ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ      ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ      ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ... (2003-2015)      ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ    Τεύχος 1 - Μάϊος 2006  ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεύχος 14 - Απρίλιος 2010


Εκτύπωση     Αποστολή     Σμίκρυνση  Μεγέθυνση Μέγεθος γραμμάτωνShare |Επίδοση Τιμητικού Τόμου στην Ομ. Καθηγήτρια Κ. Δ. Σπινέλλη

 αναδημοσίευση από την έκδοση
του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών
"ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ",
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010,
έτος  Θ’, αρ. φύλλου 160, σελ. 13

 
 

της Τ. Μίχαηλίδου

  
Στις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών [του Πανεπιστημίου Αθηνών] τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου με τίτλο «Εγκληματολογικές Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» στην Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Κ. Σπινέλλη.
 
Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής κ. Ιωάννης Καράκωστας κατά την προσφώνησή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κ. Σπινέλλη διακρίθηκε, πέρα των ακαδημαϊκών της περγαμηνών, για τη συνέπεια και την αφοσίωσή της στα διδακτικά της καθήκοντα ενώ αγαπήθηκε από τους φοιτητές της, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. «Η μεγάλη της αγάπη για την επιστήμη του Ποινικού Δικαίου, την Εγκληματολογία και τους φοιτητές της, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, εννέα χρόνια μετά από την συνταξιοδότησή της, εξακολουθεί να διδάσκει ακούραστα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τομέα Ποινικών Επιστημών, στην κατάρτιση και αναγνώριση του οποίου συνέβαλε σημαντικά. Επιπλέον συμμετέχει ενεργά στο ερευνητικό έργο του εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών από τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Η κ. Σπινέλλη επίσης έχει συμβάλει, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό σύλλογο Αθηνών στη  συγκράτηση και λειτουργία στη Νομική Σχολή του προγράμματος «Νομικής Βοήθειας» σε θέματα ποινικού και  οικογενειακού δικαίου κυρίως, αλλά και στην ανάπτυξη και λειτουργία του προγράμματος διαπανεπιστημιακής συνεργασίας Erasmus Socrates. Επίσης, συμμετείχε ενεργώς σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ υπήρξε μέλος και αργότερα διετέλεσε Πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών του ίδιου Υπουργείου.

 
Η θητεία της ως ad hoc δικαστή στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο για την υπόθεση Peers κατά Ελλάδος ανέδειξε την ακεραιότητα  και την αμεροληψία της. Επίσης, σημαντική στάθηκε και η επιστημονική της παρουσία στο Συμβούλιο της Ευρώπης από διάφορες θέσεις. Ο κ. Αντιπρύτανης τελείωσε την προσφώνηση του ευχόμενος στην τιμώμενη κάθε καλό και τη συνέχεια του λαμπρού επιστημονικού της έργου.
 
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κ. Σπινέλλη υπήρξε μια ιδιαίτερα αγαπητή καθηγήτρια που ήταν πάντα κοντά στους φοιτητές μέσα από το πρόγραμμα Erasmus αλλά και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αρωγής φοιτητών το οποίο διήυθυνε. «Έχει παραγάγει πολλούς διδάκτορες και συναδέλφους στα πανεπιστήμια. Προσέφερε πολλά όχι μονό στο Πανεπιστήμιο αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και στον διεθνή χώρο, μέσα από τις θέσεις της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Υγείας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Πρόεδρος του Δικτύου της Ε.Ε. για την πρόληψη της εγκληματικότητας, αλλά και με τη συμμετοχή της σε πολλούς άλλους διεθνής και ελληνικούς επιστημονικούς φορείς». Επίσης, ο κ. Φορτσάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καθηγήτρια κ. Σπινέλλη είναι μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές παρουσίες στο γνωστικό της αντικείμενο. Ο σημερινός τόμος εξάλλου αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία αναγνώρισης.»

Ακολούθως ο Διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, σημείωσε ότι η τιμώμενη δίδαξε εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επί σειρά ετών ως καθηγήτρια, ενώ είχε προηγηθεί η θητεία της ως επιμελήτρια στην παλαιά έδρα εγκληματολογίας και σωφρονιστικής και στη συνέχεια, ως επίκουρη καθηγήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο εγκληματολογία και σωφρονιστική. «Συνεργάστηκε στην πρώτη περίοδο της ακαδημαϊκής πορείας της με τον Κωνσταντίνο Γαρδίκα, θεμελιωτή της εγκληματολογίας στη χώρα μας. Το 1983 η τιμώμενη κατέθεσε την επί υφηγεσία διατριβή της με θέμα “Η Γενική Πρόληψη των Εγκλημάτων”, με την οποία προέβη σε μία ξεχωριστής σημασίας θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση μορφών κοινωνικού ελέγχου», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, 25 χρόνια μετά την παρουσίαση της μελέτης της Καλλιόπης Σπινέλλη, μπορώ να επαναλάβω και να προσυπογράψω τις φράσεις με τις οποίες κατέληγα στην παρουσίαση της μελέτης της, ότι δηλαδή η επιτυχής σύζευξη της θεωρητικής ανάπτυξης με την εμπειρική έρευνα, που αποτελεί κύριο και καίριο χαρακτηριστικό της μελέτης της, συμβάλλει στη χάραξη μιας νέας κατεύθυνσης στην Ελληνική εγκληματολογία που εναρμονίζεται απόλυτα με τις τάσεις που ακολουθούνται στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα». Τελειώνοντας τον λόγο του ο κ. Κοτσαλής σημείωσε «χαίρομαι ιδιαίτερα για την απόφαση της Καλλιόπης Σπινέλλη να συνεχίσει αυτή την πολύπλευρη δράση, αποκαλύπτοντας μία ακόμη πτυχή της προσωπικότητας της, του ανθρώπου που έχει τη διάθεση και τη δύναμη να εργαστεί και να προσφέρει και μετά την τυπική αφυπηρέτησή του». 
 

 
Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής  κ. Νέστορας Κουράκης προέβη στην παρουσίαση της τιμώμενης και του τιμητικού τόμου. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο πρόσωπο της κ. Σπινέλλη απαντώνται έξι στοιχεία τα οποία αποτελούν τα στοιχεία για έναν ολοκληρωμένο επιστήμονα και ακαδημαϊκό διδάσκαλο. Το πρώτο είναι η αφοσίωση στα πανεπιστημιακά καθήκοντα, πράγμα που μαρτυρά η συνέχιση της διδασκαλίας της και της συμμετοχής της σε οτιδήποτε αφορά τους φοιτητές. Το δεύτερο είναι η συμβολή ως επιστήμονα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στα δημόσια πράγματα. Ο κ. Κουράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ως παράδειγμα τη συμμετοχή της τιμώμενης σε επιτροπές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και για την εισαγωγή εναλλακτικών ποινών στο ποινικό μας δίκαιο με κύριο παράδειγμα την κοινωφελή εργασία, το πρόγραμμα πιλοτικής αξιολόγησης της υποκατάστασης των ναρκωτικών ουσιών με μεθόδων κ.ά. Το τρίτο στοιχείο είναι η επιστημονική παρουσία στο εξωτερικό και τα διεθνή fora. Το τέταρτο είναι η συμμετοχή σε έρευνες και ερευνητικά προγράμματα. Η κ. Σπινέλλη έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει πληθώρα ερευνών πάνω σε ευρεία θεματολογία όπως π.χ. την ευθανασία, την τρίτη ηλικία, την απάτη εναντίον των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά. Το πέμπτο είναι το συγγραφικό έργο και το έκτο το ήθος, η συνεργασιμότητα και η φιλική διάθεση.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Νομικής κ. Μαρία Κρανιδιώτη, η οποία υπήρξε και μαθήτρια της κ. Σπινέλλη, μίλησε για την τιμώμενη βάσει της προσωπικής της εμπειρίας: «δεν θα ξεχάσουμε την έμφυτη αισιοδοξία σας, την ικανότητα σας να εμψυχώνετε τους ανθρώπους γύρω σας, την αμνησικακία σας, το ότι προτάσσατε πάντα το ερευνητικό και διδακτικό έργο, τον απόλυτο σεβασμό σας στο λειτούργημα μας και την απαράμιλλη εργατικότητα σας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε  η επίδοση του τιμητικού τόμου  στην τιμώμενη από τον Αντιπρύτανη  κ. Ιωάννη Καράκωστα και η αντιφώνηση της κ. Σπιννέλλη.
 
Φανερά συγκινημένη η τιμώμενη ευχαρίστησε  τους παρευρισκόμενους, όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του τόμου και της εκδήλωσης και  την οικογένεια της. Αναφέρθηκε ακόμη  σε επίκαιρα εγκληματολογικά θέματα, όπως τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Το 2008 καταγράφηκαν 50.000 περισσότερα εγκλήματα από όσα το 2000, κάθε 24 ώρες τελούνται στην επικράτεια περίπου 250 κλοπές ή διαρρήξεις και κάθε 48 διαπράττεται μία ανθρωποκτονία «έτσι δεν είναι απορίας άξιο ότι περίπου 800 άτομα βρίσκονται στα ελληνικά καταστήματα κράτησης με ισόβια κάθειρξη ενώ το σύνολο των κρατουμένων είναι περίπου 12.000». Επίσης επεσήμανε ότι η εγκληματικότητα γίνεται ολοένα και πιο βίαιη, πράγμα που συναρτάται με τη γενικότερη ανομία και κρίση αξιών, με τη φτώχια και τα αδιέξοδα των νέων, τις ένοπλες συρράξεις και τις παρεπόμενες μετακινήσεις απελπισμένων πληθυσμών. «Αγκαλιάζει τους νεόπτωχους των οικονομικά αναπτυγμένων κρατών αλλά διαχέεται και σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας» τόνισε. Ανέφερε ακόμη τη σχολική και ενδοοικογενειακή βία που έχουν αρχίσει να απασχολούν το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης. «Διαφαίνεται η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής -μήπως όχι μόνο της ελληνικής-εγκληματολογικής επιστήμης να εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου και να προλάβει τη διάπραξη εγκλημάτων ή τουλάχιστον να τα περιστείλει». Επίσης μίλησε για τη νομοθέτηση στην Ελλάδα λέγοντας ότι γίνεται «βιαστικά και σπασμωδικά», «Θα έπρεπε η διαδικασία θέσπισης νέων νόμων να γίνεται ύστερα από εμπειρική μελέτη των φαινομένων» υπογράμμισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον διεπιστημονικό χαρακτήρα της εγκληματολογίας και σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον κλάδο.
 
 
 
Ευχαριστίες οφείλονται στην κα. Ελένη Παρασκευοπούλου, πτυχιούχο τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την επιμέλεια της αναδημοσίευσης.

Emeritus Professor Calliope Spinellis
 
"Today, there are several well-qualified criminologists in Greece".


διαβάστε περισσότερα...
Victim offender mediation in family violence cases
The greek experience


by Vasso Artinopoulou,
Ass. Professor of Criminology,  Panteion University (GR) 
 
 
The article describes the implementation of victim offender mediation as provided by law in cases of domestic violence in Greece


διαβάστε περισσότερα...
Improving prison conditions in Greece
 
... by Nestor E. Courakis
Professor of Criminology & Penology
Faculty of Law, University of Athens (GR)
 
"This editorial is dedicated to prisons and the Greek penal system since we believe it is the duty of any society to give priority to correctional topics and have as its main objective to improve prison conditions.
How might this improvement be achieved, however?
 
...
 
With this issue we celebrate the English-language edition of the Greek electronic journal “The Art of Crime”. It would be trite to discuss here emotions such as elation and hope that of course are called for at a time like this. The overwhelming emotion, at least to me, is gratitude to the main protagonists of this first criminological electronic magazine in our country, i.e. to Fotios Spyropoulos and Dionysis Chionis ..."
 
διαβάστε περισσότερα...

Innocent prisoners and deceived offenders
"punishing somebody who is innocent is a crime"
 
Have you ever considered what it would be like to be wrongly arrested by the authorities, detained on remand, and after a few months it was proved that you had been wrongly accused and had nothing to do with the case? The issue of wrongful remand of prisoners came to light again in Greece with the case of a young man from the greek island of Mytilene who was arrested and prosecuted for rape and attempted serial rape of 5 women...
 
διαβάστε περισσότερα...

Constantine Gardikas
 
Constantine Gardikas, the son of George Gardikas, Professor of Philosophy at the University of Athens, was born in the city of Patras in 1896. Constantine Gardikas developed into a prolific scientist with a solid classical education.

He studied law in Athens, and he continued his studies in Zurich and Geneva specializing in criminal law and criminology.  He received his doctorate degree at the age of 22 and then started lecturing at the University of Geneva, Switzerland. ...
 
διαβάστε περισσότερα...

Advice on the use of credit cards

"Plastic money" has replaced cash as the dominant method of payment in our everyday transactions.
 
 
We are familiar, therefore, with the use of credit cards, but how well do we know to protect ourselves from credit card fraud?
 
διαβάστε περισσότερα...
Διημερίδα: Σύγχρονα Προβλήματα Ποινικού Δικαίου

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σας προσκαλεί σε Διημερίδα που διογρανώει στη μνήμη του Ομότ. Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη με θέμα: "Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου". 3 & 4 Δεκεμβρίου 2015 Κομοτηνή, Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής Παν/μιούπολη4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.4o Συνέδριο eLife 2015

Στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015 διοργανώνεται στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "eLife 2015".

To Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και η συμμετοχή θα είναι Δωρεάν για το κοινό.Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη

Τριήμερο Εγκληματολογικό Συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη διοργανώνεται στην  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 2 - 4/4/2015.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) με κεντρικό θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής»Problems of reoffending of young detainees
 
Conclusions of the follow-up research of the Center for Penal and Criminological Research (University of Athens)
 
 by Nestor E. Courakis
       Professor of Criminology
       University of Athens (GR)
 
This research was characterized as a follow-up because its main purpose was to discover first, what happened to Greek juvenile detainees with whom we had run interviews in the previous stage of the research (1993) ...
 
διαβάστε περισσότερα...

“Asking people…”
Interesting questions and even more interesting responses


The events that took place in late 2008, in Greece, in the state correctional facilities, the hunger strike of prisoners and the widespread violent protests concerning prison conditions didn’t leave us unaffected. So we found the opportunity to ask people’s opinion on this important issue. We take the recorder into the street ... and ask YOUR opinion:

"Do you believe there must be changes in the conditions of imprisonment in our country and if so, what should they be?”

διαβάστε περισσότερα...

The profile of a famous greek criminal through the eye of a camera, the lyrics of a song and his autobiography

 
A book, a song, and a movie with the same protagonist…
Nikos Koemtzis, a famous Greek criminal who killed three people and stabbed seven more, all because he wanted to dance to a song he had "ordered" from the musicians in a music hall. He transferred the story of his life to a book. Dionysis Savvopoulos (a famous Greek singer-songwriter) read the book and turned it into a song. Pavlos Tassios (a well known Greek director) heard the song and made a film. And now we present a criminologist’s scientific analysis of this artistic triptych.
 
διαβάστε περισσότερα...
A case study of a recidivist criminal
 
This is the interesting story of a recidivist criminal (Elias) who is incarcerated in a Greek prison. We managed to interview him, unattended, in late May 1999 in a special area in the guardhouse yard. The main topic of our conversation was his life story, the life of a young man through the prison bars… 
 
διαβάστε περισσότερα...
Σωματείο Εργαζομένων Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού

Περιοδικό "Κοινωνικές Επιστήμες"

Κωνστάντειον - Κέντρο εγκληματολογικών ερευνών

Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Νιώθω Ασφαλής

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άρειος Πάγος

Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακισμένων "ΕΠΑΝΟΔΟΣ"

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης

Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών

Τομέας Ποινικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου

Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου

Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής ΑΠΘ

Αναζήτηση νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τμήμα Νομικής Eθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών

Όροι Χρήσης  :    Πείτε μας τη γνώμη σας  :    Developed & hosted by Nomiki Bibliothiki SA