ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ART & CRIME

Τεύχος 24 - Απρίλιος 2013


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Φιλμ νουάρ: ένας "τίτλος τιμής"
 
της Μαριάννας Λημναίου,
σκηνοθέτιδος
 
Στο σινεμά κάνουμε διάκριση ανάμεσα στις αστυνομικές ταινίες, τις γκανγκστερικές και τα φιλμ νουάρ. Το «φιλμ νουάρ» ακολούθησε τις γκανγκστερικές ταινίες της δεκαετίας του ’20 και του ’30 και θεωρείται περισσότερο από είδος μια τάση, ένα εκλεπτυσμένο και γοητευτικό εγχείρημα, ίσως ακόμη κι ένας «τίτλος τιμής», γι’αυτό πρέπει να είμαστε αυστηροί όταν καλούμαστε να τον αποδώσουμε.

Το κλασικό φιλμ νουάρ αποτελεί «μονοπώλιο» του αμερικάνικου κινηματογράφου, καθιερώθηκε όμως διεθνώς ο γαλλικός αυτός όρος, διότι επινοήθηκε από τον Γάλλο κριτικό Νίνο Φρανκ το ’46, για να χαρακτηρίσει αμερικάνικες παραγωγές της διάρκειας του πολέμου, στις οποίες διαπίστωσε ενιαίο ύφος με ιστορίες δημοσιευμένες σε pulp περιοδικά της δεκαετίας του ’30, όπως η «Μαύρη Μάσκα», ιστορίες που αναδημοσιεύθηκαν στη Γαλλία τη δεκαετία του ’40 στη «Μαύρη Σειρά» («Série Noire»). Συγκεκριμένα, στο άρθρο του αναφέρθηκε σε τέσσερα κλασικά νουάρ: «Το Γεράκι της Μάλτας» (The Maltese Falcon, 1941), «Κολασμένη Αγάπη»  (Double Indemnity, 1944), «Ραντεβού με τον Θάνατο» (Murder, My Sweet, 1944) και «Λώρα» (Laura, 1944). Καθιερωμένος στην ευρωπαϊκή κριτική, ο όρος «φιλμ νουάρ» ακούγεται στις Η.Π.Α. το ’55, όταν κυκλοφορεί το βιβλίο «Πανόραμα του αμερικάνικου φιλμ νουάρ» των Γάλλων Ρεμόν Μπορντ και Ετιέν Σομετόν.


Υπάρχουν μια σειρά χαρακτηριστικών που συνιστούν το στυλ νουάρ και ξεχωρίζουν ένα τέτοιο φιλμ, κάποια όμως, όπως η αφήγηση off, δηλαδή το voice-over του ήρωα, που εμπλέκει τον θεατή στην ηθική του κατάσταση, όπως και οι συχνές αναδρομές στο παρελθόν, είναι τεχνικές που χρησιμοποιούνται και σε άλλα είδη ταινιών, ενώ μπορεί και να λείπουν από κλασικά, όπως ο Μεγάλος Ύπνος.

Υπάρχουν, εντούτοις, κάποια καθοριστικά στοιχεία που, όταν συντρέχουν σωρευτικά, έχουμε αναμφισβήτητα ένα φιλμ νουάρ. Κατ’ αρχάς, η οπτική φόρμα, επηρεασμένη από τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό, ως προς τον σημειακό φωτισμό και τις έντονες φωτοσκιάσεις, γνωστές και ως «κιαροσκούρο». Μεγάλες σκιές στον τοίχο, κλειστά κάδρα και κλειστοί χώροι, καθώς και παιχνιδίσματα του φωτός με νερά του δρόμου και καθρέφτες είναι συχνά μοτίβα. Τα στοιχεία της φύσης, κυρίως η βροχή, αλλά και η ομίχλη, αποτελούν επίσης μοτίβα, επηρεάζοντας καμιά φορά και την εξέλιξη της ιστορίας. Δεύτερον, η θεματολογία. Η δράση λαμβάνει χώρα στο παρόν, στο σκληρό περιβάλλον του υποκόσμου των πόλεων, αντικατοπτρίζοντας το κοινωνικοοικονομικό συγκείμενο της εποχής. Αυτό που ξεχωρίζει αυτές τις ταινίες από τους προδρόμους τους είναι ότι αίρεται ο μανιχαϊσμός που επικρατούσε στο αστυνομικό, η ηθικολογία και ο συναισθηματισμός. Στην παρανομία μπορούν να εμπλακούν πλέον όλοι, αφού το καλό και το κακό συνυπάρχουν μέσα στους ήρωες. Η ψυχοσύνθεση του κεντρικού ήρωα έχει καταβολές από τη φιλοσοφία του υπαρξισμού, καθώς και από τη μελαγχολία και τον φαταλισμό των ηρώων του Γαλλικού Ποιητικού Ρεαλισμού. Ο ήρωας έχει βεβαρημένο παρελθόν, διακατέχεται από υπαρξιακή αγωνία και προσδοκά το μοιραίο. Μάλιστα, με το ντεκουπάζ/πλανοθεσία υπογραμμίζεται το αναπόδραστο, ότι το παρελθόν θα οδηγήσει αιτιοκρατικά στο τέλος. Συνήθως ο ήρωας είναι ντετέκτιβ που πίνει και καπνίζει, άλλοτε ψυχρός και κυνικός, άλλοτε ρομαντικός, όπως ο Μπόγκαρτ στον Μεγάλο Ύπνο. Ο Χάμφρι Μπόγκαρτ είναι ο μεγάλος σταρ αυτών των ταινιών. Ήρωας εναλλακτικά μπορεί να είναι κάποιος παράνομος ή κατατρεγμένος από την αστυνομία ή την κοινωνία (αποτυχημένος σεναριογράφος, δικηγόρος, ναυτικός), ενώ πάντοτε υπάρχει ένα έγκλημα, που είτε έχει λάβει χώρα στο παρελθόν είτε επίκειται και συνιστά προϊόν πάθους ή ασίγαστης επιθυμίας για χρήμα και δόξα. Δραματουργικό όχημα ενίοτε αποτέλεσαν ένα κυνηγημένο ζευγάρι εραστών ή η οργάνωση μιας ληστείας. Τέλος, θεμέλιος λίθος είναι η femme fatale, μια καταστροφική γυναίκα με μυστικά και ευτελείς στόχους, που επηρεάζει καταλυτικά την ιστορία και συνήθως ο κεντρικός ήρωας την ερωτεύεται, πολλές φορές όμως όχι μόνον αυτός (βλ. Λώρα, Αμάρτημα του Παρελθόντος). Ας θυμηθούμε λοιπόν την οπορτουνίστρια Λώρα του Πρέμινγκερ, την Τζέιν Γκριρ στο Αμάρτημα του Παρελθόντος και την Ρίτα Χέιγουορθ στην Κυρία της Σαγκάης, για την οποία λέει στην ταινία ο συμπρωταγωνιστής της, σκηνοθέτης και πρώην σύζυγός της, Όρσον Γουέλς: «Ίσως ζήσω τόσο ώστε να την ξεχάσω, ίσως πεθάνω προσπαθώντας». Το ’64 στα Cahiers du Cinéma, ο Γκοντάρ κατέταξε την εν λόγω ταινία ανάμεσα στις δέκα αγαπημένες του του αμερικάνικου ομιλούντος κινηματογράφου. Πρόκειται για ένα πολύ εκκεντρικό ως προς τη φόρμα του φιλμ. Κάθως οι διάλογοι σε αυτές τις ταινίες είναι πολύ γοητευτικοί, ας θυμηθούμε και τα λόγια του Μπόγκι (Μπόγκαρτ) στο εξαιρετικό In A Lonely Place: «Γεννήθηκα όταν τη συνάντησα, πέθανα όταν με άφησε, έζησα λίγες μέρες όσο ήμασταν μαζί».

Τα φιλμ νουάρ βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο «σκληρό» αστυνομικό αφήγημα. Οι Ντάσιελ Χάμμετ, Ρέιμοντ Τσάντλερ και Τζέιμς Κέιν είναι οι πιο γνωστοί συγγραφείς, των οποίων τα έργα έγιναν φιλμ νουάρ. Υπάρχει γενική παραδοχή ως προς το Γεράκι της Μάλτας του Τζον Χιούστον, ως αρχή του φιλμ νουάρ, το 1941. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χάμμετ και καθιέρωσε τις συμβάσεις του είδους, για το οποίο «χρυσή εποχή» θεωρείται το ’44-’50 και οριοθετείται από τις δύο ταινίες του Μπίλι Γουάιλντερ «Κολασμένη Αγάπη» και «Η Λεωφόρος της Δύσης».

Σχετικά με τον Τσάντλερ, οι διασκευές των μυθιστορημάτων του ξεκινούν το ’44 με το Ραντεβού με τον Θάνατο (Murder, My Sweet) του Έντουαρντ Ντμίτρικ, βασισμένο στη νουβέλα “Farewell, My Lovely”, για να συνεχιστούν με τον «Μεγάλο Ύπνο» του Χάουαρντ Χωκς (που μας χάρισε μια αριστουργηματική femme fatale άμα τη εμφανίσει της, την Λωρίν Μπακόλ) και την «Κυρά της Λίμνης» του Ρόμπερτ Μοντγκόμερυ, όχι τόσο μια καλή ταινία όσο περισσότερο ένα πείραμα, καθώς είναι γυρισμένη ολόκληρη ως υποκειμενικό πλάνο του Φίλιπ Μάρλοου. Ο «Μεγάλος Αποχαιρετισμός» θα γίνει νεο-νουάρ το ’73 από τον Ρόμπερτ Όλτμαν και θα ακολουθήσουν και διάφορα ριμέικ από εκείνες τις ταινίες.

Τα τρία κλασικά φιλμ νουάρ από μυθιστορήματα του Τζέιμς Κέιν είναι η «Κολασμένη Αγάπη» του Μπίλι Γουάιλντερ, η «Θύελλα σε Μητρική Καρδιά» του Μάικλ Κέρτις και «Ο Ταχυδρόμος Χτυπάει Πάντα δυο Φορές» του Τέι Γκάρνετ, που έγινε ριμέικ δεκαετίες αργότερα από τον Μπομπ Ράφελσον (1981), αλλά επηρέασε και πολλές άλλες ταινίες στην πλοκή τους.

Ο Όρσον Γουέλς οριοθετεί το τέλος του κλασικού νουάρ το ’58, με τον «Άρχοντα του Κακού», όπου υποδύεται ένα διεφθαρμένο αστυνομικό, απέναντι στον πολύ ενδιαφέροντα ρόλο του Τσάρλτον Ίστον.

Τη δεκαετία του ’70 συντελείται μια «αναγέννηση», οπότε και θα χρησιμοποιηθεί ο όρος «νεο-νουάρ», αφού η εποχή και η ατμόσφαιρα των φιλμ νουάρ έχουν παρέλθει και το αυθεντικό είναι αδύνατο να αναβιώσει. Από αυτά, σημαντικά είναι το «Chinatown» (1974) του Ρομάν Πολάνσκι και η «Έξαψη» (1981) του Λώρενς Κάσνταν, ενώ από το ’88 αρχίζουν να γυρίζονται και τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Ελλρόυ, με καλύτερη ταινία το «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» (1997) του Κέρτις Χάνσον.

Στην άνθιση των αστυνομικών γαλλικών ταινιών κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70 συναντάμε κάποιες φόρμες από το κλασικό αμερικάνικο φιλμ νουάρ, τόσο σε οπτική όσο και σε θεματική, καθώς και αρκετές αναφορές, όχι μόνο εκεί όμως, αλλά και σε πληθώρα άλλων ταινιών, εκείνης της εποχής και μεταγενέστερα, αστυνομικών και μη. Τα φιλμ όμως αυτά είναι αστυνομικά, κατασκοπευτικά, μυστηρίου ή θρίλερ και πολλές φορές κατά βάση ψυχολογικά δράματα και δεν πρέπει να συγχέονται με το φιλμ νουάρ. Η ίδια παρεξήγηση υπάρχει και γύρω από πολλές ταινίες του Χίτσκοκ.
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Το Γεράκι της Μάλτας (The Maltese Falcon, 1941) – Τζον Χιούστον
Κολασμένη Αγάπη (Double Indemnity, 1944) – Μπίλι Γουάιλντερ
Ραντεβού με τον Θάνατο (Murder, My Sweet, 1944) – Έντουαρντ Ντμίτρικ
Λώρα (Laura, 1944) – Όττο Πρέμινγκερ
Θύελλα σε Μητρική Καρδιά (Mildred Pierce, 1945) – Μάικλ Κέρτις
Detour (1945) – Έντγκαρ Ούλμερ
Πάθος και Αίμα (Ο Μεγάλος Ύπνος, The Big Sleep, 1946) - Χάουαρντ Χωκς
Οι Δολοφόνοι (The Killers, 1946) – Ρόμπερτ Σιόντμακ
Γκίλντα (Gilda, 1946) – Τσαρλς Βίντορ
Ο Ταχυδρόμος Χτυπάει Πάντα δυο Φορές (The Postman Always Rings Twice, 1946) – Τέι Γκάρνετ
Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947) – Ζακ Τουρνέρ
Η Κυρά της Λίμνης (Lady in the Lake, 1947) – Ρόμπερτ Μοντγκόμερυ
Στη Βοή της Καταιγίδας (Key Largo, 1948) – Τζον Χιούστον
Ο Νόμος της Μοίρας (They Live by Night, 1948) – Νίκολας Ρέι
Η Κυρία της Σαγκάης (The Lady from Shanghai, 1948) – Όρσον Γουέλς
Ο Τρίτος Άνθρωπος (The Third Man, 1949) – Κάρολ Ριντ
Ο Πόλεμος του Εγκλήματος (Gun Crazy, 1950) – Τζόζεφ Λιούις
Διψασμένος για Ηδονή (In A Lonely Place, 1950) – Νίκολας Ρέι
Η Λεωφόρος της Δύσης (Sunset Boulevard, 1950) – Μπίλι Γουάιλντερ
Το Μεγάλο Χτύπημα (The Big Heat, 1953) – Φριτς Λανγκ
Δώσ’ μου τα Χείλη σου (Angel Face, 1953) – Όττο Πρέμινγκερ
Ριφιφί (Du Rififi chez les Hommes, 1955) – Ζυλ Ντασέν
Φίλησέ με Μέχρι Θανάτου (Kiss me Deadly, 1955) – Ρόμπερτ Όλντριτς
Ο Άρχων του Κακού (Touch of Evil, 1958) – Όρσον Γουέλς

ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
1. Στάθης Βαλούκος, Ιστορία του Κινηματογράφου, εκδ.Αιγόκερως, 2003.
2. Andrew Spicer, Historical Dictionary of Film noir, Scarecrow Press, 2010.
3. Kristin Thomson & David Bordwell, Film History: An Introduction, McGraw-Hill .Inc, 1994.

 

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA