ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  
Τεύχος 16 - Νοέμβριος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Εγκληματολογικές ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο

Επιμέλεια: Κώστας Σκαρμέας
δικηγόρος, ΠΜΣ Ποινικών Επιστημών Νομικής Αθηνών


Ακατάλληλο να φέρει όπλο το 6% των αστυνομικών

Να περάσουν σε δουλειές γραφείου ζητήθηκε σε 110 από τους 1.800 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ψυχιατρικές εξετάσεις. Συνολικά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το 6% των αστυνομικών είναι ακατάλληλο να οπλοφορεί, όμως οι Ενώσεις Αστυνομικών αντιδρούν, τόσο για το κοινωνικό στίγμα που δημιουργείται από την παράδοση των όπλων, όσο και για το οικονομικό κόστος που ενέχει αυτή, καθώς... στερεί από τους ένστολους το επίδομα μαχιμότητας.

Η υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση των ενόπλων θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2003. Όπως προβλέπει το άρθρο 2 του νόμου, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους, οι αστυνομικοί πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται από επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέσω ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και συνέντευξης, η επιτροπή εξετάζει την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη, καθώς και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις των ένστολων. Η επιτροπή απαρτίζεται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ερωτήσεων που θέτει είναι: «Μπαίνεις στο σπίτι σου και βλέπεις να βιάζουν την κόρη σου. Οπλοφορείς. Πώς αντιδράς;», «Πιστεύεις στον Θεό; Αν ναι, πιστεύεις ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανάμεσά μας άγγελοι και άγιοι;», «Πιστεύεις στα ζώδια;», «Νομίζεις ότι σε παρακολουθούν;», «Πώς είναι το σεξ με τη σύντροφό σου;».

Η εφαρμογή του νόμου του 2003 ανεστάλη λίγους μήνες μετά την ενεργοποίησή του, μετά από διαμαρτυρίες των αστυνομικών. Στη σκιά της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όμως, ενεργοποιήθηκε εκ νέου από τον περασμένο Φεβρουάριο και διατάχθηκε η επαναλειτουργία των επιτροπών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», αστυνομικοί που κόπηκαν και παρέδωσαν το όπλο τους, με δική τους πρωτοβουλία απευθύνθηκαν για εξέταση σε ψυχίατρους του ΑΧΕΠΑ. Από τη νέα εξέταση, η οποία διεξήχθη από ψυχιάτρους που αγνοούσαν την απόφαση της επιτροπής της ΕΛ.ΑΣ., κρίθηκαν ψυχικά υγιείς για να λάβουν άδεια οπλοφορίας...
Ανεξαρτήτως αυτού, η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης αντιδρά έντονα στην ψυχιατρική εξέταση των μελών της. Με επιστολή της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον καλεί να αναθεωρήσει τον τρόπο των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών: «Εάν εξεταζόμενος αστυνομικός έχει επισκεφθεί, όπως προκύπτει από το προσκομιζόμενο βιβλιάριο υγείας του, για οποιονδήποτε λόγο ή αιτία, ακόμη και στο μακρινό παρελθόν, ψυχολόγο, απορρίπτεται. Πέραν αυτού δεν προβλέπεται άσκηση "ένδικων μέσων" ήτοι άμεση επανεξέταση του αστυνομικού, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται τελεσίδικη κρίση και ουσιαστικά θέσπιση της επιστημονικής αυθεντίας των εν λόγω επιτροπών», σημειώνεται στην επιστολή. «Τούτο είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες αξιόμαχοι συνάδελφοί μας, με πολυετή πείρα, να χαρακτηρίζονται ως μη κατάλληλοι να φέρουν όπλο και συνακόλουθα να τους αφαιρείται το όπλο, με συνέπεια όχι μόνο να στιγματίζονται υπηρεσιακά και κατ΄ επέκταση κοινωνικά και οικογενειακά, αλλά και να τους προκαλείται σοβαρότατη οικονομική ζημιά αφού τους αφαιρείται το επίδομα ειδικής απασχόλησης».

Οι αστυνομικοί επιθυμούν να εξετάζονται και από δεύτερη, ανεξάρτητη επιτροπή πριν από τη λήψη οριστικής απόφασης για την ψυχική τους υγεία, όπως και να τους κοινοποιείται ο λόγος που κρίνονται μη ικανοί να φέρουν όπλο.
Tvxs.gr, 18/7/2010

-------------------------


Μαριχουάνα... µόνο για ντόπιους!

Το Μάαστριχτ έχει γίνει πλέον συνώνυµο της ευρωπαϊκής ενότητας - όµως δεν ισχύει το ίδιο και για τα καφέ της ολλανδικής πόλης, οι Αρχές της οποίας απαγόρευσαν στους ξένους να κάνουν χρήση µαριχουάνας σε αυτά. Την απόφαση επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τώρα αναµένεται να επεκταθεί και σε άλλες ολλανδικές πόλεις. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσµευτική, σύµφωνα όµως µε αυτήν οι αρχές του Μάαστριχτ δικαιούνται να επιβάλουν την απαγόρευση πώλησης µαριχουάνας σε αλλοδαπούς ακόµα και εάν επιτρέπουν την πώληση στους Ολλανδούς. Ο Δήµος του Μάαστριχτ πήρε αυτήν την απόφαση το 2005 θέλοντας να περιορίσει τον ναρκωτουρισµό. 

Η απαγόρευση έγινε έπειτα από αίτηµα του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης για να λειτουργήσει ως δοκιµή για το εάν οι πόλεις της Ολλανδίας µπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση στα ναρκωτικά όσων δεν έχουν την υπηκοότητα της χώρας. 

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι τα ναρκωτικά «δεν είναι αγαθά όπως τα άλλα και η πώλησή τους δεν εντάσσεται στην ελευθερία της µετακίνησης που εγγυώνται οι νόµοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επειδή είναι παράνοµα σε χώρες εκτός της Ολλανδίας. Καθηµερινά, χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από το Βέλγιο και τη Γαλλία, πήγαιναν στο Μάαστριχτ για να αγοράσουν µαριχουάνα στα κόφι σοπς. Ο δήµαρχος της πόλης υπολογίζει ότι ο αριθµός των τουριστών που αναζητούν ναρκωτικά ανέρχεται στις 4.000 καθηµερινά – το 70% των πελατών των καφέ αυτών. 

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ενωση Ιδιοκτητών Καφέ του Μάαστριχτ, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην απόφαση του δηµάρχου, καθώς είδαν την κίνηση στα καταστήµατά τους να µειώνεται εντυπωσιακά. Μάλιστα, 11 από τα 26 κόφι σοπς που είχαν άδεια να πωλούν ναρκωτικά στο Μάαστριχτ έκλεισαν καθώς η αστυνοµία έκανε πολύ αυστηρούς ελέγχους. Για την πρώτη παράβαση οι ιδιοκτήτες τιµωρούνται µε τρεις µήνες κλείσιµο, για τη δεύτερη µε έξι µήνες και την τρίτη φορά το κλείσιµο είναι οριστικό. Τώρα προωθείται ένα σχέδιο καταγραφής των δακτυλικών αποτυπωµάτων των πελατών και ηλεκτρονικής διαπίστωσης της ταυτότητάς τους. Οι κανόνες αυτοί βοηθούν τα καταστήµατα να αποδεικνύουν ότι δεν πωλούν ναρκωτικά σε εφήβους ούτε περισσότερα από 5 γραµµάρια ανά πελάτη κάθε µέρα. 

Ο Μαρκ Γιόσµαν, ιδιοκτήτης του κόφι σοπ «Εasy Going» και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Καφέ του Μάαστριχτ, ήταν ένας από εκείνους που αγνόησαν τον νόµο. Λέει ότι πουλά κάθε χρόνο µαριχουάνα αξίας 10 εκατ. ευρώ και κινδυνεύει να χάσει περίπου το 40% αυτών των χρηµάτων µε την απαγόρευση πώλησης στους ξένους. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι ανησυχεί για τα δικαιώµατα των πελατών του. «Εάν δεν µπορούν να έρθουν εδώ να αγοράσουν κάνναβη, που διαχωρίζεται από τα σκληρά ναρκωτικά, θα απευθυνθούν στα παράνοµα κυκλώµατα όπου όλα τα ναρκωτικά πωλούνται µαζί. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο...», δήλωσε.

TA NEA, 20/7/2010

-------------------------

Χόρτο; Mη μασάς! - Συνεργασία ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ – ΚΕΘΕΑ

Η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ για την προώθηση της πρόληψης στους νέους.  Η ΚΑΕ θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ  στις 25 και 27 Νοεμβρίου τον Τομέα Πρόληψης  ΚΕΘΕΑ και την ενημερωτική καμπάνια του για την πρόληψη της  χρήσης κάνναβης. Στους αγώνες του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ με τη Βαλένθια και το Μαρούσι αντίστοιχα οι εθελοντές του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ θα βρίσκονται στις θύρες του γηπέδου για να διανέμουν ενημερωτικό υλικό, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕΘΕΑ θα απαντάει σε ερωτήματα των φιλάθλων για θέματα χρήσης και εξάρτησης. 

Με κεντρικό σύνθημα «Χόρτο; Μη μασάς!»  η καμπάνια του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να καταρρίψει το μύθο γύρω από τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά όπως η κάνναβη, που αποτελεί στη χώρα μας την κύρια ουσία εισόδου στη χρήση. Στο ενημερωτικό υλικό που έχει δημιουργήσει ο Τομέας Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, μεταξύ άλλων, περιγράφονται με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη σωματική και ψυχική υγεία, επιπτώσεις που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στο ευρύ κοινό. Το μήνυμα ενάντια στη χρήση της κάνναβης προωθείται και μέσω του ραδιοφωνικού spot του ΚΕΘΕΑ, που θα ακούγεται από το μεγάφωνα του ΟΑΚΑ τις ημέρες των δυο αγώνων. 
Kethea.gr
------------------------------------

Εκοψε (με φαλτσέτα) τα δάχτυλα πιανίστριας

Η ερμηνεία ενός πιανίστα δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη συνάρτηση της δύναμης που δέχεται το κάθε πλήκτρο από τα δάχτυλά του. Αυτό το τράνταγμα στα δάχτυλα είναι που δίνει τους χρωματισμούς στην κάθε σύνθεση για να φτάσει στο κορύφωμά της γεμίζοντας εικόνες την κατάμεστη αίθουσα. Οταν πυροβολούν τον πιανίστα, πεθαίνει. Οταν του κόβουν τα δάχτυλα, τελειώνει. Της Ρωσίδας πιανίστριας Λουντμίλα Πέτροβα της έκοψαν τα δάχτυλα και τα χέρια με μια φαλτσέτα...

Τη συγκλονιστική ιστορία της αφηγείται στην «Espresso» ο δημοσιογράφος Αθηναίος Ελληνας, ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε η Πέτροβα εκλιπαρώντας τον να τη βοηθήσει. Εκείνος την είχε γνωρίσει ως πιανίστρια και είναι ο μόνος που της συμπαραστέκεται τις τραγικές ώρες που περνάει.

Το περασμένο Σάββατο τα μεσάνυχτα, μόλις κατέβηκε από τον ηλεκτρικό στο σταθμό της πλατείας Βικτωρίας γυρνώντας από την εργασία της, η Λουντμίλα έπεσε θύμα κλοπής που της στοίχισε τα χέρια της… Ενας αδίστακτος 25χρονος Ιρακινός κακοποιός, που καταζητείται, προσπάθησε με βίαιες κινήσεις να κλέψει την τσάντα της 52χρονης Ρωσίδας. Εκείνο που, απ΄ ό,τι φάνηκε, τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν η άδεια παραμονής.

Εκείνη τον παρακάλεσε και του εξήγησε ότι του παραχωρεί όλα τα υπάρχοντά της εκτός από την άδεια παραμονής της στην Ελλάδα. Ενώ αντιστεκόταν, ο κλέφτης έβγαλε μια φαλτσέτα και της έκοψε και τα δύο χέρια και από την εσωτερική και την εξωτερική πλευρά: τους τένοντες από το δείκτη του αριστερού χεριού, τον αντίχειρα του δεξιού χεριού και την κεντρική αρτηρία που τροφοδοτεί το χέρι. Αιμόφυρτη στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου την είδε ένας διερχόμενος συμπατριώτης μας που κάλεσε το 166 κι έτσι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΚΑΤ.

«Η κ. Πέτροβα ζει δέκα χρόνια στην Ελλάδα» λέει στην «Espresso» ο Αθηναίος Ελληνας. «Κερδίζει αξιοπρεπώς το ψωμί της ως καθηγήτρια μουσικής και ως πιανίστρια. Δεν έχει κανέναν άνθρωπο στον κόσμο και κάλεσε εμένα για να ζητήσει τη συμπαράστασή μου. Τη χειρούργησε ο καθηγητής Ευσταθόπουλος, ένας εξαιρετικός μικροχειρουργός. Η επέμβαση διήρκεσε εφτά ώρες και έγιναν 400 βελονιές, 240 στο ένα χέρι και 160 στο άλλο. Ηταν ιδιαιτέρως λεπτή. Ναι μεν αποκαταστάθηκε το αισθητικό κομμάτι, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναλειτουργήσουν τα χέρια της πιανίστριας, γιατί μπορεί να εμφανιστούν συμφύσεις. Αν δεν αναπτυχθεί παράπλευρος απολίνωσης της αρτηρίας, μπορεί να υποστεί και γάγγραινα».

Δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη η κ. Πέτροβα σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της. «Τι να σας πω...». Το ημιυπόγειο όπου διαμένει, κοντά στο καπνεργοστάσιο στον Κολωνό, γέμισε από την αγάπη ενός Ελληνα που ανέλαβε τη φροντίδα της. Το θέμα όμως βρίσκεται αλλού και πολύ σωστά το βάζει ο δημοσιογράφος Αθηναίος Ελληνας: «Ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της γυναίκας; Πώς είναι δυνατόν η Αθήνα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο να έχει τέτοια εγκληματικότητα;»

espressonews.gr, 22/1/2010

-------------------------

Λογισμικό προβλέπει το έγκλημα πριν συμβεί!

Μπορεί η τεχνολογία να χρησιμοποιείται ευρέως στην αστυνομική έρευνα και να συνδυάζεται σε πρωτοποριακές εφαρμογές, ωστόσο, φαίνεται πως ήρθε η στιγμή που θα... προβλέπει το έγκλημα! Όπως ανακοίνωσε η IBM, εφοδίασε το αστυνομικό τμήμα του Μέμφις με ένα έξυπνο λογισμικό ανάλυσης και πρόβλεψης που έχει συμβάλει στην μείωση της εγκληματικότητας κατά 30%, ενώ τα βίαια εγκλήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 15% από το 2006! Το αστυνομικό τμήμα του Μέμφις μπορεί πλέον να αναλύσει τα στατιστικά με το ιστορικό εγκληματικότητας αλλά και να αξιολογήσει τα περιστατικά καλύτερα ώστε να προβλέψει ποιές είναι οι περιοχές με την μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αστυνομικές δυνάμεις να μπορούν να τοποθετηθούν καλύτερα, δηλαδή να είναι πιο κοντά στα περιστατικά και επεμβαίνουν πιο γρήγορα. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες. 

Μάλιστα, το αστυνομικό τμήμα του Μέμφις δημιούργησε το πρόγραμμα Blue CRUSH, όπου το λογισμικό μπορεί να συγκεντρώσει και να συνδυάσει σε μερικά δευτερόλεπτα πληροφορίες από πηγές δεδομένων όπως είναι οι περιπολίες, το είδος του αδικήματος, την ώρα ή την ημέρα που έγινε το αδίκημα και τα διάφορα χαρακτηριστικά του δράστη. Παράδειγμα καλύτερης αστυνόμευσης αποτελεί η επιχείρηση που έγινε τον Ιανουάριο του 2010, όταν ειδικές επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή Hollywood - Springdale συνέλαβαν περισσότερους από 50 εμπόρους ναρκωτικών.
Enimerwsi.com, 30/7/2010
-------------------------

Διαδικτυακός... «ματάκιας» σοκάρει τη Γερμανία

Εισχωρούσε λαθραία σε webcams και είχε «τραβήξει» 3 εκατομμύρια φωτογραφίες παιδιών, τα οποία άλλαζαν ρούχα μέσα στα υπνοδωμάτιά τους.

Πρόκειται 44χρονο άνδρα, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη από την εισαγγελία του Άαχεν. Έστελνε σε παιδιά μηνύματα με συνημμένα τα οποία είχαν την μορφή φωτογραφιών. Στην πραγματικότητα όμως τα συνημμένα αυτά εγκαθιστούσαν ιούς τύπου trojan, με τα οποία αποκτούσε την δυνατότητα να ελέγχει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των παιδιών.

Όταν οι υπολογιστές συνδέονταν στο διαδίκτυο, ο άνδρας μπορούσε να ενεργοποιεί την κάμερα -χωρίς τα παιδιά να το καταλαβαίνουν- και έστελνε φωτογραφίες τους στον εαυτό του.

Οι εισαγγελείς δεν ανακοίνωσαν την ταυτότητα του άνδρα αλλά ανέφεραν ότι ζούσε στην πόλη του Αιντχόβεν. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μεταξύ του φθινοπώρου του 2009 και του Απριλίου του 2010.
newsit.gr, 16/11/2010

----------------------

Φρικτές οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, λέει ο ΟΗΕ
 
Ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και στα κρατητήρια δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ, με την ολοκλήρωση της δεκαήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία έγινε μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ επισκέφθηκε κέντρα κράτησης αλλοδαπών στα σύνορα και αστυνομικά τμήματα σε "ευαίσθητες" περιοχές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ακρόπολη, η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρατήρησε υπερσυγκέντρωση κρατουμένων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες.

"Έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα", πρόσθεσε ο Μ. Νόβακ. Στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, και Ακρόπολης η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ βρήκε χώρους στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές συνθήκες, όπως τις χαρακτήρισε ο Μ. Νόβακ, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.

"Ενώ αναμέναμε να βρούμε και Έλληνες κρατούμενους για ποινικά αδικήματα, ύστερα από συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, δεν βρήκαμε παρά μόνο αλλοδαπούς κρατούμενους", επισήμανε. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί παραδέχτηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες, ενώ ισχυρίστηκαν ότ φοβούνται και οι ίδιοι ότι θα πέσουν θύματα ακροδεξιών, αν θεωρηθεί ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια, και να καθιερώσει ανεξάρτητη αρχή, που θα διερευνά τις καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων.

Tvxs.gr, 20/10/2010

-------------------------

Φωτογραφικά ντοκουμέντα των τριτοκοσμικών συνθηκών στις φυλακές Κορυδαλλού

Τις τριτοκοσμικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στις φυλακές Κορυδαλλού αποτυπώνουν οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής». Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο τέλος Αυγούστου, με τη βοήθεια του πρώην κρατουμένου Παναγιώτη Γεωργιάδη και τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. 
Στο μοναδικό νοσοκομείο εντός φυλακής, στον Κορυδαλλό, 12 ασθενείς νοσηλεύονται σε ένα δωμάτιο, χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής, ιατρικής περίθαλψης και χώρο για να κινηθούν. Οι περισσότεροι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα γιατί τα στρώματα είναι βρώμικα και έχουν κοριούς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο κ. Γεωργιάδης. 

«Ξέρετε πόσες φορές είχα σκεφτεί ότι δεν θα καταφέρω να επιβιώσω από τη ζέστη μέσα στη φυλακή; Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ούτε σκούπες ούτε σφουγγαρίστρες ούτε απορρυπαντικά μας έδιναν για να καθαρίσουμε. Στο δε νοσοκομείο και να πεθαίνεις, δεν έρχεται γιατρός από πάνω σου. Πρέπει να περπατήσεις έναν μακρύ διάδρομο για να σε δει γιατρός -δεν μπαίνουν όχι τόσο από φόβο όσο από σιχασιά...», αναφέρει και προσθέτει ότι: «Οι τριτοκοσμικές συνθήκες που καταγράφουν οι φωτογραφίες αποτελούν ένα μικρό δείγμα». 
Ο Π. Γεωργιάδης βρέθηκε προφυλακισμένος με 100 εντάλματα, αποφάσεις και βουλεύματα που αφορούσαν κλοπές αυτοκινήτων. Ωστόσο, τα 96 κατέρρευσαν, αφού αποδείχτηκε ότι αφορούσαν άλλους με ίδιο όνομα και επώνυμο, με διαφορετικό όμως πατρώνυμο και όνομα μητέρας. Αποφυλακίστηκε πριν από τέσσερις περίπου μήνες, ενώ τα εντάλματα που εκκρεμούν καθυστερούν στην εξέταση της αίτησης ταυτοπροσωπίας που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Tvxs.gr, 5/9/2010

-------------------------

Ηλεκτρονική εφημερίδα εκδίδουν οι κρατούμενες στις φυλακές Ελεώνα

Δική του εφημερίδα στο διαδίκτυο έχει πλέον το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. Στην ιστοσελίδα αυτή δημοσιεύονται κείμενα όσων κρατούμενων το επιθυμούν, ενώ αναρτώνται πληροφορίες για διάφορες δράσεις. «Σ’ αυτό το ημερολόγιο γράφουν όλοι. Καπετάνιος, πλήρωμα μα κι επιβάτες. Γράφουν τις σκέψεις τους, γράφουν τον πόνο τους, γράφουν τις λύπες τους, γράφουν και τις χαρές τους. Σ’ ένα ημερολόγιο που μέχρι τώρα ήταν διπλά αμπαρωμένο μ’αλυσίδες και λουκέτα, κρυμμένο σ’ένα σκοτεινό αμπάρι. Που δεν έπρεπε να το δει κανείς. Ούτε ήλιος, ούτε μάτι ανθρώπου. Γιατί ήταν λέει γραμμένα εκεί πράγματα φοβερά, που τρομάζουν αυτούς που τα διαβάζουν. Μα εκείνοι που το γράφουν νομίζουν αλλιώς. Κι αποφάσισαν να σπάσουν τα λουκέτα και να τ’ανοίξουν στο φως. Να φτάσουν μέχρι τ’αμπάρια του ήλιου οι ακτίνες και να τρέξουν στις σελίδες τα μάτια των ανθρώπων. Για να δουν όλοι αυτό το μυστικό καράβι που πλέει πλάι στο δικό τους ταξίδι», γράφει στο κείμενο, αντί εισαγωγής, η διευθύντρια της φυλακής.

Μία από τις πρώτες αναρτήσεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας αφορά την 1η Έκθεση Έργων Τέχνης κρατουμένων του καταστήματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα κρατουμένων -μαθητριών του Εργαστηρίου Χειροτεχνίας-Ζωγραφικής, που λειτουργεί στο κατάστημα, καθώς και έργα άλλων κρατουμένων, που αξιοποίησαν δημιουργικά τον χρόνο τους. Περισσότερες πληροφορίες στο http://kkgeth.blogspot.com/ 
Tvxs.gr, 9/11/2010

-------------------------

Ελλείψεις και κενά στη ποινική μεταχείριση των ψυχικώς πασχόντων

Ελλείψεις και κενά στη νομοθεσία που αφορά την ποινική μεταχείριση των ψυχικώς πασχόντων διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη δυνατότητας συμμετοχής των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες ατόμων σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.
Διερευνώντας σχετικές αναφορές, ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε με δύο επιμέρους σοβαρά θέματα που αφορούν την ποινική μεταχείριση ψυχικώς πασχόντων ατόμων. Όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή, το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με τη διαδικασία επιβολής και άρσης του μέτρου της φύλαξης των ποινικώς καταλόγιστων σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος ποινικού δικαίου, αλλά και την έλλειψη δυνατότητας συμμετοχής τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. 

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη διακοπή της ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενούς, λόγω ύπαρξης ποινικής εκκρεμότητας σε βάρος του, γεγονός που επιδεινώνει ραγδαία την κατάσταση της υγείας του. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε νομοθετικά κενά και ελλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία και «ενδεχομένως απαιτείται τροποποίηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η τακτική συνεργασία, αλληλοενημέρωση και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων». 

Σε επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Ιούνιο ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης προς το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «ο εγκλεισμός προσώπου σε νοσηλευτικό ίδρυμα επιβάλλεται, εκτός από τους λόγους δημόσιας ασφάλειας, και για θεραπεία και παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Ειδικότερα δε για τα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες άτομα, ακόμα και σε περίπτωση, που έχει κριθεί ότι στερούνται ικανότητας για καταλογισμό και έχει διαταχθεί η νοσηλεία τους σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας». Παράλληλα, «σε περίπτωση, που δεν διατάσσεται από το αρμόδιο δικαστήριο η φύλαξή τους σε θεραπευτικό κατάστημα, όπου θα είναι δυνατή η συμμετοχή σε θεραπευτικό πρόγραμμα, δεν προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο θα μπορούσαν να ζητήσουν την αντικατάσταση του επιβαλλόμενου σε αυτούς μέτρου ή την μεταφορά τους σε άλλο θεραπευτικό ίδρυμα, όπου θα είναι δυνατή η παροχή σε αυτούς κατάλληλης ιατρικής φροντίδας ή-και συμμετοχή σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα».
Η ανεξάρτητη αρχή θεωρεί, επίσης, αναγκαία «την τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με θέματα όπως για τη διαδικασία περί επιβολής, διατήρησης ή άρσης του μέτρου του εγκλεισμού, την πρόβλεψη διοικητικών ή ένδικων βοηθημάτων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού σε θεραπευτικό κατάστημα και την παροχή ιατρικής φροντίδας και θεραπευτικής αγωγής σε κατάλληλες συνθήκες στα άτομα τα οποία έχουν κριθεί ότι στερούνται της ικανότητας για καταλογισμό ή είναι εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι μετά από τη διερεύνηση του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορών που αφορούν την ποινική μεταχείριση των ψυχικώς πασχόντων, τα σχετικά ζητήματα που έθεσε η ανεξάρτητη αρχή παραπέμφθηκαν στις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την αναμόρφωση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Καθημερινή, 30/9/2010

-------------------------

Ποινικό αδίκημα η επίδειξη του μεσαίου δάχτυλου στην Ιταλία

Ποινική δίωξη μπορεί να επιφέρει η γνωστή σε όλο τον κόσμο χειρονομία επίδειξης του μεσαίου δάχτυλου στην Ιταλία, καθώς η ιταλική Δικαιοσύνη έκρινε ότι ισοδυναμεί με εξύβριση. Ο εμπλουτισμός της ιταλικής νομολογίας προέκυψε μετά την προσφυγή Ιταλού σε βάρος της πρώην συζύγου του, με την κατηγορία ότι έθιξε την προσωπικότητά του κάνοντάς του την επίμαχη κίνηση.

Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση της 38χρονης από την πόλη Ντομοντόσσολα, έξω από το Τορίνο, η οποία χώρισε πρόσφατα από τον σύζυγό της. Σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις τους, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του διαζυγίου, η κατηγορούμενη προέβη στη χειρονομία με τον μέσο και μάλιστα επιδεικτικά.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ότι «με την πράξη της η Κλάουντια Μ. προσέβαλε την τιμή τού πρώην συντρόφου της». Μάταια προσπάθησε η γυναίκα να υπερασπισθεί τον εαυτό της υποστηρίζοντας ότι «η κίνηση ήταν στιγμιαία και δεν πλαισιώθηκε από κάποιας μορφής φραστική επίθεση».
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, θα πρέπει τώρα να αποζημιώσει τον πρώην σύζυγο (σσ. δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό, που εκδικάσθηκε) και να καλύψει και το σύνολο των δικαστικών δαπανών.

Typos.com, 14/7/2010

-------------------------

Δικαίωση και αποζημίωση στον "κερατά" με δικαστική απόφαση!

Την πρωτοφανή απόφαση να αποζημιώσει η ερωμένη την απατημένη σύζυγο με το ποσό των εννιά εκατ. δολαρίων έβγαλε δικαστήριο, προκαλώντας σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αιτία; Ότι έκλεψε τον άνδρα από τη νόμιμη γυναίκα του και δημιούργησε συνθήκες «συναισθηματικής αποξένωσης» ανάμεσα στο ζευγάρι.

Κάνοντας χρήση ενός πολύ παλαιού νόμου που ισχύει στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, η απατημένη σύζυγος Σίνθια Σάκελφορντ κατηγόρησε την Αν Λάντκουιστ και κέρδισε: το δικαστήριο υποχρεώνει την ερωμένη να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση και άλλα 4 εκατ. δολάρια για την ηθική βλάβη που προκάλεσε, αφού εξαιτίας της διαλύθηκαν 33 χρόνια έγγαμου βίου.

Η Βόρεια Καρολίνα είναι μια από τις επτά Πολιτείες των ΗΠΑ όπου ισχύει ο νόμος περί «συναισθηματικής αποξένωσης». Οι νομοθέτες αρνούνται να τον καταργήσουν από φόβο μήπως θεωρηθεί ότι επιδεικνύουν ανοχή στη μοιχεία. Έτσι, βγήκε αυτή η πρωτοφανής απόφαση. Όπως έγινε γνωστό, ο Αλαν Σάκελφορντ, 62 χρόνων, δικηγόρος, συνάντησε την κυρία Λάντκουιστ όταν του ζητήθηκε να προσφέρει τις νομικές υπηρεσίες του στο πανεπιστήμιο όπου εκείνη ήταν κοσμήτορας. Στην αγωγή της η 60χρονη σύζυγος αναφέρει ότι η κυρία Λάντκουιστ άρχισε «σκοπίμως να αποπλανά» τον κ. Σάκελφορντ τον Νοέμβριο του 2004. Οταν πλέον είχε σοβαρές αμφιβολίες για την αφοσίωση του συζύγου της προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ ο οποίος επιβεβαίωσε τις υποψίες της.

Η 49χρονη Λάντκουιστ, η οποία δήλωσε έκπληκτη από την απόφαση του δικαστηρίου, πρόκειται να ασκήσει έφεση. Στο μεταξύ, οι Σάκελφορντ βρίσκονται σε διάσταση από το 2005, ωστόσο το διαζύγιό τους δεν έχει εκδοθεί ακόμα, κάτι που πρόκειται να εκδοθεί πολύ σύντομα…
Typos.com, 16/9/2010
-------------------------

Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην μαφία στην Ιταλία

Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στην Ιταλική πόλη Ρέτζιο της Καλαβρίας διαμαρτυρόμενοι κατά της μαφίας. Η κινητοποίηση έγινε εναντίον της Ντρανγκέτα, που θεωρείται η ισχυρότερη οργάνωσητης μαφίας στην Καλαβρία. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πανίσχυρη επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή τους, φώναξαν συνθήματα όπως «μαζί για μια νέα Καλαβρία» και «είμαστε ελεύθεροι, είμαστε πολλοί κι έχουμε κουραστεί από την Ντρανγκέτα». Κάλεσαν τους πολιτικούς στη Ρώμη να κάνουν περισσότερα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

Η διαδήλωση έγινε μετά από βομβιστική επίθεση στο σπίτι του σημαντικότερου εισαγγελέα στο Ρέτζιο, του Σαλβατόρε Ντι Λάντρο. Η ενέργεια αποδίδεται στην μαφία. Στην πορεία έλαβε μέρος και ο ίδιος ο Ντι Λάντρο.
Tvxs.gr, 26/9/2010-------------------------

“Συγγνώμη που σου κόλλησα σύφιλη”

Πριν από κάποιες μέρες, ήρθε ακόμη μια απολογία των ΗΠΑ για ένα πείραμα που έγινε μέσα στη δεκαετία του 1940, κατά τη διάρκεια του οποίου Αμερικανοί κυβερνητικοί ερευνητές εσκεμμένα μόλυναν φυλακισμένους, γυναίκες και ψυχικά διαταραγμένους ασθενείς στην Γουατεμάλα με σύφιλη. Το πείραμα είχε σκοπό να τεστάρει το τότε-νεοαφιχθέν φάρμακο της πενικιλίνης. Η ασθένεια μεταδίδονταν στους κρατούμενους μέσω της συνουσίας με εκδιδόμενες γυναίκες και έπειτα γίνονταν θεραπεία με το αντιβιοτικό. Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικού των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η έρευνα του εμβολιασμού ενάντια της Σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας, η οποία έλαβε μέρος από το 1946-1948 ήταν ξεκάθαρα ανήθικη. «Παρόλο που τα γεγονότα αυτά έλαβαν μέρος, πριν από 64 χρόνια είμαστε εξαγριωμένοι με το γεγονός ότι τέτοια αξιοκατάκριτη έρευνα έλαβε μέρος κάτω από την αμφίεση της δημόσιας υγείας. Ζητούμε συγγνώμη και είμαστε βαθειά μετανιωμένοι για τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από αυτές τις αποτροπιαστικές ενέργειες. 
 
H Γουατεμάλα χαρακτήρισε το συμβάν ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και άφησε υπονοούμενο ότι ίσως προσάγει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε ο ίδιος στον πρόεδρο Κολόμ για να εκφράσει τη συγνώμη του. 

Άλλωστε το πείραμα του θύμισε άλλες γκρίζες εποχές, το φημισμένο πείραμα Tuskegee του 1960 όπου Αφροαμερικανοί με σύφιλη αφέθηκαν στη μοίρα τους χωρίς θεραπεία. Το πείραμα αποκαλύφθηκε από την Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Γουέσλει της Μασσαχουσέττης. Ο Ομπάμα έκανε λόγο ακόμη και για αποζημιώσεις για τα θύματα αυτού του πειράματος. Δεν είναι απίθανο στα χρόνια που έπονται οι Αμερικανοί να ζητήσουν συγγνώμη και για άλλα πειράματα, για άλλους πολέμους. Το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ίσως ακόμη και για ην κρίση των στεγαστικών, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Εντάσσοντας την έννοια της απολογίας στην εξωτερική τους πολιτική, αλλά και στα του οίκου τους, οι Αμερικανοί επιτυγχάνουν να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να ξεκινούν πάντα με λευκή σελίδα.

Είναι σίγουρο βέβαια ότι από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Και πως η απολογία είναι απλά μια τακτική με απώτερο σκοπό να προλαμβάνει μια επερχόμενη αντίδραση. Αλλά όπως και το κάνουμε δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ γιατί σε αυτή τη χώρα που ζούμε, δεν άκουσα έστω ένα συγγνώμη. Ένα συγγνώμη για την αδηφαγία, τη λαιμαργία, την προδοσία. Έστω από έναν και μόνο πολιτικό. Έστω για να ξεκινήσουμε να οδεύουμε στο μέλλον με την παραδοχή ότι κάποιος έσφαλε. Ένα συγγνώμη βρε παιδί μου. Αντί για φράσεις όπως «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όλοι ένοχοι. Και κανένας.
Protagon.gr, 16/10/2010-------------------------

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε διαρρήκτης ζητώντας αποζημίωση από τα θύματά του

Αγωγή άσκησε νεαρός διαρρήκτης που συνελήφθη στην Πάτρα και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 μήνες φυλάκισης για κλοπή σε εταιρεία της πόλης και τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο διαρρήκτης στρέφεται δικαστικά κατά των θυμάτων του, καθώς, όπως υποστηρίζει, η καταδίκη του στηρίχθηκε στην καταγραφή του, εν δράσει, από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Επιπλέον, ο καταδικασθείς ζητεί αποζημίωση γιατί, όπως διατείνεται, κατά τη μετάδοση των πλάνων από την τηλεόραση φαινόταν το πρόσωπό του χωρίς τη συγκατάθεσή του, με αποτέλεσμα τη δυσφήμισή του στην τοπική κοινωνία. 
Σε πρώτο βαθμό, δικαστήριο της Πάτρας δικαίωσε τον νεαρό, καταδικάζοντας τα θύματά του σε οκτώ μήνες φυλάκισης. Με την αγωγή του, ο διαρρήκτης ζητεί αποζημίωση ύψους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εκδίκαση του αστικού μέρους της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Πάτρας αναβλήθηκε.
Lawnet.gr, 14/10/2010

-------------------------

Αθώος 90 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του για φόνο

Ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε στην Αυστραλία, δικαιώθηκε μετά θάνατον και για την ακρίβεια μετά από 90 χρόνια αγώνων, δικαστικών διαμαχών και επιστημονικών εξετάσεων. 

Ο Ρος απαγχονίστηκε τον Απρίλιο του 1922, όταν καταδικάστηκε για την δολοφονία της 12χρονης Άλμα Τρίσκε, η οποία είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 1921. Εξαρχής ο Ρος ισχυριζόταν την αθωότητά του, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.

Μετά τον απαγχονισμό του, ακολούθησαν μακροχρόνιες έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι οι τρίχες οι οποίες βρέθηκαν στον Ρος, δεν ανήκαν τελικά στο θύμα. Το στοιχείο αυτό, πάνω στο οποίο είχαν στηριχθεί η δίκη και η καταδίκη του, αποδομήθηκε. Η μητέρα του Ρος είχε ζητήσει να της επιτραπεί να κάνει χριστιανική ταφή στον γιο της, αλλά οι αρχές τότε τής αρνήθηκαν. Πολύ σύντομα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της αρμόδιας πολιτείας, ο Ρομπ Χολς, θα παραδώσει τα οστά του Κόλιν Κάμπελ Ρος στους απογόνους του, προκειμένου να τα θάψουν δίπλα στον τάφο της μητέρας του. 

"Με την παράδοση των οστών διορθώνουμε ένα λάθος, που διαπράχθηκε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω στον Ρος τη ζωή που δεν έζησε", δήλωσε ο υπουργός. 
Ελευθεροτυπία, 17/10/2010

-------------------------

Εξέταση DNA απαλλάσσει καταδικασθέντα για βιασμό με 25 χρόνια καθυστέρηση

Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Άλαν Νιούτον, που καταδικάστηκε για βιασμό, επίθεση και ληστεία, το 1985, απηλλάγη των κατηγοριών χάρι στο αποτέλεσμα εξέτασης δείγματος γενετικού υλικού από τον χώρο του εγκλήματος.  Επιπλέον, ο Νιούτον θα λάβει ως αποζημίωση, κατά την απόφαση των ενόρκων, το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Στα 49 του χρόνια πια, ο Νιούτον, που αποφυλακίστηκε το 2006, μετά από 21 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ, αισθάνεται δικαιωμένος, δεν παραλείπει, ωστόσο να επισημάνει την ολιγωρία των αρχών, που καθυστέρησε 10 χρόνια να εντοπίσει το γενετικό υλικό που συνελέγη τότε από τον τόπο του εγκλήματος. Η καθυστέρηση αυτή στοίχισε δέκα χρόνια ελευθερίας στον Νιούτον, ο οποίος επαναλάμβανε ότι είναι αθώος. 

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση επισημαίνει ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η καταχώρηση των στοιχείων που εντοπίζονται κατά την εξέταση τόπων τέλεσης εγκληματικών πράξεων γινόταν μέχρι πρόσφατα χειρόγραφα, με αποτέλεσμα η αναζήτηση να καθίσταται δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα.
Ethemis.gr, 21/10/2010

-------------------------

Η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της ποινής του θανάτου

Υπέρ της θανατικής ποινής συνεχίζουν να τάσσονται τα 2/3 των Αμερικανών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Gallup. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1025 πολιτών, το 64% των ενηλίκων ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιβολής της ποινής του θανάτου, ενώ μόλις το 29% τάχθηκε κατά. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών της ποινής του θανάτου είναι άνδρες (71%) λευκοί (69%) συμπαθούντες τους Ρεπουμπλικάνους (78%) . Στις γυναίκες οι υποστηρίκτριες της ποινής του θανάτου φτάνουν το 58% ενώ το 55% είναι πολίτες έγχρωμοι και το 55% οπαδοί των Δημοκρατικών. 

Από τους υποστηρικτές της θανατικής ποινής το 49% εκτιμά ότι η εσχάτη των ποινών δεν εφαρμόζεται αρκετά συχνά, ενώ το 18% πιστεύει ότι εφαρμόζεται δυσανάλογα συχνά. Παράλληλα το 58% θεωρεί ότι εφαρμόζεται με τρόπο δίκαιο και αδέκαστο και το 36% κρίνει ότι καμία φορά εφαρμόζεται ρατσιστικά. 

Η έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ένας ακόμα κρατούμενος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για μια τριπλή δολοφονία που διέπραξε το 2007, στο Κονέκτικατ, μια απόφαση πολύ σπάνια για την περιοχή αυτή, αφού η προηγούμενη εκτέλεση κρατούμενου έγινε εκεί πριν από 35 χρόνια.
Skai.gr, 8/11/2010

-------------------------

Κίνα: Φυλάκιση σε πολίτη που ενημέρωνε μέσω ιστοσελίδας για το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα

Ένας πατέρας του οποίου ο 5χρονος γιος δηλητηριάστηκε από το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 2,5 ετών επειδή δημιούργησε ιστοσελίδας μέσω της οποίας ενημέρωνε άλλους γονείς για τους κινδύνους από το μολυσμένο γάλα. 

Ο 38χρονος Zhao Lianhai, πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Κίνας δημιούργησε την ιστοσελίδα το 2009, όταν νόσησαν 300.000 παιδιά και πέθαναν τουλάχιστον έξι, εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος στην Κίνα. Ο ίδιος του ο γιος δηλητηριάστηκε και σήμερα φέρει πέτρα στα νεφρά. 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο 38χρονος είναι ένοχος για «πρόκληση κοινωνικών ταραχών», δήλωσε η σύζυγός του σημειώνοντας πως ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη στη φυλακή εδώ και ένα χρόνο. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επιβολή της ποινής: «Νιώθουμε αποτροπιασμό που οι αρχές έχουν φυλακίσει έναν άνθρωπο, τον οποίο η κινεζική κοινωνία δικαίως θεωρεί προστάτη των παιδιών και όχι εγκληματία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας, Κάθριν Μέιμπερ.

Η Κίνα σύστησε ένα ταμείο αποζημίωσης για τα παιδιά που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους από το μολυσμένο γάλα, αλλά πολλά από τα παιδιά των οποίων οι γονείς στήριξαν τον Ζάο, δεν δικαιούνταν να λάβουν αποζημίωση.
Tvxs.gr, 10/11/2010

-------------------------

Ανακαλύφθηκαν χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν σε πειράματα στο Άουσβιτς

Βαρσοβία, Πολωνία
Τουλάχιστον 150 χειρουργικά και γυναικολογικά εργαλεία από το στρατόπεδο του Άουσβιτς ανακαλύφθηκαν σε σπίτι της νότιας πολωνικής πόλης, όπου η Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης.

«Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών» ανακοίνωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του μουσείου του Άουσβιτς, διευκρινίζοντας ότι «κατά τα φαινόμενα τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον γυναικολόγο Καρλ Κλάουμπεργκ». Ο γιατρός Κλάουμπεργκ, μέλος των SS, πραγματοποίησε στο Άουσβιτς πειράματα στείρωσης σε κρατούμενες του στρατοπέδου. Εκατοντάδες γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα πέθαναν από επιπλοκές.

Με την προέλαση του Κόκκινου Στρατού, ο Κλάουμπεργκ μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 1945 στο στρατόπεδο Ράβενσμπρικ κοντά στο Βερολίνο, όπου συνέχισε τα πειράματα του. Τον Ιούνιο του 1945 κρατείτο από τους Σοβιετικούς. Αρχικά καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη πριν παραπεμφθεί σε δίκη στη Δυτική Γερμανία το 1955. Για μια ακόμη φορά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του μετά τις μηνύσεις επιζησάντων. Πέθανε το 1957. 

Το σπίτι όπου βρέθηκαν τα εργαλεία βρισκόταν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντός της κλειστής ζώνης του Όσβιετσιμ (η πολωνική ονομασία του Άουσβιτς), που τελούσε υπό γερμανική κατοχή. Το στρατόπεδο του Άουσβιτς προοριζόταν αρχικά για τον εγκλεισμό Πολωνών πολιτικών κρατουμένων και από το 1942 για την εξόντωση κυρίως των εβραίων της Ευρώπης.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εβραίοι δολοφονήθηκαν εκεί όπως και 70.000 με 75.000 μη εβραίοι Πολωνοί, 21.000 Ρομά, 15.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και 10.000 με 15.000 άλλοι φυλακισμένοι, εκ των οποίων αντιστασιακοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου Αουσβιτς-Μπίρκεναου.
In.gr, 26/8/2010

-------------------------

Καθηγήτρια κάνει μήνυση σε μαθήτρια!

Μια καθηγήτρια από τη Γερμανία κατέθεσε μήνυση σε βάρος μαθήτριά της επειδή ζωγράφισε έναν λαγό στον πίνακα.
Η καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας έχει παθολογικό φόβο με τους λαγούς, κάτι το οποίο δεν άργησαν να αντιληφθούν οι μαθητές της, οι οποίοι και θέλησαν να την πειράξουν.
Μπαίνοντας στην τάξη η καθηγήτρια έντρομη αντίκρισε στον πίνακα το λαγουδάκι που είχε ζωγραφίσει μια εκ των μαθητριών της.Το περιστατικό δεν έμεινε εντός της σχολικής κοινότητας, αλλά μεταφέρθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς η διδάσκουσα κατέθεσε μήνυση στο δικαστήριο, σε βάρος της μαθήτριας που ζωγράφισε στον πίνακα τον λαγό.
Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη μήνυση της καθηγήτριας σε βάρος μαθητή της καθώς και την προηγούμενη χρονιά, η καθηγήτρια που τότε εργαζόταν σε άλλο σχολείο, είχε υποβάλει και πάλι μήνυση εναντίον άλλης μαθήτριας για τον ίδιο λόγο.
Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους απέρριψε τη μήνυση της καθηγήτριας.
Alfavita.gr, 22/7/2010

-------------------------r


Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Scientific colloquium on:
“Criminological Aspects of Migration in Greece”


"EPANODOS" (“Return” back to the society)
Rehabilitation Center for ex-prisoners
Presentation, challenges and objectives


Congress of the Greek Society of Criminology:
"Criminology and current challenges"


Combating discrimination and social exclusion:
the “EPAFI” (“CONTACT”) program, where young Law students meet young inmates...
Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA