ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
EDITORIAL

Τεύχος 23 - Οκτώβριος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Παράγοντες που επιδρούν στην δικαστική κρίση κατά την επιμέτρηση της ποινής
 
Mε ιδιαίτερη υπερηφάνεια το περιοδικό μας φιλοξενεί σε αυτό το τεύχος μία πολύ ενδιαφέρουσα και, θα προσθέταμε, αποκαλυπτική εισήγηση του κ. Θεόδωρου Λαφαζάνου, Επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, με αντικείμενο τους νομικούς ή άλλους παράγοντες που επιδρούν στη λήψη μιας δικαστικής απόφασης.
 
Ο κ. Λαφαζάνος υπηρέτησε με ευσυνειδησία και συνέπεια τη Δικαιοσύνη για σχεδόν 40 χρόνια και τα όσα καταθέτει εδώ αποτελούν το απόσταγμα μιας εξαιρετικά σημαντικής εμπειρίας. Σημειώνεται ότι η εισήγησή του παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο  Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και την Εταιρία Δικαστικών Μελετών την 2.7.2012 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, με κεντρικό θέμα: "Η Επιμέτρηση της Ποινής στη Δικαστική Πρακτική". Μία πρώτη μορφή της εισήγησης του κ. Λαφαζάνου είχε παρουσιασθεί και συζητηθεί σε επιστημονική εκδήλωση της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών την 9.4.2009. 
                      Νέστωρ Κουράκης
Καθηγητής Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής
Διευθυντής www.theartofcrime.gr
 
 
Παράγοντες που επιδρούν στην δικαστική κρίση κατά την επιμέτρηση της ποινής
 
του Θεόδωρου Δ. Λαφαζάνου,
Επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου
 
 
Πριν από τρία χρόνια στην Εταιρεία Δικαστικών Μελετών παρουσίασα μία εισήγηση με θέμα «Τρόποι επηρεασμού της δικαστική κρίσης». Τώρα καλούμαι να αναφερθώ σε επιδράσεις που αναφέρονται στην επιμέτρηση της ποινής, δηλαδή σε ένα τομέα της δικαστικής κρίσης πολύ περιορισμένο, που ανάγεται στον ποινικό χώρο.

Η επιμέτρηση της ποινής ανέκαθεν απασχολούσε τους θεωρητικούς του ποινικού δικαίου, οι οποίοι εστιάζονται στην έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας για κάθε ποινή που επιβάλλεται. Ο πρακτικός του δικαίου, δηλαδή ο δικαστικός λειτουργός, ελλείψει χρόνου, δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την αιτιολογία, ώστε να είναι δυνατή η έρευνα των πάσης φύσεως παραγόντων, που οδηγούν στην κρίση του εκείνη, που συνιστά την επιμέτρηση.
Υπάρχει άραγε χρονικό στάδιο, επαρκές, για τη νοητική επεξεργασία που καταλήγει στην επιμέτρηση; Αναρωτιέμαι μόνο για τις περιπτώσεις μικρών ποινών που επιβάλλονται από μονομελές δικαστήριο. Υπάρχει χρόνος; Γίνεται προσπάθεια; Ή μήπως με την απαγγελία της ενοχής σχηματίζεται αυτόματα και η κρίση μιας πιθανής ποινής, η οποία οριστικοποιείται, αφού ακουστούν οι παράγοντες της δίκης;  
Στα άλλα δικαστήρια γίνεται διάσκεψη σύντομη ή παρατεταμένη και αποφασίζονται το είδος της ποινής και το ύψος της, μικρό ή μεγάλο, ενόψει των επί μέρους ειδικών συνθηκών, όπως ελαφρυντικών λευκού ή βεβαρημένου ποινικού μητρώου, υποτροπής, ηλικίας οικονομικής κατάστασης, υγείας κλπ.
Η δυσκολία του θέματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι πραγματικοί παράγοντες που επιδρούν στην επιμέτρηση της ποινής (όπως ίσως και στην κρίση για την ενοχή) δεν δημοσιοποιούνται. Παραμένουν, ως νοητική επεξεργασία, στον εσωτερικό κόσμο του δικαστικού λειτουργού. Δημοσιοποιούνται και ενίοτε αιτιολογούνται μόνο τα αναγκαία και όχι πάντοτε. Άλλοτε οι παράγοντες είναι συνειδητοί και άλλοτε επηρεάζονται από το υποσυνείδητο.  Άλλοτε είναι αποτέλεσμα βαθειάς σκέψης και εσωτερικών συγκρούσεων. Άλλοτε επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά τη διάσκεψη, από το ακαθόριστο αίσθημα περί του δικαίου, από τη δυναμική του προεδρεύοντος ή από προσωπικές ιδεολογικές ή κοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις.
Θα έλεγα ότι οι παράγοντες που ερευνούμε είναι άπειροι αλλά για λόγους συστηματικούς θα τους διαχωρίσω σε εσωτερικούς και εξωτερικούς και θα προσπαθήσω, με βάση την όποια πείρα μου, να περιγράψω μερικούς.
Η πείρα μου μπορεί να οφείλεται στα 38,5 χρόνια της δικαστικής μου υπηρεσίας, αλλά είναι λίγο παρωχημένη. Το χάσμα του χρόνου και των γενεών δεν μου επιτρέπει να γνωρίζω πλήρως τον τρόπο σκέψεως των νέων δικαστών.
Συμβαίνει να απουσιάζω 7 χρόνια από τον Άρειο Πάγο, 14 από το εφετείο και 30 από το Πρωτοδικείο. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά σε καταστάσεις και νοοτροπίες.
Επειδή όμως μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ελπίζω να είμαι αρκετά κατατοπιστικός. Σας βεβαιώνω ότι νοοτροπίες -εν μέρει κακές- που βρήκα όταν διορίστηκα το Γενάρη του 1967 δεν είχαν εξαλειφθεί τον Ιούνιο του 2005, που συνταξιοδοτήθηκα.
Ίσως υπάρχουν αλλαγές που δεν τις έχω αντιληφθεί γιαυτό ζητώ την επιείκεια ιδίως των νέων στην ηλικία ακροατών, αν τυχόν οι αντιλήψεις μου μοιάζουν ξεπερασμένες.
 
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
 
Αν υπάρξει επηρεασμός του δικαστικού λειτουργού από εξωτερικό παράγοντα, θα είναι περίπτωση άμεσου ή έμμεσου επηρεασμού, ηθικώς (και νομικώς) απαράδεκτου. Ο δικαστικός λειτουργός πρέπει να αποφασίζει κατά τη συνείδησή του και σύμφωνα με όσα του έχει προσφέρει η αποδεικτική διαδικασία.
Περίπτωση εξωτερικού επηρεασμού μπορεί να προέλθει κυρίως από παράγοντες της δίκης. Έξωθεν επηρεασμός, αν υπάρξει, θα αφορά στην ενοχή ή μη. Στους παράγοντες της δίκης περιλαμβάνω κυρίως τον προεδρεύοντα, ο οποίος ανάλογα με το δυναμισμό ή τις συνήθειές του μπορεί να επιβληθεί σε νεότερο δικαστή, εκμεταλλευόμενος είτε την απειρία του είτε την έλλειψη αντιστάσεως είτε την καλή του διάθεση να μη στενοχωρήσει τον ανώτερό του. Το τελευταίο το αναφέρω και με κάποια δόση χιούμορ, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχει συμβεί και θα ξανασυμβεί.
Άλλος παράγοντας είναι ο συνήγορος υπερασπίσεως, ο οποίος με κάθε τρόπο επιδιώκει την επιβολή μειωμένης ή πολύ μικρής ποινής και κάποτε την επιβολή εφέσιμης ποινής, έστω κι αν αυτό δεν εξυπηρετεί πάντοτε τον κατηγορούμενο. Υπήρξαν συνήγοροι που προσπαθούσαν να εκβιάσουν το δικαστή με άμεσες ή έμμεσες απειλές ένδικου μέσου, υποβολής αναφοράς ή μηνύσεως, προσφυγής σε ευρωπαϊκό δικαστήριο. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπήρξαν και περιπτώσεις που η υπεράσπιση πέτυχε έτσι το σκοπό τους.
Λέγεται συχνά από τους πολίτες ότι πολύ επηρεάζουν οι λεγόμενοι «μεγαλοδικηγόροι» ή «μεγαλόσχημοι δικηγόροι». Ο προσδιορισμός «μεγάλος» ποικίλλει και αναφέρεται είτε στις μεγάλες γνώσεις, είτε στις μεγάλες γνωριμίες, είτε στη μεγάλη πελατεία, είτε στο μεγάλο ποσό της αμοιβής τους είτε και στις μεγάλες επιτυχίες τους. Έχω καταλήξει στο ότι τέτοιος επηρεασμός είναι ανύπαρκτος. Αντίθετα μάλιστα η παρουσία μεγαλοδικηγόρου πολλές φορές συνδυάζεται με κάποια βεβαιότητα για την ενοχή του πελάτη του.
Τρίτος εξωτερικός παράγοντας επηρεασμού είναι η δημοσιότητα που έχει δοθεί από τα Μ.Μ.Ε. και ιδίως την τηλεόραση με τις περίφημες τηλεδίκες ή εν πάση περιπτώσει την παρουσίαση των γεγονότων ως τετελεσμένων, που δεν επιδέχονται άλλη μεταχείριση εκτός απ’ αυτήν που προβάλλεται από το δημοσιογράφο και τους συνομιλητές του, με ύφος αλάθητου και πεπειραμένου δικαστή.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο δικαστικός λειτουργός επηρεάζεται εμφανώς από τα Μ.Μ.Ε. Δεν αποκλείω όμως τον έμμεσο, τον υποσυνείδητο επηρεασμό. Κάποτε σε συμπληρωματικές σπουδές ασχολήθηκα με την ψυχολογία. Τώρα χωρίς προσφυγή στα διδάγματα της επιστημονικής ψυχολογίας, θα περιοριστώ στην ανάλυση μερικών όρων.
Ο ψυχικός κόσμος του ανθρώπου είναι διπολικός. Στο συνειδητό πόλο αντιστοιχεί ο πόλος του ασυνειδήτου.
Λόγω του πεπερασμένου της ανθρώπινης φύσης, ο χώρος του συνειδητού, που βιώνει κάθε φορά ένα κύριο θέμα, είναι ένα μικρό και ασήμαντο τμήμα του ψυχικού κόσμου, παρ’ ότι καταγράφονται σ’ αυτόν το χώρο, δηλαδή στο συνειδητό, οι αισθήσεις, οι σκέψεις, οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες.
Πέρα από το χώρο του συνειδητού υπάρχει μία δευτερεύουσα περιοχή συνειδητότητας, ασθενέστερη, δηλαδή το υποσυνείδητο και πέρα απ’ αυτήν είναι η περιοχή του ασυνείδητου, πολύ εκτεταμένη, αλλά πλήρης ασαφείας και ελλείψεως συνειδητότητας. Οι ειδικοί τη διακρίνουν σε προσωπικό ασυνείδητο, το οποίο αποτελείται από βιωματικά περιεχόμενα και γεγονότα, τα οποία έζησε κάποτε ή ζει το πρόσωπο και σε συλλογικό ασυνείδητο, που αποτελείται από αρχέγονες εμπειρίες του ανθρώπινου γένους, συμπυκνωμένες σε αρχέγονες εικόνες, που δεν συνειδητοποιούνται παρά μόνο με συμβολικό τρόπο.
Το κατώφλι της συνείδησης είναι ένα όριο για την μετάβαση ενός ψυχικού γεγονότος από την υποσυνείδητη στη συνειδητή κατάσταση.
Υποσυνείδητη θεωρείται η περιοχή του ασυνείδητου, που είναι κοντά στη συνείδηση και αποτελείται από ψυχικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να διέρχονται εύκολα το κατώφλι της συνείδησης και να γίνονται συνειδητά.
Το κυρίως ασυνείδητο αποτελείται από γεγονότα, τα οποία δύσκολα και με πολλή προσπάθεια μπορούν να γίνονται συνειδητά, όπως με αυτομνησία, αυτοεπισκόπηση ή υπό την επίδραση ψυχοφαρμάκων, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται στα όνειρα.
Κατά τις απόψεις των βαθοψυχολογικών σχολών, η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι το αποτέλεσμα ενός αξιολογικού προσανατολισμού, αλλά το αποτέλεσμα των δυναμικών παρεμβάσεων του ασυνειδήτου, με ό,τι έχει καταγραφεί σ’αυτό.
Επομένως, υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσεως των ανθρώπων, άρα και των δικαστικών λειτουργών, βάσει καταστάσεων, που έχουν καταχωριστεί στο ασυνείδητό τους με φυσικό ή με τεχνητό τρόπο.
Η καταγραφή των καταστάσεων αυτών δεν γίνεται συνειδητά. Οι καταστάσεις συσσωρεύονται στο χώρο του ασυνειδήτου μέχρι να δοθεί σχετική αφορμή για να αναδυθούν στο χώρο του υποσυνειδήτου ή και του συνειδητού και να επηρεάσουν την κρίση σε δεδομένη περίσταση.
Ο βομβαρδισμός της προσωπικότητας με μηνύματα πάσης φύσεως είναι το φαινόμενο της εποχής μας. Η κατάλληλη προβολή απόψεων κυρίως από τα Μ.Μ.Ε., σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να διαμορφώσει σε κάθε άνθρωπο, άρα και στο δικαστικό λειτουργό, μία γνώμη, που θα εκφρασθεί κάποτε σε επηρεασμένη δικαστική κρίση, χωρίς αυτός να αντιλαμβάνεται ότι η κρίση αυτή δεν είναι ένα καθαρό αποτέλεσμα δικανικού συλλογισμού, αλλά αποτέλεσμα του συλλογισμού αυτού, θεωρουμένου, όμως, από άλλη οπτική γωνία.
Ίσως στο σχηματισμό της κρίσης για την επιμέτρηση της ποινής να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως η έλλειψη εμπειρίας ή ισχυρού χαρακτήρα, αλλά σημαντικό μερίδιο έχει και ο υποσυνείδητος επηρεασμός.

 
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
 
Από την πείρα μου θα πω ότι με κάθε απόφαση για την ενοχή και τους λόγους μειώσεως της ποινής, ήδη ο δικαστής (ίσως και ο εισαγγελέας) έχει μία πρώτη ιδέα για το ύψος της ποινής. Η τελική του κρίση όμως διαμορφώνεται, πολλές φορές, κάτω από την επίδραση παραγόντων που είχαν σχέση με τον εσωτερικό του κόσμο.
1. Πρώτος παράγων είναι η ιδιοσυγκρασία του δικαστή και το φύλο του.
Γιατί άραγε οι γυναίκες είναι πιο αυστηρές; Ας το διευκρινίσουν οι ίδιες.
 2. Η απειρία του δικαστή.
Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί προς τα συμβαίνοντα. Αν δεν έχει από τη Σχολή Δικαστών τις πρώτες οδηγίες ή εμπειρίες από εικονικές δίκες, στα πρώτα του βήματα ή θα αυτοσχεδιάσει ή θα ακολουθήσει τα άλλα δύο μέλη της τριμελούς σύνθεσης ή την πρόταση του εισαγγελέα.
3. Η ιδεολογία του δικαστή.
 Αν και ο δικαστικός λειτουργός πρέπει να κρίνει όντας αποδεσμευμένος από κάθε ιδεολογία, εν τούτοις πολλές φορές, βοηθώντας και του υποσυνειδήτου, θα επηρεαστεί από κάποια ιδεολογία. Παραδείγματα:
α) Ο θρησκευόμενος δικαστής ίσως κρίνει αυστηρότερα τις παρανομίες που είναι και ηθικά παραπτώματα (όπως ασέλγειες, βλασφημία των θείων), ενώ ο θρησκευτικά αδιάφορος (πολύ ή λίγο) μπορεί να είναι και επιεικέστερος σ’ αυτά.
β) Η πολιτική ιδεολογία. Παρά την έκπτωσή της από τα ενδιαφέροντα του δικαστή, υπήρξαν , υπάρχουν και θα υπάρξουν περιπτώσεις, που η πολιτική ιδεολογία, ιδίως επί καθεστωτικών απόψεων, θα ασκήσει την επιρροή της.
Στο παρελθόν η ιδεολογία αυτή είχε παίξει μεγάλο ρόλο. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα της δεκαετίας του 1960. Παρακολουθούσα, ως νέος δικηγόρος τότε, μία δίκη για παράνομο έρανο υπέρ του τότε κόμματος της ΕΔΑ το οποίο είχε ισχυρό ρεύμα και μεγάλη δράση. Η δίωξη βέβαια ήταν επιλεκτική. Στο Μονομελές Πλημ/κείο ήταν δικαστής βαμμένος αντικομμουνιστής (και ίσως είχε τους λόγους του). Ο εισαγγελικός πάρεδρος (όπως έδειξε και η μετέπειτα πορεία του) φανατικός «εθνικόφρων». Ενώ μία άλλη σύνθεση θα κατέληγε σε μία ποινή φυλακίσεως ημερών ή μηνός ή 40 ημερών για να είναι εφέσιμη, ο πάρεδρος πρότεινε φυλάκιση 4 μηνών και ο πρωτοδίκης τους έκανε 7. Επί δικτατορίας τα πράγματα ήταν χειρότερα, ενώ στη μεταπολίτευση καταλάγιασαν.
Σήμερα με την οικονομική κρίση, είναι άγνωστο σε μένα το κατά πόσον επιδρά ή θα επιδράσει, όταν κρίνονται αδικήματα που την προκάλεσαν ή την επιδείνωσαν. Η αβεβαιότητα για το μέλλον σε πολλούς τομείς ίσως αποβεί καταλύτης. Ήδη προ ημερών ακούστηκαν ποινές μεγάλες που επιβλήθηκαν σε πανεπιστημιακούς για οικονομικά εγκλήματα.
4. Οι προσωπικές αδυναμίες του δικαστή.
Αναφέρομαι σε ιδιαιτερότητες που προϋπήρχαν ή αποκτήθηκαν μεταγενέστερα. Αναφέρομαι σε πάθη όπως της χαρτοπαιξίας, της ομοφυλοφιλίας, της σεξομανίας, της ρατσιστικής νοοτροπίας (φανερής ή υποκρυπτόμενης) και μερικά άλλα πάθη. Είναι αδύνατον, κατά τη γνώμη μου, να μην επηρεαστεί ο δικαστής όταν επιμετρά την ποινή για εγκλήματα που συνδέονται με ένα πάθος του.
Διευκρινίσεις θέλω να κάνω για τον ρατσισμό που ανέφερα. Στα 38,5 χρόνια της υπηρεσίας μου δεν τον συνάντησα παρά μία μόνο φορά σε συνάδελφο που στενοχωριότανε που δεν πρόλαβε ο Χίτλερ να εξοντώσει όλους τους Εβραίους, που ηδονιζόταν όταν άκουγε για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία και άλλα τέτοια.
Σήμερα έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Η ανεξέλεγκτη είσοδος αλλοδαπών στη χώρα, η εγκληματικότητα που εμφανίζεται αυξανόμενη, ενόψει της οικονομικής κρίσης, αλλά και η εγκληματική αντιμετώπισή τους από μία ιδεοπολιτική ομάδα (ο νοών νοείτω) θα προβληματίσει το δικαστή στην επιμέτρηση της ποινής και δεν ξέρω αν ήδη αυτό συμβαίνει, επειδή απουσιάζω επί 7 πλήρη έτη.
5. Η κόπωση του δικαστή.
 Κόπωση πάσης φύσεως είτε από την κατ’ οίκον υπερβολική εργασία είτε από το βάρος των υποθέσεων της ημέρας. Αλλιώς αρχίζει ο δικαστής και αλλιώς τελειώνει. Έχει παρατηρηθεί ότι στις πρώτες υποθέσεις του εκθέματος επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές, οι οποίες μετριάζονται με την πάροδο του χρόνου έστω και αν πρόκειται για τα ίδια εγκλήματα.
Είχα ακούσει την ιστορία ενός παλαιού δικαστή που παρουσίαζε αυτή τη βαθμιαίως μειούμενη αυστηρότητα. Σε ένα τριμελές ο αυστηρός προεδρεύων ήταν καταδικαστικός σε όλες τις υποθέσεις, ενώ ένας σύνεδρος ήταν και απαλλακτικός. Σε κάποια στιγμή που ο σύνεδρος ήταν καταδικαστικός λόγω σοβαρότητας του εγκλήματος, ο προεδρεύων και ο άλλος σύνεδρος ήταν αθωωτικοί. Στη διακοπή ο απαλλακτικός σύνεδρος πείραξε τον άλλο και αυτός απάντησε «Τι να σου κάνω που ο πρόεδρος είχε γεμίσει το σακκουλάκι με τις καταδίκες». Δηλαδή κουράστηκε να καταδικάζει και ήταν αθωωτικός στις υπόλοιπες υποθέσεις.
Θα υποθέσω ότι αυτό δε συμβαίνει σήμερα, αν και δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς.
Σας κούρασα όμως και εγώ με τις απόψεις μου, γιατί μόνο απόψεις εμπειρίας σας παρουσίασα και όχι αναλύσεις των ποινικών κωδίκων, τις οποίες άλλωστε έχω ξεχάσει. Η συνταξιοδότηση δίνει χρόνο για περισυλλογή, αυτοκριτική, μελέτη των προβλημάτων χωρίς άγχος και ευθύνη. Μόνο που σπάνια δίνεται η ευκαιρία στους υπηρετούντες να ακούσουν τι σκέπτεται για τη δικαιοσύνη ένας απόμαχος.
Ελπίζω η νεότερη γενιά των δικαστικών λειτουργών να αντιμετωπίσει και το ειδικότερο θέμα επιμέτρησης της ποινής πιο υπεύθυνα από εμάς τους παλαιότερους και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά.
 Η βοήθεια που θα μπορούσε να τους δοθεί είναι:
 α) Ενημέρωση κατά τη φοίτηση στη Σχολή Δικαστών, παραδείγματα και δημιουργία εικονικών δικών.
 β) Συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση με συνέδρια, ημερίδες ή και απλές έγγραφες οδηγίες.
 γ) Η επιθεώρηση να επεκτείνεται και στον έλεγχο της επιμέτρησης της ποινής, πάντοτε δειγματοληπτικά.
 δ) Οι δικαστικοί λειτουργοί να αντιδρούν σε κάθε εξωτερική ή εσωτερική επέμβαση και να αδιαφορούν πλήρως για τις εκπομπές των Μ.Μ.Ε. όταν ξεπερνούν τα όρια της ενημέρωσης.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA