ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 21 - Μάρτιος 2012  
Γεράσιμος Παπαναστασάτος

"Το ΚΕΘΕΑ εμφύσησε στην ελληνική κοινωνία μια πραγματική προοπτική ελπίδας"


διαβάστε περισσότερα...
Για μια μεταναστευτική πολιτική με ανθρωπισμό και αποτέλεσμα
 
του Καθηγητή Νέστορα Κουράκη
 
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας, πολλοί είναι αυτοί που "τα ρίχνουν" όλα στους μετανάστες και ζητούν μια σκληρότερη πολιτική απέναντί τους. Όμως αυτή η στάση είναι κοντόφθαλμη, εξωπραγματική και ατελέσφορη. Η προσέγγιση σ΄ ένα τόσο λεπτό και δύσκολο θέμα, όπως το μεταναστευτικό, πρέπει αναμφίβολα να είναι όχι μόνο ψύχραιμη, αλλά και διαποτισμένη από πνεύμα αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας. Οι σκέψεις που ακολουθούν ελπίζουμε ότι διαπνέονται από αυτήν ακριβώς την προσέγγιση, την οποία άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος του σημερινού editorial. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Επιβολή ποινής στους "πελάτες" θυμάτων σωματεμπορίας;

 
Το γαλλικό Κοινοβούλιο εξετάζει αυτή την περίοδο την εισήγηση διακομματικής επιτροπής σχετικά με την ποινικοποίηση της πορνείας, όχι για τον εκδιδόμενο αλλά για τον πελάτη, η οποία αν υιοθετηθεί θα γίνει νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2012.
 
Στη σκιά της πιθανής κατάθεσης παρόμοιου νομοσχεδίου και στην Ελλάδα μελλοντικά τίθεται το εξής ερώτημα:

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την επιβολή ποινής σε όσους είναι «πελάτες» θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση (σωματεμπορία); Αν ναι, ποια ποινή κρίνετε ως την πλέον κατάλληλη για αυτές τις περιπτώσεις;

διαβάστε περισσότερα...

Ιωάννης Μανωλεδάκης
 
Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, ο «δάσκαλος των δασκάλων» για πολλούς νομικούς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1937 και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία εβδομήντα τεσσάρων ετών τον Ιούνιο του 2011 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν λόγω σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων.
 
"Το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών, που κατοχυρώνονται συνταγματικά για όλους τους ανθρώπους, αλλά και το ζήτημα της διατήρησης ή της αλλοίωσης του νομικού μας πολιτισμού δεν τίθενται σε ψηφοφορία, και μάλιστα υπό καθεστώς φοβίας ή άλλων συναισθημάτων."
 
διαβάστε περισσότερα...
Επιμέτρηση της Ποινής στη Δικαστική Πρακτική

 
Η Εταιρία Δικαστικών Μελετών και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΠΕΕ) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε επιστημονική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 και ώρα 10.00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών (Δέγλερη και Λ. Αλεξάνδρας 121) με θέμα: Η Επιμέτρηση της Ποινής στη Δικαστική Πρακτική.
 
 
Συνέδριο "Μνήμη Ιωάννη Μανωλεδάκη"
 
Η Εταιρεία Νομικών Βορείου Ελλάδος, το Τμημα Νομικής στης Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. Α.Π.Θ., ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. διοργανώνουν το συνέδριο  "ΜΝΗΜΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗ" Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ που  θα πραγματοποιηθεί στις 30 & 31 Μαρτίου 2012 στην Αίθουσα Τελετών κτηρίου παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
 
 
Οπτικός πολιτισμός

 
Ο Δρ Ηλίας Κορομηλάς καταπιάνεται με το πρωτότυπο θέμα του Οπτικού Πολιτισμού και υποστηρίζει ότι τα εννοιοκρατικά μοντέλα που βασίστηκαν στη φιλοσοφία της γλώσσας και γεννήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερη δυσλειτουργία στην εκπαίδευση των φοιτούντων.
 
Τίθεται επί τάπητος η απόπειρα διερεύνησης ενός προτεινόμενου αισθησιοκρατικού μοντέλου και η θεμελίωση του, τόσο νευροφυσιολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, προτείνονται δε δύο ενεργά προγράμματα εφαρμογής στη Μέση Εκπαίδευση (ένα στον αγγλοσαξονικό και ένα στον ελληνικό χώρο).

διαβάστε περισσότερα...
Το σύγχρονο σχολείο – «καταλύτης» στη «σχολική» βία;
 
του Φώτη Σπυρόπουλου,
δικηγόρου - οικονομολόγου,
υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης κατά την οποία εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες, ο ρόλος του σχολείου ως γενεσιουργού παράγοντα βίας πρέπει θεσμικά να αναθεωρηθεί.
Ο υπ. Δρ Φώτης Σπυρόπουλος παρουσιάζει τις θεωρητικές απόψεις αναφορικά με τις κοινωνικές συγκρούσεις οι οποίες εκφράζονται στο σύγχρονο σχολείο και επισημαίνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για θεσμικές παρεμβάσεις...
 
διαβάστε περισσότερα...

Διάκριση στον Τομέα της Εργασίας λόγω Ποινικού Μητρώου
 
Στις 21 Οκτωβρίου 2011, διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη, από το ισπανικό Πανεπιστήμιο Universitat Pompeu Fabra (UPF), σεμινάριο με θέμα «Διάκριση στον Τομέα της Εργασίας λόγω Ποινικού Μητρώου» (‘Employment Discrimination based on Criminal Records’).
 
διαβάστε περισσότερα...
 
Παγκύπριο και Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:
"Η ηλεκτρονική εγκληματικότητα:
Η μέθοδος, ο νόμος, η κοινωνία"

 
...διοργανώθηκε από το Κωνστάντειο Κέντρο Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2011 στη Λευκωσία της Κύπρου υπό την αιγίδα του Κυπριακού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και με τη συνεργασία του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου....
 
 
διαβάστε περισσότερα...
 
"Φυλακισμένα μνήματα"
Ιστορία ελευθερίας μέσα στη φυλακή...

 
«Να πας να δεις τα φυλακισμένα μνήματα». Αυτή ήταν η «προσταγή» όλων όσων έχουν επισκεφθεί τη Λευκωσία. Επιτακτικά. Με σοβαρότητα. Χωρίς περιγραφές. Χωρίς λεπτομέρειες.
Κι όμως κανείς δεν είπε ότι το «αξιοθέατο» αυτό, με το οξύμωρο όνομα, το οποίο δημιουργεί από μόνο του απορία, βρίσκεται μέσα στη φυλακή της Λευκωσίας.
 
διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις  πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.
 
Στις ειδήσεις αυτού του τεύχους παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ποινικές υποθέσεις που συγκλόνισαν την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, αλλά και καταδίκες της Ελλάδας για την κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας και τις παραβατικές συμπεριφορές της ελληνικής αστυνομίας.
 
διαβάστε περισσότερα...

Πυροβολώντας τον επίγειο θεό της
 

 
«Kύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού ελέησον τη δούλη σου την ανάξια και αμαρτωλή και ανάπαυσε την ψυχή του πατρός Ανθίμου»
(Κάτια Γιαννακοπούλου απολογούμενη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, 8.11.2001)
 
Τρίτη 22 Ιουλίου 1997.
Μια περίεργη είδηση ταράζει την ελληνική επικαιρότητα. «Μυστηριώδης γυναίκα δολοφωνεί εν ψυχρώ αρχιμανδρίτη έξω από το σπίτι του στην Νέα Σμύρνη» μεταδίδουν ως πρώτο θέμα τα ΜΜΕ, και δύο μέρες αργότερα το μυστήριο αρχίζει να ξετυλίγεται.
 
Τελικά,όμως, τι ώθησε τη Γιαννακοπούλου στο έγκλημα, το πάθος, η εκδίκηση ή η απελπισία;
 
διαβάστε περισσότερα...Ken Lang: Ντετέκτιβ - συγγραφέας
 
     
 
Ο Ken Lang, Ντετέκτιβ του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών του Maryland-Forensic Artist και συγγραφέας βιβλίων “true crime stories” παραχωρεί στο theartofcrime.gr και την υπ. Δρ Βαρβάρα Καραγεώργου μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
 
Ακολούθως, ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης σχολιάζει την παρουσίαση εγκλημάτων στην πολυδιαβασμένη αστυνομική λογοτεχνία...
 
διαβάστε περισσότερα...
Η κεντρική φυλακή της Κύπρου
 
Το theartofcrime.gr παρουσιάζει σε αυτό το τεύχος δεδομένα εγκληματολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος αναφορικά με την Κεντρική Φυλακή της Κύπρου. Η Διοίκηση της Κυπριακής Φυλακής μας άνοιξε με προθυμία τις πόρτες της στις 25/11/2011 και ο επιθεωρητής των φυλακών κ. Ανδρέας Πελαβάς σε μιά αναλυτική συζήτηση απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας.
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA