ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 25 - Νοέμβριος 2013  
Αν. Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος
"Η εγκληματολογία, ως κοινωνική επιστήμη, είναι κατεξοχήν μια επιστήμη της κρίσης"

διαβάστε περισσότερα...
Στα αυτιά μας έφτασαν πολλά…

Ότι το “the art of crime” έκλεισε, ότι δεν ασχολούμαστε πια, ότι δεν υπάρχει πλέον μεράκι, ότι τα παρατήσαμε… Όλα αυτά κυρίως επειδή από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους μέχρι σήμερα μεσολάβησε διάστημα πλέον των έξι μηνών. Όμως, είμαστε άπαντες παρόντες και το περιοδικό σας, σε μια εποχή που ο επιστημονικός και μη περιοδικός τύπος - έντυπος και ηλεκτρονικός – έχει παραδοθεί στη δίνη της βαθιάς οικονομικής κρίσης, δηλώνει τη συνέχεια της παρουσίας του στα εγκληματολογικά πράγματα.

διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνείτε με το "ηλεκτρονικό βραχιολάκι¨;


Με τον πρόσφατο Ν. 4205/2013 προβλέπεται πλέον η δυνατότητα απόλυσης ενήλικων αλλά και ανήλικων καταδίκων από τα σωφρονιστικά καταστήματα υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) κατόπιν αίτησής τους και υπό προϋποθέσεις. Βγήκαμε στο δρόμο και ρωτήσαμε τη γνώμη σας.

διαβάστε περισσότερα...

Αλέξανδρος Κατσαντώνης
(1927-2013)
Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης γεννήθηκε το 1927 και απεβίωσε στις 2 Μαΐου 2013 στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, όπου και εργάστηκε στο γερμανικό Ινστιτούτο «Max Planck» για δώδεκα έτη.
Ως ποινικολόγος ανέλαβε τις περισσότερες από τις πιο σημαντικές δίκες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

διαβάστε περισσότερα...
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

To Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη και το Συμβουλευτικό Σώμα του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: "ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ" την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, ώρα 6.00 μ.μ., αίθουσα «Δρακοπούλου» του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Νομικής του Πανεπ. Αθηνών (Διευθυντής: Νέστωρ Κουράκης) θα γίνει εξάωρο Σεμινάριο από την Ντόρα Περτέση (Δρ. Ψυχανάλυσης) με θεματική:   Ψυχαναλυτική εξέταση των λεγόμενων «εγκλημάτων πάθους». Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα εγκληματολογίας. Το Σεμινάριο θα γίνεται στην  Νομική Αθηνών (Σόλωνος 57) στην αίθουσα 1, 1ος όροφος, στις ημερομηνίες 19 Μαρτίου, 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου, ώρες: 19:00-21:00.
 
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ

Το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών  ELSA ATHENS έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα Δρακοπούλου), οδός Πανεπιστημίου 30, την 18η Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:45, με θέμα: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ.


 
Ηθικός πανικός, Κοινωνία και Δικαιώματα

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 πμ στο Αμφιθέατρο 9.84 «Τεχνόπολις» παραγματοποιείται Ημερίδα με θέμα: "Ηθικός Πανικός, Κοινωνία και Δικαιώματα". Διοργανωτές Ημερίδας: Συνήγορος του Πολίτη, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δήμος Αθηναίων.

 
Έρευνα για την προσωρινή κράτηση στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού

Η προσωρινή κράτηση αποτελεί ίσως το πλέον επαχθές μέτρο το οποίο μπορεί να επιβληθεί σε βάρος κατηγορουμένου σε προδικαστικό στάδιο.

Στην παρούσα έρευνα του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών στη Δικαστική φυλακή Κορυδαλλού το έτος 2007, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά, καταγράφεται ο αριθμός των προσωρινώς κρατηθέντων, το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και αλλα πολύτιμα στοιχεία...

διαβάστε περισσότερα...
Ειδικές όψεις του επίσημου κοινωνικού ελέγχου
των ανηλίκων δραστών


Η Δρ. Ευτυχία Κατσιγαράκη, η Αντωνία Καστρινάκη, ο Κωνσταντίνος Πανάγος και ο Ιωάννης  Τσιώρος με την παρούσα έρευνά τους,  παρουσιάζουν  στοιχεία που αφορούν τον τρόπο δράσης των φορέων του τυπικού κοινωνικού ελέγχου της παραβατικότητας/εγκληματικότητας των ανηλίκων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους 2009-2010 σε πανελλήνια κλίμακα, με δείγμα στοιχεία των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων της χώρας.
 
διαβάστε περισσότερα...

 
 
Συνέδριο με θέμα: «Ανταλλαγή εμπειριών στην τοπική αστυνόμευση στην Ευρώπη»

έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας, μεταξύ 1 και 2 Οκτωβρίου 2013, παρέχοντας τη δυνατότητα συνάντησης, ανταλλαγής και προώθησης της εμπειρίας και της γνώσης μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των φορέων της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις καλές πρακτικές τοπικής αστυνόμευσης στην Ευρώπη.

διαβάστε περισσότερα...
Δίκτυο εγκληματολογίας στις χώρες των Βαλκανίων

Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου 2013 η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία δικτύου εγκληματολογίας και εγκληματολόγων από τις χώρες των Βαλκανίων.

διαβάστε περισσότερα...
Αντί βιβλιοπαρουσίασης

Η εγκληματολόγος Έμμυ Φρονίμου παρουσιάζει την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Νέστορα Κουράκη «Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων».
"Ο συγγραφέας διατηρεί μια νηφάλια επιστημονική ματιά απέναντι στις αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις, ακόμα και όταν η δική του άποψη διαφέρει".

διαβάστε περισσότερα...

13ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας

Οι εργασίες του 13ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας με θέμα "Beyond Punitiveness: Crime and Crime Control in Europe in a comparative Perspective" έλαβαν χώρα στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου 2013 και τη διοργάνωση ανέλαβε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand (ELTΕ). Οι συμμετοχές Ελλήνων εγκληματολόγων από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια ξεχώρισαν για ακόμη μια φορά...

διαβάστε περισσότερα...


Εγκληματολογικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο
 
Στη στήλη αυτή μπορείτε να βρείτε τις πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ειδήσεις των τελευταίων μηνών από την ελληνική και διεθνή εγκληματολογική πραγματικότητα.

Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τις εξελίξεις στην επερχόμενη "δίκη της Marfin", μία σημαντική ποινική απόφαση που αθωώνει κατηγορούμενο για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και σημαντικές διεθνείς ειδήσεις όπως η σχεδιαζόμενη ποινικοποίηση των πελατών της πορνείας στη Γαλλία και ο κατάλογος των 50 πιο επικίνδυνων πόλεων στον κόσμο.

διαβάστε περισσότερα...

Anonymous - χακτιβισμός με "ονοματεπώνυμο";

του Φώτη Σπυρόπουλου
δικηγόρου - οικονομολόγου
υπ. Δρ. Νομικής Αθηνών - υπότροφου "ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ"

 

«Στους Anonymous μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε από τους πολίτες που βρίσκονται ανάμεσά σας ενώ η σύνθεση της ομάδας μας δεν παραμένει ποτέ ίδια για πολύ καιρό, αλλά διαρκώς αλλάζει, εμπλουτίζεται και μετουσιώνεται. Είμαστε ανώνυμοι, δεν έχουμε πρόσωπο και υπακούμε μόνο στους φυσικούς νόμους»...

διαβάστε περισσότερα...
Τα «αίτια» της διαφθοράς των αστυνομικών αρχών

Η εννοιολόγηση του φαινομένου της διαφθοράς αποτελεί δυσχερές εγχείρημα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο. Μιλώντας ειδικώς για τις πράξεις των αστυνομικών οργάνων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «διεφθαρμένες», κοινό χαρακτηριστικό των σχετικών ορισμών αποτελεί η κατάχρηση της εξουσίας που έχουν στα χέρια τους οι εν λόγω επαγγελματίες. Ο Κώστας Πανάγος παρουσιάζει τα πορίσματα της συστηματικής επισκόπησης της σχετικής αγγλόφωνης βιβλιογραφίας από τον βρετανό Καθηγητή Tim Newburn.

διαβάστε περισσότερα...Αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές και "CSI-Effect"

Ο όρος "CSI-Effect" υπό τη στενή ερμηνεία του αναφέρεται στην (πιθανή ή φερόμενη) επίδραση που έχουν οι ως άνω τηλεοπτικές σειρές στην τελική έκβαση μίας ποινικής δίκης. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη πλήρως αποκρυσταλλωθεί εννοιολογικά...

Η δικηγόρος Γεωργία Χατζηθεοδώρου αρθρογραφεί αναφορικά με την επίδραση της τηλεοπτικής απεικόνισης των σύγχρονων μεθόδων εξιχνίασης του εγκλήματος στην εμπέδωση του νόμου και την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και εξηγεί ότι η υψηλή τηλεθέαση τηλεοπτικών σειρών αστυνομικού περιεχομένου έχουν προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό μία εξαιρετικά διαστρεβλωμένη οπτική των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι αστυνομικές αρχές...

διαβάστε περισσότερα...
Έρευνα: "Φυλακή και γλώσσα"

Η Δρ Αγγελική Καρδαρά, αναφέρεται στα βασικά συμπεράσματα της διδακτορικής της έρευνας με θέμα «Φυλακή και γλώσσα: η γλωσσική επικοινωνία των κρατουμένων ως κρίσιμο και αναπόσπαστο στοιχείο της δομής των φυλακών», η οποία έλαβε χώρα στο Ειδικό Κατάστημα Κρατησης Νέων Αυλώνα.

διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA