ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

επιμέλεια: Κώστας Σκαρμέας, 
δικηγόρος, υπ. Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών


Δίωξη Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ και αντιδράσεις υποστήριξης

Η αστυνομία αναζητά τον εκδότη του περιοδικού HOTDOC Κώστα Βαξεβάνη ύστερα από τη δημοσιοποίηση ονομάτων της «λίστας Λαγκάρντ» και κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανακοίνωσή του το Hot Doc αναφέρεται σε πρόκληση. «Αναζητούν εμένα αντί για την αλήθεια», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κώστας Βαξεβάνης, που έχει καταφύγει σε φιλικό σπίτι. Παράλληλα ανακοινώνει πως θα προσέλθει μόνος του στην Εισαγγελία προκειμένου, όπως τονίζει, να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των εισαγγελικών αρχών.
 
Η αστυνομία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ». «Βράδυ δεν καταζητούν ούτε εγκληματίες. Αναζητούν εμένα. Είναι έξω απ το σπίτι, το γραφείο του Hot Doc, ακόμα και φιλικά σπίτια», αναφέρει σε μήνυμά του o Κώστας Βαξεβάνης στο twitter.

Ανακοίνωση από το περιοδικό Hot Doc, που δημοσιεύεται στο Κουτί της Πανδώρας, αναφέρει: «Αυταπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.
Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.
Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια».
Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει την αυτεπάγγελτη δίωξη ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν».
Η δίωξη αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού, ο οποίος «καλείται αυτές τις μέρες να υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση αλλά και τις συνέπειες της διαχρονικής και συστηματικής φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων».

«Έντρομοι και περιδεείς οι υποτελείς των τροϊκανών, αυτοί που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία, τώρα παραδίδουν και τα συνταγματικά μας δικαιώματα βορά στον φόβο και στην δικαστική απειλή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και προσθέτουν: «Όσο και όσοι βεβαρημένοι με τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρμόδιοι υπάλληλοι που φρόντισαν να εξαφανίσουν φορολογικά εγκλήματα κάποιων, κυκλοφορούν ελεύθεροι τόσο οι δικαστικές διώξεις εναντίων δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν τις ευθύνες τους, θα αποδεικνύουν τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο της ανήκεστης παρακμής».
 
ΕΣΗΕΑ: Υποκριτική η δίωξη Βαξεβάνη
Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Δημήτρη Τρίμη, για τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη.
«Εκτιμώ ως απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στην δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται ότι δεν βρίσκει. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», τονίζει ο Δημήτρης Τρίμης.
 
Διεθνή Μέσα για τη λίστα και τη δίωξη
Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη απασχόλησε και τα διεθνή μέσα. Οι New York Times σε αναφορά της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ αναφέρεται σε δηλώσεις του δημοσιογράφου που επισημαίνει πως «αντί να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς οι οποίοι είχαν τον κατάλογο στα χέρια τους, προσπαθούν να συλλάβουν την αλήθεια και την ελεύθερη δημοσιογραφία».
 
Η γαλλική Humanite κάνει λόγο για «νέα ανατροπή στην ιστορία της λίστας Λαγκάρντ και νέες απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα». «Η λίστα ήταν προφανώς προορισμένη για να εξαφανιστεί», σχολιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα και σημειώνεται : «Ένας από τους υπουργούς ο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν ήξερε σε ποιον δημόσιο υπάλληλο έδωσε το CD που περιείχε τα ονόματα. Ο άλλος υπουργός δήλωσε πως έχασε το στικάκι (USB). Από τότε η Γαλλία ήταν έτοιμη να κοινοποιήσει τη λίστα εάν η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε».
 
Κίνημα υποστήριξης στο διαδίκτυο
Λογαριασμοί υποστήριξης του Κώστα Βαξεβάνη έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο twitter οι χρήστες προχώρησαν στη δημιουργία του hashtag #Freevaxevanis, ενώ και στο Facebook στη σελίδα έχει δημιουργηθεί ομάδα υποστήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη. 

tvxs.gr, 27/10/2012

---------------------


«Σημαίνουμε συναγερμό»
Δραματική έξαρση στη ρατσιστική βία κατά μεταναστών στην Ελλάδα


Δραματική αύξηση παρουσιάζουν οι βίαιες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο στην Ελλάδα και αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 καταγράφηκαν 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων τα 83 έγιναν σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς), σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Έρευνα υπό τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας διετάχθη, εν τω μεταξύ, σχετικά με τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών και άσχημες συνθήκες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η έρευνα διεξάγεται κατόπιν καταγγελίας της κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή και της Ένωση Μεταναστών Εργατών ότι τρεις κρατούμενοι από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ξυλοκοπήθηκαν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ, στον τρίτο όροφο, στο αστυνομικό τμήμα.

Έξαρση ρατσιστικής βίας
Η πλειονότητα των περιστατικών ρατσιστικής βίας αφορά σωματικές επιθέσεις, ενώ στα 50 από αυτά τα περιστατικά υπήρξε βαριά σωματική βλάβη. Καταγράφηκαν επίσης δύο περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμών εναντίον επιχειρήσεων ή κατοικιών αλλοδαπών, όπως ο εμπρησμός κομμωτηρίου Πακιστανού υπηκόου στη Μεταμόρφωση και η επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε συγκεκριμένο οίκημα που διαμένουν Σύροι πρόσφυγες στο Νέο Κόσμο. Από τα 87 περιστατικά, τα 73 έγιναν στην Αθήνα -τον Άγιο Παντελεήμονα, την Πλατεία Αττικής, την Πλατεία Αμερικής και γύρω από την Ομόνοια- ενώ 5 περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Πάτρα και τρία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Τα θύματα τα οποία ήρθαν οικειοθελώς σε επαφή με τα μέλη του Δικτύου στο πλαίσιο της καταγραφής, ήταν 85 άνδρες και 2 γυναίκες, οι περισσότεροι από 18 έως 35 χρόνων, κυρίως από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Γουινέα, Πακιστάν και Σομαλία. Όσον αφορά το νομικό καθεστώς των θυμάτων, ήταν 29 αιτούντες άσυλο, 2 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, 7 με άδεια παραμονής, ενώ 43 ήταν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή υπό καθεστώς απέλασης. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, σε 48 περιστατικά οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα οι δράστες κινούνται οργανωμένα σε ομάδες, φορούν συνήθως μαύρα ρούχα, στρατιωτικά παντελόνια, κράνη ή έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Κινούνται με μοτοσικλέτες ή ως αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι μάρτυρες ανέφεραν ότι αναγνώρισαν ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, είτε επειδή φόραγαν διακριτικά της οργάνωσης, είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή.

Οι επιθέσεις γίνονται με όπλα, σιδηρολοστούς, πτυσσόμενα κλομπ, αλυσίδες, σιδηρογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ πολλές φορές συμμετέχουν και μεγαλόσωμοι σκύλοι. Ειδική αναφορά γίνεται σε 15 περιστατικά όπου συνδέεται η αστυνομική με τη ρατσιστική βία. Γίνεται λόγος για περιστατικά όπου ένστολοι, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες και πρακτικές βίας, ή κακομεταχειρίζονται μετανάστες σε αστυνομικά τμήματα ή καταστρέφουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Μόνο 11 θύματα ανέφεραν ότι έχουν προβεί σε επίσημες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, ενώ 14 θα το επιθυμούσαν. Σε 22 περιπτώσεις τα θύματα υποστηρίζουν ότι επιχείρησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία αλλά αντιμετώπισαν απροθυμία, ή αποθάρρυνση, και σε ορισμένες περιπτώσεις άρνηση στην πράξη των αστυνομικών αρχών να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αυτά τα περιστατικά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, ενώ, όπως αναφέρεται, παρά τις εκκλήσεις στην ελληνική Πολιτεία να λάβει μέτρα, δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση. Κανένας από τους δράστες των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.

Οι προτάσεις του δικτύου
Ανάμεσα στις προτάσεις που κάνει το Δίκτυο Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας προς την Πολιτεία για τη διαχείριση των εγκλημάτων μίσους, είναι η δημιουργία ειδικού σώματος στην ΕΛΑΣ για την καταπολέμηση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, η ανάθεση σε συγκεκριμένο αστυνομικό σε κάθε τμήμα της συνεργασίας με το ειδικό σώμα αστυνομικών και με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωση και εκπαίδευση των αστυνομικών, αναστολή της απόφασης κράτησης και απέλασης των θυμάτων που προβαίνουν σε καταγγελία ρατσιστικής βίας, συλλογή αποδεικτικών στοιχείων ώστε η εφαρμογή του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικών οργανώσεων να καθίσταται δυνατή στις περιπτώσεις των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Σημαίνουμε συναγερμό. Κρούουμε τον πιο δυνατό κώδωνα κινδύνου»
Στη Συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος,αναφερόμενος στους δράστες, έκανε λόγο για τραμπούκους και μαφιόζους. «Είναι γεγονός ότι, όταν εκπροσωπείται κόμμα στη Βουλή που αποκαλεί τους μετανάστες σκουπίδια και υπανθρώπους, δίνει ιδεολογική κάλυψη στη βία. 

Δυστυχώς όμως, υπάρχει και η ανοχή μερίδας του πληθυσμού», δήλωσε. «Αν η συσσώρευση υπαρκτών προβλημάτων ασφάλειας, περιθωριοποίησης και υποβάθμισης περιοχών οδήγησαν μερίδα του πληθυσμού να κλείνει το μάτι στο ρατσισμό, και αν η οικονομική κρίση και η παρακμή γεννούν το φόβο και την απόγνωση, αυτό με τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ως επιλογή την επιστροφή στη βαρβαρότητα. Μιλάμε για επιστροφή στον πολιτιστικό σκοταδισμό, για αναβίωση του παρακράτους, για αμφισβήτηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και των μη διακρίσεων, για αμφισβήτηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

«Σημαίνουμε συναγερμό. Κρούουμε τον πιο δυνατό κώδωνα κινδύνου», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου επισημαίνοντας ότι η κοινή γνώμη αλλά και οι αρχές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη την κατάσταση. «Θύματα βίας δεν είναι μόνο οι μετανάστες είναι και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως πολιτικοί αντίπαλοι, ομοφυλόφιλοι, Ρομά», είπε. Παράλληλα, χαρακτήρισε όνειδος τη στάση της ΕΛΑΣ στη ρατσιστική βία, ενώ υποστήριξε ότι τμήματα εντός της αστυνομίας είναι «ο μακρύς βραχίονας της Χρυσής Αυγής». Αναφερόμενος στις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου της ρατσιστικής βίας για τη χώρα δήλωσε ότι είναι και οικονομικές καθώς πολλές πρεσβείες ήδη ενημερώνουν για τα περιστατικά αυτά τους πολίτες τους. «Οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, το νεοναζισμό, ως μια επελαύνουσα απειλή» και ζήτησε «την εξατομικευμένη ποινική αντιμετώπιση των δραστών, τη συγκέντρωση στοιχείων και τη διερεύνηση αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση κατά το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα».


Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, με βάση τα περιστατικά όπου ζητείται βοήθεια, αναφέρθηκε στον τρόπο που επιτίθενται οι δράστες κάνοντας λόγο για «αγέλες ανθρώπων που επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους». «Θυμίζει το κυνήγι της αλεπούς στην Αγγλία» είπε. «Απομονώνουν τα θύματα, χτυπούν με βία, με μίσος, με ειδικά μαχαίρια, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Μοαβία Αχμέτ, κατήγγειλε ότι δέχονται επιθέσεις τα αναγνωρισμένα σωματεία των μεταναστών, «το πιο νόμιμο κομμάτι τους, το βασικό κανάλι επικοινωνίας τους με το κράτος και την κοινωνία». Είπε επίσης πως οι μετανάστες φοβούνται πολύ, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η κοινότητα των Μαροκινών αναβάλλει τα μαθήματα αραβικών που γίνονταν στην Αθήνα και χρηματοδοτούσε το μαροκινό κράτος, φοβούμενη τις επιθέσεις.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011, με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

In.gr, 23/10/2012
 
-----------------------


Α. Ρουπακιώτης «Κακή η κατάσταση των φυλακών» 

«Πάρα πολύ κακή» χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης την κατάσταση των ελληνικών φυλακών, ενώ εξήγγειλε επισήμως την καθιέρωση συστήματος γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κρατουμένων και ανακοίνωσε τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των κρατουμένων. Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι ο ίδιος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης επισκέφθηκαν μεγάλο μέρος των φυλακών ανά τη χώρα και θα συνεχίσουν να τις επισκέπτονται. Το πρόβλημα των φυλακών, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.


Ήδη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει η νέα φυλακή στην Αγία Χανίων στην οποία θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι της παλαιάς φυλακής στην εν λόγω περιοχή, όπως επίσης θα μεταφερθούν και κρατούμενοι από άλλες φυλακές. Ακόμη, θα λειτουργήσουν δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας, ενώ προς λειτουργία είναι και το σωφρονιστικό κατάστημα στο Νικηφόρο Δράμας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σήμερα στους 12.479, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι στις 9.300. Από τους 12.479 κρατουμένους, οι 7.887 είναι αλλοδαποί, οι 562 γυναίκες και οι 587 ανήλικοι. Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές «φιλοξενούνται» 4.136, ενώ οι ισοβίτες ανέρχονται στους 977. Από το συνολικό αριθμό των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, ενώ οι κρατούμενοι για χρέη ανέρχονται στους 36.

Αναφερόμενος ο κ. Ρουπακιώτης στους κρατουμένους που δεν επιστρέφουν μετά τις άδειες που λαμβάνουν (οι περισσότεροι συλλαμβάνονται μετά, συνήθως με αφορμή νέα παραβατική συμπεριφορά) επισήμανε ότι μόνο το 2,52% δεν επιστρέφει στις φυλακές, ποσοστό που είναι μικρό. Παρ΄ όλα αυτά, στον Ποινικό Κώδικα θα επέλθει τροποποίηση για το θέμα των αδειών. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης νέων αδειών σε κρατουμένους που έχουν παραβιάσει τους όρους της άδειάς τους. Δηλαδή, προβλέπεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή σύλληψή του.

Ακόμη, «έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα για την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης». Τα ειδικότερα αδικήματα, οι προϋποθέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα κριθούν από την επιτροπή, σε υλοποίηση απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής της περασμένης Βουλής.
Η εν λόγω επιτροπή θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος αγοράς του ηλεκτρονικού βραχιολιού, σε ποιους θα εφαρμόζεται (π.χ. σε όσους έχουν πλημμελήματα ή κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη), εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι κ.λπ.

Την ίδια στιγμή καθιερώνεται ενιαία αντιμετώπιση ως προς τη χορήγηση τακτικών αδειών ώστε να μπορούν και οι κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών να λαμβάνουν άδειες, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κρατουμένους. Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η «διαφορετική μεταχείριση ως προς τη χορήγηση αδειών που ισχύει σήμερα, πέραν της δημιουργίας αισθήματος αδικίας, εγείρει θέματα συνταγματικότητας ως προς την ισότητα και την αναλογικότητα της μεταχείρισης».
Τέλος, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα διαγραφούν οι πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και απόλυσης υπό όρo, με εξαίρεση όσες έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις βίας κατά προσωπικού, απόδρασης, δωροδοκίας προσωπικού, ή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών
Ο έμπορος ναρκωτικών και εάν ακόμη είναι χρήστης (τοξικομανής) αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, τόνισε ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι προωθείται εντός της εβδομάδας το σχέδιο του Κώδικα για τα Ναρκωτικά, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από Επιτροπή υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλο και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στον Κώδικα για τα Ναρκωτικά, αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι επικαλούνται ότι είναι και χρήστες. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία ο έμπορος ναρκωτικών «έπεφτε στα μαλακά» από πλευράς ποινικής αντιμετώπισης, εφόσον ήταν τοξικομανής. Τώρα με τη νέα ρύθμιση ο έμπορος αντιμετωπίζεται μόνο ως έμπορος, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι χρήστης και του επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Εξάλλου, αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Αναλυτικότερα, οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειρισθεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ΄ επάγγελμα), τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Επίσης, δεν αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών σε ιδιωτικό χώρο, αλλά μετατρέπεται σε πταίσμα (φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες) και η χρήση σε δημόσιο χώρο γίνεται πλημμέλημα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι εξορθολογίζεται το κυρωτικό πλαίσιο και η δημόσια χρήση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών, ενώ η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο μήνες.
Τέλος, σε μεταβατική διάταξη θα προβλεφθεί διαδικασία αποσυμφόρησης των φυλακών για τους κρατούμενους για εγκλήματα ναρκωτικών.

Διαδικασίες – «εξπρές» για μεγάλες φορολογικές υποθέσεις
Με διαδικασίες «εξπρές», δηλαδή μέσα σε έναν μήνα, θα εκδικάζονται όλες οι φορολογικές υποθέσεις που έχουν αντικείμενο 150.000 ευρώ και άνω, εξήγγειλε ακόμη ο κ. Ρουπακιώτης. Ακόμη, ο Ρουπακιώτης τόνισε ότι επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών κ.λπ.) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, αλλά και των υπαλλήλων των κρατικών Τραπεζών.

Επίσης, για τα περιβόητα «φακελάκια» σε γιατρούς, εφοριακούς κ.λπ. θα είναι υποχρεωτική πλέον (και όχι όπως είναι τώρα δυνητική) η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή. Εξάλλου, επέρχεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την προσβολή της προσωπικότητας από δημοσιεύματα του Τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ως κατώτατο πλαφόν για την επιβολή χρηματικού προστίμου για τους εκπροσώπους του Τύπου που προσέβαλαν την προσωπικότητα με δημοσιεύματά τους κ.λπ. το ποσό των 300.000 ευρώ. Το πλαφόν αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Έτσι, με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Με αφορμή τη σχετική πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών με νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζεται ότι η εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων πρέπει να είναι ειδικά και πλήρως αιτιολογημένη και να προσδιορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος δημοσιοποίησης, με ταυτόχρονη κατοχύρωση του δικαιώματος προσφυγής των θιγομένων προσώπων και με παράλληλη την τήρηση σύντομων προθεσμιών (εντός δύο ημερών). Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη -όπως επισημάνθηκε- αποσκοπεί στη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων υποδίκων ή καταδίκων.

Νομοθετική παρέμβαση, όμως, θα υπάρξει και στις εργατικές διαφορές που απασχολούν τα δικαστήρια. Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα ρύθμιση σε περίπτωση ακύρωσης απόλυσης εργαζομένου από τα δικαστήρια ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος άμεσα να προσλαμβάνει τον απολυθέντα. Εξάλλου, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του, να ζητά και με ασφαλιστικά μέτρα την προσωρινή απασχόληση του, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής που άσκησε.

Αναφορικά με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και τις κινητοποιήσεις τους (στάσεις εργασίας) που έχουν εξαγγείλει, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις περικοπές των αποδοχών που γίνονται έτσι και αλλιώς σε όλους τους εργαζομένους. Ωστόσο, ο υπουργός συμμερίζεται την άποψή τους ότι δεν δέχονται τη μεσοσταθμική περικοπή των αποδοχών τους και ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους κατά 35% περίπου. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δηλώνουν «και οι ίδιοι πως θα συμμετάσχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού».
Για τη διακοπή των συνεδριάσεων που αποφάσισαν οι δικαστικές Ενώσεις, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι «είναι στην επιλογή των δικαστών τι θα κάνουν».
Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατάλογοι με το ύψος των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. Έτσι, οι καθαρές αποδοχές του αρεοπαγίτη ανέρχονται στα 4.347 ευρώ (μικτά 6.957 ευρώ), του εισαγγελέα Εφετών στα 4.254 ευρώ (μικτά 6.810 ευρώ), του προέδρου Εφετών στα 3.442 ευρώ (6.685 μικτά), του Εφέτη 3.673 ευρώ (5.878 ευρώ), του προέδρου Πρωτοδικών 3.201 ευρώ (4.527 ευρώ) και του Πρωτοδίκη 2.439 ευρώ (3.434 ευρώ).
Τέλος, εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για να μεταφερθούν τα δικαστήρια του Πειραιά στο κενό κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνη, παρά τη διεκδίκησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταδικάζει τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση στην περίπτωση ρατσιστικής βίας, ενώ αποδοκίμασε τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής απέναντι στους αλλοδαπούς, που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία η τέλεση των εγκλημάτων, που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής. Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται επιπλέον ότι σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή είναι ανώτερη των τριών ετών και δεν μπορεί να μετατραπεί ή να ανασταλεί.

Ως προς τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες ενέργειες βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι «αποδοκιμάζουμε κάθε πράξη βίας και μίσους από όπου και αν προέρχεται, από οποιονδήποτε και κυρίως από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής» και πρόσθεσε: «Τέτοιες πράξεις προσβάλλουν τις παραδοσιακές αρχές δικαίου, καταλύεται η συνοχή της κοινωνίας και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αναπτύσσονται νεοφασιστικές ιδέες που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του φαινομένου και να γίνει μία πανεθνική προσπάθεια απομόνωσης των νεοφασιστικών στοιχείων. Υπάρχει μέγιστος κίνδυνος για την πολιτεία και τη δημοκρατία».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν η Αστυνομία μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια ρατσιστικά φαινόμενα, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι η «Αστυνομία οφείλει, αλλά δεν μπορεί μόνη της», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει και η συμπαράσταση των πολιτών και καταλήγοντας: «Τέτοια υποκατάστατα του κράτους προσπαθεί να δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή».

Καθημερινή, 13/10/2012

----------------------


Εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
Άμεσα η προκήρυξη για την ψηφιακή καταγραφή πρακτικών των δικών

Το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αρχειοθέτησης και διάθεσης των πρακτικών των συνεδριάσεων των δικαστηρίων εντάχθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες.

Το έργο θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς προβλέπεται να γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού, με θετική ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων των πρωτοδικείων, εφετείων και ειρηνοδικείων της χώρας, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης-αποηχογράφησης των πρακτικών των δικαστηρίων και την απομαγνητοφώνησή τους. Ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης - διαχείρισης για 5 έτη.

Η ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών θα οδηγήσει σε:
•Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
•Διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αντιγράφων πρακτικών.
•Μείωση της γραφειοκρατίας.
•Αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων (αφού οι αιτήσεις και τα δικαστικά έγγραφα θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά).
•Διευκόλυνση της πρόσβασης στα σχετικά αρχεία.
•Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με τη μηχανογράφηση των θέσεων εργασίας των Δικαστικών Γραμματέων και τον εξοπλισμό των αιθουσών των δικαστηρίων της χώρας με σύγχρονες υποδομές, κ.α.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει:  «Το ολοκληρωμένο σύστημα των πρακτικών των δικαστηρίων θα ενισχύσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα συμβάλει στην προώθηση του οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι πολίτες, δικηγόροι και δικαστές θα ωφεληθούν άμεσα, καθώς θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησής τους, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από πλευράς ποιότητας. Είναι ένα ποιοτικό άλμα και το κρίσιμο τώρα είναι να περάσουμε στην εφαρμογή του».

In.gr, 24/10/2012
------------------------


Με απόφαση της Ολομέλειας
Άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη, Γερμενή και Ηλιόπουλου


Με απόλυτη πλειοψηφία (220 ψήφοι σε σύνολο 220 ψηφισάντων βουλευτών) η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Γιώργου Γερμενή.

Προηγήθηκε θετική εισήγηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την άρση της ασυλίας των βουλευτών Ηλιόπουλου και Γερμενή για την εμπλοκή τους στα γεγονότα της Ραφήνας και Κασιδιάρη για συνέργεια σε ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη το 2007.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι η άρση της ασυλίας μέσα σε τέσσερις μήνες τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία πράξη, υποκινείται από ξένα κέντρα εξουσίας και είναι πολιτική δίωξη. Η Ολομέλεια της Βουλής είχε αποφασίσει επίσης την περασμένη εβδομάδα την άρση της ασυλίας του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος διώκεται για τις επιθέσεις κατά μικροπωλητών στο Μεσολόγγι.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή γνωστοποίησε την πρόθεσή της εντός των ημερών να καταθέσει ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης που αφορά τις μηνύσεις κατά βουλευτών, οι οποίες δεν έχουν σταλεί στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής «αλλά πιάνουν αράχνες σε γραφεία Εισαγγελέων».

In.gr, 23/10/2012

------------------


Επί ποδός και η Αντιτρομοκρατική
Άγνωστοι πυροβόλησαν τον σκοπό του 523 στρατοπέδου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης


Το περιστατικό σημειώθηκε στη 01:30 τα ξημερώματα. Οι δράστες επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες επέβαιναν σε ένα μαύρο βαν. Ο 40χρονος αρχιφύλακας είναι καλά στην υγεία του, καθώς οι δράστες χρησιμοποίησαν αεροβόλο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το σκοπό της ενέργειας. 

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης, αλλά επί ποδός βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

In.gr, 23/10/2012

----------------------


Αναμένονται το απόγευμα
Επιστρέφουν οι πέντε Έλληνες του πλοίου Estelle


Αναχώρησαν αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ και αναμένονται στις 3:30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πέντε Έλληνες, ανάμεσά τους και δύο μέλη του Κοινοβουλίου, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Estelle, το οποίο οδηγήθηκε το Σάββατο στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του προς τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο. «Μετά τις συστηματικές και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τις ισραηλινές Αρχές και με τη συνεργασία των τελευταίων, ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου “Estelle”, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο των σχετικών εντολών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με τους  Έλληνες πολίτες στην πόλη Χολόν, όπου κρατούνταν και επιβεβαίωσε ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. »Οι πέντε Έλληνες πολίτες επιστρέφουν σήμερα με την ΟΑ302 πτήση της Olympic Air από το Τελ Αβίβ. Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.  Στην Αθήνα θα τους αναμένει η Διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελένη Σουρανή» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρει, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές Αρχές, αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε οκτώ συνολικά άτομα: Στους πέντε Έλληνες, καθώς και σε δύο Ισπανούς και έναν Ιταλό. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 επιβαίνοντες θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για τρεις υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές Αρχές. Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».

Το ιστιοφόρο Estelle, σημαίας Φινλανδίας, περικυκλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ βρισκόταν 30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας από έξι σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν το πλοίο να κινηθεί προς την Ασντόντ, πράγμα που αρνήθηκαν οι επιβαίνοντες ακτιβιστές. Μετά την άρνηση του Estelle να κατευθυνθεί στην Ασντόντ αντί της Γάζας, στο πλοίο ανέβηκαν Ισραηλινοί κομάντος. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, η επιχείρηση έγινε χωρίς τη χρήση βίας και χωρίς να πάθουν κάτι οι 30 επιβαίνοντες.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Αφού απέπλευσε από την Σουηδία με ενδιάμεσους σταθμούς την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία, στις 4 Οκτωβρίου έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας.

Από την Ελλάδα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ «δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ» χαρακτήρισε την επίθεση το ΚΚΕ.

In.gr, 23/10/2012


-----------------------


Τρεις συνολικά συλλήψεις έγιναν στην Καρδίτσα με την κατηγορία της σωματεμπορίας κατά συναυτουργία.

Συγκεκριμένα δύο Ρουμάνοι και ένας Έλληνας, ιδιοκτήτης καταστήματος, συνελήφθησαν καθώς οι δύο αλλοδαποίεξανάγκαζαν 22χρονη ομοεθνή τους να εργάζεται σε κατάστημα που διατηρούσε ο Έλληνας κατηγορούμενος, με σκοπό την ερωτική συνεύρεση με πελάτες, έναντι αμοιβής.Στη συνέχεια, την αμοιβή αυτή φέρεται να εισέπραττε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.

Newsbomb.gr, 26/10/2012

------------------------

Ο δράστης επιτέθηκε και λήστεψε γυναίκα, αμέσως μετά από ανάληψη που έκανε εκείνη από ΑΤΜ. 

Ωστόσο, ο δράστης, δε φανταζόταν τη συνέχεια... Όπως διαβάζουμε στο PatrasTimes, το περιστατικό έγινε το απόγευνα, μετά την ανάληψη χρημάτων που έκανε η γυναίκα από τράπεζα, στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Κορίνθου.

Ο κλέφτης, αφού άρπαξε 480 ευρώ από το θύμα του, άρχισε να τρέχει. Από τις φωνές της γυναίκας κινητοποιήθηκαν περαστικοί με δίκυκλο, που κυνήγησαν και έπιασαν τον δράστη σε κοντινή απόσταση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανήλικο Ρουμάνο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άσχημα από πολίτες, όταν έπεσε στα χέρια τους. Στο σημείο έφτασε και η αστυνομία, που παρέλαβε τον ανήλικο δράστη...

newsit.gr, 25/10/2012


------------------------


Μια δεκάχρονη «εξουδετέρωσε» κλέφτες χάρη στην ψυχραιμία της
Μια αληθινή εκδοχή της ταινίας «Μόνος στο σπίτι»

Μπορεί η ιστορία της Paityn Mock να μην είναι τόσο συναρπαστική και αστεία όπως την ταινία «Μόνος στο σπίτι, αλλά δεν παύει να προκαλεί θαυμασμό για το κουράγιο που έχει. Όπως αναφέρει το Huffington Post, το δεκάχρονο κορίτσι είχε μείνει στο σπίτι του καθώς ήταν άρρωστο, ενώ η μητέρα του έλειπε για ψώνια.
 
Ξαφνικά άκουσε το κουδούνι του σπιτιού να χτυπάει επίμονα, αλλά εκείνη δεν άνοιξε την πόρτα γιατί θυμόταν τη ρητή εντολή της μητέρας της, να ανοίγει μόνο «στη μαμά, στον μπαμπά ή στην γιαγιά». Το παιδί κάλεσε στη συνέχεια τη μητέρα του, η οποία πήρε εσπευσμένα το δρόμο της επιστροφής, αλλά μέχρι να γυρίσει τρεις άντρες μπήκαν στο σπίτι. Η μικρή πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και όπως η ίδια περιέγραψε την περιπέτειά,στο ABC News, «εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι κάτι σχεδίαζαν όποτε ήμουν τρομοκρατημένη».
 
Όταν η μητέρα του κοριτσιού έφτασε στο σπίτι, η μικρή Paityn της είπε να μην μπει μέσα επειδή φοβόταν ότι οι διαρρήκτες θα ήταν οπλισμένοι, αλλά πάνω στην ώρα έφτασε η αστυνομία, η οποία κατάφερε να συλλάβει έναν από τους τρεις ληστές.

Lifo.gr, 25/10/2012

-----------------------

Ερβέ Φαλσιάνι: Στη φυλακή γιατί αποκάλυψε τους φοροφυγάδες

Ο Ερβέ Φαλσιάνι ήταν τεχνικός υπολογιστών με έδρα τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας HSBC στην Γενεύη. Το 2006 είχε στην κατοχή του μια από τις πιο πολύτιμες λίστες του κόσμου: την λίστα των πελατών που κατέθεταν χρήματα από άλλες χώρες φοροδιαφεύγοντας και που εξαιτίας του νομικού συστήματος στηνΕλβετία ήταν πλέον ανέφικτο να βρεθούν. Πήρε την λίστα απειλώντας να ξεσκεπάσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής που σημειώθηκε ποτέ. Το 2012, έξι χρόνια μετά, συνελήφθη και κατηγορείται για κλοπή. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος


Ο Ερβέ Φαλσιάνι, συνελήφθη στο λιμάνι της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, την 1η Ιουλίου του 2012 αφού στον έλεγχο διαβατηρίου εμφανίστηκε ότι εκκρεμεί εις βάρος του διεθνές ένταλμα συλλήψεως. Ο Φαλσιάνι, που έχει τόσο γαλλική όσο και ιταλική υπηκοότητα και είναι κάτοικος του Μονακό, αναμένεται να καταδικαστεί στην Ελβετία για τις κατηγορίες της κλοπής προσωπικών δεδομένων αλλά και τηνπαραβίαση των εμπορικών κανονισμών και των ελβετικών νόμων περί τραπεζικής μυστικότητας. Για να συμβούν όλα αυτά πρέπει όμως η Ισπανία να τον εκδώσει στην Ελβετία. 

Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Ο Φαλσιάνι ανακάλυψε ένα σκάνδαλο μεγέθους τουλάχιστον 10 δις ευρώ (μόνο σε φόρους). Συνεπώς, από την μια πλευρά τόσο “κοστίζει” η σύλληψή του και η καταδίκη του από όσους θέλουν η επίμαχη λίστα να καταστραφεί. Από την άλλη πλευρά, ο τεχνικός υπολογιστών είναι ήρωας για εκείνους που θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή. 

Τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από την ώρα που πήρε την λίστα με τους φοροφυγάδες στον προσωπικό του υπολογιστή μέχρι και την σύλληψή του, ο Ερβέ Φαλσιάνι καταδιωκόταν από τους πάντες. Τον Μάρτιο του 2008, με το όνομα Ρούμπεν Ελ-Σιντιάκ, παρουσιάστηκε στηνΒηρυτό προσπαθώντας να πουλήσει την λίστα στην Audi Bank. Αυτό τρομοκράτησε την Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών καθώς θα ήταν μια βόμβα στα θεμέλια των νόμων περί μυστικότητας των τραπεζών, μιας νομοθεσίας που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη χώρα. Ο Φαλσιάνι, αφού συνελήφθη, αφέθηκε αμέσως ελεύθερος και εγκαταστάθηκε στο χωριό Καστέλα μεταξύ της γαλλικής και ιταλικής Ριβιέρας. Έχοντας υπηκοότητα και στις δυο χώρες ήταν ήσυχος ότι όσο και αν επέμενε η ελβετική κυβέρνηση η Γαλλία και η Ιταλία δεν θα προχωρούσαν ποτέ στην έκδοση ενός πολίτη τους. 

Τότε, η Ελβετία έκανε το λάθος να ζητήσει από την γαλλική αστυνομία να ερευνήσει το σπίτι του Ερβέ Φαλσιάνι, να πάρει τον υπολογιστή του και να τους τον στείλει. Η αστυνομία της Νίκαιας, στην Γαλλία, βρήκε τον υπολογιστή και μέσα σε αυτόν130.000 ονόματα και λογαριασμούς φοροφυγάδων. Αντί, λοιπόν, να ξεκινήσει έρευνα για τον τεχνικό υπολογιστών, διατάχθηκε να ξεκινήσει για την φοροδιαφυγή. Αυτό προκάλεσε ένα μικρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών με τηνκυβέρνηση Σαρκοζύ να δηλώνει ότι εάν η Ελβετία συνεχίσει να επιμένει να ζητά τα αρχεία θα την εντάξει στην λίστα με τις χώρες - φορολογικούς παραδείσους. 

Το Παρίσι το 2010 συμφώνησε εν τέλει να δώσει τα αρχεία στην Ελβετία. Προηγουμένως, όμως, είχε αποστείλει τα δεδομένα αυτά σε όσες χώρες συνεργάζεται στο επίπεδο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Έτσι η Γαλλία συλλαμβάνοντας 4.200 ανθρώπους κέρδισε 1,2 δις ευρώ από φόρους που δεν είχαν πληρωθεί. Η Ισπανία αποκόμισε 6 δις ευρώ και η Ιταλία 570 εκατομμύρια. Ανάμεσα στα ονόματα τον φοροφυγάδων που αναγκάστηκαν να πληρώσουν ήταν η Λιλιάν Μπέτενκουρτ, βασική μέτοχος της εταιρίας ειδών ομορφιάς, l΄Oréal, ο Ζαν - Σαρλ Μακιάνι, στενός συνεργάτης του πρώην Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Σαρλ Πασκουά, ο Εμίλιο Μποτίν, διευθύνων σύμβουλος της Santander Bank, της Ισπανίας και ο Iταλός σχεδιαστής ρούχων, Valentino.

H Γερουσία των ΗΠΑ μετά την σύλληψη του Φαλσιάνι δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος της HSBC. Οι εχθροί του “ληστή” εκτός από το ελβετικό Δημόσιο και το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, είναι και όλοι οι πελάτες της HSBC, που πιθανώς κάποιοι να είχαν ακόμη και σχέσεις με οργανώσεις τύπου Αλ-Κάιντα ή τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ένα πράγμα παραμένει αναπάντητο: ποιό ήταν το κίνητρο του Φαλσιάνι, ο οποίος γνώριζε την αξία μιας τέτοιας λίστας;

Tvxs.gr, 29/8/2012

-------------------------

Κάθειρξη 21 χρόνων στον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Ποινικά υπεύθυνος για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων κρίθηκε o Μπρέιβικ, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Όσλο σε κάθειρξη 21 ετών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη νορβηγική πρωτεύουσα. Η ποινή αυτή είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ΄ αόριστον εφόσον ο Μπρέιβικ κρίνεται επικίνδυνος.


Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του πριν συμπληρώσει μια δεκαετία έγκλειστος. Ο συνήγορος του Μπρέιβικ δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν επιθυμεί να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία συνάδει με αυτό που επιθυμούσε.

«Είπε ότι δεν θα ασκήσει έφεση τώρα που κρίθηκε ποινικά υπεύθυνος», είπε ο Γκάιρ Λίπεσταντ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την αντίδραση του ακροδεξιού εξτρεμιστή για την καταδίκη του. Οι πέντε δικαστές απέρριψαν το αίτημα της κατηγορούσας αρχής να θεωρηθεί ψυχωτικός. Ψυχίατροι που εξέτασαν τον Μπρέιβικ κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα: ορισμένοι ότι πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι πνευματικά υγιής και συνεπώς υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ είχε παραδεχτεί τις «τρομερές, αλλά απαραίτητες» πράξεις του και είχε δηλώσει πως θέλει να κηρυχθεί από το δικαστήριο ποινικά υπεύθυνος. Ο Μπρέιβικ θα παραμείνει στην απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Όσλο δεν εξέπληξε τον ακροδεξιό εξτρεμιστή, δήλωσε ένας από τους συνηγόρους του. "Είπε πως η απόφαση δεν ήταν έκπληξη γι΄ αυτόν», τόνισε ο Οντ Ίβαρ Γκρον στην ηλεκτρονική έκδοση της νορβηγικής εφημερίδας VG. Ο Μπρέιβικ άκουσε την απόφαση χαμογελώντας, ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει στη φυλακή για όλη το τη ζωή.

Ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου. «Υπάρχουν πιθανόν πολλές απόψεις όμως η απόφαση που ελήφθη είναι αυτή με την οποία μπορούν να ζήσουν πολλοί συγγενείς θυμάτων, αλλά και επιζήσαντες», τόνισε ο Φρόντε Ελγκεσεμ στην νορβηγική τηλεόραση. Η Μέτε Ιβόν Λάρσεν, άλλη δικηγόρος των οικογενειών επισήμανε: «το δικαστήριο πήρε μια γενναία και ανεπηρέαστη απόφαση» .

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα εφεσιβάλει την απόφαση, η οποία απορρίπτει τη θέση της κατηγορούσας αρχής ότι ο Μπρέιβικ είναι ψυχωτικός και δεν φέρει καμιά ποινική ευθύνη για τις πράξεις του.

Καθημερινή, 24/8/2012
-------------------

Αυτός ο μυθομανής άντρας έμεινε δέκα χρόνια στη φυλακή για τριάντα φόνους που δεν έκανε!

Το βιβλίο ενός δημοσιογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκαλύπτει τα ψέματα του, η αστυνομία παραδέχεται τα λάθη της και οι πραγματικοί δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ο 62χρονος Σουηδός Τόμας Κουίκ φυλακίστηκε γιατί ομολόγησε ότι στο διάστημα 1975 -1985 διέπραξε 30 δολοφονίες, περιγράφοντάς  μάλιστα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Χρόνια μετά, όμως, αποδεικνύεται ότι η ομολογία του δεν ήταν παρά αποκύημα της φαντασίας του και αυτός ένας απλός μυθομανής, που έμεινε τόσα χρόνια στη φυλακή για φόνους που δεν έκανε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μέσα στον Αύγουστο κυκλοφόρησε στη Σουηδία το βιβλίο του δημοσιογράφου Χάνες Ράσταμ «Τόμας Κουίκ: Η δημιουργία ενός κατά συρροή δολοφόνου», ο οποίος, δυστυχώς, λίγες ημέρες αργότερα πέθανε από καρκίνο. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι ο αιμοσταγής δολοφόνος δεν ήταν παρά ένας παθολογικός ψεύτης.

Από το 1975 έως το 1985 είχαν διαπραχθεί 30 δολοφονίες σε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία, στις οποίες δεν είχαν βρεθεί οι δολοφόνοι. Ο Κουίκ συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Δικαστήριο το 1990 για μια ένοπλη ληστεία. Οι δικαστές τότε έκριναν ότι πρέπει να ακολουθήσει ψυχοθεραπεία. Στη διάρκεια των συνεδριών περιέγραφε με ακρίβεια στους ψυχοθεραπευτές τους φόνους, που στη συνέχεια του καταλογίσθηκαν. Μάλιστα, το έκανε με κάθε λεπτομέρεια, αναλύοντας το πώς στραγγάλιζε, βίαζε, μαχαίρωνε, τεμάχιζε και έτρωγε τα θύματά του.
 
Το περίεργο είναι πως κατάφερνε να περιγράφει με λεπτομέρειες τα υποτιθέμενα εγκλήματά του. Όπως αποδεικνύεται, συγκέντρωνε το υλικό της μυθοπλασίας του από μια βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης και αποκόμματα παλιών εφημερίδων που αφορούσαν ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Η έρευνά του ήταν εξονυχιστική. Μπορούσε να περιγράψει στις καταθέσεις του με λεπτομέρειες ακόμα και τα όπλα που χρησιμοποίησε στις δολοφονίες, ακόμη και να δώσει πληροφορίες για την εμφάνιση και τα ρούχα που φορούσαν τα (υποτιθέμενα) θύματά του.

Μάλιστα, όταν του απαγγέλθηκαν και επίσημα οι κατηγορίες, οι δικηγόροι του και ο ίδιος ο Κουίκ απέκτησαν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες πληροφορίες, γεγονός που τον βοήθησε να κάνει τις ιστορίες του ακόμα πιο πειστικές. Χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2008, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Ράσταμ, ενώ ακόμα κρατούταν σε ψυχιατρική κλινική, αναίρεσε τις ομολογίες του. Η έρευνα της Αστυνομίας, μετά την αποκάλυψη αυτή, απέδειξε ότι αυτή τη φορά δεν έλεγε ψέματα.
 
Αρχικά, μέσα στην ανυπομονησία τους οι Αρχές να «κλείσουν»  τις υποθέσεις, αποδέχθηκαν με ευκολία τα όσα έλεγε ο μυθομανής Τόμας Κουίκ, χωρίς να κάνουν την παραμικρή διασταύρωση στοιχείων. Ούτε αποτυπώματα συνέκριναν, ούτε γενετικό υλικό συνέλεξαν. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται, ότι οι πραγματικοί ή ο πραγματικός δολοφόνος παραμένουν ασύλληπτοι, προκαλώντας αναστάτωση στην κοινή γνώμη, αλλά και στους συγγενείς των θυμάτων που απαιτούν να εντοπιστούν οι δράστες και να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.

Lifo.gr, 21/8/2012

-----------------------

Στο Supreme Court θα λυθεί η συνταγματικότητα της απαγόρευσης επίκλησης παραφροσύνης στα ποινικά δικαστήρια

Σε ένα ενδιαφέρον και κρίσιμο ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο προσέφυγε Αμερικανός που καταδικάστηκε στην Πολιτεία του Αϊντάχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με δόλο δευτέρου βαθμού.

H νομική πλευρά του John Joseph Delling θα ισχυριστεί ότι η αδυναμία του δράστη να επικαλεστεί ενώπιον των δικαστηρίων του Αϊντάχο ψυχιατρική παραφροσύνη, προκειμένου να εξαλειφθεί ή να μειωθεί ο καταλογισμός, παραβιάζει τα συνταγματικά του δικαιώματα. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, ο κατηγορούμενος οφείλει να επικαλεστεί την παραφροσύνη και να την αποδείξει.

Στις Πολιτείες Αϊντάχο, Κάνσας, Γιούτα και Μοντάνα, ωστόσο, στερείται στον κατηγορούμενο η δικονομική δυνατότητα να επικαλεστεί την παραφροσύνη, προκειμένου να αποκλειστεί ή να μειωθεί ο καταλογισμός. Λόγω αυτής της ρύθμισης ο Delling καταδικάστηκε από δικαστήριο του Αϊντάχο σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία δύο ανθρώπων και την σωματική βλάβη ενός τρίτου, το 2007. Ο 21χρονος τότε δράστης αντιλαμβανόταν τον εαυτό του κάτι σαν τον Ιησού και εξήγησε ότι αναγκάστηκε να προβεί στην πράξη του, διότι τα θύματα απορροφούσαν την ζωτική ενέργεια από τον εγκέφαλό του.

Παρότι ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση αναγνώρισε ότι ο δράστης ήταν ανίκανος να αντιληφθεί την σημασία της πράξης του, τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη λόγω της απαγόρευσης επίκλησης της παραφροσύνης. Την αίτηση του Delling προς το Ανώτατο Δικαστήριο υπέγραψαν 52 καθηγητές Νομικών Σχολών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Jeffrey Fischer, ο οποίος επεσήμανε ότι η ακεραιότητα της ποινικής δικαιοσύνης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο δικαίωμα άμυνας λόγω παραφροσύνης. Οι καθηγητές επιχειρηματολογούν ότι η ρύθμιση που εφαρμόζεται στο Αϊντάχο προσκρούει στις συνταγματικές εγγυήσεις της δίκαιης δίκης και της απαγόρευσης σκληρών και ασυνήθιστών ποινών.

Lawnet.gr, 25/7/2012


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA