ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τεύχος 4 - Φεβρουάριος 2007


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτων



Share |



Ο ποινικός εγκλεισμός ανηλίκων ως κακοποίηση

της Ρόδης Καγγελάρη,
ψυχολόγου - εγκληματολόγου


Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναγνωρίζουν την προστασία των παιδιών και των νέων ως καθήκον τους και τη διασφαλίζουν συνταγματικά, με ειδικές, μάλιστα, διατάξεις. Η σημασία της βίαιης μεταχείρισης ή/και κακοποίησης ανηλίκων επισύρει ιδιαίτερες κυρώσεις, όπως, ξεχωριστή είναι και η αντιμετώπιση των ανηλίκων, όταν παραβατούν οι ίδιοι. Η διαφορική, θεωρητικά, ποινική μεταχείρισή τους, λόγω του περιορισμένου της ηλικίας τους, δεν έχει πραγματική ισχύ, καθώς, πρακτικά, οι ποινές δεν διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων.

Κατά κοινή παραδοχή δικαστικών, επαγγελματιών ψυχικής υγείας, κοινωνικών λειτουργών και παιδαγωγών, τα αναμορφωτικά μέτρα που επιβάλλονται σε ανήλικους παραβάτες πρέπει να έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, αποβλέποντας πρωταρχικά στην αναμόρφωση και όχι στην τιμωρία τους. Ωστόσο, η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού προς εφαρμογή τέτοιων μέτρων, καθώς και άλλοι παράγοντες, δημιουργούν κενό στην πρακτική εφαρμογή της ποινικής θεωρίας, το οποίο συχνά, καλύπτεται από την υποτιθέμενη έσχατη ποινή του εγκλεισμού, σε ειδικό κατάστημα κράτησης ή ίδρυμα αρωγής νέων.

Κάνοντας λόγο για ένα ανήλικο άτομο που προβαίνει ή επαναλαμβάνει πράξεις για τις οποίες προβλέπεται εγκλεισμός, πρόκειται για ένα άτομο το οποίο έχει πολλαπλάσια ανάγκη προσοχής και παρέμβασης, σε όλους, πιθανά, τους τομείς της ζωής του. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νέους που προέρχονται, κυρίως, από δυσλειτουργικά και σοβαρά μειονεκτούντα κοινωνικά και οικογενειακά περιβάλλοντα, όπου συναντάται ενδοοικογενειακή βία και κακές συζυγικές σχέσεις, διαζύγιο, εγκατάλειψη, διαβίωση σε ιδρύματα, θάνατο ενός ή και των δύο γονέων, σωματική, ψυχολογική ή/και σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία (συχνά και κατά την ενήλικη ζωή), παραμέληση, φτωχό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο, πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, φτώχεια, χρόνια ανεργία, μετανάστευση, σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας κάποιου μέλους της οικογένειας, συχνή εξάρτηση ενός από τους γονείς από ουσίες, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια, καθώς και παραβατικότητα άλλων μελών της οικογένειας.

Ο νεαρός παραβάτης προσπαθεί με τα λιγοστά του αυτοσχέδια παράνομα μέσα, να πετύχει όσα άλλοι νέοι μπορούν να επιδιώξουν νόμιμα ή είχαν ανέκαθεν, να βρει μια διέξοδο από τον κοινωνικό του αποκλεισμό, να αποκτήσει έναν κοινωνικό ρόλο, ένα status ακόμη και μέσα σε μία περιθωριοποιημένη ομάδα. Ο τρόπος αυτός δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής, αλλά παράλληλης δράσης ποικίλων παραμέτρων, στις οποίες βρέθηκε συστηματικά εκτεθειμένος, οπότε και επιρρεπής, απουσίας παράλληλων προστατευτικών παραγόντων, όπως θα θέλαμε.

Η ίδια η συνθήκη του ποινικού εγκλεισμού πλαισιώνεται από μία εξαιρετικά ιδιαίτερη δυναμική: αφενός από στέρηση της ελευθερίας, που θεωρητικά προλαμβάνει την τέλεση περαιτέρω αξιόποινων πράξεων, αφετέρου από αναμενόμενη αναμόρφωση του κρατουμένου, μέσα από δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση κοινωνικά αποδεκτών μορφών συμπεριφοράς και νόμιμης επιβίωσης. Παράλληλα, κρίνοντας από το υψηλό ποσοστό των νέων που ξαναγυρίζουν στη φυλακή μετά την αποφυλάκισή τους, κάποτε και ως ενήλικοι κρατούμενοι πια, γίνεται φανερό ότι ο εγκλεισμός και η παραμονή σε κατάστημα κράτησης εισάγει στην αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη του ατόμου την ταυτότητα του παραβάτη, του εγκληματία, του παράνομου. Και με τη σειρά της, η αναγνώριση του εαυτού ως παρανόμου μπορεί να οδηγήσει μόνο στην περαιτέρω υιοθέτηση τακτικών που θα αντιστοιχούν σε μία τέτοια ταυτότητα. Η υποτροπή, τότε, δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει. Γιατί αυτό που το κράτος και οι φορείς του ονομάζουν υποτροπή και αντιμετωπίζουν ως απόκλιση από την κανονικότητα, για κάποιους ανθρώπους είναι επιστροφή στο μόνο τρόπο που ξέρουν, στο μόνο τρόπο που υπάρχει γι’ αυτούς.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, κάθε παρέμβαση οφείλει να έχει διορθωτικό χαρακτήρα, προς όφελος τόσο του ίδιου του ατόμου, ώστε να έχει κάποτε την ευκαιρία να ζήσει αξιοπρεπώς, όσο και της κοινωνίας, ώστε να μην διακυβεύονται οι αρχές στις οποίες βασίζεται η ύπαρξή της. Το γεγονός ότι πρόκειται για άτομο ανήλικο, επιβάλλει ακόμη περισσότερο την στάθμιση και υιοθέτηση εκείνων των πρακτικών, που όχι μόνο θα βελτιώσουν, αλλά και δεν θα βλάψουν περαιτέρω την προσωπικότητα του ατόμου, στο όνομα κανενός βαθμού επικινδυνότητας. Επιπλέον, η παρέμβαση οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και να συνοδεύεται, παράλληλα, από διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών, ώστε οι αλλαγές να διατηρηθούν.

Στην πράξη, οι παιδαγωγικοί και αναμορφωτικοί τύποι εξαντλούνται στην λειτουργία σχολείου και ελάχιστων άλλων προγραμμάτων εντός του καταστήματος κράτησης. Ταυτόχρονα, κατά την παραμονή στη φυλακή, το άτομο εκτίθεται στη βία, στη χρήση ουσιών, στη σωματική και ψυχική κακοποίηση. Οι ειδικές νομοθετικές διατάξεις περί προστασίας των ανηλίκων, δεν φαίνεται να αναφέρονται σε όλους τους ανήλικους. Η, δια νόμου, εξαναγκαστική έκθεση στις παραπάνω, γνωστές σε όλους, συνθήκες και η διατήρησή τους μέσω της αδιαφορίας προς εξάλειψή τους, δεν αποτελεί έλλειψη προστασίας, ισοδύναμη με παραμέληση, αν όχι με έμμεση κακοποίηση; Ποια παιδιά, λοιπόν, προστατεύει συνταγματικά η κοινωνία;

Σημαντική προσπάθεια επιβάλλεται όχι μόνο ως προς την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης ανηλίκων –και ενηλίκων, αλλά στον αποκλεισμό του ίδιου του εγκλεισμού ανηλίκων, ως δικαστική αντιμετώπιση. Η ανικανότητα του κράτους να θεσπίσει και να εφαρμόσει μέτρα κατάλληλα, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες πολύ ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, δεν συνεπάγεται την αυτονόητη αναποτελεσματικότητα όλων των μέτρων, ούτε την ανικανότητα των ατόμων να αλλάξουν. Ταυτόχρονα, ο εγκλεισμός νομιμοποιείται ως εναλλακτική πρακτική, γκρεμίζοντας, έτσι, την ιεραρχική πυραμίδα βαρύτητας των ποινών.

Συμπερασματικά, η πρόνοια και η πρόληψη αυξάνουν το όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και των ατόμων. Όπου αυτές αποτυγχάνουν, το κέρδος μπορεί να επιδιωχθεί μέσω ουσιαστικής δευτερογενούς παρέμβασης, η επιτυχία της οποίας συνεπάγεται την επαρκή αντιμετώπιση και πρόληψη της -περαιτέρω- υποτροπής. Ο εγκλεισμός συμβάλλει στην υποτροπή, όχι μόνο μέσω του βίαιου τιμωρητικού του χαρακτήρα αλλά και μέσω του στιγματισμού που επιφέρει στον κρατούμενο, καταδικάζοντάς τον, εκ νέου, σε αυτόματο κοινωνικό αποκλεισμό. Η βία γεννά βία, και ο κύκλος της βίας δεν έχει λόγο να σπάσει όπου δεν υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για ζωή εντός της κοινωνίας.

Για παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στα κάγκελα του κοινωνικού αποκλεισμού, η λύση δεν μπορεί να είναι η κράτησή τους μέσα σε άλλα κάγκελα, που, κάποτε, θα ριζώσουν μέσα τους. Εκτός κι αν παραδεχτούμε ότι οι ειδικές διατάξεις του δικαίου για την προστασία των ανηλίκων αφορούν μόνο τα παιδιά που προτιμούμε, τα «εύκολα» παιδιά. Ο ανήλικος θύτης είναι δύο φορές θύμα. Η περαιτέρω θυματοποίησή του ούτε βοηθά τον ίδιο, ούτε τιμά την κοινωνία μας.


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...




Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.



Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»




“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA