ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
EDITORIAL

Τεύχος 21 - Μάρτιος 2012


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Για μια μεταναστευτική πολιτική με ανθρωπισμό και αποτέλεσμα
 
του Καθηγητή Νέστορα Κουράκη

 
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας, πολλοί είναι αυτοί που "τα ρίχνουν" όλα στους μετανάστες και ζητούν μια σκληρότερη πολιτική απέναντί τους. Όμως αυτή η στάση είναι κοντόφθαλμη, εξωπραγματική και ατελέσφορη. Η προσέγγιση σ΄ ένα τόσο λεπτό και δύσκολο θέμα, όπως το μεταναστευτικό, πρέπει αναμφίβολα να είναι όχι μόνο ψύχραιμη, αλλά και διαποτισμένη από πνεύμα αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας. Οι σκέψεις που ακολουθούν ελπίζουμε ότι διαπνέονται από αυτήν ακριβώς  την προσέγγιση, την οποία άλλωστε υποδηλώνει και ο τίτλος του σημερινού editorial.    
 
Ασφαλώς η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος κατά τα τελευταία 20 χρόνια, οπότε αυτό άρχισε να ανακύπτει με έντονο τρόπο στη χώρα μας, δεν υπήρξε ούτε ορθολογικά οργανωμένη, ούτε συνακόλουθα, αποτελεσματική. Κυρίως είχε τον χαρακτήρα προσωρινότητας και προχειρότητας μέσα από νόμους – σκούπα που απλώς επιχειρούσαν κάθε φορά να πραγματώσουν δύο παράλληλους στόχους: Αφενός να επικυρώσουν τετελεσμένες καταστάσεις για ήδη διαβιούντες στην Ελλάδα μετανάστες (υποχρεώνοντάς τους ταυτόχρονα να καταβάλουν σημαντικά ποσά προς το δημόσιο ταμείο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την όποια "νομιμοποίηση" της εδώ διαμονής και εργασίας τους). Και αφετέρου επιχειρούσαν να θεσπίσουν μέτρα αστυνομικο-ποινικού χαρακτήρα, ιδίως για επίδοξους μετανάστες που θα επεδίωκαν την είσοδό τους στη χώρα. Αντίθετα, καμία σημαντική προσπάθεια δεν έγινε για να μελετηθεί με επιστημονικό τρόπο το πόσους  μετανάστες ενδείκνυται να απορροφήσει η Ελλάδα, δηλ., με απλή διατύπωση, το πόσους μετανάστες «αντέχει» η χώρα, ώστε να μην προκύψει δυσλειτουργία σε βασικούς τομείς του κράτους, όπως η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και, γενικότερα, η δημόσια διοίκηση. Επίσης, δεν μελετήθηκε τι είδους μετανάστες χρειαζόμαστε και πώς αυτοί μπορούν να απορροφηθούν πράγματι σε επαγγελματικούς κλάδους ως προς τους οποίους υπάρχουν ελλείψεις, αλλά με παράλληλη εισδοχή και ένταξη των μεταναστών αυτών στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, ώστε να αποκτήσουν συνείδηση ότι ανήκουν στη χώρα στην οποία διαβιώνουν και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες της. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν χρονικά τις αρχές του 2010, μόλις 130 αλλοδαποί έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα ως επί μακρόν διαμένοντες (δηλ. επί 5ετία), ενώ άλλοι 550.000 έχουν απλώς διετή άδεια παραμονής, την οποία επομένως είναι υποχρεωμένοι να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς τους αλλοδαπούς υπάρχουν αναμφίβολα πολλοί που βρίσκονται επί χρόνια στην Ελλάδα ή που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτήν. Και είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να προχωρήσουμε στην άμεση νομιμοποίηση της παραμονής και εργασίας τους ή ακόμη και στην απόδοση σ΄ αυτούς Ελληνικής ιθαγένειας –όπως επιχειρεί να πράξει ο σχετικά πρόσφατος ν. 3838/2010–, αρκεί βέβαια η νομιμοποίηση ή και "ελληνοποίηση" αυτή να συνδυασθούν με τις κατά περίπτωση ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας για ένταξη στους κόλπους της αυτών των ανθρώπων.
 
Όμως, και σε γενικότερο επίπεδο πιστεύω ότι μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική πρέπει να έχει ως κύρια βάση της τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας να απορροφήσει τους μετανάστες που διεκδικούν είσοδο σ΄ αυτήν. Είναι δε αυτονόητο, ότι όσο περισσότεροι μετανάστες συνωστίζονται σε μια χώρα, τόσο λιγότερες δυνατότητες έχουν αυτοί να εξασφαλίσουν, ιδίως μέσα στη σημερινή κρίση, μιαν επιτυχημένη κοινωνική ένταξη και μιαν, αντίστοιχα, αξιοπρεπή διαβίωση, δηλ. να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή εργασία, στέγη, τροφή, παιδεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική προστασία και ασφάλεια από κινδύνους.
 
Αλλωστε, και οι ίδιες οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα για όσο διάστημα είναι αυτοί αναγκασμένοι να διαμείνουν εδώ, εγγίζουν τα όρια της αθλιότητας, σύμφωνα και με εμπεριστατωμένη έκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας» για την Ελλάδα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η παγίδα “Δουβλίνο ΙΙ”. Mεταφορές αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα» (Μάρτιος 2010 – υπάρχει ολόκληρη στο Διαδίκτυο, http://www.amnesty.org.gr/wp-content/uploads/2010/05/DublinIItrap-1.doc˙πρβλ. και σχτ. σημειώματα της Ιωάννας Σωτήρχου στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» της 2.1.2010, σελ. 17, καθώς και του Διονύση Γουσέτη στην «Καθημερινή» της 21.4.2010, σελ. 13 ). Εφόσον, δηλ., συλληφθούν, κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες και στη συνέχεια, επειδή η απέλασή τους είναι κατά κανόνα ανέφικτη, αφήνονται ελεύθεροι με υπηρεσιακό σημείωμα και, για να επιβιώσουν, είτε γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης με όρους δουλοπαροικίας και παραοικονομίας, είτε εξωθούνται στο περιθώριο, την ανομία και την εγκληματικότητα (για το θέμα αυτό βλ. ιδίως τη σχτ. εργασία που δημοσίευσα στα «Ποινικά Χρονικά» ΝΓ’ 2003, σελ. 577 – 583, καθώς και τη μελέτη του δικαστικού Φίλιππου Μανώλαρου με θέμα «Οι μετανάστες μέσα από τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων» στον «Ποινικό Λόγο» 2007, σελ. 1767 - 1773). Όμως, αυτές οι καταστάσεις εξαθλίωσης, πέραν του ότι είναι απαράδεκτες για μια σύγχρονη «πολιτισμένη» χώρα, όπως θέλει να είναι η Ελλάδα, εμπεριέχουν και ένα σοβαρό κίνδυνο για την ίδια την υπόστασή της, αφού μπορούν να οδηγήσουν σε οξύτατες κοινωνικές αντιπαραθέσεις και, εν τέλει, σε διάλυση του κοινωνικού ιστού.
 
Από την άποψη αυτή θα πρέπει να εξετασθεί επιτέλους με τη δέουσα σοβαρότητα η συμμετοχή της χώρας μας στη Συνθήκη Δουβλίνο II (Κοινοτικός Κανονισμός 343/2003). Σύμφωνα με τη Συνθήκη αυτή η Ελλάδα, όντας λόγω της γεωγραφικής της θέσης το πρώτο κράτος υποδοχής στο οποίο θα βρεθεί συχνά ένας μετανάστης και θα ζητήσει άσυλο όταν προέρχεται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, είναι «αποκλειστικά αρμόδια για την εξέταση και διεκπεραίωση ενός αιτήματος ασύλου». Επομένως, η χώρα μας έχει δεσμευθεί και είναι υποχρεωμένη απέναντι στους εδώ αφικνούμενους μετανάστες να τους παρέχει αξιοπρεπή διαμονή, περίθαλψη και ασφάλεια μέχρις ότου κριθεί η αίτησή τους, δηλ. κατ΄ ουσίαν για μερικούς τουλάχιστον μήνες, χωρίς αυτός ο μετανάστης να μπορεί τότε ή αργότερα να μεταβεί στη χώρα του τελικού του προορισμού, π.χ. στην Ιταλία. Είναι σαφές ότι αυτή η ρύθμιση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, την οποία η χώρα μας αποδέχθηκε χωρίς πολλή μελέτη και περίσκεψη, καταντά να συνεπάγεται λίαν οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει τα αναγκαία οικονομικά μέσα και τη διοικητική οργάνωση να "υποδεχθεί" τέτοιες στρατιές μεταναστών, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι κυριολεκτικά παγιδεύονται σε μια χώρα όπου δεν θα ήθελαν και οι ίδιοι να μείνουν (κατά εκτιμήσεις, μόνον ένα 10% των αλλοδαπών επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα – βλ. σχτ. αρθρογραφία της Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα για τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» της 17.4.2010, σελ. 41).
 
Ενόψει των ανωτέρω θεωρώ εύστοχες τις επισημάνσεις του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Καθηγητή κ. Ανδρέα Τάκη στην προαναφερθείσα "Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία" της 2.1.2010, σελ. 31, ότι "είναι ανάγκη να πιέσουμε στη σταδιακή τροποποίηση των δεσμεύσεων της Συνθήκης Δουβλίνο II οι οποίες είναι ετεροβαρείς και είναι ένα άχθος στο οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει η κοινοτική αλληλεγγύη. Οι εταίροι μας δεν είναι αφελείς και γνωρίζουν ότι πρέπει να επαναδιευθετηθεί το θέμα του Δουβλίνου και η Ελλάδα έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή αυτής της ετεροβαρούς σχέσης που αναλάβαμε σε χρόνο ανύποπτο". Ειδικότερα, η χώρα μας, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», θα μπορούσε να εισηγηθεί τη θέσπιση ρύθμισης κατά την οποία ο μετανάστης που ισχυρίζεται ότι είναι πρόσφυγας, εφόσον εισέλθει στην Ευρώπη, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ο ίδιος πού θα εξετασθεί το αίτημά του για παροχή ασύλου, με μόνη δυνατότητα περιορισμού της επιλογής του τον πραγματικό κορεσμό της χώρας – μέλους, σε σημείο κινδύνου καταστρατήγησης των υπέρ του τεθεισών εγγυήσεων (βλ. την προαναφερθείσα αρθρογραφία της Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα στη «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» της 17.4.2010, σελ. 41)
 
Συμπερασματικά, αυτό που θα άξιζε να προγραμματίσουμε, έστω και τώρα, είναι να χαραχθεί επιτέλους και για τη χώρα μια ανθρωπιστική και συνάμα αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική δηλ. που θα επιτύχει τη δύσκολη, πράγματι, εναρμόνιση δύο εν δυνάμει αντίθετων στόχων: Από τη μια πλευρά να αντιμετωπισθούν, με σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα προβλήματα κάποιων αλλοδαπών συνανθρώπων μας που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους διωκόμενοι ή και αυτοβούλως, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Και από την άλλη πλευρά, να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (1), το πρόβλημα της ίδιας της χώρας μας, που πρέπει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις σημερινές αντίξοες συνθήκες χωρίς να επιβαρύνεται με πρόσθετες κρατικές δαπάνες, πρόσθετες διοικητικές δυσλειτουργίες και πρόσθετες κοινωνικές εντάσεις από ανθρώπους τους οποίους εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να βοηθήσει.
 
 
(1) Πρβλ. το αφιέρωμα του περ. «Τime» της 1.3.2010, σελ. 14 – 21 για το ζήτημα της μετανάστευσης στη νότια Ευρώπη, δηλ. Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, καθώς και την ανάλυση των Alain Morice και Claire Rodier που δημοσιεύθηκε στην «Monde Diplomatique» και επαναδημοσιεύθηκε μεταφρασμένο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 25.7.2010, σελ. 31 – 34.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»



Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA