ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο...

Τεύχος 2 - Ιούλιος 2006


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



ΕΝΡΙΚΟ ΦΕΡΙ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο EΝΡΙΚΟ ΦΕΡΡΙ
(Enrico Ferri, 1856-1929)

της Μαίρης Μαρούλη,
τελειόφοιτης φοιτήτριας Νομικής
(μετάφραση πηγών από τα ιταλικά: Κική Μαρούλη) 

 

Βιογραφικά στοιχεία
 
Ο Enrico Ferri γεννήθηκε το 1856 στο Σαν Μπενεντέτο Πο, επαρχία της Μάντοβα, Ήταν παιδί οικογένειας της μεσαίας τάξης. Αφού τελείωσε τα πρώτα χρόνια των σπουδών του στο Σαν Μπενεντέτο Πο, φοίτησε στο Λύκειο κλασικών σπουδών «Βιρτζίλιο» της Μάντοβα και μετά στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, όπου και αποφοίτησε το 1877 με διατριβή «Η θεωρία της υπαιτιότητας και η άρνηση της ελεύθερης βούλησης».
 
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Πίζα και στο Παρίσι, όπου έγραψε «Μελέτες σχετικά με την εγκληματικότητα στη Γαλλία από το 1825 έως το 1878», απέκτησε την πανεπιστημιακή πιστοποίηση διδασκαλίας, αργότερα κατέλαβε την έδρα ποινικού δικαίου και δίδαξε συνεχώς από το 1884 έως το 1929 στα Πανεπιστήμια του Τορίνο, της Μπολόνια, της Σιένα με τελευταίο σταθμό το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
 
Συγκαταλέγεται στους ιταλούς θεμελιωτές της εγκληματικής κοινωνιολογίας, με έργα όπως «Σοσιαλισμός και εγκληματικότητα» (1883),  «Εγκληματολογική Κοινωνιολογία» (1892), «Σοσιαλισμός και θετική επιστήμη» (1894). Το 1919 έγινε πρόεδρος της βασιλικής Επιτροπής για την αναθεώρηση των ποινικών νόμων. Το 1921 δημοσίευσε ένα «Σχέδιο του Ιταλικού Ποινικού Κώδικα» του οποίου προηγήθηκε μία εισαγωγική έκθεση, η οποία επηρέασε ευρέως την ποινική νομοθεσία και άλλων κρατών, όπως ο ποινικός κώδικας της Αργεντινής, που βασίστηκε στις ιδέες του. Παρόλα αυτά, το σχέδιο του ιταλικού ποινικού κώδικα που πρότεινε απορρίφθηκε τελικά από το Φασιστικό καθεστώς.
 
Ως πολέμιος του εγκλήματος ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «η μάστιγα της Καμόρα» (σ.τ.μ. η ιταλική μαφία του Νότου). Μετριοπαθής ριζοσπάστης, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1886. Το 1893, με αφορμή το συνέδριο των σοσιαλιστών της περιοχής Ρέτζιο Εμίλια, προσχώρησε στο κόμμα με μετριοπαθείς τοποθετήσεις, τις οποίες θα εγκαταλείψει στο συνέδριο της Φλωρεντίας  το 1896, για να γίνει ένας από τους εμπνευστές της παράταξης των “αδιάλλακτων επαναστατικών”.
 
Υπήρξε συντάκτης της σοσιαλιστικής εφημερίδας Αβάντι από το 1904 έως το 1908. Τον Φεβρουάριο του 1911 προσχώρησε στην “ Αγροτική Δημοκρατία” του Μαντοβάνου σοσιαλιστή Γκάτι. Τον Μάρτιο του 1912, κι αφού ψήφισε υπέρ του διατάγματος για την προσάρτηση της περιοχής Λίμπια στην Ιταλία, παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, αποχωρώντας από το Σοσιαλιστικό κόμμα.
 
Στο ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου αν και προασπιζόταν την ιταλική ουδετερότητα, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τον δημοκρατικό παρεμβατισμό. Επανεκλέγη το 1921 στο ιταλικό σοσιαλιστικό κόμμα, το 1922 προσχώρησε στο ενωτικό σοσιαλιστικό κόμμα, όμως μέσα στους επόμενους μήνες προσέγγισε σταδιακά τον φασισμό. Διορίστηκε γερουσιαστής τον Μάρτιο του 1929, αλλά αποβίωσε στις 12 Απριλίου του ίδιου έτους.
 
Η «Εγκληματολογική Κοινωνιολογία» (1892)
 
Το πιο γνωστό από τα βιβλία του Enrico Ferri θεωρείται η «Εγκληματολογική Κοινωνιολογία». Στο πρώτο κεφάλαιο ερευνά τις ατομικές συνθήκες που τείνουν να δημιουργούν εγκληματογόνες συνήθειες σε επίπεδο νοητικής σύλληψης και δράσης. Το δεύτερο κεφάλαιο με τη χρήση των δεδομένων των εγκληματολογικών στατιστικών, αποτελεί μελέτη των αντίξοων κοινωνικών συνθηκών που μπορεί να οδηγήσουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού στο έγκλημα. Ο Ferri υποστήριζε ότι το έγκλημα ως σύνολο δεν μπορεί να περιοριστεί με άρθρα του ποινικού κώδικα όσο καλοδιατυπωμένα κι αν είναι, αλλά με τη συνολική βελτίωση των αντίξοων ατομικών και κοινωνικών συνθηκών. Θεωρούσε ότι το έγκλημα είναι αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών κι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα αίτια που το προκαλούν. Πρέσβευε, επίσης, ότι, παρόλο που οι ποινικοί νόμοι δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετά στη μείωση του εγκλήματος, είναι απολύτως απαραίτητοι για την προστασία της κοινωνίας. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του, με τίτλο «Πρακτικές Μεταβολές», αποσκοπεί να παρουσιάσει τον τρόπο, με τον οποίο ο νόμος και η διοίκηση της φυλακής μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί για την εξυπηρέτηση σκοπών της κοινωνικής άμυνας.
 
Το εγκληματολογικό έργο
 
Ο Enrico Ferri συνέχισε την επιστημονική μελέτη του εγκλήματος που είχε ξεκινήσει ο Cessare Lombroso δίνοντας έμφαση σε οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ήταν αντίθετος με τα ποινικά συστήματα που βασίζονταν στην αντεκδίκηση και την τιμωρία, τα οποία, όπως πίστευε, μόνο χειροτέρευαν την σωφρονιστική διαδικασία και αντιπρότεινε με τη σειρά του την πρόληψη του εγκλήματος.
 
Ο Ferri παρουσίασε την θεωρία της εγκληματικής αιτιότητας το 1881, στην έκδοση μιας μελέτης για την εγκληματικότητα στη Γαλλία κατά την περίοδο 1876-1878. Η θεωρία του αναγνωρίζει τρεις διαφορετικούς παράγοντες που συσχετίζονται με το έγκλημα:
α- Παράγοντες του φυσικού και γεωγραφικού περιβάλλοντος
β- Παράγοντες του κοινωνικού περιβάλλοντος
γ- Παράγοντες που αφορούν την υπόσταση του ατόμου
Στην πρώτη έκδοση της μελέτης, σκιαγραφούσε τέσσερεις τύπους εγκληματία και αργότερα προσέθεσε άλλους δύο. Οι τύποι του εγκληματία στους οποίους κατέληξε είναι παρεμφερείς με τους αντίστοιχους του Lombroso κι είναι οι εξής:
α- Ο εκ γεννετής εγκληματίας: Εξ αιτίας της κληρονομικότητας είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί σε εγκληματικά ερεθίσματα
β- Ο παρανοϊκός εγκληματίας: Υποφέρει από  κάποια πνευματική ασθένεια ή νευροψυχοπαθολογική διαταραχή.
γ- Ο  ευερέθιστος εγκληματίας: Δύο τύποι ευερέθιστου εγκληματία
     - Αυτός που υποφέρει από παρατεταμένη και χρόνια ψυχική ασθένεια
     - Αυτός που υποφέρει από κάποιο συναισθηματικό ξέσπασμα
δ- Ο περιστασιακός εγκληματίας:  Για την πλειοψηφία των εγκληματίων το έγκλημα εμφανίζεται ως απόρροια του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος
ε- Ο συνήθης εγκληματίας: Διαπράττει εγκλήματα λόγω του κοινωνικού περιβάλλοντος και το έγκλημα είναι για αυτόν μία επίκτητη συνήθεια
στ- Ο ακούσιος εγκληματίας: Όχι πλήρως ανεπτυγμένος τύπος
 
Υποστήριζε τη διαμόρφωση του θεωρητικού υπόβαθρου της κοινωνικής άμυνας ως αιτιολογία της τιμωρίας, χωρίς η συγκεκριμένη θεωρία να αποσκοπεί στην αποτροπή ή την επανένταξη του εγκληματία στην κοινωνία. Δεδομένων των θέσεων του βιολογικού θετικισμού, η μόνη λογική αντιμετώπιση των εγκληματιών, κατά το Ferri, είναι το να καταστούν οι εγκληματίες για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ανίκανοι, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της κοινωνίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αυτή η θεωρία αποτελεί παράδειγμα του πώς οι θέσεις σχετικά με την φύση του ανθρώπου οδηγούν σε πολιτικές αντιμετώπισης τόσο του εγκλήματος, όσο και των εγκληματιών. Παρόλα αυτά, ήταν ένθερμος υποστηρικτής των μέτρων πρόληψης του εγκλήματος, όσον αφορά στους «περιστασιακούς εγκληματίες», τα οποία είχαν σχέση με την κοινωνική αναμόρφωση και ορισμένες προσπάθειες επανένταξής.
 
Συνοψίζοντας κι ανακεφαλαιώνοντας, υπογραμμίζεται πως ο Ferri υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Θετικής σχολής της εγκληματολογίας. Το πιο γνωστό του βιβλίο, η «Εγκληματολογική Κοινωνιολογία» ασχολήθηκε άμεσα με τα πρακτικά προβλήματα της εγκληματικότητας, προβάλλοντας διαστάσεις, τις οποίες οι αμιγώς θεωρητικές ερμηνείες του εγκλήματος αρκετές φορές αδυνατούσαν να αποδώσουν. Κατά τον Ferri, η καλύτερη μέθοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητική επίλυση του εγκληματικού φαινομένου είναι η μελέτη των αιτιών που το προκαλούν και η λήψη μέτρων που θα βασίζονταν σε αυτήν την μελέτη. Ακολουθώντας αρκετές από τις θέσεις του δασκάλου του Cesare Lombroso, προχώρησε παραπέρα προβάλλοντας την επιβολή ποινών υπό το πρίσμα της θεωρίας της κοινωνικής άμυνας και κατηγοριοποιώντας τους εγκληματίες, λαμβάνοντας υπόψη σε σημαντικό βαθμό κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ως συγγραφέας, εγκληματολόγος και πολιτικός επηρέασε τόσο τη νομική και εγκληματολογική σκέψη της εποχής του, όσο και την γενικότερη επιστημονική πορεία της χώρας του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Νέστωρ Κουράκης, Ποινική Καταστολή, εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα,
www.victimology.co.za,
www.expertos.monografias.com,
www.mexicolegal.com,
www.cas.usf.edu/criminology
www.marxists.org
www.infoplease.com
www.fullbooks.com
www.romanzieri.com

 


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA