενη 3,5 ετών!
 
Η Αφγανή Ροζίτα Σαρέφι, μόλις 3,5 ετών, κρατείται σε ελληνικά καταστήματα φυλακών υπό συνθήκες «απάνθρωπες και εξευτελιστικές», εν αναμονή της απέλασής της. «Έγκλημά της» ότι επιχείρησε, μαζί με τους γονείς της, να βγει από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Η Ροζίτα Σαρέφι είναι, εδώ και δέκα μήνες, τρόφιμος των ελληνικών φυλακών. Έχει ήδη κρατηθεί σε δύο σωφρονιστικά καταστήματα ενώ έχει «φιλοξενηθεί» και σε αρκετά... «ευάερα και ευήλια» Τμήματα Μεταγωγών.
 
Υπήρξαν φορές που δεν υπήρχε χώρος ούτε να ξαπλώσει στο πάτωμα, καθώς σε ένα υπόγειο 6 τ.μ. κρατούνταν μαζί της μέχρι και 18 άτομα. Κόλλησε ψώρα, αρρωσταίνει συνεχώς και χρειάστηκε δύο φορές να διακομιστεί σε νοσοκομείο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο το Πλημμελειοδικείο Κιλκίς καταδίκασε τους γονείς της μικρούλας σε εξάμηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κατοχή-χρήση πλαστών εγγράφων. Η ποινή ανεστάλη επ΄ αόριστον κατά τα άρθρα 99 και 2 του Ποινικού Κώδικα. Στη δίκη δεν υπήρχε μεταφραστής ή δικηγόρος και το ζεύγος των Αφγανών δεν ήταν καν σε θέση να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
 
Αρχικά κρατήθηκαν με το μωρό στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πολυκάστρου και στη συνέχεια μέσω του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης μετήχθησαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Σήμερα το κοριτσάκι και η μητέρα κρατούνται στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών.
 
Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας οι αντιρρήσεις της Ζαχρά, μητέρας της Ροζίτα, η οποία έχει ζητήσει άσυλο από τη χώρα μας. Η συνήγορός της, Ηλέκτρα Κούτρα, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», τόνισε ότι η απέλαση δύναται να εκτελεστεί μόνο αν απορριφθεί αμετάκλητα το αίτημα ασύλου της και εφόσον της χορηγηθεί διαβατήριο από την κοντινότερη πρεσβεία του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο Βέλγιο. Τίποτα από τα δύο όμως δεν είναι βέβαιο, ούτε προβλέπεται να συμβεί στο εγγύς μέλλον, οπότε η Ζαχρά απαγορεύεται να απελαθεί.
 
Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ότι η απέλαση στο Αφγανιστάν είναι εφικτή και συνεπώς πρέπει να συνεχιστεί η κράτηση μέχρι να εκτελεστεί. Η κ. Κούτρα εξέφρασε «έκπληξη και λύπη» για την απόφαση προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει ήδη κρίνει ότι η κράτηση προς απέλαση αλλοδαπού σε αστυνομικό κρατητήριο και σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (Υπόθεση Kaja κατά Ελλάδας).

Κατερίνα Κάτη, Ελευθεροτυπία, 22/9/2009
 

-----------------------
 
Η νέα γενιά της ελληνικής τρομοκρατίας: «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς»
 
Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Θεσσαλονίκης-Αθήνας» εμφανίστηκε πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου του 2008. Με εμπρηστικά μπαράζ σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, κάποιες φορές και της Θεσσαλονίκης, η οργάνωση έκανε επίδειξη ισχύος από τα πρώτα της κιόλας βήματα επιλέγοντας προσεκτικά τους στόχους της (υποκαταστήματα τραπεζών, οχήματα της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, Ι.Χ. εταιρειών σεκιούριτι, οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.).
 
Στις 20 Φεβρουαρίου 2008 η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» χτύπησε για πρώτη φορά με γκαζάκια πολιτικό στόχο και ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό του δικηγορικού γραφείου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα, στην οδό Σόλωνος 12, στο κέντρο της Αθήνας. Την επόμενη μέρα της ανάληψης προσέθεσε ένα ακόμη εμπρηστικό μπαράζ με 13 εμπρησμούς σε 11 διαφορετικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά: «...βρισκόμαστε συνειδητά στην αντίπερα όχθη. Δεν ζητιανεύουμε κοινωνικές παραχωρήσεις, ούτε μας ενδιαφέρουν οι λογομαχίες των συνδικαλιστών για το ασφαλιστικό. Αρνούμαστε να μας εκμεταλλεύονται και να τους λέμε "και ευχαριστώ"», ανέφερε τότε στο κείμενο της ανάληψής τους.  Στα μέσα Φεβρουαρίου 2009 η Συνωμοσία χτυπά 12 «στόχους» ιδιαίτερου συμβολισμού. Ένας από αυτούς είναι το σπίτι του τότε εισαγγελέα Εφετών και νυν διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στις 9 Απριλίου η «Συνωμοσία Πυρήνων την Φωτιάς» αναβαθμίζει επιχειρησιακά τη δράση της, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα περίεργο μίγμα εμπρηστικών-εκρηκτικών μηχανισμών στις Μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά και σε δυο ναούς στη Θεσσαλονίκη.
 
Ακολουθεί «χτύπημα» στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη, στο Παλαιό Φάληρο στις 17 Ιουλίου, το οποίο αναλαμβάνουν από κοινού με τη «Φράξια Μηδενιστών». Στο κείμενό τους ανέφεραν: «Ο Π. Χηνοφώτης ήταν υφυπουργός Εσωτερικών τη χρονική περίοδο που έλαβε χώρα η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Από την αρχή της καριέρας του σε αυτό τον τομέα παρουσιάστηκε σαν ένας έμπειρος στρατιωτικός, ο οποίος θα ήταν ικανός να εξαρθρώσει τις επαναστατικές ομάδες» και για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ γράφουν: «...Άνθρωπος με πείρα στο κουκούλωμα σκανδάλων ο Παπαγγελόπουλος, μπλεγμένος με τις υποθέσεις των απαγωγών και υποκλοπών ανέλαβε τα ηνία της ΕΥΠ έχοντας το θράσος να προαναγγείλει επιτυχίες κατά της "τρομοκρατίας". Εμείς παρ΄ όλα αυτά κ. Παπαγγελόπουλε θυμόμαστε ακόμη πού μένετε και αν επιμένετε να μας ψάχνετε, ίσως ξαναπεράσουμε από τα μέρη σας».
 
Σε κάθε χτύπημα η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» προειδοποιούσε τηλεφωνικά για τις επιθέσεις. Η «Συνωμοσία» ανέλαβε και την ευθύνη για την πρόσφατη έκρηξη στο σπίτι της κας. Μαριέττας Γιαννάκου στα Πατήσια.
 
Το πολιτικό στίγμα της οργάνωσης εντοπίζεται στις ακόλουθες γραμμές μίας εκ των προκηρύξεών της: «Για εμάς το αντάρτικο πόλης είναι μια μικρογραφία ενός γενικευμένου πολέμου που δεν έχει κηρυχθεί ακόμα. Είναι μια διαδικασία να πάρεις την ζωή στα χέρια σου. Είναι η απόφαση για μια μάχη που διεξάγεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Οι επιθέσεις μας δεν είναι παραδειγματικές, είναι πράξεις πολέμου.
 
Η απεύθυνση και κατανόησή τους από άλλα άτομα, δεν είναι για εμάς μια απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά ένα θετικό στοιχείο. Συμμετέχουμε στο αντάρτικο γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος επέμβασης των επιθυμιών μας, με αιφνιδιαστικές δυνάμεις απέναντι σε έναν θωρακισμένο κόσμο. Το να ξεκινάς να μάχεσαι, σημαίνει πως αρχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αντίζηλοι της κοινής λογικής και των υπολογισμών θέλουμε να ξαναφτιάξουμε το σύμπαν για λογαριασμό μας. Η έννοια του νέου ανθρώπου είναι ο άνθρωπος της άρνησης, ο αντάρτης πόλης.
 
(…) Πιστεύουμε πως οι κοινωνικές σχέσεις δεν ανατρέπονται μέσα από διαμαρτυρίες και αιτήματα, αλλά ανατινάζονται με την ισχύ των παράνομων επαναστατικών πράξεων. Με αυτόν τον τρόπο δεν μας ενδιαφέρει να συγκινηθεί ο κόσμος ή απλώς να αντισταθεί για τα δικαιώματά του, αυτό που θέλουμε είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογές».
 
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανακαλύφθηκε από την αστυνομία ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, φερόμενο ως «γιάφκα» της οργάνωσης και έγιναν 4 συλλήψεις, τριών αντρών και μιας γυναίκας.  Οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι ενώ η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Αργυρώ Μώρου, Ελευθεροτυπία, 25/9/2009
 

-----------------------
 

Διακρίσεις και στη Δικαιοσύνη
 
Διαφορετική και σκληρή τιμωρία ακολουθεί η ελληνική Δικαιοσύνη για τους αλλοδαπούς δράστες διακίνησης ναρκωτικών έναντι των Ελλήνων για το ίδιο έγκλημα. Τέσσερα περίπου χρόνια μεγαλύτερες ποινές δέχονται κατά μέσο όρο οι μετανάστες συγκριτικά με τους Ελληνες δράστες για την ίδια παράβαση σε όλες τις κατηγορίες των ναρκωτικών, «μαλακών» ή «σκληρών».
 
Την άνιση ποινική μεταχείριση των αλλοδαπών με τις πιο βαριές καμπάνες στους Αλβανούς, αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα που διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλης Καρύδης.
 
Ο εγκληματολόγος μελετώντας υποθέσεις 767 κατηγορουμένων που δικάστηκαν από το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών την περίοδο 2004-2006 διαπίστωσε ότι αν και οι ποινές που επιβάλλονται στους αλλοδαπούς για διακίνηση είτε μαλακών είτε σκληρών ναρκωτικών είναι ίδιες, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τους Ελληνες δράστες. Κατά την εκτίμησή του, η κρίση των δικαστών είναι «σκληρή» για τους αλλοδαπούς εμπόρους ναρκωτικών για μεγάλες ποσότητες, ανεξάρτητα από τη δραστικότητα της ουσίας που διακινούν. Αντίθετα, στις υποθέσεις των Ελλήνων εμπόρων το κριτήριο για το είδος της ναρκωτικής ουσίας προφανώς λαμβάνεται υπόψη καθώς, όπως διαπιστώνει η έρευνα, ηπιότερη είναι η μεταχείριση των ημεδαπών για υποθέσεις που αφορούν σε «μαλακά» ναρκωτικά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη». Σύμφωνα με αυτά, ενώ η μέση ποινή που δέχεται ο Ελληνας για περιπτώσεις μαλακών ναρκωτικών (κάνναβη, χάπια) ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 4,8 χρόνια, για τους αλλοδαπούς φθάνει τα 8,9 έτη. Βαριές είναι οι ποινές και στις περιπτώσεις των σκληρών ναρκωτικών (κοκαΐνη, ηρωίνη) για τις οποίες ενώ ο μέσος όρος στους Ελληνες δράστες φθάνει κατά μέσο όρο τα 5,6 χρόνια, για τους αλλοδαπούς αγγίζει τα 9,2 χρόνια.
 
Διαφορετικές ποινές παρατηρούνται ακόμη και μεταξύ των αλλοδαπών, καθώς από την έρευνα προκύπτει ότι οι Αλβανοί δέχονται κατά μέσο όρο μεγαλύτερες καταδίκες. Αν η μέση επιβληθείσα ποινή για τους αλβανικής καταγωγής παραβάτες είναι 10,5 έτη, για τους αφρικανικής καταγωγής είναι 8,3 έτη ενώ για τους Κούρδους, Ιρακινούς, Πακιστανούς και Αθίγγανους 6,5.

 Γιώτα Mυρτσιώτη, Καθημερινή, 17/10/2009
 

-----------------------
 
Yπόδικοι οι μισοί και παραπάνω ανήλικοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα
 
Αυστηρές ποινές, μεγάλη διάρκεια εγκλεισμού και κοινωνικές ανισότητες χαρακτηρίζουν τις καταδίκες των ανήλικων δραστών στη χώρα μας, μολονότι μόλις το 3,5% όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες καταλήγουν στη φυλακή.
 
Πλέον του 50% των 551 έγκλειστων ανήλικων στα δύο ειδικά σωφρονιστικά καταστήματα νέων του Αυλώνα, στο κατάστημα του Βόλου, στο τμήμα ανηλίκων των Αγροτικών Φυλακών Κασσαβέτειας και στην πτέρυγα ανηλίκων των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα είναι υπόδικοι, δηλαδή δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη, ενώ σε ποσοστό περίπου 70% προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
 
Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια εκδήλωσης για τους ανήλικους δράστες που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τα οποία έχουν επισημανθεί σε εκθέσεις-καταγγελίες διεθνών οργανισμών, ενώ αναδείχθηκαν και μέσα από απεργίες πείνας που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς, καταγράφουν ένα σοβαρό πρόβλημα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, παρ’ όλη την τροποποίηση του δικαίου ανηλίκων προς το θετικότερο με τον νόμο 3189/2003.
 
Δικηγόροι, νομικοί και εισαγγελείς επισημαίνουν πως οι ποινές των έφηβων δραστών είναι πολύ μεγάλες σε διάρκεια, μεγαλύτερες από αυτές που επιβάλλονται σε ενηλίκους, με ελάχιστο όριο τους έξι μήνες και μέγιστο τα είκοσι χρόνια, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας αξιόποινης πράξης-ποινής. «Έτσι, ενώ μια κλοπή ευτελούς αξίας από έναν ενήλικα θα επέφερε ποινή δέκα ημερών έως έξι μηνών, για έναν ανήλικο μπορεί να επιβληθεί εγκλεισμός έξι μηνών έως δέκα ετών», εξήγησε η καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, κ. Ελλη Συμεωνίδου-Καστανίδου.
 
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του δικηγόρου Θεσσαλονίκης κ. Χρ. Λαμπάκη στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, περίπου το 40% των ανήλικων δραστών (2005-2006) εξέτιαν ποινές για κλοπή, ενώ περίπου 20% κρατούνταν για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Κατά κοινή ομολογία, εξάλλου, ο εγκλεισμός νεαρών στα σωφρονιστικά ιδρύματα ισοδυναμεί με... εντατικές εγκύκλιες σπουδές στο έγκλημα, με αποτέλεσμα, περίπου οι μισοί ανήλικοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να υποτροπιάζουν καταλήγοντας ξανά στη φυλακή. «Είναι μια εσωτερική αντίφαση. Ο εγκλεισμός τελικώς δεν εξυπηρετεί τον αρχικώς παιδαγωγικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα», ανέφερε η κ. Καστανίδου.

Ζώγια Kουταλιανού, Καθημερινή, 21/10/2009
 

-----------------------
 

Εντονη ανησυχία για τις συνθήκες στα κρατητήρια
 
Εκρηξη αγανάκτησης» στους αστυνομικούς των Ιωαννίνων έχουν προκαλέσει οι άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα κρατητήρια του νομού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερπληθώρα κρατουμένων (κυρίως αλλοδαπών).
 
Η πρόσφατη απόδραση πέντε κρατουμένων από τα κρατητήρια της Κόνιτσας και η εμφάνιση μεταδοτικού δερματικού νοσήματος από προσωρινά κρατούμενους αλλοδαπούς δημιούργησε νέα ανησυχία στους αστυνομικούς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οποίων -τόσο στον νομό Ιωαννίνων όσο και σε δεκάδες άλλους νομούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα- ζητούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θέσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει μάλιστα καταθέσει μήνυση, καθώς κατά παράβαση σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων κρατούνται άτομα που έχουν καταδικασθεί και έπρεπε να έχουν μεταχθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα. «Είναι απαράδεκτο, δεκάδες κρατούμενοι να παραμένουν επί εβδομάδες σε κρατητήρια ανασφαλή και ακατάλληλα για μακροχρόνια κράτηση ειδικότερα σε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης μέχρι να απελαθούν ή να μεταφερθούν αλλού», επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων κ. Γ. Παπατσίμπας.
 
Τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Πυρσόγιαννης, χωρητικότητας 18, 13 και 6 ατόμων αντίστοιχα φιλοξενούν συχνά διπλάσιους κρατούμενους (κυρίως Ασιάτες οικονομικούς μετανάστες), ενώ σε μια περίπτωση οι αστυνομικοί μετέφεραν πολύτεκνη οικογένεια Ιρακινών στην Αρτα προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περισσότερο τα ανήλικα παιδιά.
 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Χρ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν παράπονα απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Η κατάσταση από την τελευταία φορά (στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) που η Ομοσπονδία κατήγγειλε το πρόβλημα -με αφορμή τις εικόνες ντροπής στα κρατητήρια του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος- δεν έχει αλλάξει, ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος. Οι καταστάσεις αυτές, όπως ανέφεραν συνδικαλιστές αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, φορτίζουν επικίνδυνα και τη συμπεριφορά των κρατουμένων, οι οποίοι στρέφονται κατά των αστυνομικών γιατί αυτούς θεωρούν υπαίτιους, προβαίνοντας παράλληλα σε αποχή από την τροφή και στάσεις.

Θανάσης Tσίγγανας, Καθημερινή, 21/10/2009
 

-----------------------

Καταγγελία αστυνομικής βίας
 
Θύμα αστυνομικής βίας έπεσε 17χρονος Αφγανός μετανάστης λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους, όπως καταγγέλλει στο tvxs, o κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Οι αστυνομικοί πλησίασαν το νεαρό και τον διέταξαν να κατεβάσει τα παντελόνια του και στη συνέχεια τον χτύπησαν.
 
Φίλος του 15χρονου, επίσης μέλος της Αφγανικής Κοινότητας, που βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό, επενέβη και ρώτησε γιατί τον χτυπούσαν. Τελικά συνέλαβαν και τους δύο και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεων.
 
Αφγανοί και μέλη της Κίνησης έχουν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την απελευθέρωση των ομοεθνών τους. Η αστυνομία παρενέβη και προσπάθησε να τους διώξει. Μέλη, ωστόσο, της Κίνησης τους τόνισαν ότι πρόκειται για νόμιμη κινητοποίηση της αφγανικής κοινότητας και πως έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν.

Η Αφγανική Κοινότητα επικοινώνησε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ζήτησε συγνώμη και υποσχέθηκε ότι θα αφεθούν ελέυθεροι. Ο διοικητής του τμήματος, ωστόσο, δήλωσε πως ο φίλος του 15χρονου θα περάσει αύριο από αυτόφωρο, με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής. Ο ανήλικος Αφγανός αφέθηκε τελικά ελεύθερος, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν καταφτάσει στο αστυνομικό τμήμα.
 
«Πρόκειται για ένα περιστατικό ωμής ρατσιστικής βίας της αστυνομίας, που θυμίζει τα προηγούμενα περιστατικά με τα δημόσια ξεβρακώματα που έγιναν στην ίδια περιοχή. Η αντιμετώπιση ότι φταίνε οι ίδιοι και άρα παραπέμπονται είναι απαράδεκτη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις επιχειρήσεις σκούπα σε βάρος των προσφύγων», δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνου.

www.tvxs.gr, 6/11/2009

-----------------------
 
Συνελήφθη αρχιφύλακας για διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές
 
Για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, συνελήφθη αρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας την Πέμπτη 29/10, στην Αθήνα, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μαζί του συνελήφθησαν και δυο αλλοδαποί, εκ των οποίων ο ένας ήταν κρατούμενος προς μεταγωγή. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο αρχιφύλακας ο οποίος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, μαζί με τους δυο αλλοδαπούς που συνελήφθησαν και με τη συνεργασία δυο ακόμα αλλοδαπών, εκ των οποίων ο ένας κρατείται στις φυλακές, είχαν συστήσει συμμορία, η οποία διακινούσε ναρκωτικά σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο ρόλος του αρχιφύλακα ήταν να διευκολύνει τα μέλη της συμμορίας να διακινούν ναρκωτικά σε κρατούμενους. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, χρηματικά ποσά και κινητά τηλέφωνα. Και οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα, ενώ ο αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
 
Καθημερινή, 30/10/2009

-----------------------
 

Εργασία στις γαλλικές φυλακές: «Κρατούμενοι χαμηλού κόστους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για μισθούς πείνας»
 
Ο Robert Badinter διατύπωσε κάποτε τον εξής «άκαμπτο νόμο»: Σε μία χ κοινωνία, το επίπεδο ζωής των κρατούμενων δεν μπορεί να βελτιωθεί γρηγορότερα από το αντίστοιχο επίπεδο ζωής των μελών των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων που βρίσκονται εκτός των φυλακών. Η συνέπεια του «νόμου» αυτού είναι η εξής: Ένας κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα δεν έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει μισθού ή συνθηκών εργασίας αντιστοίχων ή και καλύτερων από εκείνες ενός εργαζόμενου ο οποίος βρίσκεται εκτός φυλακής.
 
Στην «Humanité» της 14ης Οκτωβρίου, η Anne Roy έγραψε για ό,τι κατάφερε να δει στο σωφρονιστικό κατάστημα Châteauroux. Περιγράφει την πραγματικότητα της εντός των φυλακών εργασίας: «Εργασία που αποβλακώνει, μισθοί πείνας, καμία σύμβαση εργασίας ή σταθερό ωράριο, κανένα δικαίωμα να διεκδικήσουν τα παραπάνω οι κρατούμενοι, πόσο μάλλον να συνδικαλισθούν. Η εργασία των κρατουμένων είναι ευλογία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν με τους περιορισμούς σε θέματα λογιστικής που επιβάλλει η ασφάλεια και σε μία απόδοση κάποιες φορές κατώτερη εκείνης που θα πετύχαιναν χρησιμοποιώντας εργάτες-μη κρατούμενους. Όμως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: οι πελάτες δεν πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα που αγοράζουν κατασκευάστηκαν στις φυλακές. Έτσι, κατά την επίσκεψή μας, ο επικεφαλής φύλακας μας προειδοποιεί: πρέπει να «σβήσουμε» τις μάρκες των προϊόντων από τις τελικές μας φωτογραφίες. «Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την εικόνα τους, ορισμένες από αυτές απέλυσαν εργαζομένους και έκλεισαν τα εργοστάσιά τους αλλού προκειμένου να έλθουν εδώ, δε θέλουν λοιπόν αυτό να μαθευτεί», μας εξηγεί.   
 
Ο Zyneb Dryef, προβαίνει στην ίδια διαπίστωση στο κέντρο κράτησης του Melun. «Στη φυλακή, το εργατικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται όσον αφορά στους κρατούμενους. Όντως υπογράφεται ένα συμφωνητικό μεταξύ του κρατούμενου και της διοίκησης του καταστήματος, δεν αποτελεί, όμως, σύμβαση εργασίας. Οι κρατούμενοι, από νομικής απόψεως, δε θεωρούνται μισθωτοί. Δε δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση ασθένειας, εργατικού ατυχήματος ή καταγγελίας της σύμβασης από τον εργοδότη. Δεν τίθεται καν ζήτημα πληρωμένης άδειας, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ή καταβολής επιδόματος ανεργίας».
 
Μία έκθεση του Ινστιτούτου Montaigne με τον τίτλο «Να ξαναγίνει χρήσιμη η φυλακή» τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής εργασίας των κρατουμένων (όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και την υπογραφή σύμβασης εργασίας μεταξύ κρατουμένου και εργοδότη, η οποία θα διέπεται από το διοικητικό δίκαιο.  

 “Le Monde”, 19/10/2009
 

-----------------------
 

Νεκροί άλλοι 8 μετανάστες στο Αιγαίο
 

Μια απίστευτη τραγωδία εξελίχθηκε στα νερά του Αιγαίου με 8 λαθρομετανάστες, 3 γυναίκες και 5 παιδιά να ανασύρονται νεκροί και άλλους εννέα να έχουν καταφέρει να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή. Ένα ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος με Τούρκο κυβερνήτη και 18 μετανάστες χωρίς έγγραφα τσακίστηκε στα βράχια στην περιοχή Ακρωτηρίου Κόρακα Μυτιλήνης την Τρίτη 27/10 το πρωί. Όλοι οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα και όταν έφτασε το Λιμενικό ανέσυρε νεκρούς τους μετανάστες, ενώ μπόρεσε να σώσει τους υπόλοιπους καθώς και τον 45χρονο Τούρκο διακινητή. Όπως όλα δείχνουν, οι δουλέμποροι που ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια θέλησαν να αποβιβάσουν στο ακρωτήρι του μετανάστες, αλλά λόγω της υπερβολικής ταχύτητας που ανέπτυξαν και του κακού χειρισμού του σκάφους, χτύπησαν στα βράχια.
 
Ημερησία, 29/10/2009
 

-----------------------
 

Κέντρο Κράτησης Παγανής: ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης
 
Το Κέντρο Κράτησης Παγανής και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγιάσου επισκέφτηκε ο Συνήγορος του Παιδιού για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και των εφήβων που βρίσκονται εκεί. «Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες στην Παγανή» τόνισε ο βοηθός συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργος Μόσχος. Ο κ. Μόσχος διαπίστωσε ότι στην Παγανή Μυτιλήνης -στην οποία πριν από λίγες ημέρες ο αριθμός των κρατουμένων είχε ανέλθει στους 1.000 (η χωρητικότητα του κέντρου είναι περίπου 250 άτομα), μεταξύ των οποίων και 300 ανήλικοι- οι συνθήκες κράτησης των 77 ασυνόδευτων ανηλίκων, που παρέμειναν στο Κέντρο εξακολουθούν να είναι προβληματικές, παρ΄ ότι είχε ήδη ξεκινήσει η μεταφορά των περισσότερων ανηλίκων σε κέντρα φιλοξενίας, αλλά και η απελευθέρωση ορισμένων.
 
«Απαράδεκτες ήταν και οι συνθήκες διαβίωσης 75 γυναικών, στις οποίες περιλαμβάνονταν πολλές μητέρες με βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και έγκυες γυναίκες, που κρατούνταν σε ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς προαυλισμό, με ανεπαρκή έως ακατάλληλη διατροφή ειδικά για τα βρέφη, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπαρκή ιατρική φροντίδα και αδυναμία αντιμετώπισης των προσωπικών τους αναγκών», επισημαίνει ο συνήγορος.
 
Στο μεταξύ, στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου «γίνεται μία αξιοπρεπής προσπάθεια περίθαλψης και φροντίδας των 95 εφήβων που φιλοξενούνται στο χώρο, σε ικανοποιητικές συνθήκες και με διεπιστημονική μέριμνα και υποστήριξη», επισημαίνει ο κ. Μόσχος. Ωστόσο, προσθέτει πως «το Κέντρο ακόμη στερείται νομοθετικής κάλυψης ώστε να σχεδιαστεί μακρόχρονα η λειτουργία του και να αντιμετωπιστούν συνολικά οι ανάγκες των φιλοξενούμενων, όπως αυτές της εκπαίδευσης, της κοινωνικοποίησης και της προετοιμασίας για την ένταξη στην αγορά εργασίας».
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν μπορούν να απελαύνονται, παρά μόνο να κρατούνται ελάχιστα για να γίνεται καταγραφή τους και να ξεκινάει αναζήτηση της οικογένειάς τους. Θέλω, τέλος, να τονίσω ότι ως “Συνήγορος του Παιδιού” δε θα θέλαμε να χρησιμοποιείται ο όρος “λαθρομετανάστης” για τους ανήλικους πρόσφυγες. Πρόκειται για παιδιά θύματα των καταστάσεων της ζωής, όχι “λαθραία”, όχι παράνομα…»
 
Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, ο Ειδικός Χώρος Παραμονής Αλλοδαπών Παγανής  θα μείνει κλειστός για 20 μέρες λόγω επισκευών. Οι 180 μη νόμιμοι μετανάστες θα μεταφερθούν στους αντίστοιχους χώρους που έχουν δημιουργηθεί στη Σάμο και στη Χίο. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο, ο κ. Βούγιας είχε δηλώσει: «Η Κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά σε αυτό που είδα. Ζητώ συγγνώμη για το ανθρωπιστικό έλλειμμα που υπάρχει εδώ. Θίγεται ο σκληρός πυρήνας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ύπαρξης. Στόχος μας είναι να κλείσει αυτό το κέντρο φύλαξης, που δεν είναι κέντρο φύλαξης και φιλοξενίας αλλά “στρατόπεδο ψυχών”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.tvxs.gr, 4/9/2009
Το Βήμα, 23/10/2009
ΤΑ ΝΕΑ, 31/10/2009
 

-----------------------
 

Διακοπή της σύνδεσης στο ίντερνετ για τους «πειρατές»
 
O Lord Mandelson, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στη Μ. Βρετανία ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο όσοι κατεβάζουν παράνομα από το διαδίκτυο μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κλπ θα τιμωρούνται μεταξύ άλλων και με την διακοπή της σύνδεσής τους από τις εταιρείες παροχής. Η «τιμωρία» θα περιλαμβάνει τρία στάδια: πρώτα, μία έγγραφη προειδοποίηση των παραβατών και ανακοίνωση των ονομάτων τους στις εταιρείες που θίγονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους, δεύτερον, μία μείωση της ταχύτητας της σύνδεσης του δράστη και σε τελική φάση η οριστική αποσύνδεσή του.

Για το νομοσχέδιο αυτό έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις, καθώς υποστηρίζεται ότι έτσι θα χάνουν τη σύνδεση και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του δράστη. Αντιρρήσεις έχουν φέρει και κάποιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, καθώς υποστηρίζουν ότι θα είναι μεγάλο το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου αλλά και τεχνικά δύσκολο, καθώς οι «πειρατές» μπορούν εύκολα να αλλάζουν τα στοιχεία της σύνδεσής τους. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Lord Mandelson δημοσίευσε μία σειρά από γράμματα υποστήριξης προς μία τέτοια κίνηση από γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Elton John, ο Noel Gallagher των Oasis και ο James Blunt.
 
London Times, 28/10/2009

-------------------------------


Δικαστήριο κάνει δεκτά τα "γονίδια της επιθετικότητας"
 
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, δικαστήριο στην Ιταλία μείωσε την ποινή φυλάκισης ενός Αλγερινού, που είχε καταδικαστεί για φόνο, επειδή έφερε γονίδια τα οποία έχουν συνδεθεί με βίαιη συμπεριφορά. Όμως πολλοί ανεξάρτητοι ειδικοί αμφισβητούν την επιστημονική ορθότητα της απόφασης.
 
Ο καταδικασθείς Αμπντελμαλέκ Μπαγιού, Αλγερινός που ζει στην Ιταλία από το 1993, ομολόγησε το 2007 ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα στις 10 Μαρτίου επειδή τον προσέβαλε για το παραδοσιακό αλγερινό μακιγιάζ που φορούσε. Πρωτοδίκως, η ψυχική πάθηση από την οποία έπασχε ο Μπαγιού την περίοδο που εκτέλεσε το έγκλημα αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό, και η ποινή καθορίστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών -περίπου τρία χρόνια λιγότερο από ό,τι θα ήταν αν ο ένοχος ήταν ψυχικά υγιής. Όταν η υπόθεση έφτασε στο εφετείο της Τριέστης, ο δικαστής Πιέρ Βαλέριο Ρεϊνότι ζήτησε από τους εγκληματολόγους νέα, ανεξάρτητη ψυχιατρική έκθεση.
 
 
Για τις ανάγκες της νέας έκθεσης, η ομάδα του Πιέτρο Πιετριένι, μοριακού νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Πίσα, εντόπισε  ανωμαλίες σε τομογραφίες του εγκεφάλου του Μπαγιού, και διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος φέρει πέντε γονιδιακές ποικιλίες που έχουν συνδεθεί με την επιθετικότητα. Το σημαντικότερο από τα γονίδια αυτά είναι το γονίδιο της Οξειδάσης Α των Μονοαμινών (ΜΑΟΑ). Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου το 2002 έδειχνε ότι η υπολειτουργία του γονιδίου της MAOA συνδέεται με επιθετική συμπεριφορά και τάση για εγκληματικότητα μεταξύ αγοριών που έχουν υποστεί κακομεταχείριση. Η έκθεση των επιστημόνων κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Μπαγιού είναι γενετικά προδιατεθειμένος να αντιδρά βίαια όταν δεχθεί κάποια πρόκληση.

Αποδεχόμενη το πόρισμα, ο δικαστής μείωσε την ποινή φυλάκισης κατά ακόμα ένα έτος. Ωστόσο, ανεξάρτητοι γενετιστές και εγκληματολόγοι, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση στο περιοδικό Nature, εκτίμησαν ότι τα επιστημονικά ευρήματα δεν υποστηρίζουν τα συμπεράσματα του δικαστηρίου, καθώς ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς τα μεμονωμένα γονίδια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον, οπότε η εξέταση μεμονωμένων γονιδίων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του φορέα.

www.in.gr, 9/11/2009
 
 -----------------------

Κατηγορείται ότι σκότωνε για να κάνει τηλεθέαση.
 
του Κώστα Λεϊμονή,
ασκ. δικηγόρου
 
Πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος της τηλεόρασης με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, για να φέρει τα πολυπόθητα υψηλά νούμερα τηλεθέασης; Ως την ανθρωποκτονία! Όσο παράλογο κι αν αυτό ακούγεται, ο Βραζιλιάνος τηλεοπτικός παρουσιαστής Γουάλας Σόουζα κατηγορείται για πέντε δολοφονίες και εμπορία ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, είναι κατηγορούμενος σύμφωνα με το κατηγορητήριο – καθώς λειτουργεί υπέρ του το τεκμήριο αθωότητας – διότι διέταζε δολοφονίες στέλνοντας στον τόπο του εγκλήματος πρώτος τα τηλεοπτικά του συνεργεία, για να κερδίζει την αποκλειστικότητα της είδησης και να ανεβάζει τα ποσοστά τηλεθέασης της εκπομπής του (Canal Livre), που ήταν αφιερωμένη στην εγκληματικότητα. Μάλιστα, η αστυνομία αναφέρει χαρακτηριατικά ότι «τα θύματά του ήταν συνδεδεμένα με τον κόσμο των ναρκωτικών και αποτελούσαν βασικούς εχθρούς του παρουσιαστή.»

Aς δούμε, όμως ειδικότερα το προφίλ του κατηγορουμένου, ο οποίος εξαιτίας της αμνηστίας που του παρέχεται ως πολιτικού, δεν έχει οδηγηθεί ακόμη στη φυλακή:
Είναι παντρεμένος με 4 παιδιά. Το 1979 απέκτησε την ιδιότητα του αστυνομικού, την οποία και απώλεσε το 1987, κατόπιν αποπομπής του από το σώμα. Το 1998 έγινε βουλευτής υπό τα χρώματα του φιλελεύθερου κόμματος, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την ηγεσία του σοσιαλχριστιανικού κόμματος. Ήταν πολιτικά ενεργός μέχρι και το 2003 με μία διόλου ευκαταφρόνητη καριέρα στην πολιτική ζωή του τόπου. Το 1989 ξεκίνησε την εκπομπή του με τίτλο Canal Livre (Ελεύθερο Κανάλι), το περιεχόμενο της οποίας ήταν η «ερευνητική δημοσιογραφία με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη». Η εκπομπή αυτή μεταδιδόταν μέχρι και το 2008 με μεγάλη επιτυχία και είχε ως χαρακτηριστικό της σλόγκαν: «Πρέπει να κάνουμε τους δρόμους καθαρούς». Η εκπομπή μετέφερε στους τηλεθεατές σκηνές από διάφορα εγκλήματα, πριν καν φθάσει εκεί η αστυνομία, γεγονός το οποίο έκανε την τελευταία να υποψιάζεται τον παρουσιαστή και να παρακολουθεί τις κινήσεις του.

 Η ιστορία άρχισε να παίρνει το φως της δημοσιότητας, όταν μέλη από τη συμμορία του και αστυνομικοί ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στις αρχές. Πέρυσι συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του παρουσιαστή. Ο συλληφθείς ομολόγησε ότι είχε κάνει τη δολοφονία κατ` εντολή του Σόουζα, προκειμένου να γίνει «αποκλειστικό θέμα» στην εκπομπή του. «Οι έρευνες έδειξαν ότι ο Σόουζα διέταζε τη διάπραξη εγκλημάτων για να τροφοδοτεί με θέματα την εκπομπή του» δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της Αμαζονίας,Τόμας Αουγκούστο Βασκονσέλος. Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής, πρώην αστυνομικός που είχε αποπεμφθεί από το σώμα, κατηγορείται τώρα για τη δολοφονία τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, τη σύσταση συμμορίας και διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Η εισαγγελία στο Μανάους, πρωτεύουσα της Αμαζονίας, κατηγορεί ακόμη τον Σόουζα ότι εκτός από την εξασφάλιση υψηλής τηλεθέασης στην εκπομπή του, εξόντωνε και πολιτικούς του αντιπάλους.
 
Ο Σόουζα εμφανίστηκε ενώπιον της τοπικής βουλής της Αμαζονίας, στην οποία είναι μέλος, και προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του για την αθωότητά του.«Είμαι Χριστιανός και έχω τεράστια πίστη, αλλά αν ο Χριστός σταυρωνόταν και πάλι ένοχος θα ήταν ο Γουάλας Σόουζα» τόνισε ο παρουσιαστής. Ο Γουάλας ζήτησε από τους συναδέλφους του να στείλουν μία αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει τις έρευνες της αστυνομίας και της εισαγγελίας, αμφισβητώντας τις μαρτυρίες μελών της συμμορίας που φέρεται να είχε συστήσει, για να διαπράττει τα εγκλήματα. Εκτός αυτών, εξανίσταται λέγοντας ότι εκείνος ήταν ο πρώτος, ο οποίος πριν από πολλούς άλλους βοήθησε στη καταπολέμηση της παιδοφιλίας, της εμπορίας ναρκωτικών και τη διαφθορά. Τέλος, αναφέρει ότι η εκπομπή του ήταν τόσα πολλά χρόνια στην κορυφή της τηλεθέασης, ώστε δεν είχε ανάγκη από ενίσχυσή της και μάλιστα με φόνους. Ο δε συνήγορος υπεράσπισής του υπεραμύνεται του πελάτη του ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να πιστοποιεί την ενοχή του κατηγορουμένου.
 
Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη…
 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA