ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  Ρωτώντας ...
(σ)την πόλη ...


Τεύχος 17 - Φεβρουάριος 2011


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Πταίσμα η παράνομη πορνεία;
της Μαρίας Αγγελή,
δικηγόρου Αθηνών,
της Δήμητρας Στεργίου,
ασκουμένης δικηγόρου,
της Δέσποινας Τσακίρη,
ασκουμένης δικηγόρου
και του Νικήτα Νικηταρά,
φοιτητή Νομικής Σχολής Αθηνών
 
Ποιά η γνώμη σας για τον υποβιβασμό της παράνομης πορνείας απο πλημμέλημα σε πταίσμα;


Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 7 του Νόμου 3904/2010 για τον εξορθολογισμό και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, οι πλημμεληματικές παραβάσεις του Νόμου 2734/1999 περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (πορνεία) υποβιβάζονται σε πταίσματα. Πώς αξιολογούν αυτή την αλλαγή οι πολίτες;

 
 
ΑΘΗΝΑ
 
 
Γιώργος, 24 ετών, Τραπεζικός υπάλληλος
 
Είμαι αρνητικός σε αυτό. Πιστεύω πως η πορνεία, η οποία έχει παράνομο χαρακτήρα εγκυμονεί κινδύνους - πράγμα το οποίο καθένας αντιλαμβάνεται. Κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να παραμείνουν οι ποινές, οι οποίες προβλέπονταν στον προηγούμενο νόμο για την αποφυγή γενίκευσης του φαινομένου της παράνομης πορνείας και αποτροπή συναφών κινδύνων.
 
 
Θεοδόσης, 29 ετών, Αρχιτέκτονας
 
Είμαι θετικός. Οι εκδιδόμενες συχνά είναι στην πραγματικότητα θύματα άλλων και έτσι, δε νοείται να τιμωρούνται ως οι μοναδικοί υπαίτιοι ή σα να είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά. Αντίθετα, η Πολιτεία είναι αυτή που έχει την υποχρέωση να προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα και νε συνδράμει άτομα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι θύματα.
 
 
Ισίδωρος, 25 ετών, Νοσηλευτής
 
Ο νέος νόμος με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο. Η πορνεία σαφώς και θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά.
 
 
Μαρία, 28 ετών, Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών
 
Το θεωρώ μεγάλο λάθος και όχι από ηθικής άποψης. Οι ποινές σε όσους εκδίδονται παράνομα πρέπει να είναι αυστηρές κυρίως για λόγους που έχουν σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας. Αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό που οδήγησε στην αλλαγή του νόμου.
 
 
Νατάσα, 22 ετών, Φοιτήτρια
 
Δεν είμαι καθόλου βέβαιη για το κατά πόσο κάτι τέτοιο βελτιώνει ή και χειροτερεύει την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς και για το αν όντως συνιστά απονομή δικαιοσύνης. Το πρόβλημα αυτό νομίζω πρέπει να χτυπηθεί αλλού και συγκεκριμένα στη ρίζα του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομα εκδιδομένων γυναικών σίγουρα δεν κατέληξαν μόνες τους ή με τη θέληση τους εκεί. Άλλαξε ο νόμος περί εκδιδομένων προσώπων. Ε, και; Όταν αρχίσουν να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται όσοι ωθούν ή και εξαναγκάζουν στην πορνεία άλλους, τότε θα έχει πραγματικά γίνει ένα βήμα προς την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.
 
 
Παναγιώτης, 21 ετών, Ιδιωτικός υπάλληλος
 
Σαφώς και είμαι σύμφωνος. Στην κοινωνία μας σήμερα δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί η υποκρισία. Ανέκαθεν παρατηρείται να τιμωρούνται αδύναμοι και συνήθως εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όπως λ.χ., ιερόδουλες και ναρκομανείς, που δεν είναι παρά τα θύματα, και οι θύτες να μένουν ατιμώρητοι. Δυστυχώς, η Ελλάδα απέχει από χώρες του εξωτερικού σε ο, τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Στην Αμερική οι ιερόδουλες δεν υφίστανται νομικές συνέπειες παρά μόνο σύσταση – σε αντίθεση με όσους συνευρίσκονται μαζί τους και όσους τις εκδίδουν.
 
 
Ροσσάνα, 25 ετών, Παιδαγωγός
 
Η γνώμη μου ασφαλώς είναι αρνητική. Απαράδεκτο!
 
 
Σταύρος, 30 ετών, Στρατιωτικός
 
Απαράδεκτη η εν λόγω απόφαση. Κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε τουλάχιστον να εξακολουθήσει να θεωρείται πλημμέλημα.
Σαν πράξη αποτελεί εκούσια παράβαση νόμου, διατάξεων κλπ, η οποία χαρακτηρίζεται και ως αρκετά σοβαρή μάλιστα . Κατά συνέπεια, είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζεται ως πταίσμα.
 
 
Στέλλα, 24 ετών, Άνεργη
 
Πρόκειται για μία λανθασμένη απόφαση, η οποία προφανώς ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
 
 
Μάνος, 35 ετών, Οδοντίατρος
 
Διαφωνώ με αυτή την αλλαγή του νέου νόμου. Πιστεύω ότι με τον υποβιβασμό της πορνείας σε πταίσμα, θα αυξηθούν τα κρούσματα, αφού θα κυριαρχήσει η νοοτροπία "ε, και τι έγινε και να με πιάσουν", κάτι το οποίο προφανώς ενέχει κινδύνους για την κοινωνία μας.
 
 
Ιωάννα, 20 ετών, Φοιτήτρια
 
Την στιγμή που η μη πληρωμή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες καθίσταται πλημμέλημα, η πορνεία υποβιβάζεται σε πταίσμα; Υπάρχει ειλικρινά κάποια λογική σε αυτήν την κατάσταση;
 
 
Κωνσταντίνος, 26 ετών, Άνεργος
 
Νομίζω ότι είμαι σύμφωνος με αυτή την αλλαγή, διότι πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που "κρύβεται" πίσω από τις ιερόδουλες και τις ελέγχει κατά κάποιο τρόπο. Το ιδανικό για εμένα θα ήταν αυτοί ακριβώς οι προαγωγοί να τιμωρούνταν αυστηρότερα - ίσως τότε να βλέπαμε κάποια βελτίωση στο πρόβλημα της πορνείας.
 
 
Λευτέρης, 27 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος
 
Διαφωνώ κάθετα με αυτή την αλλαγή. Όλοι γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο στης πόλης, και μάλιστα κοντά στο ιστορικό κέντρο, τα βράδια μετατρέπονται σε λαϊκή αγορά σαρκός. Αυτό το βρίσκω εντελώς απαράδεκτο! Κι ας μην σκεφτούμε καλύτερα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
 
 
Μαίρη, 24 ετών, Ιδιωτική Υπάλληλος
 
Εντελώς ατυχής και ακατανόητη αυτή η αλλαγή. Φυσικά και είμαι αντίθετη.
 
 
Γιάννης, 32 ετών, Μαθηματικός
 
Δε συμφωνώ καθόλου. Κάθε βράδυ περνάω αναγκαστικά από τη Σοφοκλέους, γιατί μένω εκεί κοντά, και η κατάσταση είναι το λιγότερο τραγική. Αντί να κάνουν κάτι με αυτό το ζήτημα, χαλαρώνουν τις ποινές - εντελώς απαράδεκτο!
 
 
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Κική, 47 ετών, οικονομολόγος
Μια τέτοιου είδους ρύθμιση ίσως να προκαλούσε αναταραχές κι έξαρση της πορνείας που ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
 
Χριστίνα, 32 ετών, πολιτικός μηχανικός
Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέγει το επάγγελμά του. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται κάποιος για τις επαγγελματικές του επιλογές. Το βρίσκω πολύ σωστο.
 
Γιώτα, 24 ετών, στρατιωτικός
Απαράδεκτο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προωθούνται τέτοιες μεταρρυθμίσεις τη στιγμή που η εκμετάλλευση ανθίζει στον τομέα της πορνείας.
 
Γιάννης, 33 ετών, φοιτητής ιατρικής
Πταίσμα; Κακούργημα έπρεπε να είναι... Άλλωστε, το πληρωμένο σεξ, είναι πάντα κακής ποιότητος.
Πέρα από την πλάκα, με το lifestyle και τις αξίες που προωθούνται από το σύστημα εξουσίας και ΜΜΕ, δεν μου προξενεί την παραμικρή έκπληξη ή εντύπωση, αυτή η απόφαση. Και που ΄στε ακόμα...
 
Θοδωρής, 23 ετών, βιόλογος
Διαφωνώ απόλυτα. Η παράνομη πορνεία ενέχει πολλούς κινδύνους και για το κοινωνικό σύνολο και θα πρέπει να προβλέπονται βαρύτερες ποινές.
 
Νίκος, 21 ετών, φοιτητής
Πιστεύω πως θα είναι ένα βήμα θετικό για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Από κει και πέρα,αν δεν αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους, δεν έχω κανένα πρόβλημα.
 

Γιάννης, 23 ετών, φοιτητής
Αν και πιστεύω πως το καθεστώς της πορνείας δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει,ωστόσο μια τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε την επέκτασή του.
 
Ντίνα, 42 ετών, κομμώτρια
Το γεγονός ότι είναι παράνομες σημαίνει πως δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Αυτό συνιστά κίνδυνο για όλους. Διαφωνώ τελείως.
 
Κωνσταντίνος, 50 ετών, ατυνομικός
Το γεγονός ότι δε θα παραπέμπονται για βαρύτερο αδίκημα δε θα βοηθάει στον εντοπισμό  κυκλωμάτων της νύχτας. Απαράδεκτο.
 
Λάκης, 18 ετών, φοιτητής
Ωραία ιδέα!!! Πρέπει να εκσυγχρονιστεί κάποτε και το κράτος
 
Ιωάννα, 35 ετών, Ιδ. Υπάλληλος
Είναι τραγικό το να «νομιμοποιούμε» μια τέτοια κατάσταση.
 
Έλλη, 69 ετών, συνταξιούχος
Πώς να δεχτούμε ότι μια κοπέλα που εκδίδεται, που δεν ελέγχεται ως προς την υγεία της, δεν πληρώνει φόρους και που αποτελεί δημόσιο κίνδυνο να ενθαρρύνεται έμμεσα από την πολιτεία στο να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό;
 
Αθανασία,54 ετών, δικηγόρος
Είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης πολλών συμπεριφορών που αφορούν τη σφαίρα προσωπικών επιλογών είτε αφορούν τη σεξουαλική έκφραση είτε την εμπορευματοποίηση του ίδιου του εαυτού μας. Όμως υπάρχουν και πολλές ενστάσεις διότι έτσι διευκολύνεται η θέση του σωματέμπορου, όταν ξέρει ότι θα πληρώσει μια πταισματική ποινή και δεν λερώνει ποινικό μητρώο των γυναικών. Επομένως, αυτός εσαεί θα προστατεύεται.
 
Ελένη,29 ετών, ασφαλίστρια
Διαφωνώ με τον υποβιβασμό γιατί εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ψυχές. Παίρνουν κοριτσάκια από άλλες χώρες και τις εκμεταλλεύονται.
 
Ελένη,26 ετών, ψυχολόγος
Συμφωνώ, έτσι κι αλλιώς είναι θύματα εκμετάλλευσης δεν χρειάζεται να τις επιβαρύνουμε με βαριές ποινές.
 

Εύα,19 ετών, φοιτήτρια νομικής
Δεν συμφωνώ γιατί από τη στιγμή που εκμεταλλεύεσαι κοπέλες, είναι κατά των ελευθεριών, δεν προστατεύονται πλήρως τα δικαιώματα.
 
Βιβή, 50 ετών, ασφαλίστρια
Να μην υποβιβαστεί. Οι παράνομες να συνεχίσουν να τιμωρούνται. Για τις νόμιμες μόνο να είναι πιο ευνοϊκά τα πράγματα, δουλειά είναι κι αυτή.
 
Σοφία,25 ετών, νομικός
Ανοίγει το δρόμο για την εμπορία ανθρώπων.
 
Τάσος,24 ετών, δημοσιογράφος
Συμφωνώ γιατί ούτως ή άλλως είμαστε κατά των αυστηρών νόμων.
 
Άννα,23 ετών, δασολόγος

Είναι πολύ λογικό αυτό γιατί επιβαρύνονται ήδη από τις συνθήκες της ζωής να μην επιβαρύνονται και με ποινές. Επιπλέον, είναι και μια μορφή δουλειάς.
 
Δημήτρης,24 ετών, ασφαλιστής
Καλώς μειώθηκε γι’ αυτές η ποινή. Οι διακινητές τους είναι αυτοί που πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι.
 
Βασίλης,41 ετών, δικηγόρος
Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση γιατί είναι έγκλημα που αφορά τον υποβιβασμό της γυναίκας και δη της αλλοδαπής γυναίκας, είναι σοβαρό αδίκημα. Έχει να κάνει και με τη διευκόλυνση των κυκλωμάτων για να λειτουργούν όπως λειτουργούν και να μοιράζουν χρήματα.
 

 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA