ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  



ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 12 - Νοέμβριος 2009


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



5ο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα:
«Ειδικές (παρα)δικονομικές ρυθμίσεις: Εκσυγχρονισμός ή αποσάρθρωση της ποινικής διαδικασίας;»


του Κώστα Σκαρμέα,
Μεταπτυχιακού Φοιτητή Ποινικού Δικαίου-Εγκληματολογίας
της Κατερίνας Πουρναρά,
Ασκουμένης δικηγόρου


Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου διεξήχθη στο μέγαρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς το 5ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Κύριο αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι εκάστοτε ειδικές ρυθμίσεις στον πολύ ευαίσθητο χώρο της ποινικής δικονομίας και το αν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τις παγιωμένες δικονομικές αρχές.

Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 16/10, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 300 άτομα. Μετά τους χαιρετισμούς και την έναρξη του συνεδρίου από τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο, η πρώτη εισήγηση έγινε από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αδάμ Παπαδαμάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε δικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πέρασμα των χρόνων που οδήγησαν στη σημερινή ετερόκλητη μορφή που έχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ανάμεσά τους σημείωσε κυρίως τις μεταβολές στον καθορισμό της αρμοδιότητας και την απώθηση του «λαϊκού στοιχείου» των ενόρκων (καθώς πολλά σημαντικά αδικήματα όπως αυτό του 187ΠΚ υπάγονται πια στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου και όχι του Μικτού Ορκωτού), την αλόγιστη σύντμηση της προδικασίας είτε με την απευθείας παραπομπή κατηγορουμένων στο ακροατήριο (όπως με τον νόμο 3074/2002) είτε με παραπομπή μέσω αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, την υπερτροφία της πολιτικής αγωγής (καθώς δίνεται η δυνατότητα παράστασης και σε φορείς που δεν έχουν πληγεί) και τέλος τους ετερόκλητους τρόπους παραπομπής και στον χώρο των ενδίκων μέσων (εξαιτίας της εργαλειοποίησης της συνάφειας) και διάφορες ειδικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν την ανασταλτική δύναμη των ενδίκων μέσων.

Τις παραπάνω σκέψεις για την αποσάθρωση της δικονομικής διαδικασίας συνέχισε και η ομιλία του κυρίου Αναστάσιου Τριανταφύλλου, δικηγόρου και Λέκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος μίλησε για την παραπομπή στο ακροατήριο με απευθείας κλήση χωρίς μάλιστα να επιτρέπεται προσφυγή κατ’ αυτής. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει για σειρά σημαντικών αδικημάτων όπως η  διακεκριμένη κλοπή και ληστεία, η πειρατεία, ο εμπρησμός δασών, ο βιασμός, τα ναρκωτικά, η διατάραξη κοινής ειρήνης με αλλοιωμένα ή καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του δράστη και άλλα. Αν και ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει (απόφαση 980/1987) ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παραπομπής δεν αντίκειται στο άρθρο 20 του Συντάγματος επικαλούμενος την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, η θεωρία έχει επικρίνει έντονα, τόνισε ο ομιλητής, αυτόν τον τρόπο παραπομπής καθώς στερεί από τους διαδίκους το δικαίωμα να ακουστούν πριν την παραπομπή τους σε δίκη και δημιουργεί άνιση αντιμετώπιση σε κάθε ποινική υπόθεση.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009 έλαβε χώρα η δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Στο πρώτο μέρος της πρωινής συνεδρίας, προέδρευσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Ο πρώτος ομιλητής κ. Αθανάσιος Ζαχαριάδης, λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στην παραπομπή στο ακροατήριο με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που όπως τόνισε σήμερα αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση» καθώς προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αναζητούνται τρόποι περιστολής της διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων. Τέλος επεσήμανε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ εμφανίζεται αναγκαίος ο νομοθετικός επαναπροσδιορισμός ολόκληρης της ενδιάμεσης διαδικασίας με ορθολογικά κριτήρια ώστε και η ταχύτητα στη διαδικασία της ποινικής δικής θα υλοποιείται αλλά και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου δεν θα παραγκωνίζονται.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Ζύγουρας, τέως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μιλώντας για την πολιτική αγωγή δυνάμει ειδικών διατάξεων νόμων και χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 63 ΚΠΔ. Ο κ. Ζύγουρας αναφέρθηκε σε μία τάση διευρύνσεως του κύκλου των δικαιουμένων σε παράσταση πολιτικής αγωγής προσώπων, με την επίκληση ειδικών ποινικών νόμων όπως ο Ν. 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Ν. 2251/94 για την προστασία των καταναλωτών κ.α. Τόνισε πως η αναγνώριση της δυνατότητας παράστασης πολιτικής αγωγής σε ευρύ κύκλο προσώπων υποκρύπτει την υιοθέτηση ενός υποκατάστατου της «λαϊκής αγωγής» ή actio popularis που είναι τελείως ξένη προς το ελληνικό δικονομικό σύστημα και νοθεύει το ισχύον σύστημα πολιτικής αγωγής κατά το οποίο μόνο οι αμέσως ζημιωθέντες δύνανται να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες.

Τελευταίος ομιλητής του πρώτου μέρους της πρωινής συνεδρίας, ο κ. Αλέξανδρος Δημάκης, Λέκτορας στη νομικής σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Προβληματισμοί σχετικά με τις ειδικές ρυθμίσεις για την πολιτική αγωγή». Ο κ. Δημάκης παρουσίασε τη ρηξικέλευθη άποψή του σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταργηθεί η εισαγωγή αστικών αξιώσεων στο ποινικό δικαστήριο και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα παραστάσεως του παθόντος αποκλειστικά ποινικής μορφής. Έτσι πρότεινε την αμιγώς ποινική μορφή παράστασης του αδικηθέντος, ο οποίος θα παρίσταται στην ποινική δίκη μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας και ανέλυσε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ενώ δε δίστασε να τονίσει πως το σημερινό σύστημα δοκιμάστηκε και απέτυχε.       

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα και αφού ακολούθησαν καίριες παρεμβάσεις πάνω στις τοποθετήσεις της προηγούμενης συνεδρίας από τους Πολυχρόνη Τσιρίδη, Τάνια Διονυσοπούλου, Χριστόφορο Αργυρόπουλο και Θεμιστοκλή Σοφό που κυρίως ανέπτυξαν το κατά πόσο ο χαρακτήρας της πολιτικής αγωγής μπορεί να είναι αμιγώς ποινικός, το λόγο έλαβε ο κ. Φούσας, πρωην Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή, δίνοντας παραδείγματα από την πολυετή εμπειρία του και θέλοντας να τονίσει πως δεν είναι μόνο οι (παρα)δικονομικές ρυθμίσεις της ποινικής δικονομίας αλλά και άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ακολούθησαν απαντήσεις στις ανωτέρω παρεμβάσεις από τους ομιλητές της προηγούμενης συνεδρίας. Ο κ. Ανδρέας Ζύγουρας επανέλαβε πως χρειάζεται αναμόρφωση της ποινικής διαδικασίας και τόνισε πως αν θεωρήσουμε πως μπορεί να υπάρξει αμιγώς ποινική φύση της πολιτικής αγωγής, τότε ισχύει ο ανεπίτρεπτος θεσμός της ιδιωτικής κατηγορίας που ταυτόχρονα αποτελεί και κάτι τελείως ξένο για την ελληνική έννομη τάξη. Ο κ. Δημάκης του οποίου η ομιλία πράγματι «τάραξε τα νερά» και αποτέλεσε έναυσμα για σκέψεις, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις επέμεινε πως η πολιτική αγωγή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από αστικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα τόνισε πως θα πρέπει να αποτελεί και την ικανοποίηση του συναισθήματος αδικίας, ικανή να οδηγήσει σε εμπέδωση της ειρήνης και σταθεροποίηση των κανόνων δικαίου και πρότεινε για άλλη μία φορά την νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής με αμιγώς ποινικό χαρακτήρα.

Στο δεύτερο μέρος της πρωινής συνεδρίας προέδρευσε ο Δικηγόρος κ. Βασίλειος Δημακόπουλος ενώ οι εισηγήσεις που ακολούθησαν είχαν ως κύριο θέμα τα φορολογικά αδικήματα και τα αδικήματα φοροδιαφυγής. Ο πρώτος ομιλητής κ. Θεόδωρος Παπακυριάκου, Λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ανέπτυξε την εισήγηση του με θέμα «Προϋποθέσεις έναρξης της ποινικής δίωξης και αποδεικτική διαδικασία στα φορολογικά αδικήματα: Υποταγή της ποινικής δικαιοσύνης στο διοικητικό δίκαιο και τα όργανα εφαρμογής του;». Ο κ. Παπακυριάκου τόνισε πως η φορολογική και η ποινική διαδικασία συνιστούν δύο τελείως διαφορετικά μεγέθη και πως θα πρέπει να περιοριστεί η υφιστάμενη εξάρτηση της φορολογικής ποινικής δικαιοσύνης στο διοικητικό δίκαιο ενώ πρότεινε τη συγκρότηση ειδικών εισαγγελικών και δικαστικών αρχών για τη δίωξη και την εκδίκαση φορολογικών ή γενικά οικονομικών εγκλημάτων.

Ακολούθησε ο κ. Γεώργιος Δημήτραινας, λέκτορας στη νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ήδη Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις του Ν. 2523/1997 για τα αδικήματα φοροδιαφυγής, υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο να δικάζονται από τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία υποθέσεις με τέτοιες δυσκολίες και η παράσταση πολιτικής αγωγής από το Ελληνικό Δημόσιο, όταν δεν υφίσταται άμεσα ηθική βλάβη, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.

Η απογευματινή συνεδρίαση ξεκίνησε με προεδρεύοντα τον κ. Πολυχρόνη Τσιρίδη και βασικούς ομιλητές τους Δικηγόρους και Λέκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Δημητράτο και κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη. Ο πρώτος αναφέρθηκε στις ειδικές δικονομικές ρυθμίσεις που αφορούν στα χρηματιστηριακά αδικήματα, όπως αυτές προσδιορίζονται στον Ν. 3340/2005. Ο κ. Δημητράτος ανέλυσε τις νέες αυτές δικονομικές ρυθμίσεις αναφέροντας ότι η αρμοδιότητα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στα αδικήματα αυτά ανήκει στον Εισαγγελέα Εφετών, ότι πλέον η άσκηση ποινικής δίωξης γίνεται αυτεπαγγέλτως και όχι έπειτα από έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ότι η καθ’ ύλην αρμοδιότητα ανήκει στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία. Σημείωσε δε πως με αυτές τις ρυθμίσεις υποβαθμίζεται ο ρόλος του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, συντέμνεται η ποινική διαδικασία στα όρια σχεδόν της καταργήσεως σταδίων ενδιάμεσης διαδικασίας και χωρίς λόγο ουσιαστικά καταργείται ο δεύτερος βαθμός ελέγχου και εποπτείας. Εν συνεχεία ο κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης ανέπτυξε το πλαίσιο των ειδικών δικονομικών ρυθμίσεων στα αδικήματα κατά του ελεύθερου ανταγωνισμού επισημαίνοντας την εξάρτηση της κίνησης ποινικών διώξεων από τις ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις επάλληλες αρμοδιότητες αφενός των οργάνων απονομής ποινικής δικαιοσύνης και αφετέρου των εθνικών και κοινοτικών αρχών ανταγωνισμού.  Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο Ν. 3784/2009 που ισχύει από τις 7 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και δημιουργεί προσδοκίες για έναν αυξημένο ρόλο του ποινικού δικαίου ως μέσου προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις πάνω στα άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές και έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στη Στρογγυλή Τράπεζα υπό την προεδρία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, που ως κύριο θέμα είχε: « Ειδικές ρυθμίσεις ή συνολική αναθεώρηση;». Πρώτος ομιλητής της στρογγυλής τράπεζας ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για την ανάγκη ενιαίων διαδικασιών και συνολικών ρυθμίσεων. Όσον αφορά στα επιμέρους ζητήματα που είχαν τεθεί στο συνέδριο, αναφέρθηκε στο ζήτημα διεύρυνσης της πολιτικής αγωγής μέσω του Γαλλικού Δικαίου και πρότεινε την εξειδίκευση ανακριτών και εισαγγελέων.

Εν συνεχεία ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  κ. Ιωάννης Γιαννίδης εξ αρχής είπε πως οι λέξεις επιτάχυνση και αποποινικοποίηση «του φέρνουν αλλεργία» καθώς πάντα οδηγούν σε αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. Τόνισε πως η πολυπλοκότητα ενός συστήματος δεν είναι κατ’ ανάγκη η πιο αξιόπιστη λύση αλλά ένδειξη πρωτόγονων συστημάτων όταν δεν έχει εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Καταλήγοντας επεσήμανε πως το σύστημά μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί, χρειάζεται ενίσχυση της αξιοπιστίας και έχει απόλυτη ανάγκη από  σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των δυσχερειών.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Παναγιώτης Κάζης ο οποίος εξέφρασε την αγωνία να ενταχθούν οι παραδικονομικές παραφυάδες σε ένα σύστημα για να ξαναβρεθούν οι αρχές που διέπουν τη δίκαιη δίκη. Ο κ. Κάζης δε δίστασε να πει πως το δίλλημα εκσυγχρονισμός ή αποσάθρωση της ποινικής δικαιοσύνης είναι ένα ψευδοδίλλημα καθώς οι δικονομικές παρεμβάσεις δεν οδήγησαν σε κανέναν εκσυγχρονισμό ενώ πρότεινε λύσεις ενδοσυστημικής ερμηνείας.

Τελευταίος ομιλητής της Στρογγυλής Τραπέζης, ο κ. Παναγιώτης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στον Νομοθέτη ο οποίος με την καταστολή νομίζει πως θα λύσει προβλήματα που δημιουργούνται από ρυθμίσεις βάσεως. «Ο φόβος φυλάει τα έρημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος και συνεχίζοντας επεσήμανε πως τα οικονομικά εγκλήματα δημιουργούνται από εκμετάλλευση των κενών της δικαιοσύνης. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο φαινόμενο κακουργηματοποίησης των πλημμελημάτων και στα εγκλήματα «κολαούζους» όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που όπως είπε «ντουμπλάρουν» τα περισσότερα κακουργήματα ενώ τόνισε και την ανάγκη κατάργησης του Ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA